|
Τηλεχειρισμός εγκατάστασης θέρμανσης
Printed from: ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
Topic URL: http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2117
Printed on: 26 May 2013
Topic:
Topic author: miltos
Subject: Τηλεχειρισμός εγκατάστασης θέρμανσης
Posted on: 20 August 2008 11:58:26
Σκεφτομαι να φτιάξω έναν, να φτιάξω δηλαδή μια... τηλεθέρμανση  και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση δε βάζεις απλά τη συσκευή τηλεχειρισμού και έφυγες. Θεωρώ ότι χρειάζεται κάποιες επιπλέον προστασίες. Έτσι λοιπόν σκέφτομαι τα εξής:
Η εγκατάσταση όπως έχει τώρα δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης, διότι εκτός των άλλων υπάρχει ο φόβος του παγώματος (κλειστή βάνα στο υδρόμετρο και στην πλήρωση της εγκατάστασης). Αν σπάσει κάτι να μη γίνει πισίνα το σπίτι. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ένας πρεσοστάτης μου φαίνεται απαραίτητος. Θα αφήνει τον καυστήρα να λειτουργήσει μόνο αν η πίεση είναι πάνω από 1bar (μονοκατοικία με τον λέβητα στο υπόγειο). Βλέπεται πρόβλημα στη λειτουργία του πρεσοστάτη σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι μείον κάτι;
Έπειτα, το να αφήσεις ανοιχτή τη βάνα της δεξαμενής πετρελαίου ενώ λείπεις για μήνες δε μου πολυαρέσει σαν ιδέα. Αν γίνει μια διαρροή... Εκτός αυτού υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση από σφάλμα; Έχω ακούσει τέτοια "ιστορία" που όταν ο ιδιοκτήτης έφτασε στο σπίτι είχε μείνει από πετρέλαιο... Ένα μπετονάκι πετρέλαιο, ή καλύτερα μια δεύτερη μικρή δεξαμενή είναι καλή ιδέα νομίζω.
Επίσης μια πολύ καλή ρύθμιση του καυστήρα που ταιριάζει στις συνθήκες είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί το μπλόκο κατά την έναυση.
Περιμένω δικές σας σκέψεις και συναισθήματα!
(Μην τυχόν και γίνει κανά σχόλιο ή διαπιστωθεί έλλειψη σας έφαγα )
____________________ Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!
Replies:
Reply author: nyannaco
Replied on: 20 August 2008 14:53:00
Message: Ενδιαφέρον! Κι εγώ το σκεφτόμουνα και το έχω παρκάρει για την ώρα λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά δεν το έχω απορρίψει. Η σκέψη για τον πρεσσοστάτη είναι πολύ καλή και τη κρατάω. Δεν ξέρω αν τίθεται θέμα εύρους θερμοκρασίας λειτουργίας του, αλλά δεν νομίζω ότι θα είχα πρόβλημα δεδομένου ότι το εν λόγω λεβητοστάσιο είναι υπόγειο στην Εύβοια σε 100μ υψόμετρο σχετικά κοντά στη θάλασσα, οπότε το μείον σε θερμοκρασίες δεν παίζει. Σχετικά τώρα με το θέμα της τυχαίας ενεργοποίησης, μου φαίνεται λίγο υπερβολικό. Πριν κάποιο καιρό που το ψιλοέψαξα, βρήκα τηλεχειρισμούς μέσω GSM που δέχονται εντολές μόνο από συγκεκριμένο αριθμό κινητού, ή μόνο με κωδικό, ή και τα δύο μαζί. Αρα τι; Να καεί ο τηλεχειρισμός και να ανεβάσει τις εξόδους του μόνος του; Στη συγκεκριμένη περίπτωση που άκουσες, ξέρεις τι μέθοδο/σύστημα τηλεχειρισμού χρησιμοποιούσε, και πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα;
Νίκος
Replied on: 20 August 2008 14:56:59
Message: Επίσης, κάποιοι τηλεχειρισμοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν γραμμές, και να στέλνουν μηνύματα, οπότε παρακολουθείς τη φάση στον καυστήρα (πριν τον υδροστάτη), και ενημερώνεσαι αν για κάποιο απίθανο λόγο ανάψει μόνο του, οπότε στέλνεις εντολή και το σβήνεις.
Νίκος
Reply author: miltos
Replied on: 20 August 2008 15:15:13
Message: Η ιστορία που άκουσα έχει να κάνει με πιο παλιά εγκατάσταση άρα θα χρησιμοποιούσε τηλεφωνικό modem. Όπως βλέπεις τη γράφω "ιστορία" δηλαδή δεν την πολυπιστεύω, αν και μου την είπε κοντινό άτομο. Τεσ πα...
Αυτό με τη φάση πριν τον υδροστάτη καλό μου ακούγεται. Οι συσκευές αυτές στέλνουν μήνυμα και όταν σταματάει να υπάρχει η φάση; Δηλαδή με ένα σμπάρο μπορείς να πετύχεις δυο τρυγώνια (άρχισε και το κυνήγι σήμερα ), να έχεις ειδοποίηση για τυχαίο άναμα (λέμε τώρα) και να έχεις και ειδοποίηση όταν ο χώρος πιάσει τη θερμοκρασία που θες.
Εκείνο που με είχα σκεφτεί είναι η ειδοποιηση για το αν όντως πήρε μπροστά ο καυστήρας και δεν μπλόκαρε. Θες δηλαδή και μια φάση από την έξοδο του καυστήρα για ενδεικτική λυχνία, ή καλύτερα μετά τον υδροστάτη του κυκλοφορητή. Και αν είναι δυνατό και ένα δάχτυλο να πατάει το κουμπί για το ξεμπλοκάρισμα Αν πάρεις τη φάση από τον υδροστάτη του κυκλοφορητή καλύπτεις και το τυχαίο άναμα.
Replied on: 20 August 2008 15:51:13
Η ιστορία που άκουσα έχει να κάνει με πιο παλιά εγκατάσταση άρα θα χρησιμοποιούσε τηλεφωνικό modem.
Το υποπτέυτηκα...
quote: Αυτό με τη φάση πριν τον υδροστάτη καλό μου ακούγεται. Οι συσκευές αυτές στέλνουν μήνυμα και όταν σταματάει να υπάρχει η φάση;
Οι πιο ακριβές συσκευές είναι ψιλοπρογραμματιζόμενες, οπότε πιστεύω πως ναι.
quote: Δηλαδή με ένα σμπάρο μπορείς να πετύχεις δυο τρυγώνια (άρχισε και το κυνήγι σήμερα ), να έχεις ειδοποίηση για τυχαίο άναμα (λέμε τώρα) και να έχεις και ειδοποίηση όταν ο χώρος πιάσει τη θερμοκρασία που θες. Εκείνο που είχα σκεφτεί είναι η ειδοποιηση για το αν όντως πήρε μπροστά ο καυστήρας και δεν μπλόκαρε. Θες δηλαδή και μια φάση από την έξοδο του καυστήρα για ενδεικτική λυχνία, ή καλύτερα μετά τον υδροστάτη του κυκλοφορητή. Αν πάρεις τη φάση από τον υδροστάτη του κυκλοφορητή καλύπτεις και το τυχαίο άναμα.
Σωστός.
quote: Και αν είναι δυνατό και ένα δάχτυλο να πατάει το κουμπί για το ξεμπλοκάρισμα
Κι αυτό γίνεται, ένα ρομποτάκι θες!!! Φράγκα να έχεις και όρεξη  Πέρα από την πλάκα, γίνεται και πιο απλά αν το κουμπί reset του καυστήρα είναι ηλεκτρικός διακόπτης (που νομίζω ότι είναι), με μία έξτρα εντολή και ίσως ένα relais. Εγώ πάντως δεν θα ρισκάριζα reset από μακριά (και φαντάζομαι ούτε εσύ), ας πάω κι ας το βρω κρύο!
Νίκος
Replied on: 20 August 2008 22:11:41
Message: Επίσης, θα πρέπει να τσεκάρεις ότι ο θερμοστάτης χώρου "θυμάται" την τελευταία του κατάσταση (on) μετά από διακοπή ρεύματος... υποθέτω δεν θα έχεις απλό διμεταλλικό 
Νίκος
Reply author: dimis
Replied on: 20 August 2008 23:12:11
Σκεφτομαι να φτιάξω έναν, να φτιάξω δηλαδή μια... τηλεθέρμανση  και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση δε βάζεις απλά τη συσκευή τηλεχειρισμού και έφυγες. Θεωρώ ότι χρειάζεται κάποιες επιπλέον προστασίες. Έτσι λοιπόν σκέφτομαι τα εξής:
Η εγκατάσταση όπως έχει τώρα δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης, διότι εκτός των άλλων υπάρχει ο φόβος του παγώματος (κλειστή βάνα στο υδρόμετρο και στην πλήρωση της εγκατάστασης). Αν σπάσει κάτι να μη γίνει πισίνα το σπίτι. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ένας πρεσοστάτης μου φαίνεται απαραίτητος. Θα αφήνει τον καυστήρα να λειτουργήσει μόνο αν η πίεση είναι πάνω από 1bar (μονοκατοικία με τον λέβητα στο υπόγειο). Βλέπεται πρόβλημα στη λειτουργία του πρεσοστάτη σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι μείον κάτι;
Έπειτα, το να αφήσεις ανοιχτή τη βάνα της δεξαμενής πετρελαίου ενώ λείπεις για μήνες δε μου πολυαρέσει σαν ιδέα. Αν γίνει μια διαρροή... Εκτός αυτού υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση από σφάλμα; Έχω ακούσει τέτοια "ιστορία" που όταν ο ιδιοκτήτης έφτασε στο σπίτι είχε μείνει από πετρέλαιο... Ένα μπετονάκι πετρέλαιο, ή καλύτερα μια δεύτερη μικρή δεξαμενή είναι καλή ιδέα νομίζω.
Επίσης μια πολύ καλή ρύθμιση του καυστήρα που ταιριάζει στις συνθήκες είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί το μπλόκο κατά την έναυση.
Περιμένω δικές σας σκέψεις και συναισθήματα!
(Μην τυχόν και γίνει κανά σχόλιο ή διαπιστωθεί έλλειψη σας έφαγα )
Κατ αρχάς να πώ ότι αυτό που περιγράφεις δεν είναι τηλεθέρμανση αλλά έλεγχος θερμοκρασίας χώρου από απόσταση. Άλλο πράγμα η τηλεθέρμανση. Ξέρουν εκεί οι φίλοι προς Κοζάνη μεριά. Στο πρώτο σου ερώτημα (Βλέπεται πρόβλημα στη λειτουργία του πρεσοστάτη σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι μείον κάτι;) σου απαντώ ότι αν παγώσει το νερό του κλειστού κυκλώματος (με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο κυκλοφορητής) και ανάψει ο καυστήρας τότε το ΜΠΑΜ θα ακουστεί μέχρι την διπλανή χώρα.(ΠΡΟΣΟΧΗ με αυτά έχουν σκοτωθεί άνθρωποι) Ο πρεσοστάτης που αναφέρεις δεν είναι τελείως απαραίτητος γιατί αν αδιάσει ο λέβητας από νερό τότε σημαίνει ότι θα έχει αδιάσει όλη η εγκατάσταση που σημαίνει ότι κάποια σωλήνα προφανώς έσπασε λόγω παγώματος. Για την βάνα δεξαμενής δεν ξέρω αν έχεις ακούσει κάτι για ηλεκτροβάνες πετρελαίου. Με μια τέτοια ακριβώς στην έξοδο της δεξαμενής και εφ όσον έχει συνδεθεί σωστά ηλεκτρικά λύνεις αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση από σφάλμα της εγκατάστασης αλλά από ανθρώπινο σφάλμα. Πάντα χρειάζεται μια καλή ρύθμιση του καυστήρα. Να ρωτήσω και εγώ κάτι Γιατί σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις ένα τέτοιο σύστημα?
http://levitostasia.net
Reply author: gregori
Replied on: 21 August 2008 01:39:34
Message: quote: Κατ αρχάς να πώ ότι αυτό που περιγράφεις δεν είναι τηλεθέρμανση αλλά έλεγχος θερμοκρασίας χώρου από απόσταση. Άλλο πράγμα η τηλεθέρμανση. Ξέρουν εκεί οι φίλοι προς Κοζάνη μεριά.
Μάστορα καλή επάνοδο...Το έχω πει παλαιότερα αλλά να το ξαναπώ ότι διάβαζα το σίτε σου από το 2002 αλλά και τα κείμενα σου στο φόρουμ με θαυμασμό.
Σχετικά με το παραπάνω να το καλαμπουρίσουμε λιγάκι.... Μου έλεγε ένας τζακάς σε μία οικοδομή.... Τηλέ σημαίνει απο απόσταση.....Εξ αυτού και η τηλεόρασης, τηλέφωνο, τηλέγραφος, τηλεπάθεια....κλπκλπκλπ Ο Μίλτος σίγουρα ξέρει τι είναι η τηλεθέρμανση αλλά και πάλι ο όρος που χρησιμοποίησε αν το καλοσκεφτεις δεν είναι λάθος...
www.udravlikos.gr
Replied on: 21 August 2008 08:31:29
Message: quote: Originally posted by dimis Κατ αρχάς να πώ ότι αυτό που περιγράφεις δεν είναι τηλεθέρμανση αλλά έλεγχος θερμοκρασίας χώρου από απόσταση. Άλλο πράγμα η τηλεθέρμανση. Ξέρουν εκεί οι φίλοι προς Κοζάνη μεριά. Στο πρώτο σου ερώτημα (Βλέπεται πρόβλημα στη λειτουργία του πρεσοστάτη σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι μείον κάτι;) σου απαντώ ότι αν παγώσει το νερό του κλειστού κυκλώματος (με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει ο κυκλοφορητής) και ανάψει ο καυστήρας τότε το ΜΠΑΜ θα ακουστεί μέχρι την διπλανή χώρα.(ΠΡΟΣΟΧΗ με αυτά έχουν σκοτωθεί άνθρωποι) Ο πρεσοστάτης που αναφέρεις δεν είναι τελείως απαραίτητος γιατί αν αδιάσει ο λέβητας από νερό τότε σημαίνει ότι θα έχει αδιάσει όλη η εγκατάσταση που σημαίνει ότι κάποια σωλήνα προφανώς έσπασε λόγω παγώματος. Για την βάνα δεξαμενής δεν ξέρω αν έχεις ακούσει κάτι για ηλεκτροβάνες πετρελαίου. Με μια τέτοια ακριβώς στην έξοδο της δεξαμενής και εφ όσον έχει συνδεθεί σωστά ηλεκτρικά λύνεις αυτό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί η εγκατάσταση από σφάλμα της εγκατάστασης αλλά από ανθρώπινο σφάλμα. Πάντα χρειάζεται μια καλή ρύθμιση του καυστήρα. Να ρωτήσω και εγώ κάτι Γιατί σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις ένα τέτοιο σύστημα?
Να ξεκινήσω απ'το τέλος: ο λόγος που θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο - και φαντάζομαι και το Μίλτο για τον ίδιο λόγο - είναι για να μπορώ να ανάβω τη θέρμανση μερικές ώρες πριν πάω στο κλειστό για μέρες ή εβδομάδες εξοχικό, ώστε φτάνοντας να το βρω ζεστό, αντί να μπαίνω με το δίκαννο και να κυνηγάω μπεκάτσες.
Για τον πρεσσοστάτη, για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα το σκεπτικό σου. Ανεξάρτητα αν η εγκατάσταση άδειασε (μερικά ή ολικά) επειδή έσπασε σωλήνας λόγω παγετού, ή τρύπησε κάποιο διαβρωμένο σώμα, ή ο,τιδήποτε άλλο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, άναμμα χωρίς νερό - και αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε με τον πρεσσοστάτη. Γιατί λες ότι δεν είναι απαραίτητος;
Τέλος, για την εσφαλμένη ενεργοποίηση πιστεύω ότι έχεις δίκιο. Η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ που να μην οφείλεται σε λάθος χειρισμό, είναι η καταστροφή του τηλεχειρισμού από υπέρταση / αιχμή από το δίκτυο, συνεπεία της οποίας η έξοδός του να πάει εσφαλμένα σε on. Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο, ειδικά αν ληφθούν και κάποια μέτρα προστασίας της εγκατάστασης από υπερτάσεις και κεραυνούς.
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 11:09:27
Message: Με κάλυψε ο Νίκος, εκτός του θέματος της εσφαλμένης ενεργοποίησης όπου με... υπερκάλυψε, καθώς δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την εμπειρία να ξέρω τι γίνεται στα τηλεπικοινωνιακά.
Ένα σενάριο που μπορεί να εξηγεί την ιστορία που άκουσα είναι πάνω κάτω το εξής: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έκανε πατατιά αλλά δεν το κατάλαβε, άναψε δηλαδή κατάλαθος την θέρμανση και τέλιωσε όλο το πετρέλαιο. Όταν πήγε στο σπίτι να μείνει και όντως ήθελε να βρει αναμένη τη θέρμανση έμεινε σύξυλος. Βρίσκει ένα σπίτι παγωμένο και τη δεξαμενή άδεια. Και τότε έρχεται στο κούτελο βολιδάτη μια παντόφλα από το χέρι της συζήγου που έχει κουβαλήσει ένα κάρο πράγματα για τις χιονισμένες διακοπές των Χριστουγέννων. Φωνάζει λοιπόν αυτόν που του έκανε την εγκατάσταση να δει τι συμβαίνει. Όταν κατάλαβε τι έγινε θέλησε να αποφύγει να μαθευτεί η αλήθεια γιατί φοβόταν μήπως γίνει ρόμπα. Έτσι προσπάθησε να το αποδώσει σε σφάλμα της συσκευής.
Η ηλεκτρομαγνητική πετρελαίου είναι όντως πολύ χρήσιμη για τη δουλειά που τη θέλω, είναι ότι πρέπει δηλαδή, απλά στα μέρη μου δε συνιθίζεται και ούτε που μου πήγε το μυαλό. Αδιάβαστος!
Replied on: 21 August 2008 11:19:21
Message: quote: Originally posted by miltos Η ηλεκτρομαγνητική πετρελαίου είναι όντως πολύ χρήσιμη για τη δουλειά που τη θέλω, είναι ότι πρέπει δηλαδή, απλά στα μέρη μου δε συνιθίζεται

Και τί γίνεται δηλαδή, από τη δεξαμενή κατ'ευθείαν στον καυστήρα? Κι αν τρυπήσει ο σωλήνας ή το μαρκούτσι ή χάνει κάποια σύνδεση, θα τρέχει συνέχεια?
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 11:32:36
Message: Θα τρέχει μέχρι να το καταλάβει κάποιος... Τι να πω. Αλλά και να βάλεις ηλεκτρομαγνητική πάλι δε θα τρέξει κάποια ποσότητα, τις ώρες που είναι αναμένος ο καυστήρας; Εννοείται βέβαια πως κακώς δεν μπαίνει, δε λέω το παραπάνω σαν δικαιολογία. Και δε λέω ότι κανένας δε βάζει ηλεκτρομαγνητική. Απλά εγώ δεν έχω δει πουθενά...
Αφήσαμε ασχολίαστο το ενδεχόμενο μπαμ που ανέφερε ο dimis. Ελπίζω το αντιψυκτικό να κάνει τη δουλειά του. Από κει και πέρα το μπαμ δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από την περίπτωση που κάποιος που δεν έχει σχέση με το άθλημα πάει να ανάψει το λέβητα ο οποίος είναι παγωμένος και το μπαμ γίνεται ενώ αυτός βρίσκεται στο σπίτι... Θα πάει και αυτός στη διπλανή χώρα...
Replied on: 21 August 2008 12:54:08
Θα τρέχει μέχρι να το καταλάβει κάποιος... Τι να πω. Αλλά και να βάλεις ηλεκτρομαγνητική πάλι δε θα τρέξει κάποια ποσότητα, τις ώρες που είναι αναμένος ο καυστήρας; Εννοείται βέβαια πως κακώς δεν μπαίνει, δε λέω το παραπάνω σαν δικαιολογία. Και δε λέω ότι κανένας δε βάζει ηλεκτρομαγνητική. Απλά εγώ δεν έχω δει πουθενά...
Ναι, και πάλι θα τρέχει, αλλά σαφώς πολύ λιγότερες ώρες το χειμώνα, και μήνες συνολικά μέσα στο χρόνο. Σκέψου να τρέχει το καλοκαίρι που οι πιθανότητες να μπει κάποιος στο λεβητοστάσιο (δεν μιλάμε για σένα και μένα, ε;) είναι πολύ μικρότερες. Εδώ πάντως μάλλον πρέπει να συνηθίζεται, όχι ότι έχω ψάξει πολλά λεβητοστάσια, αλλά και ο υδραυλικός του κατασκευαστή στο σπίτι μου (εμπορική δουλειά) έβαλε, κι ας έχει κάνει την ύδρευση χωρίς συλλέκτες  Αθηναίοι υδραυλικοί, τί λέει η εμπειρία σας;
quote: Αφήσαμε ασχολίαστο το ενδεχόμενο μπαμ που ανέφερε ο dimis. Ελπίζω το αντιψυκτικό να κάνει τη δουλειά του. Από κει και πέρα το μπαμ δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από την περίπτωση που κάποιος που δεν έχει σχέση με το άθλημα πάει να ανάψει το λέβητα ο οποίος είναι παγωμένος και το μπαμ γίνεται ενώ αυτός βρίσκεται στο σπίτι... Θα πάει και αυτός στη διπλανή χώρα...
Εδώ έχω μια αφελή ερώτηση, και μη βαράτε... έστω ότι έγινε η στραβή. Ο λέβητας θα θερμανθεί γρηγορότερα, αλλά ο υδροστάτης θα κόψει, κι αν όχι θα κόψει ο ασφαλείας. Γιατί να κάνει μπαμ; Ο κυκλοφορητής βέβαια μπορεί να κάνει, αλλά το μπαμ του κυκλοφορητή είναι τόσο μεγάλο που να με πετάξει πέρα από τα σύνορα; Ως άσχετος ρωτάω, δεν έχω δει ποτέ. Και μια και το έφερε η κουβέντα, θεωρητικό ερώτημα: αν προστατέψω ξεχωριστά τον κυκλοφορητή με σχετικά μικρή ασφάλεια (π.χ. δύο φορές το ονομαστικό του ρεύμα), σε περίπτωση που έχει παγώσει/κολλήσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει, μήπως μου την πετάξει/κάψει και μου σώσει και τον κυκλοφορητή;
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 13:03:41
Message: Νίκο μιας και ανέφερες τις υπερτάσεις, πόσο ευαίσθητες είναι αυτές οι συσκευές; Πιστεύεις ότι χρειάζεται προστασία και στον πίνακα πέρα από κάποια τοπική (varistor) ή από αυτή που πιθανώς έχει ενσωματωμένη η συσκευή; Οι κεραυνοί δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή που με ενδιαφέρει η τηλεχειρισμός (το τηλεθέρμανση στο πρώτο post προφανώς το είπα χιουμοριστικά για αυτό συνοδέυονταν από χαμογελάκια). Πριν από λίγες μέρες μάλιστα κάηκε ο εναέριος μετασχηματιστής από τον οποίο τροφοδοτείται το σπίτι, σε απόσταση 20-30 m. Και όλη τη νύχτα έδινε 60V τάση. Ευτυχώς ήταν 60V και όχι πχ 120V διότι θα είχαν καεί πολλά ψυγεία και πιεστικά στην περιοχή που τα άφησαν συνδεδεμένα... Ευτυχώς δεν υπήρχαν "θύματα".
Replied on: 21 August 2008 13:11:54
Message: quote: Και μια και το έφερε η κουβέντα, θεωρητικό ερώτημα: αν προστατέψω ξεχωριστά τον κυκλοφορητή με σχετικά μικρή ασφάλεια (π.χ. δύο φορές το ονομαστικό του ρεύμα), σε περίπτωση που έχει παγώσει/κολλήσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει, μήπως μου την πετάξει/κάψει και μου σώσει και τον κυκλοφορητή;
Πιο καλά θα ήταν να βάλεις θερμικό. Μπορεί όμως ο κυκλοφορητής να έχει θερμίστορ από το οποίο οπλίζεις ρελέ και από το ρελέ δίνεις στον κυκλοφορητή. Αν θερμανθούν τα τυλίγματα δε θα οπλίζει το ρελέ.
Στο θέμα του μπουμ, αν παγώσει ο λέβητας δεν ξέρεις πια περιοχή θα ξεπαγώσει πρώτα. Μπορεί πχ οι υδροστάτες να μείνουν σε παγωμένη περιοχή, ενώ από κάτω θα αρχίσει να "βράζει". Μπορεί και όχι. Είναι λίγο δύσκολο να πεις με σιγουριά. Πάντως στο thermostalh που έχουμε είναι πιθανό να συμβεί αυτό. Η φλόγα είναι χαμηλά και ζεσταίνει έντονα το κάτω μέρος του χιτωνίου
Replied on: 21 August 2008 13:19:39
Νίκο μιας και ανέφερες τις υπερτάσεις, πόσο ευαίσθητες είναι αυτές οι συσκευές; Πιστεύεις ότι χρειάζεται προστασία και στον πίνακα πέρα από κάποια τοπική (varistor) ή από αυτή που πιθανώς έχει ενσωματωμένη η συσκευή;
Δεν έχω ιδέα. Προφανώς βέβαια δεν υπάρχει μία απάντηση ναι ή όχι, εξαρτάται από τις προδιαγραφές της συγκεκριμένης συσκευής που θα επιλεγεί.
quote: Οι κεραυνοί δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή που με ενδιαφέρει η τηλεχειρισμός (το τηλεθέρμανση στο πρώτο post προφανώς το είπα χιουμοριστικά για αυτό συνοδέυονταν από χαμογελάκια). Πριν από λίγες μέρες μάλιστα κάηκε ο εναέριος μετασχηματιστής από τον οποίο τροφοδοτείται το σπίτι, σε απόσταση 20-30 m. Και όλη τη νύχτα έδινε 60V τάση. Ευτυχώς ήταν 60V και όχι πχ 120V διότι θα είχαν καεί πολλά ψυγεία και πιεστικά στην περιοχή που τα άφησαν συνδεδεμένα... Ευτυχώς δεν υπήρχαν "θύματα".
Υπ'αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν καλή ιδέα να ληφθούν μέτρα προστασίας στον κεντικό πίνακα, για να προστατέψεις όλες τις εγκατεστημένες συσκευές, και την ίδια την εγκατάσταση;
Γενικά, έχω την εντύπωση ότι ο Περικλής (και ίσως όχι μόνο) είναι πιο σχετικός με θέματα προστασίας ηλ/κών εγκαταστάσεων.
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 13:22:41
quote: Και μια και το έφερε η κουβέντα, θεωρητικό ερώτημα: αν προστατέψω ξεχωριστά τον κυκλοφορητή με σχετικά μικρή ασφάλεια (π.χ. δύο φορές το ονομαστικό του ρεύμα), σε περίπτωση που έχει παγώσει/κολλήσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει, μήπως μου την πετάξει/κάψει και μου σώσει και τον κυκλοφορητή;
Πιο καλά θα ήταν να βάλεις θερμικό. Μπορεί όμως ο κυκλοφορητής να έχει θερμίστορ από το οποίο οπλίζεις ρελέ και από το ρελέ δίνεις στον κυκλοφορητή. Αν θερμανθούν τα τυλίγματα δε θα οπλίζει το ρελέ.
Στο θέμα του μπουμ, αν παγώσει ο λέβητας δεν ξέρεις πια περιοχή θα ξεπαγώσει πρώτα. Μπορεί πχ οι υδροστάτες να μείνουν σε παγωμένη περιοχή, ενώ από κάτω θα αρχίσει να "βράζει". Μπορεί και όχι. Είναι λίγο δύσκολο να πεις με σιγουριά. Πάντως στο thermostalh που έχουμε είναι πιθανό να συμβεί αυτό. Η φλόγα είναι χαμηλά και ζεσταίνει έντονα το κάτω μέρος του χιτωνίου
Λογικά και τα δύο 
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 13:36:56
Message: quote: Υπ'αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν καλή ιδέα να ληφθούν μέτρα προστασίας στον κεντικό πίνακα, για να προστατέψεις όλες τις εγκατεστημένες συσκευές, και την ίδια την εγκατάσταση;
Αναμφισβήτητα. Έτσι και αλλιώς είναι προγραμματισμένη μια αναβάθμιση του γενικού πίνακα, οπότε κοτσάρουμε και την αντικεραυνική πρόστασία... Και ίσως πιο χρήσιμος από όλα, μετά το φετινό που είδα με την παρατεταμένη υπόταση, θα ήταν ένας επιτηρητής στάθμης τάσης. Μπορεί ίσως να σε γλιτώσει αν όχι από μεγαλύτερες, από εξίσου σημαντικές ζημιές από ότι τα αντικεραυνικά.
Reply author: Pirate
Replied on: 21 August 2008 13:49:44
Message: Στην Αμοργό και πάλι. Και παρά τις υποσχέσεις μου ότι δεν θα βάλω το μαραφέτι στη USB εντούτοις το κάνω κάποιες μικρές ώρες και σας διαβάζω. Σήμερα όμως θεώρησα ότι πρέπει να παρέμβω! Κρυμμένος και στα γρήγορα για τον φόβο διπλής παντόφλας ποστάρω τα παρακάτω:
Μικρή εισαγωγή: Επειδή μέσα στα πειρατικά καράβια δεν έχουμε χωριστούς ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, ασυρματιστές ηλεκτρονικούς, καυστηραντζήδες κ.ο.κ. αναγκαζόμαστε όλο το τσούρμο να εκπαιδευόμαστε σε όλα και πιστέψτε με το πάμε το πλεούμενο πιο δεξιοτεχνικά και από τον στόλο! Κάτω από το πρίσμα αυτό ο πειρατής θα έκανε τα παρακάτω: 1. Αν είχα φόβο παγωνιάς ή αδειάσματος νερού ποτέ δεν θα ξεκίναγα τον λέβητα έτσι στη ψύχρα από μακριά. Θα έβαζα ένα flow-switch στην επιστροφή και θα ξεκίναγα πρώτα απ' όλα τον κυκλοφορητή. Αν είχα πάγο ή άδειασμα δεν θα είχα ροή και συνεπώς δεν θα έκλεινε η επαφή στο flow. Αυτή θα την πέρναγα σε σειρά με την γέφυρα του θερμοστάτη χώρου στο πινακάκι του λέβητα και συνεπώς όχι ροή, όχι άναμμα. Aκόμα και τα τηλεφωνικά modem έχουν επαφές επιβεβαίωσης. Θα έκλεινα στη περίπτωση αυτή μία τέτοια επαφή και ο χρήστης θα έπαιρνε την απάντηση Yok! Μη με ρωτάτε πώς θα έβαζα σε λειτουργία τον κυκλοφορητή πριν απ' όλα. Είναι απλό και δεν έχω χρόνο για περισσότερα! 2. Για το περιβόητο μπαμ! Ακόμα και για τον φόβο των διπλωματικών μας προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες ώστε να μας ζητούν τίποτε αποζημιώσεις από ένα τέτοιο μπαμ, θα έκανα το εξής: Θα χρησιμοποιούσα τον πρεσοστάτη που λέει ο Μίλτος αλλά όχι έτσι! Θα τον έβαζα ακριβώς δίπλα στην βαλβίδα ασφαλείας και θα τον ρύθμιζα ώστε να μου ανοίγει την επαφή σε περίπτωση που αντιληφθεί πίεση στο σύστημα πάνω από 5 Bar. Την επαφή θα την έβαζα κι αυτή σε σειρά με τα προηγούμενα και θα την κλείδωνα ώστε να θέλει χέρι για το Reset. Για να κάνει μπαμ ο λέβητας πρέπει πρώτα να ανέβει πολύ ψηλά η πίεση και να περάσει τα 15 Bar. Ο πειρατής σας υπόσχεται ότι με 1,5 ή 3 Bar πίεση ο λέβητας όσο πάγο και να 'χει μέσα του δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει μπαμ! Συνεπώς με πιέσεις κάτω από 5 Bar το μόνο που μπορεί να σκάσει είναι το δοχείο διαστολής το οποίο θα συμβούλευα να μην είναι κόκκινο αλλά μπλε (10 bar) οπότε πάει κι αυτός ο φόβος!
Υ.Σ. 1. Φίλε Nyannaco φαντάσου έναν λέβητα που το περιεχόμενο νερό είναι μεταξύ πάγου και νερού. Στη περίπτωση αυτή τα αισθητήρια πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν σωστά την αυξάνουσα θερμοκρασία του μίγματος (νερού & πάγου) και συνεπώς θα ο καυστήρας θα είναι out of control. 2. Υπάρχει και η περίπτωση ώστε η εισαγωγή να είναι στο σημείο εξόδου γεμάτη πάγο και να μη μπορεί να αισθανθεί σωστά ο πρεσοστάτης αλλά και η βαλβίδα ασφαλείας. Στη περίπτωση αυτή μας εγγυάται το flow-switch! Δεν θα έχουμε ροή άρα και όχι φόβο!
Πειρατής των απομακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων!
(Σαν πολύς χρόνος δεν πέρασε;) ΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!! Μπααααμ!!!!!
Replied on: 21 August 2008 14:04:55
Message: Μου αρέσει η ιδέα του flow-switch! Περιπλέκει βέβαια λίγο τους αυτοματισμούς η ανάγκη για ξεκίνημα του κυκλοφορητή πρώτα, μετά σταμάτημα και άναμμα καυστήρα κλπ, αλλά δίνει τροφή για σκέψη  Το παραπάνω με την υπόθεση ότι δεν θα μπει logo, για να σε προλάβω. Αν είναι να βάλω και τηλεχειρισμό και logo και να δώσω μαζί με τα υπόλοιπα κανένα χιλιάρικο, βρίσκω κάποιον ντόπιο να τον παίρνω τηλέφωνο και να πετάγεται να το ανάβει με δέκα ευρουλάκια τη φορά, οπότε το χιλιάρικο θα με πάει πάνω από δέκα χρόνια, και δε θα το δώσω και μαζεμένο   
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 14:07:56
Message: Είχε ενδιαφέρον η παρέμβαση, και κρατάω από αυτή τον flow switch. Τον πρεσοστάτη επιμένω να τον χρησιμοποιήσω σαν προστασία από έλλειψη νερού. Βέβαια δεν μας απαγορεύει κανείς να βάλουμε 2 πρεσοστάτες έναν για μικρή πίεση και έναν για μεγάλη. Αλλά θεωρώ ότι πρώτα θα παγώσει ο πρεσοστάτης και μετά ο λέβητας, οπότε μάλον δεν έχει κάτι να προσφέρει (εξακολουθούμε να καλυπτόμαστε από τον flow switch όπως είπες).
Replied on: 21 August 2008 14:17:21
Message: quote: Μου αρέσει η ιδέα του flow-switch! Περιπλέκει βέβαια λίγο τους αυτοματισμούς η ανάγκη για ξεκίνημα του κυκλοφορητή πρώτα, μετά σταμάτημα και άναμμα καυστήρα κλπ, αλλά δίνει τροφή για σκέψη Το παραπάνω με την υπόθεση ότι δεν θα μπει logo,
Ο αυτοματισμός νομίζω πως μπορεί να βγει σχετικά απλά. Μπορείς να το κάνεις με διάφορους τρόπους.
Για παράδειγμα, πρώτα βάζεις σε λειτουργία τον κυκλοφορητή τηλεφωνικά. Αν χρειαστεί το κάνεις διαμέσου ενός ρελέ που με μια nc επαφή κόβει τη φάση προς τον καυστήρα. Την επαφή του flow switch τη χρησιμοποείς για να δώσεις φάση στην τηλεφωνική συσκευή. Κατόπιν ζητάς από τη συσκευή την επιβεβαίωση ότι όλα καλά οπότε: α)απενεργοποιείς τον κυκλοφορητή β)κάνεις ότι θα έκανες για να ανάψει η θέρμανση
Άλλος τρόπος είναι απλά να κάνεις by pass τον υδροστάτη του κυκλοφορητή και με το που ανάψεις τη θέρμανση να γίνουν όλα μόνα τους. Εδώ την επαφή του flow switch τη βάζεις σε σειρά με τους υδροστάτες του καυστήρα. Έχεις το μειονέκτημα ότι θα δουλεύει ο κυκλοφορητής συνέχεια, αλλά δε νομίζω να χρειαστεί να κόψει, για μεγάλα διαστήματα τουλάχιστον, εκτός αν βάλεις μπρος τη θέρμανση 1-2 μέρες πριν φτάσεις στο σπίτι.
Μπορεί να το κάνουμε να λειτουργεί και καλύτερα το πράγμα, αλλά θα χρειαστεί πιο περίπλοκος αυτοματισμός με κάποια χρονικά ίσως. Αλλά τότε αρχίζει να γίνεται πιο ελκυστική η ιδέα με τον γείτονα ____________________ Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!
Replied on: 21 August 2008 14:21:34
Message: Παρεμπιπτόντως, προσωπικά θα προτιμούσα αμιγώς ηλεκτρολογικές λύσεις, που μπορώ να τις υλοποιήσω και μόνος μου. Στα υδραυλικά του κλειστού κυκλώματος δεν τολμάω να βάλω χέρι, και δεν έχω υδραυλικό που να εμπιστεύομαι στην περιοχή. 'Η μήπως υπάρχουν flow switches που δεν χρειάζονται επέμβαση στα υδραυλικά, σε προσιτό κόστος;
Νίκος
Replied on: 21 August 2008 14:41:02
Message: quote: Η μήπως υπάρχουν flow switches που δεν χρειάζονται επέμβαση στα υδραυλικά, σε προσιτό κόστος;
Δυστυχώς δεν έχω κάτι ολοκληρωμένο υπόψιν. Ξέρω μόνο πως υπάρχει προστασία από ξηρή λειτουργία αντλίας μέσω του cosφ αν αυτό σου δίνει κάποιο έναυσμα...
Replied on: 21 August 2008 19:17:33
Message: Τώρα που η οικογένεια βολτάρει στην παραλία κι εγώ αναρρώνω στο αυτοσχέδιο αναρρωτήριο του πειρατικού (τη γλιτώσαμε με κανά δυο μώλωπες) μπορώ να γράψω πιο άνετα: Ρε σεις Μίλτο & Νίκο γι' αυτό διακινδύνεψα την σωματική μου ακεραιότητα για να σας πιάσουν οι μιζέριες ότι δεν βάζετε LOGO; Και είναι ακριβό και τέτοια; Πελάτης είμαι και πλερώνω να γίνει η δουλειά μου! Εσείς τι θα πείτε δηλαδή ότι δεν βάζετε το ΕΝΑ και το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εργαλείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις δουλειές μας; Ο προγραμματισμός μαθαίνεται μέσα σε δύο μέρες αρκεί να το θελήσετε! Πόσο κάνει ένα LOGO; 120 ευρώ. Μ' αυτό καθαρίσατε! Εναλλακτικά: πόσο κάνουν 5 ρελέ λυχνίας δύο ή τριών επαφών και δυο με τρία χρονικά; Μήπως τα ξεπεράσαμε τα 120; Πού το είδατε το χιλιάρικο; Όσο για το πρόγραμμα αν έχετε όντως συγκεκριμένη δουλειά να κάνετε προχωράτε και θα σας το φτιάξω εγώ παρουσία σας και για εκπαιδευτικούς λόγους. Λοιπόν: Έχουμε ένα LOGO που έχει 8 εισόδους και 4 εξόδους. Ξεκινώ από τις εξόδους: Έξοδοι: 1-> Καυστήρας, 2-> Κυκλοφορητής, 3-> Επαφή επιβεβαίωσης για το modem, 4-> Κενή Είσοδοι: 1-> Από modem για θέρμανση ΟΝ, 2-> Από flow-switch, 3-> Από θερμοστάτη κυκλοφορητή ότι t>45°, 4-> Από alarm καυστήρα ότι για κάποιο λόγο κόμπλαρε. 5-6-7-8 είσοδοι από πρεσοστάτες και ό,τι άλλο θελήσετε. Πώς λειτουργεί: Από τη στιγμή που πάρει την εντολή Νο 1 τότε πάει και βάζει σε λειτουργία τον κυκλοφορητή. Θα πρέπει μέσα σε καθορισμένο χρόνο μερικών δευτερολέπτων να πάρει την είσοδο Νο 2. Εφόσον την πάρει αφήνει το σύστημα να λειτουργήσει έτσι τουλάχιστον για 2 λεπτά. Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό δεν πρέπει να αφαιρεθεί η εντολή Νο 2. Αν όντως γίνει έτσι επιβεβαιωνόμαστε ότι και νερό έχουμε και πάγο δεν έχουμε τουλάχιστον χαμηλά στον λέβητα. Τότε και μόνο τότε κλείνουμε τον κυκλοφορητή και ξεκινάμε τον καυστήρα. Θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (10', 15', 20') να πάρουμε είσοδο Νο 3 ότι ο λέβητας είναι άνω των 45°. Εφόσον πάρουμε την Νο 3 στο μέσα στο προρυθμισμένο αυτό χρονικό διάστημα τότε ξεκινάμε τον κυκλοφορητή. Αυτός θα λειτουργεί και για χρόνο πέρα από το κλείσιμο της Νο 1 εφόσον βλέπει t>45° (παίζεται αυτό. Το βλέπουμε με το τελείωμα του προγράμματος). Λεπτομέρειες που δέχονται οιοδήποτε customization: 1. Η επιβεβαίωση στην έξοδο 3 μπορεί να γίνει σε οιαδήποτε φάση του προγράμματος. Καλύτερα να γίνει με το δεύτερο έναυσμα του κυκλοφορητή. 2. Αν στο μεταξύ κομπλάρει ο καυστήρας μπορούμε να δώσουμε διακοπτόμενο σήμα στην έξοδο 3 αν στο μεταξύ το υποστηρίζει το modem. 3. Αν κάτι δεν πάει καλά τότε σταματάμε αμέσως τον καυστήρα και ανοίγουμε την επαφή στην έξοδο 3 ώστε ο χρήστης να πάρει την επιβεβαίωση και να διακόψει την εντολή (είσοδο Νο 1). Και να μη το κάνει δεν έχασε η Βενετιά βελόνι! 4. Οιαδήποτε στιγμή του διημέρου μπορεί ο χρήστης να επιβεβαιώνει μέσω της εντολής εξόδου Νο 3 ότι όλα πάνε καλά και το σπίτι θερμαίνεται κανονικά ώστε με το που θα φτάσει η οικογένεια όλοι να είναι ευχαριστημένοι αλλά κι αυτός να έχει αποφύγει να φάει την παντοφλιά στο «Δόξα-Πατρί» κάτι που εγώ δεν το κατάφερα να το αποφύγω σήμερα...
Υ.Σ. 1. Μην ακούσω τίποτε μιζέριες πάλι περί των 15 ευρώ και τριάντα πέντε λεπτών που «ξέρεις τι αξία έχουν» και άλλα τέτοια ωραία! 2. Άμα είναι να μου θυμώσετε κι εσείς ότι έχω «καθηγητικό ύφος» να το ξέρω να δηλώσω μαθητής σας. Ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα! 3. Φίλε μου Nyannaco δυστυχώς το flow-switch απαιτεί «χειρουργική επέμβαση» από υδραυλικό. Δεν είναι δα και καμιά επιστήμη να παρεμβάλλει στη γραμμή ένα μπρούτζινο ταυ! Το ίδιο το flow-switch θα το βιδώσεις εσύ με τα χεράκια σου κάτω από αυστηρότατες οδηγίες (ίσως και δικές μου αν θέλεις). Κάτι sonic που κυκλοφορούν και δεν κόβουν τη γραμμή, δεν σου τα συστήνω ως άκρως επισφαλή. Το πλέον σίγουρο είναι η γλώσσα! Τσικ-τσακ! Είναι κάτι σαν το μέσον που λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια ακατάπαυστα στον τόπο μας: έχεις γλώσσα; πάει καλά! Δεν έχεις; κάτσε στη γραμμή...
Πειρατής δίχως ούτε το άλλο μάτι! Τυφλός!
Replied on: 22 August 2008 08:30:00
Message: ΟΚ, με έπεισες. Αν αποφασίσω να προχωρήσω, το LOGO σίγουρα θα εξεταστεί ως εναλλακτική (και μάλλον με βλέπω να ενδίδω στο τέλος). Τελικά ίσως είναι περισσότερο ψυχολογικό, το έχω παρατηρήσει και σε άλλες περιπτώσεις ότι υποσυνείδητα προσπαθώ να αποφύγω το άγνωστο, μέχρι να αναγκαστώ να εμπλακώ, και μετά από λίγο να απορώ πώς ζούσα χωρίς αυτό.
Οσο για το flow switch, είχα δει στο internet τα υπερήχων και είχα μια ελπίδα που μου ποδοπάτησες Τελικά ισχύει πάντα ότι ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά.
Μια και μιλάμε για flow switches, είδα επίσης και κάποια με δύο εμβαπτιζόμενες ακίδες, εκ των οποίων η μία θερμαίνει το ρευστό και η δεύτερη είναι αισθητήριο θερμοκρασίας που "αντιλαμβάνεται" τη ροή μέσω της απομάκρυνσης της μάζας του ρευστού (συνεπεία της ροής) που έχει θερμάνει η πρώτη. Η δύσπιστη φύση μου δεν ικανοποιήθηκε...
Νίκος
Replied on: 22 August 2008 10:01:53
Message: Να συμπλήρώσω μόνο πως το logo ή ο οποιοσδήποτε αυτοματισμός θα πρέπει να υποστηρίζει και νορμάλ λειτουργία της θέρμασνης, όχι μόνο τηλεχειρισμό.
Πάντως συμφωνώ με τον Πειρατή, ότι το Logo αρχίζει να συμφέρει οικονομικά αλλά και από άποψη χώρου και ευκολίας συνδεσμολογίας από τη στιγμή που μπαίνουν στο παιχνίδι αρκετά ρελέ, χρονικά, χρονοδιακόπτες κλπ. Δηλαδή Νίκο σε αυτή την περίπτωση συστήνω ή το logo ή το γείτονα, όχι κλασικό αυτοματισμό.
Αλλά εδώ μπαίνει το ερώτημα: Γιατί το Logo και όχι μία άλλη από τις τόσες παρόμιες συσκευές άλλων εταιριών που κυκλοφορούν; Από συνήθεια ή από άποψη;
Επίσης πειρατή κάτι άλλο: Τους υδροστάτες του καυστήρα δεν τους έβαλες καθόλου στο παιχνίδι σαν εισόδους του Logo. Αυτό είναι τυχαίο, ή είναι πάγια τακτική, για λόγους ασφαλείας; Ειδικά τον ασφαλείας φαντάζομαι θα τον παρεμβάλεις πάντα στη γραμμή του καυστήρα
Replied on: 22 August 2008 11:27:32
Τελικά ίσως είναι περισσότερο ψυχολογικό, το έχω παρατηρήσει και σε άλλες περιπτώσεις ότι υποσυνείδητα προσπαθώ να αποφύγω το άγνωστο, μέχρι να αναγκαστώ να εμπλακώ, και μετά από λίγο να απορώ πώς ζούσα χωρίς αυτό.
Μεγάλη κουβέντα! Από τη στιγμή που το συνειδητοποιήσεις αυτό, είσαι έτοιμος για νέες «θάλασσες». Ποτέ δεν χάνεις! Πάντα όμως χρειάζεται προσπάθεια και καθόλου ώς πολύ λιγοστό ρελάξ! Επιλέγεις... Να που στο τέλος θα γεμίσει η «θάλασσα με γοργοτάξιδα πειρατικά»
quote: Originally posted by nyannaco
Μια και μιλάμε για flow switches, είδα επίσης και κάποια με δύο εμβαπτιζόμενες ακίδες, εκ των οποίων η μία θερμαίνει το ρευστό και η δεύτερη είναι αισθητήριο θερμοκρασίας που "αντιλαμβάνεται" τη ροή μέσω της απομάκρυνσης της μάζας του ρευστού (συνεπεία της ροής) που έχει θερμάνει η πρώτη. Η δύσπιστη φύση μου δεν ικανοποιήθηκε...
Το παίρνουμε και το «πλακώνουμε» στις δοκιμές! Θα δείξει! Υπάρχουν και διαφραγματικά flow-switces που λειτουργούν με μεμβράνη και λειτουργούν βάσει της διαφορικής πίεσης μεταξύ δύο σημείων που αναγκαστικά υπάρχει λόγω της ροής. Είναι και ρυθμιζόμενα! Πλεονεκτούν στο ότι επιλέγεις 2 σημεία που σ' ενδιαφέρουν άμεσα (π.χ. τα άκρα του λέβητα) αλλά σέρνουν πέντ' έξη μειονεκτήματα: αναφέρω εν τάχει δύο από αυτά: 1. Μεμβράνη = ευαισθησία (π.χ. τα αυτιά μας) 2. Μπορεί το σημείο υψηλής πίεσης να είναι εγκλωβισμένο σε πίεση λόγω άλλων αιτίων ενώ το σημείο χαμηλής πίεσης να χάσκει στον αέρα. Τότε τι γίνεται; η εντολή δόθηκε και φασκελοκουκούλωστα...
quote: Originally posted by Miltos
Να συμπλήρώσω μόνο πως το logo ή ο οποιοσδήποτε αυτοματισμός θα πρέπει να υποστηρίζει και νορμάλ λειτουργία της θέρμασνης, όχι μόνο τηλεχειρισμό.
Τι το πιο εύκολο. Σου θυμίζω ότι έχουμε 4 εισόδους άδειες και σε μία από αυτές φέρνουμε το σήμα του θερμοστάτη χώρου του σπιτιού. Στην άλλη είσοδο φέρνουμε μία εντολή «κοντινής» λειτουργίας και ελέγχουμε και τηλεχειρισμό και κανονική λειτουργία. Παιδιά έχω βαρεθεί να το γράφω στο forum! Δεν περιμένουμε από κανένα έτοιμο μηχανάκι της αγοράς να μας κάνει τη δουλειά μας. Άλλο το fast-food και άλλο η γιαγιά μας ή η μαμά μας η μαγείρισσα. Πώς θα το κάνουμε!
Επίσης πειρατή κάτι άλλο: Τους υδροστάτες του καυστήρα δεν τους έβαλες καθόλου στο παιχνίδι σαν εισόδους του Logo. Αυτό είναι τυχαίο, ή είναι πάγια τακτική, για λόγους ασφαλείας; Ειδικά τον ασφαλείας φαντάζομαι θα τον παρεμβάλεις πάντα στη γραμμή του καυστήρα
Καλά το διαπίστωσες! Το έχω σαν αρχή! Δεν υπεισέρχομαι ποτέ στο σύστημα θερμοστατικής ρύθμισης του καυστήρα καθώς και στα συστήματα ασφαλείας του. Ειμή ελαχίστων εξαιρέσαιων. Για τον κυκλοφορητή δεν τρέχει τίποτα! Του αλλάζω τα φώτα! Τον πάω όπως θέλω εγώ και κατά περίπτωση. Παράδειγμα το παράδειγμά μας.
Αλλά εδώ μπαίνει το ερώτημα: Γιατί το Logo και όχι μία άλλη από τις τόσες παρόμιες συσκευές άλλων εταιριών που κυκλοφορούν; Από συνήθεια ή από άποψη;
Βρήκες άνθρωπο να «μουλιάζει μες τη συνήθεια»! Άποψη! Κάποιοι λόγοι: 1. Siemens 2. 10 χρόνια λειτουργίας. Πάνω από 50 συστήματα που τρέχουν καθημερινά δίχως ούτε ένα περιστατικό! «Χτύπα ξύλο!!» 3. Αποφεύγω να βάζω στον υπολογιστή μου (εδώ και 15 χρόνια το έχω σαν αρχή) άσκοπα προγράμματα που δεν τα θεωρώ ως πλήρως αναγκαία. Ο λόγος είναι στην αδυναμία του λειτουργικού. Τα windows βασίζονται πάνω σε βιβλιοθήκες που ο καθένας φέρνει τις δικές του (τα γνωστά .dll). Η πείρα έχει δείξει ότι δεν καθαρίζει εύκολα με ένα uninstall ο υπολογιστής και αυτή είναι η αιτία που βαραίνει με το πέρασμα του χρόνου. Συνεπώς δεν βάζω προγράμματα του τάδε ή του δείνα αν δεν σιγουρευτώ ότι υπάρχει αποχρών λόγος να το κάνω. Όσο για τη γλώσσα προγραμματισμού, αυτό είναι το λιγότερο! Οι γλώσσες είναι τρεις και όλοι παίζουν μ' αυτές: 1. Ladder 2. STL 3. FBD Η πρώτη έρχεται πολύ κοντά στους ηλεκτρολόγους, η δεύτερη στους κομπιουτεράδες που ξέρον να γράφουν κώδικα σε γλώσσες προγραμματισμού των PCs και η τρίτη είναι σινιέ για εκείνους που δεν ξέρουν από επαφές ηλεκτρολογικές και NC , NO και τέτοια αποδέλοιπα αλλά δεν γνωρίζουν και τίποτα από source κώδικα (basic, Pascal, C, κλπ) Το LOGO ήλθε κατ' ευθείαν με την τρίτη και στις τελευταίες του εκδόσεις υποστήριξε και τις άλλες δύο. Δεν κάνει μαθηματικές πράξεις και συνεπώς δεν έχει απόλυτη ανάγκη την STL. Έχει τις special συναρτήσεις του που ο χρήστης καλύπτεται άνετα για δουλειές σαν τις δικές μας. Για μένα είναι ο Αυτοκράτορας και φυσικά υπάρχουν και οι πρίγκηπες...
Πειρατής εκπαιδεύων το τσούρμο να ανεβοκατεβάζει τα πανιά μέσω μπουτονιέρας...
Replied on: 24 August 2008 19:35:32
Message: Λοιπόν, το logo το βλέπω να πλησιάζει όλο και περισσότερο, ανεξαρτήτως τηλεχειρισμού, σε αντικατάσταση του πίνακα αυτονομίας... Παρασκευή βράδυ πήγα στο εξοχικό και άναψα το boiler, και το έσβησα μετά από καμμιά ώρα. Δεν τράβηξα ζεστό νερό το βράδυ. Σάββατο πρωϊ κατεβαίνω για την καθιερωμένη βόλτα στο λεβητοστάσιο, και βλέπω το λέβητα σε λειτουργία (καυστήρας σβηστός εκείνη τη στιγμή), τον κυκλοφοτητή σε λειτουργία, και τη θερμοκρασία του νερού στο boiler στους 80C!!! Θυμάμαι τα γαλλικά μου (πλουσιότατα σε αυτές τις περιπτώσεις) και αναζητώ τον ένοχο, που τελικά ήταν το ρελέ ελέγχου του καυστήρα, στον πίνακα συτονομίας... κόλλησε και δεν αφόπλισε όταν εξέλιπε η εντολή του boiler. Το ένοχο ρελέ θα αντικατασταθεί, αλλά η εμπιστοσύνη μου στο είδος έχει πλέον κλονιστεί 
Νίκος
Replied on: 25 August 2008 03:38:20
Λοιπόν, το logo το βλέπω να πλησιάζει όλο και περισσότερο, ανεξαρτήτως τηλεχειρισμού, σε αντικατάσταση του πίνακα αυτονομίας...
Όποτε νομίζεις σφύρα μου να το φτιάξουμε παρέα το πρόγραμμα
Πειρατής που δεν πάει για ύπνο
Replied on: 25 August 2008 10:15:30
Message: quote: Το ένοχο ρελέ θα αντικατασταθεί, αλλά η εμπιστοσύνη μου στο είδος έχει πλέον κλονιστεί
Τι μας κάνεις τώρα! Πόσες επαφές έχει το ρελέ; Κόλησαν όλες;
Ηθικό δίδαγμα: Υδροστάτης ασφαλείας μετά από το ρελέ του καυστήρα, αν υπάρχει τέτοιο.
Replied on: 25 August 2008 11:16:00
Ηθικό δίδαγμα: Υδροστάτης ασφαλείας μετά από το ρελέ του καυστήρα, αν υπάρχει τέτοιο.
Δεν εννοεί ρε Μίλτο αυτό που ενόησες! Δεν κόλλησε θερμοστατικά ο καυστήρας σε ΟΝ Mode οπότε τότε θα μιλούσαμε για θερμοστάτη ασφαλείας. Απλώς κόλλησε η εντολή από την αντίστοιχη ηλεκτροβάνα μέσω του ρελέ και δεν έσβηνε ο λέβητας οπότε δούλευε και ο ωρομετρητής. Εκτός αυτών ο λέβητας λειτουργούσε κανονικά τον κύκλο του. Βέβαια λόγω κλεισίματος της ηλεκτροβάνας όλο το νερό θα πήγαινε προς την by-pass εκτόνωση και ο λέβητας θα παρέμενε θερμός ενώ ο καυστήρας θα λειτουργούσε πολύ λίγο ίσα να καλύπτει τις απώλειες εκ του λεβητοστασίου.
Πειρατής
Replied on: 25 August 2008 11:22:49
quote: Το ένοχο ρελέ θα αντικατασταθεί, αλλά η εμπιστοσύνη μου στο είδος έχει πλέον κλονιστεί
Τι μας κάνεις τώρα! Πόσες επαφές έχει το ρελέ; Κόλησαν όλες;
Για την ιστορία το ρελέ έχει δύο μεταγωγικές επαφές, αλλά δεν κόλλησαν οι επαφές. Κόλλησε το πλαστικό στοιχείο που, πιεζόμενο από τον οπλισμό, πιέζει και μετάγει τις επαφές. Δηλαδή καθαρά μηχανικό πρόβλημα, όχι ηλεκτρικό. Υποψιάζομαι ότι έχει να κάνει με το ότι έχει σπάσει ένα κομμάτι από το πλαστικό περιστροφικό λεβιεδάκι στο εξωτερικό της συσκευασίας που προορίζεται για χειροκίνητο όπλισμα για δοκιμή (ας πρόσεχα...) 
Τόσο ο υδροστάτης ασφαλείας όσο και ο υδροστάτης λειτουργίας του καυστήρα είναι μετά το ρελέ, και αυτό με έσωσε από το μπαμ... ο ΥΣ λειτουργίας έκοβε κανονικά στους 82-83C, εξ'ού και το νερό στο boiler έμεινε στους 80C. Ο ΥΣ ασφαλείας δεν έπεσε.
Νίκος
Replied on: 25 August 2008 11:30:34
quote: Originally posted by miltos
Δεν εννοεί ρε Μίλτο αυτό που ενόησες! Δεν κόλλησε θερμοστατικά ο καυστήρας σε ΟΝ Mode οπότε τότε θα μιλούσαμε για θερμοστάτη ασφαλείας. Απλώς κόλλησε η εντολή από την αντίστοιχη ηλεκτροβάνα μέσω του ρελέ και δεν έσβηνε ο λέβητας οπότε δούλευε και ο ωρομετρητής. Εκτός αυτών ο λέβητας λειτουργούσε κανονικά τον κύκλο του. Βέβαια λόγω κλεισίματος της ηλεκτροβάνας όλο το νερό θα πήγαινε προς την by-pass εκτόνωση και ο λέβητας θα παρέμενε θερμός ενώ ο καυστήρας θα λειτουργούσε πολύ λίγο ίσα να καλύπτει τις απώλειες εκ του λεβητοστασίου.
Πειρατής
Περίπου... η εντολή για το boiler είχε ακυρωθεί (και η θέρμανση, εννοείται, ήταν σβηστή), οπότε κόπηκε η φάση στις ηλεκτροβάνες (συνδεσμολογία για τελευταία ανοιχτή), με αποτέλεσμα η ΗΒ του boiler να μείνει ανοιχτή (ως όφειλε για αποθέρμανση). Ετσι, καυστήρας και κυκλοφορητής συνέχιζαν να στέλνουν το ζεστό νερό στο boiler μέχρι που αυτό έπιασε (σχεδόν) τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα, οπότε από κει και πέρα άναβε μόνο για αναπλήρωση απωλειών. Ο κυκλοφορητής βέβαια δούλευε συνέχεια, αλλά ευτυχώς δεν "μασάνε" οι κυκλοφορητές από 12-15 ώρες συνεχούς λειτουργίας...
Νίκος
Replied on: 25 August 2008 11:58:58
Message: quote: Originally posted by nyannaco η εντολή για το boiler είχε ακυρωθεί (και η θέρμανση, εννοείται, ήταν σβηστή), οπότε κόπηκε η φάση στις ηλεκτροβάνες (συνδεσμολογία για τελευταία ανοιχτή), με αποτέλεσμα η ΗΒ του boiler να μείνει ανοιχτή (ως όφειλε για αποθέρμανση).
Προχώρα το! Ξήλωμα όλα! Αν δεν μάθεις στο δικό σου πού θα μάθεις; Έχε υπ' όψιν σου ότι τα ρελέ λυχνίας (και κάθε άλλου είδους ρελέ) τα ξεκάνουν οι κακές θερμοστατικές επαφές (θερμοστάτες χώρου). Το πρώτο αναλώσιμο του όλου συστήματος είναι ο θερμοστάτης χώρου σε περίπτωση που είναι παλιάς τεχνολογίας. Πρέπι να αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Στο LOGO, σε περίπτωση που αντιμετώπιζα στο παρελθόν τέτοιους θερμοστάτες και γνωρίζοντας το κακό σενάριο δεν τις έπαιρνα τις εντολές στο έτσι. Μεσολαβούσα ένα on-delay της τάξης των 30 sec. Σήμερα δεν το κάνω διότι εδώ και πέντε χρόνια τους πετάω τους παλιούς θερμοστάτες χώρου όπου μου τύχουνε και τους αντικαθιστώ με ηλεκτρονικούς σημερινής τεχνολογίας.
Πειρατής Αιγαιοπελαγίσιος
Replied on: 25 August 2008 12:08:56
Message: quote: Δεν εννοεί ρε Μίλτο αυτό που ενόησες! Δεν κόλλησε θερμοστατικά ο καυστήρας σε ΟΝ Mode οπότε τότε θα μιλούσαμε για θερμοστάτη ασφαλείας
Το κατάλαβα ότι δεν εννοεί αυτό. Απλά κάνω συνειρμούς... Και έχω δει τον ασφαλείας να κόβει την εντολή του ρελέ...
Replied on: 25 August 2008 12:56:41
Message: quote: Originally posted by Pirate Προχώρα το! Ξήλωμα όλα! Αν δεν μάθεις στο δικό σου πού θα μάθεις; Έχε υπ' όψιν σου ότι τα ρελέ λυχνίας (και κάθε άλλου είδους ρελέ) τα ξεκάνουν οι κακές θερμοστατικές επαφές (θερμοστάτες χώρου). Το πρώτο αναλώσιμο του όλου συστήματος είναι ο θερμοστάτης χώρου σε περίπτωση που είναι παλιάς τεχνολογίας. Πρέπι να αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Στο LOGO, σε περίπτωση που αντιμετώπιζα στο παρελθόν τέτοιους θερμοστάτες και γνωρίζοντας το κακό σενάριο δεν τις έπαιρνα τις εντολές στο έτσι. Μεσολαβούσα ένα on-delay της τάξης των 30 sec. Σήμερα δεν το κάνω διότι εδώ και πέντε χρόνια τους πετάω τους παλιούς θερμοστάτες χώρου όπου μου τύχουνε και τους αντικαθιστώ με ηλεκτρονικούς σημερινής τεχνολογίας.
Ο θερμοστάτης χώρου είναι ηλεκτρονικός σημερινής τεχνολογίας. Ολη η εκγατάασταση έγινε πέρσι τον Απρίλιο. Το ΘΧ τον έχω παρακολουθήσει και δεν κάνει τρεμοπαιξίματα, ανάβει και σβήνει "καθαρά" και όπως πρέπει (μάλιστα μετά μου άρεσε ο συγκεκριμένος, και έβαλα τον ίδιο και στο σπίτι στην Αθήνα, αντικαθιστώντας τον οκταετίας αναλογικό ηλεκτρονικό). Οπως έγραψα και παραπάνω, πιστεύω ότι το πρόβλημα στο ρελέ είναι μηχανικό, και προκλήθηκε από δικό μου κακό χειρισμό (του έσπασα ένα μέρος από το εξωτερικό λεβιεδάκι χειρισμού, με αποτέλεσμα μάλλον να μην "κλειδώνει" στη θέση του). Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ίσως βιάστηκα λίγο να αφορίσω τα ρελέ, αλλά αφού συνέβη μια φορά θα μπορούσε να ξανασυμβεί...
Νίκος
Replied on: 25 August 2008 13:18:09
Message: quote: Originally posted by miltos Και έχω δει τον ασφαλείας να κόβει την εντολή του ρελέ...
Βάζω στοίχημα ότι άμα ψάξουμε θα βρούμε και κανέναν ξηλωμένο ή βραχυκυκλωμένο, επειδή... τον πέταγε συχνά 
Νίκος
Replied on: 25 August 2008 13:21:51
Message: quote: Βάζω στοίχημα ότι άμα ψάξουμε θα βρούμε και κανέναν ξηλωμένο ή βραχυκυκλωμένο, επειδή... τον πέταγε συχνά
Αχά! Εδώ είναι το ωραίο. Πρώτα τον βρήκα ξηλωμένο! Έβαλα κάποιον να το φτιάξει. Πάει λοιπόν και απλά τον βάζει σε σειρά με τον υδροστάτη ρύθμισης της θερμοκρασίας του νερού, ο οποίος όμως όπλιζε ρελέ... Φυσικά δεν έμεινε έτσι και παρεμβλήθηκε στη φάση που πάει στον καυστήρα.
Reply author: peris
Replied on: 25 August 2008 16:32:21
Message: μια εταιρία που έχω χρησιμοποιήσει προιόντα της (έχω βάλει και στο σπίτι μου τους ψηφιακούς θερμοστάτες της) είναι και η http://www.seitron.it/eng/prodotti/index.php έχει διάφορα κολπάκια για μαγκίτσες τηλεφωνικές. Μια φορά συνέδεσα τον έναν από τους 3 με την γραμμή και έπαιξα, αλλά σε μένα δεν έχει νόημα αυτό, διότι είναι κύρια κατοικία που δουλεύει 24 ώρες. Πάντως κατ' απαίτηση πελάτη, το κάναμε 1 φορά, αλλά απλά πράγματα, on off.
Περικλής Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Replied on: 28 August 2008 09:07:10
Message: Λοιπόν, κατέβασα το logo! soft comfort (demo) από το link που έδωσε ο Μίλτος σε ένα άλλο topic τις προάλλες, και ξεκίνησα να παίζω. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το user interface σηκώνει αρκετή βελτίωση, αλλά λειτουργικά το πρόγραμμα είναι δυνατό. Για χρήστη εξοικειωμένο με ψηφιακή σχεδίαση (λογικές πύλες κλπ) η ανάπτυξη της εφαρμογής είναι παιχνιδάκι, και τελικά φαίνεται ότι το logo κάνει παπάδες σε σχέση με τον κλασικό αυτοματισμό! Φοβάμαι ότι κόλλησα... το news box παραγγέλθηκε ήδη, στα 166 ευρώ με το ΦΠΑ. Θα επανέλθω.
Νίκος
Replied on: 28 August 2008 09:58:27
Λοιπόν, κατέβασα το logo! soft comfort (demo) από το link που έδωσε ο Μίλτος σε ένα άλλο topic τις προάλλες, και ξεκίνησα να παίζω. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το user interface σηκώνει αρκετή βελτίωση, αλλά λειτουργικά το πρόγραμμα είναι δυνατό. Για χρήστη εξοικειωμένο με ψηφιακή σχεδίαση (λογικές πύλες κλπ) η ανάπτυξη της εφαρμογής είναι παιχνιδάκι, και τελικά φαίνεται ότι το logo κάνει παπάδες σε σχέση με τον κλασικό αυτοματισμό! Φοβάμαι ότι κόλλησα... το news box παραγγέλθηκε ήδη, στα 166 ευρώ με το ΦΠΑ. Θα επανέλθω.
Εύγε!
Υ.Σ. Υποψιάζομαι ότι κάτι ανάλογο παίζει κι ο Μίλτος γιατί χάθηκε από το προσκήνιο... Σιγουρος είναι κι ο Jimos Μάλλον φτιάξαμε τριάδα fore
Μαστροκαπετάνιος
Reply author: dipoli
Replied on: 28 August 2008 11:12:35
Replied on: 28 August 2008 13:06:49
Replied on: 28 August 2008 13:36:24
Replied on: 28 August 2008 14:39:15
Message: Λοιπόν, για να συνδέσουμε και με κάποιο παλαιότερο topic, νομίζω ότι το επόμενο project πρέπει να είναι LOGO για τον έλεγχο μηχανικής ψησταριάς... αισθητήρας θερμοκρασίας, ρομποτικός μηχανισμός ανεβοκατεβάσματος της σούβλας, το αρνί στην αρχή ψηλά και γρήγορα και μετά πιο αργά και λίγο χαμηλότερα κλπ. 
Νίκος
Replied on: 28 August 2008 14:41:44
Message: Και ανεμιστήρας για το φύσημα της φωτιάς, και ψεκαστήρι για το σβήσιμο, για αναλογικό έλεγχο του θερμικού φορτίου.
Replied on: 28 August 2008 14:43:16
Message: Παντως δεν την γλυτώνετε, προετοιμαστείτε, την Δευτέρα θα πέσει πρόσκληση για χοντρό μεσοβδόμαδα, κιόποιος προλάβει!
Replied on: 28 August 2008 14:48:55
όσον αφορά τη σούβλα, και μηχανισμός τσιμπήματος της πέτσας με πιεζοηλεκτρικό αισθητήριο για να αντιλαμβάνεται πότε είναι έτοιμο!
ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΣΚ..ΤΑ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚ...
και θα κλαίει ο Μίλτος!
Replied on: 28 August 2008 18:34:54
Message: Φαινομενικά ήμουνα μέσα αλλά ο ίδιος έξω κι ατένιζα την Κέρο και δεν έβλεπα τα posts που έπεφταν βροχή και γύρισα και είδα ολόκληρη ομάδα και ενθουσιάσθηκα με το ομαδικό της πνεύμα και με την δίψα της για προπόνηση για την ώρα που θα γίνει το μεγάλο παιχνίδι...
Για την νέα ομάδα (5αδα) του forum LOGO
Η ομάδα θα σκίσει!!
Καπετάν Γιώργης υποψήφιος προπονητής
Reply author: jimos
Replied on: 29 August 2008 02:14:19
Message: Για μένα δεν είμαι σίγουρος ακόμα, βάζω κάτω μελλοντικες επεκτάσεις που θέλω να κάνω (πλήρης αντιστάθμιση) και δε φαίνεται να φτάνουν οι αναλογικές είσοδοι (max 8) που μπορεί να πάρει το Logo. Και με το ethernet δε βλέπω να γινεται τίποτα. Το ψάχνω ακόμα. Για να δουμε.
Δημήτρης
Replied on: 29 August 2008 09:56:19
Message: Λοιπόν, έφτασε η μεγάλη ώρα να δημοσιεύσω την πρώτη μου απόπειρα με logo. Η ιστορία έχει ως εξής: εξοχική μονοκατοικία με ατομική μονάδα με ένα κυκλοφορητή και ηλεκτροβάνες για θέρμανση και boiler. Σήμερα ελέγχονται από πίνακα αυτονομίας του εμπορίου με ρελέ, με συνδεσμολογία για τελευταία ηλεκτροβάνα ανοιχτή για αποθέρμανση. Ο σκοπός είναι το logo να αντικαταστήσει τον ΠΑ, και να συνεργάζεται με τηλεχειρισμό μέσω GSM για την απομακρυσμένη ενεργοποίηση της θέρμανσης. Το boiler θα ενεργοποιείται μόνο τοπικά. Ο λέβητας φέρει τρεις υδροστάτες, του καυστήρα, του κυκλοφορητή (45C) και έναν τρίτο στους 70C για την αποθέρμανση. Θα τοποθετηθούν πρεσσοστάτης (ες) και flow switch, ώστε να μην ανάβει ο καυστήρας σε περίπτωση πίεσης εκτός ορίων ή άδειας εγκατάστασης (τόσο κατά την απομακρυσμένη όσο και κατά την τοπική ενεργοποίηση).
Το block διάγραμμα του προγράμματος:

Είσοδοι: 1. Εντολή από τηλεχειρισμό (ενεργοποίηση) 2. Εντολή θέρμανσης από Θερμοστάτη Χώρου 3. Εντολή boiler από Θερμοστάτη Χώρου 4. Επιστροφή από ηλεκτροβάνες (τουλάχιστον μία ανοιχτή) 5. Υδροστάτης κυκλοφορητή (45C) 6. Υδροστάτης αποθέρμανσης (70C) 7. Πρεσσοστάτης(ες) 8. Διακόπτης ροής
Εξοδοι: 1. Καυστήρας (οι ΥΣ λειτουργίας και προστασίας μπαίνουν σε σειρά μετά την έξοδο, τοπικά στη μονάδα) 2. Κυκλοφορητής 3. Εντολή στην ΗΒ θέρμανσης 4. Φάση προς ηλεκτροβάνες (συνδεσμολογία για τελευταία ανοιχτή, με διακοπή της φάσης όταν εκλείψει και η τελευταία εντολή)
Σημείωση: στην εντολή του boiler από το ΘΧ έχει παρεμβληθεί σε σειρά ο ΥΣ του boiler, πριν την είσοδο 3. Στο ίδιο σημείο (είσοδος 3) συνδέεται και η εντολή προς την ΗΒ του boiler.
Η θέρμανση ενεργοποιείται εφ'όσον η εντολή από τον τηλεχειρισμό είναι ενεργή, και ο ΘΧ δίνει εντολή. Αρα, για τοπική λειτουργία έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού ενεργοποιημένη, και ελέγχουμε από το ΘΧ. Για απομακρυσμένη λειτουργία, έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού απενεργοποιημένη και αφήνουμε On τη θέρμανση στο ΘΧ, οπότε η ενεργοποίηση επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του τηλεχειρισμού (είναι κρίσιμο ο ΘΧ να θυμάται την τελευταία του κατάσταση μετά από διακοπή ρεύματος!).
Τόσο ο καυστήρας όσο και ο κυκλοφορητής ενεργοποιούνται μόνον εφ'όσον ο πρεσσοστάτης δίνει το ΟΚ. Εαν αυτό πάψει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τόσο ο καυστήρας όσο και ο κυκλοφορητής απενεργοποιούνται άμεσα.
Η λογική χρήσης του διακόπτη ροής είναι η εξής: κατά την ενεργοποίηση ξεκινάει πρώτα ο κυκλοφορητής (ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, και εφ'όσον η πίεση είναι ΟΚ), και μερικά δευτερόλεπτα μετά διαβάζεται η ένδειξη του διακόπτη ροής. Αν είναι εντάξει σταματάει ο κυκλοφορητής, και (σε λίγα δευτερόλεπτα) ξεκινάει κανονικά ο καυστήρας. Αν όχι, δεν ξεκινάει. Σημείωση: ίσως οι χρόνοι που έβαλα να μην είναι αρκετοί (4 sec για να προλάβει να δώσει πλήρη ροή στο δίκτυο ο κυκλοφορητής), αλλά βοηθάει στην προσομοίωση. Αν χρειαστεί αλλάζει πανεύκολα.
Για όποιον έχει το logo! soft comfort και τη διάθεση και περιέργεια να το δει στην προσομοίωση, το πρόγραμμα βρίσκεται εδώ: http://nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy.lsc
Είναι η πρώτη μου απόπειρα, αλλά δεν ζητάω επιείκεια, όλα τα σχόλια ευπρόσδεκτα. Σίγουρα σηκώνει βελτιώσεις, π.χ. μηνύματα, καταγραφή ωρών λειτουργίας, αλλά ενδεχομένως και σε λειτουργικό επίπεδο.
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 10:09:06
Message: Πρακτικές σκέψεις εκτός logo: έλεγα να χρησιμοποιήσω δύο πρεσσοστάτες σε σειρά (όσον αφορά την ηλεκτρική σύνδεση), για αν ελέγγχω ότι η πίεση είναι μεταξύ ορίων, π.χ. για θεωρητική πίεση 1.5 bar (κρύο) να ζητάω 1.2 bar <= P <= 2.5 bar. Άναρωτιέμαι αν σε αυτή την περίπτωση έχει πρακτική αξία η χρήση του flow switch... υπάρχει καμμία πιθανότητα να έχω πίεση εντός ορίων και η εγκατάσταση να μην έχει νερό; Πιστέυω πως όχι, οπότε το flow switch περιορίζεται στο να με προστατεύσει από αστοχία του κυκλοφορητή (κολλημένος, καμμένος). Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν κινδυνεύω από μπαμ, οπότε δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.
Οσον αφορά την υδραυλική σύνδεση του πρεσσοτάτη (ή των πρεσσοστατών): Είναι αποδεκτό να παρεμβάλω ένα ταυ πριν τη βαλβίδα ασφαλείας του λέβητα και να τον συνδέσω εκεί, ώστε να αποφύγω κοψίματα σωλήνων;
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 12:01:03
Message: Νάτος ο Nyannaco! Πέθανες στο διάβασμα! Rentetive on-delay, wiping relay, on-delays, off-delays τα ξεσκόνισες! Δεν έχω ιδιαίτερα σχόλια. Άλλωστε αν υπάρχουν λάθη θα τα δεις στο debugging κατά το simulation. Μόνη παρατήρηση που δεν μπορείς να δεις στο simulation: Μετά τις αναλογικές εισόδους και τις αναλογικές συσκευές καλό είναι να παρεμβάλλεις ένα on-delay 6 δευτερολ. διότι θα έχεις ανεπιθύμητα τσικ-τσακ. Βάλε και δύο ωρομετρητές (θέρμανση & boiler) και διάβαζε τις ώρες μέσα από ένα Text block.
Όσον αφορά το άλλο θέμα που έθεσες μεταξύ πρεσοστατών & διακόπτη ροής, θεωρώ ασφαλέστερο το δεύτερο. Το οποίο και κάτι να συμβεί ποτέ δεν θα σου δώσει ΟΝ εντολή. Για τους πρεσοστάτες έχω να πω ότι πρέπει να τους βάλεις σε διαφορετική θέση. Του ενός δίπλα στη βαλβίδα ασφαλείας είναι καλή η θέση.
Replied on: 29 August 2008 12:23:45
Message: Ευχαριστώ για το tip για τις αναλογικές εισόδους και συσκευές, το κρατάω για το μέλλον αν χρησιμοποιήσω τέτοιες (π.χ. ένα αισθητήριο θερμοκρασίας από το λέβητα αντί για τρεις υδροστάτες). Για την ώρα όλες οι είσοδοι και συσκευές είναι ψηφιακές... πρεριορίστηκα σε ό,τι μου δίνει η βασική μονάδα 0BA5.
Οι ωρομετρητές θα μπουν προσεχώς, το είχα ήδη κατά νου και το έγραψα και πριν.
Απορία... γιατί δεν μπορώ να έχω δύο πρεσσοστάτες δίπλα-δίπλα, π.χ. επάνω σε ένα ταυ; Επηρρεάζει ό ένας τον άλλο; Αν ναι, ποιά θεωρείται η minimum ασφαλής απόσταση πάνω στον ίδιο σωλήνα;
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 12:27:43
Message: Μπράβο Νίκο, καλή αρχή, μας βλέπω με laptop στην Παιανία...
quote: Η θέρμανση ενεργοποιείται εφ'όσον η εντολή από τον τηλεχειρισμό είναι ενεργή, και ο ΘΧ δίνει εντολή. Αρα, για τοπική λειτουργία έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού ενεργοποιημένη, και ελέγχουμε από το ΘΧ. Για απομακρυσμένη λειτουργία, έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού απενεργοποιημένη και αφήνουμε On τη θέρμανση στο ΘΧ, οπότε η ενεργοποίηση επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του τηλεχειρισμού (είναι κρίσιμο ο ΘΧ να θυμάται την τελευταία του κατάσταση μετά από διακοπή ρεύματος!).
Γιατί αυτό; Ειδα και γω την πύλη AND κατευθείαν και ήθελα να σε ρωτήσω αλλα μετά το εξηγείς παρακάτω. Αλλα δεν αρκεί ή το ένα ή το άλλο;
Replied on: 29 August 2008 12:34:35
quote: Η θέρμανση ενεργοποιείται εφ'όσον η εντολή από τον τηλεχειρισμό είναι ενεργή, και ο ΘΧ δίνει εντολή. Αρα, για τοπική λειτουργία έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού ενεργοποιημένη, και ελέγχουμε από το ΘΧ. Για απομακρυσμένη λειτουργία, έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού απενεργοποιημένη και αφήνουμε On τη θέρμανση στο ΘΧ, οπότε η ενεργοποίηση επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του τηλεχειρισμού (είναι κρίσιμο ο ΘΧ να θυμάται την τελευταία του κατάσταση μετά από διακοπή ρεύματος!).
Γιατί αυτό; Ειδα και γω την πύλη AND κατευθείαν και ήθελα να σε ρωτήσω αλλα μετά το εξηγείς παρακάτω. Αλλα δεν αρκεί ή το ένα ή το άλλο;
Οχι, δεν αρκεί! Τα θέλεις και τα δύο για να μπορεί να κόβει ο ΘΧ όταν ο χώρος πιάσει θερμοκρασία, και κατά την απομακρυσμένη λειτουργία. Για να χρησιμοποιήσεις λογική OR θα έπρεπε να έχεις δύο θερμοστάτες χώρου, έναν για την τοπική λειτουργία και έναν για τον τηλεχειρισμό, που να παρεμβάλλονται στις αντίστοιχες εντολές πριν την είσοδο του logo (αφού θα χριαζόταν μόνο μία που θα πήγαιναν και οι δύο εντολές).
Βέβαια, και με τον τρόπο που το έχω κάνει η AND B001 δεν είναι και απαραίτητη, θα μπορούσα απλά να βάλω τις δύο εντολές σε σειρά, αλλά είναι τσάμπα  Θα γίνει αν χρειαστώ την επιπλέον είσοδο για κάτι άλλο.
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 12:43:18
Message: Κατσε να το ψάξω λίγο μπας και βρώ καμμια εναλλακτική πρόταση.
Replied on: 29 August 2008 12:59:11
Message: Νομίζω πως μόνο αν υλοποιήσεις τον θερμοστάτη χώρου στο LOGO μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Αλλιώς είναι όπως τα λές, θές θερμοστάτη χώρου που να θυμαται την κατάστασή του, και χρήστη που να χειρίζεται σωστά και την εντολή απο τον τηλεχειρισμό... 
Replied on: 29 August 2008 13:48:02
Νομίζω πως μόνο αν υλοποιήσεις τον θερμοστάτη χώρου στο LOGO μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο. Αλλιώς είναι όπως τα λές, θές θερμοστάτη χώρου που να θυμαται την κατάστασή του, και χρήστη που να χειρίζεται σωστά και την εντολή απο τον τηλεχειρισμό... 
Ο συγκεκριμένος ΘΧ που έχω θυμάται την κατάστασή του, και υποπτεύομαι ότι δεν θα είναι ο μόνος μεταξύ των ηλεκτρονικών, προφανώς θα υπάρχουν και άλλοι. Ο απλός διμεταλλικός επίσης "θυμάται", αλλά το βλεπω λίγο δύσκολο σε συνδυασμό με logo 
Η υλοποίηση του ΘΧ στο logo προϋποθέτει επιπλέον και αναλογική είσοδο στο logo, που δεν διαθέτει η βασική μονάδα, άρα χρειάζεσαι και επέκταση. Επιπλέον δεν μου πολυαρέσει η ιδέα να μεταφέρω αναλογικά σήματα σε μεγάλα μήκη καλωδίων, αν μπορώ να το αποφύγω.
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 14:02:03
Message: Με το pt100 δεν έχεις πρόβλημα γιατί μπορείς να συνδέσεις με τρία καλώδια αν θυμάμαι καλά αλλα ανεβαίνεις στο κόστος. Αλλα για απλό διμεταλλικό παίζει ρόλο η απόσταση όντως.
Replied on: 29 August 2008 14:15:45
Με το pt100 δεν έχεις πρόβλημα γιατί μπορείς να συνδέσεις με τρία καλώδια αν θυμάμαι καλά αλλα ανεβαίνεις στο κόστος. Αλλα για απλό διμεταλλικό παίζει ρόλο η απόσταση όντως.
Κάπου μπερδευτήκαμε... τον απλό διμεταλλικό τον ανέφερα σε σχέση με τη "μνήμη", όχι την απόσταση. Ουτως ή άλλως, ο απλός διμεταλλικός είναι απλά On/Off, οπότε η απόσταση δεν είναι πρόβλημα.
Οσο για το pt100, σύμφωνα με αυτό:
http://www.picotech.com/applications/pt100.html
είναι εύκολο να προκύψει σφάλμα της τάξης του ενός βαθμού λόγω θορύβου, αν έχεις 10-15μ καλώδιο σε ηλεκτρικά θορυβώδες περιβάλλον, ή προκύψει λίγη οξείδωση σε κάποια σύνδεση, και ένας βαθμός μπορεί να κάνει διαφορά στη θερμική άνεση ή στην κατανάλωση (ανάλογα με την κατεύθυνση του σφάλματος). Η λύση ενός καλού ηλεκτρονικου ΘΧ χώροτυ μου φαίνεται πιο ελκυστική.
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 14:39:24
Message: Oχι ςγώ μιλάω για απλό διμεταλλικό αισθητήριο που θα μπορούσες να το συνδέσεις στην απλή αναλογική είσοδο του logo (φτιάχνοντας και ενα απλό κυκλωματάκι που να το οδηγεί φανταζομαι), αλλιώς χρειάζεσαι το εξτρα module για το pt100.
Ακριβώς στο σημείο αυτό στο εγχειρίδιο του logo γράφει:
You can connect either a 2- or 3-wire Pt100 resistive thermocouple to the module. For a 2-wire connection, you need to short-circuit terminals M1+ and IC1 or M2+ and IC2. Errors caused by the ohmic resistance of the measuring line are not compensated with this type of connection. A line resistance of 1 is proportional to a measuring error of +2.5°C. A 3-wire technique suppresses the influence of the cable length (ohmic resistance) on the result of the measurement.
Replied on: 29 August 2008 14:42:00
Message: Eσύ όμως μιλάς για θόρυβο όχι για σφάλμα από την ωμική αντίσταση του καλωδίου.
Replied on: 29 August 2008 15:20:06
Oχι ςγώ μιλάω για απλό διμεταλλικό αισθητήριο
Εσύ μίλαγες για αισθητήριο ενώ εγώ για θερμοστάτη... διμεταλλικά και τα δύο, τη βρήκαμε την άκρη 
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 15:25:01
Message: Αυτά κάνει το διαδίκτυο, και δεν έχει και κοψίδια. Αυτές είναι κουβέντες της τάβλας! 
Replied on: 29 August 2008 15:27:35
Eσύ όμως μιλάς για θόρυβο όχι για σφάλμα από την ωμική αντίσταση του καλωδίου.
Μίλησα και για τα δύο, με την έννοια ότι κάποια οξειδωμένη επαφή, που ανέφερα, θα σου αυξήσει την ωμική αντίσταση.
Οσον αφορά το θόρυβο: επειδή to pt100 είναι ουσιαστικά ένα PTC (positove temperature coefficient), το μέγεθος που μεταβάλλει είναι η αντίσταση. Η αναλογική είσοδος του Logo καταλαβαίνει τάση. Αρα πρέπει να παρεμβάλεις κάποια πηγή ρεύματος, και να μετρήσεις την πτώση τάσης στην αντίσταση. Επομένως η πληροφορία που μεταφέρει το καλώδιο και διαβάζει η αναλογική είσοδος του Logo είναι τάση, και άρα υπόκειται σε αλλοίωση από επαγόμενο στο καλώδιο ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο. 'Η μήπως έχω καταλάβει κάτι λάθος;
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 15:35:26
Message: Αυτό ισχύει αν φτιάξεις εσύ το κυκλωματάκι που σου λέω και το συνδέσεις στην αναλογική είσοδο το Logo και μετά χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του logo για να κάνεις την πτώση τάσης θερμοκρασία. Αν αγοράσεις το module AM 2 PT100 τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνδέεις απλώς το (τα) αισθητήριο(α). Στο soft comfort δουλεύεις κατευθείαν με θερμοκρασίες. Αν κάνεις και τη σύνδεση όπως την περιγάφει στο manual τότε παύει να παίζει ρόλο και το μήκος του καλωδίου.
Α, και κατι άλλο, νομίζω πως η 0BA5 που λές εχει και 8 αναλογικές εισόδους, οχι;
Replied on: 29 August 2008 15:52:42
Αυτό ισχύει αν φτιάξεις εσύ το κυκλωματάκι που σου λέω και το συνδέσεις στην αναλογική είσοδο το Logo και μετά χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του logo για να κάνεις την πτώση τάσης θερμοκρασία. Αν αγοράσεις το module AM 2 PT100 τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνδέεις απλώς το (τα) αισθητήριο(α). Στο soft comfort δουλεύεις κατευθείαν με θερμοκρασίες. Αν κάνεις και τη σύνδεση όπως την περιγάφει στο manual τότε παύει να παίζει ρόλο και το μήκος του καλωδίου.
Δεν επιμένω, δεν το έχω ψάξει σε τόσο βάθος.
quote:
Α, και κατι άλλο, νομίζω πως η 0BA5 που λές εχει και 8 αναλογικές εισόδους, οχι;
Απ'ότι είδα ψάχνοντας στο internet, έχει μόνο 8 ψηφιακές εισόδους και 4 ψηφιακές εξόδους, αλλά πάλι δεν θα επιμείνω. Θα το ξαναψάξω όταν έχω λίγο χρόνο, εκτός κι αν το έχω παραλάβει στο μεταξύ!
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 16:22:41
Αυτό ισχύει αν φτιάξεις εσύ το κυκλωματάκι που σου λέω και το συνδέσεις στην αναλογική είσοδο το Logo και μετά χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του logo για να κάνεις την πτώση τάσης θερμοκρασία. Αν αγοράσεις το module AM 2 PT100 τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνδέεις απλώς το (τα) αισθητήριο(α). Στο soft comfort δουλεύεις κατευθείαν με θερμοκρασίες. Αν κάνεις και τη σύνδεση όπως την περιγάφει στο manual τότε παύει να παίζει ρόλο και το μήκος του καλωδίου.
Δεν υπάρχει LOGO με 8 αναλογικές εισόδους (0-10V).
Για το Pt100, δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν να πάει σε μήκος πολλών μέτρων, έστω και μέσω το AM2-PT100 που έχει αντιστάθμιση γραμμής. Ακόμη κι αν οι δυο αγωγοί του σήματος έχουν σχεδόν ακριβώς την ίδια αντίσταση (οπότε η αντιστάθμιση γραμμής θα δουλέψει τέλεια), το πρόβλημα του θορύβου παραμένει. Πρέπει να μπει θωρακισμένο καλώδιο (LiYCY) με 3 εσωτ. αγωγούς. Το μπλεντάζ να συνδεθεί μόνο στη μια πλευρά (στο AM2). Αν το LOGO έχει συνάρτηση φιλτραρίσματος, θα βοηθούσε πολύ αν ρυθμιστεί να μειώνει τον ηλεκτρικό θόρυβο. Η μέτρηση είναι τόσο αργή που δεν χρειάζεται ταχύτητα απόκρισης πάνω από μερικά δευτερόλεπτα (κι ακόμα λιγότερο).
Αυτό είνα ρε γμτ ένα από τα κυριότερα πράγματα που δεν μου αρέσουν στο LOGO: είναι τοσο πετσοκομμένο που χρειάζονται ένα σωρό modules για να κάνεις τη δουλειά σου, όταν δεν είναι καθαρά ψηφιακή διεργασία.
Αν βάλεις AM2-PT100, θα άξιζε να βάλεις ένα ακόμη Pt100 με το οποίο να υλοποιήσεις στο LOGO τον υδροστάτη του λέβητα. Θα μπορείς έτσι να βάλεις την υστέρηση που θέλεις εσύ και όχι αυτή του ηλεκτρομηχανικού υδροστάτη η οποία είναι fixed (ο ηλεκτρομ. υδροστάτης θα παραμείνει, ρυθμισμένος για μεγαλύτερη θερμοκρασία, για ασφάλεια)
Και μια ιδέα: εφόσον έβαζες Pt100 στο λέβητα, θα μπορούσες να κάνεις αποθέρμανση με βάση αυτό, πχ ενεργοποιώντας τον κυκλοφορητή του boiler όταν η θερμοκρασία περάσει το άνω όριο. Γενικά, έχεις πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου με τα αναλογικά αισθητήρια..
Δημήτρης
Replied on: 29 August 2008 16:23:52
quote: Originally posted by dipoli
Δεν υπάρχει LOGO με 8 αναλογικές εισόδους (0-10V).
Για το Pt100, δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν να πάει σε μήκος πολλών μέτρων, έστω και μέσω το AM2-PT100 που έχει αντιστάθμιση γραμμής. Ακόμη κι αν οι δυο αγωγοί του σήματος έχουν σχεδόν ακριβώς την ίδια αντίσταση (οπότε η αντιστάθμιση γραμμής θα δουλέψει τέλεια), το πρόβλημα του θορύβου παραμένει. Πρέπει να μπει θωρακισμένο καλώδιο (LiYCY) με 3 εσωτ. αγωγούς. Το μπλεντάζ να συνδεθεί μόνο στη μια πλευρά (στο AM2). Αν το LOGO έχει συνάρτηση φιλτραρίσματος, θα βοηθούσε πολύ αν ρυθμιστεί να μειώνει τον ηλεκτρικό θόρυβο. Η μέτρηση είναι τόσο αργή που δεν χρειάζεται ταχύτητα απόκρισης πάνω από μερικά δευτερόλεπτα (κι ακόμα λιγότερο).
Αυτό είνα ρε γμτ ένα από τα κυριότερα πράγματα που δεν μου αρέσουν στο LOGO: είναι τοσο πετσοκομμένο που χρειάζονται ένα σωρό modules για να κάνεις τη δουλειά σου, όταν δεν είναι καθαρά ψηφιακή διεργασία.
Αν βάλεις AM2-PT100, θα άξιζε να βάλεις ένα ακόμη Pt100 με το οποίο να υλοποιήσεις στο LOGO τον υδροστάτη του λέβητα. Θα μπορείς έτσι να βάλεις την υστέρηση που θέλεις εσύ και όχι αυτή του ηλεκτρομηχανικού υδροστάτη η οποία είναι fixed (ο ηλεκτρομ. υδροστάτης θα παραμείνει, ρυθμισμένος για μεγαλύτερη θερμοκρασία, για ασφάλεια)
Δημήτρης
Σωστός. Το ανέφερα παραπάνω ότι αν είχα αναλογική είσοδο θα έβαζα ένα αναλογικό αισθητήριο θερμοκρασίας στο λέβητα αντί για τρεις υδροστάτες. Φυσικά ο ΥΣ ασφαλείας παραμένει πάντα, και δε βλάπτει να αφήσει κανείς και τον ΥΣ του καυστήρα της μάνας του (σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπως λες) σε σειρά αφού είναι εκεί ούτως ή άλλως.
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 16:24:29
Message: Μέσα στο soft comfort αν διπλοκλικάρεις το μοντέλο 0ΒΑ5 παίρνεις αυτά:
Known Blocks: Constants/Connectors: Input,Cursor key,Shift register bit,Analog input,Output,Analog output,Open connector,Flag,Analog flag,Status 1 (high),Status 0 (low) Basic Functions: AND,AND (Edge),NAND,NAND (Edge),OR,NOR,XOR,NOT Special Functions: On-Delay,Off-Delay,On-/Off-Delay,Analog Amplifier,Analog watchdog,Shift register,PI controller,Analog MUX,Analog Ramp,Retentive On-Delay,Latching Relay,Pulse Relay,Wiping relay (pulse output),Edge triggered wiping relay,Weekly Timer,Yearly Timer,Up/Down counter,Hours Counter,Asynchronous Pulse Generator,Random Generator,Threshold trigger,Analog threshold trigger,Analog differential trigger,Analog Comparator,Stairway lighting switch,Multiple function switch,Message texts,Softkey
Maximum Resources: Function Blocks 130 REM 60 Digital Inputs 24 Digital Outputs 16 Flag 24 Analog Inputs 8 Text Box 10 Analog outputs 2 Program memory 2000 Block names 64 Analog flags 6 Cursor keys 4 Shift register 1 Shift register bits 8 Open connectors 16
Εκεί το πήρε το μάτι μου γιαυτό ρώτησα και το Νίκο, δεν γνωρίζω τα μοντέλα απέξω, αλλα αφού το λέτε δίκιο θάχετε, μπορεί να εννοεί οτι παίρνει μέχρι 4 additional analog modules AM2.
Tεσπα, για μέχρι εκεί που το θέλουμε (και μπορεί να πληρώσει και ο πιθανός πελάτης μας) πολύ καλό ειναι. Αμα θές πολλά καλούδια πας σε βιομηχανικό εξοπλισμό που είναι ακριβός. Αν το θέλεις για τον εαυτό σου, και με τις γνώσεις που διαθέτεις, εχώ θα πήγαινα σε κάτι ακριβότερο πάντως για να παίζω και να γουστάρω.
Replied on: 29 August 2008 16:26:09
Message: To προηγούμενο πήγαινε στον jimo, αλλα ταιριάζει και σε σένα Νίκο!
Replied on: 29 August 2008 16:30:12
Message: quote: Originally posted by dipoliμπορεί να εννοεί οτι παίρνει μέχρι 4 additional analog modules AM2.
Νομίζω ότι αυτό ακριβώς εννοεί. Το βασικό module έχει τις 8 ψηφ. εισόδους και 4 ψηφ. εξόδους, τα υπόλοιπα είναι με προσθήκη επεκτάσεων. Αν έχω καταλάβει σωστά το 0ΒΑ5 δεν είναι το μοντέλο της βασικής μονάδας, αλλά η σειρά (ας πούμε έκδοση), και χαρακτηρίζει τόσο τη βασική μονάδα όσο και τις επεκτάσεις της. Μάλλον εκεί σε μπέρδεψα 
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 16:31:52
Replied on: 29 August 2008 16:33:32
Message: dipoli, είναι αυτό που υποπτεύεσαι, το ανέφερα και πιο άνω. Μέχρι 8 αναλ. είσοδοι (max) ΣΥΝΟΛΙΚΑ, είτε αυτές βρίσκονται πάνω στο basic module (κάποιο έχει 2 εισόδους 0-10V) είτε σε modules επέκτασης (AM2, AM2-PT100).
Δημήτρης
Replied on: 29 August 2008 16:42:30
Message: quote: Originally posted by nyannaco Σωστός. Το ανέφερα παραπάνω ότι αν είχα αναλογική είσοδο θα έβαζα ένα αναλογικό αισθητήριο θερμοκρασίας στο λέβητα αντί για τρεις υδροστάτες. Φυσικά ο ΥΣ ασφαλείας παραμένει πάντα, και δε βλάπτει να αφήσει κανείς και τον ΥΣ του καυστήρα της μάνας του (σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπως λες) σε σειρά αφού είναι εκεί ούτως ή άλλως. Νίκος
Πράγματι, δεν το είχα δει. Οπότε πιστεύω επιβάλλεται να βάλεις τις 2 θερμοζεύγη θερμοαντιστάσεις. Αν είχε μάλιστα ένα τρόπο να καταγράφει τις αναλογικές εισόδους, θα μπορύσες να δεις τις θερμοκρασίες που πιάνει ο λέβητας στη διάρκεια της μέρας. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτηματα του UVR που δεν έχει το LOGO.
Δημήτρης
Replied on: 29 August 2008 21:26:26
Message: quote: Για όποιον έχει το logo! soft comfort και τη διάθεση και περιέργεια να το δει στην προσομοίωση, το πρόγραμμα βρίσκεται εδώ: http://nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy.lsc
Μάλον το έκανες στην έκδοση 6. Εγώ που έχω την 5 δεν μπορώ να το ανοίξω.
quote: Αν έχω καταλάβει σωστά το 0ΒΑ5 δεν είναι το μοντέλο της βασικής μονάδας, αλλά η σειρά (ας πούμε έκδοση), και χαρακτηρίζει τόσο τη βασική μονάδα όσο και τις επεκτάσεις της.
Έτσι νόμιζα και γω μέχρι σήμερα που το τσέκαρα
Το 0ΒΑ5 χαρακτηρίζει μόνο τη βασική μονάδα (είναι η κατάληξη του κωδικού). Οι επεκτάσεις έχουν άλλες καταλήξεις πχ η επέκταση με τις 8 ψηφιακές εξόδους έχει κατάληξη 0ΒΑ1. Το νούμερο 5 ή 4 ή 3 ή 2 κλπ νομίζω ότι χαρακτηρίζει την έκδοση. Οπότε λογικά υπάρχουν άλλες εκδόσεις για τη βασική μονάδα, άλλες για τις επεκτάσεις, άλλες για τα τροφοδοτικά κλπ. Αλλά η ουσία είναι η έκδοση της βασικής μονάδας, καθώς αυτή είναι και ο "εγκέφαλος" της ιστορίας. Πχ αν προστεθούν κάποιες συναρτήσεις που χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό μάλον αυτό δεν έχει να κάνει τις επεκτάσεις, αλλά με τον "εγκέφαλο" που νομίζω ότι βρίσκεται στη βασική μονάδα. Έτσι μπορείς να πάρεις την τελυταία έκδοση της βασικής μονάδας και να τη συνδιάσεις με τις υπάρχουσες-παλιές εκδόσεις επεκτάσεων πχ ψηφιακών εξόδων.
Replied on: 29 August 2008 22:17:06
Message: quote: Αυτό είνα ρε γμτ ένα από τα κυριότερα πράγματα που δεν μου αρέσουν στο LOGO: είναι τοσο πετσοκομμένο που χρειάζονται ένα σωρό modules για να κάνεις τη δουλειά σου, όταν δεν είναι καθαρά ψηφιακή διεργασία.
Από μικρά plc δεν υπάρχει μόνο το Logo. Υπάρχει πχ το mitsubishi το οποίο στη βασική έκδοση έχει αναλογικές εισόδους (δεν ξέρω πόσες, ίσως και όλες να μπορούν να γίνουν αναλογικές). Ακόμα, αν δεν κάνω λάθος, μπορεί να συνδιαστεί με δικό του modem. Όμως δεν μου άρεσε τόσο το περιβάλλον προγραμματισμού και επειδή όταν το έψαξα με κάλυπτε το logo δεν έδωσα συνέχεια.
quote: Το ανέφερα παραπάνω ότι αν είχα αναλογική είσοδο θα έβαζα ένα αναλογικό αισθητήριο θερμοκρασίας στο λέβητα αντί για τρεις υδροστάτες. Φυσικά ο ΥΣ ασφαλείας παραμένει πάντα, και δε βλάπτει να αφήσει κανείς και τον ΥΣ του καυστήρα της μάνας του (σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπως λες) σε σειρά αφού είναι εκεί ούτως ή άλλως.
Το κακό είναι ότι πρέπει να εκπεδεύσεις το χρήστη να πειράζει τη θερμοκρασία που θα κόβει ο καυστήρας, αν δεν είναι για δική σου εγκατάσταση. Κατά τα άλλα θα άφηνα τον υδροστάτη ασφαλείας αφού δεν κάναμε και κάτι που να δικαιολογεί να τον βγάλουμε. Για τον υδροστάτη ρύθμισης, σαν δεύτερη δικλείδα, θα το σκεφτόμουνα. Αν δεν ήθελα να κυνηγίσω μεγάλη θερμοκρασία του νερού θα τον άφηνα.
quote: Το LOGO ήλθε κατ' ευθείαν με την τρίτη και στις τελευταίες του εκδόσεις υποστήριξε και τις άλλες δύο. Δεν κάνει μαθηματικές πράξεις και συνεπώς δεν έχει απόλυτη ανάγκη την STL.
Τώρα πλέον κάνει! Στην έκδοση 6 προστέθηκε η συνάρτηση Analog math.
Replied on: 29 August 2008 22:51:16
Message: Καλώς τονε κι ας άργησε! Κι εγώ που έλεγα ότι μας έβαλες τη φωτιά κι εξαφανίστηκες...
Ναι, το έκανα με την έκδοση 6 - εσύ μας έδωσες το link, και είσαι ακόμα στην 5; 
Το Analog math δεν το είχα προσέξει, θα το τσεκάρω.
Οσο για την εκπάιδευση του χρήστη, γιατί θα πρέπει αυτός να πειράζει τη θερμοκρασία του υδροστάτη (με ή χωρίς εισαγωγικά) του καυστήρα; Μήπως είναι καλύτερα να μην ξέρει;
Νίκος
Replied on: 29 August 2008 23:33:56
Απορία... γιατί δεν μπορώ να έχω δύο πρεσσοστάτες δίπλα-δίπλα, π.χ. επάνω σε ένα ταυ; Επηρρεάζει ό ένας τον άλλο; Αν ναι, ποιά θεωρείται η minimum ασφαλής απόσταση πάνω στον ίδιο σωλήνα;
Δίπλα-Δίπλα σημαίνει ότι παίρνει αίσθηση από ένα και μόνο σημείο το οποίο έρχεται σε επαφή με το νερό και υπάρχει πάντα πιθανότητα λανθασμένης αίσθησης λόγω σκουριάς, πάγου ή ο,τιδήποτε άλλης ανεπιθύμητης κατάστασης. Θα τα έβαζα ένα ας πούμε δίπλα στη βαλβίδα ασφαλείας και το άλλο δίπλα στο δοχείο διαστολής.
Σχετικά με το LOGO Καλό το ξεκίνημα αλλά στη συνέχεια έκανες ζευγάρι με τον Dipoli και ...ψειρίσατε τη μαϊμού! Περίμενα να γίνουν άλλου είδους ερωτήσεις εκατέρωθεν πολύ πιο σημαντικές. Λοιπόν για να βάλω τα πράγματα στα ίσια: 10 Εντολές! 1. Σχετικά με τις σειρές 0ΒΑ1, 2, 3, 4, 5 σας τα ανέπτυξε ο Μίλτος. Ξεκινήσαμε με την 1, τώρα δουλεύουμε την 5 και έρχεται η 6 η οποία κατά τη γνώμη μου φέρνει 1 σημαντικό πλεονέκτημα: καλώδιο USB (ναι! τώρα ξεκολήσαμε από τη σειριακή). Τα υπόλοιπα τα θεωρώ δευτερεύοντα. Ακόμα και τον κάρσορα στο text block. 2. Όταν λέμε 8 αναλογικές εισόδους σημαίνει 4 επεκτάσεις από 2 η καθεμία. Αυτές μπορεί να είναι το ξεπερασμένο πλέον 0..10 mV, το σημερινό 4..20 mA ή το PT-100. Κάνε ό,τι θες. Παίξε όπως θες. Πρέπει όμως να ξέρεις τι θέλεις ώστε να παραγγείλεις το κατάλληλο module διότι για το PT-100 είναι διαφορετικό. Συνεπώς μπορείς να έχεις για παράδειγμα: 2 εισόδους Pt-100, 3 εισόδους 4..20mA & 3 εισόδους 0..10mV. 3. Βάλε dipoli 100 μέτρα απομακρυσμένο PT-100 στη λεωφόρο Κηφισίας. Βάλε μπλενταρισμένο καλώδιο (2η φορά που το γράφω αυτό) LYICI (ή LYCYI) με τρεις αγωγούς και μη φοβάσαι για το σφάλμα. Κατ' αρχήν δεν θα μπορέσεις ποτέ να διαπιστώσεις ακριβώς ποιο είναι αυτό! Μπορεί 100 μέτρα καλώδιο να σου δημιουργήσουν 0,4° σφάλμα και μια λανθασμένη θέση του αισθητηρίου να δημιουργήσει 10 ολοκληρους βαθμούς σφάλμα! Τα βλέπουμε καθημερινά... 4. Κάθε βασική μονάδα LOGO περιέχει 8 εισόδους και 4 εξόδους όλες ψηφιακές. Από κει και μετά υπάρχουν οι παρακάτω επεκτάσεις: 4.1. 4 είσοδοι / έξοδοι ψηφιακές (το πολύ 4 επεκτάσεις) 4.2. 2 αναλογικές είσοδοι 4..20mA / 0..10mV ή 2 αναλογικές είσοδοι PT-100 (το πολύ 4 επεκτάσεις) 4.3. 2 αναλογικές έξοδοι 0..10mV 5. Το θέμα είναι αλλού: Αν επιλέξουμε τη βασική μονάδα 230V τότε είμαστε υποχρεωμένοι για τις αναλογικές (όχι τις ψηφιακές) επεκτάσεις μας να πάρουμε και ένα μετασχηματιστή 24V~. Για «να μη παίζω με τη φωτιά» προτιμώ το Power kit του LOGO. 6. Παιδιά! Ας συγκρατηθούμε! Δεν θα φτιάξουμε και θερμοστάτη χώρου! Θα αγοράσουμε έναν΄καλό από το εμπόριο. 7. Όχι Nyannaco! Άσε τον υδροστάτη του κυκλοφορητή. Μη βάζεις κι εκεί Pt-100. Ο υδροστάτης θα σου λέει αν έχεις θερμό λέβητα. Αν χάσεις και 5 βαθμούς δεν έχασε δα κι η Βενετιά βελόνι! 8. Οικονομία στις εισόδους! Συνήθως αυτές είναι που λείπουν. 9. Κάτι σημαντικό: Σχεδόν όλες οι χρονικές συναρτήσεις έχουν Retentivity που σημαίνει μνήμη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Στο simulation έχει και virtual διακοπή ρεύματος οπότε βλέπεις τι παθαίνεις και το διορθώνεις. 10. Καθήστε και δουλέψτε (κάντε μία αυτονομία τριών διαμερισμάτων + boiler + ηλιακή ενέργεια) και αφήστε το 0,00003% distortion και 0,00002% wow noise. Κάποτε έδειχνα σε κάποιον το φυλλάδιο της ρυθμιστικής βαλβίδας και κάποια στιγμή είδε περίπτωση σφάλματος στη μέτρηση πάνω από 20% αν η βαλβίδα είχε ένδειξη κάτω της μίας στροφής. Αυτό ήτανε: το έλεγε, το ξανάλεγε, το έδειχνε, το ξανάδειχνε! Τι έκανε; Δεν έβαζε βαλβίδες!! Προτιμούσε το 100% σφάλμα από το 5% που είναι ένα μέσο σφάλμα στις μετρήσεις των βαλβίδων! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...
Πειρατής αυστηρός προπονητής
Replied on: 29 August 2008 23:42:46
Τι κάνει ρε Μίλτο! 4 πράξεις κάνει και το πολύ 3 παράγοντες V1, V2, V3. Από κει και μετά δεν ξέουμε στη διαίρεση τι θα γίνει! Πώς κάνει το rounding και άλλα πολλά! Κάτσε να το δούμε πρώτα και μετά μιλάμε για μαθηματικές πράξεις που δυστυχώς ακόμα ΔΕΝ κάνει!
Replied on: 29 August 2008 23:58:58
Nyannaco!! Είμαστε επαγγελματίες! Φυσικά δουλεύουμε με την 5. Με τι δηλαδή θα δουλεύαμε με το demo; Στο μεταξύ κάτσε να δούμε πότε θα κυκλοφορήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα η 0ΒΑ6. Περίμενε επίσης να δούμε πότε θα κυκλοφορήσουν οι νέες αναλογικές έξοδοι 4..20mA. Σίγουρα να ξέρεις ότι θα δουλεύουμε μέχρι τέλος του χρόνου με την 5 και βάλε...
Replied on: 30 August 2008 00:13:50
Message: Καπετάνιο, κάπου χαθήκαμε με τους δύο πρεσσοστάτες. Δεν έλεγα να βάλω δύο για ασφάλεια ότι τουλάχιστον ο ένας θα κόψει, όπως ψυχανεμίζομαι από την απάντηση ότι πέρασε. Εννοούσα έναν για να βλέπω ότι είμαι πάνω από 1.2 bar, και έναν για να βλέπω ότι είμαι κάτω από 2.5 bar... εν ολίγοις, ότι είμαι εντός ορίων. Ζητάω δύο ανεξάρτητες μετρήσεις, όχι μία εις διπλούν για επιβεβαίωση. Με αυτούς τους όρους εξακολουθώ να μην μπορώ να τους βάλω δίπλα-δίπλα; Κατά τα άλλα: 6. Σαφώς και δεν θα το κάνω, μια χαρά θερμοστάτη χώρου έχω, γιατί να μπω στη διαδικασία; Ακαδημαϊκή ήταν η κουβέντα. 7. Αν μου περίσσευε μία αναλογική είσοδος και ένα αισθητήριο, μορεί να το έκανα για ερευνητικούς σκοπούς. Αφού δεν έχω κανένα από τα δύο, δεν πρόκειται να επενδύσω σε περιττές πολυτέλειες. 8. Ναι, αλλά μου λείπει και μία έξοδος! Εξ'ου και η νετολή προς την ΗΒ του boiler δεν περνάει από το logo (όχι ότι θα μου πρόσθετε κάτι ουσιαστικό, λέμε τώρα...) 9. Το είδα το Retentivity, αλλά δεν φαίνεται να μου χρειάζεται μέχρι στιγμής. Η προσομοίωση δακτύλου ΔΕΗ πολύ χρήσιμη, τη χρησιμοποιώ.
Και ναι, βρήκα ήδη το πρώτο προβληματάκι, και το δουλεύω...
Νίκος
Replied on: 30 August 2008 00:16:19
Nyannaco!! Είμαστε επαγγελματίες! Φυσικά δουλεύουμε με την 5. Με τι δηλαδή θα δουλεύαμε με το demo; Στο μεταξύ κάτσε να δούμε πότε θα κυκλοφορήσει ειδικά εδώ στην Ελλάδα η 0ΒΑ6. Περίμενε επίσης να δούμε πότε θα κυκλοφορήσουν οι νέες αναλογικές έξοδοι 4..20mA. Σίγουρα να ξέρεις ότι θα δουλεύουμε μέχρι τέλος του χρόνου με την 5 και βάλε...
Νόμιζα ότι έχει κυκλοφορήσει η full έκδοση 6, και η έννοια του demo αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν είναι πλήρως λειρουργική (δεν υποστηρίζει επικοινωνία με τη συσκευή). Παρεξήγησα...
Νίκος
Replied on: 30 August 2008 00:19:37
quote: Originally posted by miltos
Τι κάνει ρε Μίλτο! 4 πράξεις κάνει και το πολύ 3 παράγοντες V1, V2, V3. Από κει και μετά δεν ξέρουμε στη διαίρεση τι θα γίνει! Πώς κάνει το rounding και άλλα πολλά! Κάτσε να το δούμε πρώτα και μετά μιλάμε για μαθηματικές πράξεις που δυστυχώς ακόμα ΔΕΝ κάνει!
Οταν θα μου δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ ρουτίνες με διαδοχικούς υπολογισμούς χωρίς περιορισμό στον αριθμό των μεταβλητών και τελεστών, όπως μπορώ να κάνω με μία γλώσσα ανωτέρου επιπέδου, τότε το ξανασυζητάμε 
Νίκος
Replied on: 30 August 2008 01:14:41
Message: Λοιπόν, υπήρχε ένα προβληματάκι... άνοιγμα του διακόπτη ροής κατά τη διάρκεια της λειτουργίας δεν σταμάταγε τον κυκλοφορητή. Εγιναν κάποιες αλλαγές για την αποκατάσταση:+

Και το πρόγραμμα με τις αλλαγές: nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy.lsc
Νίκος
Replied on: 30 August 2008 02:02:22
1. Καπετάνιο, κάπου χαθήκαμε με τους δύο πρεσσοστάτες. Δεν έλεγα να βάλω δύο για ασφάλεια ότι τουλάχιστον ο ένας θα κόψει, όπως ψυχανεμίζομαι από την απάντηση ότι πέρασε. Εννοούσα έναν για να βλέπω ότι είμαι πάνω από 1.2 bar, και έναν για να βλέπω ότι είμαι κάτω από 2.5 bar... εν ολίγοις, ότι είμαι εντός ορίων. Ζητάω δύο ανεξάρτητες μετρήσεις, όχι μία εις διπλούν για επιβεβαίωση. Με αυτούς τους όρους εξακολουθώ να μην μπορώ να τους βάλω δίπλα-δίπλα; 2.Νόμιζα ότι έχει κυκλοφορήσει η full έκδοση 6, και η έννοια του demo αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν είναι πλήρως λειρουργική (δεν υποστηρίζει επικοινωνία με τη συσκευή). Παρεξήγησα...
1. Το κατάλαβα Nyannaco! Το έλεγες καθαρά τι ήθελες. Λάθος όμως δικό μου γιατί σκέφτηκα πολύ σύνθετα και δεν το ξεδίπλωσα έτσι όπως έπρεπε: Αν έβαζα δύο πρεσοστάτες τότε θα παρακολουθούσα και τη λογική τους. Για παράδειγμα αν ένας μου έλεγε ότι είμαι πάνω από το πάνω όριο και ο άλλος μου έλεγε (ότι είμαι κάτω από το κάτω όριο τότε θα χτύπαγα alarm και δεν θα εμπιστευόμουν κανέναν. Βέβαια ούτως ή άλλως και πάλι δεν θα έβαζες σε λειτουργία το σύστημα αλλά εγώ έτσι το σκέφτηκα. Κάτω από αυτό το πρίσμα θα ήθελα να αισθάνονται από δύο διαφορετικά σημεία. Φυσικά και δεν παίζει ρόλο αν θα τους βάλεις δίπλα-δίπλα. Αυτό που σκέφτηκες θα το κάνουν!
2. Δεν μιλώ μόνο για το software. Μιλώ και για το hardware. Αυτό είναι που μας καίει περισσότερο.
3. Ρίχτο μας στην 5 να το δούμε κι εμείς. Δουλεύει το link?
Μαστροκαπετανιοηλεκτρονικός γλωσσάς
Replied on: 30 August 2008 12:31:40
Message: Νίκο το περιθώριο του 1 bar που δίνεις στους πρεσοστάτες το βλέπω λίγο μικρό δεδομένου ότι
ο λέβητας σου είναι κομπακτ και έχει μικρό δοχείο διαστολής
ούτως ή άλλος πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο που να καλύπτει σταξίματα της βλαβίδας ασφαλείας, αυξομείωση της πίεσης του δικτύου αν έχεις αυτόματο πλήρωσης, ξεφούσκωμα του δοχείου κλπ
Σχετικά με τις εκδόσεις έχω την 5 διότι αυτήν αγόρασα μαζί με το βαλιτσάκι του logo. Τελικά εγκατέστησα και την 6 καθώς δεν επηρεάζει η μια την άλλη, αλλά δεν πρόλαβα ακόμα να δω το πρόγραμμά σου.
Replied on: 30 August 2008 12:44:13
Message: Σχετικά με τους δακτυλους της ΔΕΗ και την προσωμοίωση γενικότερα βοηθάει να φτιάξει κανείς ένα δοκιμαστικό kit και να παίζει κατευθείαν πάνω στο logo. Εμένα τουλάχιστον με βοήθησε και στο ξεψάρωμα, οπότε όταν έβαλα logo σε εγκατάσταση ήμουν αρκετά εξοικιωμένος με αυτό.
Replied on: 31 August 2008 17:21:37
3. Ρίχτο μας στην 5 να το δούμε κι εμείς. Δουλεύει το link?
Καπετάνιο, για την ώρα έχω μόνο το demo της έσδοσης 6, στο οποίο (demo) δεν λειτουργεί η επιλογή αποθήκευσης σε .lgo (αν έχω καταλάβει σωστά, αυτό θα επέτρεπε το φόρτωμα στην έκδοση 5). Οταν παραλάβω το βαλιτσάκι και φορτώσω την έκδοση 5 θα το κάνω.
Νίκος
Replied on: 31 August 2008 17:22:53
Νίκο το περιθώριο του 1 bar που δίνεις στους πρεσοστάτες το βλέπω λίγο μικρό δεδομένου ότι
ο λέβητας σου είναι κομπακτ και έχει μικρό δοχείο διαστολής
ούτως ή άλλος πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο που να καλύπτει σταξίματα της βλαβίδας ασφαλείας, αυξομείωση της πίεσης του δικτύου αν έχεις αυτόματο πλήρωσης, ξεφούσκωμα του δοχείου κλπ
Μίλτο, τί όρια θα πρότεινες;
Νίκος
Replied on: 31 August 2008 17:34:14
Σχετικά με τους δακτυλους της ΔΕΗ και την προσωμοίωση γενικότερα βοηθάει να φτιάξει κανείς ένα δοκιμαστικό kit και να παίζει κατευθείαν πάνω στο logo. Εμένα τουλάχιστον με βοήθησε και στο ξεψάρωμα, οπότε όταν έβαλα logo σε εγκατάσταση ήμουν αρκετά εξοικιωμένος με αυτό.
Είχα ούτως ή άλλως σκοπό να πάιξω με το logo στον πάγκο πρώτα, για εξοικείωση... όταν έρθει η ώρα να κάνω τη σκάτζα από τον πίνακα αυτονομίας τα χρονικά μου περιθώρια θα είναι πολύ μικρά, οπότε όσο λιγότερες εκπλήξεις τόσο το καλύτερο  Οσο για τους δακτύλους της ΔΕΗ, χτες το βράδυ με τη βροχή, που είμουνα εκεί, είχα μια ανησυχητική εμπειρία: η μία φάση έκανε μια βύθιση και αμέσως επανήλθε με σημαντική πτώση και τρεμοπαιξίματα, κατάσταση στην οποία έμεινε γύρω στις τέσσερις ώρες πριν την ολική διακοπή και των τριών φάσεων (προς επισκευή). Δεν ξέρω ακριβώς πόση ήταν η τάση, αλλά υπολογίζω όχι πάνω από 160-170V... οι λαμπτήρες πυράκτωσης άναβαν περίπου στη μισή (υποκειμενικά αντιληπτή) ένταση, οι φθορισμού καθόλου, το μοτέρ του ψυγείου δεν ξεκίναγε. Ξέρει κανείς πώς θα επιδρούσε κάτι τέτοιο στο logo; Και για να προλάβω εύλογες απορίες: φυσικά και είχα πολύμετρο, αλλά ο φωτισμός του υπογείου (όπου βρίσκονται τα εργαλεία, καθ'ότι παντρεμένος) είναι στη συγκεκριμένη φάση και είναι φθορισμού, και οι επαναφορτιζόμενοι φακοί βρίσκονται αφόρτιστοι όταν τους χρειάζεσαι 
Νίκος
Replied on: 31 August 2008 18:43:24
Message: quote: Originally posted by nyannaco .... Ξέρει κανείς πώς θα επιδρούσε κάτι τέτοιο στο logo;
μπορεί και να το έκαιγε... Σε εγκαταστάσεις που συντηρώ, τις καταναλώσεις των ελεγκτών (drive boxes), των ψηφιακών controllers θέσης, των encoders κλπ (άσχετα με λεβητοστάσια ), ΠΑΝΤΑ τις κοτσάρω επάνω σε κατάλληλης ισχύος UPS, κυρίως και για την ικανότητά του σταθεροποίησης αλλά και απορρόφησης κρουστικών. Η μικρή εμπειρία έχει δείξει ότι η ΔΕΗ μάλλον μόνιμο κακό κάνει σε όλα τα ηλεκτρονικα στοιχεία... Έτσι λοιπόν και τις αστείες καταναλώσεις του logo, μπορείς να τις βάλεις σε ένα μικρό και αστείο επίσης, UPS . Και με έναν επιτηρητή φάσης να παίζεις ανάλογα με το εάν θέλεις να δώσεις τις εντολές σου ή όχι είτε με το logo έιτε χωρίς. Διαλιέχτε και πάρτε!
ΥΓ τα είπα πολύ χοντρά, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχεις κανένα απόλύτως πρόβλημα στο να καταλάβεις-αντιληφθείς τι π@π@ριές είπα -τσιπουρορούφερ και γω γαρ....
Replied on: 31 August 2008 18:45:33
Όχι και πολύ διαφορετικά φυσικά. Και ήμουν και λίγο απρόσεχτος και νόμιζα ότι είχες γράψει για 1.5 και 2.5bar, ενώ γράφεις 1.2-2.5
Θα πρότεινα να ανεβάσεις το πάνω όριο. Αν η βαλβίδα ασφαλείας είναι στα 3bar κάντο και αυτό 3, ή και λίγο παραπάνω, ώστε να μην κόβει σε περίπτωση που η πίεση αυξηθεί απλά λόγο διαστολής.
Το κάτω όριο καλό είναι, ίσως θα μπορούσε να κατεβεί λίγο, πχ στο 1bar δεδομένου ότι η στήλη νερού πάνω από τον πρεσοστάτη είναι μικρή (κάπου στα 2-4m?). Οπότε μπορείς να έχεις δδ φουσκωμένο στο 1.2, πλήρωση στο 1.5 και πρεσοστάτη χαμηλής στο 1. Ενώ θα μπορούσες να έχεις και πλήρωση σε μικρότερη πίεση προτιμώ να είναι λίγο πρεσαρισμένο το δίκτυο, ώστε να ανεβαίνει το σημείο βρασμού και να μη γίνονται εύκολα ατμοποιήσεις.
Replied on: 31 August 2008 18:58:31
Message: quote: Οσο για την εκπάιδευση του χρήστη, γιατί θα πρέπει αυτός να πειράζει τη θερμοκρασία του υδροστάτη (με ή χωρίς εισαγωγικά) του καυστήρα; Μήπως είναι καλύτερα να μην ξέρει;
Αυτό μου είχε ξεφύγει...
Ας το δούμε έτσι: αν δεν τον εκπαίδευες το χρήστη σε πια θερμοκρασία θα έβαζες τον "υδροστάτη";
Και κάτι λίγο παραπέρα, πες ότι έρχεται ένας καυστηρατζής, να συντηρήσει κάποτε την εγκατάσταση. Δε βλέπει πουθενά υδροστάτη!
α)Θα νιώσει άβολα. β)Θα βάλει ψίλους στα αυτιά του χρήστη.
Εκτός αν είναι εξοικιωμένος με το logo και ψάξει τις παραμέτρους και βγάλει μια άκρη.
Προσπάθησα να κατεβάσω το πρόγραμμα που έφτιαξες μετά τις αλλαγές αλλά δεν....
Replied on: 31 August 2008 19:19:16
Message: quote: Οσο για τους δακτύλους της ΔΕΗ, χτες το βράδυ με τη βροχή, που είμουνα εκεί, είχα μια ανησυχητική εμπειρία: ..... Ξέρει κανείς πώς θα επιδρούσε κάτι τέτοιο στο logo;
Από το εγχειρήδιο του logo, για τα μοντέλο 230RC και 230RCo (με οθόνη και χωρίς οθόνη αντίστοιχα): input voltage: 115...240V AC/DC permissible range: 85...265V AC και 100...253V DC
Οπότε για την τάση που ανέφερες κανένα πρόβλημα. Σου θυμίζω όμως και το δικό μου περιστατικό με 60V τάση... Ρε συ, οι περιπτώσεις μας μήπως παραέχουν ομοιότητες;
Replied on: 31 August 2008 19:56:40
Message: quote: Originally posted by nyannaco Οσο για τους δακτύλους της ΔΕΗ, χτες το βράδυ με τη βροχή, που είμουνα εκεί, είχα μια ανησυχητική εμπειρία: η μία φάση έκανε μια βύθιση και αμέσως επανήλθε με σημαντική πτώση και τρεμοπαιξίματα, κατάσταση στην οποία έμεινε γύρω στις τέσσερις ώρες πριν την ολική διακοπή και των τριών φάσεων (προς επισκευή). Δεν ξέρω ακριβώς πόση ήταν η τάση, αλλά υπολογίζω όχι πάνω από 160-170V... οι λαμπτήρες πυράκτωσης άναβαν περίπου στη μισή (υποκειμενικά αντιληπτή) ένταση, οι φθορισμού καθόλου, το μοτέρ του ψυγείου δεν ξεκίναγε. Ξέρει κανείς πώς θα επιδρούσε κάτι τέτοιο στο logo;
Αν και ασφαλέστερη η πρόταση του Περικλή εντούτοις έχε υπ' όψη σου και τα παρακάτω:
1. Πάρε ένα κομμάτι από τις προδιαγραφές του για να νοιώθεις ψυχολογικά άνετος

2. Προσωπική εμπειρία: Σε πολύ δύσκολα σημεία που ακουμπάνε το λεκανοπέδιο των Αθηνών όσον αφορά τα προβλήματα με τη ΔΕΗ βρίσκουμε: Καμένους inverter, σταματημένες για ώρες ψυκτικές μονάδες από επιτηρητές, διάφορους άλλους μπελάδες αλλά καμένα Logo δεν βρίσκουμε. Σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που έγινε «το έλα να δεις» όσον αφορά τη σταθερότητα του ρεύματος, άντε να σου κλείσει από μόνο του (μάλλον διαθέτει κάποιο σύστημα ασφαλείας) και να σε γειώσει... Τι σημαίνει αυτό: Τη στιγμή που δίνεις τάση στο Logo το σβηστό λεντάκι του περίπου για 8 sec γίνεται πορτοκαλί (ελέγχει εισόδους/εξόδους και φορτώνει το πρόγραμμα) και στη συνέχεια γίνεται πράσινο. Το πράσινο χρώμα από κει και μετά δηλώνει τη σωστή του λειτουργία. Υπάρχουν εξεζητημένες καταστάσεις που εν λειτουργία μετατρέπεται σε πορτοκαλί και επομένως σταματά κάθε ροή προγράμματος. Λεντάκια έχουν και οι επεκτάσεις του ψηφιακές ή αναλογικές. Υπάρχει περίπτωση σε μία συστοιχία μία επέκταση να έχει γίνει πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει ότι δεν την αναγνωρίζει και ότι κάτι συνέβη κατά την λειτουργία του προγράμματος. Λειτουργία προγράμματος σημαίνουν κύκλοι εκτέλεσης του προγράμματος της τάξης των 0,1 mSec per function. Η χειρότερη λοιπόν περίπτωση που μπορεί να αντιμετωπίσεις (εξαιρώ κεραυνό) είναι να πας μία ωραία πρωία και να το βρεις πορτοκαλί. Κατεβάζεις τη παροχή ρεύματος μετράς μέχρι το 5 και ξαναανεβάζεις. Κατά 99% είσαι πλέον πράσινος. Συνεπώς: Δίπλα στη συστοιχία του Logo βάζεις και ένα διακόπτη παροχής ρεύματος ώστε να μπορείς να το σταματάς για κάποιο λόγο δίχως να κλείνεις τον γενικό του αυτοματισμού σου.
Καπετάνιος προπονητής
Replied on: 31 August 2008 22:16:56
Message: quote: Originally posted by nyannaco Καπετάνιο, για την ώρα έχω μόνο το demo της έσδοσης 6, στο οποίο (demo) δεν λειτουργεί η επιλογή αποθήκευσης σε .lgo (αν έχω καταλάβει σωστά, αυτό θα επέτρεπε το φόρτωμα στην έκδοση 5). Οταν παραλάβω το βαλιτσάκι και φορτώσω την έκδοση 5 θα το κάνω.
Αν και τώρα το πρόσεξα το post αυτό εντούτοις απαντώ: .lsc Nyannaco που σημαίνει ότι είναι αρχείο που διαβάζει η εφαρμογή Logo-soft. Τα αρχεία .lgo αναφέρονται σε παλιές εκδόσεις του προγράμματος αλλά και του hardware που δεν σ' ενδιαφέρουν. Ξεχάστηκα τελείως ότι το logo-soft είναι το μοναδικό πρόγραμμα που δεν σου επιτρέπει να κάνεις Saveas σε format παλιότερης έκδοσης. Ο λόγος είναι προφανής: Κάθε πρόγραμμα καταγράφει την έκδοση της συσκευής για την οποία το προορίζεις. Παλιότερες εκδόσεις του προγράμματος δεν αναγνωρίζουν τις νεώτερες συσκευές. Το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι να επιλέξεις συσκευή από τα tools (Ctrl+H). Να δηλώσεις 0BA5 και μετά να σώσεις σε .lsc. Για παίχτο έτσι...
Καπετάνιος προπονητής
Replied on: 31 August 2008 22:41:18
Message: Σας ευχαριστώ και τους τρεις για τις απαντήσεις σχετικά με τα προβλήματα της τάσης. Καταλαβάινω τελικά ότι το ίδιο το logo μάλλον δεν θα χαμπαριάσει, αλλά καλό είναι να βάλω τουλάχιστον έναν επιτηρητή τάσης για να μην μου ξεκινήσει τον καυστήρα υπό παρόμοιες συνθήκες 
Περικλή, μια χαρά σε κατάλβα, φαίνεται πίνεις... καλό!
Μίλτο, δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα το πρόβλημα, δεν μπορείς να το κατεβάσεις, ή το κατέβασες και δεν παίζει; Στην πρώτη περίπτωση μπορώ να στο στείλω με mail, στείλε μου στο user name μου at gmail ντοτ κομ.
Καπετάνιε, επέλεξα 0ΒΑ5 και ξαναέσωσα και ξανανέβασα (στο ίδιο link), αλλά φοβάμαι πως δεν θα βοηθήσει, ήδη το 0BA5 είχα επιλεγμένο. Μακάρι να αποδειχτώ υπερβολικά απαισιόδοξος.
Νίκος
Replied on: 31 August 2008 22:49:08
1. αλλά καλό είναι να βάλω τουλάχιστον έναν επιτηρητή τάσης για να μην μου ξεκινήσει τον καυστήρα υπό παρόμοιες συνθήκες  2. Καπετάνιε, επέλεξα 0ΒΑ5 και ξαναέσωσα και ξανανέβασα (στο ίδιο link), αλλά φοβάμαι πως δεν θα βοηθήσει, ήδη το 0BA5 είχα επιλεγμένο. Μακάρι να αποδειχτώ υπερβολικά απαισιόδοξος.
1. Όπα! Πώς θα γίνει αυτό; Αν δεν δουλεύουμε κι έχουμε πορτοκαλί λεντάκι τότε απενεργοποιούνται όλες οι έξοδοι!! 2. Δεν είσαι απαισιόδοξος! Κατά 95% δεν δουλεύει. Το έπαιξα κι εγώ με δικά μου προγράμματα.
Αλλά δεν σου δουλεύει και το «άχρηστο» link. Για κάνε κλικ επάνω του...
Replied on: 31 August 2008 22:49:53
Replied on: 31 August 2008 23:03:29
1. αλλά καλό είναι να βάλω τουλάχιστον έναν επιτηρητή τάσης για να μην μου ξεκινήσει τον καυστήρα υπό παρόμοιες συνθήκες  2. Καπετάνιε, επέλεξα 0ΒΑ5 και ξαναέσωσα και ξανανέβασα (στο ίδιο link), αλλά φοβάμαι πως δεν θα βοηθήσει, ήδη το 0BA5 είχα επιλεγμένο. Μακάρι να αποδειχτώ υπερβολικά απαισιόδοξος.
1. Όπα! Πώς θα γίνει αυτό; Αν δεν δουλεύουμε κι έχουμε πορτοκαλί λεντάκι τότε απενεργοποιούνται όλες οι έξοδοι!! 2. Δεν είσαι απαισιόδοξος! Κατά 95% δεν δουλεύει. Το έπαιξα κι εγώ με δικά μου προγράμματα.
Αλλά δεν σου δουλεύει και το «άχρηστο» link. Για κάνε κλικ επάνω του...
Το link με δουλεύει, ψάχνει να βρει αυτό: http://www.monachos.gr/forum/nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy.lsc αντί για αυτό: http://nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy.lsc
Οσο για το 1, αναφέρομαι στην περίπτωση που έχω π.χ. 160V. Το logo δεν θα καταλάβει τίποτα, θα είναι πράσινο και θα δώσει εντολή, αλλά ο καυστήρας δε θέλω να ανάψει με αυτές τις συνθήκες.
Νίκος
Replied on: 31 August 2008 23:18:43
Message: quote: Originally posted by nyannaco 1. Δεν είσαι απαισιόδοξος! Κατά 95% δεν δουλεύει. Το έπαιξα κι εγώ με δικά μου προγράμματα.
«Όσο ζω και δεν πεθαίνω τόσο πιο πολλά μαθαίνω» ...έλεγε η γιαγιά μου! Και να που άνοιξε!! Και να φαντασθείς ότι και τα δικά μου τα 5άρια κάνοντάς τα 4άρια δεν τα άνοιγε η 4 έκδοση! Ποτέ μη λες ποτέ!! Θα λες: ...για παίχτο! (δεν απευθύνομαι σε σένα Νίκο. Μιλώ για όλους μας και για κανέναν...
Λοιπόν τώρα που το έχω μπροστά μου του αλλάζω τα φώτα στις δοκιμές! Και τα λέμε...
Πειρατής
Replied on: 31 August 2008 23:55:40
Message: quote: Originally posted by Pirate Λοιπόν τώρα που το έχω μπροστά μου του αλλάζω τα φώτα στις δοκιμές! Και τα λέμε...
Debugging 1: Οι προϋποθέσεις ισχύουν και η πύλη AND No 2 δίνει την εντολή σε χρονικά κ.λ.π. και τίθεται σε λειτουργία ο κυκλοφορητής. Μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο των 5 sec. ξεκινά και το flow-switch οπότε είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την εντολή στον καυστήρα. Πριν το κάνεις σταματάς τον κυκλοφορητή και καλά κάνεις. Ναι αλλά με το σταμάτημα αυτό θα διακόψει και το flow-switch. Όσο για τον καυστήρα ίσαμε που θα προλάβει να πιάσει τις στροφές της η φτερωτή και μετά OFF! Εσύ θα ψάχνεσαι ο καυστηραντζής θα σε κοιτάει(!) και κάποια στιγμή θα σηκωθεί και θα φύγει ζοχαδιασμένος μουρμουρίζοντας για τις μ... που κάνουμε εμείς οι μηχανολόγοι και τα κομπιουτεράκια μας... (εντάξει όχι όλοι οι καυστηραντζήδες κάποιοι από όλους).
Δεοντολογία 1: Από την ώρα που το FS δεν σου κάνει τη χάρι και συνεπώς δεν ξεκινάς τον καυστήρα και καλά κάνεις, στη συνέχεια καλό είναι να το αμελήσεις. Διότι πάμε σε status που ο καυστήρας δεν ξεκινά, και παίζοντας με την επαφή του FS τον ξεκινώ και τον κλείνω ανεξαρτήτως αν δουλεύει ο κυκλοφορητής ή όχι. Δεοντολογία 2: Για τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή να παραλληλήσεις τις 2 εξόδους του logo με έναν διακόπτη διπλό που θα είναι μονίμως κάτω. Σε περίπτωση που είναι επάνω θα κάνει τη δουλειά που κάνουν οι αντίστοιχες έξοδοι. Emergency by-pass λοιπόν για τον απίθανο λόγο που (τσιπάκια γαρ) αρνείται το αφιλότιμο να παίξει! Οπότε κρύο σπίτι και παντοφλιά στο δόξα-πατρί πέφτει κάπως βαρύ! Επιβάλλεται εμείς οι συναδελφοί σου συμπαθούντες και συνπαθόντες να σε διαφυλάξουμε γιατί στη προηγούμενη περίπτωση μεν ο καυστηραντζής θα φύγει, στη περίπτωση αυτή δε η παντούφλα επικρέμεται κι αν έχει και τακούνι τότε άστα να πάνε...
Προχώρα εδώ και τα ξαναλέμε...
Καπετάνιος Προπονητής με έναν και μόνο παίχτη Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα μπει στην προπόνηση και ο Dipolis.
Replied on: 01 September 2008 09:00:42
Message: Καπετάνιο, ευχαριστώ για το χρόνο σου. Το debugging 1 θα το κοιτάξω άμα πάω σπίτι, στο γραφείο δεν έχω το λογισμικό. Το έστησα έτσι ώστε αφού τερματίσουν τα χρονικά, καυστήρας και κυκλοφορητής να ξεκινάνε ανεξαρτήτως flow switch (που φυσικά θα είναι οff), αλλά κρατάω επιφύλαξη μήπως κάτι μου ξέφυγε. Θα το τσεκάρω και θα επανέλθω. Δεοντολογία 1: δεν το κατάλαβα  Δεοντολογία 2: πολύ καλή πρόταση. Επαυξάνω προσθέτοντας και διακόπτη για emergency by-pass για να ανοίξω την ηλεκτροβάνα της θέρμανσης, γιατί αλλιώς μπορεί να κάνουμε δουλειά, μπορεί τίποτα, μπορεί και μπαμ! Στην πραγματικότητα χρειάζεται κι εδώ διπλός, για φάση και εντολή.
Νίκος
Replied on: 01 September 2008 09:32:26
1. Δεοντολογία 1: δεν το κατάλαβα  2. Δεοντολογία 2: πολύ καλή πρόταση. Επαυξάνω προσθέτοντας και διακόπτη για emergency by-pass για να ανοίξω την ηλεκτροβάνα της θέρμανσης, γιατί αλλιώς μπορεί να κάνουμε δουλειά, μπορεί τίποτα, μπορεί και μπαμ! Στην πραγματικότητα χρειάζεται κι εδώ διπλός, για φάση και εντολή. 3. Το έστησα έτσι ώστε αφού τερματίσουν τα χρονικά, καυστήρας και κυκλοφορητής να ξεκινάνε ανεξαρτήτως flow switch (που φυσικά θα είναι οff)
1. Φυσικά και δεν το κατάλαβες! Για να το καταλάβεις πρέπει να έχεις μπροστά σου το simulation και να παίζεις με την Ι8 2. Nyannaco μη ξεκινήσει καμιά συζήτηση για το πώς θα πρέπει να κάνουμε την emergency συνδεσμολογία! Λέγοντας Emergency κατάσταση εννοούμε αύθις τα παρακάτω σημαντικά: 2.1. Είσαι παρών! Και δρας κάτω από έκτακτες συνθήκες! 2.2. Η έννοοια της «έκτακτης κατάστασης» εμπεριέχει την ελάχιστη συνδεσμολογία που πρέπει να γίνει. Δεν φτιάχνουμε άλλον ένα πίνακα όμοιο με τον λειτουργικό για καταστάσεις εκτάκτων περιπτώσεων! Στη περίπτωση τη δική σου θα είσαι εκεί! Όπερ βγάζεις τα μοτέρια των Η/Β και τις ανοίγεις με το γαλλικό κλειδάκι. Και τις αφήνεις ανοιχτές για όλη την διάρκεια της έκτακτης κατάστασης. 3. Πέρα από το bug του προγράμματος το οποίο θα το πιάσεις, θα έλεγα: όχι! Να μη το κάνεις έτσι! Αφού το έχεις που το έχεις το FS θα το αφήσεις εκεί κέρβερο! Αν επανέλθει σε κατάσταση Normally τότε κάτι θα συμβαίνει. Το ελάχιστο κακό είναι να μη γίνεται ροή γιατί ας πούμε σταμάτησε για άγνωστη αιτία ο κυκλοφορητής. Εσύ τι θα κάνεις; Θα συνεχίζεις να λειτουργείς τον καυστήρα;
Αλήθεια είδες που άνοιξε τελικά; Δεν σχολίασες επί του θέματος...
Reply author: CONSTANTINOS
Replied on: 01 September 2008 13:50:36
Message: Εντάξει μην βαράτε, αλλά εάν είχε windows xp θα ξεκινούσα τον οδηγό προσθήκης υλικού και θα πρόσθετα π.χ. ένα boiler.
Με εκτίμηση.
Replied on: 01 September 2008 15:00:39
Message: Jimo πόσταρες σήμερα στο topic αυτό; Αν ναι, δεν υπάρχεις...
Κωνσταντίνε τι εννοείς με αυτό;: Εντάξει μην βαράτε, αλλά εάν είχε windows xp θα ξεκινούσα τον οδηγό προσθήκης υλικού και θα πρόσθετα π.χ. ένα boiler
Replied on: 01 September 2008 15:13:29
Message: quote: Καπετάνιος Προπονητής με έναν και μόνο παίχτη Ας ελπίσουμε ότι αύριο θα μπει στην προπόνηση και ο Dipolis.
Υπόσχομαι οτι θα μπώ πολύ σύντομα, ζητώ κατανόηση λόγω σαμποτάζ (η γυναίκα μου φοράει σαμπώ)
Replied on: 01 September 2008 15:14:17
Εντάξει μην βαράτε, αλλά εάν είχε windows xp θα ξεκινούσα τον οδηγό προσθήκης υλικού και θα πρόσθετα π.χ. ένα boiler.
Με εκτίμηση.
Αλλα δεν θα υπήρχαν drivers ...
Replied on: 01 September 2008 15:57:29
Message: quote: Originally posted by dipoli Υπόσχομαι οτι θα μπώ πολύ σύντομα, ζητώ κατανόηση λόγω σαμποτάζ (η γυναίκα μου φοράει σαμπώ) 
Αμάν Dipoli καλέ μου! Σιγά-σιγά και με το μαλακό! Μη πας κόντρα! Μη πας κόντρα!!
Πειρατής καρατρομοκρατημένος!
Replied on: 01 September 2008 16:20:06
Message: quote: Originally posted by dipoli Υπόσχομαι οτι θα μπώ πολύ σύντομα, ζητώ κατανόηση λόγω σαμποτάζ (η γυναίκα μου φοράει σαμπώ)
Επιτέλους μάθαμε και την ετυμολογία της λέξης σαμποτάζ    Μόνο το νούμερο δε μας είπες, ελπίζω να έχει μικρό πόδι γιατί από 38 κι απάνω... άουτς!
Νίκος
Replied on: 01 September 2008 16:23:21
Message: Μη το γελάς, πράγματι αυτή είαι η ετυμολογία, οι γαλλίδες εργάτριες έβαζαν σαμπώ στις μηχανές των βιομηχανιών.  
...40άρι είναι το γ@μ4μ3ν0
Replied on: 01 September 2008 21:26:10
Εντάξει μην βαράτε, αλλά εάν είχε windows xp θα ξεκινούσα τον οδηγό προσθήκης υλικού και θα πρόσθετα π.χ. ένα boiler.
Τώρα! Μετά από 7 ώρες αντιλήφθηκα το χιούμορ σου Κωνσταντίνε μας. Σηκώνει ό,τι θελήσεις. Σύστημα θέρμανσης τεσσάρων ζωνών, boiler 3πλης (που σημαίνει διαφορικός θερμοστάτης και αντιπαγωγική προστασία), κεντρική ψυκτική μονάδα με σύστημα αποκλεισμού της ψύξης από τη θέρμανση και αντιστρόφως. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο: μία λογική πύλη XOR είναι με δύο εισόδους. Αν δίνουν εντολή και οι δύο τότε αποκλείονται και οι δύο. Αν δίνει εντολή μόνο μία τότε περνάει αυτή η μία και φυσικά αν δεν δίνει καμία τότε δεν περνάει καμία.
Σήμερα έμαθες την λογική πύλη XOR. Αν σου άρεσε πες μου να σου συνεχίσω αύριο με 2 άλλες πύλες πιο εύκολες ώστε να τις μάθεις κι αυτές. Αν το βάλεις πείσμα σε κανά δυο μήνες θα σκαρώνεις δικά σου προγραμματάκια έτσι όπως τα έχεις στη δική σου λογική.
Μιας και δεν κατεβαίνουν οι «βεντέτες» για προπόνηση ας προπονήσουμε τους μερακλήδες οπαδούς που ξεροσταλιάζουν στη κερκίδα και κάνουν «κρα» για το «άθλημα»... Σωστός;
Replied on: 01 September 2008 22:36:34
Message: Καπετάνιο το είδα το πρόβλημα, είχες δίκιο. Μου έφυγε προφανώς γιατί στις δικιμές προσομοίωσης ξεχνούσα να κάνω reset την είσοδο του FS μετά το σταμάτημα της δοκιμαστικής λειτουργίας του κυκλοφορητή. Το πρόβλημα δεν υπήρχε στην προηγούμενη version, που αγνοούσε το FS μετά το άναμμα του καυστήρα, και προέκυψε στην προσπάθειά μου να παρακολουθώ το FS και σε κανονική λειτουργία. Αρα έχω δύο επιλογές: 1. Αγνοώ το FS μετά το άναμμα του καυστήρα. Αλλωστε οι πιθανότητες καταστροφής είναι μηδαμινές, το πολύ-πολύ κολλάει ο κυκλοφορητής και ο καυστήρας συνεχίζει ίσα-ίσα όσο χρειάζεται για να αναπληρώνει τις απώλειές του προς το λεβητοστάσιο. Το πολύ σε λίγες ώρες θα έχω καταλάβει ότι δεν έχω θέρμανση. Στο κάτω-κάτω μήπως με το συμβατικό πίνακα αυτονομίας έχω flow switch? 2. Το παλεύω χρησιμοποιώντας πρόσθετη λογική ώστε να ελέγχω το flow switch καθ'όλη τη διάρκεια κανονικής λειτουργίας του κυκλοφορητή, με μια χρονική υστέρηση κάποιων δευτερολέπτων από το κλείσιμο του ΥΣ του κυκλοφορητή. Η λογική μου λέει ότι το 2 μάλλον είναι υπερβολή, αλλά με πρώτη ευκαιρία που θα έχω λίγο χρόνο θα το προσπαθήσω, έτσι γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι το ρημάδι είναι εξυπνότερο από μένα. Ανεξάρτητα απ'αυτό, το άν θα το έκανα στην πράξη είναι μια άλλη ιστορία, δεδομένου ότι μου αρέσει η απλότητα. Αυτό σηκώνει κουβέντα.
Οσο για την έκτακτη κατάσταση που λες, δίκιο έχεις, θα είμαι εκεί και θα το κάνω εγώ... και σ'αυτή την περίπτωση θα προτιμήσω το κατσαβίδι μου, δυο κομματάκια NYA και δυο-τρεις κλέμες (είδη πρώτης ανάγκης που υπάρχουν πάντα πρόχειρα) από τη μηχανική επέμβαση στις ΗΒ (μη μου μείνουν και στο χέρι και βρεθώ αντιμέτωπος στο κρύο με σαμπώ σαν τον dipoli ), οπότε άκυροι οι διακόπτες.
Νίκος
Replied on: 01 September 2008 23:03:19
Message: Δεν είχα προσέξει ότι το είχες λυμένο το πρόβλημα στην προηγούμενη έκδοση και σου στειλα ένα mail....
quote: Αγνοώ το FS μετά το άναμμα του καυστήρα.
Το ίδιο κάνω και γω στο mail που σου στειλα. Όμως το τι γίνεται αν σταματήσει ο κυκλοφορητής και αν πρέπει να το λαβαίνω υπόψιν γενικότερα (μπορώ να το καταλάβω στην περίπτωση που κόψει ο κυκλοφορητής από θερμικό) με απασχολεί τελευταία.
quote: το πολύ-πολύ κολλάει ο κυκλοφορητής και ο καυστήρας συνεχίζει ίσα-ίσα όσο χρειάζεται για να αναπληρώνει τις απώλειές του προς το λεβητοστάσιο
Μπα... το κόβω να πέφτει ο ασφαλείας
Replied on: 01 September 2008 23:04:57
Message: Κι επειδή κάπου τα μπέρδεψα με τα links, η προηγούμενη έκδοση που δεν είχε το πρόβλημα είναι εδώ: http://nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy_v1.jpg http://nyannaco.googlepages.com/RemoteControlledAutonomy_v1.lsc
Νίκος
Replied on: 01 September 2008 23:28:10
Δεν είχα προσέξει ότι το είχες λυμένο το πρόβλημα στην προηγούμενη έκδοση και σου στειλα ένα mail....
quote: Αγνοώ το FS μετά το άναμμα του καυστήρα.
Το ίδιο κάνω και γω στο mail που σου στειλα. Όμως το τι γίνεται αν σταματήσει ο κυκλοφορητής και αν πρέπει να το λαβαίνω υπόψιν γενικότερα (μπορώ να το καταλάβω στην περίπτωση που κόψει ο κυκλοφορητής από θερμικό) με απασχολεί τελευταία.
quote: το πολύ-πολύ κολλάει ο κυκλοφορητής και ο καυστήρας συνεχίζει ίσα-ίσα όσο χρειάζεται για να αναπληρώνει τις απώλειές του προς το λεβητοστάσιο
Μπα... το κόβω να πέφτει ο ασφαλείας
Μίλτο, ευχαριστώ. το πήρα το mail. Με μια πρώτη ματιά είμαστε πάνω-κατω στα ίδια, αλλά έκανες πιο έξυπνη χρήση χρονικών (2 αντί για 3).
Εχεις δίκιο τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ο ασφαλείας θα πέσει, τουλάχιστον στον thermostahl . Tόσο το καλύτερο!
Το τί γίνεται στην περίπτωση που πέσει ο κυκλοφορητής, πώς το καταλαβείνεις από θερμικό κλπ είναι ενδιαφέρον, και νομίζω αξίζει ένα ξεχωριστό topic. Δεν το ποστάρεις;
Νίκος
Replied on: 01 September 2008 23:36:54
Message: quote: Με μια πρώτη ματιά είμαστε πάνω-κατω στα ίδια
Τι πάνω κάτω, σαν να έκανα αντιγραφή νιώθω!
quote: Το τί γίνεται στην περίπτωση που πέσει ο κυκλοφορητής, πώς το καταλαβείνεις από θερμικό κλπ είναι ενδιαφέρον, και νομίζω αξίζει ένα ξεχωριστό topic. Δεν το ποστάρεις;
Να το postάρω, αλλά μου φαίνεται για πολύ λεπτομέρεια και δεν ξέρω αν θα έχει γενικότερο ενδιαφέρον. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει και με έχει απασχολήσει αρκετά το αν πρέπει να λαμβάνεις μέτρα για αυτό.
Replied on: 01 September 2008 23:39:53
quote: Το τί γίνεται στην περίπτωση που πέσει ο κυκλοφορητής, πώς το καταλαβείνεις από θερμικό κλπ είναι ενδιαφέρον, και νομίζω αξίζει ένα ξεχωριστό topic. Δεν το ποστάρεις;
Να το postάρω, αλλά μου φαίνεται για πολύ λεπτομέρεια και δεν ξέρω αν θα έχει γενικότερο ενδιαφέρον. Εμένα πάντως με ενδιαφέρει και με έχει απασχολήσει αρκετά το αν πρέπει να λαμβάνεις μέτρα για αυτό.
Και να μην έχει γενικότερο ενδιαφέρον, το πολύ-πολύ να μην επεκταθεί η συζήτηση. Πάντως δεν είμαι και πολύ σίγουρος γι'αυτό!
Νίκος
Replied on: 02 September 2008 00:29:12
1. Καπετάνιο το είδα το πρόβλημα, είχες δίκιο. Μου έφυγε προφανώς γιατί στις δικιμές προσομοίωσης ξεχνούσα να κάνω reset την είσοδο του FS μετά το σταμάτημα της δοκιμαστικής λειτουργίας του κυκλοφορητή.
Okay! Περιμένω την νέα έκδοση.
Προτροπή: Ακόμη και για λόγους εκπαιδευτικούς συμπεριέλαβε το FS μέσα στο γενικότερο ασφαλιστικό σου σύστημα. Πάντα μου την έδινε να βασίζομαι στον θερμοστάτη ασφαλείας για τους 1002 λόγους που μπορεί να σταματήσει ο κυκλοφορητής. Στο ανέφερα και παραπάνω το πρόβλημα αυτό. Και φυσικά αυτό γίνεται στα πέριξ αλλά το δεχόμαστε σαν υπαρκτό και «πανάρχαιο» πρόβλημα που το κληρονομήσαμε. Τώρα στο χέρι σου είναι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα! Θα κατεβάζεις τον διακόπτη του κυκλοφορητή και Ω! του θαύματος θα σταματά αμέσως ο καυστήρας! Για σκέψου το έτσι...
Πειρατής των πολύ απομακρυσμένων θαλασσών
Reply author: dimis
Replied on: 06 September 2008 17:19:19
Message: quote: Dimis: Κατ αρχάς να πώ ότι αυτό που περιγράφεις δεν είναι τηλεθέρμανση αλλά έλεγχος θερμοκρασίας χώρου από απόσταση. Άλλο πράγμα η τηλεθέρμανση. Ξέρουν εκεί οι φίλοι προς Κοζάνη μεριά.
quote: gregori: Μάστορα καλή επάνοδο...Το έχω πει παλαιότερα αλλά να το ξαναπώ ότι διάβαζα το σίτε σου από το 2002 αλλά και τα κείμενα σου στο φόρουμ με θαυμασμό. Σχετικά με το παραπάνω να το καλαμπουρίσουμε λιγάκι.... Μου έλεγε ένας τζακάς σε μία οικοδομή.... Τηλέ σημαίνει απο απόσταση.....Εξ αυτού και η τηλεόρασης, τηλέφωνο, τηλέγραφος, τηλεπάθεια....κλπκλπκλπ Ο Μίλτος σίγουρα ξέρει τι είναι η τηλεθέρμανση αλλά και πάλι ο όρος που χρησιμοποίησε αν το καλοσκεφτεις δεν είναι λάθος...
Φίλε Γρηγόρη η επισύμανση μου δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα αλλά έγινε για τους μελλοντικούς αναγνώστες. Είμαι σίγουρος ότι ο Μίλτος ξέρει τι γράφει Εξ άλλου ο τίτλος του θέματος που ο ίδιος έβαλε είναι Τηλεχειρισμός εγκατάστασης θέρμανσης
quote: nyannacο :Να ξεκινήσω απ'το τέλος: ο λόγος που θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο - και φαντάζομαι και το Μίλτο για τον ίδιο λόγο - είναι για να μπορώ να ανάβω τη θέρμανση μερικές ώρες πριν πάω στο κλειστό για μέρες ή εβδομάδες εξοχικό, ώστε φτάνοντας να το βρω ζεστό, αντί να μπαίνω με το δίκαννο και να κυνηγάω μπεκάτσες.
Ναι αυτό το σκοπο έχει το σύστημα. Μάλλον δεν ρώτησα σωστά. Εννοούσα αν είναι απαραίτητο να το κάνει. Δηλαδή πόσες φορές θα πας στο εξοχικό το χειμώνα πόσο κρύος είναι ο καιρός εκεί κλπ δηλαδή αν αξίζει βρε αδελφέ τον κόπο για να το κάνει.
quote: Dimis:Ο πρεσοστάτης που αναφέρεις δεν είναι τελείως απαραίτητος γιατί αν αδιάσει ο λέβητας από νερό τότε σημαίνει ότι θα έχει αδιάσει όλη η εγκατάσταση που σημαίνει ότι κάποια σωλήνα προφανώς έσπασε λόγω παγώματος.
quote: nyannacο :Για τον πρεσσοστάτη, για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα το σκεπτικό σου. Ανεξάρτητα αν η εγκατάσταση άδειασε (μερικά ή ολικά) επειδή έσπασε σωλήνας λόγω παγετού, ή τρύπησε κάποιο διαβρωμένο σώμα, ή ο,τιδήποτε άλλο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, άναμμα χωρίς νερό - και αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε με τον πρεσσοστάτη. Γιατί λες ότι δεν είναι απαραίτητος;
Θέλω να πω ότι σε περίπτωση που έχουμε παγωμένο νερό στο κύκλωμα ο πρεσοστάτης είναι άχρηστος. Θα τον θεωρούσα απαραίτητο αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να παγώσει το νερό της εγκατάστασης θέρμανσης. Δηλαδή αν παγώσει το νερό τότε αυτός θα δείχνει πίεση δικτύου λίγο παραπάνω από την αρχική (προ παγώματος)οπότε δεν θα κάνει την δουλειά για την οποία τον επιλέξαμε (σταμάτημα του καυστήρα αν δεν υπάρχει πίεση)
quote: miltos :Θα τρέχει μέχρι να το καταλάβει κάποιος... Τι να πω. Αλλά και να βάλεις ηλεκτρομαγνητική πάλι δε θα τρέξει κάποια ποσότητα, τις ώρες που είναι αναμένος ο καυστήρας; Εννοείται βέβαια πως κακώς δεν μπαίνει, δε λέω το παραπάνω σαν δικαιολογία. Και δε λέω ότι κανένας δε βάζει ηλεκτρομαγνητική. Απλά εγώ δεν έχω δει πουθενά...
Αν η Η/Μ βάνα πετρελαίου είναι ηλεκτρικά συνδεμένη στο ηλεκτρονικό του καυστήρα στην θέση που είναι και αυτή του καυστήρα τότε σε περίπτωση διαρροής τέτοιας ώστε να μην μπορεί να τροφοδοτηθεί ο καυστήρας έχουμε μποκάρισμα και συνεπώς κλείσιμο της γραμμής πετρελαίου. Δεν μιλάμε βέβαια για μικρές διαροές οι οποίες άλλωστε δεν δημιουργούνται έτσι ξαφνικά αλλά μάλλον υπήρχαν απότην αρχή τηςκατασκευής
Τώρα όσο για το μπαν με κάλυψε απότην αρχή ο Pirate με όσα γράφει :"1. Φίλε Nyannaco φαντάσου έναν λέβητα που το περιεχόμενο νερό είναι μεταξύ πάγου και νερού. Στη περίπτωση αυτή τα αισθητήρια πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν σωστά την αυξάνουσα θερμοκρασία του μίγματος (νερού & πάγου) και συνεπώς θα ο καυστήρας θα είναι out of control. 2. Υπάρχει και η περίπτωση ώστε η εισαγωγή να είναι στο σημείο εξόδου γεμάτη πάγο και να μη μπορεί να αισθανθεί σωστά ο πρεσοστάτης αλλά και η βαλβίδα ασφαλείας. Στη περίπτωση αυτή μας εγγυάται το flow-switch! Δεν θα έχουμε ροή άρα και όχι φόβο!"
Αυτό το flow-switch που λέει ο Pirate αν κατάλαβα καλά είναι ελεγκτής ροής. Μάλλον είναι η καλύτερη λύση αλλά δεν ξέρω σε τι διατομές υπάρχει μια και έχω την εντύπωση ότι κυκλοφορεί σε 1/2 της ίντζας (εκτός και αν έχω μείνει πίσω στην νέα τεχνολογία )
Τα παρακάτω μετά από την πρώτη σελίδα δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Μου βγήκαν τα μάτια 
Replied on: 06 September 2008 18:48:59
Message: Φίλε Dimis. Κατ' αρχήν μιας και πρωτοαπευθύνομαι σε σένα θέλω να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τη πολύ καλή δουλειά που κάνεις (κάπως αντίστοιχη με αυτή εδώ του forum αυτού) μέσα από το site Λεβητοστάσια. Αυτό δεν λέγεται απλά «ιδιωτική πρωτοβουλία» έτσι όπως θα την ανέφερε κάποιο επίσημο πρόσωπο. Αυτό λέγεται «εθελοντισμός» και αυτή η χώρα αν πάει μπροστά το οφείλει στους από δω κι από κει εθελοντές της. Για τα flow-switches (Διακόπτες ροής ΔΡ ή FS) που αναρωτιέσαι έχω να σου πω τα εξής: 1. Τους βάζαμε εδώ και χρόνια στις ψυκτικές μονάδες ούτως ώστε αν συνέβαινε κάτι και σταματούσε η ροή αμέσως αυτός (ο ΔΡ) θα διέκοπτε την επαφή και θα σταμάταγε αμέσως ο συμπιεστής. Παρ' όλο που κι εκεί έχουμε ειδικές συνδεσμολογίες ασφαλείας μέσω του ρελέ της αντλίας, έχουμε και θερμοστάτες ασφαλείας (ρυθμισμένους στους 3°) εντούτοις δυστυχώς δεν έχουμε τον χρόνο τον αντίστοιχο που έχουμε στον λέβητα από τη στιγμή που θα σταματήσει ο κυκλοφορητής μέχρι να το αντιληφθεί ο θερμοστάτης του ή έστω ο θερμοστάτης ασφαλείας του. Στην ψυκτική μονάδα από τη στιγμή που σταμάτησε η ροή και εφόσον συνεχίζει να λειτουργεί ο συμπιεστής, μέσα στο επόμενο λεπτό θα ακούσεις μία έκρηξη και θα σου κάνει κομματίδια τον πλακοειδή εναλλάκτη! Διότι το λιγοστό νερό που περιέχει θα έχει γίνει πάγος λόγω της τεράστιας ισχύος (π.χ. 30 kW για ένα σπίτι που έχει 40.000 Kcal/h λέβητα). Αυτός είναι και ο λόγος που αν εξαιρέσεις τον γράφοντα και μερικούς ακόμη μετρημένους στα δάχτυλα κανένας δεν αναλαμβάνει να ξεκινήσει μία ψυκτική μονάδα παρά φωνάζουν τις ίδιες τις εταιρείες να το κάνουν με όλα τα αρνητικά που συνεπάγονται από αυτό, αλλά ας μην επεκταθώ περισσότερο. Ο ΔΡ λοιπόν μας σώζει διότι υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί το τριφασικό ρελέ της αντλίας να είναι οπλισμένο (άρα ξέχνα την επαφή του την ΝΟ) αλλά η αντλία να μη λειτουργεί. Ή να λειτουργεί αλλά νερό να μη ρέει. Οι ΔΡ διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: 1. Αυτούς με τη γλώσσα. Η γλώσσα (0,5 mm πάχους και χάλκινη) εισέρχεται καθέτως μέσω Ταυ στη κετρική σωλήνα, βιδώνεται στο ταυ (σπείρωμα 1" αρσενικό) και με τη ροή σπρώχνεται, ελατηριώνεται και κλείνει ένα μικροδιακοπτάκι. Αν η ροή σταματήσει, τότε η ελατηριωμένη γλώσσα αμέσως επανέρχεται στην καθετότητα και φυσικά το μικροδιακοπτάκι ανοίγει. Υπάρχει και σχετική απώλεια πίεσης για όλη αυτή την κατάσταση της τάξης των 100 mmΥΣ (1kPa) (για Φ35 και 3,5 m³/h) που είναι αμελητέα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι στο εμπόριο αλλά εγώ βάζω μόνο έναν τύπο που «δεν έχει καμιά σχέση με τις άλλες». Δεν τον ονομάζω για να μη θεωρηθεί διαφήμηση. Τοποθετείται σε σωλήνες από 1/2" έως 3". Αλλάζει μόνο η γλώσσα αλλά με την αγορά αυτού σου τις δίνει όλες (3 διαφορετικές). Υπάρχει και μεγαλύτερος τύπος που φοριέται μέχρι και τις 6". 2. Διαφραγματικοί ΔΔ. Αυτοί φθηνότεροι των προηγουμένων δουλεύουν με διαφραγματική μεμβράνη και αισθάνονται διαφορά πίεσης. Πρέπει λοιπόν να πάρεις αίσθηση μεταξύ εισαγωγής/επιστροφής. Δεν μπαίνουν στη ροή δεν έχουν απώλεια πίεσης αλλά αυτή η μεμβράνη (ίσως και προσωπικά) δεν μου καλοκάθεται! Τελευταία όλες οι εταιρείες που παραδίδουν ψυκτικές μονάδες κοτσάρουν κι έναν τέτοιο εκ της μάννας τους. Τώρα μιας και το φέρνει ο λόγος να γράψω πόσους από αυτούς έχω γεφυρώσει και έχω βάλει εξωτερικούς ή να μη το γράψω; Δεν κατονομάζω μάρκες...
Απ' τη βιβλιοθήκη του πειρατικού
Υ.Σ. Από τη σελίδα 2 και μετά του topic αυτού έχουν γραφεί χρησιμότατα πράγματα που δεν ανήκουν στο topic αυτό. Καλό είναι να μεταφερθούν σε ένα άλλο με το τίτλο: «Διακυκλωματικές επαφές με το LOGO». (Δυσιπόστατος τίτλος)
Replied on: 06 September 2008 19:44:10
Message: quote: Ναι αυτό το σκοπο έχει το σύστημα. Μάλλον δεν ρώτησα σωστά. Εννοούσα αν είναι απαραίτητο να το κάνει. Δηλαδή πόσες φορές θα πας στο εξοχικό το χειμώνα πόσο κρύος είναι ο καιρός εκεί κλπ δηλαδή αν αξίζει βρε αδελφέ τον κόπο για να το κάνει.
Κοίτα, προσωπικά το βρίσκω πολύ χρήσιμο. Να σκεφτείς ότι μια φορά σκεφτόμουν να πάω (περίπου 45 λεπτά είναι ο δρόμος) Πέμπτη βράδυ να ανάψω καλοριφέρ ώστε την Παρασκευή που θα πήγαινα να μείνω να βρω ζέστη. Το σπίτι είναι πέτρινο και το χειμώνα συνήθως βρίσκω μέσα θερμοκρασία 1C. Σε 3 ώρες πιάνω τους 10. Οπότε για κανά 3ωρο πίνω καφέδες κάπου αλλού που έχει ζέστη και μετά πάω σπίτι, όπου ανάβοντας και το τζάκι μπορώ να μείνω. Και φυσικά πρέπει να πάω σχετικά νωρίς ώστε το βράδυ στον ύπνο να έχω μια θερμοκρασία που παλεύεται.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ : http://www.monachos.gr/forum/
© 2000 monachos
|