PDA

View Full Version : Αισθητήρες Θερμοκρασίας





mechatron
29-01-2010, 23:40:35
Καλησπέρα..

Μήπως έχετε να προτείνεται τον πιο απλό τρόπο καταγραφής της θερμοκρασίας αισθητήρων θερμοκρασίας Pt1000 σε υπολογιστή?Μιλάμε για δεκάδες αισθητήρες.

Pirate
30-01-2010, 21:53:01
Το pt-1000 είναι ουσιαστικά μία ωμική αντίσταση που με συγκεκριμένη συνάρτηση y=f(R) παίρνεις τιμές y που είναι βαθμοί Κελσίου.
Πρέπει:
Κάποιος να μετρά την αντίσταση και να δίνει ένα αναλογικό σήμα σε μία αναλογική είσοδο ενός interface που αυτό με τη σειρά του να δίνει κατάλληλο ψηφιακό σήμα σε θύρα του υπολογιστή που κάποιο πρόγραμμα θα τη μεταφράσει σε βαθμούς Κελσίου.

Αλλά πες μας τι θέλεις να κάνεις διότι πιθανότατα το πρόβλημα να αποδειχθεί το αυγό του Κολόμβου. Δεδομένου ότο τα υπάρχοντα LOGO & PLC παίρνουν το αναλογικό σήμα και το μεταφράζουν και στο δίνουν στο πιάτο. Ειδικά τα LOGO μέσω των txt messages.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

miltos
30-01-2010, 21:58:52
Τα αισθητήρια αυτά είναι χύμα, μόνο για ανάγνωση, σαν θερμόμετρα δηλαδή, ή είναι συνδεδεμένα σε κάποιον αυτοματισμό?

____________________
Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!

mechatron
31-01-2010, 02:36:31
Πειρατή και Μίλτο,
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον..Όχι,δεν είναι κάποιος αυτοματισμός..Απλά καταγραφή θερμοκρασιών θέλω να κάνω και επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το πως γίνεται,θα ήθελα να μάθω πως θα μπορούσε να γίνει.Δεν έχω ψαχτεί καθόλου στο ιντερνετ ούτε κάπου αλλού..Μιλάμε περίπου για 20-30 Pt1000 και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα πως να τα καταγράψω σε υπολογιστή και αν χρειάζεται κάποιο ειδικό software ή κάποια ειδική υποδομή.

Pirate
31-01-2010, 02:55:43
Γιατί pt-1000 και όχι pt-100; Έχεις λόγο; Γνωρίζεις τις διαφορές τους;
Και έχεις 20 σημεία διαφορετικά των οποίων θέλεις να καταγράφεις τις θερμοκρασίες τους;
Ή ενδιαφέρεσαι για ένα ή το πολύ 2 σημεία;


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

mechatron
31-01-2010, 13:20:31
Αν δεν κάνω λάθος η διαφορά είναι στην ωμική αντίσταση που παρουσιάζει ο κάθε αισθητήρας,οπότε έχει να κάνει (φαντάζομαι) με την μετρητική συσκευή που μετατρέπει τα Ohm σε θερμοκρασία.(Απλά σε εγκαταστάσεις με Pumpstations επειδή χρησιμοποιούνται τα Pt1000, είπα να χρησιμοποιήσω τα ίδια)
Φυσικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα αν προτείνετε κάποιο άλλο ή κάποιο για μεγαλύτερη ακρίβεια, να χρησιμοποιήσω αυτό που θα μου πείτε.

Να πω χοντρικά περί τίνος πρόκειται.Θέλω να στήσω σε έναν χώρο ηλιακούς συλλέκτες σε βεβιασμένα συστήματα και με διάφορους τρόπους και συνδεσμολογίες, να τα στήσω και να μετράω αποδόσεις,θερμοκρασίες πλάκας, διαστρωμάτωση σε boiler,κτλ.Ο υπολογιστής θα απέχει καμιά 40ριά μέτρα απόσταση και θέλω φυσικά μια σχετική ακρίβεια για να μην έχω δραματικά σφάλματα. Δεν το έχω ξανακάνει αυτό και αν έχετε κάποια συμβουλή, καλοδεχούμενη.:)

miltos
31-01-2010, 13:41:38
Κάνοντας αναζήτηση για temperature logger, βρήκα ενδεικτικά τις εξής σελίδες με διάφορα μοντέλα:

http://www.microdaq.com/data-logger/temperature/1.php

http://www.dataloggerstore.com/c666/temperature_data_loggers.php

Κάποια είναι με ενσωματωμένο αισθητήριο, που προφανώς δεν σου κάνουν και κάποια με απομακρυσμένα, διαφόρων τύπων.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά μάλον είναι ανρθόδοξοι για αυτή την εφαρμογή, πχ με plc. Από την άλλη ίσως δεν είναι αν θες να συνδιάσεις και άλλες λειτουργίες


____________________
Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!

Pirate
31-01-2010, 17:44:21
Το PLC Μίλτο ποτέ δεν είναι ανορθόδοξος τρόπος για ο,τιδήποτε. Θα έλεγα ότι προκειμένου να αγοράσει 10 μηχανάκια ίσως τον συνέφερε να αγοράσει ένα 200αρι PLC όπου μέσω αυτού θα έχτιζε όλον του τον αυτοματισμό για το ηλιακό του σύστημα που όντως το σύστημα θσ απαιτούσε. Στη συνέχεια θα έβαζε 10 αναλογικές εισόδους και τις τιμές θα τις κατέγραφε σε έναν array οπότε πέτυχε όλα αυτά που θέλει ταυτόχρονα σε ένα πακέτο.

Η γνώμη μου αυτή είναι φίλε Mechatron


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

miltos
31-01-2010, 18:34:24
Έτσι το σκέφτομαι και εγώ. Αν χρησιμοποιήσει το plc και για τον έλεγχο του συστήματος ίσως είναι πιο συμφέρον και ορθόδοξο.

Δεν ξέρω αν μπορεί μόνο με το plc να μαζέψει τα δεδομένα σε ένα αρχείο ώστε να τα αποθηκεύσει και να τα επεξεργαστεί όπως θέλει στον υπολογιστή (excel κλπ). Δηλαδή μάλον δεν αρκεί να τα φορτώσει στη μνήμη και μετά απλά να βλέπει μια σειρά από τιμές. Δεν ξέρω αν το 200άρι μπορεί να τα βγάλει σε ένα αρχείο. Ξέρω ότι γίνεται μεσω ΗΜΙ.

____________________
Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!

cdr
31-01-2010, 19:16:36
με ενα s7-222 και πανω μπορεις να κανεις data log και report σε excel.(csv)
εχει ετοιμη ρουτινα (data log wizard ).απαιτει την υπαρξη memory catrige .
το κοστος ομως ειναι μεγαλο λογω των πολλων αναλογικων module που θες
για την εφαρμογη σου.
logo μπορεις να βαλεις επισης αλλα μεχρι 8 αναλογικα και να σου κανει επισης data log σε excel με την προυποθεση παντα να ειναι συνδεμενο ενα pc .αυτο παλι ειναι σχετικα ακριβο και απαιτει 3-4 logo με αναλογα αναλογικα module .
υπαρχουν επισης ετοιμα συστηματα τα οποια εχουν εισοδους για αισθητηρια θερμοκρασιας και καραγραφεα .τα βρισκω σε αποθηκες ψυγεια .

http://www.uteco.gr/el/products/21_katagrafika_data_loggers/othonis_xoris_xarti/pdfs/logoscreen_nt_t70.6580gb.pdf
ριξε μια ματια στο αρχειο πιστευω πως θα βοηθησει.

miltos
31-01-2010, 21:31:03
Για τόσα πολλά αισθητήρια μάλον ξεχνάμε τη λύση αισθητήριο και καταγραφικό. Θα θες μια μέρα για να κατεβάσεις τα αρχεία από κάθε καταγραφικό. Οπότε υπάρχουν οι λύσεις του plc και του καταγραφικού σαν αυτό που πρότεινε ο cdr. Αλήθεια, πόσο μπορεί να κοστίζει αυτό?

____________________
Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!

Pirate
31-01-2010, 22:12:28
quote:Originally posted by cdr
logo μπορεις να βαλεις επισης αλλα μεχρι 8 αναλογικα και να σου κανει επισης data log σε excel με την προυποθεση παντα να ειναι συνδεμενο ενα pc

Φίλε cdr έχεις κάνει ποτέ καταγραφή δεδομένων από το LOGO σε PC; Και αν ναι πώς;


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

mechatron
31-01-2010, 22:24:35
Να προσθέσω πως επίσης ίσως να μπεί και κάποιος θερμιδομετρητής ή ροομετρητής.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.Θα περιμένω φυσικά τις προτάσεις σας και τις συμβουλές σας.

cdr
31-01-2010, 22:54:46
to :pirate
μεσω visual basic το logo μπορει να καταγραψει σε excel την κατασταση
των εισοδων εξοδων και αναλογικων τιμων .
λεπτομερειες στο λινκ:
http://www.automation.siemens.com/WW/forum/guests/PostShow.aspx?PageIndex=1&PostID=143656&Language=en#top

κατεβασε τα αρχεια του χρηστη betel(excel logo loger) ,αφου κανεις εγραφη στο forum και κανε δοκιμη .θα βρεις αρκετα ενδιαφεροντα.
αν παλι γνωριζεις προγραματισμο σε vb τοτε μεχρι και μινι scada κανεις.
αν παλι θες δωσε μου ενα mail να σου τα στειλω.