PDA

View Full Version : ΤΙ ΚΑΙΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ Η ΜΠΟΙΛΕΡ?

anginara
16-05-2006, 00:10:35
ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΙΕΙ.. ΕΧΩ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ.ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΠΟΙΛΕΡ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΡΕΥΜΑ(ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ).ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΝ ΚΛΕΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΠΟΙΛΕΡ)ΤΟ ΡΕΥΜΑ Η ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ?? (ΜΕ 0.45 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ). ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

dimis
16-05-2006, 01:18:20
Το πετρέλαιο
http://levitostasia.com

burnerman
16-05-2006, 18:43:38
Μεταφέρω εδώ ένα post του Εύπολις που είχε γίνει παλαιότερα μια που δεν μπήκες στον κόπο να ψάξεις λίγο !

quote:Originally posted by Εύπολις
Από πλευράς θερμοδυναμικής: Η ηλεκτρική ενέργεια που παίρνουμε από την κάυση είναι αρκετά μικρότερη από την θερμική ενέργεια της καύσης. Ενεργειακά είναι ανόητο να μετατρέπουμε την θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική για να ξαναπάρουμε θερμική.
Τώρα, ό,τι είναι ανόητο ενεργειακά δεν είναι κατ΄ ανάγκην και οικονομικά. Όμως και οικονομικά ξέρουμε ότι το φυσικό αέριο είναι 50% φθηνότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα και 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο, άρα το πετρέλαιο πρέπει να είναι γύρω στο 35% φθηνότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::
Don't try to bribe me.You can't afford my rates!

vag
02-06-2006, 01:16:32
ΈΣΤΩ ΜΠΟΙΛΕΡ 80ΛΤ.ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟΥΣ 20C ΣΤΟΥΣ
50C ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 2400 KCAL/H (2,78KWH).AN ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΛΕΒΗΤΑ ΜΕ ΙΣΧΥ
25KW ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΜΠΕΚ 0,85GAL/H (2.5KG/H).ΕΝΑΣ ΤΥΠΙΚΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 8ΜΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ 80C.TO NEΡΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΜΠΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΜΠΟΙΛΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΕΙ ΤΑ 80ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ Σ΄ΑΥΤΟ.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΛΛΑ 7ΜΙΝ.ΑΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 15ΜΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΡΜΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΜΠΟΙΛΕΡ ΜΕ ΛΕΒΗΤΑ,ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 0.62KG ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.ΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 60ΛΕΠΤΑ ΤΟ KG,ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 37.2ΛΕΠΤΑ.
ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ 80ΛΤ,ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 2.78KW ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΕΗ 2,78KW X 6.98= 19.4 ΛΕΠΤΑ.ΑΡΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΕΒΗΤΑ.ΠΡΟΣΟΧΗ,Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΑΝ Ο ΛΕΒΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ!!!

dipoli
02-06-2006, 10:55:57
Μια μικρή ένσταση στον παραπάνω συλλογισμό. Εστω οτι ο λέβητας κάνει 8 λεπτά να ζεσταθεί σε θερμοκρασία 80 βαθμών. Ο κυκλοφορητής όμως θα έχει ξεκινήσει ήδη νωρίτερα (40-50 βαθμούς). Συνεπώς το νερό στο μπόιλερ θα έχει ήδη αρχίσει να ζεσταίνεται. Ετσι δεν μπορείς να αθροίσεις τους δύο χρόνους. Βεβαια και πάλι ακόμα και 11 λεπτά να κάνεις να το ζεστάνεις το ηλεκτρικό σου έρχεται φτηνότερα (η τιμή για την κιλιβατώρα που έβαλες είναι από ποιά κλίμακα αλήθεια;). Ειναι όμως λιγο τραβηγμένο να ζεσταίνεις έναν λέβητα 20000 θερμ. για ενα μικρό μπόιλερ. αν ηταν μια πολυκατοικία με 4 μποίλερ ας πούμε τότε θα συμφέρει, ή ακόμα καλύτερα με ένα μεγάλο κοινόχρηστο οπου εκεί δεν χωράει αμφιβολία.
Α και ετσι για το τυπικό... προφανώς εννοείς 2400 kcal και όχι kcal/h πού είναι μονάδα ισχύος και όχι ενέργειας;)

burnerman
02-06-2006, 19:26:00
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. γράφει ποσό χρέωσης KWH=0,11655.
Εάν τώρα κάλουμε τον πολαπλασιασμό έχουμε 2,78*0,11655=0,32 λεπτά + φ.π.α.9%=0,35 λεπτά.
Άρα σχεδόν στα ίδια παίζουμε με μόνη διαφορά ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει 0,48 το λίτρο,άρα 0,48*0,62=0,30 λεπτά.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::
Don't try to bribe me.You can't afford my rates!

deeper ground
03-06-2006, 03:23:14
Θα αναφέρω έναν πιό εύκολο τρόπο να κατανοήσεις το πώς δουλεύει ο θερμοσίφωνας και πώς δουλεύει το μπόιλερ.
1.Θερμοσίφωνας
Η πηγή θέρμανσης είναι μία ηλεκτρική αντίσταση που με την θερμοκρασία της ζεσταίνει το νερό.Όταν κλείσουμε τον διακόπτη,η πηγή θέρμανσης σταματάει,άρα,το νερό δεν ζεσταίνεται πιά.Όταν το ζεστό νερό τελειώσει,πρέπει να ανάψουμε ξανά το ρεύμα για να ξαναζεστάνουμε το νερό.
2.Μπόιλερ
Αυτός ο τύπος θερμοσίφωνα,είναι τύπου 'σάντουιτς',δηλαδή υπάρχει ακόμα ένας ΄μανδύας' στον οποίο κυκλοφορεί το νερό θέρμανσης και ζεσταίνει το καθαρό νερό χρήσης που βρίσκεται στο εσωτερικό.¨οταν το νερό του λέβητα φτάσει στην προρυθμισμένη θερμοκρασία,ο καυστήρας σταματάει να εργάζεται,άρα δεν καταναλώνουμε πιά καύσιμο.ΟΜΩΣ,αν τραβήξουμε νερό,το κρύο νερό που εισέρχεται στο μπόιλερ,συνεχίζει να θερμαίνεται από το νερό του λέβητα που είναι ΗΔΗ ζεστό.Οπότε εμείς τραβάμε νερό,αλλά το μπόιλερ ζεσταινεται ασταμάτητα,εκτός άν πέσει η θερμοκρασία του λίγο και πάρει μπροστά ο καυστήρας για λιγάκι.Σε περίπτωση αυτοματισμού με ηλεκτροβάνα αυτονομίας και εμβαπτιζόμενο θερμοστάτη,η οικονομία είναι ακόμη περισσότερη,και ο έλεγχος της θερμοκρασίας νερού χρήσεως,ακόμα καλύτερη.
Συμπερασματικά,με ένα ατομικό καλοριφέρ και μπόιλερ,με καναδυό ποτηρια πετρέλαιο (η ακόμα καλύτερα με αέριο),το μπόιλερ ΔΕΝ συγκρίνεται με το ρεύμα σε οικονομία και πλεονεκτήματα.Είνα ΠΟΛΥ φθηνότερο.

deeper ground
03-06-2006, 03:26:43
Υ.Γ.
Ε,εντάξει...ίσως καναδυό ΜΕΓΑΛΑ ποτήρια πετρέλαιο,αλλα και πάλι φθηνότερο βγαίνει,άν συνυπολογήσουμε τα πλεονεκτήματα του μπόιλερ

vag
04-06-2006, 02:17:23
ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΣΤΑΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ DIPOLI ME TO ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ BURNERMAN
Αν καταναλώνεις από 800kwh εώς 2000kwh ανά τετράμηνο τότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν ως εξής: Για τις πρώτες 800kwh -- 0.07191ευρώ + 9%ΦΠΑ
Για τις επόμενες 800kwh -- 0,09171ευρώ + 9%ΦΠΑ
Για τις τελευταίες 400kwh -- 0,11257ευρώ + 9%ΦΠΑ
Συνεπώς το 0,11257 αφορά μόνο τις τελευταίες 400kwh κι όχι το σύνολο του λογαριασμού σου.Αν κάνεις τις πράξεις με τα δεδομένα που σου έδωσα θα δεις ότι εκεί που έφτασε το πετρέλαιο συμφέρει να ανάψουμε τον θερμοσίφωνα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ DIPOLI
Αγαπητέ φίλε dipoli μάλλον τα έχεις μπερδέψει λίγο.
Καταρχάς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τους πληρώνουμε σε μονάδες ισχύος(kwh)και επομένως είναι αυτονόητο ότι αναφέρομαι πάλι στην ισχύ που απαιτεί το μπόιλερ σε θερμίδες δηλαδή kcal/h.
Όσον αφορά τους χρόνους θέρμανσης αυτοί έχουν μετρηθεί από έμενα σε διάφορα μπόιλερ με σερμπαντίνα και αφορούν μέσες τιμές.Άρα καταλαβαίνεις νομίζω ότι οι χρόνοι που έβαλα αφορούν πείραμα κι όχι αυθαίρετο υπολογισμό.Πρόσεχε επίσης ότι ο ρόλος του κυκλοφορητή είναι να μεταφέρει ενέργεια και όχι να την μεταδίδει!!Αν ο κυκλοφορητής στείλει πιό νωρίς νερό τότε ο λέβητας με τη σειρά του
θα αργήσει να ζεσταθεί μέχρι του 80C και συνεπώς το κέρδος χρόνου που μπορεί να έχει το μπόιλερ από το ξεκίνημα του κυκλοφορητή στους 45C, το χάνει από την καθυστέρηση του λέβητα να πιάσει θερμοκρασία.
Βέβαια θα μπορούσα να βάλω μόνο το χρόνο που απαιτείται για να ζεσταθεί ένα μπόιλερ με λέβητα και να μην είχε μπερδευτεί κανείς όμως το έκανα διαφορετικά για να τονίσω ότι με το πετρέλαιο πρώτα θα πρέπει να ζεστάνουμε το νερό του λέβητα και μετά το νερό του μπόιλερ,ενώ με το ρεύμα ζεσταίνουμε απ'ευθείας το νερό του μπόιλερ.
Φίλε dipoli ελπίζω οι διευκρινήσεις μου να έγιναν κατανοητές.Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με πολύ περισότερες λεπτομέρειες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και να αναλύσουμε κι άλλες παραμέτρους,όμως δεν υπάρχει χρόνος.Με εκτίμηση VAG.

dipoli
05-06-2006, 11:26:20
Η κιλοβατώρα είναι τιμή ενέργειας και οχι ισχύος. Το κιλοβάτ είναι μονάδα ισχύος. Θα ήταν κουτό να πληρώνεις τη ΔΕΗ σε μονάδες ισχύος. Το ιδιο ισχύει και για το kcal/h. Για τα υπόλοιπα μπορούμε να συζητήσουμε οταν βρείς χρόνο.

vag
05-06-2006, 12:27:39
Ισχύς 1kcal/h=1.16W
Ενέργεια 1kcal=1,16Wh
Συμφωνώ ως προς τους σωστούς ορισμούς. Στο συλλογισμό μου ήθελα όμως να επισημάνω ότι
οι λογαριασμοί μας ενώ αφορούν ποσά ενέργειας που καταναλώθηκαν,αυτά ανάγονται στη μονάδα του χρόνου.
Π.Χ πόσες kwh έχουμε ξοδέψει σε μία ώρα;
Περιμένω απάντηση επί των υπολοίπων.

A.S.Diamond
05-06-2006, 14:17:46
quote:Originally posted by vag

Ισχύς 1kcal/h=1.16W
Ενέργεια 1kcal=1,16Wh
Συμφωνώ ως προς τους σωστούς ορισμούς. Στο συλλογισμό μου ήθελα όμως να επισημάνω ότι
οι λογαριασμοί μας ενώ αφορούν ποσά ενέργειας που καταναλώθηκαν,αυτά ανάγονται στη μονάδα του χρόνου.
Π.Χ [u]πόσες kwh έχουμε ξοδέψει σε μία ώρα</u>;
Περιμένω απάντηση επί των υπολοίπων.

Για να εκτιμήσουμε το ρυθμό μεταβολής της ενέργειας ή το ρυθμό παραγωγής έργου μιας μηχανής, δηλαδή πόσο γρήγορα μια μηχανή κάνει ένα συγκεκριμένο έργο, χρησιμοποιούμε την ισχύ (Ρ).
Ισχύς = έργο που παράγεται / χρονικό διάστημα = ενέργεια που μετατρέπεται ή μεταφέρεται / χρονικό διάστημα
Ισχύ δηλαδή ονομάζουμε το μέγεθος που μας λεει πόσο γρήγορα μετασχηματίζεται (ή χρησιμοποιείται) η ενέργεια. Μεγάλη ισχύς σημαίνει ότι μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας μετασχηματίζεται (χρησιμοποιείται) σε μικρό χρόνο, ενώ μικρή ισχύς σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να μετατρέψουμε (χρησιμοποιήσουμε) την ίδια ποσότητα ενέργειας.

Αν μια μηχανή ισχύος 1 ΚW λειτουργεί για μια ώρα καταναλώνει ενέργεια 1 κιλοβατώρα (1 KWh) ή 3.600.000 Joule, που είναι πλέον μονάδα έργου.
Επίσης, ισχύς ηλεκτρικού ρεύματος είναι το γινόμενο της έντασης του ρεύματος που περνά από έναν αγωγό επί την τάση (διαφορά δυναμικού) στα άκρα του αγωγού, δηλ. Ρ=Ι.V (1), όπου Ι είναι η ένταση και V η τάση. Η (Ι), από το νόμο του Ομ (Οhm), μπορεί να γίνει Ρ =Ι2 R (ΙΙ), όπου R η αντίσταση του αγωγού. Η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος μετριέται σε βατ (Watt). Το βατ ορίζεται σαν η ισχύς που καταναλώνει ένας αγωγός που στα άκρα του εφαρμόζεται τάση 1 Vοlt και ρεύμα φορτισμένο με ένταση 1 Αmρere. Η σχέση (1) ισχύει και στο εναλλασσόμενο ρεύμα και εκφράζει τη στιγμιαία ισχύ.
Υ.Γ. Για να σοβαρευτούμε λίγο.. :(
Τι να λέει..

dipoli
05-06-2006, 14:34:57
A μπράβο, τωρα εισαι και τυπικά σωστός.
Τα ποσά ενέργειας που ξοδέψαμε δεν ανάγονται στη μονάδα του χρόνου. Κιλοβατώρες πληρώνεις στη ΔΕΗ δηλαδή την ενέργεια που κατανάλωσες μεταξύ δύο μετρήσεων. Και στο πετρέλαιο πάλι ενέργεια πληρώνεις (ας πούμε λέμε θερμιδομετρητές και οχι θερμιδοαναωραμετρητές:))... Πάντως ολη η κουβέντα γίνεται για το τυπικό κομμάτι και οχι για το ουσιαστικό του συλλογισμού σου, οπότε δεν έχει νόημα να επιμείνουμε άλλο.
Απο τη στιγμή που μιλάς για πειραματικά δεδομένα δεν μπορεί να έχω καμμία αντίρρηση, οι χρόνοι που λές θα είναι οι πραγματικοί και μάλιστα οι βέλτιστοι φαντάζομαι. Απλά σίγουρα ο βέλτιστος χρόνος για να θερμάνεις ένα μπόιλερ θα εξαρτάται και από την απόστασή του από το λέβητα αλλα και από τον τρόπο που φτάνει το νερό εκεί (παροχή, μονωμένες ή οχι σωληνώσεις) κλπ. Οπότε σίγουρα σε καποιες περιπτώσεις μπορεί να συμφέρει να κυκλοφορήσεις το νερό από τους 50 βαθμούς και όχι να περιμένεις να φτάσει στους 80 στο λέβητα.
Διαφωνώ όμως στα δεδομένα των υπολογισμών.
Η τιμή του ρεύματος πρέπει να είναι η ακριβή γιατί ολες τις άλλες καταναλώσεις τις έχουμε ούτως ή άλλως και πάντα φτάνουμε στο πάνω όριο (ή ας υπολογίζουμε και επι το δυσμενέστερο στο κάτω κάτω). Τώρα το πετρέλαιο πόσο κάνει τελικά 0.48 ή 0.60 λεπτά; Γιατί με 0.48 είμαστε σχεδόν στα ίδια όπως αναφέρει ο φίλτατος burnerman.
Τέλος, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, ο κυκλοφορητής μεταφέρει τη θερμική ενέργεια που υπάρχει στο νερό (αν μιλαμε με όρους παροχής ζεστού νερού). Τοτε είναι λάθος να αθροίζεις τους χρόνους γιατί οταν ο λέβητας πιάσει θερμοκρασία (πχ 80 βαθμοί) ο καυστήρας δεν δουλεύει πια αρα δεν καταναλώνει πετρέλαιο και άρα δεν αθροίζεις το χρόνο που κάνει να ζεσταθεί το νερό στον αρχικό, παρα μόνον αν ξαναπάρει ο καυστήρας. Απλώς μεταφέρεται η θερμότητα από τον λέβητα στο μπόιλερ. Αρα το πιό σωστό θα ήταν να μετρήσεις χρόνο λειτουργίας καυστήρα μέχρι να τελειώσει ένας κύκλος θέρμανσης του νερού.

dipoli
05-06-2006, 18:01:30
Καλά βρε αθεόφοβε diamond, αντε να γράφεις τους νόμους από τα ΦΕΚ κλπ αλλα το βιβλίο της φυσικής της πρώτης λυκείου που το βρήκες; :D:D
Αλλα εσύ είσαι μικρός, θα τα θυμάσαι και απέξω ε;:D:D

cdigital
06-06-2006, 15:32:30
Τελικά, δεν κατάλαβα ακόμη, τι συμφέρει πετρέλαιο ή ρεύμα ;[?]

andronoglou
06-06-2006, 16:45:14
Πάντως εγώ όταν έχω τέτοιες αμφιβολίες κάνω κλήρωση.
=================================================
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

dimis
07-06-2006, 02:12:59
Η κάυση ενός λίτρου πετρελαίου αποδίδει περίπου 11,8 KW Έστω απώλειες καύσης πετρελαίου 10% υπόλοιπο 10,6 KW Τιμή λίτρου 0,60 Ευρώ. Τιμή ανά KW 0,056 Ευρώ
Έστω Για τις πρώτες 800kwh -- 0.07191ευρώ + 9%ΦΠΑ όπως λέει o vag
Σύμφωνα και με την θεωρία ότι τίποτε δεν γίνεται εκ του μηδενός και τίποτε δεν χάνεται αποφασίστε ποια είναι πιο φθηνή ενέργεια
http://levitostasia.com

cdigital
07-06-2006, 12:37:03
dimis : Ευχάριστώ πολύ. Απλή και ξεκάθαρη απάντηση.
adronoglou : Προς τι οι εξυπνάδες ; Βοηθάνε κάποιον από όσους παρακολουθούν το forum ;

dipoli
07-06-2006, 15:24:35
Dimi, το "τίποτα δεν χάνεται" είναι σχετικό. Αυτό που θέλει να πεί ο vag και προσπαθεί να το αποδείξει είναι οτι οταν το σύστημα είναι κακοσχεδιασμένο μπορεί τελικά να σε συμφέρει να χρησιμοποιήσεις ρεύμα.
Η ενέργεια πραγματικά "χάνεται" από την "τσέπη" σου προς το περιβάλλον όταν εχεις αμόνωτες σωλήνες ή όταν ζεσταίνεις εναν δυσανάλογα μεγάλο λέβητα σε σχέση με το μπόιλερ και μετά τον αφήνεις να κρυώσει μόνον του, χωρίς να κυκλοφορήσεις το ζεστό νερό κάπου αλλού. Αν θέλουμε να το τραβήξουμε και απο τα μαλλιά τότε στην περίπτωση του πετρελαίου πρέπει να συνυπολογίσεις και την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ο καυστήρας και ο κυκλοφορητής.
Αυτές τις "παράπλευρες απώλειες" δεν τις έχεις όταν χρησιμοποιήσεις ρεύμα (εκτός ίσως από τη θερμότητα που χάνεται στο καλώδιο της ηλ. αντίστασης, ειδικά όταν αυτό (καθόλου σπάνιο μάλιστα) είναι μικρής διατομής).
Αυτό που ξέχασες λοιπόν να βάλεις στον παραπάνω συλλογισμό σου (πέρα από τις απώλειες κάυσης) είναι ο βαθμός απόδοσης σε κάθε περίπτωση, δηλαδή τι ποσοστό ενέργειας που καταναλώθηκε αποθηκεύτηκε τελικά στο ζεστό νερό του μπόιλερ. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής αντίστασης είναι πολύ μεγάλος, ενω στην περίπτωση του πετρελαίου είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη βλακεία αυτών που το μελέτησαν και το κατασκεύασαν.
Επιπλέον, η ηλεκτρική αντίσταση κάνει περισσότερο χρόνο να ζεστάνει το μπόιλερ, κάτι που νομίζω πως πρέπει επίσης να αξιολογηθεί στην ευκολία χρήσης.
[u]Προς cdigital</u>
Παρεξήγησες το (πολύ καλό) χιούμορ του andro που δεν αναφερόταν σε σένα αλλα στο μπέρδεμα που προκαλούν στον απλό (μη επαγγελματία του χώρου) οι σχολιασμοί που κάνουμε εδώ. Πραγματικά ήταν αδύνατον απο αυτά που γράφονταν εδώ να ξεκαθαρίσεις τι ισχύει. Ελπίζω μετά από την απάντηση του dimi και τη δική μου να εχεις παρει μια εικόνα.

vag
07-06-2006, 16:15:20
Συμφωνώ με τον dimi ως προς τις τιμές.
Η παρατήρησή μου είναι ότι με το ρεύμα η αντίσταση ζεσταίνει απ΄ευθείας το νερό του μπόιλερ ενώ με το πετρέλαιο καταναλώνονται πρώτα κάποια ποσά ενέργειας για να ζεσταθεί το νερό του λέβητα και έπειτα του μπόιλερ.
Φίλοι του site μετρήστε την ώρα που δουλεύει ο λέβητας με πετρέλαιο για να ζεστάνει το μπόιλερ μέχρι τη θερμοκρασία των 60C και δείτε πόσο έκαψε.Έπειτα κάντε το ίδιο ανάβοντας την ηλεκτρική αντίσταση η οποία είναι συνήθως 4kw για τα μπόιλερ 80λτ η 100λτ.Οι μετρήσεις σας
ελπίζω να βοηθήσουν στην απομυθοποίηση του πετρελαίου σε σχέση με το ρεύμα, όταν αυτό είναι τόσο ακριβό όσο είναι τώρα.

vag
07-06-2006, 16:35:58
Φίλε dipoli με κάλυψες πλήρως και έχεις κατανοήσει πλήρως την προσπάθειά μου έστω κι αν υπήρξαν κάποια τυπικά λάθη στους αρχικούς μου συλλογισμούς.
Υ.Σ.Ζεσταίνεται τελικά αρκετά πιο γρήγορα το νερό ενός μπόιλερ 80λτ από λέβητα 25κιλοβάτ απ΄ότι με αντίσταση ώστε να καταστήσει το πετρέλαιο φθηνότερο;

dipoli
07-06-2006, 17:49:43
Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει και ως εξής..
Η σχετική πυκνότητα ενέργειας για το πετρέλαιο είναι:
41,87 ΜJ/kg = 11,6 kWh/kg = 10,11 kWh/lt (πυκνότητα για το πετρέλαιο 0,87 kg/lt). Αν το κάθε λιτρο κοστίζει 0,60€ τότε η kWh κοστίζει 0,059€.
Το ηλεκτρικό στην πρώτη κλίμακα (ποτέ δεν θα το πληρώσουμε τόσο φτηνά πάντως, εκτός και αν δεν κάνουμε τίποτε άλλο στο σπίτι εκτός από το να ζεσταίνουμε νερό) κοστίζει με το ΦΠΑ 0,078€.
Εστω οτι όλο το ρεύμα που καταναλώνουμε γίνεται θερμότητα και αποδίδεται στο ζεστό νερό (Β.Α. 100%). Θα πληρώσουμε τα ίδια χρήματα όταν ο Β.Α. της θέρμανσης του ΖΝΧ με πετρέλαιο γίνει 75%. Αυτό δεν είναι απίθανο για μια κακοσχεδιασμένη ή κακοσυντηρημένη εγκατάσταση.
Αν όμως υπολογίσουμε το ρεύμα στην ακριβή κλίμακα (0,1227€) τότε ο Β.Α. της θέρμανσης του ΖΝΧ με πετρέλαιο πρέπει να γίνει 48% που είναι πολύ τραβηγμένο.

dipoli
07-06-2006, 17:58:24
Επίσης για το πόσο γρήγορα ζεσταίνεται το νερό.
Νομίζω πως μια καλή τιμή της ισχύος που μπορεί να αποδώσει η σερπαντίνα στο νερό (θεωρώντας τις συνηθισμένες τιμές παροχής νερού σε αυτήν) είναι τουλάχιστον 6 kW (περίπου 5160 kCal/h) που είναι 1.5 φορά η ισχύς της ηλεκτρικής αντίστασης.
Εσύ vag που τα έχεις μετρήσει σε χρόνους πόσο είναι στην πραγματικότητα;

and
08-06-2006, 12:30:11
Πέρα από το τί μπορεί να ισχύει τώρα μην ξεχνάτε ότι σε λίγο καιρό απελευθερώνεται η πώληση ενέργειας οπότε οι τιμές ρεύματος θα αλλάξουν θεαματικά (όποιος νομίζει προς τα κάτω είναι το λιγότερο αισιόδοξος):D:D

and
08-06-2006, 12:38:46
Α και σε τέτοιες συγκρίσεις δεν πρέπει να ξεχνιούνται και κάποια άλλα πράγματα όπως το κόστος της ετήσιας συντήρησης του λέβητα, μεγαλύτερο κόστος επισκευής μιας και υπάρχουν περισσότερα εξαρτήματα που μπορεί να χαλάσουν (κυκλοφορητής, καυστήρας κ.λ.π.), το "κλέψιμο" που γίνεται στις παραδόσεις πετρελαίου.
Να περνάτε καλά και να μην παρεξηγείτε τον andro που το χιουμορ του είναι μια ευχάρηστη νότα στο forum

dipoli
08-06-2006, 12:58:36
Εχεις δικιο που αναφέρεις και αυτούς τους παράγοντες, αλλα αν ο λέβητας χρησιμοποιείται και για θέρμανση (99.9% έτσι θα έιναι) τότε το ποσοστό του κόστους των ανταλλακτικών που θα χαλάσουν (η το ποσοστό που σε κλέβουν στο πετρέλαιο[B)]) ανάλογα με το χρόνο χρήσης τους για θέρμανση του ζεστού νερού είναι αμελητέο.
Την συντήρηση θα την έκανες ούτως η άλλως....

and
09-06-2006, 13:00:03
Είναι βέβαιο dipoli ότι χρειάζεται επιμερισμός των παραπάνω δαπανών όσον αφορά το ποσοστό που αντιστοιχεί στην θέρμανση και το ποσοστό για ζεστό νερό χρήσης. Αυτό που δεν είμαι βέβαιος είναι άν το ποσοστό που αντιστοιχεί στο ζεστό νερό χρήσης είναι αμελητέο.:)

andronoglou
09-06-2006, 13:41:02
Και μετά φταίω εγώ που είπα να κάνω κλήρωση έ;
=================================================
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

and
10-06-2006, 16:08:15
:D:D

pstratos
13-06-2006, 19:06:44
Γεια σε όλους,
παρακολουθώ το forum κανα χρόνο τώρα....
Έχω ένα παλιό καυστήρα+λέβητα πετρελαίου κατασκευής απο μια γειτονική τότε βιομηχανία (άρα μέ εκαψες ....) και το νερό στο κύκλωμα κάνει πάνω από 30 min να ζεσταθεί. Ο καυστήρας σχετικά μικρός (μονοκατοικία γαρ) λέει για 20-25 Kcal/h το μπεκ νομίζω 1 ή 1.5 lt/h και κυκλοφορητής αλλαγμένος πρόσφατα Wilo (an βοηθάει να πάω να δω μοντέλο) ρυθμιζόμενης ταχύτητας (ηλέκτρική υσχής ~80W).
Όπως καταλαβένετε ζέσταμα νερού σε boiler den παίζει αφού θέλει πάνω από 1 ώρα να ζεστάνει !!! (40 min να ζεσταθεί η εγκατάσταση + 30 για να ζεστάνει το boiler!!).
Υπάρχει καμια ιδέα???
Το θερμοστάτη του κυκλοφορητή τον έχω κοιτάξει, ανοίγει πάντοτε στους 40C.

vag
13-06-2006, 22:27:23
Τις μετρήσεις τις έχω πάρει στη δουλειά μου.Έχω εταιρεία εγκαταστάσεων θέρμανσης και διδάσκω σε ΤΕΕ.Κάποιες μετρήσεις έχουν παρθεί στα εργαστήρια των ΤΕΕ.
Ο pstratos απλά επιβεβαίωσε ότι η θέρμανση του μπόιλερ με το λέβητα χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε να το καταστήσει ακριβότερο από το ρεύμα με τις υπάρχουσες τιμές.
Συμφωνώ ότι ο σχεδιασμός των μπόιλερ με αυτού του είδους τις σερμπαντίνες είναι λάθος έστω κι αν κοστίζει στους κατασκευαστές φθηνότερα.Σίγουρα ένας εναλλάκτης αντιρροής θα είχε καλύτερα αποτελέσματα

dimis
14-06-2006, 02:04:25
quote:Originally posted by vag

Τις μετρήσεις τις έχω πάρει στη δουλειά μου.Έχω εταιρεία εγκαταστάσεων θέρμανσης και διδάσκω σε ΤΕΕ.Κάποιες μετρήσεις έχουν παρθεί στα εργαστήρια των ΤΕΕ.
Ο pstratos απλά επιβεβαίωσε ότι η θέρμανση του μπόιλερ με το λέβητα χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε να το καταστήσει ακριβότερο από το ρεύμα με τις υπάρχουσες τιμές.
Συμφωνώ ότι ο σχεδιασμός των μπόιλερ με αυτού του είδους τις σερμπαντίνες είναι λάθος έστω κι αν κοστίζει στους κατασκευαστές φθηνότερα.Σίγουρα ένας εναλλάκτης αντιρροής θα είχε καλύτερα αποτελέσματα

Στην περίπτωση του pstratos ένα μόνο πρέπει να συμβαίνει. Ο λέβητας να είναι καμιά 200 KW και το μπόιλερ καμιά 1000 L :)
Συγνώμη αλλά εμένα δεν με έπεισες ότι το ρεύμα είναι φθηνότερο. Και φυσικά δεν το παίξω κορώνα γράμματα όπως ο andronoglou :) Την ασφάλεια του μπόιλερ από τον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού μου την έχω αφαιρέσει τελείως ώστε κανένας να μην μπορεί να την συκώσει για να ζεστάνει το νερό του μπόιλερ ηλεκτρικά. Και γλύτωσα Αυτό λέει η δική μου εμπειρία. Σε πειραματικό στάδιο και για ορισμένο χρόνο μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά κανένας δεν κάθεται με το ρολόι στο χέρι στην πράξη για να πει "οπ τρέχω να κλείσω την ασφάλεια πέρασαν 20 λεπτά"
http://levitostasia.com

pstratos
14-06-2006, 02:26:43
120 λτ είναι το boiler BPcalpack 3πλης ενέργειας.
¶ντίθετα τώρα, στο εξοχικό του θείου με έναν κορεάτικο compact καυστήρα-λέβητα-boiler-δοχείο διαστολής συνέβαινε το καταπληκτικό να ζεσταίνει το νερό σε μερικά λεπτά, σα ταχυθερμοσίφωνο. Ανάβαμε, μπαιναμε μπάνι, κλείναμε, έκανε και ο επόμενος!! Το λάτρεψα αυτό το σύστημα. 1 μήνα, 10 άτομα καθημερινή υπερχρήση (καλοκαίρι και θάλασσα..) με λιγότερα από 50 lt κατανάλωση. (Τότε ο ηλιακός δεν λειτουργούσε...)
¶ρα: δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση τι συμφέρει αλλά αυτό διαφέρει από εγκατάσταση σε γκατάσταση. Το σίγουρο είναι οτι το λεβητοστάσιό μου μάλλον θέλει ...αποψίλωση!! :(

andronoglou
14-06-2006, 12:15:53
quote:Originally posted by pstratos

Γεια σε όλους,
παρακολουθώ το forum κανα χρόνο τώρα....
Έχω ένα παλιό καυστήρα+λέβητα πετρελαίου κατασκευής απο μια γειτονική τότε βιομηχανία (άρα μέ εκαψες ....) και το νερό στο κύκλωμα κάνει πάνω από 30 min να ζεσταθεί. Ο καυστήρας σχετικά μικρός (μονοκατοικία γαρ) λέει για 20-25 Kcal/h το μπεκ νομίζω 1 ή 1.5 lt/h και κυκλοφορητής αλλαγμένος πρόσφατα Wilo (an βοηθάει να πάω να δω μοντέλο) ρυθμιζόμενης ταχύτητας (ηλέκτρική υσχής ~80W).
Όπως καταλαβένετε ζέσταμα νερού σε boiler den παίζει αφού θέλει πάνω από 1 ώρα να ζεστάνει !!! (40 min να ζεσταθεί η εγκατάσταση + 30 για να ζεστάνει το boiler!!).
Υπάρχει καμια ιδέα???
Το θερμοστάτη του κυκλοφορητή τον έχω κοιτάξει, ανοίγει πάντοτε στους 40C.

Δεν μας στέλνεις καμιά φωτογραφία να το δούμε, γιατί έτσι που τα λες δεν καταλαβαίνουμε και πολλά.
=================================================
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

dimis
14-06-2006, 15:00:44
quote:Originally posted by pstratos

120 λτ είναι το boiler BPcalpack 3πλης ενέργειας.
¶ντίθετα τώρα, στο εξοχικό του θείου με έναν κορεάτικο compact καυστήρα-λέβητα-boiler-δοχείο διαστολής συνέβαινε το καταπληκτικό να ζεσταίνει το νερό σε μερικά λεπτά, σα ταχυθερμοσίφωνο. Ανάβαμε, μπαιναμε μπάνι, κλείναμε, έκανε και ο επόμενος!! Το λάτρεψα αυτό το σύστημα. 1 μήνα, 10 άτομα καθημερινή υπερχρήση (καλοκαίρι και θάλασσα..) με λιγότερα από 50 lt κατανάλωση. (Τότε ο ηλιακός δεν λειτουργούσε...)
¶ρα: δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση τι συμφέρει αλλά αυτό διαφέρει από εγκατάσταση σε γκατάσταση. Το σίγουρο είναι οτι το λεβητοστάσιό μου μάλλον θέλει ...αποψίλωση!! :(

Α μπράβο
Τώρα είπες το σωστό
Στην περίπτωση του θείου σου να μιλάμε και όχι σε κάποιο λεβητοστάσιο που το μισό πετρέλαιο φεύγει από την καμινάδα και το υπόλοιπο μισό από τις σωληνώσεις και την αμόνωτη επιφάνεια του λέβητα και την αμόνωτη επιφάνεια του μπόιλερ. Γιατί η θεωρία πρέπει να βασίζεται σε σωστές εγκαταστάσεις και όχι σε εγκαταστάσεις μπάχαλα.
Η διαφορά λοιπόν είναι ότι την ηλεκτρική ενέργεια για να θερμάνουμε ένα μπόιλερ την εκμεταλλευόμαστε όλη ενώ την ενέργεια από την καύση του πετρελαίου εξαρτάται από εμάς πόση από αυτήν θα εκμεταλλευτούμε. Αν η θεωρία είναι σωστή τότε η αλλαγές στην πράξη οφείλονται σε βλακείες δικές μας. Λογικό δεν είναι αν το μισό πετρέλαιο που καίει ένας καυστήρας να είναι απώλειες τότε το πετρέλαιο να είναι ακριβότερο? Αν όμως εκμεταλλευτούμε το 90 ή έστω και το 80% της ενέργειας που παράγεται από την καύση ενός λίτρου πετρελαίου τότε η χρήση πετρελαίου για ζέσταμα νερού χρήσης είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την χρήση ηλεκτρικής αντίστασης.
http://levitostasia.com

vag
15-06-2006, 21:53:27
Tο κορεάτικο του θείου σου (kiturami ή saturn)δεν λειτουργεί ως αποθηκευτής όπως είναι το μπόιλερ αλλά ως ταχυθερμαντήρας.Ο ταχυθερμαντήρας μειονεκτεί σε σχέση με τον αποθηκευτή στο ότι δεν μπορεί να καλύψει αυξημένες απαιτήσεις κατανάλωσης ενώ πλεονεκτεί στο ότι ζεσταίνει μόνο το νερό που απαιτείται και γι΄αυτό έχει μεγαλύτερους βαθμούς απόδοσης.
Επίσης ενημέρωσε τον θείο σου ότι οι εν λόγω συσκευές δεν λειτουργούν το ίδιο αξιόπιστα όπως οι συμβατικοί καυστήρες με τα πετρέλαια θέρμανσης που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.Να παρακαλάει να μην αρχίσουν τα πρώτα μπουκώματα γιατί μετά δεν μαζεύεται εύκολα η συσκευή.
Συμβουλευτικά θα πρότεινα να βάλει θερμαινόμενο φίλτρο πετρελαίου.

papako
03-09-2008, 15:29:26
Χαίρεται,
Ρίξτε μια ματιά στο topic φυσικό αέριο —Ταχυθερμοσίφωνες τύπου Α3.
Κατά την γνώμη μου είναι η λύση διότι με την στιγμιαία παραγωγή έχουμε νερό μόνο όταν το θέλουμε!
Όσον αφορά την ποσότητα, οι Ταχυθερμοσίφωνες της Rinnai (ιαπωνικοί) φτάνουν έως τα 37 lit/min.!!!
Δηλαδή με ένα μοντέλο τον 20 lit/min έχεις εξασφαλίσει 2 μπάνια.

Και έτσι δε χιάζεται να έχουμε τις παραπάνω έγνοιες.

gregori
03-09-2008, 20:22:10
Παιδιά έχω ενα μπακαλίστικο υπολογισμό σημερινό από πελάτη μου...
Εχει τετραμελή οικογένεια...δηλαδή...αυτός η γυναίκα του μία κόρη 13χ και ένα γιο 15 χρονών....
Τους είχαμε τοποθετήσει ένα μπόιλερ διπλής 200λ τον φθινόπωρο...
Από τον Απρίλη που σταμάτησε την θέρμανση έως σήμερα έχει κάψει για παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως 75-80 λίτρα πετρέλαιο.

www.udravlikos.gr

jimos
05-09-2008, 10:34:19
Τα νούμερα αυτά είναι κοντά στις δικές μου μετρήσεις (θα επανέλθω με νούμερα, σε λίγες μέρες). Οπωσδήποτε δεν αρκούν για γενικευμένα συμπεράσματα αφού επιδρούν ένα σωρό παράγοντες όπως η θερμοκρασία στην οποία επιθυμούμε να έχουμε το μπόιλερ, αν θέλουμε να μας δίνει ζεστό νερό όλη μέρα, ο αυτοματισμός της εγκαταστασης, οι απώλειες στο κλειστό κύκλωμα και βασικά η κατανάλωση ζεστού νερού. Οπως ουσιαστικά είπε ο Γρηγόρης, είναι ένα πρόχειρο αλλά σχετικά ενδεικτικό νούμερο.

Αυτό που πιστεύω θα άξιζε να δει κανείς είναι ένα πιο οικονομικό προφίλ χρήσης όπου:
1) η θερμοκρασία του νερού κρατιέται χαμηλά το καλοκαίρι (το πολύ 40 βαθμοί, δε χρειάζεται περισσότερο σε ένα μπόιλερ 200lt γιατί δεν προλαβαίνει να κρυώσει από το εισερχόμενο κρύο νερό)
2) Ανάβει ο καυστήρας μόνο όποτε ζητάμε ζεστό νερό και όχι για να κρατά το μπόιλερ ζεστό όλη μέρα.

Νομίζω πως, με την παραπάνω χρήση, τα νούμερα θα κατανάλωσης θα είναι τόσο χαμηλά, [u]σε μια ολιγομελή οικογένεια</u>, που δε θα συμφέρει ούτε καν ο ηλιακός (λόγω αργής απόσβεσης).

Δημήτρης

Pirate
11-09-2008, 13:28:20
quote:Originally posted by jimos
Αυτό που πιστεύω θα άξιζε να δει κανείς είναι ένα πιο οικονομικό προφίλ χρήσης όπου:
Α. η θερμοκρασία του νερού κρατιέται χαμηλά το καλοκαίρι (το πολύ 40 βαθμοί, δε χρειάζεται περισσότερο σε ένα μπόιλερ 200lt γιατί δεν προλαβαίνει να κρυώσει από το εισερχόμενο κρύο νερό)
Β. Ανάβει ο καυστήρας μόνο όποτε ζητάμε ζεστό νερό και όχι για να κρατά το μπόιλερ ζεστό όλη μέρα.
Γ. Τα νούμερα της κατανάλωσης θα είναι τόσο χαμηλά, [u]σε μια ολιγομελή οικογένεια</u>, που δε θα συμφέρει ούτε καν ο ηλιακός (λόγω αργής απόσβεσης).

Φίλε Jimos με τα boiler έχω ασχοληθεί πάνω από μία 20ετία. Πριν ακόμη την εποχή των LOGO είχα αναπτύξει κάποια λογική που μου μείωνε πάρα πολύ τις καταναλώσεις αφενός και αφετέρου ο χρήστης ήταν πολύ ικανοποιημένος. Θα σου δώσω γενικές κατευθύνσεις για να τις «παλαίψεις» και ξανασυζητάμε το θέμα
Τα πρώτα που έκανα ήταν:
1. Κατάργηση εκείνης της ασύμφορης ανακυκλοφορίας με τον γελοίο θερμοστάτη επαφής στην επιστροφή με ±5° διαφορικό! 1990! Δεν είχα άλλη επιλογή εκτός των αυτών των δύο:
Μπουτόν. Το πάταγε ο πελάτης άπαξ για να την εκκινήσει.
Πρεσοστάτης. Έμπαινε στο κύκλωμα του ζεστού ώστε με το άνοιγμα αυτού (βυθίζεται η πίεση) να την ξεκινήσει.
Τη λειτουργούσα όχι πάνω από 5 λεπτά. Το αποτέλεσμα: Πριν: ερχόταν στις 3:00 το μεσημέρι ο ιδιοκτήτης και εύρισκε το boiler 48°. Μετά: το εύρισκε 65°. Μιλάμε για τέτοια διαφορά! Βέβαια και οι δύο παραπάνω λύσεις είχαν τα μειονεκτήματά τους. Μέχρις ότου ήλθε το LOGO. Μετά τις κατήργησα και μέσω αυτού κάνω πολύ πιο εξελιγμένες ανακυκλοφορίες.
2. Κατάργηση του ενός και μόνου θερμοστάτη που ρυθμιζότανε στους 55° και ξεκίναγε από κει και κάτω τον λέβητα. Τσικ-τσακ ο λέβητας φαντάσου την κατανάλωση... Έβαλα θερμοστάτη πάνω και κάτω ορίου... (σκέψου το)
3. Αν είχα ολιγομελή οικογένεια δύο ή τριών μελών και ανάλογα με την ηλικία τους και τις ανάγκες τους ενδέχετο να ήταν όντως οικονομικότερο το ηλεκτρομπόιλερ όπως λέγεται στην πιάτσα. Αυτό λειτουργούσε ακόμα και πάνω στο πατάρι ή σε κατάλληλες εσοχές μέσα στο σπίτι. Η λύση αυτή παίζει ακόμα και είναι πολύ διαδεδομένη μάλιστα λόγω του ασυγκρίτως μικρού κόστους της.
4. Για τους 40° με 42° αποθήκευση στο boiler, αυτό ήταν ένα σενάριο που το έπαιζα πολύ πριν 10 χρόνια. Δεν περπάτησε όμως! Η οικονομία απεδείχθη ελάχιστη και τα παράπονα από μεριάς του χρήστη αυξήθηκαν υπέρμετρα. Boiler σημαίνει αποθήκευση νερού. Και μια αποθήκευση νερού πρέπει να έχει κάποιον όγκο. Οι 42° δεν μετράνε... (σου πετάω το γάντι και προχώρα στο γιατί). Σίγουρα όμως θα συζητηθεί στο νέο topic περί σύνδεσης των 2 boilers. Εν κατακλείδι σου λέω το εξής: έχεις ποτέ μετρήσει την απώλεια ενέργειας ενός boiler με 60° αχρησιμοποίητο νερό και για ένα 10ωρο; Για δες το έτσι ώστε να μη πετάμε έτσι αβίαστα στα σκουπίδια την αποθήκευση ζεστού του νερού.

jimos
12-09-2008, 13:15:01
quote:Originally posted by Pirate
1. Κατάργηση εκείνης της ασύμφορης ανακυκλοφορίας με τον γελοίο θερμοστάτη επαφής στην επιστροφή με ±5° διαφορικό! 1990! Δεν είχα άλλη επιλογή εκτός των αυτών των δύο:
Μπουτόν. Το πάταγε ο πελάτης άπαξ για να την εκκινήσει.
Πρεσοστάτης. Έμπαινε στο κύκλωμα του ζεστού ώστε με το άνοιγμα αυτού (βυθίζεται η πίεση) να την ξεκινήσει.
Τη λειτουργούσα όχι πάνω από 5 λεπτά. Το αποτέλεσμα: Πριν: ερχόταν στις 3:00 το μεσημέρι ο ιδιοκτήτης και εύρισκε το boiler 48°. Μετά: το εύρισκε 65°. Μιλάμε για τέτοια διαφορά! Βέβαια και οι δύο παραπάνω λύσεις είχαν τα μειονεκτήματά τους. Μέχρις ότου ήλθε το LOGO. Μετά τις κατήργησα και μέσω αυτού κάνω πολύ πιο εξελιγμένες ανακυκλοφορίες.
Εχεις δίκιο. Το πρόβλημα με μένα είναι οτι δεν έβαλα υποδομή ανακυκλοφορίας. Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα του ζεστού νερού αλλά σίγουρα γίνεται σπατάλη μέχρι να φτάσει το ζεστό από το μπόιλερ στη βρύση (αυτό μάλλον θα μετρήσει αργότερα που θα λέμε το νερό νεράκι).

quote:2. Κατάργηση του ενός και μόνου θερμοστάτη που ρυθμιζότανε στους 55° και ξεκίναγε από κει και κάτω τον λέβητα. Τσικ-τσακ ο λέβητας φαντάσου την κατανάλωση... Έβαλα θερμοστάτη πάνω και κάτω ορίου... (σκέψου το)
Αυτό εννοείται πως θα το κάνω. Για να δω όμως αν είναι αυτό που εννοείς εσύ: Ο λέβητας θα ανάβει πχ όταν η θερμοκρασία του boiler πέσει στους 45o και θα σβήνει όταν το boiler φτάσει τους 55 βαθμούς. Δηλαδή πολύ μεγάλο διαφορικό, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί είτε με δυο χωριστούς θερμοστάτες είτε ηλεκτρονικά. Αυτό εννοείς;

quote:3. Αν είχα ολιγομελή οικογένεια δύο ή τριών μελών και ανάλογα με την ηλικία τους και τις ανάγκες τους ενδέχετο να ήταν όντως οικονομικότερο το ηλεκτρομπόιλερ όπως λέγεται στην πιάτσα. Αυτό λειτουργούσε ακόμα και πάνω στο πατάρι ή σε κατάλληλες εσοχές μέσα στο σπίτι. Η λύση αυτή παίζει ακόμα και είναι πολύ διαδεδομένη μάλιστα λόγω του ασυγκρίτως μικρού κόστους της.
Οικονομικότερη μάλλον θα είναι αλλά η ποιότητα ζωής είναι αισθητά χειρότερη, ειδικά αν δεν υπάρχει ηλιακός. Οπότε ο καθένας με τις επιλογές του...

quote:4. Για τους 40° με 42° αποθήκευση στο boiler, αυτό ήταν ένα σενάριο που το έπαιζα πολύ πριν 10 χρόνια. Δεν περπάτησε όμως! Η οικονομία απεδείχθη ελάχιστη και τα παράπονα από μεριάς του χρήστη αυξήθηκαν υπέρμετρα. Boiler σημαίνει αποθήκευση νερού. Και μια αποθήκευση νερού πρέπει να έχει κάποιον όγκο. Οι 42° δεν μετράνε... (σου πετάω το γάντι και προχώρα στο γιατί). Σίγουρα όμως θα συζητηθεί στο νέο topic περί σύνδεσης των 2 boilers. Εν κατακλείδι σου λέω το εξής: έχεις ποτέ μετρήσει την απώλεια ενέργειας ενός boiler με 60° αχρησιμοποίητο νερό και για ένα 10ωρο; Για δες το έτσι ώστε να μη πετάμε έτσι αβίαστα στα σκουπίδια την αποθήκευση ζεστού του νερού.

Αυτό να το συζητήσουμε περισσότερο. Να δω κατ' αρχήν, όταν γυρίσω σπίτι, πόσο πετρέλαιο παραπάνω χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό από τους 42 στους 60. Τις απώλειες του μπόιλερ όμως με τι στοιχεία να τις υπολογίσω, για να ξέρω αν συμφέρει να το κρατάω ζεστό όλη μέρα; Δεν δίνουν τέτοια πράγματα οι έλληνες κατασκευαστές). Θα αναγκαστώ να πάρω μετρήσεις (αλλά κι εσύ αυτό υποννοείς).

Λες "Και μια αποθήκευση νερού πρέπει να έχει κάποιον όγκο. Οι 42° δεν μετράνε... (σου πετάω το γάντι και προχώρα στο γιατί)". Εννοείς οτι η θερμοκρασία του ζ.ν.χ. θα πέσει σε ανυπόφορα επίπεδα, λόγω της αραίωσης κατά τη χρήση; Σίγουρα, αλλά εξαρτάται από το βαθμό χρήσης και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προς το παρόν, φαίνονται αρκετοί αλλά, όταν αυξήσω το διαφορικό, σίγουρα θα χρειαστεί να τους ανεβάσω. Αν βέβαια κατάλαβα αυτό που λες.

Δημήτρης

nyannaco
12-09-2008, 14:03:53
quote:Originally posted by jimos
Δεν έχω κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα του ζεστού νερού αλλά σίγουρα γίνεται σπατάλη μέχρι να φτάσει το ζεστό από το μπόιλερ στη βρύση

Και δεν σπαταλάς μόνο νερό, αλλά και ενέργεια, αφού όσο νερό πετάς, άλλο τόσο κρύο μπαίνει στο μπόιλερ.

Νίκος

Pirate
12-09-2008, 17:15:15
quote:
Και δεν σπαταλάς μόνο νερό, αλλά και ενέργεια, αφού όσο νερό πετάς, άλλο τόσο κρύο μπαίνει στο μπόιλερ

Δεν το πετάς. Η ανακυκλοφορία ξαναγυρίζει στο boiler αλλά αφού πρώτα έχει ζεστάνει σωλήνες, μονώσεις, τούβλα, τσιμέντα κοκ. Συνεπώς αφαίρεσε και 2° με 5°... Αν έχεις μία παροχή της τάξης των 250 lit/h με 2,5° Dt σε 5 ώρες τι θα χαθεί; (Ήτοι πόσο θα πέσει η θερμοκρασία ενός boiler 200 lit. με ένα m;eso Dt = 2°??
Ρε συ ωραία άσκηση!
Πού είναι ο Κωνσταντίνος...

Jimos σε άφησα για το βραδάκι
τώρα μόλις ήλθα νηστικός...

nyannaco
12-09-2008, 17:23:04
quote:Originally posted by Pirate


quote:
Και δεν σπαταλάς μόνο νερό, αλλά και ενέργεια, αφού όσο νερό πετάς, άλλο τόσο κρύο μπαίνει στο μπόιλερ

Δεν το πετάς. Η ανακυκλοφορία ξαναγυρίζει στο boiler αλλά αφού πρώτα έχει ζεστάνει σωλήνες, μονώσεις, τούβλα, τσιμέντα κοκ. Συνεπώς αφαίρεσε και 2° με 5°... Αν έχεις μία παροχή της τάξης των 250 lit/h με 2,5° Dt σε 5 ώρες τι θα χαθεί; (Ήτοι πόσο θα πέσει η θερμοκρασία ενός boiler 200 lit. με ένα m;eso Dt = 2°??
Ρε συ ωραία άσκηση!
Πού είναι ο Κωνσταντίνος...

Jimos σε άφησα για το βραδάκι
τώρα μόλις ήλθα νηστικός...

Μιλάγαμε για την περίπτωση χωρίς ανακυκλοφορία :)

Νίκος

Pirate
12-09-2008, 22:32:07
quote:
Μιλάγαμε για την περίπτωση χωρίς ανακυκλοφορία

Oops!! Λάθος μου! Σωστά το εννοούσες και πολύ σωστή η θέση σου σχετικά με την απώλεια ενέργειας.

Αλλά: Έστω και απευθυνόμενος λανθασμένα σε σένα, χωρίς να το θέλω βγήκε ένα θεματάκι σχετικά με την ανακυκλοφορία που μπορεί να αποδείξει με αριθμούς τι ενεργοβόρα λειτουργία είναι. Πιστεύω να το πάρει μάτι ο Κωνσταντίνος και να θελήσει να το προχωρήσουμε. Θα είναι πολύ κατατοπιστικό.

Pirate
12-09-2008, 22:50:55
Λοιπόν: Jimos:

quote:
Αυτό εννοείται πως θα το κάνω. Για να δω όμως αν είναι αυτό που εννοείς εσύ: Ο λέβητας θα ανάβει πχ όταν η θερμοκρασία του boiler πέσει στους 45o και θα σβήνει όταν το boiler φτάσει τους 55 βαθμούς. Δηλαδή πολύ μεγάλο διαφορικό, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί είτε με δυο χωριστούς θερμοστάτες είτε ηλεκτρονικά. Αυτό εννοείς;

Ακριβώς! Και 40/60 θα έλεγα. Δοκίμασέ το! Και μέτρα την κατανάλωση και πες μου...
Με το LOGO τα τελευταία χρόνια βάζω και τρίτη αίσθηση στους 55°. Αλλά παίξε πρώτα το προηγούμενο και μετά εδώ είμαστε...


quote:
Αυτό να το συζητήσουμε περισσότερο. Να δω κατ' αρχήν, όταν γυρίσω σπίτι, πόσο πετρέλαιο παραπάνω χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό από τους 42 στους 60. Τις απώλειες του μπόιλερ όμως με τι στοιχεία να τις υπολογίσω, για να ξέρω αν συμφέρει να το κρατάω ζεστό όλη μέρα; Δεν δίνουν τέτοια πράγματα οι έλληνες κατασκευαστές). Θα αναγκαστώ να πάρω μετρήσεις (αλλά κι εσύ αυτό υποννοείς).

Ναι! Αλλά αν θες το υπολογίζουμε κιόλας. Έτσι generic. Τι δηλαδή θα κολώσουμε; Τι είναι: ένας κύλινδρος είναι που κρυώνει με τη φυσική κυκλοφορία αέρα μέσα στο λεβητοστάσιο. Έχει και σακκάκι. Και λοιπόν; Τι να τους κάνουμε τους κατασκευαστές; Να μας πολώνουν; Δεν πήγαμε σχολείο δηλαδή εμείς; Μόνο αυτοί πήγαν; (Θα με πιάσουν τα νεύρα μου πάλι)


quote:
Λες "Και μια αποθήκευση νερού πρέπει να έχει κάποιον όγκο. Οι 42° δεν μετράνε... (σου πετάω το γάντι και προχώρα στο γιατί)". Εννοείς οτι η θερμοκρασία του ζ.ν.χ. θα πέσει σε ανυπόφορα επίπεδα, λόγω της αραίωσης κατά τη χρήση; Σίγουρα, αλλά εξαρτάται από το βαθμό χρήσης και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προς το παρόν, φαίνονται αρκετοί αλλά, όταν αυξήσω το διαφορικό, σίγουρα θα χρειαστεί να τους ανεβάσω. Αν βέβαια κατάλαβα αυτό που λες.

Όχι! Θα μπεις στο άλλο θέμα με τα 2 boilers και τους συλλέκτες. Εκεί θα αναπτυχθεί διεξοδικά το θέμα. Και έχει ενδιαφέρον. Περιμένω όμως να λασκάρει ο Dipolis. Αλλιώς δεν γράφω...

CONSTANTINOS
13-09-2008, 04:19:01
quote:Originally posted by Pirate
Πιστεύω να το πάρει μάτι ο Κωνσταντίνος και να θελήσει να το προχωρήσουμε. Θα είναι πολύ κατατοπιστικό.

Από το μάτι δεν έπαθε ποτέ κανείς τίποτε απ΄όσο ξέρω:D. Παρ΄όλα αυτά επιφυλάσσομαι ( επί παντός επιστητού ) να αναπτύξω την άποψή μου εν΄ευθέτω χρόνω.
Ένα σχόλιο μόνο. Ότι απέναντί σου τώρα έχεις την Κύπρο, η οποία επιδότησε τον κυκλοφορητή της ανακυκλοφορίας ελέω ελλείψεως νερού.
Πόσες οπτικές έχει τελικά ένα θέμα;

Υ.Γ. Βλέπεις τι κάνουν οι εφημερίδες, τα περιοδικά και το google; ( γράψε " επιδότηση κυκλοφορητή" );;)


Με εκτίμηση.

jimos
15-09-2008, 00:04:10
quote:Όχι! Θα μπεις στο άλλο θέμα με τα 2 boilers και τους συλλέκτες. Εκεί θα αναπτυχθεί διεξοδικά το θέμα. Και έχει ενδιαφέρον. Περιμένω όμως να λασκάρει ο Dipolis. Αλλιώς δεν γράφω...
Καπετάνιε, μπορεί αυτό που θα πω να είναι και βλακεία αλλά μήπως εννοείς τη χρήση του μπόιλερ ως buffer θερμότητας για τη λειτουργία θέρμανσης;
Πάω στο άλλο θέμα (αν το βρω...)

Διόρθωση: ΟΚ, διαβασα το άλλο θέμα και κατάλαβα. Τον πραγματικό διαθέσιμο όγκο ζ.ν.χ. εννοείς. Αλήθεια, η ιδέα του buffer που θα βοηθά τη θέρμανση (αν θεωρήσουμε οτι ένα καλό μπόιλερ έχει πιο καλή μόνωση από ένα λέβητα) πώς σας φαίνεται; Θα χρειαζόταν ένας αυτοματισμός που να ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή ζνχ όποτε ζητιέται θέρμανση και το νερό του λέβητα είναι πολύ κρύο ενώ του μπόιλερ πολύ ζεστό. Τι λέτε, στέκει καθόλου;

Παιδιά, η ανακυκλοφορία (υπέρ/κατά) είναι πολύ ωραίο θέμα αλλά να μη το επεκτείνουμε άλλο εδώ. Να ανοίξει κάποιος νέο θέμα (αν δεν υπάρχει ήδη).

Και τώρα οι μπακαλο-μετρήσεις που υποσχέθηκα. Κατανάλωση 3 θερινών μηνών (μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, μείον 20 μέρες διακοπών) : 57 λίτρα πετρελαίου.
Συνθήκες: 3μελής οικογένεια με μεσαία (όσο διφορούμενο κι αν είναι αυτό) κατανάλωση ζνχ. Το μπόιλερ 200 lt είναι στο υπόγειο, στο λεβητοστάσιο. Το μπάνιο στον 1ο όροφο, κουζίνα στο ισόγειο. Οι σωλήνες μονωμένοι αλλά ανακυκλοφορία δεν υπάρχει. Το λεβητάκι ελληνικό, καινούριο και η εγκατάσταση πολύ καλή (η καπνοδόχος αισχρή αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Το νερό παρέχεται συνεχώς το Σ/Κ (14 ώρες την ημέρα) και σε δύο ζώνες για τις καθημερινές (συνολικά 9 ώρεςτην ημέρα).

Δημήτρης

peris
15-09-2008, 14:02:58
να δώσω και γω ένα αποτέλεσμα πειραματισμού.
Σε 80άρι boiler της ELCO που βρίσκεται στο λεβητοστάσιο, τοποθετήθηκε επιπλέον εξωτερικά μόνωση υαλοβάμβακα 3cm με εκπληκτικά αποτελέσματα, της τάξης των 200gr/ημέρα εξοικονόμησης σε καύσιμο, ήτοι 365Χ200/0.83kg/lt= 88 λίτρα το έτος!!!!
Κόστος υλικού 5€
Κόστος πετρελαίου 0.8€Χ88λίτρα=70.4€ δηλ. 0.193€/ημέρα
Χοντρά, απόσβεση "επένδυσης" σε 5/0.193=25.9=26 ημέρες!!!

Γιατί το γράφω τώρα αυτό?
Διότι τον τελευταίο χρόνο, κάνω διάφορες μετρήσεις σε μπόιλερ απλά και λεβητοστασίου, προκειμένου να διαπιστώσω πόσο "χάλια" και ανεπαρκής είναι η μόνωσή τους.
Το τελευταίο το διαπιστώνει κανείς ειδικά σε απλά μπόιλερ και όχι λεβητοστασίου, με μόνωση πολυουρεθάνη....

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

CONSTANTINOS
15-09-2008, 14:11:26
quote:Originally posted by peris

να δώσω και γω ένα αποτέλεσμα πειραματισμού.
Σε 80άρι boiler της ELCO που βρίσκεται στο λεβητοστάσιο, τοποθετήθηκε επιπλέον εξωτερικά μόνωση υαλοβάμβακα 3cm με εκπληκτικά αποτελέσματα, της τάξης των 200gr/ημέρα εξοικονόμησης σε καύσιμο, ήτοι 365Χ200/0.83kg/lt= 88 λίτρα το έτος!!!!
Κόστος υλικού 5€
Κόστος πετρελαίου 0.8€Χ88λίτρα=70.4€ δηλ. 0.193€/ημέρα
Χοντρά, απόσβεση "επένδυσης" σε 5/0.193=25.9=26 ημέρες!!!

Γιατί το γράφω τώρα αυτό?
Διότι τον τελευταίο χρόνο, κάνω διάφορες μετρήσεις σε μπόιλερ απλά και λεβητοστασίου, προκειμένου να διαπιστώσω πόσο "χάλια" και ανεπαρκής είναι η μόνωσή τους.
Το τελευταίο το διαπιστώνει κανείς ειδικά σε απλά μπόιλερ και όχι λεβητοστασίου, με μόνωση πολυουρεθάνη....

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...


Ενώ μιλάμε σε διάφορα topics για μονώσεις κλπ δεν είχε πάει ποτέ το μυαλό μου ( αυτό που έχω τέλος πάντων ) σε τέτοια "επέμβαση".
Τρομερή κίνηση.

Με εκτίμηση.

peris
15-09-2008, 14:18:03
quote:Originally posted by CONSTANTINOS

Ενώ μιλάμε σε διάφορα topics για μονώσεις κλπ δεν είχε πάει ποτέ το μυαλό μου ( αυτό που έχω τέλος πάντων ) σε τέτοια "επέμβαση".
Τρομερή κίνηση.

Με εκτίμηση.

Πραγματικά, έχω στήσει αρκετά τέτοια και πάντα μου έκανε εντύπωση η θερμοκρασία της εξωτερικής τους επιφάνειας και ο ρυθμός που "έπεφτε" το δέκατο της εσψτερικής θερμοκρασίας σύμφωνα με τον ψηφιακό θερμοστάτη ορίου, που πάντα χρησιμοποιώ.
Τον τελευταίο χρόνο και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που είναι περίοδος μόνο για το μπόιλερ, έκανα αυτές τις διαπιστώσεις και πειραματίστηκα λίγο.
Δείτε το, αξίζει τον κόπο, ειδικά σε "εξωτερικά" λεβητοστάσια όπου η θερμοκρασία χώρου είναι σχετικά χαμηλή.
Θα ακολουθήσει εντός του χειμώνα, αντίστοιχος πειραματισμός με "ενίσχυση" της άθλιας μόνωσης του καζανιού του λέβητα (υπάρχουν 2 υποψήφιοι και ο ένας ήδη απέκτησε μπουφανάκι για το κρύο!

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

jimos
15-09-2008, 16:39:11
Υπόψιν οτι η κατανάλωση που έδωσα παραπάνω δε μου φαίνεται ιδιαίτερα χαμηλή (πιστεύω φταίει ο άθλιος αυτοματισμός και λίγο η υπερδιαστασιολόγηση του μπόιλερ) αλλά και πάλι το ίδιο σενάριο με ρεύμα δε νομίζω να συνέφερε.

peris, καπετάνιε και λοιποί, δέστε εκείνο που ανέφερα πιο πάνω για τον Buffer. Μήπως δηλαδή αντί να μονώνουμε τον λέβητα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το μόιλερ σαν αποθήκη θερμότητας, όταν το τελευταίο εχει πολυ καλύτερη μόνωση;

Δημήτρης

peris
16-09-2008, 11:43:57
Φίλε Δημήτρη, άποψή μου είναι ότι ΟΛΕΣ οι συσκευές που παράγουν, αποθηκεύουν, ή μεταφέρουν θερμό ή ψυχρό νερό-μέσο, ή τέλος πάντων μεταφέρουν υγρά ή αέρια σε διαφορετική θερμοκρασία από αυτή του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι ΚΑΛΑ μονωμένα.
Και τι θέλω να πώ με αυτό? Απλά ότι οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν σε έναν Ελληνικό όρθιο 35άρη λεβητάκο, που είχε από την "μαμά" του 3άρι υαλοβάβμακα και απέκτησε μπουφανάκι 5άρι, με προσοχή τοποθετημένο, έδειξαν ότι από τους 80 μέχρι να πέσει στους 60, χρειάστηκε περίπου 30% περισσότερο χρόνο-σε stand by mode (.... Θα δούμε πόσο "κοστίζει" αυτό αργότερα.
Να σας πώ και κάτι ακόμα? (επειδή είμαι λίγο παράξενος σε αυτά και μου αρέσουν)
Τι διαφορά νομίζετε μπορεί να κάνει ένα τάμπερ που κλείνει τον καπναγωγό του λέβητα όταν ο τελευταίος κλείνει ή όταν απλά δεν δουλεύει ο καυστήρας? Να θυμίσω ότι έχουμε ελεύθερη συναγωγή λόγω κυκλοφορίας αέρα στο σύστημα καυστήρας είσοδος, λέβητας και καπναγωγός για ορισμένο χρονικό διάστημα και όσο ο καπναγωγός και η καπνοδόχος είναι θερμές και ελκύουν αέρα (λεβητοστασίου-ψυχρό) μέσα από τον λέβητα (μας τον κρυώνει)?
Το τελευταίο (ελεύθερη συναγωγή μέσω του εισερχόμενου αέρα) γίνεται πολλές φορές όταν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες στην καπνοδόχο (εξωτερικός αέρας με "α" ταχύτητα-bernoulli-υποπίεση-ρούφηγμα αέρα από το σύστημα, το διαπιστώνουμε και με όργανο με κρύο λέβητα, ή όσοι καπνίζετε με τσιγαράκι).

Είναι ενέργεια που απορρίπτεται ακούσια, στο περιβάλλον.

Άσχετο βέβαια κάπως με τον τίτλο του τοπικ, αλλά μπορούμε να το συζητήσουμε εάν θέλετε.

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

jimos
16-09-2008, 15:26:39
Ανοιξα νέο θέμα: "Πρόσθετη μόνωση στοιχείων λεβητοστασίου".

Δημήτρης

gregori
18-09-2008, 02:09:48
quote:αι τώρα οι μπακαλο-μετρήσεις που υποσχέθηκα. Κατανάλωση 3 θερινών μηνών (μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, μείον 20 μέρες διακοπών) : 57 λίτρα πετρελαίου.
Συνθήκες: 3μελής οικογένεια με μεσαία (όσο διφορούμενο κι αν είναι αυτό) κατανάλωση ζνχ. Το μπόιλερ 200 lt είναι στο υπόγειο, στο λεβητοστάσιο. Το μπάνιο στον 1ο όροφο, κουζίνα στο ισόγειο. Οι σωλήνες μονωμένοι αλλά ανακυκλοφορία δεν υπάρχει. Το λεβητάκι ελληνικό, καινούριο και η εγκατάσταση πολύ καλή (η καπνοδόχος αισχρή αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Το νερό παρέχεται συνεχώς το Σ/Κ (14 ώρες την ημέρα) και σε δύο ζώνες για τις καθημερινές (συνολικά 9 ώρεςτην ημέρα).


quote: Posted - 15 September 2008 : 15:39:11 Υπόψιν οτι η κατανάλωση που έδωσα παραπάνω δε μου φαίνεται ιδιαίτερα χαμηλή (πιστεύω φταίει ο άθλιος αυτοματισμός και λίγο η υπερδιαστασιολόγηση του μπόιλερ) αλλά και πάλι το ίδιο σενάριο με ρεύμα δε νομίζω να συνέφερε.

Κάτσε ρε σι Δημήτρη...Βάση των παραπάνω καίες περίπου 200€ τον χρόνο για παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως για όλο το 24ωρο...
Σωστά?
Πέσμου τώρα....
Αν βάλεις συλλέκτες, κυκλοφορητή, γραμμές λεβητοστάσιο ταράτσα,βάνες,δοχεία,λοιπά εξαρτήματα, διαφορικό θερμοστάτη, ή logo, ή Plc + τα εργατικά πόσα λεφτα θα σου κοστίσουν?
2500 χιλιάρικα 3 με plc τοποθέτηση ρύθμηση....
Πετρέλαιο όμως πάλι θα καις κάποιες μέρες....Σωστά?
Για μελετησέ το ...Σίγουρα συμφέρει?

Ρε παιδιά μήπως ένας απλός ηλιακός με τζάμια και δοχείο απο πανω είναι η πιο συμφέρον επιλογή για μικρά σπίτια και τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες?
www.udravlikos.gr

peris
18-09-2008, 09:58:33
quote:Originally posted by gregori
Ρε παιδιά μήπως ένας απλός ηλιακός με τζάμια και δοχείο απο πανω είναι η πιο συμφέρον επιλογή για μικρά σπίτια και τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες?

;)
στο σπιτάκι μου πάντως αυτό έκανα....
Είναι θέμα προς συζήτηση...

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

nyannaco
18-09-2008, 10:49:09
Κι εγώ με το ίδιο σκεπτικό στο εξοχικό, που αν ζήσουμε μέχρι τα 90 να πάρουμε σύνταξη θα γίνει μόνιμη κατοικία [}:)], έβαλα απλώς αναμονή για ηλιακό στην ταράτσα, που θα μπεί μόνο τότε - τώρα δεν έχει νόημα. Και ούτε τριπλής ενέργειας, ούτε αυτοματισμούς, μια απλή χειροκίνητη τρίοδη μέσα στο σπίτι, ώστε όταν έχω ήλιο τραβάω ΖΝΧ από τον ηλιακό, όταν δεν έχω από το boiler του λεβητοστασίου.


Νίκος

Pirate
18-09-2008, 10:57:33
quote:Originally posted by gregori
Ρε παιδιά μήπως ένας απλός ηλιακός με τζάμια και δοχείο απο πανω είναι η πιο συμφέρον επιλογή για μικρά σπίτια και τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες?

Αυτή ήταν -Η- λύση την δεκαετία του 1980. Και πρώτος ο Φυρογένης έφτιαξε στην Ελλάδα (γιατί η πατέντα αυτή είναι ελληνική) τον ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέγειας όπου με 150 λίτρα ηλιακό και μηδαμινή κατανάλωση πετρελαίου ξεφύγαμε μίλια μακριά από τον θερμοσίφωνα τον 80αρη του παταριού ο οποίος πλέον είχε αρχίσει να γίνεται ενεργοβόρος. Τα χρόνια πέρασαν και τα αυτοκινητάκια των 1000 cc ή 1100 cc άρχισαν να γίνονται 1400 cc και 1600 cc. Αυτή η «άνοδος» συμπαρέσυρε τα πάντα και άλλαξε τις ανάγκες μιας καθημερινής οικογένειας. Η ανακυκλοφορία δεν επήλθε τόσο για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας για περιβαντολλογικούς λόγους όσο γιατί και ο χρόνος αναμονής του να έλθει το ζεστό νερό στη βρύση άρχισε να γίνεται δισβάσταχτος, αλλά και το ίδιο το νερό άρχισε να ακριβαίνει με μεγάλη φόρα μάλιστα.
Η ανάγκη της ανακυκλοφορίας ήταν η πρώτη «σφαλιάρα» στο πετυχημένο τριπλό θερμοσιφωνικό σύστημα. Οι πατέντες μερικών με ταυ στο κρύο δεν έκαναν και πολλά πράγματα ούτε μπορούσες να μαϊμουδέψεις τόσο πολύ έναν ηλιακό με πρόσθετα κυκλοφορητάκια και αισθητήρια.
Η δεύτερη και τελειωτική σφαλιάρα ήταν ο ερχομός των μπεκ και των υδρομασάζ. Για να χωθεί ένα ανθρώπινο κορμί μέσα σε νερό ώστε να χαλαρώσει χρειάζονται τουλάχιστον 120 λιτ. νερό θερμοκρασίας 39° στατικά. Βάλε και το νερό που θα πετάξουν τα μπεκ. Βάλε που θα λουσθεί και θα κάνει και το μπάνιο του. Ένας 200αρης ηλιακός εκεί που τον δίναμε για 5 άτομα ζήτημα τώρα με τις νέες ανάγκες να εξυπηρετεί 2 άτομα και αν! Τι κάναμε; Αφήσαμε τις ταράτσες και μεταφερθήκαμε στα υπόγεια με boilers άνω των 200 λίτρων που να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια όπως και τα απλά ηλιακά 200αρια αλλά να έχουν τον λέβητα δίπλα και να συμπληρώνονται ενεργειακά. Τώρα το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο πώς θα συμπληρώνονται εξού και τα LOGO, τα πανελάκια κ.ο.κ. Μη ξεχνάμε ότι το παλιό ηλιακό τριπλής ενέργειας συμπλήρωνε από τον λέβητα εάν και εφόσον λειτουργούσε αυτός για τις ανάγκες θέρμανσης. Κανένα ηλιακό τριπλής δεν ξεκίναγε ποτέ τον λέβητα για να συμπληρώσει.
Εμείς πήγαμε εξ' ανάγκης προς τα χωράφια των βορειο-ευρωπαίων. Διότι το θερμοσιφωνικό σύστημα (απλός ηλιακός θερμοσίφωνας) με τη φυσική κυκλοφορία δεν το γνωρίζουν ούτε καν οι Ιταλοί. Είναι μεσογειακού χαρακτήρα και το χρησιμοποιήσαμε πολύ εμείς, οι Κύπριοι και το Ισραήλ. Το χρησιμοποιούμε ακόμα αλλά η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει και πολύ ζωή. Διότι έχει κι αυτό τα μειονεκτήματά του.

Υ.Σ.
Κι εγώ στο σπίτι μου (4μελής οικογένεια), 170αρι τριπλής ενέργειας έχω. Αλλά μπεκ και αποδέλοιπα δεν υπάρχουν. Ούτε επιτρέπω (όσο ακόμα μου περνάει φυσικά) υδροχαλαρώματα!

jimos
18-09-2008, 14:13:05
quote:Originally posted by gregori


quote: Posted - 15 September 2008 : 15:39:11 Υπόψιν οτι η κατανάλωση που έδωσα παραπάνω δε μου φαίνεται ιδιαίτερα χαμηλή (πιστεύω φταίει ο άθλιος αυτοματισμός και λίγο η υπερδιαστασιολόγηση του μπόιλερ) αλλά και πάλι το ίδιο σενάριο με ρεύμα δε νομίζω να συνέφερε.

Κάτσε ρε σι Δημήτρη...Βάση των παραπάνω καίες περίπου 200€ τον χρόνο για παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως για όλο το 24ωρο...
Σωστά?
Πέσμου τώρα....
Αν βάλεις συλλέκτες, κυκλοφορητή, γραμμές λεβητοστάσιο ταράτσα,βάνες,δοχεία,λοιπά εξαρτήματα, διαφορικό θερμοστάτη, ή logo, ή Plc + τα εργατικά πόσα λεφτα θα σου κοστίσουν?
2500 χιλιάρικα 3 με plc τοποθέτηση ρύθμηση....
Πετρέλαιο όμως πάλι θα καις κάποιες μέρες....Σωστά?
Για μελετησέ το ...Σίγουρα συμφέρει?

Ρε παιδιά μήπως ένας απλός ηλιακός με τζάμια και δοχείο απο πανω είναι η πιο συμφέρον επιλογή για μικρά σπίτια και τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες?

www.udravlikos.gr


Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα νούμερα που έδωσα είναι καλοκαιρινά. Το χειμώνα μεν μικραίνει η κατανάλωση αλλά πέφτει και η θερμοκρασία του κρύου νερού με το οποίο γίνεται η ανάμιξη. Αλλά δε θα διαφωνήσουμε εκεί, στο κόστος έχω ένσταση. Ενας μικρός αυτοματισμός τύπου LOGO (για σύστημα χωρίς ηλιακό) δε θα έπρεπε να κοστίζει κάτω από 1000 (με εργατικά), νομίζω. Αναφέρω αυτό το κόστος γιατί, αν τέτοιες λύσεις είχαν καθιερωθεί, θα μειωνόταν η τιμή των υλικών αλλά και θα ήταν πιο σύντομος ο χρόνος να αναπτυχθεί ένα συστηματάκι (περισσότερη διαχυμένη τεχνογνωσία).

Δημήτρης

Pirate
18-09-2008, 22:23:00
quote:Originally posted by jimos
1. ΟΚ, διαβασα το άλλο θέμα και κατάλαβα. Τον πραγματικό διαθέσιμο όγκο ζ.ν.χ. εννοείς. Αλήθεια, η ιδέα του buffer που θα βοηθά τη θέρμανση (αν θεωρήσουμε οτι ένα καλό μπόιλερ έχει πιο καλή μόνωση από ένα λέβητα) πώς σας φαίνεται; Θα χρειαζόταν ένας αυτοματισμός που να ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή ζνχ όποτε ζητιέται θέρμανση και το νερό του λέβητα είναι πολύ κρύο ενώ του μπόιλερ πολύ ζεστό. Τι λέτε, στέκει καθόλου;
2. Συνθήκες: 3μελής οικογένεια με μεσαία (όσο διφορούμενο κι αν είναι αυτό) κατανάλωση ζνχ. Το μπόιλερ 200 lt είναι στο υπόγειο, στο λεβητοστάσιο. Το μπάνιο στον 1ο όροφο, κουζίνα στο ισόγειο. Οι σωλήνες μονωμένοι αλλά ανακυκλοφορία δεν υπάρχει. Το λεβητάκι ελληνικό, καινούριο και η εγκατάσταση πολύ καλή (η καπνοδόχος αισχρή αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Το νερό παρέχεται συνεχώς το Σ/Κ (14 ώρες την ημέρα) και σε δύο ζώνες για τις καθημερινές (συνολικά 9 ώρεςτην ημέρα). Κατανάλωση 3 θερινών μηνών (μέσα Ιουνίου έως μέσα Σεπτεμβρίου, μείον 20 μέρες διακοπών) : 57 λίτρα πετρελαίου.
3. Ενας μικρός αυτοματισμός τύπου LOGO (για σύστημα χωρίς ηλιακό) δε θα έπρεπε να κοστίζει <s>κάτω </s> πάνω από 1000 (με εργατικά), νομίζω. Αναφέρω αυτό το κόστος γιατί, αν τέτοιες λύσεις είχαν καθιερωθεί, θα μειωνόταν η τιμή των υλικών αλλά και θα ήταν πιο σύντομος ο χρόνος να αναπτυχθεί ένα συστηματάκι (περισσότερη διαχυμένη τεχνογνωσία).

Κατ' αρχήν Jimos δες στο 3° εδάφιο αν σωστά αντικατέστησα την λέξη κάτω με τη λέξη πάνω. Αυτό ήθελες να πεις; συμφωνείς με την αντικατάσταση;

[u]Πάμε στα θέματα:</u>
1. Όχι. Δεν στέκει. Ο λόγος είναι ότι συγκρίνεις δύο ανόμοια πράγματα. Ο λέβητας παράγει ζεστό νερό και λειτουργεί εν δυνάμει, αντιθέτως το boiler καταναλώνει ζεστό νερό και λειτουργεί εν στάσει και θεωρείται αποθηκευτικού χαρακτήρα. Χρειάζονται και τα δύο. Όπως ακριβώς η ηλεκτρική κουζίνα και το ηλεκτρικό ψυγείο. Ειδικά για το θέμα του buffer θα είχε έννοια σε μία αντλία θερμότητας αέρα-αέρα (αεροθέρμαστη) για παράδειγμα η οποία θα λειτουργήσει την ημέρα που είναι θερμότερο το κλίμα για να έχει άνεση το βράδυ που θα πέσει η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ώστε να κάνει ευκολότερα τους αντιπαγωτικούς κύκλους της. Το θέμα όμως είναι αλλού: Δες πώς υπολογίζουμε την αποθηκευτική ικανότητα σε kWh ενός boiler στο θέμα: Σύνδεση 2 boilers με ηλιακούς συλλέκτες (http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2150) και υπολόγισε από την αποθήκευση αυτή τι θα πάρεις και αν αξίζει τον κόπο.
2. Η κατανάλωση που αναφέρεις εδώ όπως σου είπε κι ο Γρηγόρης θεωρείται λογική. Μάλιστα θα σου κάνω και μία άλλη προσέγγιση από άλλον δρόμο ώστε να τεκμηριωθεί η θέση του σωστού σημείου.
Κάθε άτομο χρειάζεται για ένα μέσο μπάνιο 1,7 kWh το καλοκαίρι και 3 kWh το χειμώνα λόγω της διαφοράς στη θερμοκρασία του δικτύου πόλης. Η λάτρα της κουζίνας θεωρείται ακόμα ένα άτομο αν και εξαρτάται κατά πολύ από την γενιά της νοικοκυράς (νέα, μεσήλικας ή γιαγιά). Έχουμε λοιπόν 4 άτομα επί 1,7 = 6,8 kWh/ημέρα επί 70 ημέρες= 476 kWh. Έκαψες 57 λιτρ. πετρέλαιο, με αυτά παρήγαγες 550 kWh ενέργεια, έχασες το 8% στη καύση οπότε έμειναν 506 kWh. Από αυτές πήρες τις 476 σε ζεστό νερό και πετάχτηκαν 30 kWh που είχαν να κάνουν με τα άψε-σβήσε του λέβητα και τα κρυώματα αυτού μέσα στο λεβητοστάσιο ή μέσω της καμινάδας στην ατμόσφαιρα. Οι 30 kWh που χάθηκαν αναφέρονται σε 3,5 λίτρα πετρελαίου (ούτε ένα μπετονάκι) που τα καίμε στις λάμπες μας (με το φυτίλι) το καλοκαίρι για να κάνουμε ατμόσφαιρα. Συνεπώς! Είμαστε μέσα ή δεν είμαστε;
3. Αν δεν έχεις ανακυκλοφορία δεν συμφέρει να πας στο LOGO μόνο και μόνο για ένα boiler. Φιάχτο με κλασσικό τρόπο και με δύο θερμοστάτες. Στα μεγάλα σπίτια πάμε στο LOGO γιατί προσθέτουμε εκτός του boiler και τις ζώνες ψύξης-θέρμανσης και τους ωρομετρητές και αλλάζει όλη η τεχνοτροπία του πίνακα: π.χ. κάθε κυκλοφορητής έχει τη δική του ασφάλεια-διακόπτη. Κάτι που δεν ίσχυε παλιά. Και να φαντασθείς ότι ένα κοινό λεβητοστάσιο μιας απλής κατοικίας δίχως ωρομετρητές συγκεντρώνει 4 κυκλοφορητές minimum. Στις περιπτώσεις αυτές δεν σου φτάνει το 1000ρικο ούτε για να ψωνίσεις τα υλικά (πίνακα εξωτερικό στεγανό 3 σειρών, αυτόματες ασφάλειες, ραγοδιακόπτες, διακόπτες αναστροφής, ενδεικτικές λυχνίες, κλεμοσειρές, LOGO με αναλογική και ψηφιακή επέκταση, αισθητήρια PT-100 μετασχηματιστή 230/24 για το αναλογικό module) και δεν ξέρω αν ξέχασα και τίποτα διότι δεν τα αγοράζω φυσικά εγώ αυτά. Οι ηλεκτρολόγοι τα αγοράζουν.

agblasios
06-10-2008, 16:13:35
Καλημερα η περιπτωση μου ειναι η εξεις
προκειτε για μια μεζονετα που αποτελειται απο ενώ ισόγειο που μπορεί να λειτουργήσει σαν ξεχωριστό διαμέρισμα και την κυρίως μεζονέτα που αποτελείτε από ένα όροφο 1ον σαλόνι κουζίνα καθιστικό και από επάνω ένας όροφος 2ος που είναι οι κρεβατοκάμαρες .
Οι οικογένεια μου είναι τριμελή στο μέλλον μπορεί να μείνω εγώ στο ισόγειο και στον 1ον και 2ον όροφο το παιδί μου αυτά σας τα περιγραφώ για να είμαι συγκεκριμένος .
Εάν είναι δυνατόν θα ήθελα μα με συμβουλεύεστε τι να κάνω με το θέμα ζεστού νερού χρήσης υπ όψιν στην ταράτσα έχω τραβήξει από το λεβητοστάσιο δυο σωλήνες Φ18 για καθρέπτες ηλιακού το λεβητοστάσιο βρίσκεται στο υπόγειο κάτω από το ισόγειο .
τι να κάνω να βάλω τριπλής βούλες η διπλής ενέργειας στο υπόγειο[?] ποσά λίτρα] να είναι[?]
εάν θέλω μπορώ να βάλω τους καθρέπτες εν σειρά σε κάθε τριπλής βούλες εάν αργότερα βάλω και άλλο ένα βούλες που να εξυπηρετώ μονό το ισόγειο.[?]
εάν ναι η buderus έχει από 300 λίτρα και επάνω ,μήπως είναι μεγάλο[?]
υπάρχει κάποιο βούλες μικρότερο στην αγορά και αξιόπιστο[?]

dimis
06-10-2008, 23:33:48
Τι είναι το βούλες?

http://levitostasia.net

gregori
07-10-2008, 00:01:03
Αν δεν μας πείς τι είναι το βούλες θα σκάσω φίλε Βλάσιος....

www.udravlikos.gr

Pirate
07-10-2008, 00:18:26
Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

dimis
07-10-2008, 00:21:37
quote:Originally posted by Pirate

Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Καπετάνιε αν και πρόσπάθησες έστω και δια της μεταφραστικής οδού να αυξήσεις τον βαθμό σου, σε άφαγα μόλις πριν από λίγο στα αστέρια :)

http://levitostasia.net

CONSTANTINOS
07-10-2008, 00:47:51
Ο φίλος agblasios μάλλον είναι ηλεκτρολόγος. Πρέπει να μένει στην Βούλα και το παλεύει μόνος του με τα οικοδομικά.

Με εκτίμηση.
Κώστας.

CONSTANTINOS
07-10-2008, 02:53:16
quote:Originally posted by Pirate
Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)
Όταν σε γραπτό λόγο μπορείς να διακρίνεις προφορά τότε οι ροές είναι παιχνιδάκι.[}:)]

Μου επιτρέπεις να σε πειράξω λίγο, αλλιώς το διαγράφω.

Με εκτίμηση.
Κώστας.

jimos
07-10-2008, 10:27:11
Αυτό το ελάχιστο μέγεθος των 300lt που βάζει η buderus στα boiler τριπλής ενέργειας υπάρχει πράγματι και δεν το καταλαβαίνω:( Εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν αξιόλογα ελληνικά μπόιλερ στην αγορά (με πολύ παχιά μόνωση) στα 200lt/3πλής ενέργειας που κοστίζουν κάτω από 600άρι (με το φπα).

Σε οτι αφορά το δίλημμα ηλιακός με μπόιλερ ("3πλής ενέργειας") ή απλό μπόιλερ στο υπόγειο ("2πλής ενέργειας"), η απάντηση αγιεβλάσιε δεν είναι μία. Αν κάνεις σημαντική κατανάλωση (με 3μελή οικογένεια δεν είναι και τόσο εύκολο), αποσβένεις τον ηλιακό πριν αυτός χαλάσει. Η δική μου μπακαλίστικη εκτίμηση είναι οτι δε θα τον αποσβέσεις. Καλύτερα να έβαζες τώρα ένα μπόιλερ στο υπόγειο (3πλής για να έχει την προοπτική ηλιακού) και, όταν το παιδί σου φέρει την οικογένειά του στο σπίτι (σε 15;20;30 χρόνια;), τότε βάζετε και ηλιακους συλλέκτες στην ταράτσα, μαζί με τον κατάλληλο αυτοματισμό. Αυτά από ένα άσχετο ηλεκτρολόγο μηχανικό που προσπαθεί να καταλάβει τα των θερμάνσεων.

ΥΓ: το δίλημμα "μπόιλερ 3πλής στο υπόγειο και ηλιακοί συλλέκτες στην ταράτσα ή ηλιακός με μπόιλερ 3πλης" μου φαίνεται ακόμη πιο μπερδεμένο. Υπεισέρχονται και κατασκευαστικοί παράγοντες όπως αν είναι μονωμένες οι σωληνώσεις καθώς και το κλίμα της περιοχής. Εχω την εντύπωση οτι οι απώλειες ενός ηλιακού μπόιλερ που ζεσταίνεται έμμεσα από το πετρέλαιο δεν είναι ευκαταφρόνητες.

Δημήτρης

Pirate
07-10-2008, 11:04:01
quote:Originally posted by dimis


quote:Originally posted by Pirate

Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Καπετάνιε αν και πρόσπάθησες έστω και δια της μεταφραστικής οδού να αυξήσεις τον βαθμό σου, σε έφαγα μόλις πριν από λίγο στα αστέρια :)

Είναι αυτό που λέμε συχνά: Τον «έφαγε» επάνω στο νήμα!
Δεν το είχα προσέξει από χθες το post σου για να σου απαντήσω γιατί καταπιάστηκα με ολόκληρη «πραγματεία» δύο ωρών στο θέμα: «Νερό προσαγωγής...»
Τώρα πλέον και ομοιόβαθμοι, βάσει του πρωτοκόλλου είσαι Αρχαιότερος και οφείλω τον δέοντα και προσήκοντα σεβασμό!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Pirate
07-10-2008, 11:20:23
quote:Originally posted by CONSTANTINOS


quote:Originally posted by Pirate
Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)
Όταν σε γραπτό λόγο μπορείς να διακρίνεις προφορά τότε οι ροές είναι παιχνιδάκι.[}:)]

Μου επιτρέπεις να σε πειράξω λίγο, αλλιώς το διαγράφω.

Με εκτίμηση.
Κώστας.

Σιγά ρε Κώστα το πείραγμα που μου έκανες...
Αν δεν πειράξει και λίγο ο ένας τον άλλο εδώ μέσα θα τρελαθούμε! Τι δηλαδή, μηχανές είμαστε να μιλάμε μόνο και μόνο για τεχνικά θέματα; Θα παλαβώσουμε στο τέλος...
Πιστεύω ακράδαντα ότι φαίνεται από μακριά το φιλικό πείραγμα όπως επίσης φαίνεται και το «κακό» πείραγμα που όντως προς τιμή όλων των μελών του forum αυτού κανένας εδώ μέσα δεν το κάνει. Οι περισσότεροι τηρούν μία προσεκτική ουδετερότητα, επιμελημένη θα έλεγα. Ούτε αυτό είναι το καλύτερο! Ειδικά για τα 20 με 30 μέλη που γράφουν συχνά και εννοώ «πείραγμα» μεταξύ τους φυσικά.
Θα βάλουν και λίγο αλατοπίπερο! Δίχως αυτό δεν υπάρχει γεύση πώς να το κάνουμε! Αλλά το αλατοπίπερο με προσοχή! Έτσι όπως ακριβώς γίνεται μέχρις στιγμής. Τώρα αν είναι κάποιος που δεν το σηκώνει πια καθόλου ας το δηλώσει με κάποιο τρόπο.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

agblasios
07-10-2008, 15:01:47
quote:Originally posted by Pirate

Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)


Καλημέρα το βρήκες το πέρασα από spelling and grammar word και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα .

Φίλοι μου περιμένω νέα σας πειράζει που είμαι ηλεκτρολόγος και ζήτω μια ιδέα από εσάς αυτό δείχνει ότι σας εμπιστεύομαι και ο λόγος σας μετρά από ότι έχω δη το Forum είναι σχετικό για τεχνικά πολλά θέματα και έχω βρει ανταπόκριση και για αυτό σας ευχαριστώ

agblasios
07-10-2008, 15:04:51
quote:Originally posted by CONSTANTINOS

Ο φίλος agblasios μάλλον είναι ηλεκτρολόγος. Πρέπει να μένει στην Βούλα και το παλεύει μόνος του με τα οικοδομικά.

Με εκτίμηση.
Κώστας.


Καλημερα Κωστακη βουλομενο γραμμα διαβαζεις αλλα που με ξερεις ειδες το profil μου:)

agblasios
07-10-2008, 15:11:55
quote:Originally posted by gregori

Αν δεν μας πείς τι είναι το βούλες θα σκάσω φίλε Βλάσιος....

www.udravlikos.gr


Καλημερα φιλε gregori το ειδα το λαθος αλλα δεν μπορεσα να το διορθωσω γιατι δεν μπορω να κανω edit.:)
Τι κανεις[?]

CONSTANTINOS
07-10-2008, 15:15:30
Εντάξει φίλε agblasios. Η λέξη βούλες τι είναι;

Με εκτίμηση.
Κώστας.

agblasios
07-10-2008, 15:22:00
quote:Originally posted by CONSTANTINOS

Εντάξει φίλε agblasios. Η λέξη βούλες τι είναι;

Με εκτίμηση.
Κώστας.


Το βρηκε ο Pirate .:)

CONSTANTINOS
07-10-2008, 16:27:05
quote:Originally posted by CONSTANTINOS

quote:Originally posted by Pirate
Προφανώς είναι η λέξη -boilers- παραφρασμένη και με προφορά σλαβόφωνη.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)Όταν σε γραπτό λόγο μπορείς να διακρίνεις προφορά τότε οι ροές είναι παιχνιδάκι.[}:)]
Μου επιτρέπεις να σε πειράξω λίγο, αλλιώς το διαγράφω.
Με εκτίμηση.
Κώστας.

quote:Originally posted by agblasios
Το βρηκε ο Pirate .:)


και εγώ τον αποπήρα.:(

Με εκτίμηση.
Κώστας.

Pirate
07-10-2008, 19:20:59
quote:Originally posted by jimos
Εχω την εντύπωση οτι οι απώλειες ενός ηλιακού μπόιλερ που ζεσταίνεται έμμεσα από το πετρέλαιο δεν είναι ευκαταφρόνητες.

Αμελητέες! Το έχω σπίτι μου! (Πάγωσε η αίθουσα ή νομίζω;)
Είναι αμελητέες με τον όρο ότι δεν θα αφήνεις το νερό του λέβητα να σου γυρνάει συνεχώς μέσα από το ηλιακό. Αν γίνει έτσι τότε η μεγάλη απώλεια δεν είναι οι θερμικές απώλειες αλλά ότι προλαβαίνει ο λέβητας και θερμαίνει πρώτος το νερό του θερμοσίφωνα με αποτέλεσμα να ξεβράζεται και να χάνεται η πιθανότατη ηλιακή ενέργεια του υπολοίπου της ημέρας. Ο καλύτερος έλεγχος αυτού που είπα δεν γίνεται με τίποτα ηλεκτροκίνητες 3οδες ή 4οδες, αλλά χειροκίνητα μέσω μιας σφαιρικής βαλβίδας 1/2". Την τοποθετείς στο ύψος της πίσω πόρτας και όταν αντιλαμβάνεσαι (και με την εμπειρία σου) ότι δεν έχεις ή δεν θα έχεις ζεστό νερό με τον ήλιο, τότε εφόσον λειτουργεί ο λέβητας την ανοίγεις για μισή ώρα, άντε μία ώρα (για 4 άτομα). Μετά πας και την κλείνεις και μένει πάντα κλειστή εκτός αν όλα αυτά που είπαμε. Τώρα αν δεν λειτουργεί ο λέβητας ούτε πρόκειται να λειτουργήσει, τότε περιμένεις το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αν το νερό είναι μέσα στον ηλιακό 30° (συννεφιασμένη ημέρα) τότε για ένα 170αρι boiler θέλεις 15 λεπτά της ώρας για κάθε 5,5°. Με μισή ώρα νυχτερινό ρεύμα ανέβασες τον θερμοσίφωνα στους 41° και κάνουν δύο άτομα το μπάνιο τους. Σου κόστισε 2 kWh νυχτερινές ήτοι: 0,053 Χ 2 + 9% ΦΠΑ ήτοι: 12 λεπτά. Γύρω στον χρόνο έχεις για την Αττική κάτω των 100 τέτοιων περιπτώσεων. Οπότε όλο τον χρόνο θέλεις για το ηλιακό σου κάπου 12 ευρώ για τη ΔΕΗ. Γι' αυτούς που θέλουν πρωινό μπάνιο, αγοράζεις τον ΕG-010 timer της Hager, τον βάζεις μέσα στον πίνακα και λίγο πριν την εκπνοή του νυχτερινού π.χ. 06:30 τον έχεις και τον ρυθμίζεις για μισή ώρα. Στις 07:00 σηκώνεσαι και μπαίνεις στο μπάνιο σου άνετα! Το ετήσιο κόστος για τη ΔΕΗ είναι το ίδιο: κάπου στα 12 άντε 25 ευρώ αν θέλεις το μισάωρο να το κάνεις ολόκληρη ώρα π.χ. για 4 άτομα. Το σενάριο αυτό το μαθαίνει όλη η οικογένεια και δρα αναλόγως. Ο καλύτερος αυτοματισμός που υπάρχει! Και δεν θέλει ούτε καλώδια, ούτε αισθητήρια ούτε τζάτζαλα-μάτζαλα, ούτε και συντήρηση!

Για να απαντήσω σωστά (κατά τη γνώμη μου) στον AgBlasio σχετικά με τους προβληματισμούς του, θέλω να μου προσθέσει τα παρακάτω στοιχεία:
-- Ακριβής περιοχή της Μαιζονέτας και αν πρόκειται για κύρια ή εξοχική κατοικία.
-- Η σκεπή είναι κεραμοσκεπή; Αν ναι υπάρχει επίπεδη ταρατσούλα για να τοποθετηθούν τα ηλιακά; Αν πρόκειται να τοποθετηθούν στα κεραμίδια μέσω αυτών των απαίσιων λοξών βάσεων, εγώ προσωπικά δεν εγκρίνω με τίποτα διότι είναι άγριο φτύσιμο στο περιβάλλον έστω και μόνο οπτικό!
-- Αν υπάρχει ταράτσα και μπορεί άνετα να τοποθετηθούν ένα ή δύο ηλιακά τότε για να αποφασίσουμε τι θα σου πήγαινε καλύτερα (ακόμα και κοστολογικά) θα χρειασθούμε μερικές πληροφορίες ακόμα.

Απάντησέ μου εδώ και βλέπουμε...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

agblasios
08-10-2008, 22:34:38
quote:Originally posted by Pirate
Για να απαντήσω σωστά (κατά τη γνώμη μου) στον AgBlasio σχετικά με τους προβληματισμούς του, θέλω να μου προσθέσει τα παρακάτω στοιχεία:
-- Ακριβής περιοχή της Μαιζονέτας και αν πρόκειται για κύρια ή εξοχική κατοικία.
-- Η σκεπή είναι κεραμοσκεπή; Αν ναι υπάρχει επίπεδη ταρατσούλα για να τοποθετηθούν τα ηλιακά; Αν πρόκειται να τοποθετηθούν στα κεραμίδια μέσω αυτών των απαίσιων λοξών βάσεων, εγώ προσωπικά δεν εγκρίνω με τίποτα διότι είναι άγριο φτύσιμο στο περιβάλλον έστω και μόνο οπτικό!
-- Αν υπάρχει ταράτσα και μπορεί άνετα να τοποθετηθούν ένα ή δύο ηλιακά τότε για να αποφασίσουμε τι θα σου πήγαινε καλύτερα (ακόμα και κοστολογικά) θα χρειασθούμε μερικές πληροφορίες ακόμα.

Απάντησέ μου εδώ και βλέπουμε...Καλησπερα σε ολους .

Αγαπητε Pirate

Ταρατσα εχω αλλα ειναι μικρη για να βαλω και ηλιακο αυτον τον χωρο τον θελω .

Αλλα υπαρχει και μια μικρη ταρατσα του κλιμακοστασιου που μπορει να δεχθει καθρεπτες ηλιακου 4 m2 .

Στο ταρατσακι αυτο δηλαδη του κλιμακ/ου εχω 2 σωληνες φ18 που καταληγουν στο υπογειο στο χωρο του λεβητοστασιου και μια σωληνα φ18
κρυου νερου και μια φ 18 ζεστου νερου που καταληγουν στο τοπικο κολεκτερ της ταρατσας που αυτο παιρνει τροφοδοσια απο το κολεκτερ κατω ακριβως οροφου ,που ειναι οι κρεβατοκαμαρες .

Το σπιτι ειναι μονοκατοικια ειναι στην Βαρη αποτελειται απο ενα υπογειο ενα ημιπόγειο που μπορεί να λειτουργήσει σαν ξεχωριστό διαμέρισμα και την κυρίως μεζονέτα που αποτελείτε από ένα όροφο 1ον σαλόνι κουζίνα καθιστικό και από επάνω ένας όροφος 2ος που είναι οι κρεβατοκάμαρες .

Οι σωληνες που εχω τοποθετισει ειναι
2 φ18 απο λεβητοστασιο σε κολεκτερ ημιπογειου
2 φ18 απο λεβητοστασιο σε κολεκτερ 1ου οροφου(σαλονι καθιστικο κουζινα)και απο εκει συνεχιζουν οι σωληνες και πανε στο κολεκτερ κρεβατοκαμαρες (απο την σωληνα του ζεστου νερου εχω τοποθετισει μια σωληνα φ 15 για πιθανη ανακυκλοφορια ΖΝΧ )απο εκει πανε σε κολεκτερ ταρατσας .
2 φ18 απο λεβητοστασιο σε ταρατσα για πιθανη χρηση καθρεπτων.

Ευχαριστω .

Pirate
10-10-2008, 01:07:24
Τα 2 τ.μ. ταρατσάκι δεν βλέπω να σε παίρνουν για πάνω από 200 λιτρ. boiler. Σου φτάνει και μελλοντικά; Μάλλον όχι. Εκτός αν κάνεις υποδομή στην κεραμοσκεπή ξαπλωτά επάνω της.
Στο μεταξύ έχε υπ' όψη σου ότι το κόστος ενός βεβιασμένου τέτοιου συστήματος (boiler χαμηλά, συλλέκτες ψηλά) είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο του απλού ηλιακού τριπλής ενέργειας. Τώρα που εσύ δεν έχεις τέτοιο χώρο πας αναγκαστικά στο βεβιασμένο και θα το πληρώσεις.
Το επόμενο που θα βάλλεις στο μέλλον ας είναι διπλής ενέργειας.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

agblasios
19-11-2008, 17:32:04
quote:Originally posted by Pirate

Τα 2 τ.μ. ταρατσάκι δεν βλέπω να σε παίρνουν για πάνω από 200 λιτρ. boiler. Σου φτάνει και μελλοντικά; Μάλλον όχι. Εκτός αν κάνεις υποδομή στην κεραμοσκεπή ξαπλωτά επάνω της.
Στο μεταξύ έχε υπ' όψη σου ότι το κόστος ενός βεβιασμένου τέτοιου συστήματος (boiler χαμηλά, συλλέκτες ψηλά) είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο του απλού ηλιακού τριπλής ενέργειας. Τώρα που εσύ δεν έχεις τέτοιο χώρο πας αναγκαστικά στο βεβιασμένο και θα το πληρώσεις.
Το επόμενο που θα βάλλεις στο μέλλον ας είναι διπλής ενέργειας.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)


Αγαπητε Pirate δηλαδη τι να κανω για την περιπτωση μου
Για 200 L boiler τριπλης ενεργειας στο υπογειο ποσα τετραγωνικα συλεκτες πρεπει να βαλω[?].
Εαν βαλω 300 L boiler στο υπογειο το βλεπετε μεγαλο[?]

DDD
19-11-2008, 17:56:59
quote:Originally posted by agblasios


Για 200 L boiler τριπλης ενεργειας στο υπογειο ποσα τετραγωνικα συλεκτες πρεπει να βαλω[?].


Η εμπειρία γενικώς έχει δείξει πως η αναλογία 50lt/m2 συλλέκτη είναι αποδοτική και συνάμα οικονομική.


quote:Originally posted by agblasios


Εαν βαλω 300 L boiler στο υπογειο το βλεπετε μεγαλο[?]


εξαρτάται από ποια θα είναι η μέση θερμοκρασία μέσα στο boiler. Αν είναι 45C και μιλάμε για 4-μελή οικογένεια μάλλον όχι αλλά αν προσάγεις νερό από λέβητα 65 ή ακόμα και 85C τότε το βλέπω μεγάλο. Σορυ αν μου διαφεύγει κάτι, δεν έχω διαβάσει αναλυτικά όλο το topic.

Dimitris75
20-11-2008, 15:54:49
Εμένα πάντως 2μ2 μου αρκούν για να στήσω έναν 200λτ. με 3μ2 επιλεκτικούς συλλέκτες. Τα ίδια τετραγωνικά (3) σε συλλέκτη επιλεκτικό είναι αρκετά σε περίπτωση που θέλεις να τοποθετήσεις κάτω το boiler.

ptsiaggas
03-02-2010, 19:34:52
καλησπερα!! το γεγονος οτι καιγοντας πετρελαιο στον λεβητα καταναλονουμε και ηλεκτρικο μαζι;;;(καυστηρας + κυκλοφοριτης)

ΤΕΕ Β Κυκλος Συντηρηση Κ.Θ.
Τεχνιτης Β

CONSTANTINOS
03-02-2010, 20:09:42
quote:Originally posted by ptsiaggas
καλησπερα!! το γεγονος οτι καιγοντας πετρελαιο στον λεβητα καταναλονουμε και ηλεκτρικο μαζι;;;(καυστηρας + κυκλοφοριτης)

ΤΕΕ Β Κυκλος Συντηρηση Κ.Θ.
Τεχνιτης ΒΚυκλοφορητής 30/6 μεσαία ταχύτητα απορρόφηση ισχύος P1=0,0436kw, καυστήρας RG2 total electrical power 0,180kw.

Συνολικά: 9 κυκλοφορητές διαφόρων μεγεθών με συνολική λειτουργία 3.430,29 ωρών και καυστήρας με λειτουργία ~302,88 ωρών μας απέφεραν στο τρίμηνο κοινόχρηστο ρεύμα αξίας 20,35 ευρώ.

Η φοροδιαφυγή δεν είναι ζεϊμπέκικο. Είναι τανγκό και χρειάζονται δυο.
Κώστας.

dimis
04-02-2010, 18:58:49
quote:Originally posted by CONSTANTINOS


quote:Originally posted by ptsiaggas
καλησπερα!! το γεγονος οτι καιγοντας πετρελαιο στον λεβητα καταναλονουμε και ηλεκτρικο μαζι;;;(καυστηρας + κυκλοφοριτης)

ΤΕΕ Β Κυκλος Συντηρηση Κ.Θ.
Τεχνιτης ΒΚυκλοφορητής 30/6 μεσαία ταχύτητα απορρόφηση ισχύος P1=0,0436kw, καυστήρας RG2 total electrical power 0,180kw.

Συνολικά: 9 κυκλοφορητές διαφόρων μεγεθών με συνολική λειτουργία 3.430,29 ωρών και καυστήρας με λειτουργία ~302,88 ωρών μας απέφεραν στο τρίμηνο κοινόχρηστο ρεύμα αξίας 20,35 ευρώ.

Η φοροδιαφυγή δεν είναι ζεϊμπέκικο. Είναι τανγκό και χρειάζονται δυο.
Κώστας.

Αστέρι μου εσύ :)Πόσο μάλλον αντί για 9 ένας κυκλοφορητής

Τεχνολογία και ποίηση. (http://levitostasia.net)

nikos1969
08-11-2010, 23:48:18
καλησπερα σε ολη την παρεα
βλεπω περνατε υπεροχα εδω μεσα και σας παρακολουθω αρκετα συχνα
στην δικια μου περιπτωση με ηλιακο τριπλης ενεργειας εστησα ενα μικρο πινακακι αυτονομιας με 2 μετρητες και 2 ηλεκτροβανες
η μεν μια ηλεκτροβανα τροφοδοτει το σπιτι κανονικα ενω η δευτερη ηλεκτροβανα τροφοδοτει το ηλιακο το οποιο εχω μεσα στο σπιτι ψηφιακο θερμομετρο και ελεγχει συνεχεια την θερμοκρασια του νερου του ηλιακου
οποτε με αυτον τον τροπο γνωριζω ποτε εχω ζεστο νερο στο μποιλερ και αν χρειαστει εχω 2 επιλογες το ηλεκτρικο και εναν εξτρα θερμοστατη για την ηλεκτροβανα του μποιλερ
ενω παλια ειχα τρελλα νουμερα σε καταναλωση καυσιμου επεσε κατακορυφα η καταναλωση και ειχα αμεση αποσβεση
η επομενη κινηση μου ειναι η αντισταθμιση αν και λιγο χλωμο το κοβω
αν εχει καποιος την δυνατοτητα παντως θα μπορουσε να το κανει και να εχει εξοικονομηση αρκετων λιτρων πετρελαιου οπως εκανα και εγω

παντως στην ερωτηση του φιλου μας, (το ρευμα συμφερει αν το μποιλερ βρισκεται μακρυα απο τον λεβητα) ελεγμενο τουλαχιστον σε 300 σπιτια
και μιλαω παντα με νουμερα αξιοπιστα γιατι ολα τα σπιτια ειχαν τρελες απωλειες
και μιλαμε να ζεματανε ντουβαρια πατωματα και μια καταναλωση σε μια εβδομαδα 120 λιτρα πετρελαιου σε ενα μποιλερ 80 λιτρων
τρελο νουμερο το οποιο δεν το πιστευα ουτε εγω
μεχρι που η νοικοκυρα σημαδεψε την δεξαμενη οπως και εγω και ειδα οτι οντως σε μια εβδομαδα το ειχε πιει κανονικοτατα ενα λεβητακι 27000kcal καθε 3 λεπτα ξεκινουσε και δουλευε για 5 λεπτα και ξανα απο την αρχη

η αναλογια αλλαζει αν εχεις τυπου kiturami, ετσι? εκει τα πραματα αλλαζουν καθετα (αλλα μην ξεχνατε εκει να κανετε και χημικο καθαρισμο στο δοχειο τους )
και παντα μιλαμε ο καθενας μας να επενδυει οσο γινεται σε μονωσεις οπως ειπε και καποιος ποιο πανω μονωση παντου ειναι οτι καλυτερο

σας ευχαριστω κιολας που με δεχθηκατε στο φορουμ σας
ενας θερμουδραλικος ειμαι τιποτα ιδιαιτερο

nyannaco
09-11-2010, 09:45:27
Φίλε Νικόλα καλωσόρισες στο forum.

quote:σας ευχαριστω κιολας που με δεχθηκατε στο φορουμ σαςΔεν είναι κλειστό club το forum, είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε έχει τη διάθεση να συμμετάσχει (σεβόμενος στοιχειώδεις κανόνες βέβαια).

quote:παντως στην ερωτηση του φιλου μας, (το ρευμα συμφερει αν το μποιλερ βρισκεται μακρυα απο τον λεβητα) ελεγμενο τουλαχιστον σε 300 σπιτια
και μιλαω παντα με νουμερα αξιοπιστα γιατι ολα τα σπιτια ειχαν τρελες απωλειες
και μιλαμε να ζεματανε ντουβαρια πατωματα και μια καταναλωση σε μια εβδομαδα 120 λιτρα πετρελαιου σε ενα μποιλερ 80 λιτρων
τρελο νουμερο το οποιο δεν το πιστευα ουτε εγω
μεχρι που η νοικοκυρα σημαδεψε την δεξαμενη οπως και εγω και ειδα οτι οντως σε μια εβδομαδα το ειχε πιει κανονικοτατα ενα λεβητακι 27000kcal καθε 3 λεπτα ξεκινουσε και δουλευε για 5 λεπτα και ξανα απο την αρχηΑυτό είναι πραγματικά απίστευτο! Εννοείς ότι μόνο το μπόιλερ έφαγε 120lt πετρέλαιο σε μία εβδομάδα, χωρίς να δουλεύει η θέρμανση; Μήπως είχαν αφήσει καμιά βρύση ζεστού να τρέχει, ή κάποιος έκλεψε το πετρέλαιο από τη δεξαμενή;Νίκος

mechatron
09-11-2010, 09:55:39
Φίλε Νίκο, σε ένα σπίτι με αμόνωτη ανακυκλοφορία PPR, μία διμελής οικογένεια, το καλοκαίρι έτρωγε 100 λίτρα πετρέλαιο/ εβδομάδα..Άστα να πάνε..Όταν πήραν χαμπάρι το τι συμβαίνει μετά απο 3 εβδομάδες, την σταματήσαμε.
Αν ζεσταίνεις ολόκληρο λέβητα για να θερμάνεις 80 λίτρα boiler, και λειτουργεί και με λάθος ρυθμίσεις, ξεφεύγει το πράγμα..

nikos1969
09-11-2010, 11:23:34
quote:Originally posted by mechatron

Φίλε Νίκο, σε ένα σπίτι με αμόνωτη ανακυκλοφορία PPR, μία διμελής οικογένεια, το καλοκαίρι έτρωγε 100 λίτρα πετρέλαιο/ εβδομάδα..Άστα να πάνε..Όταν πήραν χαμπάρι το τι συμβαίνει μετά απο 3 εβδομάδες, την σταματήσαμε.
Αν ζεσταίνεις ολόκληρο λέβητα για να θερμάνεις 80 λίτρα boiler, και λειτουργεί και με λάθος ρυθμίσεις, ξεφεύγει το πράγμα..

οπως τα λες κανονικοτατα, ξεφευγει εντελως
και αυτοι ηταν τετραμελης οικογενεια

αν δεν σημαδευα την δεξαμενη δεν θα το πιστευα οτι μεσα στα πατωματα χανοταν μια τρελη ποσοτητα θερμανσης και κατεβαζε τον αμπακο!!!!!!
οποτε τους συστησα να δουλευουν το ηλεκτρικο που τους ερχεται κατα πολυ φθηνοτερα
αυτη ειναι και η αποψη μου
εκτος και αν με μερικες τροποποιησεις καταφερεις να φτασεις το νερο στο μποιλερ με τις λιγοτερες απωλειες

mechatron
09-11-2010, 13:01:05
Επίσης τραγικό λάθος για το boiler είναι να έχεις τον κυκλοφορητή μόνο του ρυθμισμένο στους 35 βαθμούς κελσίου χωρίς να έχεις κανέναν άλλο αυτοματισμό..Ζεσταίνει και μετά σου κρυώνει το boiler..

Scrooge
21-04-2012, 13:51:59
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε που άνοιξε το θέμα.
Τότε συνέφερε η θέρμανση νερού χρήσης με καύση πετρελαίου (boiler).
Σήμερα συμφέρει με ηλεκτρική ενέργεια (θερμοσίφωνας).
α) 1 kg πετρελαίου αποδίδει ενέργεια 10.200 kcal.
Επομένως 1 lit αποδίδει 10.200 kcal/kg x 0,84 kg/lit = 8.568 kcal/lit.
Αν θεωρήσουμε ότι ο συνολικός βαθμός απόδοσης (καύσης, λέβητα, σωληνώσεων) είναι 0,80, τότε 1 lit αποδίδει 6.854 kcal ή 7,93 kWh.
Άρα το κόστος kWh με καύση πετρελαίου είναι: 1,03 €/lit / 7,93 kWh/lit = 0,13 €/kWh.
β) Το κόστος ηλεκ. ενέργειας κυμαίνεται από 0,0636 ως 0,1035 €/kWh, ανάλογα με το ύψος 4-μηνιαίας κατανάλωσης.
Δηλ. αν ένα διαμέρισμα έχει 4-μηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 kWh, το κόστος θέρμανσης νερού με θερμοσίφωνα είναι το μισό από το κόστος θέρμανσής του με πετρέλαιο!
Φανταστείτε πόσο θα εκτιναχθεί το κόστος kWh από πετρέλαιο όταν το κόστος πετρελαίου θέρμανσης εξισωθεί με αυτό του κίνησης…
Από την άλλη, σε μια τυπική πολυκατοικία με πίνακα αυτονομίας με ωρομετρητές, όπου το κάθε διαμέρισμα διαθέτει το δικό του boiler, η κατανομή δαπανών θέρμανσης γίνεται με βάση τις ώρες που γράφει το ρολόι, ανεξάρτητα αν το boiler χρησιμοποιείται συνεχώς ή καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση συμφέρει φυσικά να χρησιμοποιείς το νερό του boiler και όχι του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα καθώς ουσιαστικά είναι δωρεάν! Φυσικά πρόκειται για ένα λάθος σύστημα το οποίο δυστυχώς συναντάται κατά κόρον.

stom
21-04-2012, 16:36:24
Τι σχεση εχει το ενα με το αλλο?
Το πρωτο (πετρελαιο/ρευμα) ειναι μια στρεβλωση.
Εχουν ηδη ανακοινωθει αυξησεις, και αμα ζεσταινεσαι με ρευμα οι 800kwh ειναι για ζητω. (ετσι κιαλλιως ειναι σε ενα φυσιολογικο σπιτι.)

Το δευτερο ειναι απλα κλοπη. Το κοστος παραμεμει ιδιο, και αμα εχουν γινει και ομορφιες στην εγκατασταση, ειναι ακομα περισσοτερο.


Burn baby, burn

Scrooge
21-04-2012, 18:09:20
quote:Originally posted by stom

Τι σχεση εχει το ενα με το αλλο?
Το πρωτο (πετρελαιο/ρευμα) ειναι μια στρεβλωση.
Εχουν ηδη ανακοινωθει αυξησεις, και αμα ζεσταινεσαι με ρευμα οι 800kwh ειναι για ζητω. (ετσι κι αλλιως ειναι σε ενα φυσιολογικο σπιτι.)
Τι εννοείς στρέβλωση;
Ακόμα και με κατανάλωση πάνω από 2.000 kWh το 4-μηνο, οπότε η kWh παίρνει τη μέγιστη τιμή της, πάλι το ρεύμα παραμένει φθηνότερο από το πετρέλαιο (0,1035 αντί 0,13 €/kWh).
Αν οι τιμές αλλάξουν μελλοντικά, προφανώς θα αλλάξουν και τα δεδομένα. Αν όμως τελικά το πετρέλαιο πάει στο 1,40€/lit, το ρεύμα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστο 75% για ανατραπεί η κατάσταση.
Χρησιμοποίησα το παράδειγμα των 800kwh (οπότε έχεις τη φθηνότερη kWh) για να δείξω ακριβώς τη διαφορά ρεύματος-πετρελαίου σε μια ακραία περίπτωση. Που τελικά δεν είναι και τόσο ακραία όσο πιστεύεις. Εγώ μένω σε τριάρι με ηλεκ. κουζίνα, πλυντήρια πιάτων και ρούχων και 3 κλιματιστικά (για να σε προλάβω, τα χρησιμοποιώ όλα πλην ίσως της κουζίνας που δε λειτουργεί καθημερινά) και ποτέ δεν έχω υπερβεί τις 900 kWh το 4-μηνο.


quote:Originally posted by stom

Το δευτερο ειναι απλα κλοπη. Το κοστος παραμεμει ιδιο, και αμα εχουν γινει και ομορφιες στην εγκατασταση, ειναι ακομα περισσοτερο.
Στο post μου το χαρακτήρισα "άδικο" και όχι "κλοπή", γιατί απλά δεν είναι κλοπή.
Εφόσον στο παράδειγμά μου όλα τα διαμερίσματα έχουν boiler (εκ της κατασκευής), τότε δεν κλέβει κανείς, απλώς η δαπάνη θέρμανσης δεν κατανέμεται δίκαια, με βάση τις πραγματικές θερμίδες που μόνο θερμιδομετρητές θα τις έδειχναν.
Αν κάποιος χρησιμοποιεί ΖΝΧ από το boiler συχνότερα από τον άλλο, αυτός κερδίζει, χωρίς -επαναλαμβάνω- να φταίει ο ίδιος, αλλά η εγκατάσταση.
Ουσιαστικά δεν είνα δωρεάν, όπως με υπερβολή έγραψα στο πρώτο post, αφού το πετρέλαιο ούτως ή άλλως καίγεται και θα πληρωθεί στα κοινόχρηστα, απλώς δεν θα καταναμενηθεί δίκαια.

nikmmech
22-04-2012, 15:51:04
Scrooge το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το υπολογίζεις εσφαλμένα. Δεν προσθέτεις τις χρεώσεις δικτύου, ΥΚΩ κτλ. Δες στο παράδειγμα της ΔΕΗ πως υπολογίζεται το τελικό κόστος του καταναλωτή. Για τις 1100 kWh το κόστος μαζί με το ΦΠΑ προκύπτει 0,142 Ευρώ/kWh και φυσικά για μεγαλύτερες καταναλώσεις ξεπερνά τα 0,20 Ευρω/kWh.

http://www.dei.gr/Default.aspx?id=31157&nt=18&lang=1

http://www.dei.gr/Documents2/CUSTOMER%20SERVICE/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC%20-%20%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82%20%CF%87%CF%81%C E%BF%CE%BD%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%AD%CF%89%CF%83%CE% B7%202012.pdf

Vasilios Theodorou
22-04-2012, 20:56:48
Φίλε nikmmech,

Από το πρώτο παραδείγμα που αναφέρεις το κόστος βγάινει τελικά €0,12586/kWh για 1100kWh. Που είναι το λάθος που κάνουμε?

nikmmech
23-04-2012, 02:55:52
Δεν έλαβες υπόψη τον ΦΠΑ 13%

stom
23-04-2012, 11:29:38
Οταν λεω στρεβλωση, εννοω οτι το ρευμα ειναι αντικειμενο πολιτικης εκμεταλλευσης, οπου ο καθε πικραμενος το ρυθμιζει οπως του ερθει, κανοντας οποιαδηποτε μακροπροθεσμη επιλογη, ουσιαστικα αδυνατη.

Απο κει και περα, 900kwh το τετραμηνο για μια τετραμελη οικογενεια θελει ειδικες συνθηκες, και αν μιλησουμε για θερμανση (και ειδικοτερα μη αποδοτικες μορφες, δλδ σομπες, καλοριφερ λαδιου κλπ) το ρεαλιστικο κοστος ειναι παραπανω απο το πετρελαιο.

Βεβαια με τοσες τραγικες εγκαταστασεις θερμανσης, σε πολλους μπορει να βγαινει ελαφρα ακριβοτερο το πετρελαιο.

Και επειδη η συντριπτικη πλειοψηφια ουτε γεωθερμια μπορει να βαλει ουτε αντλιες θερμοτητας, η μονη ρεαλιστικη επιλογη ειναι οι στοχευμενες επεμβασεις στα λεβητοστασια.

Τωρα μη με ρωτησετε ποιος θα τα κανει αυτα. Οποιος εφτασε εδω και διαβαζει αυτα, εχει βρει το χρυσο δισκοποτηρο.

Cheers. :D

Burn baby, burn

Scrooge
24-04-2012, 16:21:16
quote:Originally posted by nikmmech

Scrooge το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το υπολογίζεις εσφαλμένα. Δεν προσθέτεις τις χρεώσεις δικτύου, ΥΚΩ κτλ. Δες στο παράδειγμα της ΔΕΗ πως υπολογίζεται το τελικό κόστος του καταναλωτή. Για τις 1100 kWh το κόστος μαζί με το ΦΠΑ προκύπτει 0,142 Ευρώ/kWh και φυσικά για μεγαλύτερες καταναλώσεις ξεπερνά τα 0,20 Ευρω/kWh.
Nikmmech έχεις προφανώς δίκιο. Όμως, για κατανάλωση 1.100 kWh εγώ βγάζω διαφορετικό αποτέλεσμα:
0,08150+0,00605+0,00046+0,02170+0,00699+0,00599=0, 12269€ ή 0,13864€ (με ΦΠΑ 13%).
Έχω κάπου λάθος;

nikmmech
24-04-2012, 19:15:37
Δεν συνυπολόγισες την επίδραση του παγίου μονοφασικού και τις χρεώσεις ισχύος δικτύων διανομής και μεταφοράς. Προσαυξάνουν κατά 0,00317 Ευρώ το κόστος ανά κιλοβατώρα χωρίς τον ΦΠΑ.

Οπότε τελικά προκύπτει το νούμερο που αναφέρεται πιο πάνω

Scrooge
24-04-2012, 22:12:25
quote:Originally posted by nikmmech

Δεν συνυπολόγισες την επίδραση του παγίου μονοφασικού και τις χρεώσεις ισχύος δικτύων διανομής και μεταφοράς.
Το πάγιο και η χρέωση ισχύος δεν μπορούν να υπεισέλθουν στον υπολογισμό του κόστους ενέργειας (€/kWh) διότι είναι σταθερές χρεώσεις. Για το συγκεκριμένο καταναλωτή του παραδείγματος θα είναι πάντοτε ίσες προς 1,52+0,42+1,55=3,49€ (θα «παίζουν» ελάχιστα, ανάλογα με τις ημέρες κατανάλωσης, αν πχ είναι 122 αντί για 120).

Ουσιαστικά εδώ έχουμε μία εξίσωση α’ βαθμού, y=αx+β, όπου:
y = συνολικός λογαριασμός ρεύματος (€)
α = χρέωση ενέργειας (€/kWh)
x = κατανάλωση 4μηνου (kWh)
β = πάγιες χρεώσεις: πάγιο + χρέωση ισχύος (€).

Για το συντελεστή α γίνεται όλη αυτή η κουβέντα.
Ο συντελεστής β δεν μας ενδιαφέρει. Όχι επειδή είναι μικρός, αλλά επειδή δεν εξαρτάται από την κατανάλωση ρεύματος. Με άλλα λόγια, είτε καις πολύ ρεύμα είτε λίγο, τις πάγιες χρεώσεις θα τις πληρώσεις και θα είναι ίδιες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν των 1.100 kWh (αλλά και σε κάθε περίπτωση για κατανάλωση μεταξύ 1.001 και 1.600 kWh) ο συντελεστής α που μας ενδιαφέρει είναι σταθερός και ίσος με 0,12269 €/kWh + ΦΠΑ = 0,13864 €/kWh.

nikmmech
24-04-2012, 22:26:46
Ε μα δεν βγαίνει αυτό το ποσό. Τι σημασία αν είναι σταθερές ή μεταβλητές χρεώσεις? Η τελική τιμή επηρεάζεται από αυτές.

Αν διαιρέσει κάποιος το σύνολο που υπολογίζεται από την ΔΕΗ με το 1100 και προσθέσει τον ΦΠΑ, προκύπτει αυτό που αναφέρεω πιο πάνω.

stom
24-04-2012, 23:35:39
Ετσι ειναι οπως το λεει ο nichmech..
Και γω το ιδιο νουμερο βγαζω με το παραδειγμα της ΔΕΗ.

Ομολογω παντως οτι η ΔΕΗ εχει καταφερει να ξεπερασει τον ΟΤΕ σε στριφνοτητα λογαριασμου.
Αν στον οτε δεν βγαινει ακρη μια φορα στη ΔΕΗ για να βγει, πρεπει να λυσουμε επικαμπυλιο ολοκληρωμα...

Τυχαιο? Δεν νομιζω... :D

Burn baby, burn

gregori
25-04-2012, 01:15:21
Παιδιά με την ευκαιρία θέλω να καλωσορίσω τον Νικόλα και στο δικό μας φόρουμ.;)

http://udravlikos.gr

Scrooge
25-04-2012, 02:10:24
quote:Originally posted by nikmmech

Ε μα δεν βγαίνει αυτό το ποσό. Τι σημασία αν είναι σταθερές ή μεταβλητές χρεώσεις? Η τελική τιμή επηρεάζεται από αυτές.
Δεν με κατάλαβες.
Εννοείται ότι η τελική τιμή του ρεύματος επηρεάζεται από τις πάγιες χρεώσεις.
Αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορείς να υπολογίζεις την τιμή της kWh λαμβάνοντας υπόψη τις πάγιες χρεώσεις.
Να το πω διαφορετικά.
Έστω ότι έχεις τη δεδομένη κατανάλωση των 1.100 kWh με την οποία πληρώνεις 156,45 €.
Θέλεις να βρεις πόσο παραπάνω θα πληρώσεις αν καταναλώσεις πχ 100 kWh επιπλέον. Αν λοιπόν στο παράδειγμα της ΔΕΗ βάλεις 1.200 kWh, τότε θα βγάλεις τελικό λογαριασμό (με ΦΠΑ) 170,31 €, δηλ. 13,86 € παραπάνω.
Το ίδιο υπολογίζω κι εγώ όταν λέω ότι η τιμή της kWh στην κατηγορία 1.001-1.600 kWh είναι 0,1386 €.
Σύμφωνα όμως με το δικό σου υπολογισμό, οι επιπλέον 100 kWh θα κόστιζαν 100 x 0,1422 = 14,22 €, το οποίο είναι λάθος.

nikmmech
25-04-2012, 04:31:56
Γεια σου Γρηγόρη:). Κι εγώ χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας.

Φίλε Scrooge, κατάλαβα από την αρχή τι εννοείς.

Να αναδιατυπώσω αυτό που εννοώ εγώ. Έστω ότι είχες κάποιο άλλο πάροχο εκτός ΔΕΗ, από αυτούς που πουλάνε πακέτα κατανάλωσης. Πχ 1500 kWh με κόστος 180 Ευρώ. Σε αυτούς πληρώνεις αυτό το ποσό πάγια, για κατανάλωση 1500 kWh και αν την υπερβείς τότε διαφοροποιείται η χρέωση.

Με το σκεπτικό εξαίρεσης των πάγιων χρεώσεων που κάνεις, σε αυτή την περίπτωση, αν είχες κατανάλωση 1500 kWh, το κόστος τους θα ήταν 0 Ευρώ/kWh, γιατί δεν θα λάμβανες υπόψη το πάγιο που πληρώνεις για αυτές.

Στη ΔΕΗ, αφού οι χρεώσεις είναι κλιμακωτές, ακόμα και να μην υπήρχαν καθόλου πάγιες χρεώσεις, δεν υπάρχει εννιαίος τρόπος να υπολογίζεις άμεσα το κόστος για επιπλέον kWh, εφόσον αλλάζει κάποιος κλιμάκιο.

Σε αυτό το ύψος κατανάλωσης που δείχνεται στο παράδειγμα, το κόστος είναι 0,142 Ευρώ/kWh. Αν αυτό το ποσό πολλαπλασιαστεί με το 1100 θα δώσει το τελικό ποσό που θα λάβει ο καταναλωτής στο λογαριασμό. Και όχι το 0,13864 €/kWh. Αν έλεγε κάποιος στον καταναλωτή ότι θα έπρεπε να πολλαπλασιάσει αυτό το ποσό με το 1100 για να βρει το ποσό που θα πλήρωνε, θα ήταν λάθος.

Το ότι πρόκειται για ανηγμένο κόστος, δεν αλλάζει σε τπτ απολύτως το γεγονός ότι προκύπτει από σταθερές και μεταβλητές χρεώσεις. Θεώρησέ το σαν το κόστος παράδοσης που μπορεί να χρεώσει ξεχωριστά, ο προμηθευτής πετρελαίου στην κατοικία σου. Τι θα πει κάποιος τότε? Το πετρέλαιο μου σστοίχισε Α-κόστος παράδοσης? Δεν έχει νόημα..

stom
25-04-2012, 09:40:50
Να φτιαχναμε ενα εργαλειο σε javascript να του βαζαμε kwh και να εβγαζε κοστος ηλεκτρικης ενεργειας ανα KWh.

Θα ηταν χρησιμο.


Burn baby, burn

Scrooge
25-04-2012, 10:15:57
quote:Originally posted by stom

Να φτιαχναμε ενα εργαλειο σε javascript να του βαζαμε kwh και να εβγαζε κοστος ηλεκτρικης ενεργειας ανα KWh.
Έχω φτιάξει ένα excel όπου εισάγεις τις kWh, τις ημέρες κατανάλωσης και τη συμφωνημένη ισχύ και σου βγάζει το λογαριασμό ρεύματος. Υπάρχει τρόπος να το επισυνάψω ;

nyannaco
25-04-2012, 10:28:58
Οχι άμεσα. Το ανεβάζεις κάπου στο net (Rapidshare ή κάτι ανάλογο) και ποστάρεις link.

Νίκος

Scrooge
25-04-2012, 10:43:52
quote:Originally posted by nikmmech


Σε αυτό το ύψος κατανάλωσης που δείχνεται στο παράδειγμα, το κόστος είναι 0,142 Ευρώ/kWh. Αν αυτό το ποσό πολλαπλασιαστεί με το 1100 θα δώσει το τελικό ποσό που θα λάβει ο καταναλωτής στο λογαριασμό. Και όχι το 0,13864 €/kWh. Αν έλεγε κάποιος στον καταναλωτή ότι θα έπρεπε να πολλαπλασιάσει αυτό το ποσό με το 1100 για να βρει το ποσό που θα πλήρωνε, θα ήταν λάθος.

Το ότι πρόκειται για ανηγμένο κόστος, δεν αλλάζει σε τπτ απολύτως το γεγονός ότι προκύπτει από σταθερές και μεταβλητές χρεώσεις. Θεώρησέ το σαν το κόστος παράδοσης που μπορεί να χρεώσει ξεχωριστά, ο προμηθευτής πετρελαίου στην κατοικία σου. Τι θα πει κάποιος τότε? Το πετρέλαιο μου στοίχισε Α-κόστος παράδοσης? Δεν έχει νόημα..

ΟΚ, δεκτό το σκεπτικό σου.
Απλώς αυτό που είπα είναι ότι εμένα δεν θα με ενδιέφερε να γνωρίζω το ανηγμένο κόστος (στο παράδειγμά μας 0,142 €/kWh) γιατί θα μου ήταν χρήσιμο μόνο για τη συγκεκριμένη κατανάλωση των 1.100 kWh.
Αν το επόμενο 4μηνο είχα κατανάλωση 1.101 kWh δεν θα μπορούσα να τις πολλαπλασιάσω με το 0,142 για να βρω πόσο θα πληρώσω, γιατί το ανηγμένο κόστος kWh θα είναι πλέον διαφορετικό, έστω και (απειρο)ελάχιστα.
Αν όμως πολλαπλασίαζα το 1.101 επί 0,13864 και μετά πρόσθετα το 3,49 θα έβρισκα ακριβώς το ποσό.
Ουσιαστικά λέμε το ίδιο πράγμα εξετάζοντάς το από διαφορετική σκοπιά, οπότε νομίζω ότι το θέμα έχει λυθεί.

Scrooge
25-04-2012, 11:01:35
Επανέρχομαι στη σύγκριση ρεύματος-πετρελαίου, αφού πλέον έχω λάβει υπόψη τη σωστή χρέωση του ρεύματος. Το συνολικό κόστος kWh (με ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ΥΚΩ & ΑΠΕ, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πάγιες χρεώσεις) έχει ως εξής (με ΦΠΑ 13%):

kWh/4μηνο………€/kWh
0-800………………0,11011
801-1.000………0,13525
1.001-1.600……0,13864
1.601-2.000……0,14848
2.001-3.000……0,18715
&gt; 3.000……………0,19281

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως υπολόγισα σε προηγούμενο post, το κόστος της παραγόμενης από την καύση πετρελαίου ενέργειας είναι περίπου 0,13 €/kWh (θεωρώντας έναν μάλλον αισιόδοξο συνολικό βαθμό απόδοσης 0,80), τότε βλέπουμε ότι η θέρμανση νερού χρήσης από ηλεκτρικό θερμοσίφωνα συμφέρει μόνο όταν η 4μηνη κατανάλωση είναι κάτω από 800 kWh. Μία κατανάλωση η οποία (δεν θα διαφωνήσω με τον stom) δεν είναι συνήθης, τουλάχιστον για μια οικογένεια (αν και στη δική μου περίπτωση όπως προανέφερα -3μελής οικογένεια- δεν απέχει πολύ).
Από την άλλη πλευρά, μέχρι τις 2.000 kWh η διαφορά μεταξύ ρεύματος-πετρελαίου ουσιαστικά δεν είναι μεγάλη και μπορεί να είναι υπέρ του ρεύματος αν μιλάμε για παλιά και μη προσεγμένη εγκατάσταση θέρμανσης.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι με τις ισχύουσες τιμές και για συνήθεις περιπτώσεις που δεν υπερβαίνουν τις 2.000 kWh/4μηνο, έχουμε περίπου ισοπαλία μεταξύ ρεύματος-πετρελαίου όσον αφορά το ζεστό νερό χρήσης (πετρέλαιο: 0,13 €/kWh, ρεύμα: 0,11-0,15 €/kWh).
Σε περίπτωση αλλαγών στις τιμές ρεύματος και πετρελαίου (που προφανώς θα είναι προς τα πάνω) θα χρειαστεί να επανέλθουμε.

nikmmech
25-04-2012, 14:24:07
Τον φετινό χειμώνα θερμάνθηκα αποκλειστικά με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Α/C και σώματα λαδιού. Τα Α/C όχι inverter, 10ετίας οπότε στις πολύ συχνά χαμηλές φετινές θερμοκρασίες στην Θεσσαλονίκη, έπαυαν να αποδίδουν και από άποψη ισχύος και από άποψη COP.

Tα πολύ σύντομα συμπεράσματά μου (αλλά και από ορισμένους γνωστούς, που κατέφυγαν αναγκαστικά και αυτοί όπως εγώ στην ίδια λύση), είναι :

- σε μέτρια μονωμένο σπίτι, η διαχείριση του νυχτερινού μειωμένου τιμολογίου, μπορεί να επικουρήσει την κατάσταση το ΠΟΛΥ μέχρι το 1/3 της συνολικής θερμικής απαίτησης του χώρου. Και αυτό το ποσοστό τραβηγμένο από τα μαλλιά. Τα υπόλοιπα 2/3 της κατανάλωσης θα είναι με ημερήσιο τιμολόγιο. Όσο παλαιότερη η κατασκευή με χαμηλή θερμοχωρητικότητα λόγω λεπτότερου κελύφους και με ανύπαρκτη μόνωση τα νούμερα φυσικά χειροτερεύουν.

- Οι τυχεροί κάτοχοι boiler (στην Β. Ελλάδα γενικά δεν προκρίνεται σαν λύση-το ρόλο του έχει ο κλασσικός θερμοσίφωνας), μπορούν να έχουν πολύ οικονομικά ΖΝΧ με χρήση του νυχτερινού στην διάρκεια του χειμώνα, με πολύ απλό αυτοματισμό. Ακόμα και αυτοί με τον κλασσικό θερμοσίφωνα θα πετύχουν σοβαρή εξοικονόμηση.

- Με τις σημερινές τιμές της ΔΕΗ και με χρήση νυχτερινού τιμολογίου στα ποσοστά που ανέφερα πριν, για θέρμανση ενός μέσου διαμερίσματος 80 τ.μ., το μεσοσταθμικό κόστος κυμαίνεται στα 0,15-0,16 Ε/kWh, λαμβάνοντας υπόψη και ένα βαθμό απόδοσης 95%, λόγω απωλειών στους αγωγούς τροφοδοσίας, κτλ.

Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη, που θυμάμαι από τις αρχές του χειμώνα να αναφέρει, ότι με τόσο ρευστές τιμές σε όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων, καλύτερη τακτική είναι η αναμονή για επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις. Είναι πολύ συμφερότερο να υπάρξει μια στοιχειώδης προσπάθεια βελτίωσης υπαρχόντων συστημάτων πετρελαίου για παράδειγμα, από το να τοποθετήσει ένα ηλεκτρικό λέβητα.

Γιατί ακόμα και να θεωρηθεί κόστος πετρελαίου 1,50 Ευρώ/lt και ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει σταθερό για τον ερχόμενο χειμώνα(που δηλωμένα κάτι τέτοιο δεν θα γίνει-τουναντίον), η απόσβεση που θα γίνει στον ηλεκτρικό λέβητα θα διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία.

Pirate
25-04-2012, 14:48:42
Για κατεβάστε αυτό και πείτε μου:
ΔΕΗ_Calculator (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)
Θα σας ζητήσει πιστοποιητικά και αποδέλοιπα αλλά μη κάνετε πίσω. Είναι πεντακάθαρο από ιούς.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

dipoli
25-04-2012, 15:09:05
Χε χε, αυτο θα πει αμεση εξυπηρετηση.

Καπτεν αυτη η χρεωση για δικτυα κοινης ωφελειας πως υπολογιζεται, γιατι μου ηρθε 80 ευρωπουλα στον τελευταιο λογαριασμο και δε βρισκω τον τυπο. [B)]


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

nikmmech
25-04-2012, 15:17:38
Μου αρέσει πολύ η δυνατότητα επιλογής του ποσοστού του ΦΠΑ :D

Σε αυτή την χώρα όλα για την πατρίδα [:p], προ και μετά εκλογών..


εδιτ] dipoli στα παραπάνω link που έβαλα, φαίνεται πώς γίνεται ο υπολογισμός για τις ΥΚΩ

dipoli
25-04-2012, 15:30:47
Το ειδα thanx.

Ειναι απιστευτη η αυξηση, απο 1601 και πανω πληρωνεις με συντελεστη πανω απο τον διπλασιο και σε ολες τις κιλοβατωρες και απο 2001 και πανω 5.7 φορές...
Ηρθε η ωρα να βαλω δικο μου ρολοι μου φαινεται...
[B)]

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Scrooge
25-04-2012, 15:45:50
quote:Originally posted by Pirate

Για κατεβάστε αυτό και πείτε μου:
ΔΕΗ_Calculator (http://www.gvarv.gr/private/DEI_Calc.exe)
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Πολύ καλό!
Με την ευκαιρία το σύγκρινα και με το δικό μου υπολογιστήρι (σε excel) και βγάζουμε τα ίδια αποτελέσματα.
Μόνο που το δικό σου είναι πολύ πιο εντυπωσιακό!
Μου άρεσε η επικεφαλίδα "υπέρ πίστεως και πατρίδας" για τις ΥΚΩ και το τέλος ΑΠΕ.
Μια ερώτηση: Γιατί έχεις επιλογή του καλωδίου τροφοδοσίας και όχι τη συμφωνημένη ισχύ που αναφέρει και η ΔΕΗ στο τιμολόγιό της;
Εχεις κάνει την αντιστοιχία;

Pirate
25-04-2012, 18:29:27
Πάρτε και την τελευταία version
--Δεν χαλάει η φόρμα με το maximized
--Υπολογίζει βάσει ελαχίστων κοστολογήσεων
--κάνει SelectAll on click στα EditBoxes
και άλλες προγραμματιστικές ευκολίες

Αν χρειάζεται κάποιο πεδίο ακόμα πέστε μου να το βάλουμε.

Παρατηρήσεις:
1. Δείτε το ΑΠΕ κονδύλι. Μήπως πληρώνουμε, πληρώνει ο μέσος καταναλωτής τα φωτοβολταϊκά των άλλων;
2. Υπέρ της Βασιλίσσης ημών ...... (sorry υπέρ κοινής ωφέλειας....) τι είναι τούτο;;;

Για παίξτε και βγάλτε ποσοστά... εδώ (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)

Υ.Σ.
Δημήτρη <s>το κονδύλι περί κοινής ωφέλειας είναι 0,00699 </s> Ευρώ / kWh
<s>Πουθενά δεν αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους. Μόνο εφαρμόζεται</s> :D
Λάθος! Διορθώνεται στο παρακάτω post.

Scrooge Ξέρω την αντιστοιχία γενικών ασφαλειών και παροχής. Το σωστότερο είναι να ξέρεις τι λέει το συμβόλαιο. Πόσοι ξέρουν όμως τι λέει; Και μάλιστα σε kVA. Για λόγους πρακτικούς προτίμησα το πρώτο. Το περνάμε και σε τρίτο combo αν το θέλουμε...

nickmmech Σ' αυτή τη χώρα όλα για την πατρίδα..... Αφιέρωση:
Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

(Του μεγάλου μας στιχουργού Μανώλη Ρασούλη...)Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

dipoli
25-04-2012, 19:33:38
quote:Originally posted by Pirate

Πάρτε και την τελευταία version

Δημήτρη το κονδύλι περί κοινής ωφέλειας είναι 0,00699 Ευρώ / kWh
Πουθενά δεν αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους. Μόνο εφαρμόζεται :D

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)Συμφωνα με το λινκ του Νικου ειναι:

0 - 1600______0,00699
1601 -2000____0,01570
2001-3000_____0,03987
0- &gt; 3000_____0,04488

και απότι κατάλαβα αν ξεπεράσεις ενα κατώφλι πληρώνεις με την αυξημένη τιμή για όλες τις kWh [B)]

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Pirate
25-04-2012, 22:35:13
Ναι όντως αυτή είναι η κλίμακα.
Κι εδώ θα κάνω μια διόρθωση για το ότι δεν αναγράφεται πουθενά. Την μπέρδεψα με εκείνο το κοντύλι των ΑΠΕ. Αυτό είναι που δεν αναφέρεται στους πίνακες με τα κοστολόγια της ΔΕΗ. Στο μεταξύ το κοντύλι αυτό εφαρμόζεται και στις νυχτερινές kWh. Σημειωτέον ότι οι νυχτερινές απαλάσσονται από τα δίκτυα διανομής & μεταφοράς και εφαρμόζονται μόνο δυο μικρά κονδύλια 0,00046+0,00889=9,35 ευρώ για κάθε 1000 kWh. Εκτός των παραπάνω εφαρμόζεται και το ΑΠΕ που είναι 5,99 ευρώ για κάθε 1000 kWh.

Όσο για τη λογική της κλίμακας δεν μετράει έτσι. Ανάλογα το ύψος της κατανάλωσης είναι και η χρέωση. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς πόσο παραπάνω θα πληρώσει στη ΔΕΗ αν βάλει το ηλεκτρικό του θερμοσίφωνο. Διότι αν ξεπεράσει π.χ. τις 800 kWh τότε πληρώνει ακριβότερα και την συμβατική του κατανάλωση.
Το προγραμματάκι προσφέρεται για σενάρια και στατιστικές.
Δεν ξέρω μόνο αυτές οι ΑΠΕ αν πάνε κι αυτές με κλίμακα ή έχουν σταθερή τιμή ανά kWh. Αν μάθετε κάτι στείλτε το να διορθωθεί. Εγώ πήρα τη χρέωση ακλιμάκωτη και σταθερή.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Scrooge
25-04-2012, 23:37:26
quote:Originally posted by Pirate

Δεν ξέρω μόνο αυτές οι ΑΠΕ αν πάνε κι αυτές με κλίμακα ή έχουν σταθερή τιμή ανά kWh. Αν μάθετε κάτι στείλτε το να διορθωθεί. Εγώ πήρα τη χρέωση ακλιμάκωτη και σταθερή.

Η απάντηση της ΔΕΗ (εντός μίας ημέρας!) σε mail που της έστειλα:
"Σε απάντηση της ηλεκτρονικής επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι το οικιακό τιμολόγιο επιβαρύνεται με το ειδικό Τέλος ΑΠΕ και ο σχετικός συντελεστής για το έτος 2012 είναι 0,00599€/kWh. Η συγκεκριμένη χρέωση είναι σταθερή ανεξαρτήτως του ύψους της κατανάλωσης".

Pirate
26-04-2012, 10:27:14
Τώρα έχω συμπεριλάβει και το νυχτερινό τιμολόγιο.
Κατεβάστε το εδώ (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

gregori
26-04-2012, 14:14:36
Βάλε βρε Καπετάνιο και ένα menu με οδηγίες με την λογική ότι απευθύνεσαι και στον ιδιώτη και ανέβασε το στο σιτε σου...
Θα γίνει χαμός.

Οσο και να σας φαίνεται απλό... εφαρμογές όπως αυτή, τα θερμαντικά σώματα, τα δοχεία διαστολής του καπετάνιου η τετραοδη βάνα του Dipoli κάποιες εφαρμογές του Μίλτο και του Nyanacco αλλά και άλλων φίλων είναι πολύτιμες και χάνονται μέσα στο χάος του φόρουμ.


http://udravlikos.gr

stom
27-04-2012, 10:03:16
Εγω παλι να ξαναπροτεινω να το κανεις με javascript..
Ουτε να κατεβαινει.. ουτε τιποτε.
Απλα στο site, και να εχεις και στοιχεια επισκεψιμοτητας.

Οπως με το δοχειο διαστολης.

Burn baby, burn

Pirate
27-04-2012, 11:25:05
quote:Originally posted by stom

Εγω παλι να ξαναπροτεινω να το κανεις με javascript..
Ουτε να κατεβαινει.. ουτε τιποτε.
Απλα στο site, και να εχεις και στοιχεια επισκεψιμοτητας.

Οπως με το δοχειο διαστολης.

Burn baby, burn

Εκεί πάλι έχω άλλες γκρίνιες. Δεν τρέχουν με FF, Chrome κλπ και μου στέλνουν μηνύματα να τα κάνω να τρέχουν. Ενός κακού μύρια έπονται! Η JavaScript μπορεί να ξεκινά με τη λέξη Java αλλά δεν έχει καμία ιδιαίτερη οντότητα όπως η Java. Εγκολπώθηκε εξ' αρχής (αρχές δεκαετίας του 1990) από τον επικυρίαρχο τότε ΙΕ και κάθε έκδοση του ...βασιλιά έφερνε και ένα νέο supplementary book της JavaScript με αποτέλεσμα να τρέχουν οι άλλοι μικρότεροι browsers της εποχής και να μη προλαβαίνουν.
Τώρα πάει να εξομαλυνθεί η κατάσταση αλλά κάτσε να δούμε....
Τα θερμαντικά σώματα και τα ΔΔ που έχω φτιάξει δεν έχουν καμιά σχέση με το παρόν προγραμματάκι που βγάζει τα κοστολόγια της ΔΕΗ. Περιέχουν δικές μου συναρτήσεις ενώ αυτό δεν περιέχει απολύτως τίποτα. Έγινε για την πλάκα και χαρίζεται....
Έτσι κι αλλιώς δεν θα ισχύει οσονούπω με την πρώτη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
27-04-2012, 11:53:45
Ακριβως γιαυτο, πρεπει να το φτιαξεις online...ωστε να διορθωνεται αμεσα.

Οσο για την καταρα που λεγεται ie και τις παπαριες της μικρομαλακης, τωρα πληρωνεται με το ιδιο νομισμα.

Η μονη σχεση της java με την javascript ειναι 4 γραμματα. Τιποτε αλλο.

Παρολα αυτα, σημερα μπορεις να το φτιαξεις ευκολα να παιζει παντου.

Ειναι μια αφορμη.

Και μετα θα φτιαξεις και τα δοχεια διαστολης να παιζουν παντου.... [8D]


Burn baby, burn

Pirate
27-04-2012, 12:15:41
Ναι! Αυτή τη δουλειά θα κάθομαι να κάνω! 30 χρόνια κώδικες και γλώσσες προγραμματισμού! Πασκάλ, C, Γιάβες, μάβες, σκριπτ πήρα 60 κιλά στην καρέκλα επάνω και τα πόδια ατροφήσανε! Τι να το κάνω που έμαθα να σκαρώνω προγράμματα σε μερικές ώρες;
Δίνω σκυτάλη και απολύομαι ρεεεεεεεεε!

Θα ξαναρχίσω το ποδόσφαιρο (έπαιζα αριστερό εξτρέμ (αριστεροχέρης και αριστεροπόδης γαρ) και χτύπαγα πόσα γκολ. Τα παράτησα για την Μηχανολογία και τους προγραμματισμούς λες και ζούσα στην Αμερική ή στην Γερμανία!
Μεγάλη βλακεία!
Στη χώρα αυτή από ποδοσφαιριστής και πάνω όσο καλύτερος είσαι τόσο πιο άχρηστος είσαι! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
27-04-2012, 12:26:28
Ωραια, να οργανωθουμε τοτε για ενα 5Χ5

Εισαι?

Burn baby, burn

Pirate
27-04-2012, 12:48:17
Αν είμαι λέει!
Πρέπει να αρχίσουμε να σκληραίνουμε πάλι διότι παραβουτυραίψαμε και θα μας κόψουν σαν χαλβά!
Δεν βλέπω την ώρα να πετάξω τα portable και τα Πισιά στην ανακύκλωση!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
27-04-2012, 13:05:23
Μπα οχι...

Τα κανουμε wearables, και αναμεταδιδουμε τον αγωνα που παιζουμε σε αυτους που δεν μπορουν να ερθουν, ετσι για να ζηλεψουν και να ερθουν και αυτοι.


Burn baby, burn

dipoli
27-04-2012, 13:18:41
Εγω επαιζα καλο μπασκετ. Στο ποδοσφαιρο επαιζα συνηθως τερμα οποτε αν θελετε τερματοφυλακα εχει καλως...


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

stom
27-04-2012, 14:32:50
Πας να λουφαρεις τρεξιμο η μου φαινεται?

Burn baby, burn

dipoli
27-04-2012, 14:39:19
E καποιος δε πρεπει να καθεται τερμα; ειπα να καβατζωσω τη μια θεση :D


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

stom
27-04-2012, 14:45:47
Οχι οχι, δεν παει ετσι.

Κανουμε rotate. Και αμα η μια ομαδα βγαινει καλυτερη, ανταλλασουμε τους παικτες ωστε να εχει ενδιαφερον το παιγνιον.

Και παιζουμε ηρεμα, απαγορευονται οι μαγκιες γενικοτερα. Εχουμε και δουλειες να παμε την επομενη μερα.

Burn baby, burn

gregori
27-04-2012, 15:24:25
Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;
Μα δεν θα υπάρχει ομάδα που θα μπορεί να σας κερδίσει.
Αμα σταθεί ο Dipoli ο Καπετανιος και ο Nyanacco μποστα απο το τέρμα πως θα περάσει η μπάλα μέσα;:D

http://udravlikos.gr

Pirate
27-04-2012, 15:46:33
Σωτήρη ποδόσφαιρο είπαμε θα παίξουμε. Όχι FIFA με τα χειριστήρια στα χέρια!
Άκου ήρεμο παιχνίδι! Σήμερα θα γίνει ο τάφος σας!:D
..............................
Εδώ και πολλά χρόνια χάθηκαν οι πραγματικές «μαγκιές» στα γήπεδα και υποκαταστάθηκαν από τον ηλίθιο και ξενόφερτο χουλιγκανισμό. Κάποτε ένας έδερνε άλλον στην κερκίδα διότι δεν του άρεσαν τα χρώματα που φόραγε αυτός ο άλλος. Δεν περιφέρονταν 100 άτομα μαζί σαν αγέλη ούτε να διαλύουν αυτοκίνητα ούτε να χτυπούν άσχετους πεζούς ούτε να σπάνε τα σπίτια των άλλων. Πού και πού γινόταν και κάποια συμπλοκή μεταξύ οπαδών στα πέταλα αλλά στο τέλος, μετά από μερικές μπουνιές πηγαίναν όλοι σπίτια τους, δίχως φωτιές και άλλου είδους ζημιές.
άντε και κανά σύνθημα του στυλ:
«θα σας πάρουμε τα σώβρακα» ή
«Μέσα στην εστία σας θα γίνει ο τάφος σας» και άλλα...

αλλά όλα αυτά ήταν τραγουδάκια που εξαντλούνταν μόνο και μόνο στις ίδιες τις λέξεις. Αυτές ήταν οι πραγματικές μαγκιές που εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν πια. Και τι δεν θα 'δινα να τις ξαναζούσα στα γήπεδα!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Basilhat
29-04-2012, 22:29:50
Καλησπέρα σε όλους.

Τελικά αυτή η παντόφλα:D:D:D την ζημιά της την έκανε.
Πειρατή πολύ καλό το προγραμματάκι σου , έχει όμως ένα μικρό λαθάκι.
Όταν βάλουμε στο πεδίο του νυκτερινού 0 Kwh σημαίνει ότι δεν έχουμε νυκτερινό.
Επομένως πρέπει να μηδενίζεται και το πάγιο του νυκτερινού.
Έλα ντε που δεν μηδενίζεται αλλά παραμένει 4 Ευρώ.

Aυτό το πόστ είναι δύο σε ένα.
Ήθελα εδώ και καιρό να γράψω και για τα δύο θέματα,Μπόιλερ ή θερμοσίφωνας και για την κρυφή κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης στους λογαριασμούς της Δεή με την χρέωση όλης της κατανάλωσης στην τιμή της ανώτερης κλίμακας που βρισκόμαστε.
Αυτό δεν θεωρείται κλιμακωτή χρέωση αλλά κλιμακωτή κλοπή όλων των καταναλωτών. Σε συνδυασμό με το πολύπλοκο σύστημα χρέωσης αυτό πέρασε απαρατήρητο όπως και το ότι οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταικά στις στέγες πληρώνονται από όλους εμάς τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της Δεή.
Τα κανάλια της τηλεόρασης (όλα) για άλλα θέματα ξέρουν να μας τα πρήζουν αυτό όμως το κάνανε γαργάρα.
Μήπως θα έπρεπε το ινστιτούτο του καταναλωτή και ο συνήγορος του πολίτη να υποχρεώσουν την Δεή να γράφει σε όλους τους λογαριασμούς την μέση πραγματική χρέωση της Kwh μαζί και με τον ΦΠΑ όπως έκανε στο πρόγραμμα του και ο φίλος μας ο Πειρατής?
Τις τράπεζες σωστά τις υποχρεώσανε μαζί με το εικονικό επιτόκιο που διαφημίζανε να γράφουν και το Ετήσιο Πραγματικό Επιτόκιο, η Δεή γιατί να βρίσκεται στο απυρόβλητο?

Τώρα πρέπει να σας αφήσω γιατί σε λίγο θα αρχίσουν οι ΓΤΥΠ.

Pirate
29-04-2012, 23:06:11
quote:Τελικά αυτή η παντόφλα την ζημιά της την έκανε.
Πειρατή πολύ καλό το προγραμματάκι σου , έχει όμως ένα μικρό λαθάκι.
Όταν βάλουμε στο πεδίο του νυκτερινού 0 Kwh σημαίνει ότι δεν έχουμε νυκτερινό.

Άσε ήρωας είμαι! Δηλαδή ήρωας με καρούμπαλα εδώ που τα λέμε!:D
Λοιπόν μου έδωσες ιδέα. Το πρόγραμμα αφενός λειτουργεί σωστά διότι αν έχεις Γ1Ν τότε και 0 να έχεις το πάγιο το πληρώνεις. Αν όμως έχεις Γ1 (που σημαίνει ότι δεν έχεις νυχτερινό ...το πρόγραμμα δεν το ξέρει!). Συνεπώς χρειάζεται ένα πρόσθετο comboBox με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει κι αυτή την περίπτωση του να μην έχει νυχτερινό.
Σε λίγο θα είναι έτοιμο...

Υ.Σ.
Σπάω το κεφάλι μου για το ΓΤΥΠ αλλά δεν μπορώ να το αποκωδικοποιήσω.
Το τελευταίο γράμμα προφανώς σημαίνει «παντόφλας».[8D]


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Pirate
30-04-2012, 00:03:16
Εδώ είμαστε! Κατεβάστε το (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)
Επιλέγει και τιμολόγιο.
Άλλο bug τώρα!
Έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Basilhat
30-04-2012, 01:39:28
Το τελευταίο το βρήκες σωστά.
Για να μην σε παιδεύω σημαίνει Γνωστής Ταυτότητας Ιπτάμενες Παντόφλες.
Είδες τελικά που έκανα και εγώ το λάθος υπό την απειλή ……
και αντί του σωστού ΓΤΙΠ έγραψα το λάθος ΓΤΥΠ.

Pirate
30-04-2012, 09:43:08
Επειδή περί ταυτότητας δεν τίθεται θέμα, είναι μία και μοναδική η ταυτότητα, θα πρότεινα το ακρώνυμο να περιέχει κάτι πολύ πιο βασικό που έχει να κάνει και με την αποτελεσματικότητα του ιπτάμενου αντικειμένου.
Για παράδειγμα: ΙΠΜΤ ή ΙΠΧΤ [8D]


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Pirate
30-04-2012, 14:25:36
Συνεχίζοντας γύρω από τη μέση τιμή της kWh να πω ότι σήμερα ανακακάλυψα στον λογαριασμό κι άλλα φασούλια τα οποία δεν αναφέρονται καν στο site της ΔΕΗ στο παράδειγμα που έχει για τον τρόπο κοστολόγησης.
Είναι ένα ειδικό τέλος (ΔΕΤΕ) ειδικό 0,3% επί του συνόλου που δεν υπόκειται σε ΦΠΑ
και είναι ένα τέλος «φόρος κατανάλωσης» που είναι 5 €/MWh

Τα συμπεριέλαβα και ας προσέξουν καλά όσοι προσπαθούν να βρουν την μέση τιμή της kWh που χρεώνει η ΔΕΗ και ειδικά όσοι έχουν κολλήσει στα 12 λεπτά του €. Στις περιπτώσεις αυτές όταν η τιμή της ενέργειας διαμορφώνεται από 1002 παράγοντες και αμέτρητα τέλη ποιος εγγυάται τη σταθερότητα της κατάστασης; Προτιμώ μια συσκευή αερίου ή πετρελαίου κι ας ξέρω ότι αυτό κοστίζει 1,50 € το λίτρο. Θα προσπαθήσω να εξοικονομήσω χρήματα ρυθμίζοντας την εγκατάστασή μου αλλά θέλω να ξέρω πόσο ακριβώς κοστίζει η τιμή της kWh δίχως να ανατρέχω σε ειδικά προγράμματα ή να χρειάζομαι ένα πάγκο χαρτιά για να βρω πόσο μου κοστίζουν 1000 kWh ενέργειας.

Νεώτερη έκδοση (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
30-04-2012, 14:54:30
Το ειπα εγω, το επικαμπυλιο ολοκληρωμα ειναι ευκολοτερο, και πεσατε να με φατε... :D

Burn baby, burn

Basilhat
02-05-2012, 11:17:56
quote:Originally posted by Pirate

και είναι ένα τέλος «φόρος κατανάλωσης» που είναι 5 €/MWh

Τα συμπεριέλαβα και ας προσέξουν καλά όσοι προσπαθούν να βρουν την μέση τιμή της kWh που χρεώνει η ΔΕΗ και ειδικά όσοι έχουν κολλήσει στα 12 λεπτά του €. Στις περιπτώσεις αυτές όταν η τιμή της ενέργειας διαμορφώνεται από 1002 παράγοντες και αμέτρητα τέλη ποιος εγγυάται τη σταθερότητα της κατάστασης; Προτιμώ μια συσκευή αερίου ή πετρελαίου κι ας ξέρω ότι αυτό κοστίζει 1,50 € το λίτρο. Θα προσπαθήσω να εξοικονομήσω χρήματα ρυθμίζοντας την εγκατάστασή μου αλλά θέλω να ξέρω πόσο ακριβώς κοστίζει η τιμή της kWh δίχως να ανατρέχω σε ειδικά προγράμματα ή να χρειάζομαι ένα πάγκο χαρτιά για να βρω πόσο μου κοστίζουν 1000 kWh ενέργειας.

Νεώτερη έκδοση (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)


Για το 2010 ο ΕΦΚ ήταν 5€ /Mwh
Για το 2011 και μετά ο ΕΦΚ είναι 2,2€ /Mwh
Περιμένω να το δεις σύντομα και να το διορθώσεις. Επίκειται ανάλυση και τεκμηρίωση γιατί έχω διαφορετική άποψη για τα σχόλια σου.

Πειρατή άρχισε να βάζεις Ver. στο πρόγραμμα για να παρακολουθούμε τις αναβαθμίσεις!!!!!


Υ.Σ.
Με την σειρά μου να υποθέσω ότι ΙΠΜΤ σημαίνει Ιπτάμενες Παντόφλες Μετα Τραύματος και ΙΠΧΤ Ιπτάμενες Παντόφλες Χωρίς Τραυματισμό;:D:D

nikmmech
02-05-2012, 14:07:01
Ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς ότι το τέλος ΑΠΕ σημείωσε αύξηση από το τέλος του 2011 εως σήμερα, άνω του 300%!

Basilhat
02-05-2012, 17:02:02
quote:Originally posted by nikmmech

Ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς ότι το τέλος ΑΠΕ σημείωσε αύξηση από το τέλος του 2011 εως σήμερα, άνω του 300%!


Ειδικό Τέλος ΑΠΕ 2011 4,63€ /MWh
Ειδικό Τέλος ΑΠΕ 2012 5,99€ /MWh

Επομένος 5,99 / 4,63 = 1,294 (Αύξηση 29,4%)
Οντως είναι μεγάλη αύξηση.
Πως νομίζεται ότι πληρώνει η ΔΕΗ την παραγωγή ρεύματος από τα φωτοβολταικά;[}:)][}:)]

nikmmech
02-05-2012, 17:13:08
Το Νοέμβριο του 2011 το τέλος ΑΠΕ ήταν 0,00195 Ευρώ/kWh και το 2012 ανήλθε στο 0,00599 Ευρώ/kWh. +307% άνοδος

http://www.kathemera.gr/2011/11/%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%C F%83%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1/

Basilhat
02-05-2012, 19:00:16
nikmmech έχεις δίκιο.
Κοίταξα τον αναλυτικό λογαριασμό μου από 21-11-2011 μέχρι 22-03-2012 και η τιμή των ΑΠΕ ήταν 4,63€ /MWh.
Σήμερα και για πόσο χρονικό διάστημα δεν ξέρουμε ή τιμή είναι 5,99€ /MWh
Κάνοντας την διαίρεση έβγαλα περίπου 30 % και κακώς υπέθεσα ότι σου ξέφυγε ένα μηδενικό παραπάνω και έγραψες εσύ 300% (Καμία φορά ο διάολος …. . ). Είδα και ότι ο λογαριασμός είναι από 21 Νοεμβρίου του 2011 και θεώρησα ότι από τότε ισχύει αυτή η τιμή. Μετά το τελευταίο ποστ σου βρήκα το προηγούμενο αναλυτικό τετράμηνο 22-07-2011 έως 21-11-2011 και όντως η τιμή των ΑΠΕ ήταν 1,95€ /MWh .

Σωστά λοιπόν 5,99/1.95 = +307 % .

Σε κάθε αναλυτικό λογαριασμό της ΔΕΗ θα πληρώνουμε αυξημένο τέλος ΑΠΕ.
Όσο πιο πολλά φωτοβολταϊκά μπαίνουν στο σύστημα τόσο πιο πολλά θα πληρώνουμε. Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι δεν φτάνει που όλοι μας πληρώνουμε τις μίζες τους , θα έρθει και η κυρία Μέρκελ για να κάνει επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά , θα τις πληρώσουμε εμείς όλοι αυτές τις επενδύσεις και στο τέλος αυτοί θα θησαυρίζουν ΚΑΙ από τον ΗΛΙΟ ΜΑΣ.

Pirate
03-05-2012, 02:32:56
quote:Το ειπα εγω, το επικαμπυλιο ολοκληρωμα ειναι ευκολοτερο, και πεσατε να με φατε...

Ω πόσο δίκιο είχες...


quote:Με την σειρά μου να υποθέσω ότι ΙΠΜΤ σημαίνει Ιπτάμενες Παντόφλες Μετα Τραύματος και ΙΠΧΤ Ιπτάμενες Παντόφλες Χωρίς Τραυματισμό;
Παίρνεις το μισό δώρο! ΙΠΜΤ & ΙΠΧΤ σημαίνει:
Ιπτάμενες παντόφλες με τακούνι & Ιπτάμενες παντόφλες χωρίς τακούνι!


quote:Πειρατή άρχισε να βάζεις Ver. στο πρόγραμμα για να παρακολουθούμε τις αναβαθμίσεις!!!!!

Ε μα μωρέ! Το εκανα ήδη! (http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe)

Υ.Σ.

quote:θα τις πληρώσουμε εμείς όλοι αυτές τις επενδύσεις και στο τέλος αυτοί θα θησαυρίζουν ΚΑΙ από τον ΗΛΙΟ ΜΑΣ.

Ε λοιπόν πριν 12 χρόνια (επί Σημίτη) έλεγα βάλτε τώρα ηλιακά που είναι φθηνά διότι αργότερα θα μας φορολογήσουν τον ήλιο που απορροφάμε και θα πληρώνουμε στο κράτος. Το έλεγα αλλά κι εγώ δεν το πίστευα! Να που άρχισαν τα όργανα...


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Basilhat
16-05-2012, 13:42:38
quote:Originally posted by Pirate


quote:Originally posted by gregori
Ρε παιδιά μήπως ένας απλός ηλιακός με τζάμια και δοχείο απο πανω είναι η πιο συμφέρον επιλογή για μικρά σπίτια και τα υπόλοιπα είναι φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες?

Αυτή ήταν -Η- λύση την δεκαετία του 1980. Και πρώτος ο Φυρογένης έφτιαξε στην Ελλάδα (γιατί η πατέντα αυτή είναι ελληνική) τον ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέγειας όπου με 150 λίτρα ηλιακό και μηδαμινή κατανάλωση πετρελαίου ξεφύγαμε μίλια μακριά από τον θερμοσίφωνα τον 80αρη του παταριού ο οποίος πλέον είχε αρχίσει να γίνεται ενεργοβόρος. Τα χρόνια πέρασαν και τα αυτοκινητάκια των 1000 cc ή 1100 cc άρχισαν να γίνονται 1400 cc και 1600 cc. Αυτή η «άνοδος» συμπαρέσυρε τα πάντα και άλλαξε τις ανάγκες μιας καθημερινής οικογένειας. Η ανακυκλοφορία δεν επήλθε τόσο για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας για περιβαντολλογικούς λόγους όσο γιατί και ο χρόνος αναμονής του να έλθει το ζεστό νερό στη βρύση άρχισε να γίνεται δισβάσταχτος, αλλά και το ίδιο το νερό άρχισε να ακριβαίνει με μεγάλη φόρα μάλιστα.
Η ανάγκη της ανακυκλοφορίας ήταν η πρώτη «σφαλιάρα» στο πετυχημένο τριπλό θερμοσιφωνικό σύστημα. Οι πατέντες μερικών με ταυ στο κρύο δεν έκαναν και πολλά πράγματα ούτε μπορούσες να μαϊμουδέψεις τόσο πολύ έναν ηλιακό με πρόσθετα κυκλοφορητάκια και αισθητήρια.
Η δεύτερη και τελειωτική σφαλιάρα ήταν ο ερχομός των μπεκ και των υδρομασάζ. Για να χωθεί ένα ανθρώπινο κορμί μέσα σε νερό ώστε να χαλαρώσει χρειάζονται τουλάχιστον 120 λιτ. νερό θερμοκρασίας 39° στατικά. Βάλε και το νερό που θα πετάξουν τα μπεκ. Βάλε που θα λουσθεί και θα κάνει και το μπάνιο του. Ένας 200αρης ηλιακός εκεί που τον δίναμε για 5 άτομα ζήτημα τώρα με τις νέες ανάγκες να εξυπηρετεί 2 άτομα και αν! Τι κάναμε; Αφήσαμε τις ταράτσες και μεταφερθήκαμε στα υπόγεια με boilers άνω των 200 λίτρων που να εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια όπως και τα απλά ηλιακά 200αρια αλλά να έχουν τον λέβητα δίπλα και να συμπληρώνονται ενεργειακά. Τώρα το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στο πώς θα συμπληρώνονται εξού και τα LOGO, τα πανελάκια κ.ο.κ. Μη ξεχνάμε ότι το παλιό ηλιακό τριπλής ενέργειας συμπλήρωνε από τον λέβητα εάν και εφόσον λειτουργούσε αυτός για τις ανάγκες θέρμανσης. Κανένα ηλιακό τριπλής δεν ξεκίναγε ποτέ τον λέβητα για να συμπληρώσει.
Εμείς πήγαμε εξ' ανάγκης προς τα χωράφια των βορειο-ευρωπαίων. Διότι το θερμοσιφωνικό σύστημα (απλός ηλιακός θερμοσίφωνας) με τη φυσική κυκλοφορία δεν το γνωρίζουν ούτε καν οι Ιταλοί. Είναι μεσογειακού χαρακτήρα και το χρησιμοποιήσαμε πολύ εμείς, οι Κύπριοι και το Ισραήλ. Το χρησιμοποιούμε ακόμα αλλά η γνώμη μου είναι ότι δεν έχει και πολύ ζωή. Διότι έχει κι αυτό τα μειονεκτήματά του.

Υ.Σ.
Κι εγώ στο σπίτι μου (4μελής οικογένεια), 170αρι τριπλής ενέργειας έχω. Αλλά μπεκ και αποδέλοιπα δεν υπάρχουν. Ούτε επιτρέπω (όσο ακόμα μου περνάει φυσικά) υδροχαλαρώματα!Το πόστ είναι παλιό διαβάζοντας όμως το τόπικ θα θελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις για να το συμπληρώσουμε λίγο.
Ανακυκλοφορία. Σαφώς η πρώτη σφαλιάρα στο θερμοσυφωνικό σύστημα . Ευτυχώς που δεν υπάρχει σε πολλές κατοικίες και εάν την συναντήσουμε την βουτάμε από τον λαιμό και την στραγγαλίζουμε με πειρατοεξισορροπητική βαλβίδα. Εάν δεν μπορούμε να την ελέγξουμε είναι προτιμότερο να την καταργήσουμε.
Μπέκ και υδρομασάζ. Μεγάλη σπατάλη σε ΖΝΧ και η μόνη ένσταση που έχω είναι ότι τα 200lit φτάνουν για ένα μόνο άτομο γένους θηλυκού. Α ρε πειρατή εσύ την γλύτωσες εγώ όμως όχι. Ύστερα όμως από δώδεκα χρόνια συμβίωσης με αυτά τα &lt;&lt;αποδέλοιπα&gt;&gt; που λες και εσύ, έχω να σου πω δύο πράγματα. Πρώτον εδώ ισχύει το : ότι δεν έχουμε το θέλουμε και ότι έχουμε δεν το χρησιμοποιούμε. Για ρωτήστε φίλους σας που έχουν υδρομασάζ πόσο συχνά το χρησιμοποιούν οι γυναίκες τους. Αν σας πουν 10 φορές τον χρόνο αυτοί έχουν κάνει και απόσβεση. Δεύτερον ουδέν κακόν αμιγές καλού. Οι μπανιέρες με μπέκ πώς να το κάνουμε είναι και πιο ευρύχωρες!!!!
Πιεστικό .Εδώ ο υπαίτιος είναι ένας , ο Γρηγόρης . Πάει και μου βάζει πλαστική Φ18 μετά τον υδρομετρητή , χάνω εγώ 2 ATM και μετά οι βρύσες μου κατουράνε… Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα ; Πιεστικό λοιπόν . Όταν έκανα την ανακαίνιση στο σπίτι μου πριν 12 χρόνια είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου μερικά πράγματα δύο εκ των οποίων ήταν οι βρύσες να έχουν καλή ροή και ένα καζανάκι NIL. To πρώτο ήταν απωθημένο από την παιδική μου ηλικία (είχαμε ντεπόζιτο νερού στην ταράτσα γιατί γίνονταν συχνές διακοπές τα καλοκαίρια) και το δεύτερο βίτσιο. Δεν μπορούσα να ακούω τον ήχο που κάνει το καζανάκι μέχρι να γεμίσει και ούτε να το περιμένω να ξαναγεμίσει όταν δεν καθάριζε καλά η λεκάνη. Καζανάκι NIL λοιπόν για να καθαρίσουμε. Τι κάνουμε για να ικανοποιηθούν οι δύο παραπάνω απαιτήσεις ; Βάζουμε πιεστικό και όλα είναι ΟΚ. Όλα; Ε όχι και όλα. Την σφαλιάρα την έφαγα ο δύσμοιρος από εκεί που δεν το περίμενα . Η αμαζόνα (γυναίκα για όσους έχουν χάσει επεισόδια) μου καταναλώνει 4,0 kWh κάθε φορά που κάνει μπάνιο. Εγώ κάνω μπάνιο με μία ροή 7 lit/min και σε 7-10 λεπτά έχω τελειώσει καταναλώνοντας 1,3 – 1,9 kWh . Η αμαζόνα κάνει μπάνιο σε 15 min με ροή 10 lit/min (πάλι καλά γιατί η παροχή μπορεί να φτάσει και τα 13 lit/min). θα μου πείτε γιατί δεν ρίχνω την πίεση από το πιεστικό; Μα γιατί δεν θα μου δουλεύει το NIL, ας πρόσεχα. Εδώ να με συγχωρήσουν οι μηχανικοί του φόρουμ που σίγουρα τα ξέρουν αυτά και πάμε να δούμε πώς βγαίνει αυτό το 4,0 kWh.
Μπάνιο κάνουμε με θερμοκρασία μείξης 38ο C. O ηλιακός έχει 50 ο C και το κρύο νερό 15 ο C
Όγκος νερού κατανάλωσης (Αμαζόνας) : 10*15 = 150 lit
Τώρα πρέπει να ισχύει : 150 = Χ * (50-15)/(38-15) =&gt; X= 98.55 lit
Έχουμε καταναλώσει 98,55 lit των 50 ο C
Για να βρούμε την ενέργεια Ε= 98,55*(50-15)*1,163 = 4,011 kWh.
Εδώ Πειρατή οφείλω να πω για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεσαι... Την φύση δεν μπορείς να την υποκλέψεις …. Λέει λοιπόν στην αμαζόνα ότι είναι ενεργειακά πολύ σπάταλη (4,0 kWh) και της στέλνει κάποιον (1,9 kWh) για να έρθουν τα πράγματα στα ίσια τους.
Αναμεικτικές βρύσες. Ο ύπουλος εχθρός που οι περισσότεροι έχουμε σπίτια μας. Για να λειτουργήσουν θέλουν περισσότερη πίεση και έχουν και την κακή συνήθεια …. να μένουν πάντα στην μέση(ζεστό-κρύο) της διαδρομής τους. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι όταν δεν θέλουμε ζεστό νερό να τις γυρνάμε στο κρύο. Εγώ τα λέω εγώ τα ακούω. Κάθε φορά που ανοίγουμε την βάνα και είναι αυτή στην μέση, βγαίνει και μία μικρή ποσότητα ζεστού νερού στις σωληνώσεις που συνήθως δεν φτάνει ποτέ σε εμάς όταν πλύνουμε τα χέρια μας. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές την ήμερα σε μία τετραμελή οικογένεια και η συνολική ΑΣΚΟΠΗ κατανάλωση ΖΝΧ μόνο αμελητέα δεν είναι. Λίγη προσοχή λοιπόν δεν βλάπτει και πιστέψτε με δεν συμβαίνει μόνο σε εμένα , το έχω παρατηρήσει και σε άλλες κατοικίες. Μία μικρή δημοσκόπηση(όχι για το αν θα έχουμε κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές)) από τα μέλη του φόρουμ πιστεύω θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

ΥΣ
Πειρατή μπορεί εσύ να την γλύτωσες με τα υδροχαλαρώματα και εγώ επίσης γιατί σπάνια χρησιμοποιείται (2-3 φορές τον χρόνο) όμως και οι δύο μας δεν γλυτώσαμε από τα ατμοχαλαρώματα . Ανοίγεις την πόρτα του μπάνιου , η αμαζόνα εξαφανισμένη, δεν βλέπεις ούτε την μύτη σου…. και το μόνο που προδίδει την ύπαρξη της είναι μία φωνή: κλείσε την πόρτα κρυώνω…….

nyannaco
16-05-2012, 13:53:42
quote:Originally posted by Basilhat
Μπέκ και υδρομασάζ... Πρώτον εδώ ισχύει το : ότι δεν έχουμε το θέλουμε και ότι έχουμε δεν το χρησιμοποιούμε. Για ρωτήστε φίλους σας που έχουν υδρομασάζ πόσο συχνά το χρησιμοποιούν οι γυναίκες τους. Αν σας πουν 10 φορές τον χρόνο αυτοί έχουν κάνει και απόσβεση.Παραγματικά στοιχεία: 10-15 φορές στα 12 χρόνια. Απόσβεση [?]

quote:Αναμεικτικές βρύσες. Ο ύπουλος εχθρός που οι περισσότεροι έχουμε σπίτια μας... έχουν και την κακή συνήθεια να μένουν πάντα στην μέση(ζεστό-κρύο) της διαδρομής τους. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι όταν δεν θέλουμε ζεστό νερό να τις γυρνάμε στο κρύο. Εγώ τα λέω εγώ τα ακούω.Αισθάνομαι λιγότερο μόνος πλέον :D

Νίκος

dipoli
16-05-2012, 13:57:49
E οχι και μόνος (http://www.youtube.com/watch?v=vK_vxKte-hg)!


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Basilhat
16-05-2012, 14:16:37
quote:
Παραγματικά στοιχεία: 10-15 φορές στα 12 χρόνια. Απόσβεση [?]

Ποτέ δεν κάνουμε απόσβεση φίλε nyannako στα υδροχαλαρώματα.....
Απλώς η απόλαυση πολλές φορές βρίσκεται στα περιττά [}:)][}:)]


quote:
Αισθάνομαι λιγότερο μόνος πλέον :D


Κάτσε και σε λίγο θα τραγουδάμε μαζί:
Είμαστε δυό , είμαστε τρείς , είμαστε χίλιοι δεκατρείς…..

Basilhat
16-05-2012, 14:21:26
quote:Originally posted by dipoli

E οχι και μόνος (http://www.youtube.com/watch?v=vK_vxKte-hg)!


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...


dipoli δεν το πιστεύω αυτό που συμβαίνει:D:D:D
τηλεπάθεια έχουμε.....

Basilhat
16-05-2012, 14:33:40
Διαβάζω τι μου γράφει ο nyanako σκέπτομαι να ποστάρω , ποστάρω , πάω να ελέγξω το πόστ και πέφτω πάνω στο δικός σου πόστ. Πατάω στον σύνδεσμο και μένω κάγκελο. Μπορείς σε παρακαλώ να μου υπολογίσεις την πιθανότητα να δώσουμε την ίδια απάντηση με το ιδιο τραγούδι;

dipoli
23-05-2012, 14:41:16
quote:Μπορείς σε παρακαλώ να μου υπολογίσεις την πιθανότητα να δώσουμε την ίδια απάντηση με το ιδιο τραγούδι;

Η πιθανότητα να συμβεί αυτό και μετά αμέσως να πέσει το φόρουμ ;;;;


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

stom
23-05-2012, 14:50:34
Παιχτε και κανα ΛΟΤΤΟ, να χουμε να πληρωνουμε το hosting :(

Burn baby, burn

Pirate
23-05-2012, 23:51:08
quote:
Αναμεικτικές βρύσες. Ο ύπουλος εχθρός που οι περισσότεροι έχουμε σπίτια μας. Για να λειτουργήσουν θέλουν περισσότερη πίεση και έχουν και την κακή συνήθεια …. να μένουν πάντα στην μέση(ζεστό-κρύο) της διαδρομής τους. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι όταν δεν θέλουμε ζεστό νερό να τις γυρνάμε στο κρύο. Εγώ τα λέω εγώ τα ακούω. Κάθε φορά που ανοίγουμε την βάνα και είναι αυτή στην μέση, βγαίνει και μία μικρή ποσότητα ζεστού νερού στις σωληνώσεις που συνήθως δεν φτάνει ποτέ σε εμάς όταν πλύνουμε τα χέρια μας

Το θέμα με τις αναμικτικές μπαταρίες έχει θιχθεί και εδώ. (http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2081)
Το παραθέτω διότι είναι ενδιαφέρον θέμα και ειπώθηκαν αρκετά χρήσιμα πράγματα.


quote:όμως και οι δύο μας δεν γλυτώσαμε από τα ατμοχαλαρώματα
Κι εδώ ισχύει το πασίγνωστο πλέον «την Φύση δεν μπορείς να την κλέψεις κλπ, κλπ.»
Την ώρα που ο άνθρωπος διατηρεί τον αέρα που τον περιβάλλει στους 25° (συνθήκη μπάνιου) αλλά το νερό που ρίχνει επάνω του το θέλει 38° τότε είναι πλέον θέμα πινάκων να διαπιστώσει ότι:
Οι τάσεις των ατμών του νερού των 38° είναι Pw = 6600 Pa
Οι τάσεις των ακόρεστων ατμών του αέρα των 25° (με RH~60%) είναι: 1880 Pa
Οπότε από τη μια 6600 από την άλλη 1880 φαντάσου τι γίνεται: ξεχύνονται οι ατμοί προς τον ακόρεστο αέρα τον οποίο αμέσως τον κάνουν κορεσμένο με τάσεις 3130 Pa. Ο κορεσμένος αέρας είναι αυτός που φτιάχνει την ατμοκατάσταση μέσα στο μπάνιο. Εκεί ποτέ δεν κάνουμε το λάθος να ανοίγουμε την πόρτα του μπάνιου και να την αφήνουμε ανοιχτή. Αμέσως οι ατμοί ξεχύνονται μέσα στον ανυποψίαστο αέρα του υπόλοιπου σπιτιού και γίνονται εστίες μήκυτα στις κρύες επιφάνειες των δωματίων.
Δεν κάνουμε λοιπόν το παραπάνω λάθος αλλά ανοίγουμε το παράθυρο του λουτρού οπότε οι ατμοί θα ξεχυθούν προς τον ατμοσφαιρικό αέρα και κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα! Θα χαθούν οσονούπω! Είναι σαν να κατουρήσουμε στη θάλασσα. Πρόκειται να αντιληφθεί η υφή του νερού τίποτα; Ή μήπως πρόκειται να ανασηκωθεί η στάθμη της θάλασσας;:D


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
24-05-2012, 00:31:45
Αυτο λεει ειναι ολο το νερο του πλανητη.
http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/5DD291499764E55A1208A70F55588202.jpg
Μαζι με τους υδρατμους.
Υποθετω χωρις τις θαλασσες.

Και γιατι τοχουν μονο οι αμερικανοι στο χαρτη? Τι υπονοει ο ποιητης οεο?
:D

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=456799

Burn baby, burn

Pirate
24-05-2012, 01:45:01
Καταπληκτικό τρικ!!!
Ό,τι πρέπει για να τρομοκρατηθεί ο πάσα ένας.
............................
Μόνο που οι παππούδες μας οι Έλληνες διδάξανε στο κόσμο την αναλυτική σκέψη και δεν πρέπει εμείς τα εγγόνια τους να αμερικανίζουμε. Διότι αν κάτσεις και υπολογίσεις το νερό της δροσοσταλίδας που τη θεωρούμε σφαίρα με διάμετρο 1384 χλμ. θα βρεις ένα τεράστιο νούμερο σε κυβικά χιλιόμετρα κάπου (μισό δις). Αλλά επειδή τα κυβικά χιλιόμετρα δεν μας λένε τίποτα θα αποπειραθούμε να το μετατρέψουμε σε κυβικά μέτρα, μέγεθος που είναι κατανοητό σε όλους. Βγαίνει πάλι ένα νούμερο κάπου μισό πεντάκις εκατομύρια κυβικά αλλά πάλι δεν είναι κατανοητό. Τέλος πάντων ας το δούμε ανηγμένο σε απόσταση μέτρων το νούμερο αυτό. Είναι από Γλυφάδα έως τον 5° γαλαξία έξω αριστερά.... δηλαδή κάπου 50 χρονάκια φωτός ή κάπου 85.000 φορές η απόσταση Ηλίου-Πλούτωνα ή έστω η κάλυψη του 70% της επιφάνειας του πλανήτη με ένα μέσο βάθος κάπου 2700 μέτρα.:D


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Basilhat
01-06-2012, 15:08:21
stom είναι και οι θάλασσες μαζί.


quote:
Μόνο που οι παππούδες μας οι Έλληνες διδάξανε στο κόσμο την αναλυτική σκέψη και δεν πρέπει εμείς τα εγγόνια τους να αμερικανίζουμε. Διότι αν κάτσεις και υπολογίσεις το νερό της δροσοσταλίδας που τη θεωρούμε σφαίρα με διάμετρο 1384 χλμ. θα βρεις ένα τεράστιο νούμερο σε κυβικά χιλιόμετρα κάπου (μισό δις).


Διαβάζοντας το παραπάνω ποστ ένοιωσα περήφανος για τους προπροπρο……παππούδες μας. Η κληρονομία τους μοιάζει με φωτεινό φάρο στην νύχτα που απλώσανε όλοι οι ακατανόμαστοι στην χώρα τους. Μέσα σε αυτήν τη μικρή ευφορία αρχίζω να κάνω υπολογισμούς με το μυαλό μου.
Σφαίρα με διάμετρο 1384 χλμ =&gt; ακτίνα περίπου 700 χλμ
Όγκος σφαίρας = 4/3 Χ π Χ r^3 = περίπου 4 Χ r^3 = 4 Χ 7^3 Χ 1000000= 4Χ49Χ7Χ1000000= περίπου 4Χ50Χ7Χ1000000= 1400000000 = 1,4 δις

Ωπα. Βρε λές να του χάλασε ο λογαριθμικός κανόνας από την πολύ χρήση και μου έφαγε κάπου ένα δίς;[}:)]
Λές να τον άφησε η γυναίκα του νηστικό το βράδυ και τον τσάκωσε εύκολα το ποτό;[}:)]

Επαλήθευση με το κομπιουτεράκι: V= 1,388 δις κυβικά χιλιόμετρα.


quote:
Αλλά επειδή τα κυβικά χιλιόμετρα δεν μας λένε τίποτα θα αποπειραθούμε να το μετατρέψουμε σε κυβικά μέτρα, μέγεθος που είναι κατανοητό σε όλους. Βγαίνει πάλι ένα νούμερο κάπου μισό πεντάκις εκατομύρια κυβικά αλλά πάλι δεν είναι κατανοητό.

Τώρα άμα κάνεις ένα λάθος μμύρια έπονται…

Το σωστό είναι περίπου 1,4 πεντάκις εκατομμύρια κυβικά μέτρα.


quote:
Τέλος πάντων ας το δούμε ανηγμένο σε απόσταση μέτρων το νούμερο αυτό. Είναι από Γλυφάδα έως τον 5° γαλαξία έξω αριστερά.... δηλαδή κάπου 50 χρονάκια φωτός


Έτος φωτός= 300000*1000*3600*24*365=9,5 τετρακις μέτρα (περίπου).
Κρήτη έως 5ο γαλαξία έξω αριστερά = 1,4 πεντάκις εκατομμύρια /9,5 τετρακις μέτρα = περίπου 147 χρονάκια φωτός

Επομένως απόσταση Κρήτης Γλυφάδας = 97 χρονάκια φωτός……..:D:D:D
quote:
ή κάπου 85.000 φορές η απόσταση Ηλίου-Πλούτωνα


Ήλιος – Πλούτωνας = 5,9 τρις μέτρα

Κρήτη έως 5ο γαλαξία έξω αριστερά = 1,4 πεντάκις / 5,9 τρις = περίπου 237000 φορές η απόσταση Ηλίου-Πλούτωνα.

Να που ξανά επαληθεύεται :

απόσταση Κρήτης Γλυφάδας = 152000 φορές η απόσταση Ηλίου-Πλούτωνα….:D:D:D


quote:
ή έστω η κάλυψη του 70% της επιφάνειας του πλανήτη με ένα μέσο βάθος κάπου 2700 μέτρα.


Επιφάνεια Γης = 510 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. =&gt;
70% Επιφάνεια Γης = 357 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Μέσο βάθος = 1388 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα / 357 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα = περίπου 3900 μέτρα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι οι ένδοξοι πρόγονοι μας ήξεραν ότι η Γή είναι στρογγυλή γιατί ήταν πολύ καλοί παρατηρητές και γεωμέτρες. Πρώτα έβλεπαν το κατάρτι ενός πλοίου και μετά το πλοίο στον ορίζοντα. Το αποτύπωμα της έκλειψης της Γής στην σελήνη ήταν κυκλικό. Ο πολικός αστέρας χαμήλωνε σε ύψος καθώς ταξίδευαν από τον βορά προς τον νότο. Όλα αυτά υποδήλωναν ότι η Γή δεν μπορούσε να είναι επίπεδη…. Το 230 πχ όχι μόνον ήξεραν ότι είναι στρογγυλή αλλά μέτρησαν και την ακτίνα της με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό το σπουδαίο επίτευγμα για την εποχή του το πραγματοποίησε ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος πού ήταν και κολλητός του άλλου σπουδαίου προπάππου μας του Αρχιμήδη. Η ιστορία είναι καταπληκτική. Αξίζει να την διαβάσουν όσοι δεν την ξέρουν . Εγώ δευτεροετής ήμουν όταν έπεσε στα χέρια μου το καλοκαίρι ένα βιβλίο με τις μετρήσεις των αρχαίων προγόνων μας. Όταν έφτασα στην ιστορία του Ερατοσθένη αισθάνθηκα δέος για το σπουδαίο κατόρθωμα και την απλότητα της σύλληψης. Τώρα θα μου πείτε δεν είναι και εύκολο πράγμα να περπατάς με σταθερά βήματα και να τα μετράς. Αγγαρεία είναι.
Την εποχή εκείνη αυτό ήταν σπουδαίο επάγγελμα και μάλιστα ήταν και κληρονομικό…..(Σας θυμίζει τίποτα αυτό την σημερινή εποχή;).Εγώ πάντως γλίτωσα το γράψιμο γιατί η ιστορία υπάρχει στο παρακάτω λινκ.

http://dapontes.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=63&Itemid=46

Ο αθεόφοβος δεν μέτρησε μόνο την ακτίνα της Γής αλλά και της Σελήνης, την απόσταση Γής Σελήνης και την απόσταση Γής Ηλίου…..
Sorry εάν είμαι οφ τοπικ αλλά με παρέσυρε ο stom και ο Πειρατής. Αντε τώρα να βρώ τον δρόμο να γυρίσω πίσω.
ΥΣ
Πειρατή μην μου πεις ότι έχεις και μπάρμπα αστροφυσικό για να σου βγάλει κανένα άσσο από το μανίκι με καμιά περίεργη παράμετρο και βγουν οι υπολογισμοί off γιατί θα πάω να πηδηχτώ από το παράθυρο……:D:D:D
Εάν μου βρεις από πού προέρχεται η λέξη ΟΠΤΙΚΗ σε παραδέχομαι βρε μπαγάσα. Μπορείς να ρωτήσεις και την αγαπημένη σου συμβία.

Pirate
01-06-2012, 17:44:42
Αν μη τι άλλο αυτό το forum είναι ελληνικότατο διότι για πρώτη φορά, πιθανότατα για παγκόσμια πρώτη:
1. Ένα τεχνολογικό forum πλησιάζει την ανθρώπινη διάσταση του τεχνικού και προσπαθεί να τον βγάλει για λίγο από τη λογική «σκάσε και δούλευε». Καλό είναι να χάνεται κανείς πού και πού. Τού κάνει καλό στο νευρικό σύστημα κάτω από τις απάνθρωπες συνθήκες που ζει σήμερα ο μέσος άνθρωπος.
2. Η αγάπη για τη δουλειά σου όσο τεχνοκρατική και να είναι διαπλέκεται με τα συναισθήματά σου γενικότερα τα οποία εξαρτώνται κατά πολύ από τη γενικώτερη θεώρηση που έχεις περί ζωής, συντρόφου, φιλίας κοκ.

Θυμίζουν τίποτα από Ελλάδα τα παραπάνω Βασίλη;
Αν ναι τότε το φόρουμ είναι ελληνικότατο και χαράζει γραμμές....

Βεβαίως και θα επικαλεσθώ άλλον μπάρμπα (ζει ακόμα). Κακώς ή καλώς δεν είναι αστροφυσικός αλλά ένας βίος Ζορμπά: μποέμ, η αγάπη των γυναικών γενικώς, ο ατέλειωτος κι ο περιζήτητος στις παρέες (με βάφτισε κιόλας), ο χορευταράς, ο τεχνίκαρος, τον τρόμαξαν τα μεγάλα έργα από 1960 έως και τη δεκαετία του 1980, τον σεβόντουσαν οι μηχανολόγοι γενικώς στα εργοτάξια.
Στους παραπάνω υπολογισμούς έπεσε διάνα! Κι εγώ γι' άλλη μια φορά που δεν τον άκουσα έπεσα έξω και μ' έπιασε ο Βασίλης που τον φαντάζομαι να διαβάζει τα ποστ μου και να έχει από λογαριθμικό κανόνα, απλό calculator, επιστημονικό calculator, Η/Υ με όλες τις πληροφορίες περί όγκων, επιφανειών όλων των γεωμετρικών σχημάτων, αντοχής υλικών σε θλίψη, διάτμηση, λυγισμό, κάμψη και όλη την υδραυλική θεωρία περί κίνησης ρευστών κλπ.:D

Θα πω πού έπεσε διάνα. Παραθέτω μια πρόταση από τις πολλές του: «Μετά τις 8:00 το βράδυ κλείνεις τα ρολά κι από μηχανικός μετατρέπεσαι σε άνθρωπο με όλες τις ανάγκες του τις οποίες θέτεις σε προτεραιότητα!»
Αν προσέξεις την ώρα ήταν μεταμεσονύχτιο. Κι αντί να ασχολούμαι με μεταμεσονύχτιες δραστηριότητες, υπολόγιζα επιφάνειες του πλανήτη δίχως να κάνω κλικ στη βάση μου να μου θυμίσει ότι η επιφάνεια της σφαίρας είναι 4 κύκλοι ίδιας διαμέτρου και όχι μόνο 2! Τι παράξενο ον ό άνθρωπος! Έβγαλα τον όγκο της σφαίρας από το μυαλό μου δίχως να κλικάρω το «my_booklet.pdf» το οποίο έχει φθάσει ως τα τώρα τις 200 σελίδες που τις έχω γράψει μία προς μία κατά καιρούς και τα περιέχει όλα για όλα!
«τέσσερα τρίτα πι αρ κύβος»!! Τι να σου κάνει ο επεξεργαστής μεταμεσονύχτια; Στο τέλος έφαγε το πι! Πολλαπλασίασέ με επί πι και θα επαληθευθείς!
Πάρε και μια ένδειξη πού βρισκόμουν εκείνη την ώρα μουσικά (http://www.youtube.com/watch?v=5OMFiqNA6Ag)


quote:Να που ξανά επαληθεύεται :

...και ξανά προς την δόξα τραβά:D

Υ.Σ.
Άντε μπαγάσα! Το γλύτωσες το παράθυρο!:D

Υ.Σ._2
ΟΠΤΙΚΗ! Κάνεις την ερώτηση εδώ μέσα! Εδώ πρόκειται για πειρατικό οπλοστάσιο: πέντ' έξη Μπαμπινιώτηδες, δυο τρία ετυμολογικά από δω κι από κει, γραμματικές, συντακτικά βρίσκονται δίπλα και πάνω από τα κεφάλια μας.
Επειδή είμαι τίμιος θα πάω και θα πιάσω ένα και θα σου απαντήσω: :D

Αλλά καλύτερα να μας μιλήσεις εσύ για τον Αριστοτέλη και τις οπές του - οπτικές του, τον μεγαλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών που στην πατρίδα του (εντός σημερινής Ελλάδας και δη στη Χαλκίδα) πέθανε κυνηγημένος διότι έτσι και τον έπιαναν οι Αθηναίοι θα τον έκοβαν κομματάκια! Θα ετύγχανε κι αυτός του μεγάλου βραβείου που η Πατρίδα (παλιά και νέα) ανταμείβει τα καλύτερα παιδιά της!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

nanos
27-06-2012, 23:10:42
Για καταναλωση ανω των 2000 kw το τετραμηνο η τιμη της κιλοβατωρας κοστιζει 0.20 ευρω στο κοινο τιμολογιο της ΔΕΗ ενω οταν εχουμε νυχτερινο η τιμη ειναι 0,15 ευρω,αρκει να υπαρχει αναλογια στην καταναλωση δηλαδη 1000 νυκτερινες 2000 ημερησιες συνολικες 3000 τιμη 450 ευρω.

nkx
28-06-2012, 19:10:42
Τι σημαίνει αναλογία στην κατανάλωση;
Οι παραπάνω τιμές που αναφερεις δεν είναι σωστές.Ειδικά το 0,15 για το νυχτερινο πως προέκυψε;
Δεν προκειται να αναλύσω ξανα το τιμολόγιο της ΔΕΗ γιατι το θέμα έχει αναλυθει και οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί.Προσοχή στους υπολογισμούς...

kx13578 @ yahoo.gr

stom
29-06-2012, 10:13:59
Μιας που "καποιος" το φτιαξε...

http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe

Βαζεις τις τιμες και βλεπεις.

Burn baby, burn

nanos
29-06-2012, 17:43:25
quote:Originally posted by nkx

Τι σημαίνει αναλογία στην κατανάλωση;
Οι παραπάνω τιμές που αναφερεις δεν είναι σωστές.Ειδικά το 0,15 για το νυχτερινο πως προέκυψε;
Δεν προκειται να αναλύσω ξανα το τιμολόγιο της ΔΕΗ γιατι το θέμα έχει αναλυθει και οι τιμές δεν έχουν μεταβληθεί.Προσοχή στους υπολογισμούς...

kx13578 @ yahoo.gr

Η τιμη ειναι ακριβως αυτη που λεω παραπανω και δεν το λεω εγω αλλα οι λογαριασμοι της ΔΕΗ που πληρωσα φετος με μεγιστη καταναλωση 6269 κιλοβατωρες.
Εκτος απο τη χρεωση της κιλωβατωρας στο πρωτο πλαισιο υπαρχει και η χρεωση στο διπλα πλαισιο που αφορα το δικτυο και αυτη η χρεωση ανεβαινει καθως ανεβαινει η καταναλωση περιπου ισαξια.

nanos
29-06-2012, 18:00:50
ενα αναλυτικο παρδειγμα καταναλωση 6269 kwh απο 15-12-2011 εως 29-3-2012
ημερησιες 4111χ 0,08958=368,3 + παγιο 1,33
νυκτερινες 2158χ0,05400=116,54 + παγιο 3,50
συνολο 489,67
παμε στο διπλα πλαισιο χρεωσεις εθνικου ηλεκτρικου συστηματος 345,37
συνολο 489,67 +345,37=835,04
835,04 χ 13% =943,5952
αξια κιλοβατωρας=943,5952/6269=0,1505
δεν ειναι ακριβως τετραμηνο η καταναλωση διοτι στης 15-12 εβαλα το νυκτερινο με αυτη την καταναλωση αν ειχα μονο ημερησιο θα πληρωνα 1253 ευρω και το λεω με πασα γνωση,καθε χειμωνα εχω υψηλες καταναλωσεις λογο θερμανσης με ηλεκτρισμο.
Αυτα απο την Καστορια που την περιοδο αυτη το θερμομετρο ειχε ξεχασει να ανεβει πανω απο τους μηδεν βαθμους και ομως τα κλιματιστικα με ζεστεναν ακομα και στους μειον 15 δουλευαν.
Ο φετεινος χειμωνας ηταν ενα πολυ καλο τεστ αξιοπιστιας των οσων αναγραφουν τα κλιματιστικα.Εμεινα ευχαριστημενος που αντεπεξηλθαν κατω απο πολυ δυσκολες κλιματολογικες συνθηκες.

nkx
29-06-2012, 18:40:24
Τώρα το εξήγησες σωστά...
Εννοείς ότι ημερήσιο και νυκτερινο βγάζει μια μέση τιμή κιλοβατώρας στο 0,15.
Πάντως και εγώ εχω παράδειγμα με ηλεκτρική θέρμανση στο οποίο (ευτχώς)δεν είδα ποτέ τα δικά σου νουμερα.
Στην περιπτωση σου παντως αν σε ενδιαφέρει η γνωμη μου θεωρώ ότι χρησιμοποιείς τελείως εσφαλμένα την ηλεκτρική θέρμανση. Αν και δε δίνεις στοιχεία για το τί εννοείς ηλεκτρική θέρμανση (ελπίζω όχι σόμπες αλογόνου) είμαι σχεδόν σίγουρο ότι κάνεις κάτι λαθος. Εννοώ στην ποιότητα των μηχανημάτων σου και στη μή εκμετάλλευση του νυχτερινού τιμολογίου.
Το ζητούμενο είναι να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ηλεκτρικα΄φορτία της ώρες του νυχτερινού ώστε όχι μόνο να εκμεταλλεύομαστε τη μειωμένη χρέωση αλλα να μήν αφήνουμε την κατανάλωση να εκτιν΄ζει τις κλίμακες.
Σωτήρη ξέρω για το πρόγραμμα. Ξέρω όμως και την πράξη που ζώ ο ίδιος και πολλοί άλλοι. Η ένσταση μου ήταν στο ότι είδα τη νυχτερινό τιμόλογιο να βγαίνει στο 0,15 και σίγουρα πολλοί θα μπερδεύτηκαν στη λάθος διατύπωση.
4000 ημερήσιες και 2000 νυχτερινες μου δείχνει λάθος χρήση άραμη ορθολογική εμετάλευση.

kx13578 @ yahoo.gr

nanos
29-06-2012, 18:55:49
τα κλιματιστικα παιρνουν μπρος τον Οκτωβρη και κλεινουν τον Απριλη δουλευουν σε σταθερη θερμοκρασια νυκτα και μερα ειτε ειμαι στο σπιτι ειτε οχι δεν βρισκω καποιο αλλο τροπο καλυτερο απο αυτο.
Εχω δοκιμασει με θερμοπομπους τον προηγουμενο χειμωνα για ενα μη
να και η καταναλωση ειχε ανεβει στο διπλασιο σε σχεση με τα κλιματιστικα.
Εχω βγαλει χειμωνα με 2000 κιλοβατωρες το τετραμηνο.Παιζουν πολλα ρολο στην καταναλωση.
ποιο οικονομικος τροπος θερμανσης περαν του κλιματιστικου ειναι μονο το ξυλο(προς το παρον)
εχω και πελετ,αγορασα μια σομπα το Μαρτη.

stom
29-06-2012, 18:57:18
Τωρα ειναι ξεκαθαρο τι εννοεις οταν λες ,15.

Το προγραμμα το ελεγα για το φιλο nanos.

Εβαλα τα νουμερα και βγαινουν κοντα αλλα οχι ακριβως τα ιδια.

Θα συμφωνησω απολυτα οτι θα επρεπε καπως η χρηση να μετατοπιστει στο ωραριο του νυχτερινου.
Εδω φαινεται οτι καποιο συστημα ειναι συνεχως ανοιχτο, και η κατανομη ακολουθει τον μετρητη. Στις 8 (1/3 του 24ωρου) ωρες του νυχτερινου εχουμε το 33% της καταναλωσης. Αρα καμμια μετατοπιση της χρησης στις φτηνες ωρες

Burn baby, burn

stom
29-06-2012, 19:10:28
Μιας και τα κλιματιστικα ειναι (ενεργειακα τουλαχιστον) ενας αποδοτικος τροπος θερμανσης, το μονο που θα μπορουσε να κανει κανεις ειναι να αυξανει τη θερμοκρασια κατα τις ωρες της φτηνης ενεργειας και να την ελαττωνει ελαφρα τις αλλες.
Βεβαια για κατι τετοιο τρελη σημασια παιζουν οι μονωσεις,(αλλα και οι συνηθειες εξαερισμου της νοικοκυρας) οι οποιες αν δεν ειναι της προκοπης μπορει να οδηγησουν σε ακομη μεγαλυτερες απωλειες.Burn baby, burn

nkx
29-06-2012, 21:49:22
Ο χειρότερος εχθρός της θέςμανσης με αέρα είναι οι απώλειες αερισμού.Ειδικά σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι σα να προσπαθεις να γεμίσεις σουρωτήρι...
Το πρόγραμμα να σου πω την αλήθεια δεν το έτρεξα. Θεωρώ ότι η ηλεκτρική θέρμανση είναι πολύ "ευαίσθητη" στις συνήθειες των καταναλωτών. Αν μπαίνουν στεγνωτήρια πλυντήρια σίδερα όποτε βολεύει η ημερήσια κλιμακα εκδικείται.
Πάντως 1000/4 250 ευρώ το μήνα ΣΥΝΟΛΙΚΟ ρεύμα (θέρμανση και χρήση) το φετινό χειμώνα στην Καστοριά, μαλλον καλά τα πήγες...

kx13578 @ yahoo.gr

nanos
30-06-2012, 02:19:25
quote:Originally posted by stom

Μιας και τα κλιματιστικα ειναι (ενεργειακα τουλαχιστον) ενας αποδοτικος τροπος θερμανσης, το μονο που θα μπορουσε να κανει κανεις ειναι να αυξανει τη θερμοκρασια κατα τις ωρες της φτηνης ενεργειας και να την ελαττωνει ελαφρα τις αλλες.
Βεβαια για κατι τετοιο τρελη σημασια παιζουν οι μονωσεις,(αλλα και οι συνηθειες εξαερισμου της νοικοκυρας) οι οποιες αν δεν ειναι της προκοπης μπορει να οδηγησουν σε ακομη μεγαλυτερες απωλειες.Burn baby, burn

Η αποδοση των κλιματιστικων πεφτει δραματικα στις μειον θερμοκρασιες και το χειροτερο τους σημειο ειναι οταν ξεπαγωνουν την εξωτερικη μοναδα οποτε βγαζουν κρυο μεσα.
Γι'αυτο πρεπει να εχεις αρκετες μοναδες ωστε να ανταπεξελθουν στα δυσκολα,να ειναι καλης κατασκευης(συμπιεστης ποιοτητας Α).
Υπαρχουν τα δαπεδου και τοιχου.
Για θερμανση ειναι καλυτερα τα δαπεδου τα οποια ειναι και πιο ακριβα.
Ο αερας τους για κανεναν λογο δεν πρεπει να πηγαινει πανω σε ανθρωπο,στα δαπεδου μπορεις να ρυθμισεις τις περσιδες να φυσαν πανω.
Πρεπει να δουλευουν σε χαμηλη ταχυτητα για δυο λογους:πρωτον γιατι κανουν θορυβο και δευτερον γιατι βγαζουν αερα,οσο περισοτερος τοσο πιο ενοχλητικος.
Αλλο ειναι να τοποθετηθουν σε μαγαζι και αλλο σε σπιτι.
Στο σπιτι πας να ηρεμησεις οχι να αρρωστησεις.
Τον χειμωνα δεν ξηρενουν την ατμοσφαιρα περισοτερο απο τις αλλες συσκευες θερμανσης,λειτουργουν και σαν φιλτρα αερα αρκει να καθαριζονται τακτικα.
Δεν προσφερουν την θαλπωρη της σομπας,δηλαδη δεν μπορεις να κατσεις μπροστα τους και να νειωσεις μια ευχαρηστη ζεστη.
Μετα απο πεντε χρονια συμβιωσεις με αυτα προσαρμοστικα.
Ειναι μια ακριβη επενδυση που εχει πολλα μυστικα ως προς την σωστη λειτουργια τους ωστε να μην σου κανουν τη ζωη δυσκολη(ειδικα αυτη που υποφερουν απο ρευματικα οπως εγω).
Οι θερμοπομποι και οτιδηποτε αλλο θερμαινει με αντισταση καταναλωνει πολυ περισοτερο ρευμα απο τα κλιματιστικα π.χ. στο σπιτι μου 125τ.μ. εγω με 2.5kw/h και θερμοκρασιες απο 3 εως 10 βαθμους κελσιου μπορω να το ζεστανω με οτιδηποτε αλλο που καιει ρευμα θα ηθελα τουλαχιστον 10kw/h.
Μπηκα στον πειρασμο περυσι και αγορασα θερμοπομπους πεντε κοματια 1000 ευρω,πιστεψα οτι εχουν καλυτερη αποδοση απο το κοινο ηλεκτρικο σωμα αλλα την πατησα.
Οι σομπες πελετ με αερα ειναι και αυτη μια πονεμενη ιστορια, κανουν θορυβο,την πρωτη μερα που αγορασα την δικια μου περασα μεγαλη στεναχωρια,ευτυχως υπηρχε τροπος να μειωθει ο θορυβος.Στη τελευταια σκαλα ειδικα που εποδιδει 10kw επρεπε να φωναζεις για να σε ακουν οι αλλοι.Αναρωτιεμαι αν αυτος που την κατασκευασε την εβαλε μια μερα στο σπιτι του να την ακουσει.
Μειωνοντας ομως τις στροφες του ανεμηστηρα πλεον η σομπα δε αποδιδει το ιδιο.
Στα εντυπα τους δεν αναφερουν πουθενα ποσο θορυβο κανουν.
Το δευτερο σκελος ειναι το πελετ στο οποιο δυστυχως γινετε νοθευση και μερικες φορες σε υψηλο βαθμο.
Εγω την αγορασα για βοηθητικη θερμανση,λυπαμαι οσους την αγορασαν για κύρια πηγη θερμανσης θα κουφαθουν.
Σιγουρα και εδω υπαρχουν ποιοτητες κατασκευης και δεν ειναι ολες ιδιες,αλλα δεν νομιζω να απεχουν πολυ οι υπολοιπες οταν απο στομια μικροτερης συνολικης διατομης και απο ενα κλιματιστικο να θελεις να βγαλεις 10kw.
θα προτεινα αυτες που προοριζονται για καλοριφερ σαν καλυτερη επιλογη.
Τελικα μηπως το φθηνο πετρελαιο ηταν η καλυτερη λυση στη θερμανση;

Pirate
30-06-2012, 08:57:22
quote:(Αβίαστο συμπέρασμα από ψαχνόμενο χρήστη)
Τελικα μηπως το φθηνο πετρελαιο ηταν η καλυτερη λυση στη θερμανση;

Ακριβώς!
αλλά και....

quote:(Συμπέρασμα εκ της θεωρίας αλλά και της πράξης)
Μήπως το ακριβό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι Η λύση στο πρόβλημα;
Και πάλι είναι! Με την εξής προϋπόθεση όμως:
1. Λέβητας και σώματα έχουν επιλεχθεί από έμπειρο μηχανολόγο όσον αφορά όχι τόσο την μάρκα αλλά την απόδοση.
2. Να έχει γίνει υδραυλική ανάλυση για την επιλογή του κυκλοφορητή και όχι να επιλέγεται αυτός βάσει της διατομής του σωλήνα. Στο τέλος θα πρέπει να ελεγχθούν οι ροές και να επαληθευθούν.
3. Αν υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση επιβάλλεται να ρυθμισθεί θερμοκρασιακά και ροϊκά.
4. Το ίδιο και τα θερμαντικά σώματα είτε είναι σε μονοσωλήνια διάταξη είτε όχι.
5. Το boiler να λειτουργεί με αυτοματισμό του 21ου αιώνα και όχι της δεκαετίας του 1970.
6. Η ανακυκλοφορία να ελέγχεται από τον αυτοματισμό με τη σημερινή λογική και όχι με τον θερμοστάτη επιστροφής της δεκαετίας του 1980.

Υπάρχουν σπίτια της τάξης των 180 τ.μ. που κατανάλωσαν τον περασμένο βαρύ χειμώνα για όλη την σεζόν μόνο 1500 λίτρα πετρέλαιο έχοντας 16ωρη συνεχόμενη θέρμανση και ζεστό νερό διότι ακολουθούσαν τους παραπάνω κανόνες.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

nanos
30-06-2012, 11:35:12
Αν το σπιτι ειχε την μονωση που επρεπε τα νουμερα θα ηταν τελειως διαφορετικα.
Οσο για το πετρελαιο δεν μπορει στην καταναλωση να συγκριθει με τα κλιματιστικα,για 300 ευρω πετρελαιο θελεις 180 για ρευμα στην Καστορια,αν εμενα στη Βεροια θα ηθελα λιγοτερο γιατι λογο υψηλοτερης μεσης θερμοκρασιας τα κλιματιστικα θα απεδιδαν καλυτερα και αν ημουν στην Αθηνα στο κεντρο η αναλογια πιστευω οτι θα ηταν 2,2 προς 1 υπερ των κλιματιστικων.
Θα συμφωνησω οτι με ενα σωστο συστημα μπορεις να μειωσεις την καταναλωση
αλλα ποιος να στο φτιαξει;
Eχω μια αμφιβολια αν αυτοι που κανουν εγκαταστασεις θερμανσης εχουν ιδεα απο αυτα που αναφερονται παραπανω.
Στη δικη μου περιπτωση π.χ. οι σωληνες απο τον λεβητα προς τα διαμερισματα ειναι τελειως αμονωτες.Αυτος που το εφτιαξε μαλλον δεν εχει ιδεα της λεξης απωλειες.
Μενω μονος και εχω δυο γκαρσονιερες απο κατω και ενα διαμερισμα απο πανω.
Και επειδη μ'αρεσουν τα πειραματα εβαλα και πετρελαιο 200 λιτρα στις 2-1-2012 το οποιο καταναλωθηκε σε 20 ημερες παραλληλα δουλευαν και τα κλιματιστικα,η καταναλωση στο ρευμα εκεινο το διαστημα ηταν 63 kw το 24ωρο.
Τον λεβητα τον ειχα σε συνεχη λειτουργια με το θερμοστατη του να σβηνει στους 40 και να αναβει στους 30 βαθμους και ο κυκλοφορητης να στελνει συνεχεια νερο.
Ηταν ο πρωτος μου χειμωνας σ'αυτο το σπιτι,τωρα εμαθα τις αδυναμιες του και τα λαθη μου χαρις εσας.Να'στε καλα.

nyannaco
30-06-2012, 14:25:31
quote:Originally posted by nanos
Τον λεβητα τον ειχα σε συνεχη λειτουργια με το θερμοστατη του να σβηνει στους 40 και να αναβει στους 30 βαθμους και ο κυκλοφορητης να στελνει συνεχεια νερο.ΑΥτό με μπέρδεψε, μπορείς να το εξηγήσεις λίγο; Γιατί είναι πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λέβητα, ακόμη κι αν είναι χαμηλών θερμοκρασιών και τροφοδοτεί ενδοδαπέδια.

nanos
30-06-2012, 16:59:42
η θερμοκρασια στα σωματα ηταν 40-45 βαθμοι.Ο θερμοστατης εντος οικιας ηταν στο τερμα ωστε να μην κλεινει ο κυκλοφορητης,ειχα ρυθμιση τον θερμοστατη του λεβητα να κλεινει στους 40 βαθμους και να αναβει οταν η θερμοκρασια του νερου γινει 30.
Ηλπιζα να κρατησει περισοτερες μερες το πετρελαιο,απο πλευρας θερμανσης ηταν καλα διοτι σε καθε δωματιο εχω ενα σωμα καλοριφερ και ενα κλιματιστικο ετσι υπηρχε θερμανση απο δυο πλευρες στον ιδιο χωρο.
Τωρα θα κανω ξανα το ιδιο αλλα με πελετ (μετετρεψα την σομπα πελετ απο αερα σε νερου)και θα μου βγει φνηνοτερα.
Καμια ιδεα σε περιπτωση που κοπη το ρευμα για να μην σκασει ο χαλκοσωληνας με το νερο στη σομπα θα με βοηθουσε.
Σκεφτηκα να τοποθετησω ενα UPS απο υπολογιστη.

johnplumer
01-07-2012, 13:18:55
Για να αποδώσουν σε αυτές της θερμοκρασίες (με 40 C προσαγωγή ) τα σώματα πρέπει να έχουν τεράστιες επιφάνιες, μονο στο ενδοδαπεδιο εχουμε τέτοιες θερμοκρασίες,
Οπότε και που λειτουργούσε η θέρμανση δεν βοηθούσε την κατάσταση,
Οπότε δεν υπήρχε θέρμανση από δυο πλευρές στον ίδιο χώρο.

quote:Τωρα θα κανω ξανα το ιδιο αλλα με πελετ (μετετρεψα την σομπα πελετ απο αερα σε νερου)και θα μου βγει φνηνοτερα.

Αν έχει γίνει σωστή μετατροπή, το ίδιο πιστεύω και εγώ

quote:Καμια ιδεα σε περιπτωση που κοπη το ρευμα για να μην σκασει ο χαλκοσωληνας με το νερο στη σομπα θα με βοηθουσε.

Δεν θα προλάβει , χωρίς ρεύμα δεν καίγονται τα pellets

gregori
02-07-2012, 00:40:26
quote:η θερμοκρασια στα σωματα ηταν 40-45 βαθμοι.Ο θερμοστατης εντος οικιας ηταν στο τερμα ωστε να μην κλεινει ο κυκλοφορητης,ειχα ρυθμιση τον θερμοστατη του λεβητα να κλεινει στους 40 βαθμους και να αναβει οταν η θερμοκρασια του νερου γινει 30.
Φιλε nanos...
Αν είχες τον θερμοστάτη του λέβητα στους 40 βαθμούς δεν θα μποροούν τα σώματα να είχαν 40-45 αλλά μια θερμοκρασία κάτω από 40.
Που αυτό μεταφράζεται φίλε john σε μια μείωση της απόδοσης των σωμάτων περίπου της τάξεως του 75%... αλλά από την στιγμή που τα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση ακόμα και αυτό το 25% μπορεί να ήταν πολύ ικανοποιητικό. Φαντάζομαι ότι αν κάποια στιγμή η απόδοση των σωμάτων δεν επαρκούσε να καλύψει τις απώλειες αναλάμβαναν δράση τα κλιματιστικά και με αυτη την φιλοσοφία ήθελε να λειτουργήσει ο nanos.
Υπάρχουν όμως ερωτηματικά σε αυτη την λειτουργία....
Παράδειγμα...
Ο λέβητας ήταν χαμηλών θερμοκρασιών;
Αλλά μπορούμε να δεχτούμε ότι μικρό το κακό ήταν δεν ήταν....
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι άλλο...
Αν τα σώματα δεν κατάφερναν να θερμάνουν το σπίτι δεν σημαίνει ότι οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες από την απόδοση τους που αυτό συνεπάγεται με κρύο;
Και όταν κάνει πολύ κρύο έξω η απόδοση των κλιματιστικών δεν πέφτει ραγδαία;
Αρα ποιο είναι το όφελος με αυτή την λειτουργία;


http://udravlikos.gr

nyannaco
02-07-2012, 09:33:02
quote:Originally posted by gregori


quote:η θερμοκρασια στα σωματα ηταν 40-45 βαθμοι.Ο θερμοστατης εντος οικιας ηταν στο τερμα ωστε να μην κλεινει ο κυκλοφορητης,ειχα ρυθμιση τον θερμοστατη του λεβητα να κλεινει στους 40 βαθμους και να αναβει οταν η θερμοκρασια του νερου γινει 30.
Φιλε nanos...
Αν είχες τον θερμοστάτη του λέβητα στους 40 βαθμούς δεν θα μποροούν τα σώματα να είχαν 40-45 αλλά μια θερμοκρασία κάτω από 40.
Μπορούν, μπορούν! Η ένδειξη ήταν στους 40°C, όχι απαραίτητα και η πραγματική θερμοκρασία αποκοπής. Δυνητικά, το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους θερμοστάτες και θερμόμετρα.
Εμένα πάντως το ερωτηματικό μου είναι με τί βαθμό απόδοσης δουλεύει ο λέβητας τόσο μακριά από τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας του.
Αλήθεια, φίλε nano, για τί λέβητα μιλάμε;

nanos
02-07-2012, 10:06:08
Ειχα βαλει ενα θερμομετρο πανω στα σωματα και βαση αυτο ρυθμισα τον θερμοστατη του λεβητα.
Η καταναλωση με αυτο τον τροπο ηταν 10λιτρα πετρελαιο την ημερα και η μειωση καταναλωσης ρευματος ηταν περιπου 42 κιλοβατωρες την ημερα.
Ο λεβητας ειναι υψηλων θερμοκρασιων και δυνατοτητων να ζεστανει 360τ.μ. το συνολο των διαμερισματων της οικοδομης.
Η κατασκευη του λεβητοστασιου ειναι στο πλαι της οικοδομης με μονο τουβλο χωρις καμια μονωση,σιγουρα υπαρχουν πολλες απωλειες.

Pirate
04-10-2012, 14:51:43
Νέα έκδοση και με χρωματάκια και πιο γρήγορο

http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

nkx
04-10-2012, 16:08:12
Λιγο παραπανω μου το βγάζει. Ισως κάνω εγω καποιο λάθοσ.
Παντως ευχαριστούμε πολύ.
Και για τα χρωματάκια...:)


kx13578 @ yahoo.gr

nanos
04-10-2012, 16:45:58
αναλυτικος πραγματικος λογαριασμος Δ.Ε.Η.
29-3-2012/27-7-2012 Δεν ειχα πληρωση το εναντι στο ενδιαμεσο
ημερησιες 1414χ0,0815=115,24
νυκτερινες 537χ0.054=29,00
παγια ημερας 1,52
παγια νυκτας 4.00
συνολο 149,76
ρυθμιζομενες χρεωσεις συνολο 68,46
συνολικη αξια 149,76+68,46=218,22
συν 9,2 ευρω λοιπα απο κατω =227,42
συν ΦΠΑ 227,42Χ13%=256,9846
ΤΙΜΗ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑΣ 256,9846/1951=0,1317 μεικτη χρεωση.
Αυτα για κατω τις 2000kwh,για ανω το ανελυσα παραπανω.

nikmmech
04-10-2012, 17:21:09
Pirate έχω την εντύπωση ότι για το πρώην τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) έχεις χρησιμοποιήσει τν τιμή που ίσχυε μέχρι και τον Ιούλιο 2012. Η τιμή του ΕΤΜΕΑΡ για οικιακές καταναλώσεις πλέον είναι 8,74 Ευρώ/MWh + ΦΠΑ.

http://www.sunblog.org/eidiseis/2012/08/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%C F%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%81%CE%B1%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%BC%CE%B5%CE%B1%CF%81-6078.html


edit] μιλάμε για αύξηση του τέλους ΑΠΕ, από τέλη του 2011 έως σήμερα, περίπου 450%!!!!

Pirate
04-10-2012, 23:23:35
Ευχαριστώ NikmMech για την ενημέρωση.

Να 'σαι καλά nkx. Μάλλον αυτά τα του ΥΠΚΠ σου κάνουν την διαφορά. Κάθε λογαριασμός έρχεται με διαφορετικά νούμερα. Πάντως οι διαφορές πρέπει να είναι μικρές.


Ξανακατεβάστε το: http://www.gvarv.gr/private/DEH_Calcs.exe

Έχει και μία θέση στο τι πρέπει να προσέχετε εσείς ως καταναλωτές και τι εγώ.

Ξεκαθάρισα τα κονδύλια ήτοι έβγαλα τον ΦΠΑ διότι μπερδεύεται ο κόσμος.
Στο τέλος τον προσθέτω διότι έχει κι αυτός το 13 του!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
05-10-2012, 08:43:37
System Error
The program can't start because qtintf70.dll is missing from your computer....

Φταιω εγω τωρα που θα ξαναπω για javascript και web?

Burn baby, burn

Pirate
05-10-2012, 09:06:27
Με τι τρέχεις; Με 64ρι; (Vista ή 7.0)


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
05-10-2012, 09:15:31
Ε οχι και svista... 7 64bit. Τι αλλο?

Burn baby, burn

Pirate
05-10-2012, 10:13:09
Τα γνωστά των windows.
Πάμε στα νέα και δεν αναγνωρίζουμε τα παιδιά μας πίσω....

Τι να πει ο Acrobat, το WinZip κοκ. που αναγνωρίζουν τις πρώτες-πρώτες versions και ανοίγουν και όχι να σου πετάνε system errors.

Τέλος πάντων κατέβασέ το από εδώ (http://www.gvarv.gr/private/qtintf70.dll) και βάλτο μέσα στον ίδιο directory που έβαλες και το exe. Εγώ θα δω τώρα πώς θα το αντιμετωπίσω.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

dipoli
05-10-2012, 10:14:15
quote:Originally posted by stom

System Error
The program can't start because qtintf70.dll is missing from your computer....

Φταιω εγω τωρα που θα ξαναπω για javascript και web?

Burn baby, burn


Επειδη το έχεις πεί πολλές φορές, και επιδή έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σου, έχω ήδη κατεβάσει αρκετή βιβλιογραφία για web και javascript και θα αρχίσω το διάβασμα, λες να αλλάξω φιλοσοφία τώρα στα γεράματα;:D
Εδω που τα λέμε ακόμα και ο Καπετάνιος αλλαξε και τα γράφει πια σε QT :D

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Pirate
05-10-2012, 10:24:45
Σώνει και καλά να πάμε στη Sun!!
Δεν την πάω την Java (η JavaScript είναι ένα μικρό παιδάκι της). Μίγμα της C++ και της Pascal. Εδώ ο φίλος ο pfys κάνει διατριβή σε διπλανό topic στην καταπληκτική γλώσσα την Pascal που ήδη έχει πεθάνει. Ας γράφω εκεί τα προγράμματά μου. Έτσι κι αλλιώς για μένα προορίζονται και ζαμάν-φου οι πεθαμενατζήδες! Εγώ τα τρέχω όπως και να 'χει!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
05-10-2012, 10:29:56
Και τωρα δεν παιζουν τα ελληνικα..
Εχω ??? και αλλα τετοια, τοσο στα button οσο και στο περιγραμμα των κουτιων. Αντιθετα το σκετο κειμενο εμφανιζεται κανονικα.
(και οχι, μια χαρα ειναι τα windows )

ΥΓ Πολυ μου αρεσει απλα να λεω το προβλημα και να τρεχουν αλλοι
Επιτελους αυτο το contact your system administrator αποκτησε την πραγματικη του εννοια στη ζωη μου.
:D

Burn baby, burn

stom
05-10-2012, 10:36:58
ΕΕΕΕΕ...
Η javascript το μονο κοινο που εχει με την java ειναι το πρωτο μισο της λεξης.
Ουτε γω την πολυσυμπαθω, αλλα αλλο java αλλο javascript.


Ασχετο-σχετικο η java πλεον ανηκει στην Oracle. Η janascript δεν ανηκει σε κανεναν, γραφτηκε αρχικα απο την netscape και μετα διαφοροι εγραψαν διαφορα ασυμβατα μεταξυ τους
Τωρα τα εχουν "βρει" ωστε να παιζουν ολα σε ολους (οι τουλαχιστον οι περισσοτεροι).
Ο λογος που πχ ο υπολογισμος δοχειων διαστολης στο gvarv παιζει μονο σε IE ειναι ακριβως αυτος.

Αν και λιγο παλιο...
http://www.johnsmiley.com/jscript/faqs.htm

Burn baby, burn

Pirate
05-10-2012, 11:44:36
Κατέβασε πάλι και πες μου αλλά γρήγορα διότι οι παντόφλες πάνε σύννεφο!
Πέταξε το dll. Πρέπει τώρα να τρέχει δίχως αυτό. Πες μου και για τα Ελληνικά.

Σύντομα όμως! Τουλάχιστον να τη γλυτώσω με τίποτα μώλωπες

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Pirate
05-10-2012, 12:17:16
Και μέχρι να μου γράψεις:
Δεν ξέρω τι λένε τα δεδομένα σου αλλά αυτοί που έγραψαν την JavaScript είχαν στο μυαλό τους την Java. Γύρω στα 1994 είχε αρχίσει ο μεγάλος πόλεμος.
Ο NetScape (δέσποζε τότε) δεν του άρεσε να χάνει έδαφος από την μικρομαλακή η οποία είχε ξεσαλώσει εκείνο τον καιρό. Έφτιαχνε δικές της Basic, C++ & JavesScript (ευτυχώς δεν έβαλε χέρι στην Pascal αλλά την ...έστειλε στο πυρ το εξώτερον). Από την άλλη ο δεσπόζων NetScape έκανε κι αυτός τα δικά του με αποτέλεσμα εμείς που θέλαμε να γράψουμε κώδικα μέναμε με τις χιλιάδες σελίδες ανά χείρας και κοιτάζαμε σαν χαζοί αριστερά-δεξιά. Κάποια στιγμή έπρεπε να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ' αφήσεις. Αποφάσισα τον μοναχικό δρόμο της αγαπημένης μου Pascal. Δεν ακολούθησα κανέναν! Μη κρίνεις από τον χαζοκώδικα που έγραψα για το internet για τα πάνελς και τα δοχεία διαστολής. Τον είχα επί Spectrum! Τρέχει μεν σωστά αλλά δεν είναι και ο κώδικας της ζωής μου αυτός! Τι να πω για το ηλιακό μου πρόγραμμα, τι να πω για τα θερμικά/ψυκτικά μου φορτία, για το μονοσωλήνιο, για τις αποδόσεις των fan-coils σε οιεσδήποτε συνθήκες, για τις εξισορροπήσεις των δικτύων αέρα-νερού και βάλε... Όλα αυτά γραφτήκανε στην Pascal. Κι εκεί θα μείνουνε!
Το ότι έχει πάνω από 2200 hits η ιστοσελίδα με τα δοχεία διαστολής και τα πάνελς αυτό δεν με πολυνοιάζει. Κάποιοι ενδιαφέρονται σφόδρα για τις αποδόσεις των σωμάτων και μπαίνουν και ...βαράνε.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
05-10-2012, 13:33:41
Ωραια, τωρα δουλευει χωρις το dll, ΑΛΛΑ τα μαρμαγκαλακια παραμενουν..
Οσο για την καταρα που νομισε οτι το internet ειναι τσιφλικη της (για τη Μicrosoft λεω) ακομα και σημερα το μπαχαλο συνεχιζεται.

Και επειδη η εκδικηση ειναι ενα πιατο που τρωγεται κρυο, χαιρομαι αφανταστα με το ποσο incompatible ειναι πλεον o internet explorer.


Burn baby, burn

Pirate
05-10-2012, 14:07:36
quote:χαιρομαι αφανταστα με το ποσο incompatible ειναι πλεον o internet explorer.

Καλά! Ευσεβείς πόθοι!
Το χειρότερο όλων ξέρεις ποιο είναι Σωτήρη;
Ότι θα ανακαλύψουμε σε μια δεκαετία ότι έτσι το θέλαμε και όχι ότι έτσι ήταν!


Υ.Σ.
Πάλι δεν βλέπεις Ελληνικά;

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
05-10-2012, 14:17:20
Βλεπω ελληνικα στο κειμενο, αλλα οχι αυτα που ειναι γραμμενα πανω στις γραμμες των πλαισιων.

Αν θες να βαλω και φωτο, αλλα ειναι κλασσικο προβλημα encoding...

Burn baby, burn

Pirate
05-10-2012, 14:21:01
Στείλε μου foto στο e-mail
Από το κίτρινο ως τη φόρμα και τα About-version κλπ

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

pfys
05-10-2012, 17:23:37
Από όσο ξέρω

1. χρησιμοποιούμε το depend.exe http://www.dependencywalker.com/
Αναλύει τις εξαρτήσεις ενός exe, dll από άλλα dlls.

2. χρησιμοποιούμε το filemon.exe που μας λέει τι και από πoιό directory ψάχνει η εφαρμογή μας.

Αντικαταστάθηκε από το Process Monitor
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896645
Στο toolbar έχει 5 εικόνες που ενεργοποιούν καταγραφή
registry
file system activity
netowrk activity
Process & Thread Activity
Profiling Events

Ενεργοποιήστε μονο το file activity και βάλτε φίλτρο το DEH_Calcs.exe

Άλλα ενδιαφέροντα προγράμματα.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb545046

HTH

stom
05-10-2012, 18:48:23
Ωραια ολα αυτα, ομως το προβλημα λυθηκε απο μονο του οταν η εφαρμογη εγινε compile σε 64bit μηχανη, και μεγαλωσετ το exe κατα 250kb.

Τι εχουν τα ερμα και ψοφανε αραγε...

Burn baby, burn

Pirate
05-10-2012, 19:57:10
Ευχαριστώ pfys για το ενδιαφέρον σου. Το Depender δεν το ήξερα και πολύ μου άρεσε! Έλυσα επιτέλους και παλιά προβλήματα που είχα π.χ. ποιος μου κόλλησε κάποιο dll και από πού το σέρνω κοκ. Το λεγάμενο είναι από τις wide Strings. Ελληνες καθώς είμαστε με τα ελληνικά μας που άντε να δούμε πόσο καιρό θα ακόμα θα τα βλέπουν σαν «Κινέζικα» οι φίλοι μας οι Δυτικοί επειδή ο Σεξπήρος τους κάποτε είπε μία μ@λ@κ1@ και έκτοτε έχουν μείνει κολλημένοι! Wide Strings ή ANSI Strings όπως π.χ. η AnsiSameStr συνάρτηση που κάνει σύγκριση δύο Strings με ελληνικό κείμενο και Case Sensitive. Έχω χρησιμοποιήσει αρκετές σε ένα unit που φτιάχνω εδώ και 20 χρόνια και το μόνο που δεν κάνει είναι να τηγανίσει κεφτέδες. Όταν κάνω uses το unit αυτό γκρινιάζουν τα 7.0! Όλο και κάτι ζητάνε. Βέβαια σιγά μη κλάψω, ο ίδιος διότι τα ρίχνω μέσα στο system32 ότι λείπει και ούτε γάτος ούτε ζημιά. Για κάποιον ξένο όμως που θα του δώσω μία εφαρμογούλα, ορίστε τι παθαίνουμε.

Με τα Ελληνικά που ήταν καραγκιοζάκια τα πράγματα μπαίνουν στη σφαίρα των εξωγήινων όμως. Δώσε προσοχή στο story που λένε κι οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι...
Έχω κάνει ότι μπορείς να φαντασθείς στον κώδικα αλλά ο Σωτήρης είναι ψυχρός εκτελεστής: «τίποτα! Πάμε παρακάτω!»
Το τρέχω σε δικά μου μηχανάκια 64 bit που έχουν Vista, τα βλέπω κανονικά!
Το τρέχω σε 64 bit που τρέχουν 7, τα βλέπω κανονικά!
Ο Σωτήρης με τα 7 του, βλέπει καραγκιοζάκια. Στην παρότρυνσή μου να το πάρει και να το πετάξει στην ανακύκλωση δεν συγκινήθηκε καθόλου μα καθόλου!:D
Παίρνω τον κώδικα αυτούσιο και τον κάνω compilation σε 64ρι Vista. Για λόγους που θα τους μάθω όταν φθάσω κάποτε στον αστερισμό του κύκνου βγαίνει το exe 50% μεγαλύτερο σε μέγεθος. Ο Σωτήρης το κατεβάζει και επιτέλους αναφωνεί: «τώρα μάλιστα»! Είδε την γλώσσα των προγόνων του να ξεδιπλώνεται μπρος τα μάτια του κατασυγκινημένος!
Όταν τον ρώτησα: τώρα πε μου! Μου απάντησε με το βουκολικό και τα ζα που ψουφάν!
Τι να πω κι εγώ! Να η ταινία με τον Αυλωνίτη:
«Καλημέρα σας, απ' εδώ πάτε κι εσείς;»
«Ω! γεια σας-γεια σας. Ναι απ' εδώ»
«Δηλαδή πάμε μαζί»
«Μα και βέβαια πάμε μαζί!»
Φεύγει ο ένας προς τη Δύση κι ο άλλος προς την Ανατολή!

Του διαόλου μηχανές! Που τις ελέγχουν άλλοι!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

pfys
05-10-2012, 22:33:40
Επειδή τίποτα δεν λύνεται μόνο ή δια μαγείας

Το πρόβλημα των Ελληνικών στα Win7 λύνεται ως ακολούθως.

http://windows.microsoft.com/en-GB/windows-vista/Change-the-system-locale

Παράμετροι γλώσσας και regional settings

Για Non unicode προγράμματα άλλαξέ το σε Αγγλικά (ακόμα και αν λέει ελληνικά)
reboot
ξανα άλλαξε το σε Ελληνικά

Η 32 bit εφαρμογή ήταν non Unicode σε unicode OS και εμφάνισε το πρόβλημα.
Η 64 bit εφαρμογή είναι Unicode και εμφάνισε το πρόβλημα.

quote:
Του διαόλου μηχανές! Που τις ελέγχουν άλλοι!

Το ίδιο ισχυρίζομαι και εγώ για τους λέβητες + καυστήρες + κυκλοφορητές κτλ:D.
Μην ξεχάσω και το ηλιακά και τον πιεσοστάτη.:D:D

Pirate
05-10-2012, 23:22:50
quote:Η 32 bit εφαρμογή ήταν non Unicode σε unicode OS και εμφάνισε το πρόβλημα.
Η 64 bit εφαρμογή είναι Unicode και εμφάνισε το πρόβλημα.

Αμ δεν θα με ξωπετάξεις έτσι εύκολα.:D
Αν ήταν έτσι τότε πώς εξηγείται που έτρεχε σε μηχανάκια 64 bit της οικογένειας;
Ειδικά του μικρού γιου μου δεν έχει καμία σχέση με μένα για να πεις ότι είχα αλλάξει τα regional settings.
Και γιατί το έβγαλε 50% μεγαλύτερο;
Αυτό πώς εξηγείται;


Υ.Σ.
Σιγά μη βάλω αυτόματο πιλότο να μου αλλάξει τα regional. Τι μας πέρασες μοσιού pfys;:D
Παιδιά του DOS να δεις με τα nlsfunc και Mode CON..... τι τραβήξαμε για να δούμε την ιστορική μας γλώσσα στην μαύρη (άντε μπλεδίζουσα οθόνη)....


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

pfys
06-10-2012, 01:08:41
Καπετάνιε,

Το πρόβλημα της μη εμφάνισης Ελληνικών είναι bug στα 64bit Win7 και η επίλυσή του απαιτεί πείραγμα των regional settings. Εσύ δικαίως το αρνείσαι μια και δεν αντιμετωπίζεις το πρόβλημα.:D
Θα βοηθούσε ο stom να δοκίμαζε την λύση στην 32 bit εφαρμογή και να μας πει το αποτέλεσμα.

Ερώτηση.
Πως διαχωρίζει η Microsoft το λειτουργικό σύστημα, το msΟffice, τα άπειρα .Net patches, τον SQLServer και τον τελευταίο Internet Explorer με την HTML5. ?

Απάντηση
ΔΕΝ τα διαχωρίζει. Κάθε μία από τις παραπάνω εφαρμογές ενημερώνει και το core OS.

Και για να καταλήξω. Τα 64bit Vista έχουν τα δικά τους bugs και δεν συγκρίνονται με τα Win7. Αλλά και στα Win7 δεν μπορείς να βρεις 2 όμοιες εγκαταστάσεις γιατί απλά κάτι τέτοιο δεν ορίζεται.

Πιστεύω ότι η αύξηση του μεγέθους του εκτελέσιμου οφείλεται στο οτι όλο το code & resource segment και initilialized data segment έχουν γίνει πλέον align στα 64 bits και όχι στα 32 όπως πριν.
Άρα κάτι που πριν απαιτούσε πολλαπλάσιο των 32 bits τώρα απαιτεί πολλαπλάσιο των 64 bits.

Just my 2 cents

ΥΓ. Παιδί του DOS όσο δεν φαντάζεσαι.

Να φορτώσεις το IPX για το novell πάνω απο τα 640kb και να αφήσεις αρκετό χώρο για να ξεκινήσει η real mode TP εφαρμογή με 128 Kb buffer για το overlay.

και δώστου mem /c και δοκιμές με DEVICEHIGH & LOADHIGH

Αλλά και να προγραμματίζεις και το $1C timer interrupt που σε καλούσε κάθε ~5 msec για να υλοποιήσεις threads στο DOS.

Pirate
06-10-2012, 10:22:11
quote:
Πιστεύω ότι η αύξηση του μεγέθους του εκτελέσιμου οφείλεται στο οτι όλο το code & resource segment και initilialized data segment έχουν γίνει πλέον align στα 64 bits και όχι στα 32 όπως πριν.
Άρα κάτι που πριν απαιτούσε πολλαπλάσιο των 32 bits τώρα απαιτεί πολλαπλάσιο των 64 bits.

Σωστή εξήγηση! Έχεις δίκιο.

Φίλε μου Πάνο τι να σου πω! Εμείς έπρεπε να είχαμε γνωρισθεί πριν 20 χρόνια. Όταν ακόμα ήσουν φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους. Τώρα θα είχαμε φτιάξει ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Ψύξης-Θέρμανσης-Ηλιακής ενέργειας-Γεωθερμίας με συστήματα νερού/αέρα. Νομίζεις ότι δεν θα βρίσκαμε αγοραστές; Στην Ευρώπη σίγουρα, να μη σου πω ακόμα και στην Αμερική! Βλέπω πώς αναπτύσεις το topic δίπλα (http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3931) και (θα στο πω) σ' έχω θαυμάσει!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
06-10-2012, 10:50:29
Με μονη παρατηρηση οτι αν εχει γινει align σε 64 τοτε θα μιλαγαμε για 64bit εφαρμογη που δεν θα ετρεχε σε 32bit.

Ομως αν τρεχει, τοτε μαλλον εχει βαλει και τους 2 κωδικες στο ιδιο αρχειο και το τρεχει αναλογα.
Ισως και αυτο να εξηγει το διπλασιο μεγεθος.

Burn baby, burn

Pirate
06-10-2012, 11:39:55
Σωτήρη τα 64μπιτα έχουν back compatibility και τρέχουν στα 32μπιτα. Αν ήταν έτσι τότε ο κόσμος έπρεπε να πετάξει τα λειτουργικά από XP και πίσω! Μία εφαρμογή που «μεταφράσθηκε» σε 64αρα μηχανή ΄δεν πρέπει να τρέχει π.χ. στα XP; Θα την λυντσάρανε την μικρομαλακή τότε!:D
Όσον αφορά το μέγεθος τώρα του executable έχω να πω ότι από παλιά είχαμε 64 bit data και αναφέρω μερικά:
1. Double ==&gt; Real type
2. Int64 ==&gt; Integer type
Στις περιπτώσεις αυτές που δεν ήταν και τόσο πολλές προφανώς ο επεξεργαστής έκλεινε δύο συνεχόμενες «σειρές» και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Στα 64μπιτα όμως όταν πάει σε μια διεύθυνση μνήμης και κλείσει έναν π.χ. απλό LongInt που απαιτεί 32 μπιτ ή ένα Word type που απαιτεί 16 μπιτ, τα υπόλοιπα μπιτς έστω και αχρησιμοποίητα χάνονται.
Στο τέλος τον ρωτάς: «τι ξόδεψες;» και φυσικά θα είναι πολύ πιο σπάταλος από τον 32μπιτο.


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
06-10-2012, 13:26:45
Οχι ακριβως. (επειδη μιλησαμε για 64bit alignment)
Μια 64 bit εφαρμογη τρεχει ΜΟΝΟ σε 64bit λειτουργικο.
Για να τρεξει 32bit σε 64bit συστημα τοτε το τρεχει μεσω WoW emulation
(32bit windows on windows emulation).

Για να τρεχει το ιδιο exe σε ολα τα συστηματα υπαρχουν δυο τροποι.
Ειτε να ειναι 32bit ΜΟΝΟ, ειτε να περιεχει και τους δυο κωδικες.

Το θεμα με τα ελληνικα/unicode ειναι παραλληλο αλλα οχι ακριβως σχετικο.


Burn baby, burn

Pirate
06-10-2012, 15:23:17
Εγώ εργάζομαι κάποιες ώρες σε 32 μπιτ και κάποιες άλλες σε 64 μπιτ. Παράγω κώδικα τόσο στο μεν (ένα είναι) τόσο και στα δεν (είναι δύο). Δεν αντιμετώπισα καμιά δυσκολία του να τρέξει το exe μου είτε εδώ είτε εκεί. Ούτε έκανα πουθενά ο ίδιος back compatibility.
Τώρα τι γίνεται εκ των όπισθεν ποσώς μ' ενδιαφέρει...

Με τον Πάνο συμφώνησα στο διόγκωμα των data alignment στα 64 μπιτς και το περιέγραψα πιο πάνω το γιατί.

Δεν κάνω και τον πολύξερο στον τρόπο που σκέφτονται τα λειτουργικά διότι ποτέ δεν εντρύφησα, γιατί ποτέ δεν μ' ενδιέφερε ο τομέας αυτός. Ήδη έχω αφιερώσει για τα λειτουργικά DOS, Windows ...... αρκετό χρόνο από την ζωή μου για να μπορώ να τα κάνω ζάφτι στα μύρια όσα προβλήματα εμφανιζόντουσαν. Δεν ξετρελενόμουνα όμως για τον χρόνο που έχανα!


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
06-10-2012, 17:09:40
Οποτε επανρχομαστε στα βουκολικα.. :D

Παντως αν η εφαμρογη ειναι 64bit ΔΕΝ τρεχει σε 32bit.
Αυτο ειναι το μονο βεβαιο.

Τωρα τι κανει ο compiler απο κατω.... τρεχα γυρευε.....


Burn baby, burn

pfys
06-10-2012, 18:32:12
Stom,

Συμφωνώ απολύτως ότι ένα 64 bit εκτελέσιμο δεν μπορεί να τρέξει σε 32 bit os. Ανάφερα το alignment σαν αιτία για το φούσκωμα του ιδίου exe από 32 στα 64 bits.

Aν εφαρμόσεις τις αλλαγές στα regional settings θα "τρέξει" σωστά (αναφορικά με τα Ελληνικά fonts) η 32bit έκδοση του DEH_Calcs.exe στα 64 bits Win7 σου. Φαντάζομαι ότι δεν έχεις τις ίδιες αντιρρήσεις με τον Καπετάνιο.

Καπετάνιε

Σε ευχαριστώ πολύ. [:I]
Αυτό είναι το νόημα του forum που εσείς υποστηρίζετε. Με βοηθήσατε στο δικό σας γνωστικό αντικείμενο. Κατ' ελάχιστον έπρεπε να δώσω κάτι πίσω.

quote:Τώρα θα είχαμε φτιάξει ένα Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Ψύξης-Θέρμανσης-Ηλιακής ενέργειας-Γεωθερμίας με συστήματα νερού/αέρα.

και τι ακριβώς μας εμποδίζει τώρα ?;)

pfys at yahoo dot com

Pirate
06-10-2012, 22:39:18
Το e-mail σου το έχω όπως κι εσύ έχεις το δικό μου;)


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

Basilhat
09-10-2012, 16:05:03
Έλειψα για ΠΣΚ ( 32C χτύπησε το θερμόμετρο) και τα ποστ έπεσαν βροχή. Για να πούμε την αλήθεια περίμενα την ενεργοποίηση του τόπικ με την έκδοση των νέων αναλυτικών λογαριασμών της ΔΕΗ και από ότι βλέπω κάθε τετράμηνο θα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας……
Μετά την αναβάθμιση (Look) και το καινούργιο update από τον Πειρατή (πόσο δίκιο τελικά είχαμε για τις ΑΠΕ και το χαράτσι τους σε όλους εμάς τους απλούς καταναλωτές πριν από μερικούς μήνες) μας προέκυψε το πρόβλημα με τα 64bit Windows και τα ελληνικά το οποίο ξεπεράστηκε .Παρεμπιπτόντως το πρόγραμμα σε εμένα έτρεξε κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα (DELL, Windows 7, 64 bit). Η συνέχεια είναι γνωστή , από εδώ σε έχω από εκεί σε έχω από τις ταβέρνες καταλήξατε πάλι στις γυναίκες ( Pfys, Pirate, Nyannaco, Dipoli ) και μου ξεχάσατε το πιο βασικό που λέει και ο Πειρατής: Τον αλγόριθμο. Δεν ξέρω πως μου ήρθε και άνοιξα την τελευταία έκδοση του προγράμματος μαζί με την προηγούμενη για να δώ την διαφορά στην αύξηση με τα ίδια δεδομένα. Έχουμε λοιπόν 1239 Kwh ημέρας , 587 Kwh νύχτας σε 124 ημέρες και τριφασικό ρεύμα. Με την παλιά έκδοση είχα τελική επιβάρυνση 251,64 ευρώ με μέση 0,138 , ημέρας 0,162 και νύχτας 0,086 ευρώ /Kwh. Με την καινούργια έχουμε τελική επιβάρυνση 251,53 ευρώ με μέση 0,138 , ημέρας 0,198 και νύχτας 0,089 ευρώ/Kwh. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η αύξηση ήταν μηδενική παρόλο που αυξήθηκε το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ) γιατί ελαττώθηκε ο ΕΦΚ Ν.3336/05. Ακόμα και 6000 Kwh ημέρας και 2000Kwh νύχτας να δηλώσουμε τα αποτελέσματα είναι 1385,18 ευρώ (new) και 1385,63 ευρώ (old).Για το τετράμηνο που μας πέρασε την αύξηση την γλυτώσαμε , δεν γλυτώσαμε όμως το χαράτσι…….
Κοιτάζοντας λίγο καλύτερα τα νούμερα βλέπω στην καινούργια έκδοση μέση χρέωση ημέρας 0,198 ευρώ/ Kwh ενώ στην παλιά έκδοση μέση τιμή ημέρας 0,162 ευρώ/ Kwh , αυτή η διαφορά δεν δικαιολογείται με ίδιες τελικές χρεώσεις και μάλλον εδώ έχει βάλει χέρι η παντόφλα..[}:)][}:)][}:)]
Η σωστή τιμή είναι η 0,162 γιατί 0,162x1239+0.086x587=251.2 ευρώ
Ενώ στην καινούργια έκδοση 0,198x1239+0.086x587= 295.80 ευρώ που είναι λάθος.

Pirate
09-10-2012, 23:12:22
Μπράβο ρε Βασίλη. Είσαι ο πρώτος ντιμπαγκερίστας του forum.
Αποφορολόγησα τα σύνολα κι έγινε μια mini αναστάτωση στις μεταβλητές. Πού καιρός για να κάνω debugging-ψηλάφιση στο πρόγραμμα. Με φάγανε τα συστήματα θέρμανσης:D


Στίγμα Μαστροκαπετάνιου (http://www.gvarv.gr)

stom
10-10-2012, 18:00:53
Η τελευταια 1,5 σελιδα εχει ξεφυγει και μαλλον θελει κοψιμο και νεο thread..:)

Burn baby, burn

dipoli
10-10-2012, 18:08:24
An γινόταν εύκολα το νέο θρέντ θα το ειχα κάνει.
Το κόψιμο είναι εύκολο πάντως!

http://2.bp.blogspot.com/-2mOGgZKeEv8/TtZwjSgmujI/AAAAAAAAEco/G4F4erpmXWY/s1600/%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B1%25CC%2581%25CF%2581 %25CF%2581%25CE%25BF%25CE%25B9%25CE%25B13.gif

... και δεν εννοω αυτο! :D


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

dipoli
10-10-2012, 18:47:21
ΟΥΦ! Για δείτε τώρα, εστειλα τα ασχετα στα ασχετα (http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1842&whichpage=17)

Αντε το αφηνω για καμμια 10ρια ωρες μεχρι να ενημερωθειτε που πηγαν θα σβησω και τα τελευταια.


I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

sakaflias
26-04-2013, 14:56:57
Επειδη οχι μονο ειμαι ασχετος αλλα παρα...ειμαι...εχω καποιες αποριες.
Φυσικα και δεν ξερω ποιο ειναι προτιμοτερο τωρα και με την αυξηση του πετρελαιου να χρησιμοποιησω τον θερμοσιφωνα ή το μποιλερ. Αντε το θερμοσιφωνα μεχρι τωρα τον χρησιμοποιουσα...τωρα λεω να βαλω το μποιλερ.
Ερωτηση...1.πως ανοιγει/αναβει το μποιλερ? (μην βαρατε δεν ξερω τιποτα)
2.Επισης για να λειτουργησει το μποιλερ πρεπει να εχω ηλιακο θερμοσιφωνα?[B)]

Μια εικονα για το πως ειναι στο λεβητοστασιο. Υπαρχει ενας σωληνας που φευγει απο το βοιλερ και σε καποια φαση γινονται 2 σωληνες. Ο ενας παει στο λεβητα και ο αλλος που εχει μια κοκκινη βανα καπου στην διαδρομη παει σε εναν χαλκινο αλλο σωληνα. τι κανω?

http://i607.photobucket.com/albums/tt152/sakaflias/BOILER.jpg

dipoli
26-04-2013, 15:19:05
Αυτο που δειχνεις δεν είναι μποϊλερ. Ειναι το δοχείο διαστολής.


Memory is like an orgasm. It's a lot better if you don't have to fake it.
Seymore Cray (on virtual memory)

dipoli
26-04-2013, 15:21:26
Για να συμπληρώσω την εικόνα

... ο αλλος έρχεται απο την ΕΥΔΑΠ


Memory is like an orgasm. It's a lot better if you don't have to fake it.
Seymore Cray (on virtual memory)

sakaflias
27-04-2013, 13:33:33
και ποιο ειναι το μποιλερ..???? χα χα χα ωραιος
..μα ποσο ασχετος ειμαι..

nyannaco
27-04-2013, 17:32:31
Δεν φαίνεται να έχεις boiler, εκτός αν είναι έξω από το "κάδρο". Υπάρχει ένα μεγάλο όρθιο κυλινδρικό δοχείο στο λεβητοστάσιο, που δεν βλέπουμε στη φωτογραφία; Μήπως έχεις ηλιακό;

Νίκος

sakaflias
30-04-2013, 17:30:12
Δυστυχως ουτε ηλιακο εχω....
Με ρευμα ειμαι (θερμοσιφωνα) και νομιζα οτι ειχα μποιλερ. Πόσο κοστιζει το μποιλερ και αν αξιζει να βαλω τωρα...θα ηθελα να μάθω

θετικα..ολα...

nyannaco
30-04-2013, 17:32:21
Για να ζεσταίνεις το νερό με πετρέλαιο, ούτε να το σκέφτεσαι! Αν έχεις κανένα χιλιαρικάκι (ελπίζω να μην πέφτω πολύ έξω; ) εκάτο φορές να βάλεις ηλιακό. Οσο για το ρεύμα, ένα χρονοδιακόπτη στον πίνακα για να ανάβει με νυχτερινό.

Νίκος

apsogos
13-12-2013, 15:50:47
Για να ζεσταίνεις το νερό με πετρέλαιο, ούτε να το σκέφτεσαι! Αν έχεις κανένα χιλιαρικάκι (ελπίζω να μην πέφτω πολύ έξω; ) εκάτο φορές να βάλεις ηλιακό. Οσο για το ρεύμα, ένα χρονοδιακόπτη στον πίνακα για να ανάβει με νυχτερινό.

Νίκος

Σύμφωνω απόλυτα με το Niko, 100 φορές να βάλεις ηλιακό θερμοσίφωνα

sakaflias
18-02-2014, 15:54:13
Και μετα απο ενα χρονο...συνεχζω.
Λοιπον εχω μποιλερ αλλα ειναι στο μπανιο του διαμερισματος!!!! Δεν ξερω αν μπορω να το λειτουργησω με το πετρελαιο αλλα κατι μου λεει οτι δεν εχω τετοια συνδεση.
Η αλλη ερωτηση μου ειναι αν μπορω να τον συνδεσω με καποιον ηλιακο που λεω να αγορασω.

monachus
18-02-2014, 18:59:27
Και μετα απο ενα χρονο...συνεχζω.
Λοιπον εχω μποιλερ αλλα ειναι στο μπανιο του διαμερισματος!!!! Δεν ξερω αν μπορω να το λειτουργησω με το πετρελαιο αλλα κατι μου λεει οτι δεν εχω τετοια συνδεση.
Η αλλη ερωτηση μου ειναι αν μπορω να τον συνδεσω με καποιον ηλιακο που λεω να αγορασω.

1. Βάλε απλώς έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.
Αν θέλεις να τον συνδέσεις με τη θέρμανση (ή αν θέλεις να έχεις αυτή τη δυνατότητα στο μέλλον), αγόρασε έναν ηλιακό τρίθερμο.

2. Πέταξε το μπόιλερ. Σύνδεσε τον ηλιακό και στο ρεύμα.

sakaflias
18-02-2014, 19:11:47
Δηλαδη το μποιλερ τζαμπα το εχω βαλει. Μονο για το ζεστο νερο το χειμωνα το χρησιμοποιουμε λογω πετρελαιου?
Κριμα...γιατι αν ηξερα θα εβαζα ηλιακο απο την αρχη. Συνδιασμος δεν γινεται?