PDA

View Full Version : ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔΙΩΝ

Apostolos83
11-09-2009, 13:19:16
Καλήμέρα. Αναφέρω τι διάβασα από τον προηγούμενο ηλεκτρολόγο μηχανικό σε τεχνική έκθεση σχετικά με τον πίνακα τύπου πεδίων που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα κτίριο.
Πρόκειται για ένα κτίριο με 3 αντλίες 90kW η κάθε μία. Ο άνθρωπος λέει:
Θα χρησιμοποιηθεί επιδαπέδιος πίνακας με 3 πεδία. Το πεδίο εισόδου, το πεδίο τροφοδοσίας αντλιών και το πεδίο βοηθητικών καταναλώσεων. Η μεταφορά ισχύος μεταξύ των πεδίων γίνεται με μπάρες χαλκού, μια ανά φάση στο πάνω μέρος των πεδίων, και από μια μπάρα για ουδέτερο και γείωση στο κάτω μέρος των πεδίων, (σύνολο 5).
Στο πεδίο εισόδου υπάρχει ένας γενικός αυτόματος διακόπτης ισχύος και διάφορα όργανα όπως βολτόμετρα, αμπερόμετρα, επιτηρητές φάσης, αντικεραυνική προστασία γραμμής κτλ.
Στο πεδίο τροφοδοσίας αντλιών υπάρχει λέει ένας γενικός αυτόματος διακόπτης ισχύος και 3 αυτόματοι διακόπτες προστασίας κινητήρων, ένας για κάθε αντλία.
Στο πεδίο βοηθητικών καταναλώσεων υπάρχουν αυτοματάκια για την τροφοδοσία των PLC, των φώτων και των μπριζών.

Αυτό όλο το φαντάζομαι σα μια 3-φυλη ντουλάπα ύψους ας πούμε 1.5 μέτρο όπου κάθε φύλο αντιστοιχεί σε ένα από τα παραπάνω πεδία και στο βάθος όπως το βλέπουμε στην πρόσοψη υπάρχουν 3 μπάρες πάνω και τδυο κάτω.
Αυτή η περιγραφή σας ικανοποιεί;
Για να μπεί αυτός ο γενικός διακόπτης στο πεδίο τροφοδοσίας των αντλιών θα πρέπει να διακοπούν οι μπάρες ή κάνω λάθος;
Γιατί δε βάζει δηλαδή αντίστοιχα γενικό αυτόματο διακόπτη ισχύος και για την τροφοδοσία του 3ου πεδίου;;
Αυτός ο γενικός διακόπτης του πεδίου τροφοδοσίας αντλιών είναι απαραίτητος; Αφού έχουμε για κάθε αντλία και από ένα αυτόματο θερμομαγνητικό κατά την αναχώρηση της γραμμής τους.
Αφού η τροφοδοσία του πεδίου αντλιών μπορεί να θεωρηθεί ως αναχώρηση του πεδίου εισόδου γιατί να μη μπεί και αυτός ο διακόπτης στο πεδίο εισοδου;
Γιατί να χρησιμοποιήσουμε μπάρες και όχι καλώδια ΝΥΥ;;
Σας κούρασα. Να με συγχωρείτε όμως γιατί μπερδεύτηκα.

Blackened is the end..

nyannaco
11-09-2009, 13:44:56
Φίλε Απόστολε δεν έχω ασχοληθεί με πεδία και δεν έχω τις απαντήσεις, μου έκανε εντύπωση όμως το τελευταίο σου ερώτημα. Μόνο για τις τρεις αντλίες, χρειάζεσαι περίπου 225Α ανά φάση, κι αυτό στην κανονική λειτουργία, χωρίς να υπολογίσουμε την εκκίνηση. Τί διατομής ΝΥΥ θα χρειαζόταν;

Νίκος

Apostolos83
11-09-2009, 13:47:31
Νίκο έχεις δίκιο. Απλά πήρα φόρα με τις ερωτήσεις.... :D

Blackened is the end..

peris
12-09-2009, 11:05:16
Η περιγραφή ντουλάπας είναι ΟΚ.
Πρέπει να διακοπεί.
Το 3ο πεδίο θα έχει αστείες καταναλώσεις προφανώς.
Μπροεί και να μην μπει εάν έχεις έναν γενικό γενικό.
Περί ορέξεως.
Μπορείς να βάλεις και καλώδια, δεν είναι ασύνηθες το "φέρνω 3Χ150 ανά φάση και τα κουμπώνω στον γενικό και από κει παίζει μπάρα". Επάνω όμως για να κάνεις συνδέσεις κλπ και να έχεις καταβασιές προς τα φορτία σου, θα βάλεις μπάρα.
Ναι, δεν πειράζει.

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος... (http://www.civilproject.gr)

k_ar
13-09-2009, 11:25:33
Φίλε Απόστολε

Η περιγραφή του πίνακα προσωπικά (αν όντως είναι έτσι) δεν με ικανοποιεί.όμως το θεωρώ λίγο δύσκολο να είναι αυτή η τεχνική περιγραφή ενός πίνακα αντλιοστασίου.Φαντάζομαι ότι παρέλειψες κάποια κομμάτια και απλά μας παραθέτεις τις απορίες σου από την όλη έκθεση.

Για να μπει αυτόματος ισχύος στο υποπεδίο τροφοδοσίας αντλιών δεν χρειάζεται να διακοπούν οι μπάρες.Οι προκατασκευασμένες μπάρες φέρουν τρύπες αναλόγου μεγέθους ώστε να εκεί να συνδεόνται καλώδια που έχουν κοσαριστεί.Άρα το μόνο που κάνεις είναι να περάσεις βίδες-γκρόβερ-παξιμάδια μέσω του κος στην προκατασκευασμένη οπή της μπάρας.

Βέβαια σε μεγάλης ισχύος διακόπτες ή γενικούς πεδίων μπορεί κάποιος να μην θέλει να τον μοντάρει με καλώδια άλλά με μπάρες αναχώρησης από τις κύριες μπάρες.Πάλι δεν χρειάζεται να διακοπούν οι μπάρες.

Απλά βάζεις προκατασκευασμενες μπάρες και τις κουρμπάρεις ανάλογα με την θέση και την απόσταση του διακόπτη από αυτές.Αρα η είσοδος του διακόπτη τροφοδοσίας αντλιών μπορεί να γίνει είτε με καλώδια είτε με μπάρες χωρίς να χρειάζεται να κόψεις τις γενικές...

*Να γνωρίζεις ότι σε πίνακα παίζει τρομακτικό ρόλο το πώς θα τον σχεδιάζεις για μεγαλύτερη λειτουργικότητα(μπορεί μετά από 2 χρόνια ο πίνακας να έχει άλλες 10 extra καταναλώσεις).Επίσης οι χειρισμοί και οι συντήρησεις του πίνακα θα πρέπει να είναι εύκολοι.

Στην ερώτηση Νο3 θεωρώ ότι δεν χρειάζεται.Θα μπορούσε ομως να τοποθετήθεί ένας διακόπτης φορτίου για απόζευξη

Στην ερώτηση Νο4 η απάντηση μου φαίνεται πίο πάνω *.Επίσης αν πχ σου καεί ένα θερμομαγνητικό τότε ή θα το άλλαξεις υπό τάση(και να ελπίζεις να έχεις χώρο στον πίνακα) ή θα χρειαστεί να κόψεις τον γενικό εισοδού οπότε δεν θα έχεις ούτε φως για να δούλεψεις ούτε πρίζες ούτε τίποτα.

Επίσης αν μετά θελεις να προσθέσεις μια αντλία τότε πάλι πρέπει να κόψεις τον γενικό είσόδου άρα θα κόψεις και όλες τις υπόλοιπες καταναλώσεις χωρίς λόγο

Η διαμερισματοποίηση σε έναν πίνακα τύπου πεδίου είναι το σημαντικότερο πράγμα.Κάθε υποπεδίο κανονικά πρέπει να έχει τον διακόπτη του είτε αυτός είναι ισχύος ή φορτίου είτε απλά ενας αποζευκτης

Στην ερώτηση Νο5 ισχύει το *


Για την ερώτηση Νο6
Οι μπάρες έχουν τα εξής προτερήματα

1)Μεγαλύτερη αντοχή σε βραχυκυκλώματα από τα καλώδια(ειδικά αν είναι και βαμμένες)
2)Δέχονται μεγαλύτερη φόρτιση από τα αντίστοιχης διατομής καλώδια.
3)Καλύτερη διανομή μέσα στον πίνακα(πιο συμμαζέμενη και πιο ευκολοσυντήρητη)
4)Καλύτερη ορατότητα στο εσωτερικό του πίνακα(Μειώνει τον χρόνο εύρεσης και αποκατάστασης των βλαβών)

---------------------------
Oταν όλα αποτύχουν,τότε διάβασε τις οδηγίες

Apostolos83
14-09-2009, 10:08:24
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους. Είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για μένα αυτό που κάνετε.:) Το γεγονός ότι δεν έχω εμπειρία αλλά μόνο θεωρία (βιβλία, άρθρα, περιοδικά κλπ)έχει πολλά αρνητικά τα οποία φαίνονται από τις ερωτήσεις που κάνω και οι οποίες είναι συχνές. Σας ευχαριστώ.

Blackened is the end..