PDA

View Full Version : υπολογισμός καλωδίου





Scrooge
10-05-2012, 12:07:28
Θα ήθελα τη γνώμη σας για το παρακάτω θέμα.
Μονοφασικό μοτέρ ισχύος 3 HP βρίσκεται σε απόσταση 230 m από τον ηλεκτρικό πίνακα. Τι καλώδιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την τροφοδοσία του, ώστε να μην έχουμε μεγάλη πτώση τάσης;
Στο μονοφασικό ρεύμα η πτώση τάσης είναι ΔV = 2LP/κqV, όπου:
V: Ονομαστική τάση = 230 V
P: Απορροφώμενη ισχύς = 3 HP = 2.240 W
κ: Αγωγιμότητα αγωγού = 56 Ω-1mm-2m (για θ=20oC)
L: Μήκος κυκλώματος = 230 m
q: Διατομή αγωγού (mm2)
Από τον παραπάνω τύπο έχουμε:
Με καλώδιο 3x10mm2: ΔV = 8,5V ή 3,7%.
Με καλώδιο 3x16mm2: ΔV = 5,3V ή 2,3%.
Σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ, η πτώση τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4%, ενώ στους κινητήρες συνιστάται να μην υπερβαίνει το 3%.
Θα υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιήσουμε 3x10;

nyannaco
10-05-2012, 12:48:25
Δες κι αυτό το εργαλειάκι:
http://monachos.gr/website/product_info.php?cust_id=&template_id=&lang=gr&cPath=11_12&products_id=34

Οσον αφορά την ισχύ, έχω την εντύπωση ότι το νούμερο που δίνουν οι κατασκευαστές σε HP αφορά όχι την απορροφώμενη, αλλά την αποδιδόμενη μηχανική ισχύ στον άξονα, οπότε η απορροφώμενη ηλεκτρική είναι υψηλότερη. Καλύτερα να βασιστείς στην ένδειξη ρεύματος που λογικά υπάρχει στο ταμπελάκι. Επίσης, λίγη προσοχή χρειάζεται και το cosφ του κινητήρα. Αν μεν έχει διόρθωση εσωτερικά είναι ασφαλές να υποθέσεις ότι στη γραμμή θα φαίνεται π.χ. 0.95, αν όμως όχι το πράγμα χειροτερεύει. Και πάλι, προσφεύγεις στο ταμπελάκι του κατασκεταστή.

Τέλος, όσον αφορά το αν θα σε "σκοτώσει" το 10 καρέ: όχι, δεν θα σε σκοτώσει, με την έννοια ότι παραμένει ασφαλής η λειτουργία. Η καλή λειτουργία είναι λίγο πιο ελαστική όσον αφορά το πώς ορίζεται, και για τέτοιες μικρές διαφορές αποφασίζεις μόνος σου, ανάλογα με την προβλεπόμενη χρήση και τις ανάγκες σου (κριτήρια: απώλεια ισχύος, επιβάρυνση κόστους λειτουργίας).

Νίκος

stom
10-05-2012, 13:08:58
Με δεδομενο οτι το δικτυο της ΔΕΗ ειναι επισημως 230vac RMS +- 10% αυτο σημαινει οτι τα 8,5 volt πτωσης τασης ειναι αρκετα λιγοτερα απο τα 46 που μπορει να διακυμανθει η ταση.

Με αυτο σαν δεδομενο, ειναι απιθανο να εχεις προβλημα με το 3Χ10.
Εξαλλου, το θεμα ειναι να ξεκινησει το μοτερ.

Τριφασικο δεν παιζει? Και φτηνοτερο το μοτερ, και λιγοτερο το καλωδιο.

Βεβαιωσου οτι το μοτερ εχει καποια διορθωση συνημιτονου αν πας σε 3Χ10.


Burn baby, burn

Scrooge
10-05-2012, 14:50:51
quote:Originally posted by stom


Τριφασικο δεν παιζει? Και φτηνοτερο το μοτερ, και λιγοτερο το καλωδιο.

Θα συνέφερε ως προς το καλώδιο.
Όπως υπολογίζω, για τροφοδότηση τριφασικού μοτέρ ίδιας ισχύος η πτώση τάσης θα καλυπτόταν με καλώδιο 5x2,5 που κοστίζει κάτω από το 50% του 3x10 και το 30% του 3x16.
Πόσο φθηνότερο είναι το τριφασικό μοτέρ 3HP, αντί του αντίστοιχου μονοφασικού;

stom
10-05-2012, 14:55:31
Γενικα μοτερ πανω απο 1 - 1,5 hp απο οσο θυμαμαι δεν συμφερουν σε μονοφασικο γιατι το πηνιο μεγαλωνει πολυ (και ο χαλκος κοστιζει), ασε που στηριζεται σε πυκνωτη, που σε βαθος χρονου ειναι συχνα πηγη προβληματων.

Για τιμες, εχω πολλα χρονια να ασχοληθω με το θεμα, αλλα μια ερωτηση σε σχετικα καταστηματα θα σου δωσει μια αισθηση κοστους ευκολα.


Burn baby, burn

Scrooge
10-05-2012, 19:27:53
quote:Originally posted by nyannaco

Δες κι αυτό το εργαλειάκι:
http://monachos.gr/website/product_info.php?cust_id=&template_id=&lang=gr&cPath=11_12&products_id=34

Δυστυχώς δεν μπορώ να το ανοίξω: "Αυτή η πρόσθετη λειτουργία έχει απενεργοποιηθεί".

nyannaco
10-05-2012, 19:39:46
Με τί browser; Δοκίμασε με Internet Explorer ή Chrome.

Νίκος

The Mechanix
11-05-2012, 16:37:26
Υπάρχει παρόμοιο πρόγραμμα εδώ:

http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3560

Ας ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας... :D

http://myengineeringworld.blogspot.com

Scrooge
12-05-2012, 15:31:21
quote:Originally posted by The Mechanix

Υπάρχει παρόμοιο πρόγραμμα εδώ:
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3560

Ούτε αυτό μπορώ να ανοίξω!
Όταν κάνω extract εμφανίζονται αρχεία xlsm τα οποία δεν ανοίγουν (μη αναγνωρίσιμη μορφή αρχείου).

stom
12-05-2012, 16:28:00
Δλδ εκτος απο java ΟΥΤΕ excel της τελευταιας 5τιας εχουμε?

Απο υπολογιστη γραφεις ή απο κανενα κινητο?



Burn baby, burn