Print Page | Close Window

Προτασεις για θερμανση

Printed from: ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
Topic URL: http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3672
Printed on: 18 June 2013

Topic:

Topic author: avolar
Subject: Προτασεις για θερμανση
Posted on: 15 November 2011 17:03:56
Καλησπέρα.
Θα ήθελα κάποιος αν γνωρίζει να μου πει για το
Daikin Altherma.
1. Πόσο κοστίζει?
2. Θα είναι για θέρμανση μόνο με καλοριφέρ (φέτες) και για ζεστό νερό. Δεν θα είναι ενδοδαπέδια θέρμανση.
3. Αν συμφέρει με βάση τον λογαριασμό ρεύματος που θα έρχεται σε σχέση με το πετρέλαιο που έχω τώρα.
4. Αν το έχει βάλει κανείς να μας πει εντυπώσεις.

Ευχαριστώ.

Replies:

Reply author: nyannaco
Replied on: 15 November 2011 19:01:18
Φίλε avolar, δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο μηχάνημα, αλλά γενικά οι αντλίες θερμότητας αποδίδουν χαμηλότερης θερμοκρασίας νερό (νομίζω μέχρι 60 βαθμούς στη γενική περίπτωση), σε σχέση με τους 75-80 βαθμούς (μερικές φορές και παραπάνω) για τους οποίους είναι σχεδιασμένες οι εγκαταστάσεις με καλοριφέρ. Αν λοιπόν είναι να προχωρήσεις, καλό θα είναι να δεις τί θερμοκρασία νερού δίνει η συγκεκριμένη, και κατά πόσον ενδεχομένως θα υποχρεωθείς να αλλάξεις και τα σώματα με μεγαλύτερα (αυτό είναι δουλειά μηχανολόγου).
Γενικά, πάντως, οι ΑΘ είναι αρκετά πιο οικονομικές στη λειτουργία από το πετρέλαιο. Τώρα πόσο θα πάει το πετρέλαιο και το ρεύμα του χρόνου, αυτό είναι δουλειά καφετζούς

Νίκος

Reply author: nkx
Replied on: 15 November 2011 23:43:30
Υπάρχει το DAIKIN ALTHERMA υψηλών θερμοκρασιων που βγάζει νερό για θέρμανση 80 βαθμών κελσίου που θέλεις εσύ. Επιπλέον δίνει και ΖΝΧ.
Πρόκειται για διβάθμια Α/Θ δηλαδή έχει δύο συμπιεστές και δύο ψυκτικά κυκλώματα.΄Ενα με R410 και ένα με R134. Είναι και ο βασικός λόγος που μπορεί να ανεβάσει τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον φέρει και ηλεκτρικές αντιστάσεις.
Η DAIKIN το δίνει με εγγυημένη λειτρουργία ακόμα και στους -20 βαθμους κελσίου.
Γενικά οι αντλίες θερμότητας είναι ότι καλύτερο υπάρχει αρκεί να το δείς σαν επένδυση και όχι σαν έξοδο.
Μπές εδώ
http://www.daikinaltherma.gr/default.jsp
και δές τον "υπολογιστή εξοικονόμησης ενςέγειας" στα δεξία της οθόνης για να δείς τί θα κερδίσεις.
Το κόστος εξαρτάται απο το μέγεθος της εφαρμογής. Δώσε μας λίγα στοιχεία για να λάβεις ενδεικτικες απαντήσεις.

Reply author: makisx
Replied on: 16 November 2011 08:59:48
ενδιαφερον η διβαθμια αντλια θερμοτητας, βγαζουν και αλλες εταιρειες??

mechanical tirbouson

Reply author: mechatron
Replied on: 16 November 2011 12:10:15
Να προσθέσω πως αν μπουν και δοχεία αδρανείας σχετικά μεγάλα, μπορεί να γίνει σημαντική υποδιαστασιολόγηση της αντλίας θερμότητας.

Reply author: Giorgos
Replied on: 16 November 2011 13:20:07
Σε ήδη εγκατεστημένες αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών Daikin Altherma ο μέσος ημερήσιος όρος κατανάλωσης ρεύματος είναι 25kwh (μετρήσεις από Οκτώβριο μέχρι σήμερα). Η μέγιστη κατανάλωση καταγράφηκε το περασμένο ΣΚ στις 55kWh. Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (τα οποία όποιος θέλει μου τα ζητάει για να σιγουρευτεί) και με δεδομένο ότι Ιανουάριος με Φεβρουάριο είναι οι πιο κρύοι μηνες υπολογίζεται ένας μηνιαίος μέσος όρος 600 με 800 kWh, οπότε για περίοδο 6 μηνών που είναι η θέρμανση περίπου 3600 με 4800 kWh. Ακόμα και με την μέγιστη τιμή του ρεύματος για τιμολόγια Γ1 Γ1Ν που είναι 0,082€ για πάνω από 2000 kWh πληρώνουμε 400€ ρεύμα για θέρμανση!Και τα τριπλάσια να κάψει (που με τα δεδομένα αποκλείεται)έχουμε 40% εξοικονόμηση με σημερινές τιμές πετρελαίου.

Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε κατοικίες στη Νέα Μάκρη (στο βουνό), 190τ.μ., οχι η καλύτερη μόνωση, ελεύθερη από παντού. Η δεύτερη σε κατοικία τριών επιπέδων 180τ.μ. στην Αρτέμιδα στα όρια με τα Σπάτα.

Οι αντίστοιχες περσινές καταναλώσεις των κατοικιών αυτών σε πετρέλαιο (με τον όχι και τόσο βαρύ περσινό χειμώνα) ήταν 2000 λίτρα.

Αν φέτος κατανάλωναν το ίδιο πετρέλαιο τότε μιλάμε για 1600€ εξοικονόμηση. Σε 4 σεζόν έχουν κάνει απόσβεση του κόστους της αντλίας θερμότητας. Αν όμως δεχτούμε ότι όλοι θα γεμίσουν φέτος τις δεξαμενές με πετρέλαιο τον Απρίλιο για να προλάβουν την επερχόμενη εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης τότε η απόσβεση γίνεται σχεδόν σε 2 σεζόν.

Αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών βγάζει μόνο η DAIKIN.

Πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι θερμαντικά σώματα τα οποία αποδίδουν και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες καθώς εκμεταλλεύονται πολύ καλά την ενσωματωμένη αντιστάθμιση του Altherma.

Τώρα όσον αφορά τον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να φτάσει το κόστος να είναι το ίδιο με το πετρέλαιο η ΔΕΗ θα πρέπει να κάνει αύξηση 400% στα τιμολόγιά της. Πράγμα αδύνατο.

Reply author: avolar
Replied on: 16 November 2011 14:56:54
Γιώργο πολυ κατατοπιστικός.
Απ'οτι καταλαβαίνω συμφέρει σε σχέση με το πετρέλαιο σίγουρα.
Απο θέμα κόστους δεν ξέρω πόσο θα μου στοιχίσει για ενα σπίτι 120τμ.
Πόσα χρήματα δηλαδή θα δώσω στο περίπου για αγορά και εγκατάσταση?

Reply author: makisx
Replied on: 16 November 2011 21:34:34
quote:
Πόσα χρήματα δηλαδή θα δώσω στο περίπου για αγορά και εγκατάσταση?

πιστευω οτι θα σου στοιχισει σαν 2 λεβητοστασια πετρελαιου...

mechanical tirbouson

Replied on: 17 November 2011 08:00:39
Καλημέρα, το πόσο θα σου κοστίσει εξαρτάται από τα ήδη εγκατεστημένα θερμαντικά σώματα. Γενικότερα οι τιμές των αντλιών θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι μεταξύ 6000 με 9000. Το κόστος εγκατάστασης δεν υπερβαίνει τα 900 συνήθως και περιλαμβάνει ψυκτικό, ηλεκτρολόγο και υδραυλικό.

Προς makisx ... με τίποτα δεν κοστίζει σαν 2 λεβητοστάσια πετρελαίου...εκτός κι αν μιλάς για λέβητες και καυστήρες "μαρκα με έκαψες" και εγκατάσταση λεβητοστασίου "μια σωλήνα και μια βάνα".

Ένα καλό λεβητοστάσιο με όλα αυτά που παρέχει η αντλία θερμότητας κοστίζει τα ίδια να μην πω και παραπάνω.
Για παράδειγμα για βάλε τον καλύτερο λέβητα με τον καλύτερο καυστήρα, τον καλύτερο κυκλοφορητή, αντιστάθμιση, αυτοματισμούς, σωληνώσεις και πες μου εσύ αν δεν φτάνεις τα 6 με 9 χιλιάρικα.

Reply author: panos09
Replied on: 17 November 2011 08:11:13
Δεν είναι τόσο πιο ακριβά από σωστό λεβητοστάσιο πετρελαίου.

Δεν χρειάζεσαι καμινάδες, ξεχωριστό χώρο για δεξαμενή πετρελαίου, κλπ. Με 1,5€ το λίτρο του χρόνου το πετρέλαιο θα πάει για σύνταξη στις περισσότερες περιπτώσεις θέρμανσης.

Το ρίσκο είναι μάλλον στην αξιοπιστία. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι πολύ πολύπλοκο και σε περίπτωση βλάβης σίγουρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διαγνωστεί και να βρεθεί ο σωστός τεχνικός. Επιπλέον όλα βασίζονται στην υποστήριξη και ανταλακτικά του κατασκευαστή. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές εκτός και αν το αλλάξεις ολόκληρο.

Οι λέβητες είναι πολύ απλά μηχανήματα που υπάρχουν 10άδες χρόνια και ακόμα και εκεί γίνοντα τραγικά λάθη και "άλυτες" βλάβες που πολλές φορές συζητούνται εδώ μέσα.

Reply author: Panagiotis Skantzikas
Replied on: 17 November 2011 12:11:28
Σιγουρα με αυτές τις απαντήσεις έχεις μια πολύ καλύτερη ιδέα για το σημαίνει αντικατάσταση λέβητα με Α/Θ. Δεν ξέρω αν είσαι μηχανικός, γιατρός , δικηγόρος ή κατι άλλο. Σε καθε περίπτωση βρες έναν μηχανικό ή καποιον έμπορο/εγκαταστάτη που να έχουν εμπειρία σε Α/Θ. Αν ψάξεις το φορουμ θα δεις ότι άλλο να δουλευει στα Χανιά και άλλο στη Φλώρινα. Άλλο να δουλεύει με εξοδο νερού 60oC και άλλο με 80oC. Δια φορετική συμπεριφορά, διαφορετική απόδοση, διαφορετική κατανάλωση. Το σίγουρο είναι ότι θα πληρώνεις πολύ λιγότερα απο το πετρελαιο. Πόσο? Τα μισά? Το 1/3? Το1/4? Εξαρτάται απο τα παραπάνω... Ενας τετοιος θα μπορέσει να σου πει θα κάψεις περίπου "τόσες" kwh, άρα θα πληρώσεις περίπου "τόσα".

quote:
Ακόμα και με την μέγιστη τιμή του ρεύματος για τιμολόγια Γ1 Γ1Ν που είναι 0,082€ για πάνω από 2000 kWh

Γιώργο μου άρεσε η ανάλυση σου και οι μετρήσεις σου. Επέτρεψέ μου μια διόρθωση: Για 1800kwh ημερήσιες και 800kwh νυχτερινές, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συμπαραμαρτούντα που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος (παγιο ημέρας και νύχτας, χρεωση ενέργειας και ισχύος, λοιπές επιβαρυνσεις, ΥΚΩ κλπ) χωρίς τα του Δήμου και ΕΡΤ, και βάζοντας και το ΦΠΑ βγαινει μεση τιμή Kwh στα 0,112€. Όχι ότι αλλαζει σημαντικά τους υπολογισμούς σου....

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Replied on: 17 November 2011 15:01:40
Προς Panos09 το οτι ένα μηχάνημα είναι πολύπλοκο για τον τελικό καταναλωτή δεν είναι λόγος για να μην το αγοράσει. Πολύπλοκο είναι και το αυτοκίνητο αλλά όλοι οδηγούν ένα. Εκτός κι αν θεωρείς καλύτερο να οδηγούσαμε ακόμα ένα αυτοκινητάκι του 50 με καρμπυρατέρ και καλοριφέρ με ζεστό αέρα απο τη μηχανή γιατί δεν είναι πολύπλοκο.

Όσο για τα ανταλλακτικά και το σερβις οτι και να αγοράσεις θεωρώ οτι πρέπει να αγοράζεις προιον το οποίο αντιπροσωπεύεται επίσημα στην Ελλάδα και υπάρχει δίκτυο αντιπροσώπων. Το τα φτιάχνω όλα μονος μου γιατί ειμαι μάστορας δεν παίζει πλέον και σωστά κατά την γνώμη μου.

Προς Παναγιώτη, σωστά αναφέρεις οτι διαφορετική κατανάλωση θα υπάρχει στη Φλώρινα από οτι στην Κρήτη...το θέμα είναι να μπορεί το μηχάνημα να αποδίδει σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Και το συγκεκριμένο παίζει κανονικά μέχρι -20 βαθμούς. Και απο εγκαταστάσεις που έχουν γίνει από συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα...μια χαρά τα πάνε.

'Εχεις απόλυτο δίκιο για τιμή της kWh αλλά είχα στο μυαλό μου καθαρή τίμη χωρίς τα πάγεια καθώς αυτά επηρρεάζονται και από αλλους παράγοντες άσχετους με την θέρμανση και ήθελα να είχα μια καλή σύγκριση.

Replied on: 18 November 2011 10:34:06
Δυστυχώς (ή ευτυχώς) Γιώργο αυτο που μετράει είναι "τι θα πληρώσω", και αυτο περιλάμβανει κι όλες αυτές τις "λαλακίες" που μας έχουν φορτώσει. Η τιμή του πετρελαιου τα περιλαμβάνει όλα, οπότε...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...

Reply author: Mel
Replied on: 18 November 2011 19:16:04
@ Avolar: Προσφορά για Daikin Altherma 16Kw με επιλεκτικούς συλλέλτες 4τ.μ για ΖΝΧ και Boiler Viessmann : 15.000e
Αν υπολογίσεις και ενδοδαπέδια θέρμανση μία τιμή 50e/τ.μ είναι αντιπροσωπευτική (από γνωστή εταιρεία)
Την ανωτέρω προσφορά την έχω λάβει για δικιά μου οικοδομή.

Ένα γενικότερο ερώτημα πάνω στις Α/Θ: Συνηθίζεται το σύστημα καλοριφέρ να το δουλεύουμε διακοπτόμενα για περίπου 8 ώρες την ημέρα. Εάν υπολογίσουμε αυτό το γεγονός, το κλασσικό σύστημα βάσει πραγματικών υπολογισμών που έχω κάνει βγαίνει οικονομικότερο σε λειτουργία. Τόσες ώρες το χρησιμοποιούμε τουλάχιστον εμείς που λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Η ενδοδαπέδια με λέβητα χαμηλών έχει το πλεονέκτημα της οικονομικότερης λειτουργίας αλλά δουλεύει συνεχώς. Το κλασσικό μονοσωλήνιο σε διακοπτόμενη λειτουργία έχει επιπλέον κατανάλωση από το σταμάτα-ξεκίνα.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ#894;#894;#894;

Replied on: 19 November 2011 13:59:02
Γιώργο, βάζουμε Daikin και άλλες μάρκες Α.Θ. αρκετά χρόνια οπότε έχουμε δικιά μας καλή και κακή πείρα για τις επιπτώσεις της κάθε λύσης.

Επίσης έχουμε και αυτοκίνητο 20ετίας με καρμπυρατέρ και είναι πολύ ωραίο πόσο απλό είναι και ότι το φτιάχνουμε μόνοι μας και δεν χρειάζεται να το πάμε σε "αντιπροσωπεία" να μας πιάσει τον ποπό για το παραμικρό.

Replied on: 21 November 2011 11:17:17
Αγαπητέ Panos09 αφου έχεις την εμπειρία των εγκαταστάσεων θα ξέρεις τότε οτι δεν υπάρχει κάνενα προϊόν που να μην σου δίνει και καλές και κακές εμπειρίες. Το βασικότερο (για μένα) είναι πιο δου δίνει τις λιγότερες κακές εμπειρίες.

Τώρα όσον αφορά το αυτοκίνητο...μπορεί να γλυτώνεις (το οποίο θέλει κουβέντα) χρήματα επειδή το φτιάχνεις μόνος σου και δεν σου πιάνει τον ποπό η αντιπροσωπεία...τα πληρώνεις όμως σίγουρα σε καύσιμα. Γιατί μπορεί να μην πληρώνεις 100€ για σέρβις στην αντιπροσωπεία...αλλά σίγουρα καίει πολλαπλάσια από ένα σύγχρονης τεχνολογίας, για να μην πώ για τα τέλη κυκλοφορίας, για τους ρύπους κλπ. Συνεπώς το ζητούμενο είναι οτι δεν πηγαίνω στην αντιπροσωπεία ή πόσα μου κοστίζει αυτή η παλιά τεχνολογία;

Τώρα όμως αν το θέμα τίθεται σε άλλη βάση, οτι δηλαδή η πολυπλοκότητα έχει μεν σαν όφελος την μικρότερη κατανάλωση αλλά σε κάνει δέσμιο των αντιπροσωπειών τότε αν συμφωνήνουμε οτι αυτό εννοείς...τότε προφανώς πρέπει να πετάξουμε τα πάντα...κινητά, τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια, computer, κυκλοφορητές, καυστήρες, θερμοστάτες, τρίοδες...οτιδήποτε κουβαλάει τεχνολογία επάνω του η οποία χρειάζεται εξειδίκευση.

Reply author: le_kes
Replied on: 21 November 2011 17:52:48
Καλησπέρα και από εμένα!
Είδα τις συμβουλές σημειώσεις των συναδέλφων και έχω να προσθέσω τα εξής:
1. Οι αντλίες θερμότητας (υπάρχουν διάφορες στην αγορά) έχουν εξ' ορισμού καλύτερο βαθμό απόδοσης από οποιαδήποτε άλλο καύσιμο/τρόπο παραγωγής θέρμανσης. Αν θέλετε μπορώ να παραθέσω συγκριτικό πίνακα με απλούς υπολογισμούς με τις τιμές καυσίμων που ισχύουν φέτος και όχι τις προβλεπόμενες που πιθανόν θα συμφέρει ακόμα πιο πολύ!
2. Βέβαια ανάλογα με το κόστος αγοράς κυμαίνεται και ο βαθμός απόδοσης που μπορεί να φτάσει μέχρι και COP:4! Δηλαδή 1kWh ρεύματος να αντιστοιχεί σε 4 kW θέρμανσης. Αυτό όμως σε ιδανικές συνθήκες. Σημασία έχει να είναι σωστή η αντλία Θερ. και να αποδίδει σε χαμηλές θερμοκρασίες, να έχει πρόγραμμα απόψυξης, μέγεθος, θόρυβος, διαθέσιμος χώρος κτλ...
3. Δεν είναι ανάγκη να είναι η αντλία θερμότατος πολύ υψηλών θερμοκρασιών βλέπε Altherma αρκεί και υψηλών δηλαδή 65oC. Έτσι μπορείς να έχεις και το ζεστό νερό χρήσης στις επιθυμητές θερμοκρασίες. Έχω εγκαταστήσει πολλές ακόμα και σε ξενοδοχεία και λειτουργούν άψογα. Άλλωστε είναι θερμοδυναμική, δεν χρειάζεται μεγαλύτερα σώματα απλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, που αν συγκρίνεις και βάλεις το ρεύμα του κυκλοφορητή σε σύγκριση με τα άλλα καύσιμα μιλάμε για αστείες καταναλώσεις.
4. Σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις (που έχουν ήδη λεβητοστάσια κτλ) συμφέρει να γίνουν τροποποιήσεις και να παραμείνει ο λέβητας αλλά να τοποθετηθεί κατάλληλος αυτοματισμός που να κάνει το σύστημα υβριδικό! Μπορούμε έτσι να πετύχουμε εξοικονόμηση από 40% έως 75%!!! Έχω στοιχεία από εγκαταστάσεις που έχουν ήδη γίνει εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση τόσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση έχουμε.
5. Σε καινούργιες εγκαταστάσεις σε συμφέρει είτε δαπεδοθέρμανση που είπε παραπάνω ο Mel είτε αν ρωτήσεις την γνώμη μου Fan Coil για να μπορείς να παίξεις και με ψύξη και να έχεις ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση. (Δεν χρειάζεσαι κλιματιστικά, το καλοκαίρι φτάνεις σε βαθμούς απόδοσης COP:5 αφού έχεις και ταυτόχρονη παραγωγή ΖΝΧ κτλ)
6. Κάτι βασικό, ξεχνάς την συντήρηση! Με την εγκατάσταση σοβαρών μηχανημάτων όπως το Altherma ή άλλων 3-4 σοβαρών εταιριών που υπάρχουν στον χώρο, θα χρειάζεται σχεδόν τόση συντήρηση όσο τα κλιματιστικά μηχανήματα.
7. Τέλος παίζει ρόλο και η δυνατότητα σε παροχές ρεύματος γιατί χρειάζεται τριφασικό και δυνατότητα παροχής από 20-25Α μέχρι... εξαρτάται την εγκατάσταση. Αλλιώς ανεβαίνει το αρχικό κόστος αλλά και πάλι η εξοικονόμηση είναι εξοικονόμηση, απλά θα ανέβει ο χρόνος απόσβεσης.
Λευτέρης
Μηχ. Μηχανικός

Replied on: 21 November 2011 18:32:17
Φίλε Λευτέρη, κατ'αρχήν καλωσόρισες στο forum.
Συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις παραπάνω, αλλά έχω ένσταση στο εξής:

quote:
δεν χρειάζεται μεγαλύτερα σώματα απλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος

Σε εγκατάσταση που έχει μελετηθεί για θερμοκρασία προσαγωγής / επιστροφής στο σώμα 75°C / 65°C, αν στο σώμα στείλουμε 65°C / 55°C, η απόδοσή του θα μειωθεί κατά περίπου 25%! Αν δε η αρχική μελέτη προβλέπει ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες (καθόλου σπάνιο, ειδικά λίγο παλιότερα), η πτώση της απόδοσης πέφτει κι άλλο.
Ηδη στην πρώτη περίπτωση (αρχική θερμοκρασία σχεδιασμού 75°C / 65°C), η μείωση της ισχύος μας έχει "φάει" τις προσαυξήσεις της μελέτης, και σε οριακές συνθήκες (ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία) το σύστημα είναι στα όριά του. Αν δε έχει κρυώσει κι όλας ο χώρος και ζητάει παραπάνω ισχύ για να θερμανθούν τα δομικά στοιχεία, το ππάγμα ζορίζει πολύ... δεν μιλάμε πια για περισσότερο χρόνο, αλλά για ποοοολλλυυυυύ περισσότερο χρόνο
Θα κοίταζα προσεκτικά τις συνθήκες της αρχικής μελέτης, θα την επαλήθευα (αν πρόκειται για περίπτωση μελέτης πολεοδομίας) και θα προχώραγα με πολλή προσοχή στην απόφαση περί μη αλλαγής σωμάτων. Εκτός βέβαια αν η μετατροπή συνδυάζεται με άλλες ενεργειακές βελτιώσεις, π.χ. αλλαγή απλών κουφωμάτων με διπλά, κέλυφος, μόνωση δώματος (ό,τι μπορεί να ισχύει ανά περίπτωση).

Νίκος

Reply author: Pirate
Replied on: 21 November 2011 23:11:29
Εδώ και καιρό παρακολουθώ ότι υπάρχει μία αντλιολαγνεία στο forum και γράφονται διάφορα θετικά που σε συνδυασμό με τους σημερινούς συσχετισμούς τιμών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας όλα συντείνουν στην επιλογή αυτού του μηχανήματος για να μας θερμάνει τους χώρους μέσα στους οποίους διαβιώνουμε.
Έχοντας μεγάλη εμπειρία γύρω από το αντικείμενο περιμένω μήπως και διαβάσω τους λόγους εκείνους που τίθενται αρνητικά απέναντι στην επιλογή μιας Α/Θ αλλά μέχρις στιγμής δεν έχω δει κάτι το ουσιαστικό.
Ο λόγος παου παρεμβαίνω σήμερα δίνοντας το δικό μου οπτικό πεδίο σχετικά με τις αντλίες είναι καθαρά αντικειμενικός. Σαν Μηχανικοί πρέπει να γνωρίζουμε τόσο τα μεν τόσο και τα δεν (που έλεγε κι ο μάστροΓιάννης).
Ξεκινώ από μία δήλωσή μου: Σαν μηχανικός δεν είμαι αντίθετος με το είδος! Πολλές φορές το προτείνω και πάμπολλες το έχω τοποθετήσει αλλά δεν μπορώ να πω ότι «πεθαίνω από αγάπη» γι' αυτό. Μάλλον θα έλεγα ότι το γνωρίζω, το ανέχομαι και το χρησιμοποιώ όταν πρέπει. Και ξεκινώ τους αρνητικούς λόγους μιας και τους θετικούς τους έχουμε διαβάσει πολλάκις και μέσα από τα διαφημιστικά με τις γατούλες και τα χαλάκια.
1. Όλες οι μηχανές θέρμανσης που χορεύουν καλαματιανό γύρω από τον λέβητα και θέλουν να τον υποκαταστήσουν έχουν όλες μία ιδιότητα αντίθετη από αυτόν την οποία κανείς δεν αναφέρει: Είναι όλες αμέσου ροής και θερμάνσεως ενώ ο λέβητας δεν είναι! Επίτοιχα αερίου, ηλεκτρικοί λέβητες, αντλίες θερμότητας και όλα αυτά έχουν ένα εναλλακτάκο ο οποίος περιέχει δυο κύπελλα νερό όλο κι όλο. Από κει και μετά έχω ροή όπου εισέρχεται το κρύο κάνει μία Α διαδρομή στον εναλλακτάκο και βγαίνει θερμότερο προς τα σώματα. Πού είναι το μειονέκτημα; Σε μία μηχανή ισχύος κάπου στα 35 kW και σε περίπτωση που προστεθεί ένα διαμέρισμα με 8 σώματα θερμοκρασίας 15° οιαδήποτε μηχανή αμέσου ροής έκατσε!.
Πώς «κάθεται» αλήθεια μία Α/Θ; Πριν το γράψω θα αναφέρω κάτι που ίσως όλοι έχετε δοκιμάσει. Η Α/Θ ως γνωστό λειτουργεί μέσω του γνωστού ψυκτικού κύκλου. Το καλοκαίρι που αγωνίζεται ο συμπυκνωτής να κρυώσει περνώντας θερμό αέρα της τάξης των 36° από τα πτερύγια αυτού και βρίσκεται σε μια πίεση κάπου στα 18 Bar έχετε πειραματισθεί να τον δροσίσετε ώστε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει; Αν η θερμοκρασία συμπύκνωσης βρίσκεται κάπου στους 40° τότε κατεβαίνει αμέσως στους 30° μπορεί και στους 20°. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία εξάτμισης και να έρχεται το freon στο fan-coil κάπου στους -10°. Μπορούμε να πούμε ότι όλος ο κύκλος μετακινείται επάνω στο διάγραμμα P-H. Αντίθετα λίγο να του φέρεις θερμότερο αέρα περιβάλλοντος τότε η θερμοκρασία συμπύκνωσης ανεβαίνει στους 50° και κάπου στους 60° διεγείρεται ο πρεσσοστάτης υψηλής και το μηχάνημα σταματά!
Τον χειμώνα όμως τον ρόλο του συμπυκνωτή τον παίζει η εσωτερική μονάδα. Είναι αυτή που κρυώνει από τον ψυχρό εσωτερικό χώρο διότι κυκλοφορεί ψυχρό νερό από τις επιστροφές των σωμάτων. Κρυώνει αυτή αλλά θερμαίνει αντίθετα το μέσον που την «κρύωσε» ήτοι το νερό των σωμάτων το οποίο θα επιστρέψει θερμότερο στα σώματα κι αυτό είναι που ζητάμε. Αν κάποια στιγμή προστεθεί ένα διαμέρισμα ή μία ψυχρή ζώνη με α αριθμό σωμάτων τότε θα πέσει η θερμοκρασία συμπύκνωσης με αποτέλεσμα το «θερμό» νερό που θα βγαίνει από την Α/Θ προς τα σώματα να έχει μία θερμοκρασία που κάποιες φορές δεν θέλουμε να την βλέπουμε... Το περιβόητο 15° με 50° που γράφουν τα προσπεκτάκια με τις γατούλες μάλλον προς το κάτω όριο βρίσκεται παρά προς το επάνω.... Εντάξει για κάποιο χρόνο! Ποιος είναι αυτός ο χρόνος; Με σώματα ΑΚΑΝ; Με 4 λίτρα νερό ανά τ.μ. θερμαντικής επιφανείας; Απαγορευτικός! Με fan-coils το συζητάμε διότι η σερπαντίνα του fan-coil ζυγίζει 300 γραμ. και περιέχει 1,5 κύπελο νερό όλο κι όλο!
Να πιάσουμε τώρα τον εξατμιστή; Ας τον πιάσουμε κι αυτόν! Αν δεν έχω γεωθερμία και έχω αεροθερμαινόμενο εξατμιστή και έχω μία θερμοκρασία περιβάλλοντος +8° δεν χρειάζομαι ντεπόν. Και μπορεί να βλέπω ότι το R-410Α (μεταξύ μας καλοφορεμένο για τον χειμώνα αλλά για το ελληνικό μας καλοκαίρι τι γίνεται παιδιά;.....δεν λέω άλλο). Βλέπω λοιπόν ότι μέχρι τους -20° είμαι άρχοντας! Με πιέσεις θαυμάσιες εκεί γύρω στα 4 Bar it's perfect!
Πάνω στον ενθουσιασμό μου ξεχνάω το κουτί με τα depon και πάω να ξεκινήσω το μηχάνημα όχι στα Γιάννενα, στην Γλυφάδα! Και εκείνο το βράδυ έχει ένα τσουχτερό κρύο +2°. Και ξεκινά το μηχανημα και αρχίζει να ψύχει τον ψυχρό αέρα. Να όμως που η Φύση υπαγορεύει ότι όπου υπάρχει ψύξη του αέρα έχω άμεσα συμπύκνωμα. Ήτοι αρχίζει να κυλά μέσα από τα πτερύγια του εξατμιστή αγνό νεράκι σε θερμοκρασία κάπου -1° (μη ξεχνάμε ότι αν ο αέρας έχει -2 τότε για να επαληθευθεί το Αμερικάνικο ΔΘ=10°F = 5,5° C πρέπει η μέση θερμοκρασία του εξατμιστή να κατέβει στους -3°. Έχω νερό λοιπόν εκεί γύρω στους 0° και ατμοσφαιρική πίεση. Στην 1η Δημοτικού μάθαμε όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το νερό στερεοποιείται και γίνεται πάγος. Μπορεί το R-407C ή το R-410Α ακόμα καλύτερα να παίζει σαν χημικό μέσον στους -20° άνετα, έξω όμως τι γίνεται; Απλά αρχίζει να πιάνει πάγο ο εξατμιστής. Και όλα αυτά ως ένα σημείο είναι αναμενόμενα (defrost μηχανισμοί κλπ) αλλά ως ένα σημείο. Διότι έτσι και ανοίξει η συνυφάδα δυο ζώνες (τη σοφίτα που διαβάζει το παιδί και το υπόγειο που θα δει η ίδια τηλεόραση στον καναπέ) που τις είχε κλειστές για οικονομία τότε μας ψέκασε με σπρέι τον συμπυκνωτή κατακαλόκαιρο! Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι πιέσεις πέφτουν με αποτέλεσμα να μας την πέφτει άλλη «διμοιρία» (πιθανότατα σταματήματα από πρεσσοστάτη χαμηλής πίεσης) άσε δε τι τραβάει το μηχάνημα να θερμάνει τόση μάζα σωμάτων και νερού. Την δε θερμοκρασία προσαγωγής στα σώματα εκείνη την ώρα κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε! Δεν θέλουμε να τη δούμε! Εκείνο το ως 55° δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ότι το ακούσαμε καν! Όλα αυτά μέχρις ότου βγει η άλλη συνυφάδα αυτή που το πρωτοξεκίνησε και μας βάλει τη φωνή:
«καλέ γιατί κρυώσανε τα σώματα;;;»

Η φράση είναι μία στον μικρό:
(Πήγαινε στο απέναντι mini-market και πάρε μου δύο κουτιά depon...)

Συμπέρασμα:
Πολυκατοικίες που μπορεί να μπει σε άσχετο χρόνο ένας αριθμός διαμερισμάτων θέλουν σαν πηγή θερμότητας Λέβητα. Αυτός χωράει μία ποσότητα νερού η οποία παίζει τον ρόλο του buffer σε τυχόν παρουσίες νέων διαμερισμάτων. Έχει το μειονέκτημα των υψηλών παγίων εξόδων για να λειτουργήσει ένα μικρό ποσοστό διαμερισμάτων αλλά όλα αυτά είναι καμπύλες που αφορούν τον σχεδιαστή του συστήματος. Συμφωνώ ότι στην Ελλάδα ο όρος είναι παντελώς άγνωστος αλλά έλα που είναι απαραίτητος ο σχεδιαστής του ενεργειακού συστήματος και όχι μόνο ο στατικός!
Μονοκατοικίες (και όχι διπλοκατοικίες ή τριπλοκατοικίες με συνυφάδες) μπορούν να βάζουν Α/Θ αν το σύστημα που έχουν π.χ. ενδοδαπέδιο ξεκινήσει τον Οκτώβριο και σβήσει τον Απρίλιο. Σε τόπους όπου έχουμε ποσοστό πάνω του 15% σε χαμηλές θερμοκρασίες (περί και κάτω των 0°) καλύτερα να αποφεύγονται. Οι Α/Θ κάθονται πολύ καλά σε επαγγελματικούς χώρους (γραφεία κλπ). Πολλές φορές σώζουν καταστάσεις. Δεν έχουν καύσιμα, δεν έχουν καμινάδες είναι καθαρές στη λειτουργία τους.
Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας μπορεί σήμερα ο συσχετισμός να είναι κάπου στο 47% Α/Θ προς πετρέλαιο αλλά αύριο πόσο θα είναι; Ποιος θα παράγει το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να το παρέχει στον πάροχο κι αυτός με τη σειρά του στον καταναλωτή πάντα φθηνότερο από το πετρέλαιο ή το αέριο; Αυτά, το γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σκάκι. Παίζουν οι παικταράδες κι εμείς κοιτάμε....
Και το λέω αυτό γι' αυτούς που βιάζονται να ξηλώσουν τα λεβητοστάσια και να τα αντικαταστήσουν με Α/Θ ή έστω με ανάμικτα συστήματα.

Για να πέσει λίγο ο ατμός ώστε να φανεί το τοπίο καθαρότερα!

Υ.Σ.
Το post αυτό το αφιερώνω στον Κώστα. Ξέρει αυτός...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 22 November 2011 10:08:34
Pirate έγραψες!
Προσυπογράφω και προσθέτω:
Κάθε εφαρμογή έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετική λύση.
Πολύ καλές οι Α/Θ, αλλά δεν είναι πανάκεια... Δεν μπαίνουν παντού, δεν θεραπεύουν πάσαν νόσον και πάσαν ...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...

Replied on: 22 November 2011 12:18:09
Οι Α/Θ είναι καλές για νέες οικοδομές,με εξωτερική μόνωση τοιχοποιίας , μόνωση δαπέδου-δώματος και ενεργειακών κουφωμάτων. Προφανώς κάνουν για ήπιες περιοχές στην Ελλάδα. Το θέμα είναι εάν είναι πιο οικονομικές σε λειτουργία από ένα σύστημα με λέβητα πετρελαίου/αερίου που ζορίζεται πολύ λιγότερο ακόμα και σε αρνητικές θερμοκρασίες.
Ελπίζω οι ¨αρχιερείς-γνώστες¨ αυτού του ιστότοπου να μπορούν να δώσουν μια τεκμηριωμένη απάντηση !!!

Replied on: 22 November 2011 13:15:05
quote:
Originally posted by Giorgos
Τώρα όμως αν το θέμα τίθεται σε άλλη βάση, οτι δηλαδή η πολυπλοκότητα έχει μεν σαν όφελος την μικρότερη κατανάλωση αλλά σε κάνει δέσμιο των αντιπροσωπειών τότε αν συμφωνήνουμε οτι αυτό εννοείς...τότε προφανώς πρέπει να πετάξουμε τα πάντα...κινητά, τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια, computer, κυκλοφορητές, καυστήρες, θερμοστάτες, τρίοδες...οτιδήποτε κουβαλάει τεχνολογία επάνω του η οποία χρειάζεται εξειδίκευση.

Γιώργο, η άποψη μου είναι ότι καλά τα "κουτιά", καλά και οι μεγάλες μάρκες, και τα ηχηρά νούμερα απόδοσης, αλλά πρέπει να υποστηρίζονται ανάλογα.

Το να πουλήσεις ένα "κουτί" μιας μεγάλης "μάρκας" είναι εθνικό σπορ. Το θέμα είναι να καταλαβαίνουμε τι έρχεται με αυτό το κουτί.

Η πλειοψηφία των δικών μας κατασκευών βασίζεται σε Α/Θ για θέρμανση εδώ και χρόνια γιατί προφανώς πιστεύουμε στα πλεονεκτήματα τους. Οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ καλά μηχανάκια με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις.

Η επισκευή τους όμως είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα αφού πλέον δεν μιλάμε για ένα κλιματιστικό ενός δωματίου αλλά ένα μηχάνημα πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο το σπίτι/κτήριο.

Η ερώτηση είναι λοιπόν η εξής... αυτό που προτείνουμε στον πελάτη μας, αν χαλάσει χειμωνιάτικα, πόσο χρόνο θα χρειαστεί να βρεθεί η βλάβη, να βρεθεί το ανταλακτικό, και να επισκευαστεί? Με τι κόστος? Πόσες είναι οι πιθανότητες για "κακή εμπειρία"??

Να προσθέσω ότι η ηλεκτρική κατανάλωση δεν λέει και πολλά αν δεν υπάρχει και εγκατεστημένος θερμιδομετρητής ώστε να δει κανείς το πραγματικό COP του συστήματος.

Εμείς μετράμε σχεδόν σε όλες μας τις κατασκευές και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Π.χ. σε κτήριο γραφείων με Fan Coil το σύστημα δουλεύει με COP = 1.0 την Άνοιξη και Φθινώπορο και COP=2.4 τον χειμώνα. Απολύτως αντίθετα από ότι θα έλεγε κάποιος κοιτάζοντας τους πίνακες του μηχανήματος από τα προσπέκτους.

Replied on: 22 November 2011 15:00:35
quote:
Originally posted by panos09
σε κτήριο γραφείων με Fan Coil το σύστημα δουλεύει με COP = 1.0 την Άνοιξη και Φθινώπορο και COP=2.4 τον χειμώνα. Απολύτως αντίθετα από ότι θα έλεγε κάποιος κοιτάζοντας τους πίνακες του μηχανήματος από τα προσπέκτους.
Πάνο, πώς γίνεται αυτό; Εχεις βρει εξήγηση;

Νίκος

Reply author: ziko
Replied on: 22 November 2011 15:58:26
Καλησπέρα και από εμένα σε όλους.

Όπως έχει χιλιογραφτεί σ' αυτό το forum, όταν μιλάει ο δάσκαλος (κατά κόσμο Πειρατής), πρώτα ακούμε με σεβασμό και προσοχή, σκεφτόμαστε, ψάχνουμε και μετά μιλάμε (είναι ένας από τους λόγους που έως τώρα προσωπικά με κρατά σε πολλά θέματα που αναλύονται εδώ αμέτοχο).

Για το θέμα της αντλίας θερμότητας επιτρέψτε μου να καταθέσω την προσωπική μου άποψη από τις έως τώρα εμπειρίες μου.

Η εικόνα της αντλίας θερμότητας, όπως την περιγράφει ο δάσκαλος πιο πάνω, ταιριάζει θα έλεγα στην παλιά αντλία θερμότητας (βλέπε εγκαταστάσεις κυρίως σε γραφεία). Σήμερα η αντλία θερμότητας έχει εξελιχθεί πολύ. Οι λύσεις που προτείνουν οι εταιρείες που τις εμπορεύονται, αφορούν σε ένα πλήρες πακέτο το οποίο διαχειρίζεται την θέρμανση και ψύξη της κατοικίας, αλλά και στο έλεγχο του ζεστού νερού χρήσης, ενώ διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης.

Το πρόβλημα με τις χαμηλές εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος (μιλάμε για την περίπτωση Α/Θ που ψύχονται από αέρα, όχι γεωθερμικές ή υδρόψυκτες που άλλωστε είναι πιο σπάνιες σε οικιακές εφαρμογές) ξεπερνιέται σε πρώτη φάση με την αντιστροφή του ψυκτικού κύκλου, ώστε να γίνει η απαραίτητη απόψυξη. Ταυτόχρονα το σύστημα της Α/Θ περιλαμβάνει και ηλεκτρική αντίσταση, εμβαπτιζόμενη σε νερό, η οποία βοηθά να καλύπτονται τυχόν περίοδοι με χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία (που όμως όπως ξέρει ο δάσκαλος, ειδικά στην Αθήνα εμφανίζονται για λίγο χρονικό διάστημα) ως συμπλήρωμα θερμικής απόδοσης. Για μικρά χρονικά διαστήματα η χρήση ηλεκτρικής αντίστασης είναι αποδεκτή (αυτό έχει να κάνει βέβαια με την σωστή επιλογή της Α/Θ, βάση των πινάκων απόδοσης του κατασκευαστή της).

Γενικά λοιπόν, για τις συνθήκες των περισσότερων περιοχών της Αττικής, η Α/Θ εμφανίζει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολύ καλό COP (της τάξης του 3,0-3,5), το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί (4,0) αλλά έχει και τα down του (έως και 1,0-2,0 όπως είπε και ο panos). Περιπτώσεις προσθήκης ορόφων και σωμάτων που αναφέρει ο δάσκαλος τις θεωρώ δύσκολες, ειδικά στις κατοικίες που είναι το target group της Α/Θ (κατοικίες που συνήθως έχουν μελέτη). Σε πολυκατοικίες η λύση του πετρελαίου και του κεντρικού λέβητα είναι η χειρότερη κατά την προσωπική μου άποψη και πάντα την αφήνω τελευταία. Αν υπάρχει φυσικό αέριο η λύση των επίτοιχων λεβήτων για μένα είναι η ιδανική.

Για την τιμή του ρεύματος τα πράγματα όπως ειπώθηκε είναι ασαφή ακόμα. Ωστόσο οι μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις των συστημάτων Α/Θ με άλλα άλλα συστήματα με συμβατικά καύσιμα, καθώς και η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία της Α/Θ (μια τεχνολογία νέα στην Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένη στις άλλες χώρες εδώ και χρόνια), υπόσχεται αντίστοιχα και πτώση των τιμών των Α/Θ (με τις τρέχουσες τιμές, τεχνοοικονομικές μελέτες μας δείχνουν απόσβεση συστημάτων σε 6-8 χρόνια, λόγω της διαφοράς της τιμής μεταξύ Α/Θ και άλλων συστημάτων).

Υ.Γ. Δάσκαλε σε άλλο post κάποιος φίλος έγραψε για την τεχνολογία αντλιών θερμότητας (μόνο η DAIKIN έχει προς το παρόν τέτοιο σύστημα) που προσάγουν πλέον 75-80οC. Αυτό επιτυγχάνεται με 2 ψυκτικά κυκλώματα, ένα το οποίο δουλεύει με R410 και ένα που δουλεύει με R134. Τεχνολογία νέα και υπό εξέταση σαφώς, αλλά εργαλείο στα χέρια του μηχανικού υπό προϋποθέσεις!

Συνεχώς διψασμένος για γνώση...

http://www.technomech.gr

Replied on: 22 November 2011 18:13:38
Η γνώμη μου είναι ότι το σύστημα υπολειτουργεί σε αυτές τις περιόδους σε τέτοιο βαθμό που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι κυρίως για,

α. Θέρμανση νερού στήλης κάθε πρωί - γύρω στα 230 λίτρα από όσο θυμάμαι - άρα 8 kWh περίπου κάθε μέρα
β. κυκλοφορητής Α/Θ - γύρω στα 550W
γ. απώλειες στήλης αν και είναι καλά μονωμένη

Η αντλία θερμότητας είναι Daikin 27 kW, όχι inverter, αφού τότε δεν υπήρχαν Altherma και τα υπόλοιπα GTI turbo που υπάρχουν τώρα στην αγορά.

Το κτήριο έχει 5 γραφεία, και λειτουργούν μόνο τα 4. Όταν ο καιρός είναι χλιαρός η θέρμανση δουλεύει για 1-2 γραφεία και αυτά τραβάνε πολύ λίγες kWh.

Η απόδοση του συστήματος γενικά ανεβαίνει μαζί με την ενέργεια θέρμανσης (kWh/μέρα) που καταναλώνουν τα γραφεία. Μέσος όρος θέρμανσης τα τελευταία 3 χρόνια είναι SCOP=1,5 και σε ψύξη για 4 καλοκαίρια το SEER=1,62. Τα θεωρητικά του μηχανήματος είναι COP=2,50 και EER=2,19.

Είναι τοποθετημένο στην Πρέβεζα άρα με ήπιες θερμοκρασίες. Οι θερμιδομετρητές μετράνε ωφέλιμη ενέργεια, δηλαδή ότι πάει στα γραφεία.

Replied on: 22 November 2011 21:24:20
Για τις Α/Θ ότι ήταν να γράψω το έγραψα. Απλά θα προσπαθήσω να ξεκαθαρήσω λίγο τις έννοιες του COP και των θερμοτήτων συμπύκνωσης και εξάτμισης διότι διακρίνω μία ασάφεια. Το υπόλοιπο post μου αναφέρεται στον αυτόκλητο μαθητή μου τον Ζήση (Ziko) ο οποίος όπως μου έχει δηλώσει πολλάκις θέλει να σκέφτεται και να αποδεικνύει τα πράγματα με τη γλώσσα του «δασκάλου» του.
1. Ζήση όπως ξέρεις τρελλαίνομαι για τα Asterix καθώς και για τα Lucky-Luke τα περισσότερα ή μάλλον τα καλύτερα τα έχει γράψει ο αθάνατος Βέλγος Rene Goscinny. Τα έχω διαβάσει πάνω από 50 φορές το καθένα (κάπου 24 ιστορίες Asterix και άλλες τόσες του Lucky-Luke). Κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο διότι το πνεύμα του δημιουργού τους είναι ατελείωτο! Ποτέ μάλιστα δεν περίμενα να ζήσουμε σαν λαός αυτό που εξιστορεί μέσα στο καταπληκτικό εκείνο «Οβελίξ & ΣΙΑ». Μέσα εκεί υπάρχει η καταπληκτική ατάκα:
«Μα τι γλώσσα είναι αυτή που μιλάς; Γιατί δεν σε καταλαβαίνω;»
«Α είναι η γλώσσα του σημερινού επιχειρηματικού κόσμου. Κοίταξε να την μάθεις και συ!»
Ε! Αυτό έπαθα τώρα ρε συ Ζήση με σένα. Άρχισα να μη σε καταλαβαίνω. Και θα σου γράψω πού ακριβώς. Γράφεις:

quote:
Περιπτώσεις προσθήκης ορόφων και σωμάτων που αναφέρει ο δάσκαλος τις θεωρώ δύσκολες, ειδικά στις κατοικίες που είναι το target group της Α/Θ (κατοικίες που συνήθως έχουν μελέτη).

Και θα ρωτήσω απλά: Σε μια διπλοκατοικία που έχει σώματα panels θα βάλεις Α/Θ αφαιρώντας τον παλιό λέβητα ή θα προτείνεις κάτι άλλο; Ή θα βάλεις και θα ζητήσεις να αντικατασταθούν και τα σώματα; Θα βάλεις μία κοινόχρηστη Α/Θ η οποία θα λειτουργεί με την αυτονομία μέσω ηλεκτροβανών που προϋπήρχε ή θα κάνεις κάτι άλλο;
Μου μιλάς για τις νέες φουρνιές Α/Θ που εγώ δεν γνωρίζω τάχα μου. Και θα σε ρωτήσω ευθέως: Μέτρησες ο ίδιος καμία από όλες αυτές; Πήρες πιέσεις συμπύκνωσης & εξάτμισης, μέτρησες το έργο του συμπιεστή ιδίοις όμμασι; Μέτρησες από τις ροές των νερών και τα Dt τις ενέργειες τοσο του συμπυκνωτή όσο και του εξατμιστή αν είναι γεωθερμικές; Έφτιαξες διάγραμμα του ψυκτικού κύκλου που τρέχει εκείνη την ώρα;
Μη μου πεις Όχι! Διότι αν μου πεις Όχι δεν θα μπορέσω να δεχθώ ότι κρεμάστηκες επάνω στο τάδε ή το δείνα προσπεκτάκι του οιουδήποτε εμπόρου! Εδώ ρε Ζήση δείχνουν στις διαφημήσεις αυτοκίνητα που κολυμπάνε μέσα στη λάσπη και δαμάζουνε τα κύματα! Εμείς οι μηχανικοί τι πρέπει δηλαδή να βγούμε στα φορουμ των αυτοκινήτων και να επιμένουμε ότι η νέα γενιά αυτοκινήτων βουτάει μέσα στον βάλτο και βγαίνει περήφανο;
Έχω να σου προτείνω κάτι: Έρχομαι σε οιαδήποτε δουλειά σου να μετρήσω οιαδήποτε Α/Θ κάτω από συνθήκες όχι και τόσο εύκολες γι' αυτήν. Με τον εξής όρο όμως: όλα αυτά που θα βγάλουμε στις μετρήσεις να τα δημοσιεύσουμε στο παρόν φόρουμ δίχως να αναφέρουμε την μάρκα ή τον τύπο διότι ποσώς μας ενδιαφέρει ο τάδε ή ο δείνα κατασκευαστής. Σαν μηχανικοί που είμαστε μας ενδιαφέρει η αντικειμενική όψη των πραγμάτων και πετάμε αμέσως δίχως καν να τα διαβάζουμε όλα αυτά τα εμπορικοβερμπαλιστικά του στυλ:
Εμείς κάνουμε αυτό
Εμείς καταφέρνουμε το άλλο
Εμείς ανεβήκαμε στην κορυφή
Εμείς φτάσαμε το ...αεικίνητο (θα το ακούσουμε κι αυτό έτσι όπως πάμε).

Και τώρα ας δούμε ένα παράδειγμα:
Έχεις μία διπλοκατοικία που η καθεμιά θέλει 11.000 θερμ. Προδιαγράφεις μία Α/Θ 25 kW. Υπολογίζεις στη νέα γενιά και με αισιοδοξία θέτεις ως μέγιστη θερμοκρασία εισόδου στα σώματα 65°. Με σκοπό να επιστρέψεις 55° βγάζεις μία ροή 1100 l/h μέσα από κάθε διαμέρισμα. Τα σώματα όμως που θα βάλεις θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη εγκατεστημένη ισχύ και για να μη κουράζεσαι τα δίνω εγώ. Είναι:
33/900/400
33/900/600
33/900/800
11/600/400
11/900/400
33/900/800
22/900/600
33/900/600
33/900/600
Αυτά στους 65° εισαγωγή με 55° επιστροφή αποδίδουν 11.000 θερμ.
Η κυρία Λία το έχει το σύστημα και λειτουργεί και ζεσταίνεται το σπίτι της θαυμάσια διότι μία Α/Θ 25αρα τις πετά τις 11000 θερμ. στο έτσι!
Κατά τις 6:00 το απόγευμα όμως η κυρία Τζίνα από δίπλα (εξ' αδιαιρέτου γαρ) ξεκινά κι εκείνη ως δικαιούται την θέρμανσή της διότι κάνει κρύο και το σπίτι έπεσε στους 17° και δεν το αντέχει. Ανοίγει η Η/Β και ξεχύνονται προς την ανύποπτη Α/Θ άλλα 1100 l/h νερό θερμοκρασίας 17°, αναμιγνύονται με τα 1100 των 55° και γίνονται 2200 l/h θερμοκρασίας 36° και Ω! διάολε εισέρχονται μέσα στον εναλλακτάκο της Α/Θ. Μα είναι Inverter είναι πολυβάθμια είναι τύπου Gamao.... Εντάξει, εντάξει! Θεωρώ ότι πάραυτα η Α/Θ είναι ικανή να μας δώσει στον συμπυκνωτή της όλη της την ισχύ. 25 kW. Ερωτώ: Αν το νερό μπαίνει 36° πόσο θα βγει; Το απαντάμε αμέσως: tex = tin + 25 X 860/2200 = 45,8° Αμάν! Τι θερμοκρασία είναι αυτή; Πού είναι τα Depon; Φέρτε μου τα Depon!
Η επόμενη ερώτηση: Για πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτό το βασσανιστήριο;
Πάμε λοιπόν: Τα συγκεκριμένα σώματα ζυγίζουν κάπου 400 κιλά και το νερό που περιέχουν μέσα τους είναι κάπου 75 λίτρα. Για να ανέλθει η θερμοκρασία αυτών στη μέση θερμοκρασία των 60° από τους 17° χρειάζονται 6 kWh ενέργεια. Αν περιμένουμε να τις πάρουμε από την ίδια την αντλία δίχως πρόσθετες αντιστάσεις θα ξεπεράσουμε την 1 ώρα και η κυρία Λία ετοιμάζει τον κόπανο και περιμένει καραούλι να τον φέρει σε οιοδήποτε κεφάλι βρει μπροστά της. Από την άλλη γκρινιάζει και η κ. Τζίνα διότι εδώ και 1 ώρα τα σώματα είναι χλιαρούτσικα.
Μου μιλάς Ζήση για αντιστάσεις. Δεν ενδιαφέρομαι! Εγώ θα προσθέσω στο τέλος 6 kWh ωμικό φορτίο παρακαλώ! Δίχως COP δίχως τέτοια τζάτζαλα-μάτζαλα.
Κι αυτό θα γίνεται δύο φορές την ημέρα επί ν ημέρες.....

Να πιάσω την περίπτωση που έχει έξω +2° να την αναλύσουμε λίγο για να δούμε έτσι για πλάκα πόσο πάγο θα παράγουμε και πόση ενέργεια θέλει αυτός για να λιώσει ο μπαγάσας! 80 θερμ. για κάθε λίτρο νερού που παγώνει Ζήση. Defrost; Defrost! αλλά έλα που έχει κόστος κι αυτό!
Να πιάσω τώρα τι θα γίνει με το defrost; Γυρίζει ο κύκλος (ο κόσμος δεν ξέρει τίποτα γι' αυτό) που σημαίνει ότι στο καταχείμωνο το μηχάνημα κάνει αυτό που κάνει και στον καύσωνα στις 21 Ιουλίου το μεσημέρι! Εδώ τώρα θέλω να μου πεις οι νέες φουρνιές πώς το κάνουνε διότι πράγματι δεν το ξέρω. Εμείς κόβαμε τους ανεμιστήρες από τα fan-coils διότι έτσι κι έπαιρνε χαμπάρι ο κόσμος ότι εκεί που καθόταν κι έβλεπε τηλεόραση το σύστημα γύριζε σε ψύξη θα είχαμε φύγει όλοι από καραμπίνα! Τώρα οι νέες φουρνιές τι κάνουν; Κόβουν την παροχή του νερού προς τα σώματα ενόσω η Α/Θ κάνει defrost; Μα αυτό είναι ανεπίτρεπτο διότι θα πιάσει πάγο ο εναλάκτης (εξατμιστής) και θα σκάσει κάνοντας και μπουμ! Αλήθεια πώς γίνεται τώρα το defrost; Μήπως έχουν εσωτερικό by-pass για να γυρνάνε τα νερά του εξατμιστή;

Ζήση περιμένω να με φωνάξεις σε εγκατάστασή σου να κάνουμε μετρήσεις....

COP και σχέσεις μεταξύ έργων και θερμοτήτων
Παιδιά ο ψυκτικός κύκλος που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα αλλά και οι Α/Θ χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω μεγέθη:
1. Θερμότητα του εξατμιστή. Είναι η θερμότητα που απάγει το εσωτερικό μηχάνημα κατά την ψύξη ή αυτή που ρουφάει το εξωτερικό μηχάνημα κατά την θέρμανση. Συνεπώς οι Α/Θ δεν είναι αερόψυκτες. Είναι λάθος ο όρος. Είναι αεροθερμαινόμενες. Ή έστω γεωθερμικά θερμαινόμενες.
2. Θερμότητα του Συμπυκνωτή. Είναι αυτή που απάγεται το καλοκαίρι από το εξωτερικό μηχάνημα το οποίο είναι αερόψυκτο (αυτό είναι) ή η θερμότητα που άγεται προς τον χώρο μας μέσω του εσωτερικού μηχανήματος. Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν την πετάμε όπως κάνουμε το καλοκαίρι! Την μαζεύουμε και κάνουμε θέρμανση μέσω Α/Θ.
3. Το έργο του συμπιεστή. Αυτός ο έρμος τι κάνει. Μαζεύει τον «καπνό» από το εξατμισμένο freon που το έχουμε κάνει λιάδα στην εκμετάλλευση και του έχουμε φορτώσει όλο μας το σκουπίδι (θερμότητα του χώρου) και θα μπορούσε να είναι για πέταμα. Δεν το πετάμε διότι θα θέλαμε δεξαμενές με freon δίπλα μας οπότε έτσι στο μαύρο του το χάλι το οδηγούμε μέσα στον συμπιεστή διότι το «σκουπίδι» εξακολουθεί ακόμα και το κουβαλάει στην πλάτη του. Αυτός δεν είναι τίποτα άλλο από μια τρόμπα! Τρομπάρει ο φουκαράς συνεχώς και πιέζοντας το διαλελυμένο και παγωμένο freon του προσδίδει ενέργεια και το αναπτερώνει! Το κάνει Power! Του ανεβάζει την πίεση κάπου στα 18 Bar και το πάει εκεί στους 60° και το έχει μετατρέψει σε υπέρθερμο αέριο αλλά το «σκουπίδι» εξακολουθεί και το κρατάει στην πλάτη του. Για να κάνει αυτή τη δουλειά ο συμπιεστής θέλει και μισθό! Είναι η ενέργεια που παίρνει από την ΔΕΗ. Παράγει έργο και θέλει να πληρωθεί, πώς θα το κάνουμε. Στη συνέχεια αυτό το υπέρθερμο αέριο οδηγείται μέσα στον συμπυκνωτή όπου εκεί ήλθε η ώρα να πετάξει το σκουπίδι στη χωματερή. Πώς; Ο συμπυκνωτής μετατρέποντάς το σε υγρό δίχως να του αλλάξει την θερμοκρασία ούτε την πίεση, καταφέρνει και του παίρνει το σκουπίδι από την πλάτη και το πετάει στην ατμόσφαιρα. Είναι η θερμότητα του εξωτερικού μηχανήματος που όλοι έχουμε νοιώσει. Υγρό καθώς είναι τώρα αυτό και μιας θερμοκρασίας εκεί στους 45 με 50° οδηγείται στην εκτονωτική βαλβίδα όπου εκεί αρχίζει το βασσανιστήριό του. Υποχρεούται να περάσει όλο του το σώμα από ένα συρίγγιο! Το κάνει το καημένο αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να του πέσουν ταυτόχρονα τόσο η πίεση όσο και η θερμοκρασία (κάπου στους -4°). Έτσι όπως είναι παγωμένο και μισοπεθαμένο σε υγρή φάση οδηγείται μέσα στον εξατμιστή ο οποίος του αλλάζει τα πέταλλα. Το εξαερώνει τελείως και πάνω στη φάση αυτή του ρίχνει και το σκουπίδι στον ώμο (του περίσσευε θερμότητα και του την πέταξε κάνοντάς τον αγωγιάτη! Στην συνέχεια τον ξωπέταξε όπου τον παρέλαβε ο συμπιεστής και άντε πάλι από την αρχή.
Αυτός είναι ο Ψυκτικός κύκλος με απλά λογάκια. Χειμώνα -καλοκαίρι εναλλάσσονται οι εναλλάκτες. Ο συμπυκνωτής γίνεται συμπιεστής και τανάπαλιν. Η εναλλαγή αυτή γίνεται μέσω μιας τετράοδης βαλβίδας. Τίποτα το σπουδαίο!

Τώρα πάμε να δούμε το εξής: Ισχύει πάντα:
Θερμότητα συμπυκνωτή = Θερμότητα εξατμιστή + Έργο συμπιεστή
COP = θερμότητα εξατμιστή / έργο συμπιεστή (καλοκαίρι) = 2,5 (ηλεκτρικά ψυγεία, κλιματιστικά)
COP = θερμότητα συμπυκνωτή / έργο συμπιεστή (χειμώνας)
Αν πάρουμε τις παραπάνω εξισώσεις τότε αποδεικνύεται ότι COP στη θέρμανση = 3,5 εφόσον στην ψύξη έχουμε 2,5. Δηλαδή αν δεν την πετάγαμε το καλοκαίρι την θερμότητα στο περιβάλλον και την μαζεύαμε θα είχαμε κέρδος 3,5/1

Πάμε τώρα στην περίπτωση όπου λέμε ότι έχουμε COP=1. Αυτό σημαίνει ότι θερμότητα εξατμιστή = 0. Μπορεί να γίνει αυτό; Όχι. Άτοπο! Ο ψυκτικός κύκλος δεν είναι πια κύκλος θα είναι τρίγωνο!!
Προσέχτε τα διάφορα μηχανάκια που κυκλοφορούν. Μου είχε φέρει ένας φίλος ένα μηχανάκι που υπολόγιζε την θερμοκρασία επιστροφής από ένα σώμα. Του έδωσα εισαγωγή 50° και συγκεκριμένο σώμα και μου έβγαλε ότι θα είχα επιστροφή +2°!! Τρομερό του λέω! Το μηχανάκι σου κατάφερε και μου έφτιαξε ψυχρό νερό (πάγωσαν οι αμυγδαλές μου) μέσα από θερμαντικό σώμα.
Αν βάλουμε τις τιμές πάνω στο διάγραμμα P-H μόνο ψυκτικό κύκλο δεν θα έχουμε...
Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί στην πράξη! Αλλά αν συμβεί τότε η λειτουργία είναι παντελώς έξω από τους σχεδιασμούς του κατασκευαστή.
Οι μετρήσεις απαιτούν πολύ καλή γνώση της θεωρίας. Προσοχή!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 23 November 2011 09:09:30
Μετά από αυτή την εκ βαθέων εξομολόγηση του Pirate, αναμένουμε όλοι τη συνάντηση που θα λάβει μέρος σε ουδέτερο έδαφος, σαν τους Highlander, για εξαγωγή μετρήσεων και απόδειξης επί του πραγματικού εάν οι Α/Θ αξίζουν τα λεφτά τους.
Πάντως Pirate δεν νομίζω να πάει κανείς να βάλει Α/Θ για 2 ή παραπάνω κατοικίες. Το όλο concept της Α/θ αφορά νέα μονοκατοικία με πολύ καλή μόνωση και θέρμανση 24/7, πράγμα που η κυρά-Τζίνα δε νομίζω να μπορεί οικονομικά να το αντέξει.

Replied on: 23 November 2011 09:54:24
quote:
Originally posted by Mel

Πάντως Pirate δεν νομίζω να πάει κανείς να βάλει Α/Θ για 2 ή παραπάνω κατοικίες. Το όλο concept της Α/θ αφορά νέα μονοκατοικία με πολύ καλή μόνωση και θέρμανση 24/7, πράγμα που η κυρά-Τζίνα δε νομίζω να μπορεί οικονομικά να το αντέξει.

Αυτό το είπαμε και το δηλώσαμε ευθύς εξ' αρχής. Σκέτη μονοκατοικία σε ελεγχόμενη περιοχή (έλεγχος ποσοστού μέσων ακραίων θερμοκρασιών) και αν είναι δυνατόν δίχως ζώνες που μπορεί να μπαίνουν και να βγαίνουν και φυσικά 24/7 αν και αν ψάξεις το forum το έχουμε εξετάσει το θέμα διεξοδικά διότι εδώ δεν είναι Βόρεια Ευρώπη. Εδώ είναι Νότια Ευρώπη με όλα της τα καλά (και τα ΚΑΚΑ (Ναιιι)), που σημαίνει Γενάρης με 80% ηλιοφάνεια και σπίτια ανοιχτά κατά τις 11:00 το πρωί να λιάζονται. Μη πιάσουμε το Αττικό κλίμα που είναι μικροκλίμα μέσα στο γενικότερο Ελληνικό κλίμα. Ψάξε και διάβασε το forum γιατί σε βλέπω νέο εδώ. Υπάρχουν topics που αγγίζουν επιστημονική αρθρογραφία και το λέω δίχως να υπερβάλλω.

Διαφωνώ για το ότι η κυρία Τζίνα δεν θα το αντέξει οικονομικά. Δεν κατάλαβες! Υπάρχει χρήμα με ουρά! Τόσο που στις αρχές των συνομιλιών μας αδιαφορεί (δήθεν) για την οικονομική λειτουργία. Στη συνέχεια της αρέσει μόλις αντιληφθεί τι καίνε οι διπλανοί «φτωχοί» με περίπου τα ίδια σπίτια και μετά από ένα χρόνο ζητάει να περικόψει και κάτι από τα ζεστά νερά βάζοντάς με να της αλλάξω τα timers (η ίδια δεν μπόρεσε να τα μάθει ποτέ) που παίζουν μετά το ηλιακό πρόγραμμα. Δεν ξέρω πώς έχεις στο μυαλό σου την κυρία Τζίνα. Αλλά μιλάμε για ωραία κυρία με προσεγμένο σώμα με μπλουτζίν επιμελημένα σχισμένο και πανάκριβο, κυκλοφορεί με τζιπ στα ΑΒ και στον Σκλαβενίτη έστω κι ας μπαίνει στραβά κι ας πιάνει δυο θέσεις parking. Είναι ευγενική αλλά μη διανοηθείς και της κολλήσεις για τον τρόπο που οδηγεί διότι τότε θα προτιμήσεις να τ' ακούσεις από τον Μητσάρα τον νταλικέρη παρά από το όμορφο στοματάκι της κυρίας Τζίνας.

Υ.Σ.
Πώς σου ήλθε αυτή η λέξη «εξομολόγηση»; Όχι τίποτε άλλο αλλά θ' αρχίσω να νοιώθω σαν τον Γαλιλαίο που έλεγε τις απόψεις του ο φουκαράς κι από πάνω του ήταν όλο το ιερατείο βλοσσυρό και τον παρακολουθούσε... ώσπου τη συνέχεια όλοι την γνωρίζετε.
Και το ανέκδοτο από το αστείο του Αρκά μέσα από το βιβλιαράκι του για την «Μετά Θάνατον ζωή». Πήγανε λέει στον άλλο κόσμο και ρωτήσανε τον Γαλιλαίο: «Για πες μας μεγάλε δάσκαλε η Γη γυρίζει;» Και η ατάκα αυτού άμεσα: «Να! κι αν γυρίζει, Να! κι αν δεν γυρίζει».

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Reply author: dipoli
Replied on: 23 November 2011 12:34:41
quote:
Originally posted by Pirate

Και το ανέκδοτο από το αστείο του Αρκά μέσα από το βιβλιαράκι του για την «Μετά Θάνατον ζωή». Πήγανε λέει στον άλλο κόσμο και ρωτήσανε τον Γαλιλαίο: «Για πες μας μεγάλε δάσκαλε η Γη γυρίζει;» Και η ατάκα αυτού άμεσα: «Να! κι αν γυρίζει, Να! κι αν δεν γυρίζει».
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Λιγο παραπέρα καθόταν και ο Ντεκάρτ μονολογώντας το γνωστό "σκέπτομαι άρα υπάρχω", και ο άγγελος του απαντά "Δεν υπάρχεις αλλα μή το σκέφτεσαι.."

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Replied on: 24 November 2011 13:52:55
Δάσκαλε και λοιποί καλημέρα.

Αν και δε γουστάρω το πως θέτεις το θέμα, γιατί το γυρίζεις στο προσωπικό (ειδικά αυτό το αυτόκλητος τι το ήθελες?), θεωρώ ότι τέτοιου είδους κουβέντες δεν αφορούν και κουράζουν τους υπόλοιπους στο forum, επέτρεψέ μου τα παρακάτω.

1) Λες ότι άρχισες να μη με καταλαβαίνεις. Δε βλέπω το γιατί. Λες ότι απορρίπτεις την Α/Θ γιατί σε μια εγκάτάσταση δε μπορείς μελλοντικά να προσθέσεις 8 σώματα? Τι είναι πάλι αυτό? Σχετικά με την Α/Θ, προσωπικά μίλησα για κατοικίες (όχι πολυκατοικίες) στις οποίες θα πρέπει να γίνει μελέτη εφαρμογής θέρμανσης από την αρχή, θα επιλεγεί ένα μηχάνημα και θα εγκατασταθεί. Σε ένα τέτοιο σπίτι δεν θα γίνει ποτέ πανωσήκωμα και δεν θα προστεθεί κανένα σώμα, αλλιώς μιλάμε για αποτυχημένη μελέτη.

2) Μιλάς για τις Α/Θ με το σκεπτικό ότι η θερμοκρασία προσαγωγής του νερού είναι 50-65οC. Λάθος. Υπάρχει στην αγορά Α/Θ που όπως σου έγραψα πιο πάνω στέλνει έως και 80οC. Ξαναγράφω ότι δουλεύει με 2 ψυκτικά κυκλώματα. Μάλλον πρέπει να δούμε εκεί το ψυκτικό κύκλο παρέα. Τονίζω ότι μιλάμε για λύση ανάγκης, όχι για πρόταση σε νέο σπίτι.

3) Από δικές σου μετρήσεις, για τι ποσοστό της περιόδου θέρμανσης έχεις τη χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία (θερμοκρασία σχεδιασμού)? Πάνω από 20%?

4) Τα σώματα και τα fan coils δεν είναι πανάκεια. Υπάρχει και η ενδοδαπέδια θέρμανση, η οποία λειτουργεί μια χαρά και με αντιστάθμιση.

5) Στην ενδοδαπέδια όπως ξέρεις και εσύ, μιλάμε για θερμοκρασία προσαγωγής 35-45οC. Θερμοκρασίες έως τους 35οC είναι στο 60-70% της περιόδου θέρμανσης. Με αυτή τη θερμοκρασία προσαγωγής το COP του μηχανήματος είναι μεγάλο.

6)Φαντάζομαι έχεις διαβάσει τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Σιγά-σιγά όλες οι νέες κατοικίες θα κατασκευάζονται πλέον με πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές όσον αφορά στη θερμομόνωση (εντάξει δε θα αλλάξουμε από τη μια στιγμή στην άλλη ως λαός, προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρασπονδίες μας, όπως παλιά που κανένας δεν εφάρμοζε σωστά τον Κανονισμό Θερμομόνωσης). Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες θερμικές απαιτήσεις. Τα νέα σπίτια λοιπόν είναι πιο προσανατολισμένα σε συστήματα θέρμανσης με χαμηλές θερμοκρασίες νερού, όπως fan coils, ενδοδαπέδια. Εϊναι άλλη ιστορία βέβαια το αν αρέσει στον καθένα το fan coil σαν τρόπος θέρμανσης.

7) Σε διπλοκατοικία που έχει σώματα panel θα βάλω Α/Θ μόνο αν είναι ανάγκη. Ο παλιός λέβητας δεν είναι απαραίτητο να ξηλωθεί. Μπορεί να παραμείνει και να δουλέψει επικουρικά στις χαμήλές θερμοκρασίες (κάτω από τους 7οC).

8) Σε πολυκατοικία με κεντρικό σύστημα δεν θα προτείνω (αν και γίνεται) Α/Θ, αλλά αυτονόμηση διαμερίσματος με ανεξάρτητη Α/Θ πάντα υπό προϋποθέσεις, και ΜΟΝΟ αν είναι επιτακτική η ανάγκη αυτονόμησης (π.χ. ανεπαρκής θέρμανση από το κεντρικό σύστημα, προβλήματα στην κατανομή δαπανών, κ.λ.π.). Σε ακραίες περιπτώσεις και εσύ ο ίδιος πρότεινες σε αναγνώστη του forum και εγκατέστησες ηλεκτρικό λέβητα αν θυμάσαι.

Για τις νέες κατοικίες εσύ αλήθεια τι προτείνεις? Λέβητα πετρελαίου? Εκεί να δεις με τι θα σε περιμένει ο ιδιοκτήτης όταν βάλει πετρέλαιο.

9) θέλω να απολογηθώ Δάσκαλε για το γεγονός ότι στα μηχανήματα που έχω δει ή εγκαταστήσει δεν έκανα μετρήσεις θερμοκρασιών και πιέσεων. Βέβαια νομίζω με θερμιδομετρητές και μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να προσεγγίσουμε μια χαρά το θέμα. Το λέω αυτό γιατί ξέρεις πόσο μ' αρέσει να είμαστε παρέα στο λεβητοστάσιο και γενικά στην οικοδομή και να μετράμε ότι θέλεις. Υπόσχομαι να το κάνω στο μέλλον μαζί σου βέβαια.

Ωστόσο στηρίζομαι στη δουλειά μου έως τώρα καταρχήν ΟΧΙ σε "προσπεκτάκια" όπως λες, αλλά στα enginnering manual των εταιρειών. Αυτά βέβαια, όπως και οι αποδόσεις των μηχανημάτων, στηρίζονται σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία φαντάζομαι τα έχεις διαβάσει. Ακόμα και ο παλιός ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ ακολουθούσε το EUROVENT.

10) Πάντως η διαστασιολόγηση της Α/Θ δεν γίνεται με τη λογική ότι έχω 2 κατοικίες από 11KW, άρα παίρνω ένα μηχάνημα 25KW.

11) Αναλύεις πιο πάνω την περίπτωση 2 κατοικιών με κεντρικό σύστημα (κυρία Λία και κυρία Τζίνα). Ελπίζω να απαντήθηκες από αυτά που είπα. Το σκεπτικό σου αναφέρεται σε τοποθέτηση Α/Θ χαμηλών θερμοκρασιών σε κατοικία με σώματα υψηλών θερμοκρασιών, όπερ άτοπο.

13) Για το defrost που αναφέρεις και αναλύεις όπως πάντα εκπληκτικά, να σου πω ότι στα COP των engineering books των εταιρειών, έχει ήδη ληφθεί υπόψιν. Βέβαια θα ήθελα να μας πεις από μετρήσεις σου πόσες φορές και τι ώρα έχουμε < +2oC. Και μην ξεχνάς ότι το βράδυ έχουμε δυνατότητα νυχτερινού τιμολογίου και χαμηλών χρεώσεων. Υπενθυμίζω ότι δε θα βάλουμε την Α/Θ στην Ανδρίτσαινα στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Ειδικά την αεροθερμαινόμενη. Μιλάμε για περιοχές με σχετικά ήπιο χειμώνα και ελάχιστη εξωτερική θερμοκρασία +2οC.

14) Ο όρος αερόψυκτη έχει μείνει όπως πολύ καλά ξέρεις από τους παλιούς ψύκτες και συνεχίστηκε και για τις Α/Θ. Οπότε έχεις δίκιο. Είναι αεροθερμαινόμενη η Α/Θ το χειμώνα. Το καλοκαίρι όμως παραμένει αερόψυκτη.

Δε μένει παρά να μετρήσουμε Δάσκαλε...

Replied on: 24 November 2011 15:49:05
Ζήση δεν περίμενα ότι το «αυτόκλητος» θα σε πείραζε αν και πριν το γράψω το «ξεσκόνισα». Συνήθως είμαι ακριβολόγος αλλά αυτό ενδέχεται να ΄μου ξέφυγε. Εννοούσα μόνο και μόνο την δική σου επιθυμία να θέλεις να συζητάμε και να αναπτύσσουμε μαζί τα διάφορα συστήματα. Μόνο αυτό εννοούσα και με ξέρεις ότι δεν πετάω μπιχτές.

Ακόμα δεν μπορούμε να συννενοηθούμε στο εξής: Θεώρησες ότι μίλαγα για πανωσήκωμα. Ποτέ δεν μίλησα για πανωσήκωμα. Για μία αντλία με δύο σπίτια (εξ' αδιαιρέτου) εννοούσα που ανεξαρτητοποιούνται μέσω ηλεκτροβάνας.
Αν εσύ καταφένεις στα «εξ' αδιαιρέτου» και τους πείθεις για δύο ανεξάρτητες Α/Θ τότε εγκρίνω κι επαυξάνω. Εγώ μίλησα ότι το εν λόγω μηχάνημα δεν συστήνεται για «κοινοχρησία» αν λέγεται αυτή η λέξη.

Δεν μ' ενδιαφέρει αν έχει μέσα διπλό ψυκτικό κύκλωμα ή αντιστάσεις. Στη πρώτη περίπτωση θα πέσει (Φύση «Άκλεφτη») το COP ίσως και κάτω του 1,5 στη δεύτερη πληρώνω ωμικό φορτίο στη ΔΕΗ 1:1

Την νύχτα έτσι κι αλλιώς πρέπει να μειώνουμε την θέρμανση τουλάχιστον 2 με 3 βαθμούς κατά όπως λένε κι οι κανόνες της Υγιεινής.

Για το θέμα με τα προσπεκτάκια, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα «μάλλωμα» του καθηγητή προς τον μαθητή. Αν θέλεις καθηγητή θα ανέχεσαι και τις παρατηρήσεις του μη το κάνουμε κι αυτό παρακμιακό φαινόμενο της εποχής (μέσα στη γενικότερη παρακμή ηθών και αξιών που περνάμε τα τελευταία 20 χρόνια) που δεν μπορεί (απαγορεύεται δηλαδή) ο καθηγητής να μαλλώσει τον μαθητή!

Και τέλος όσο και να σέβεσαι την γνώμη μου σ' αυτά τα θέματα, εδώ μπορούμε να διαφωνούμε κάλλιστα! Κάποια στιγμή και είμαι σίγουρος γι' αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε από κοινού συμπέρασμα μέσω των πολυπόθητων μετρήσεων. Τότε θα ξέρουμε πλέον ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο αλλά και πάλι τι σημασία θα 'χει αυτό;
Αυτό που έχει ΤΗΝ σημασία είναι Καλή καρδιά και Ψυχή Βαθιά!

Ο δάσκαλος σου και Πειρατής μιας ζωής

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 24 November 2011 16:27:44
Όπως θα είδες τα κείμενά μου ξεκινάνε και τελειώνουν με το Δάσκαλε. Αυτό δεν αλλάζει!

Πραγματικά είμαστε άτυχοι που πέσαμε σ'αυτή την κρίση, αλλιώς θα είχαμε ήδη τελειώσει με το θέμα των μετρήσεων.

Δέχομαι όλα τα σχόλια και παρατηρήσεις σου.

Επιφυλάσσομαι μελλοντικά για να συζητήσουμε και να λύσουμε:
1) Τα θέματα των ψυκτικών κύκλων
2) Τις μετρήσεις
3) Το θέμα του μηχανήματος με τον διπλό συμπιεστή (έχουμε σε εξέλιξη ένα έργο αλλά έχει παγώσει προσωρινά...)

Reply author: nemo
Replied on: 24 November 2011 22:08:36
Εχετε γράψει πολλά, εγω θα σας πω πραγματικά νούμερα. Εχω ΑΘ ALFEA 16kW της Atlantic που βγάζει μέχρι 16kW, μάλιστα στους 2 βαθμούς βγάζει 15kw ενώ η Αltherma 10kw από οτι θυμάμαι. Από τις 26 Οκτωβρίου εχει καταναλώσει 1231,4kWh και έχει αποδόσει 4841,6kWh. Το σπίτι είναι στην Πάρνηθα και είναι 320τμ με ενδοδαπέδια. Η συγκεκριμένη αντλία έχει προσαγωγή μέχρι 60 βαθμούς, βέβαια μετά τουσ 4 βαθμούς λειτουργεί επικουρικά και λέβητας γιατι οι συνολικές απώλειες στουσ -2 είναι 21kW.

Replied on: 24 November 2011 22:10:54
Επανέρχομαι ...... η οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο λαμβάνοντας υπόψη και το νυκτερινό και την υψηλότερη κλίμακα για το υπόλοιπο ρευμα είναι 65% με 70%.

Replied on: 25 November 2011 11:23:06
Nemo καλημέρα.

Μπορείς να μας πεις:

1) Πόσο κόστισε η εγκατάσταση του λεβητοστασίου και πόσο η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας (χοντρικά)? Αλήθεια έχεις τοποθετήσει θερμιδομετρητές και που? Ηλιακά υπάρχουν? Δοχείο αδρανείας?

2) Έχεις δουλέψει το σύστημα σε ολόκληρη σεζόν?

3) Έχεις αντίστοιχα στοιχεία για το πετρέλαιο που έχεις κάψει?

Reply author: gregori
Replied on: 25 November 2011 15:34:34
Ναι καλά....
Αυτά είναι μέλια....
Εκεί που λέγαμε θα παρακολουθήσουμε καμιά κουβέντα με λίγο αναμμένα τα αίματα μήπως βγάλουμε καν λαβράκι άρχισαν τα σιρόπια...

Τελος πάντων....
Τι περιμένετε από δυο ανθρώπους που συναντιούνται σε ταβέρνα της Γλυφάδας και τα λένε συχνά αναμεταξύ τους;

Πέρα από την πλάκα εύστοχα τα ερωτήματα του Ziko προς τον Nemo παραπάνω...

http://udravlikos.gr

Replied on: 25 November 2011 18:39:46
@ Nemo
Η Alfea, για την οποία ενδιαφέρομαι και εγώ δεν γίνεται να βγάζει 15Kw στους 2c, όταν τα επίσημα στοιχεία αναγράφουν 15,5Kw σε 7c/35c.
Τα δοχεία αδρανείας τύπου tank-in-tank προφανώς είναι μόνο για θέρμανση και όχι για ψύξη ή κάνω λάθος#894;

Replied on: 25 November 2011 19:35:45
quote:
Originally posted by ziko

Επιφυλάσσομαι μελλοντικά για να συζητήσουμε και να λύσουμε:
1) Τα θέματα των ψυκτικών κύκλων
2) Τις μετρήσεις
3) Το θέμα του μηχανήματος με τον διπλό συμπιεστή (έχουμε σε εξέλιξη ένα έργο αλλά έχει παγώσει προσωρινά...)

Μόλις είσαι έτοιμος πες μου. Τώρα ετοιμάζω και μία πατέντα με μηχανισμό της Hager όπου θα μετράμε το έργο του συμπιεστή. Φαντάζομαι να έχεις STA στο κεντρικό σου κύκλωμα. Έστω μία, στο μηχάνημα. Μη τυχόν και δεν βάλεις
Υπάρχει κι η περίπτωση (αν αντέξει κι ο πελάτης τις δονήσεις) να σε φωνάξω πρώτος εγώ σε Α/Θ γεωθερμική παρακαλώ

Υ.Σ.
...και αποφασίζουμε αν θα τις δημοσιεύσουμε τις μετρήσεις

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 25 November 2011 23:16:13
Όπως σας έχω πει στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία.

- το λεβητοστάσιο υπήρχε, έχω λέβητα και καυστήρα DeDietrich
- υπάρχουν ηλιακά 8τμ συλλέκτες και Bioler DeDietrich
- η μετατροπή που περιλαμβάνει την αντλία, τον υδραυλικό διαχωριστήρα, εναν κυκλοφορητη, αντεπιστροφα, βανες σωλήνες μονώσεις, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς και και και στοιχησε 8.500
- Υπάρχει θερμιδομετρητης στην προσαγωγή και επιστροφή της αντλίας
- Δεν έχει δουλέψει ολόκληρη σεζόν
- Ο φετινός Νοέμβριος είναι σχεδόν σαν τον Δεκέμβριο του 2010
- Η οικονομια που σας είπα έχει να κάνει αν την ενέργεια την
επαιρνα απο το πετρελαιο, αν αναλογιστεί κανεις οτι ηθελά
21kw και ο λέβητας μου είχε 1,65 μπεκ δηλαδή 70kw η
οικονομία είναι περισσότερη
- Ανλία 100kWh#247;3.6=27,78kWhx0,15=4,16€, πετρέλαιο 100kWh #247;(9,85
kWh/lt * 0,90)=11,27ltx0.94=10,59€ διαφορά 60%
- Η αντλία αυτή είναι και για ψήξη
- Στους 2° και με προσαγωγή 45° έχει ισχύη 14,8kW και με
προσαγωγή 35° έχει ισχύη 15,4Kw (http://www.atlantic-comfort.com/documents/installation-manual-alfea-S-excellia.pdf) σελίδα 9

Replied on: 25 November 2011 23:23:42
- Ανλία 100kWh / 3.6=27,78kWh x 0,15=4,16€, πετρέλαιο 100kWh /(9,85
kWh/lt * 0,90)=11,27ltx0.94=10,59€ διαφορά 60%
- Δοχείο αδρανείας δεν εχω
- Σύμφωνα με τη μελέτη 15kW απώλειες έχω στουσ 4,5 βαθμούς αλλα έχει μια ρυθμιση οτι και αυτη την θερμοκρασία να φτάσει ρυθμίζεις εσυ πόση ωρα πρεπει να την έχει για να δόσει εντολή στον λέβητα, εγω το έχω στη μιση ώρα και αν η ελαχιστη θερμοκρασία έχει φτάσει 3,6 ο λέβητας δεν έχει πάρει

Replied on: 26 November 2011 12:22:26
Nemo νομίζω ότι δεν είναι σωστό το σκεπτικό σου.

Για 320τμ κατοικία, λες ότι έχεις απώλειες στους -2οC, 21KW. Αυτό αντιστοιχεί σε 65W/τ.μ. (έχεις εξωτερική θερμομόνωση?). Μέχρι εδώ καλά.

Αφού λοιπόν το μέγιστο θερμικό φορτίο σου είναι 21KW ποιος ο λόγος που έχεις λέβητα 70KW?

Αναφέρες ότι έχεις 8τ.μ. καθρέπτες (περίπου 4 επίπεδους συλλέκτες). Το δοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού χρήσης σου τι χωρητικότητας είναι? 400lt?

Μήπως η εξοικονόμηση που λες ότι έχεις οφείλεται στη λανθασμένη εγκατάσταση λεβητοστασίου που είχες?

Reply author: CONSTANTINOS
Replied on: 26 November 2011 13:16:09
quote:
Originally posted by nemo
-Υπάρχει θερμιδομετρητης στην προσαγωγή και επιστροφή της αντλίας
Εκτός απ΄αυτά που ρωτά ο Ζήσης, μετρητής ρεύματος υπάρχει;

Κώστας.

Replied on: 26 November 2011 15:50:33
Μα βρε παιδιά ο nemo έχει γράψει..

quote:
Εχω ΑΘ ALFEA 16kW της Atlantic που βγάζει μέχρι 16kW, μάλιστα στους 2 βαθμούς βγάζει 15kw ενώ η Αltherma 10kw από οτι θυμάμαι. Από τις 26 Οκτωβρίου εχει καταναλώσει 1231,4kWh και έχει αποδόσει 4841,6kWh.

Αυτό δεν σημαίνει ένα cop κοντά στο 4;
Για να έχει δώσει αυτά τα αποτελέσματα έχει και θερμοδομετρητή και μετρητή ρεύματος και είναι άσχετο με την περυσινή κατανάλωση....
Έχοντας αυτά τα αποτελέσματα νομίζω μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει το κόστος σε πετρέλαιο υποθέτοντας μία εγκατάσταση με βαθμό συνολικό απόδοσης 80-85%.
Έτσι δεν είναι;

Replied on: 26 November 2011 23:36:48
Να ξεκαθαρίσω οτι σας γράφω γιατί θελώ να σας πω πραγματικα νούμερα και να βοήθησω, όπως καποια στιγμη κάποιοι απο εδω με βοήθησαν.

- Μετρητης ρεύματος μονο για την ανλία υπάρχει.
- Σας είπα και με νούμερα οτι η οικονομια που αναφέρω έχει να κάνει με το κοστος που θα είχα αν επαιρνα την ιδια ενεργεια απο το πετρελαιο
- Τα 70kW του λέβητα ήταν γιατι είχα πολύ μεγάλη καμινάδα, αλλαξα την καμιναδα απο 250 σε 150 διπλη μονωμενη και το μπεκ το καναμε απο 1,65 σε 0,85 με βαθμο απόδοσης 94,3% και τα υπολοιπα στοιχεια όπως προβλέπεται
- τα 21kW θερμικων απωλειών στουσ -2 εξωτερική θερμοκρασια τα έβγαλε η μελέτη της εταιρειας που έβαλε την ενδοδαπέδια, προκειται για μεγάλη γνωστή εταιρεια με 30 χρονια εμπερεια.
- κατά μεσο ορο το σπιτι μου χρειαζεται περίπου 32.000 με 35.000kWh
- επισης υπάεχει και υπογειο που με την ανλία δεν θερμαινω, το σπιτι και το υπόγειο σύμφωνα με την μελέτη ήθελαν 33kW οπότε τότε πηραμε ένα λέβητα 40-70kW (DeDietrich GT225) και για να μην έχουμε υγροποιήσεις τελικά δουλευε στα 70
- αν χρειαστει τώρα το υπογειο θέρμανση αυτό θα γίνει με τον λέβητα, αλλα οτι σας λέω έγω έχουν να κανουν με τα 320 τμ, το υπογειο δεν το θερμαινω.

Replied on: 27 November 2011 20:25:39
Διαβάζωντας τα οσα σας εχω γραψει θελώ να σας πω συμπερασματικά οτι αυτά είναι τα στοιχεια, αυτά τα νουμερα μετραω και δεν θελώ να αποδείξω οτι άλλαξα τους νόμους της φυσικής. Το μόνο που μπορω να σας πω επιπλέον είναι στοιχεια (kWh) κατανάλωσης και απόδοσης για τους επόμενους μήνες, με το σπιτι να έχει 20βαθμούς +, - 0,5.
Αυτο το λέω γιατι αν και μηχανικός (οχι μηχανολόγος) δεν μπορω επιστημονικά να σας απαντησω σε κάθε απορια, απλα σας μεταφερω πραγματικά στοιχεια.

Replied on: 08 December 2011 10:07:51
Δάσκαλε και λοιποί καλημέρα.

Οργανώνω σιγά-σιγά το θέμα με τις μετρήσεις που θέλεις να γίνουν.

Ο χώρος (Κόρινθος) ελπίζω να μην πέφτει πολύ μακρυά. Είμαστε σε διαδικασία να πείσουμε τον ιδιοκτήτη να του φορτωθούμε αλλά έχουμε καλές προδιαγραφές.

Το μηχάνημα είναι γνωστού ιαπωνικού οίκου, ίσως το πιο διαδεδομένο στην αγορά.

Η εγκατάσταση έχει fan coils και ζεστό νερό χρήσης.

Σήμερα θα διευκρινίσω τι μπορούμε να μετρήσουμε. Φαντάζομαι θέλουμε κατ' ελάχιστον θερμοκρασία και πίεση πριν και μετά τον εξατμιστή, αλλά και πριν και μετά το συμπιεστή.

Από όργανα μέτρησης χρειάζομαι βοήθεια.

Τεχνικά από engineering του μηχανήματος έχουμε τα πάντα.

Αν δε τα καταφέρουμε σ' αυτή την εγκατάσταση, προσωπικά έχω στα υπόψιν την επόμενη (με ενδοδαπέδια) προς το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2012, όπου όμως θα μπορούμε να κάνουμε ότι γουστάρουμε

Replied on: 08 December 2011 12:43:12
Κόρινθος; Κόρινθος! Και Καλαμάτα αν λάχει.

Σημεία σημαντικότατα που αλλιώς ΔΕΝ...
1. Το μηχάνημα του γνωστού οίκου φαντάζομαι να έχει μανόμετρα υψηλής/χαμηλής. Αν δεν έχει () θα μιλήσουν τα θερμόμετρα επαφής. Έχω ένα υψηλών προδιαγραφών.
2. STA στο κύκλωμα του νερού. Φαντάζομαι να έχεις. Αν δεν έχεις άστο για την καλοκαιρινή οπότε εκεί σίγουρα θα έχεις.
3. Αν είναι γεωθερμική τότε αν δεν έχεις STA στον εξατμιστή () θα κόψεις (καλά να πάθεις!) τον σωλήνα και θα βάλεις. Θα μιλήσουμε τηλεφωνικά για το διαμέτρημα.
4. Μετρητή του έργου του συμπιεστή είμαι στα σπάργανα να φτιάξω έναν... Γύρω στα 500€ θέλει και οι καιροί ..... Κάνουμε τη δουλειά μας και από τον μετρητή της ΔΕΗ αλλά θα έχουμε conflict με την οικιακή κατανάλωση και θέλει στανταρίσματα και άλλες τέτοιες πονοκεφαλιάζουσες δουλειές.

τρεις ωρίτσες και έχουμε τον COP (και σε διαφορετικά φορτία) στο πιάτο αλλά υποτίθεται ότι ήδη έχει γίνει η σωστή εκκίνηση και δεν θα ασχοληθούμε με τέτοια διότι μπορεί να ξημερωθούμε

Υ.Σ.
Άντε! Και κατέβα, καιρό έχουμε να φάμε κανά γύρο...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 08 December 2011 19:03:55
Γιατί έχω την αίσθηση ότι η Excellia της Atlantic είναι ΜΟΝΟ για θέρμανση#894; Nemo, με το ίδιο μηχάνημα θα έχεις ψύξη που αναφέρεις#894;

Replied on: 10 December 2011 09:57:29
Δάσκαλε απ' ότι βλέπω πάμε για καλοκαίρι...

Η εγκατάσταση δεν είναι δική μου, οπότε:
1. Μανόμετρα υψηλής και χαμηλής δεν έχουν μηχανήματα τέτοιου τύπου στην αγορά (τουλάχιστον τα 4-5 που έχω δει). Υπάρχουν ωστόσο αναμονές για να μετρήσουμε μόνοι μας (είδα ότι υπάρχει και υποδοχή στην είσοδο του φρέοντος στο στοιχείο της εξωτερικής μονάδας) Το κακό είναι ότι θέλουμε 3 μανόμετρα (από μανόμετρα τι προτείνεις αλήθεια σε εταιρεία?).

2. Δεν υπάρχει STA δυστυχώς.

3. Είναι αεροθερμαινόμενη/αερόψυκτη. Υποδοχή υπάρχει όπως είπα πιο πάνω στην είσοδο του φρέοντος στο στοιχείο του εξωτερικού μηχανήματος). Για το εσωτερικό δεν υπάρχει

4. Η οικιακή κατανάλωση μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο (ένα ψυγείο και λίγα φώτα) μιας και η κατοικία κατοικείται από έναν άνθρωπο που για χάρη της επιστήμης θα κάνει υπομονή!)

5. 3 ωρίτσες τις βλέπω λίγες αν βάλουμε και κάποια χρονικά διαστήματα σταθεροποίησης της εξωτερικής θερμοκρασίας και των εσωτερικών συνθηκών (με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουμε το φαινόμενο με παγωμένο σπίτι από την αρχή).

Υ.Σ. Εννοείται, σύντομα κοντά σου...

Υ.Γ.: Στην Καλαμάτα έχω επίσης μια περίπτωση για τον επόμενο χειμώνα. Αν είμαστε καλά και είσαι μέσα, θα έχει ηλιακή υποβοήθηση και αεροθερμαινόμενη/αερόψυκτη Α/Θ με FCU.

Replied on: 10 December 2011 19:41:49
quote:

1. Το κακό είναι ότι θέλουμε 3 μανόμετρα (από μανόμετρα τι προτείνεις αλήθεια σε εταιρεία?).

1. . Τέλος πάντων.... Έχω κι απ' αυτά! Και μάλιστα γλυκερίνης, καθώς και ολόκληρη κάσα μανομέτρων για ψυκτικά μηχανήματα. Μέχρις και αντλία κενού έχω! Τ' αγόραζα στην ηλικία σου αντί να τρέχω ν' αγοράζω αμάξια της εποχής και άλλα τέτοια όπως έκαναν τότε το 95% των συναδέλφων μου. Έμεινα μανιώδης μοτοσσυκλετιστής δίχως τζιπ αλλά όλα αυτά που έχω μπορώ να πω ότι μου πρόσφεραν πολλά στην επαγγελματική μου οντότητα αλλά μη φαντασθείς λεφτά! Απλά μου πρόσθεσαν γνώση και εμπειρία! Τίποτε άλλο! Ο τόπος εδώ δεν σηκώνει επαγγελματίες πολύ καλά γνωρίζοντες. Τις δουλειές τις παίρνουν άλλοι... Οι γνωρίζοντες ξεβράζονται όπως κάνει τα σανίδια η θάλασσα.
2. STA δεν έχει, μανόμετρα δεν έχει, αναμονές συντήρησης (άρα και μανομέτρων) άντε να έχει μία! Τουλάχιστον ανοίγει το μηχάνημα να πάρουμε θερμοκρασίες συμπύκνωσης, εξάτμισης και υπέρθερμου αερίου; Ή μπας κι είναι fixed κι αυτό!
Ρε διάολε, μηχανικοί είμαστε! Μας κρύβουν τα από δω, εμείς πάμε στα από εκεί! Μας κρύβουν κι από τα εκεί, εμείς πάμε στα ενδότερα! Όχι θα σταματήσουμε.
Εδώ δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου γιατί οι κατασκευαστές κατήργησαν τα μανόμετρα υψηλής/χαμηλής. Στην εποχή μου δεν υπήρχε περίπτωση να δεις μηχάνημα τέτοιου βεληνεκούς δίχως μανόμετρα. Τουλάχιστον στα μεγάλα μηχανήματα πάνω από 8 kW απόδοσης θα έπρεπε οπωσδήποτε να βάζουνε κι ας δεχθούμε να μη βάζουνε στα σπλιτάκια έστω!
5. Εντάξει καθόμαστε και παραπάνω! Μήπως θα το καταλάβουμε

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 11 December 2011 18:32:31
Αν ανοίγει το μηχάνημα? %#$?άρια!!!

Εμείς βέβαια θα το ανοίξουμε θέλει δε θέλει! Διαθέτουμε δε όλα τα τεχνικά στοιχεία του, υδραυλικά διαγράμματα ροής νερού και ψυκτικού μέσου, κ.λ.π. Πριν πάμε, κάνουμε ραντεβού και σχεδιάζουμε το πλάνο μας. Αν είσαι μέσα πάμε να δούμε ένα μηχάνημα σε έκθεση και βλέπουμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Τουλάχιστον ας κάνουμε μια προσπάθεια, έστω και με θερμοκρασίες και διαγράμματα...

Replied on: 11 December 2011 19:59:18
quote:
%#$?άρια!!!

Το φανταζόμουνα!

ΟΚ και είμαι και μέσα!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 14 December 2011 15:16:26
Φιλέ Mel η Αlfea της Atlantic με ένα επιπλέον καλώδιο αξίας 120€ κάνει και δροσιμό, μαλιστα στις ρυθμίσεις της αντιστάθμισης έχει ολές τις παραμέτρους που χρειάζεται.

Replied on: 14 December 2011 16:13:50
Φίλοι ziko & pirate (λογικά) αν μπείτε στο "service menu" της μονάδας θα δείτε στην οθόνη του χειριστηρίου όλες τις πληροφορίες που θέλετε (θερμοκρασίες ψυκτικού, πιέσεις κλπ).
Panos έτσι δεν είναι? Δεν τα δίνει αυτά?

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...

Replied on: 14 December 2011 16:46:06
Η Hitachi Yutaki S σου δείνει τα στοιχεία του ψυκτικού κύκλου (πίεση, θερμοκρασία, άνογμα βαλβίδων, ταχύτητα συμπιεστή) στο πανελάκι της.

H Altherma δίνει ελάχιστα στοιχεία, εκτός και αν υπάρχουν κρυφά menu που δεν τα γνωρίζω.

Replied on: 14 December 2011 21:02:54
Παναγιώτη τις πιέσεις θέλω να τις βλέπω σε αναλογικό όργανο δίχως να πατάω 5 φορές, να κάνω select, να πατάω άλλες τρεις και στη συνέχεια να βλέπω αυτά που θέλω.
Συνήθως το μάτι μου είναι και στις δύο πιέσεις (υψηλή και χαμηλή) ειδικά στις πολύ δύσκολες συνθήκες για την μονάδα.
Να με συμπαθάνε οι κατασκευαστές αλλά θέλω μανόμετρα! Και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας όχι ψευταδούρες!
Είναι από τα πρώτα σημεία που κοιτώ για να επιλέξω μία μονάδα αν μου το ζητήσει ο πελάτης.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 15 December 2011 16:52:05
ΟΚ, παω πάσο...
Όπως βολεύεται ο καθένας.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...

Reply author: betor255
Replied on: 27 December 2011 18:43:58
Εβαλα στο σπίτι μου στην ΒΕΡΟΙΑ
Α/Θ υψηλών θερμοκρασιών 16kw, σε συνδιασμό με buffer 500litra και θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα.
το σπίτι είναι συνολικά 250τ.μ σε 3 στάθμες.
Τα σώματα είναι πάνελ.
τα προηγούμενα χρόνια κατανάλωνα 4 τόνους πετρέλαιο.
από 11/11 έως σήμερα έχω τις παρακάτω καταναλώσεις ρεύματος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ KWH ΣΥΝΟΛΟ ΝΥΧΤΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΣΤΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΣΤΟΣ ΝΥΧΤΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΣΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
11/11/2011 0 0 0 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
18/11/2011 646,21 221,4 424,81 34,72 11,96 46,68 7,54 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ
21/11/2011 874 314 560 45,77 16,96 62,73 7,09
22/11/2011 953,73 339 614,73 50,25 18,31 68,55 7,04
23/11/2011 1033,51 366,2 667,31 54,55 19,77 74,32 7,00
27/11/2011 1323,36 474,9 848,46 69,35 25,64 95,00 6,71
30/11/2011 1537,8 563,8 974 79,61 30,45 110,06 6,55
1/12/2011 1613,11 592,6 1020,51 83,42 32,00 115,42 6,52
2/12/2011 1687,46 630,5 1056,96 86,40 34,05 120,44 6,48 Χρήση χρονοδιακόπτη για αξιοποίηση του Bufer
3/12/2011 1765,3 665,3 1100 89,91 35,93 125,84 6,46 ακυρωση μπαφερ γιατι μπήκε και το πετρέλαιο
4/12/2011 1844,51 700,3 1144,21 93,53 37,82 131,34 6,45
6/12/2011 1990,92 755,2 1235,72 101,01 40,78 141,79 6,41
8/12/2011 2129,8 818,4 1311,4 107,19 44,19 151,39 6,34
9/12/2011 2219,03 854,2 1364,83 111,56 46,13 157,69 6,36 αυξηση του κρύου το βράδυ -1
11/12/2011 2413,55 926,6 1486,95 121,54 50,04 171,58 6,46
13/12/2011 2523,08 968,8 1554,28 127,05 52,32 179,36 6,33 ανοδος θερμοκρασίας (8-15) και χαμήλωμα 1ου
14/12/2011 2573,37 993,8 1579,57 129,11 53,67 182,78 6,26
16/12/2011 2696,16 1043,2 1652,96 135,11 56,33 191,45 6,18 ξαναανοιγμα 1ου
17/12/2011 2754,55 1069,2 1685,35 137,76 57,74 195,50 6,14
18/12/2011 2805,02 1097,9 1707,12 139,54 59,29 198,83 6,07
20/12/2011 2955,45 1168,7 1786,75 146,05 63,11 209,16 6,06
22/12/2011 3147,03 1265,1 1881,93 153,83 68,32 222,14 6,12
23/12/2011 3271,46 1312,3 1959,16 160,14 70,86 231,01 6,22 χιονια
27/12/2011 3775,4 1523,2 2252,2 184,09 82,25 266,35 6,54

μέσο κόστος 6,54 ευρώ ανά ημέρα με φπα

Τις τελευταίες μέρες έχει συνέχεια -1 με -4 βαθμούς την νύχτα και μεγάλωσαν οι καταναλώσεις.
το μηχάνημα δεν κρέμασε καθόλου μέχρι τώρα ώστε να πάρει ο λέβητας του πετρελαίου.
Στο σπίτι κυκλοφορεί συνέχεια το ζεστό νερό στα σώματα (οι θερμοστάτες στο max) και οι χώροι ρυθμίζονται από τις θερμοστατικές κεφαλές στους 21 oC
στο τέλος της σεζον θα έχω ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση.
πρέπει να προστεθεί και το κόστος που χρεώνουν για το δίκτυο.
ΣΥΝΟΨΗ
σε 46 ημέρες 3.775,4KWH
ΝΥΧΤΑ 1523,2KWH
ΗΜΕΡΑ 2252,2

Replied on: 27 December 2011 19:28:26
Γεια σου betor255.

Κάτι δεν μετριέται σωστά.

Αν με το "4 τόννους" εννοείς 4000 λίτρα τότε έχουμε:
4000 λίτρα χ 0,84 = 3360 κιλά πετρελαίου
3360Kg πετρελαίου χ 10200Kcal = 34.272.000Kcal
34.272.000Kcal χ 80% ολικός βαθμός απόδοσης = 27.417.600Kcal
27.417.600Kcal / ~230 ημέρες θέρμανσης = 119.206,96 Kcal/day ή 138,68 kwh/day
Εσύ βγάζεις:
3.775,4 kwh / 46 ημέρες = 82,07 kwh/day

Από την στιγμή που μιλάμε για το ίδιο .... σπίτι τότε μήπως έχει αλλάξει κάτι ( π.χ.: μόνωση );
Ή μήπως συγκρίνουμε 2 ανόμοια πράγματα ( π.χ.: μια θέρμανση πετρελαίου για τα σκουπίδια και μια αντλία που στέκεται ως τεχνολογικό καμάρι );

Υπ΄όψιν πως αν βάλουμε 194 ημέρες θέρμανσης τότε με το πετρέλαιο βγαίνει να χρειαζόσουν καθημερινά την διπλή ενέργεια απ΄ότι προκύπτει μέχρι τώρα από τον μέσο όρο της αντλίας!!!!!

Ωστόσο μην ανησυχείς ότι κι αν συμβαίνει. Ίσως έχεις επηρεαστεί από τα greek statistics ή ίσως ο πρατηριούχος κλαίει με μαύρο δάκρυ.

Replied on: 27 December 2011 23:50:22
το μόνο που έχω αλλάξει είναι οι θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα, οι οποίες προσέφεραν οικονομία διότι κρατούν σταθερή την θερμοκρασία χωρίς να παρεμβαίνουν στους θερμοστάτες τα γυναικόπαιδα του σπιτιού ανεξέλεκτα.
Ότι οι πρατηριούχοι με έχουν κατακλέψει όλα αυτά τα χρόνια, και γλίτωσα επιτέλους, είναι σίγουρο γιατί είχα μαλώσει με τους περισσότερους που με έκλεβαν σε βαθμονομιμένη πλαστική διαφανή δεξαμενή.
Μεγάλη κατανάλωση είχα επίσης γιατί δεν είχα αντιστάθμιση και ο λέβητας δούλεβε όλο το χειμώνα από 70-80 οC.
Επίσης την θερινή περίοδο για το ζεστό νερό (μποιλερ 300λίτρα) κατανάλωνα 300-350 λιτρα πετρέλαιο.
Τα σώματα στο σπίτι είναι υπερδιαστασιολογημένα με αποτέλεσμα με πολύ χαμηλά την καμπύλη της αντιστάθμισης να ζεστένεται το σπίτι χωρίς να ζορίζεται το μηχάνημα.

Replied on: 28 December 2011 09:03:34
το 24ωρο που μας πέρασε με θερμοκρασίες (-1 έως 5) έκαψε 131,77 kwh, δηλαδή 10,5 ευρώ.
οπότε δεν ξέρω που θα διαμορφωθεί ο μέσος όρος της περιόδου.
Σιγουρα είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο και ειδικά τις μέρες που η θερμοκρασίες είναι από 5οC και πάνω.

Reply author: mariosk
Replied on: 05 January 2012 13:24:12
καλησπέρα. μήπως γνωρίζει κανείς αν για το altherma υψηλών θερμοκρασιών με συμβατικά σώματα panel απαιτείται κάθε σώμα να έχει το δικό του κύκλωμα προς το κολεκτέρ η δε παίζει ρόλο;

Replied on: 09 January 2012 09:02:04
Δεν παίζει κανένα ρόλο...

Reply author: mariosk
Replied on: 10 January 2012 07:59:43
quote:

Δεν παίζει κανένα ρόλο...

1. Ούτε και αν το έχω ρυθμισμένο στους 65 βαθμούς κελσίου;
2. Επίσης, γινεται να μου ζεσταίνει ταυτόχρονα νερό χρήσης και τα panel; Η πρέπει όταν του πατάω να ζεστάνει νερό χρήσης να μου κλείνει τη θέρμανση όσο ζεσταίνει το νερό;

Replied on: 10 January 2012 12:50:00
Καλησπέρα.

1. Αυτό που ρωτάς έχει να κάνει με τις διαστάσεις των σωμάτων και όχι με την αντλία θερμότητας. Προφανώς εννοείς ότι αν έχεις σύστημα σώμα-κύκλωμα ότι θα έχεις μικρότερα σώματα. Αυτό ισχύει. Πάντως οι αντλίε θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών προσάγουν έως και 75οC.

2. Γενικά τα συστήματα αυτά λειτουργούν με τη φιλοσοφία της προτεραιότητας στο ζεστό νερό χρήσης και σε δεύτερη φάση την υποστήριξη της θέρμανσης χώρων. Έτσι τουλάχιστον δουλεύει ο αυτοματισμός που έχουν ενσωματωμένο. Από εκεί και πέρα εσύ μπορείς να το παραμετροποιήσεις αλλά έχε υπόψιν σου ότι οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (μόνο η DAIKIN έχει) δεν βγαίνουν σε μεγάλα μεγέθη.

Όταν λέμε υψηλών θερμοκρασιών δεν εννοούμε 65οC. Εννοούμε 70-75οC.

Reply author: stamo
Replied on: 24 January 2012 17:14:28
Γεια σε όλους

Θα ήθελα να ρωτήσω το betor255 τι μάρκα αντλία θερμότητας, ισχύ και πόσο του κόστισε. Ενδιαφέρομαι καιεγώ να φύγω από το πετρέλαιο.

Γιώργος

Reply author: lefterisiordanidis
Replied on: 18 February 2012 14:23:12

Καλησπέρα,

Είμαι νέος στο Forum και επειδη μου πρότειναν μια Altherma 16KW+6KW ηλεκτρολέβητα για το σπίτι μου που είναι στην Παραλίμνη Γιαννιτσών και μοιάζει με το δικό σου Betor(260 τ.μ σε 3 επίπεδα) θέλω να σε ρωτησω αν εισαι ευχαριστημένος με τις παγωνιες που εχει κάνει ο Φεβρουάριος μέχρι τώρα.Μου φαίνεται λίγη η ισχύς αυτή για τέτοιους χώρους.Ευχαριστώ προκαταβολικά...

quote:
Originally posted by betor255

Εβαλα στο σπίτι μου στην ΒΕΡΟΙΑ
Α/Θ υψηλών θερμοκρασιών 16kw, σε συνδιασμό με buffer 500litra και θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα.
Τα σώματα είναι πάνελ.
από 11/11 έως σήμερα έχω τις παρακάτω καταναλώσεις ρεύματος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ KWH ΣΥΝΟΛΟ ΝΥΧΤΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΣΤΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΟΣΤΟΣ ΝΥΧΤΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΣΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
11/11/2011 0 0 0 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
18/11/2011 646,21 221,4 424,81 34,72 11,96 46,68 7,54 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΩΝ
21/11/2011 874 314 560 45,77 16,96 62,73 7,09
22/11/2011 953,73 339 614,73 50,25 18,31 68,55 7,04
23/11/2011 1033,51 366,2 667,31 54,55 19,77 74,32 7,00
27/11/2011 1323,36 474,9 848,46 69,35 25,64 95,00 6,71
30/11/2011 1537,8 563,8 974 79,61 30,45 110,06 6,55
1/12/2011 1613,11 592,6 1020,51 83,42 32,00 115,42 6,52
2/12/2011 1687,46 630,5 1056,96 86,40 34,05 120,44 6,48 Χρήση χρονοδιακόπτη για αξιοποίηση του Bufer
3/12/2011 1765,3 665,3 1100 89,91 35,93 125,84 6,46 ακυρωση μπαφερ γιατι μπήκε και το πετρέλαιο
4/12/2011 1844,51 700,3 1144,21 93,53 37,82 131,34 6,45
6/12/2011 1990,92 755,2 1235,72 101,01 40,78 141,79 6,41
8/12/2011 2129,8 818,4 1311,4 107,19 44,19 151,39 6,34
9/12/2011 2219,03 854,2 1364,83 111,56 46,13 157,69 6,36 αυξηση του κρύου το βράδυ -1
11/12/2011 2413,55 926,6 1486,95 121,54 50,04 171,58 6,46
13/12/2011 2523,08 968,8 1554,28 127,05 52,32 179,36 6,33 ανοδος θερμοκρασίας (8-15) και χαμήλωμα 1ου
14/12/2011 2573,37 993,8 1579,57 129,11 53,67 182,78 6,26
16/12/2011 2696,16 1043,2 1652,96 135,11 56,33 191,45 6,18 ξαναανοιγμα 1ου
17/12/2011 2754,55 1069,2 1685,35 137,76 57,74 195,50 6,14
18/12/2011 2805,02 1097,9 1707,12 139,54 59,29 198,83 6,07
20/12/2011 2955,45 1168,7 1786,75 146,05 63,11 209,16 6,06
22/12/2011 3147,03 1265,1 1881,93 153,83 68,32 222,14 6,12
23/12/2011 3271,46 1312,3 1959,16 160,14 70,86 231,01 6,22 χιονια
27/12/2011 3775,4 1523,2 2252,2 184,09 82,25 266,35 6,54

μέσο κόστος 6,54 ευρώ ανά ημέρα με φπα

Τις τελευταίες μέρες έχει συνέχεια -1 με -4 βαθμούς την νύχτα και μεγάλωσαν οι καταναλώσεις.
το μηχάνημα δεν κρέμασε καθόλου μέχρι τώρα ώστε να πάρει ο λέβητας του πετρελαίου.
Στο σπίτι κυκλοφορεί συνέχεια το ζεστό νερό στα σώματα (οι θερμοστάτες στο max) και οι χώροι ρυθμίζονται από τις θερμοστατικές κεφαλές στους 21 oC
στο τέλος της σεζον θα έχω ασφαλή συμπεράσματα για την κατανάλωση.
πρέπει να προστεθεί και το κόστος που χρεώνουν για το δίκτυο.
ΣΥΝΟΨΗ
σε 46 ημέρες 3.775,4KWH
ΝΥΧΤΑ 1523,2KWH
ΗΜΕΡΑ 2252,2

Replied on: 18 February 2012 14:49:52
quote:
Originally posted by lefterisiordanidis
Καλησπέρα,
Είμαι νέος στο Forum και επειδη μου πρότειναν μια Altherma 16KW+6KW ηλεκτρολέβητα για το σπίτι μου που είναι στην Παραλίμνη Γιαννιτσών και μοιάζει με το δικό σου Betor(260 τ.μ σε 3 επίπεδα) θέλω να σε ρωτησω αν εισαι ευχαριστημένος με τις παγωνιες που εχει κάνει ο Φεβρουάριος μέχρι τώρα. Μου φαίνεται λίγη η ισχύς αυτή για τέτοιους χώρους. Ευχαριστώ προκαταβολικά...
Γεια σου Λευτέρη.
Σκοπός μου είναι να καταδείξω ένα λάθος που πας να κάνεις. Τα φάρμακα - αχρείαστα να είναι - πως προτιμείς να τα παίρνεις; Με την συμβουλή του φαρμακοποιού ή του γιατρού; Σύμφωνοι, αν είναι περασμένα μεσάνυχτα, βρίσκεσαι σε ένα απομακρυσμένο σημείο και κινδυνεύει η ζωή σου τότε θα πάρεις ότι σου προτείνει ο φαρμακοποιός. Αν όμως έχεις την ευχέρεια χρόνου, αν μπορείς να περιμένεις και να ψάξεις μέσα σε μια μεγάλη πόλη τότε τι θα έκανες;
Έχεις μια σπιταρώνα που αξίζει μισό εκατομμύριο και πρόκειται να κάνεις κάτι που σου φαίνεται ... λίγο. Δεν υπάρχει λίγο και πολύ, δεν υπάρχει λειψό ή περίσσευμα. Υπάρχει μόνο αυτό που χρειάζεσαι και αυτό που πρέπει.
Που θα το βρείς; Ψάχνεις και βρίσκεις 2-3-4 μηχανολόγους στα Γιαννιτσά. Επειδή συνήθως πρόκειται για αφανείς επαγγελματίες τότε θα κάνεις το εξής: Θα επισκεφτείς όσα γραφεία πολιτικών μηχανικών χρειάζεται και θα τους ζητήσεις να σου συστήσουν μηχανολόγο ώστε να συγκεντρώσεις 5 τηλέφωνα στην ατζέντα σου. Κατόπιν θα επιλέξεις κάποιον ο οποίος μέσω της μελέτης εφαρμογής που θα σου παραδώσει θα σου έχει περιγράψει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεσαι και ποιές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνεις στην εγκατάσταση που έχεις.
Οτιδήποτε άλλο, οτιδήποτε διαφορετικό είναι απλώς ημίμετρο και δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τίποτε άλλο παρά μόνο την ψυχολογική σου ψευδαίσθηση ότι ... κάτι έκανες.

Κώστας.

Replied on: 18 February 2012 19:41:12
Εντάξει Κώστα δεν είναι ανάγκη να είναι από Γιαννιτσά.

Προσωπικά έχω να του συστήσω συναδέλφους από Θεσσαλονίκη ή ακόμα και από Τρίκαλα που έχουμε δει την ποιότητά τους εδώ στο forum και θα κάνουν εξαιρετική δουλειά

Reply author: Baggelis
Replied on: 18 February 2012 22:14:48
Χαιρετώ τους φίλους του forum
Το σπίτι μου είναι 110 τ.μ και βρίσκεται στην Καρδίτσα.
Έχω λέβητα πετρελαίου με σώματα panel και η κατανάλωση είναι 500 λίτρα το Μήνα.Μέσος όρος 17 λίτρα την ημέρα.

Έχω απευθυνθεί ήδη σε συνεργείο για να εγκαταστήσω ενδοδαπέδια θέρμανση.
Η ενδοδαπέδια θα μπει πάνω από το πλακάκι και τα σώματα panel δεν θα χρησιμοποιούνται.Από τα 110 τ.μ που είναι το συνολικό εμβαδό μόνο τα 84 τ.μ θα στρωθούν διότι τα υπόλοιπα είναι πιασμένα (ντουλάπες, κουζίνα κ.λ.π).

Σκέφτομαι επίσης να εγκαταστήσω αντλία θερμότητας.

Μπορείτε να μου πείτε αν αξίζει από πλευράς οικονομίας στη θέρμανση.
Το κόστος εγκατάστασης δεν με ενδιαφέρει.
Μήπως να παραμείνω στο λέβητα πετρελαίου (τον έχω από το 2001) και να μην πάω στην αντλία θερμότητας;

Replied on: 19 February 2012 01:06:08
quote:
Originally posted by Baggelis
Χαιρετώ τους φίλους του forum
Γεια σου Ευάγγελε.
Έκανα μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, πάγκρεας, μυελού γενικώς και άλλαξα μηνίσκο δεξιά και αριστερά. Έχω μια υποψία για τον νεφρό αλλά παρ΄όλα αυτά το βασικό πρόβλημά μου παραμένει. Δεν βλέπω να διαβάσω και δεν "ακούω" αυτά που διαβάζω....

Ήμαρτον Ευάγγελε και Λευτέρη. Ήμαρτον.
Μπορείτε να με κακοχαρακτηρίσετε. Εϊναι δικαίωμά σας.
Ωστόσο:
Συμπεριφέρεστε επιπόλαια. Θέλετε να δαπανήσετε τα ωραία σας δεκαπενταχίλιαρα-εικοσαχίλιαρα και αρνείστε πεισματικά να ψάξετε να βρείτε ένα μηχανολόγο μηχανικό. Αρνείστε πεισματικά να βάλετε μια επιστήμη των μερικών εκατοντάδων ευρώ στο σπίτι σας. Ξεκολείστε επιτέλους από τις ταμπέλες των εμπορικών καταστημάτων.
Πως γνωρίζετε ότι χρειάζεστε αυτά για τα οποία μιλάτε; Κοιτάξατε την γυάλα, πήρατε τον αστρολόγο τηλέφωνο ή σας τό΄πε η θειά Κατίνα στο φλυτζάνι;
Βαγγέλη και Λευτέρη δείξτε στοιχειώδη λογική.
Πρίν το νυστέρι κάντε μια ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ.

Κώστας.

Replied on: 19 February 2012 07:01:39
Χο -χο -χο!!!
Δεν σε παρεξηγώ για την απάντησή σου.
Προφανώς έχεις χιούμορ

Δυστυχώς δεν έλαβα κάποια απάντηση στο ερώτημά μου ενώ την περίμενα πως και πως!

Μπορώ να ελπίζω;

Replied on: 19 February 2012 10:11:43
Βαγγέλη, το αν αξίζει ή όχι από πλευράς οικονομίας, μπορεί να απαντηθεί αφού γίνει η μηχανολογική μελέτη, βάσει της οποίας θα προσδιοριστούν οι ανάγκες, και θα επιλεγούν συγκεκριμένα συστήματα (π.χ. συγκεκριμένη αντλία θερμότητας). Με βάση τις προδιαγραφές της, ο μηχανολόγος θα υπολογίσει την ωφέλεια στην κατανάλωση σε σχέση με το πετρέλαιο. Μετά, γνωρίζοντας τη διαφορά κόστους στην ετήσια κατανάλωσή σου με τον ένα και τον άλλο τρόπο, και αφού πάρεις τιμές για τα μηχανήματα και την εργασία της μετατροπής / εγκατάστασης, κάνεις τη διαίρεση για να δεις σε πόσα χρόνια θα αποσβέσεις, και αποφασίζεις εσύ αν αξίζει ή όχι. Σε αυτή τη φάση βοηθάει ιδιαίτερα και η επίσκεψη σε μία καλή καφετζού ή χαρτορίχτρα, σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και του ρεύματος τα επόμενα χρόνια.
Ολα αυτά όμως, προϋποθέτουν ότι η ενδοδαπέδια μπορεί να σε καλύψει! Να έχεις υπόψη σου ότι στην ενδοδαπέδια υπάρχει όριο στην ισχύ που μπορείς να πάρεις ανά τ.μ. πατώματος, το οποίο είναι γύρω στα 100W/μ², άρα με 84μ² μπορείς να έχεις max. 8.4ΚW ή 7.22MCal/h. Επαρκούν αυτά για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του σπιτιού σου; Πολλώ δε μάλλον, που η άσκηση πρέπει να γίνει ανά χώρο, και όχι συνολικά για το σπίτι. Για να απαντηθεί αυτό, χρειάζεσαι τη μελέτη θερμικών απωλειών, αν υπάρχει, ή νέα μελετη θερμικών απωλειών αν δεν υπάρχει. Σημείωσε δε ότι επειδή ακριβώς η σχύς της ενδοδαπέδιας ανά μ² είναι σχετικά περιορισμένη, στα σπίτια που προορίζονται εξαρχής για ενδοδαπέδια, μπαίνει συνήθως και έξτρα μόνωση. Είναι λοιπόν υπολογίσιμη η πιθανότητα να μην σε "παίρνει". Αυτό θα το απαντήσει ο ανεξάρτητος μηχανολόγος, που δεν έχει προμήθεια από το συνεργείο που θα κάνει την εγκατάσταση.

Νίκος

Replied on: 19 February 2012 13:15:17
Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε nyannaco

«Βαγγέλη, το αν αξίζει ή όχι από πλευράς οικονομίας, μπορεί να απαντηθεί αφού γίνει η μηχανολογική μελέτη, βάσει της οποίας θα προσδιοριστούν οι ανάγκες, και θα επιλεγούν συγκεκριμένα συστήματα (π.χ. συγκεκριμένη αντλία θερμότητας). Με βάση τις προδιαγραφές της, ο μηχανολόγος θα υπολογίσει την ωφέλεια στην κατανάλωση σε σχέση με το πετρέλαιο».

Εδώ που πήρα τηλέφωνό μου και έδωσα τα ίδια στοιχεία που έδωσα και εδώ μου είπαν πως με αντλία 8KW είμαι ΟΚ. http://www.kakaris-maragkos.gr/thermansi/energiaka_systimata/lg-therma-v.html

Κάποιοι άλλοι που ήρθαν από την Αθήνα και ήταν ειδικοί στις Αντλίες μου (συνεργάζονταν μ#8050; #7957;ναν Μηχανολόγο ντόπιο) είχαν πει ότι αν τους πω τι κατανάλωση έχω δεν είναι απαραίτητο να μου μετρήσουν τις απώλειες.

«Μετά, γνωρίζοντας τη διαφορά κόστους στην ετήσια κατανάλωσή σου με τον ένα και τον άλλο τρόπο, και αφού πάρεις τιμές για τα μηχανήματα και την εργασία της μετατροπής / εγκατάστασης, κάνεις τη διαίρεση για να δεις σε πόσα χρόνια θα αποσβέσεις, και αποφασίζεις εσύ αν αξίζει ή όχι».

Σίγουρα θα μου κάνει απόσβεση. Αν θέλω τώρα 2500 ευρώ τη σεζόν είναι βέβαιο πως θα γίνει η απόσβεση έστω κι αν έχω -20% Οικονομία.

«Σε αυτή τη φάση βοηθάει ιδιαίτερα και η επίσκεψη σε μία καλή καφετζού ή χαρτορίχτρα, σχετικά με την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και του ρεύματος τα επόμενα χρόνια».

Δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα αλλά θα έλεγα το εξής : Να πάω εκεί που είναι η καφετζού και αντί να τη ρωτήσω σχετικά, να προσέξω με τι θερμαίνει το χώρο η καφετζού. Αν έχει ηλεκτρικό ρεύμα αυτό σημαίνει πως το ρεύμα θα έχει καλή τιμή για τα επόμενα χρόνια και γι’αυτό το χρησιμοποιεί η καφετζού. Αν έχει βάλει ξύλα τότε θα κοιτάξω για κανένα λέβητα ξύλου κ.ο.κ

«Ολα αυτά όμως, προϋποθέτουν ότι η ενδοδαπέδια μπορεί να σε καλύψει! Να έχεις υπόψη σου ότι στην ενδοδαπέδια υπάρχει όριο στην ισχύ που μπορείς να πάρεις ανά τ.μ. πατώματος, το οποίο είναι γύρω στα 100W/μ², άρα με 84μ² μπορείς να έχεις max. 8.4ΚW ή 7.22MCal/h. Επαρκούν αυτά για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του σπιτιού σου;»

Δεν μπορώ να το ξέρω εγώ αυτό. Είπα στο Μηχανικό μου να μου βγάλει ένα καινούργιο σχέδιο που να απεικονίζει την ΩΦΕΛΙΜΗ επιφάνεια δηλ. αυτή που μπορεί να καλυφθεί με ενδοδαπέδια. Το σχέδιο αυτό το έδωσα στον Υδραυλικό που ήρθε να δει το σπίτι μου για να μου περάσει ενδοδαπέδια. Αυτός το έστειλε στην εταιρεία που συνεργάζεται για να του κάνουν τη μελέτη. Ύστερα από 2 μέρες μου είπε πως είμαστε ΟΚ.Αυτό που παρατήρησα στον Υδραυλικό αυτόν και μου έκανε εντύπωση είναι πως έφερε μαζί του έναν πλακατζή για να μου μετρήσει αν είναι ίσο το δάπεδό μου. Μου είχε πει εξ’αρχής πως αν έχω απόκλιση στο δάπεδό μου (κέντρο με άκρη) πάνω από 1cm δεν θα μου φτιάξει ενδοδαπέδια γιατί δεν θα έχει απόδοση.Μου βρήκε απόκλιση λιγότερη από 1cm και μου είπε πως είμαι εντάξει ως προς την κλίση.

Το σπίτι είναι φτιαγμένο το 91 και έχει μόνωση παντού εκτός από τις κολλόνες.Είναι διόροφη μονοκατοικία. ο Πρώτος όροφος είναι κλειστός αλλά ακατοίκητος.
Έχω τριπλά τζάμια και συνθετικά κουφώματα. Σκεπή με κεραμίδια
τσιμεντένια http://www.tziotzios.gr/

«Πολλώ δε μάλλον, που η άσκηση πρέπει να γίνει ανά χώρο, και όχι συνολικά για το σπίτι. Για να απαντηθεί αυτό, χρειάζεσαι τη μελέτη θερμικών απωλειών, αν υπάρχει, ή νέα μελετη θερμικών απωλειών αν δεν υπάρχει. Σημείωσε δε ότι επειδή ακριβώς η σχύς της ενδοδαπέδιας ανά μ² είναι σχετικά περιορισμένη, στα σπίτια που προορίζονται εξαρχής για ενδοδαπέδια, μπαίνει συνήθως και έξτρα μόνωση. Είναι λοιπόν υπολογίσιμη η πιθανότητα να μην σε "παίρνει". Αυτό θα το απαντήσει ο ανεξάρτητος μηχανολόγος, που δεν έχει προμήθεια από το συνεργείο που θα κάνει την εγκατάσταση».

Ένας Μηχανολόγος που ήρθε σπίτι μου προτού αποφασίσω για ενδοδαπέδια, αμέσως και χωρίς μελέτη μου είπε πως η Αντλία Daikin Altherma υψηλών θερμοκρασιών με καλύπτει… Άλλος μου είπε πως με καλύπτει η χαμηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τον λέβητα και τα panel (δεν είχα αποφασίσει τότε να τη φτιάξω) … Έχω ρωτήσει 45 μαστόρους και 60 μαθητάδες και ο καθένας μου λέει τα δικά του.Όλοι συμφωνούν πως θα έχω οικονομία 25-50%.

Reply author: lefterisiordanidis
Replied on: 19 February 2012 15:13:50

Constantinos,
Προφανως δεν καταλαβες περι τινος προκειτε.Ουτε καινουργιο σπιτι εχω ουτε φουσκωμενη τσέπη!ούτε δεκαπενταχίλιαρα για να διαθεσω...Ενταξει το σπίτι ειναι μεγαλο αλλα οχι και βίλα!απλα μεγαλο.Ειναι φτιαγμενο το 1996 και θελω να αλλαξω την θερμανση γιατι καιω πολύ πετρέλαιο(4-4.5 τονους το χρόνο).Ρωτάω τον betor να μου πει την γνωμη του γιατι το σπιτι του εχει ιδια τετραγωνικα με το δικο μου και βρίσκεται σε ιδιο πανω κατω γεωγραφικο πλατος.Προφανως πρέπει μηχανολόγος να κάνει <<μελετη>> για να κινηθει και λιγο η αγορα!όμως εγω ήθελα εντυπώσεις απο την πρακτική λειτουργια της Alherma υψηλων θερμοκρασιων.Αν μπορει ας μου απαντησει,αν οχι οκ!Μην τρελαίνεσαι δεν ζητάω τζάμπα συμβουλές!!!

quote:
Originally posted by CONSTANTINOS

quote:
Originally posted by nemo
-Υπάρχει θερμιδομετρητης στην προσαγωγή και επιστροφή της αντλίας
Εκτός απ΄αυτά που ρωτά ο Ζήσης, μετρητής ρεύματος υπάρχει;

Κώστας.

Reply author: stom
Replied on: 19 February 2012 15:17:51
Ωραια ολα αυτα.
Πραγματικη μελετη θερμικων απωλειων υπαρχει?
Απο το 91 μεχρι το 2012 ολο και κατι εχει γινει και στον τομεα των μονωτικων υλικων.
Ακομα και αν επαρκει η αντλια θερμοτητας, αφου ψαχνεσαι, πρεπει να εξαντλησεις και το θεμα μονωση.

Burn baby, burn

Replied on: 19 February 2012 15:19:28
Βαγγέλη 500 λίτρα μηνιαίως για 110τμ είναι πάρα πολλά.
Ή σου κλέβουν το πετρέλαιο ( είτε κατά την παραλαβή είτε από το σημείο που βρίσκεται αποθηκευμένο ), ή η οροφή είναι παντελώς αμόνωτη, ή έχεις ένα κακορυθμισμένο σύστημα με <50% ολικό βαθμό απόδοσης, ή όλα αυτά μαζί και με διάφορες αναλογίες το καθένα στην διαμόρφωση του τελικού μίγματος.
Αν δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω τότε ότι και να τοποθετήσεις θα χρειάζεσαι ισοδύναμη ενέργεια 500 λίτρων πετρελαίου.
Η ίδια η Danfos δίνει μόνο 12% http://danfoss.ipapercms.dk/Heating/AutoGen/24098_26428/ στην 2η σελίδα πρόσεχε στα ποσοστά της οικονομίας το αστεράκι * και την επεξήγησή του "compared to radiators" = σε σύγκριση με σώματα καλοριφέρ!!!!!!!!! Σημειώνω δε πως για να βγεί αυτό το ποσοστό έχει την εξής λειτουργία: Κλασικά σώματα με κλασική λειτουργία ήτοι >75°C. Αν τα σώματα είναι υπερδιαστασιολογημένα - όπως συνήθως συμβαίνει - που σημαίνει πως μπορούν να λειτουργήσουν με μικρότερες θερμοκρασίες προσαγωγής τότε το 12% γίνεται αρκετά μικρότερο και χαιρέτα μου τον πλάτανο Costas speaking 3%-4%.
Ασφαλώς εσύ θα πετύχεις με την ενδοδαπέδια που τυχόν θα τοποθετήσεις μεγαλύτερη οικονομία. Πως θα γίνει αυτό; Η ενδοδαπέδια εκ της κατασκευής της προσφέρει μόνωση στο πάτωμα. Συνεπώς προσωπικά καταλήγω στο ότι αυτό που ένιωθες δεν ήταν πείνα αλλά δίψα σύμφωνα με ένα ανέκδοτο που γνωρίζω.
Μόνωσε τα πάντα και με το 1/5 του κόστους θα έχεις καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Πριν σπαταλήσεις τα ωραία σου χιλιάρικα ζήτα μια μελέτη θερμικών απωλειών.

Κώστας.

Replied on: 19 February 2012 16:03:10
Βρε παλικάρια είναι ξεκάθαρο αυτο που σας λέει ο Κώστας....
Το σπίτι ως προς την θέρμανση είναι ένα βαρέλι....
Πρέπει πρώτα να εξακριβώσετε αν αυτό το βαρέλι έχει πάτο ή είναι κάτι σαν την Ελληνική οικονομία και τα μνημόνια....χωρίς πάτο....

Αν τυχόν και δεν έχει πάτο τότε δεν εχει και μεγάλο νόημα το καύσιμο που θα του ρίχνετε μέσα παρά το πως θα επισκευάσετε τον πάτο...
Για αυτό σας προτρέπει με τον δικό του καυστικό αλλά χιουμοριστικό τρόπο να βρείτε έναν καλό πατωματζή μηχανολόγο...

Και εγώ μιας και εχω μια περίεργη αγάπη (Love is strange) για τον Κώστα του αφιερώνω το παρακάτω...
http://www.youtube.com/watch?v=PT002Q8_rc4

Replied on: 19 February 2012 19:33:29
Δεν μου κλέβουν πετρέλαιο ούτε κατά την παραλαβή ούτε κατά την αποθήκευση.Η οροφή έχει μόνωση.

Τα 500 λίτρα δεν είναι πολλά διότι άλλοι καίνε περισσότερα.
Τα 500 λίτρα είναι η κατανάλωση για συνθήκες γύρω στο 0 έως -4.
Ο λέβητας είναι 40αρης και δουλεύει περίπου 10-15 λεπτά την ώρα σε θερμοκρασίες μηδέν έως -4.

H αντλία που έχει το link http://www.kakaris-maragkos.gr/thermansi/energiaka_systimata/lg-therma-v.html δίνει COP 2.7 στους -7 βαθμούς στο φυλλάδιο εδώ http://www.kakaris-maragkos.gr/images/articles/heat_pump/LG_ThermaV/pdf/lg_therma_v_monofasiko.pdf

Οι μισοί από όσους έχουν έρθει στο σπίτι μου είπαν πως ο λέβητας είναι μεγάλος. Χρειάζομαι 20αρη.Βέβαια όταν μπήκε, μπήκε με την προοπτική να μπορεί να θερμάνει μελλοντικά και το μαγαζί κάτω.Αν δηλαδή χρειαζόταν να θερμανθεί και ο κάτω όροφος θα αγόραζα τα σώματα και τα σχετικά και δεν θα ήθελα άλλο λέβητα.

Ένας φίλος μου που εφτίαξε σπίτι 120 τ.μ με ενδοδαπέδια θέρμανση πριν 2 χρόνια έχει τη μισή κατανάλωση με το θερμοστάτη στο 23.Έφερε αυτόν που του περάσε την ενδοδαπεδια στο σπίτι μου και μου είπε πως είναι σε καλή κατάσταση το σπίτι μου από πλευράς μόνωσης. Μου είπε επίσης να αλλάξω το λέβητα.

Πάντως αυτά που κρατάω είναι τα εξής : Χρειάζομαι ενέργεια 500 λίτρων πετρελαίου. Η μόνωση του δαπέδου από την θερμοπλακα της ενδοδαπεδιας. Σίγουρα πρέπει να γίνει κάτι επιπρόσθετο στη μόνωση αλλά δεν είναι και τόσο φθηνό. Γύρω στα 8 με 10 χιλιάρικα θα πάει η εξωτερική μόνωση + βάψιμο.

Η γενική κατεύθυνση είναι ¨αυτό που είπε ο stom «Ακομα και αν επαρκει η αντλια θερμοτητας, αφου ψαχνεσαι, πρεπει να εξαντλησεις και το θεμα μονωση». Τέλος ,Θα ήθελα κι εγώ να διαβάσω τις εκτιμήσεις του betor22 για την κατανάλωση του Φεβρουαρίου.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Replied on: 19 February 2012 20:42:27
Βαγγέλη στο μόνο πράγμα που πιστεύω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι πως διαφωνούμε.
Το -4°C δεν μου λέει απολύτως τίποτε. Ζώ στην Αθήνα και από αρχές Δεκεμβρίου έχω παρατήσει την μηχανή ( παρά την κρίση ) διότι για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 12 έτη δεν άντεχα το κρύο. Κοντεύουμε τρείς μήνες και η αντιστάθμιση δείχνει +1°C, +2°C ελάχιστη συνεχώς!!!
Το -4°C σημαίνει πως για ένα ίδιο σπίτι στην Αθήνα θα χρειαζόμασταν ~1200 λίτρα σε αντίθεση με εσένα που "κανονικά" θα χρειαζόσουν ~1500 λίτρα. Τώρα το πως φτάνεις να χρειάζεσαι τα διπλά δηλαδή ισοδύναμη ενέργεια 3000 ή 3500 λίτρων ετησίως είναι όντως ένα μυστήριο.
Λυπάμαι που δεν μπορώ να φανώ χρήσιμος περαιτέρω.

quote:
Originally posted by lefterisiordanidis
Constantinos,
Προφανως δεν καταλαβες περι τινος προκειτε.Ουτε καινουργιο σπιτι εχω ουτε φουσκωμενη τσέπη!ούτε δεκαπενταχίλιαρα για να διαθεσω...Ενταξει το σπίτι ειναι μεγαλο αλλα οχι και βίλα!απλα μεγαλο.Ειναι φτιαγμενο το 1996 και θελω να αλλαξω την θερμανση γιατι καιω πολύ πετρέλαιο(4-4.5 τονους το χρόνο).Ρωτάω τον betor να μου πει την γνωμη του γιατι το σπιτι του εχει ιδια τετραγωνικα με το δικο μου και βρίσκεται σε ιδιο πανω κατω γεωγραφικο πλατος.Προφανως πρέπει μηχανολόγος να κάνει <<μελετη>> για να κινηθει και λιγο η αγορα!όμως εγω ήθελα εντυπώσεις απο την πρακτική λειτουργια της Alherma υψηλων θερμοκρασιων.Αν μπορει ας μου απαντησει,αν οχι οκ!Μην τρελαίνεσαι δεν ζητάω τζάμπα συμβουλές!!!
Λευτέρη μόλις τώρα πρόσεξα καλύτερα και είδα την απάντησή σου. Μάλλον με παρεξήγησες. Δεν πουλάω μελέτες ούτε κάνω τον μεσάζοντα στους μηχανολόγους. Επίσης δεν έχω μετοχές σε εταιρείες πετρελαίου ή φυσικού αερίου και ουδόλλως με ενδιαφέρει το μέγεθος και η ποιότητα της ιδιοκτησίας οποιουδήποτε.
Απλά τονίζω - υπερβολικά ίσως - ότι αν για κάποιον λόγο χρειαζόταν να ρίξεις άλλους 2 ορόφους πανωσήκωμα θα ανέτρεχες στην μελέτη που ήδη έχει γίνει έτσι και τώρα γι΄αυτήν την ουσιώδη μεταβολή στο σκέλος της θέρμανσης πρέπει να κάνεις το ίδιο. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω να πορεύομαι όπως μέχρι σήμερα δηλαδή με τα κοινόχρηστά μου περιόδου 18/04/2011-13/01/2012 αξίας 520,35€ με 85,71% ολικό βαθμό απόδοσης και 5,73€ για ζνχ γνωρίζοντας παρ΄όλα αυτά ότι πρέπει να ανεβώ 3-4 ενεργειακές κλάσεις για να μην τρελαθώ από τους ενεργειακούς φόρους σε 5-6 χρόνια.

Κώστας.

Replied on: 19 February 2012 21:20:08
Η διαφωνία είναι κάτι το εντελώς φυσικό.

Χρειάζομαι 2500 λίτρα και όχι 3500.Μιλάμε για την περίοδο από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

Εννοείται πως οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου και οι πρώτες τους Απριλίου είναι και αυτές μέσα στα 2500 λίτρα περίπου.
Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Replied on: 20 February 2012 11:17:41
quote:
Τα σώματα είναι πάνελ.
από 11/11 έως σήμερα (27/12) έχω τις παρακάτω καταναλώσεις ρεύματος.
3775 kWh

Πριν μπω στα ενδότερα θέλω να ξεκαθαρίσω μία βασική αρχή που όλοι θα συμφωνήσουν και επομένως να την έχουμε σαν οδηγό:
Αν πάρουμε ένα αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας και το οδηγήσει ο Α οδηγός και καταναλώσει 12 λίτρα στα 100 χλμ., αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το αυτοκίνητο! Διότι μπορεί να το οδηγήσει ο Β οδηγός στην ίδια διαδρομή εξίσου γρήγορα και καλά και να καταναλώσει 9 λίτρα στα 100 χλμ.
Άρα η φράση: έχω λέβητα πετρελαίου και καίω 8 τόνους πετρέλαιο ενώ έχω σπίτι 120 τ.μ., αυτό δεν μας λεέι απολύτως τίποτα!!
Πολλές φορές έχω πει ότι αν γίνει μία σωστή χειρουργική επέμβαση στα παλιά λεβητοστάσια του λεκανοπεδίου θα υπάρξει οικονομικότερη λειτουργία τουλάχιστον κατά 25%.
Εδώ υπάρχουν σπίτια 250 τ.μ. που έχουν στους 22° τον θερμοστάτη επί 14ωρο (και στους 18° επί 10ωρο) και έχουν κάψει από την αρχή της σεζόν ως σήμερα 20 Φεβρουαρίου 1200 λίτρα πετρέλαιο όλο κι όλο! Πώς είναι δυνατόν; Ανατρέξτε στα χιλιάδες posts που έχει ειδικά αυτό το forum και μιλούν για την οικονομικότερη λειτουργία και πώς την πετυχαίνουμε.

Θέλω να αναλύσω το παραπάνω κειμενάκι που έκανα quote:
4 τόνοι πετρέλαιο (ίσον με 4800 λίτρα) σημαίνουν 41700 kWh θερμική ενέργεια.
Ένα σπίτι 250 τ.μ. που κατασκευάσθηκε από το 1990 και μετά που έχει ένα σύστημα θέρμανσης παντελώς αρρύθμιστο και που κατασκευάσθηκε εν τη απουσία μηχανολόγου, απαιτεί σε μία 16ωρη βάση κάπου 25000 kWh ενέργεια για όλη τη χειμερινή σεζόν. (οι τιμές αυτές βασίζονται στα στατιστικά των περασμένων χρόνων και όχι του φετεινού βαρύ χειμώνα που ζούμε από τις αρχές Φεβρουαρίου.). Οι 25000 kWh μεταφράζονται σε 3000 λίτρα πετρέλαιο. Από ην ποσότητα αυτή των 3000 λίτρων έως αυτήν των 4800 λίτρων έχουμε μία διαφορά τεράστια και συνεπώς ο κάθε ειδικός απρρίπτει το συγκεκριμένο παράδειγμα ως μη αξιόπιστο και πάει στο επόμενο!
Από το ίδιο το κειμενάκι παίρνω πάλι το εξής: Σε 46 ημέρες καταναλώθηκαν μέσω Α/Θ 3775 kWh από 11/11 έως 27/12.
Βάσει αυτού βγαίνουν απογοητευτικά νούμερα για τις Α/Θ και θα στεναχωρεθεί ο φίλος μου ο Ζήσης που τις αγαπάει. Και εξηγούμαι:
Κατ' αρχήν θυμίζω ότι από 11/11 έως 27/12 στην Ελλάδα επικράτησε μία καλοκαιρία άνευ προηγουμένου! Μάλιστα κυκλοφορούσαν πολλά αστεία για την τύχη της Ελλάδας που αν πήγαινε έτσι δεν θα σπαταλούσαμε ούτε ένα Ευρώ στον ενεργειακό τομέα. Τα συστήματα θέρμανσης από Ορεστιάδα έως Φλώρινα, Ταίναρο και Ιεράπετρα λειτούργησαν μόλις στο 30%. Από 20 Ιανουαρίου και μετά η κατάσταση άλλαξε άρδην! Την βιώνουμε ακόμα και σήμερα όπου τα συστήματα θέρμανσης ανέβηκαν στο 85%!
Ένα σπίτι 250 τ.μ. στους 20° επί 18ωρη βάση και στους 18° επί 6ωρη βάση και λόγω καλοκαιρίας στο 30% απαιτεί σε 46 ημέρες κάπου 7500 kWh θερμική ενέργεια. Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι καταναλώθηκαν κάπου 3775 kWh ηλεκτρική ενέργεια, αυτό μας βγάζει ένα COP=2,0 μόλις! Εγώ θα περίμενα από μία Α/Θ σημερινής τεχνολογίας έναν COP μεγαλύτερο του 3. Ακόμα και να δεχθώ ότι το σπίτι βρίσκεται σε πολύ ψυχρή τοποθεσία και το πιάνει το μπουγάζι, άντε να του δώσω ένα 20% παραπάνω σε απίτηση, αν πάρουμε το μολύβι και το χαρτί θα βρούμε ότι ο νέος COP ανέρχεται στο 2,4. Πάλι θα απογοητευθεί κάποιος ένθερμος υποστηρικτής των Α/Θ.

Συμπέρασμα: Ακόμα και ένα Super Dupper μηχάνημα Α/Θ να εγκατασταθεί, για να αποδώσει το καλύτερο πάλι χρειάζεται ο ειδικός, ό ένας, αυτός που ξέρει τις ροές, αυτός που θα το φέρει το μηχάνημα να λειτουργεί στο 100% της απόδοσής του. Αυτός είναι ο ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ!!

Ρε παιδιά:
Μου θυμίζει όλη η κατάσταση την πολύ καλή ελληνική ταινία με τον Ορέστη Μακρή και την Γ. Βασιλειάδου που ήταν γυναικολόγος ο Μακρής και μαμή η Βασιλειάδου και το έργο παιζόταν σε ένα ορεινό χωρίο (προφανώς για να μη μιλήσουμε για μεγάλη πόλη και γίνουμε ρόμπα), όπου ο κόσμος αντί να πάει στον γυναικολόγο, πήγαινε στην μαμή!
Δεν έχουμε «χειρούργους»;
Δεν έχουμε! Δηλαδή τι θα κάνουμε θα φωνάξουμε τον Μητσάρα και τον Χλέμπουρα, θα τους δώσουμε νυστέρια και θα μας χειρουργήσουν αυτοί τον ασθενή ή θα ψάξουμε πάσει θυσία να βρούμε χειρούργο; Δεν έχει η Κοζάνη; Θα απευθυνθούμε στην Βέρροια, δεν έχει η Βέρροια; Θα απευθυνθούμε στην Κοζάνη, στη Λάρισσα, στα Τρίκαλα!
Στα Τρίκαλα υπάρχει και είναι από τους καλύτερους μάλιστα! Τον ξέρουμε! Στη συνέχεια μαζί με τον Τρικαλιώτη θα μάθει κι ο Βερροιώτης κι από τον Βερροιώτη θα μάθει ο Κοζανίτης κοκ.
Αυτή είναι η σωστή σειρά! Όλα τα άλλα είναι «ελληνικούρες» που καλά θα κάνουμε να τις ξωπετάξουμε διότι πλέον δεν μας παίρνει....

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 20 February 2012 18:23:12
Παιδιά μια μικρή (αλλά σημαντική) λεπτομέρεια για τις Αντλίες Θερμότητας. Αυτές που είναι υψηλών θερμοκρασιών εχουν COP περίπου 2 ενώ οι χαμηλών θερμοκρασιών εχουν περίπου 4. Μία μικρή μονοκατοικία παρακάτω στην γειτονιά μου (Ανω Πόλη Θεσ/κη) με κλασσικά σώματα εβαλε Α/Θ Daikin και ο ιδιοκτήτης μου είπε ότι όλο το βράδυ του γυρίζει στο Πετρέλαιο. Στην Energy Tech που πήγα κάποιοι με κινέζικες Α/Θ (χαμηλών θερμοκρασιών) μου είπαν ότι άντεξαν οι αντλίες τους στα κρύα και η κατανάλωση που μέτρησαν ήταν λίγο πιό κάτω από το μισό σε σχέση με το περέλαιο.

Replied on: 22 February 2012 10:03:43
Καλημέρα!

Pirate διαβάζοντας τα πιο πάνω post νομίζω πρέπει να διευκρινίσουμε για το τι εννοούμε με το "έκαψα 4 τόννους πετρέλαιο". Δε νομίζω ότι υπάρχει ιδιώτης, ακόμα και μηχανικός που μετρώντας σε μια δεξαμενή το πετρέλαιο που έκαψε κάνει τη μετατροπή από m3 σε kgr.

Ένας ιδιώτης λοιπόν λέγοντας 4 τόννους απλά εννοεί 4.000lt! Είναι άδικο λοιπόν να χρεώνουμε 800lt (=800 Euro φέτος και μάλλον 1.000 με 1.100 Euro από τον Οκτώβριο του 2012, μιας και όπως έμαθα επικυρώθηκε η απόφαση για σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελάιου θέρμανσης με κίνησης!).

Για το σπίτι του φίλου που αναφέρεις (σημειωτέον είναι στη Βέροια και όχι στη Βούλα) και είναι 250 τ.μ. (θεωρώντας μέτριες μονώσεις και κακορυθμισμένο σύστημα θέρμανσης σε 16ωρη λειτουργία ημερησίως) προσωπικά βλέπω μια κατανάλωση πετρελαίου σε ετήσια βάση ήπιων συνθηκών (περσινού χειμώνα) περίπου 45.000KWh, όπου έχω συμπεριλάβει και το ζεστό νερό χρήσης τετραμελούς οικογένειας (λουτρά, πλυντήρια πιάτων, κ.λ.π.)

Οι 45.000KWh (θεώρηση για θέρμανση από Νοέμβριο έως Απρίλιο, περίπου 42.000KWh για χώρους και 3.000 KWh για Ζ.Ν.Χ.) αντιστοιχούν σε 4.500 lt πετρελαίου (θεωρώντας 10 lt/KWh).

Η τιμή αυτή είναι πράγματι κοντά σε αυτή του φίλου.

Θα ήθελα τώρα να θυμηθούμε μαζί τι είχαμε γράψει οι δύο μας παλαιότερα σε αυτό εδώ το post.

Πιο συγκεκριμένα έγραφα μεταξύ άλλων:
"Posted - 22 November 2011 : 15:58:26
Γενικά λοιπόν, για τις συνθήκες των περισσότερων περιοχών της Αττικής, η Α/Θ εμφανίζει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολύ καλό COP (της τάξης του 3,0-3,5), το οποίο μπορεί να εκτοξευτεί (4,0) αλλά έχει και τα down του (έως και 1,0-2,0 όπως είπε και ο panos)"

Αντίστοιχα και εσύ έλεγες μεταξύ άλλων:
"Posted - 24 November 2011 : 15:49:05
Δεν μ' ενδιαφέρει αν έχει μέσα διπλό ψυκτικό κύκλωμα ή αντιστάσεις. Στη πρώτη περίπτωση θα πέσει (Φύση «Άκλεφτη») το COP ίσως και κάτω του 1,5 στη δεύτερη πληρώνω ωμικό φορτίο στη ΔΕΗ 1:1"

Σήμερα λοιπόν και εσύ ο ίδιος λες:
"Ένα σπίτι 250 τ.μ. στους 20° επί 18ωρη βάση και στους 18° επί 6ωρη βάση και λόγω καλοκαιρίας στο 30% απαιτεί σε 46 ημέρες κάπου 7500 kWh θερμική ενέργεια. Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι καταναλώθηκαν κάπου 3775 kWh ηλεκτρική ενέργεια, αυτό μας βγάζει ένα COP=2,0 μόλις! Εγώ θα περίμενα από μία Α/Θ σημερινής τεχνολογίας έναν COP μεγαλύτερο του 3. Ακόμα και να δεχθώ ότι το σπίτι βρίσκεται σε πολύ ψυχρή τοποθεσία και το πιάνει το μπουγάζι, άντε να του δώσω ένα 20% παραπάνω σε απαίτηση, αν πάρουμε το μολύβι και το χαρτί θα βρούμε ότι ο νέος COP ανέρχεται στο 2,4. Πάλι θα απογοητευθεί κάποιος ένθερμος υποστηρικτής των Α/Θ."

Προσωπικά θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν το νούμερο αυτό του 2,4 το είχα επιτύχει με τέτοιες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε φέτος σε ένα σπίτι στη Βέροια. Ο φίλος έχει το DAIKIN ALTHERMA High Temperature που το COP του δεν μπορεί να ξεπεράσει έτσι και αλλιώς το 2,8. Πιο συγκεκριμένα, στους -2οC η απόδοσή του είναι 16KW, ενώ η ηλεκτρική ισχύς που καταναλώνει είναι 7,33KW (από τους αναλυτικούς πίνακες του κατασκευαστή) ήτοι ένα COP περίπου 2,2. Αντίστοιχα στους 7οC η απόδοσή του είναι 16KW, ενώ η ηλεκτρική ισχύς που καταναλώνει είναι 6,35KW ήτοι ένα COP περίπου 2,5.

Όπως πολλές φορές έχουμε πει, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μια αντλία θερμότητας δεν μπορεί να κάνει από μόνη της εξοικονόμηση 50 και 80% που μερικοί διαφημίζουν.

Αυτές οι διαφημίσεις μιλάνε για πλασματική εξοικονόμηση, μιας και αναφέρονται σε ένα συνήθως παλαιότερο και κακορυθμισμένο σύστημα.

Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου οι υποψήφιοι αγοραστές αντλιών θερμότητας να ζητάνε την τοποθέτηση 2 μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας (1 για την κατανάλωση ρεύματος της αντλίας θερμότητας και 1 ξεχωριστό για την ηλεκτρική αντίσταση που συνήθως αυτές έχουν και τροφοδοτείται με ανεξάρτητη γραμμή), καθώς και την τοποθέτηση θερμιδομετρητών σε ηλιακά και σε κύκλωμα θέρμανσης τουλάχιστον).

Replied on: 22 February 2012 22:09:00
quote:
Ένας ιδιώτης λοιπόν λέγοντας 4 τόννους απλά εννοεί 4.000lt! Είναι άδικο λοιπόν να χρεώνουμε 800lt (=800 Euro φέτος και μάλλον 1.000 με 1.100 Euro από τον Οκτώβριο του 2012, μιας και όπως έμαθα επικυρώθηκε η απόφαση για σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελάιου θέρμανσης με κίνησης!).

Διαφωνώ! ένας ιδιώτης λέγοντας ότι αγόρασε 4 τόνους πετρέλαιο, παρήγγειλε και στον βενζινά 4 τόνους (πιθανότατα 4 φορές από ένα τόνο) κι ο βενζινάς του έφερνε 1200 λίτρα την κάθε φορά! Αυτό έχω διαπιστώσει στην εμβάνθυση που πάντα κάνω όταν ακούω τον ιδιώτη να μιλά για τόνους!

Φίλε Ζήση αυτά τα παραδείγματα δεν θεωρούνται παραδείγματα που μπορεί κανείς να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα. Δεν γνωρίζουμε το σπίτι, δεν γνωρίζουμε την υπερδιαστασιολόγηση, δεν γνωρίζουμε την κακοτεχνία και τον βαθμό της αρρυθμισιάς. Μπορεί όντως αν έχει μεγάλα σώματα και του ανεβαίνει το σπίτι στο ανεπιθύμητο 22 οπότε πετά δεκάλεπτα του Ευρώ από τα παράθυρα, η θερμοκρασία εισόδου του νερού στα σώματα να παίζει σημαντικότατο ρόλο οπότε με το 45αρι ή το 50αρι της Α/Θ να έλθει στα ίσια του.
Όλα αυτά όμως δεν είναι παραδείγματα που μπορεί κανείς να κάνει μία σύγκριση διότι θυμίζουν την παλίά διαφήμιση κάποιας εταιρείας (τέλη της δεκαετίας του 1970) πετρελαιοειδών που έλεγε: ελάτε με την σακαράκα το αυτοκίνητό σας να βάλετε την δική μας βενζίνα διότι το πρόσθετο που βάζουμε μέσα σας το κάνει οικονομικότερο ανά χιλιόμετρο.

Να πω κάτι εν κατακλείδι; Για 250 τ.μ. σπίτι ακόμα και στη Βέρροια και αν πάρουμε τις βαθμοημέρες από το Meteo για τον Νοέμβριο του 2011 δεν πρέπει να ξεπεράσει με τίποτα τις 6600 kWh. Η διαίρεση με τις 3775 kWh του φίλου βγάζει COP=1,75. Εγώ υπολόγισα 2,0! Μη με λες και κακό!

Ρε Ζήση απλά μαθηματικά είναι! Την κάνεις από πάνω την δοκιμή, την κάνεις από κάτω, εφόσον την έβγαλες σωστή τη σούμα, το ίδιο θα βρίσκεις! 500 φορές να την κάνεις.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Reply author: dmtr
Replied on: 22 February 2012 22:52:15
Μου έχει δημιουργηθεί λάθος εντύπωση ότι κάποιου, (με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του και τις γνώσεις του, αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά), δεν του αρέσουν οι αντλίες θερμότητας;

Replied on: 22 February 2012 23:43:54
quote:
Μου έχει δημιουργηθεί λάθος εντύπωση ότι κάποιου, (με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του και τις γνώσεις του, αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά), δεν του αρέσουν οι αντλίες θερμότητας;

Ίσα-ίσα έχω βάλει πολλές! Και μάλιστα από την δεκαετία του 1990 όπου επικρατούσε στον τομέα αυτόν μαύρη μαυρίλα! Σε πολλά σημεία έδωσαν σπουδαίες λύσεις.
Απλά:
1. Όπως σε κάθε τι, εμμένω στις αλήθειες τους και όχι στα διαφημιστικά τους.
2. Δεν μου αρέσουν και ποτέ δεν μου άρεσαν τα Συνθήματα! Θα με βρεις εναντίον παντός συνθήματος απ' όπου κι αν προέρχεται! Άλλωστε η φυλή μας έχει κατακαεί από δαύτα!

Αυτά αν θες να με ψυχογραφήσεις.
Και σ' ευχαριστώ για τον σεβασμό σου.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Reply author: dmtr
Replied on: 24 February 2012 23:07:49
Αφού διάβασα αρκετά άρθρα γύρω από τις Α/Θ, αφού πήρα προσφορές και από Ευρωπαϊκές και από Ασιατικές, έχω φθάσει στο σημείο να "φλερτάρω" μια αντλία άγνωστης μάρκας, από την Κίνα, λόγω κόστους. Δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών, ούτε των επώνυμων Ασιατικών Α/Θ. Έτσι αυτή η αντλία που θέλω να πάρω θα κοστίσει μαζί με δασμούς και μεταφορικά, περίπου τα 3.800€. Είναι ισχύος 12Κw, split system, DC inverter, έχει ενσωματωμένο δοχείο νερού 200 λίτρων & ΖΝΧ, έχει COP 4,4 στους 10 C, και 3,42 στους 2 C, με πιστοποίηση TUV. Επιπλέον τα προϊόντα του εν λόγω κατασκευαστή έχουν ενταχθεί από τις κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας & Ολλανδίας στις λίστες των επιδοτούμενων προϊόντων με τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
http://www.sendspace.com/file/8i0mii To πιστοιητικό
http://www.sendspace.com/file/0ic174 Το εγχειρίδιο εγκατάστασης
http://www.sendspace.com/file/y8q5akΤο εγχειρίδιο χρήσης

Μπορεί κάποιος από σας που είστε ειδικοί στο θέμα των Α/Θ να ρίξει μια ματιά και να πει κάποια γνώμη, αν το μηχανάκι αυτό αξίζει ή όχι;

Σε περίπτωση που αξίζει μπορείτε να μου συστείσετε κάποιο συνεργείο εγκατάστασής του ή και να αναλάβει κάποιος από σας να το εγκαταστήσει και να το ρυθμίσει όταν έρθει;

bridgedir@gmail.com

Ευχαριστώ

Reply author: nanos
Replied on: 27 February 2012 12:57:47
Κατ' αρχήν θυμίζω ότι από 11/11 έως 27/12 στην Ελλάδα επικράτησε μία καλοκαιρία άνευ προηγουμένου.

Δεν ξερω για ποια περιοχη της Ελλαδος αναφερεσε,αλλα υπαρχουν περιοχες της Ελλαδος που σιγουρα αυτην την περιοδο ειχαν κρυο-πολυ κρυο με θερμοκρασιες κατω απο το μηδεν για πολλες ημερες.
Η Βεροια (πολη) δεν ειναι και απο τις πιο κρυες περιοχες της Ελλαδος.
Στη δυτικη Μακεδονια πρωτη και με διαφορα στην κακοκαιρια-κρυο-χιονια ερχετε η Φλωρινα,μετα Κοζανη Γρεβενα και τελευταια η Καστορια(συνηθως εχει τα λιγοτερα χιονια απο τους υπολοιπους).

Replied on: 27 February 2012 15:03:17
Ενας γνωστός μου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης έβαλε Hitachi αντλία θερμότητας για 300τμ μονοκατοικία. Η ΔΕΗ του στοίχισε για μια συγκεκριμένη περίοδο 1200Ε (μαζί με την υπόλοιπη κατανάλωση) ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχε καταναλώσει 2000 λίτρα πετρελαίου.

Replied on: 27 February 2012 15:47:09
Αγαπητοί φίλοι....
Μια παράκληση...
Συμπληρώστε στο προφίλ σας την ιδιότητα σας...
Βοηθάει πολύ τον συνομιλητή να γνωρίζει την ιδιότητα του άλλου.

Θα σας ζαλίσω να σας το λέω καθε μέρα....

Replied on: 27 February 2012 23:27:16
stamo

quote:
Ενας γνωστός μου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης έβαλε Hitachi αντλία θερμότητας για 300τμ μονοκατοικία. Η ΔΕΗ του στοίχισε για μια συγκεκριμένη περίοδο 1200Ε (μαζί με την υπόλοιπη κατανάλωση) ενώ την αντίστοιχη περίοδο είχε καταναλώσει 2000 λίτρα πετρελαίου.

Εννοείς αυτή εδώ την αντλία θερμότητας ;

Hitachi Υutaki http://www.climasystems.gr/products1/antlies-thermothtas/thermansi/hitachi-yutaki-m-rhue-5-0ahn-hm-inverter-15-kw-3ph.html

Replied on: 03 March 2012 11:36:25

Για Baggelis
Νομίζω ότι ειναι πολύ μεγαλύτερη. Την αγόρασε απο μια εταιρεία στην Θεσσαλονίκη http://www.temmahellas.gr/ η οποία είναι πολύ παλιά στον χώρο. Μπορείς να τους πάρεις τηλέφωνο. Είναι εξυπηρετικοί.

Replied on: 03 March 2012 20:41:11
Γειά σου stamo

Ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Έχω ήδη παραγγείλει αυτή εδώ http://kafourou.skroutzstore.gr/p.12-ATOKES-DOSEIS-HITACHI-YUTAKI-M-RHUE-5-0AVHN-HM-Inverter-15-Kw-1ph-ANTLIA-THERMOTITAS.546977.html μαζί με αυτό το Controll pack http://kafourou.skroutzstore.gr/p.12-ATOKES-DOSEIS-CP-Controller-Pack-Systima-Elegchou.546997.html

Reply author: gtheod
Replied on: 04 April 2012 15:37:32
καλησπερα και απο μενα, παρακολουθω εδω και καιρο το forum μιας και χτιζω και εγω σπιτι και το ενεργειακο ειναι νομιζω το πιο σημαντικο κοματι ...

Ισως ακουστει χαζο αλλα γιατι να παμε σε λυση Α/Θ και να μη παμε απευθειας σε air-conditioning, ξεχωριστα σε καθε χωρο/δωματιο? αν σκεφτουμε οτι γλυτωνουμε σωληνωσεις, ενδοδαπεδιες, φαν-κοιλ και λοιπα δε νομιζω οτι ειναι πιο ακριβα στην αγορα..

τα πλεονεκτηματα νομιζω ειναι πολλα: ακομα και αν σου χαλασει ενα, εχεις ολα τα αλλα να δουλευουν, εχουν πολυ καλυτερο COP απο τις Α/Θ, δεν εχεις απωλειες στη μεταφορα του ζεστου νερου, βαζεις οτι πατωμα θελεις, εχεις πολλες ανεξαρτητες ζωνες.

καμια ιδεα/εμπειρια απο τα πιο εμπειρα μελη?

ευχαριστω
gtheod

Replied on: 04 April 2012 16:59:09
Ωραια ολα αυτα που λες, αλλα υπαρχει ενα μεγαλο ΑΛΛΑ...
Η θερμανση με a/c ειναι θερμανση Γ κατηγοριας
Υπαρχει ενα πολυ καλο post του pirate που εξηγει με λεπτομεριες το γιατι..

Διαβασε αυτό...
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2199

Burn baby, burn

Reply author: gtheod
Replied on: 04 April 2012 19:18:50
φιλε stom,

το διαβασα αλλα δεν ειναι κανενα post να μιλαει για air condition. Το πιο κοντινο σε σχεση με το air condition ειναι το "ρευμα αερα", και ενω θα συνφωνουσα σκεφτηκα το γραφειο μου που δουλευει με φαν κοιλ. Αφου δεν εχω προβλημα με ρευμα αερα στο γραφειο γιατι να εχω στο σπιτι μου?

Μηπως ειναι κατι αλλο που μου ξεφευγει?

Ισως ενα μειονεκτημα που μπορω να σκεφτω ειναι το θεμα της υγρασιας σε λειτουργεια θερμανσης αν και νομιζω οτι ειναι πλεον λυμενο στα καινουρια A/C.

Replied on: 16 June 2012 11:21:47
quote:

Εντάξει Κώστα δεν είναι ανάγκη να είναι από Γιαννιτσά.

Προσωπικά έχω να του συστήσω συναδέλφους από Θεσσαλονίκη ή ακόμα και από Τρίκαλα που έχουμε δει την ποιότητά τους εδώ στο forum και θα κάνουν εξαιρετική δουλειά

ziko μπορεις να μου πεις απο Τρικαλα συναδελφους σου που εχουν το Daikin Altherma?
Ειναι καταστηματα που το εχουν εκει ή ειναι μηχανικοι?

Replied on: 16 June 2012 11:25:21
quote:

[quote]
Στα Τρίκαλα υπάρχει και είναι από τους καλύτερους μάλιστα! Τον ξέρουμε!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Pirate στα Τρικαλα ποιος ειναι αυτος που λες?

Replied on: 16 June 2012 22:20:42
Μα ποιος άλλος! Ο Μίλτος μας! Είναι μηχανολόγος από τους πολύ καλούς και θεωρητικά ενημερωμένους. Δεν είναι καταστηματάρχης. Επιστήμονας είναι. Δεν ξέρω αν εσύ ψάχνεις μαγαζί ή μηχανικό ώστε να σου στρώσει όλο το project. Έχε υπ' όψιν σου ότι το μαγαζί πουλάει κι ο μηχανικός σχεδιάζει και «χτίζει» συστήματα. Αποφάσισε τι θέλεις και πες μου.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 17 June 2012 18:43:16
Βασικα ενδιαφερομαι να μαθω περισσοτερα και να μιλησω με καποιον απο κοντα για το Daikin Altherma.
Δεν ξερω αν εχει μαγαζι ο Μιλτος που λες αλλα θα γνωριζει μαλλον και θα συνεργαζεται με καποιο καταστημα ή με καποια επιχειρηση.
Μπορει και να εχει κανει δουλεια και να την εχει εγκαταστησει καπου την συγκεκριμενη Α/Θ οποτε θα το γνωριζει το συστημα.
Αν μπορεις πες μου τα στοιχεια του με π.μ. η στειλε μου email.

Replied on: 18 June 2012 08:38:02
Και φυσικά είναι ο Μίλτος!

Αν ο Μίλτος σου πει κάτι να ξέρεις ότι έχει περάσει από Ιερά Εξέταση!

Αν θέλεις επικοινώνησε μαζί του ή στείλε μου mail να σου προωθήσω τα στοιχεία του!

Replied on: 19 June 2012 22:22:14
ziko σου εστειλα mail.
Δεν ξερω αν το πηρες πες μου αν ειναι.

Replied on: 21 June 2012 13:21:47
Σορυ φίλε δεν έλαβα κάτι. Το έστειλες στο info?

Replied on: 22 June 2012 12:21:52
Ναι κανονικα εκει που λεει My Contact Info και απο κατω E-mail User: Click to send an E-Mail.

Ξανακοιτα παλι μηπως δεν το ειδες και πες μου.

Replied on: 22 June 2012 12:52:49
Δυστυχώς η αυτόματη αποστολή mail δεν λειτουργεί.
Μπορείς να πάς στην ιστοσελίδα του Ζήση, ακριβώς κάτω απο το σημείο που περιγράφεις, και να επικοινωνήσεις απο εκεί.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Replied on: 22 June 2012 12:57:45
Ναι ρε παιδί μου! Νομίζω ότι το έχουμε κουράσει. Αν θες βάλε το email σου εδώ να σου στείλω επιτέλους τα στοιχεία!

Reply author: boreios
Replied on: 26 July 2012 16:07:00

Καλησπερα ,

Ειναι η δευτερη φορα που γραφω στο φορουμ. Την πρωτη φορα ειχα ζητησει πληροφοριες για τις αντλιες θερμανσης και προτασεις ......τοτε και πολυ ορθα με ειχατε παραπεμψει σε μηχανολογους προκειμενου να εξετασουν την συγκεκριμενη περιπτωση μου . Απο τοτε εχω αποτανθει σε τρεις διαφορετικους οι οποιοι μπορω να πω με σιγουρια οτι οχι μονο δε με κατατοπισαν αλλα σιγουρα με μπερδεψαν περισσοτερο δινοντας μου αντικρουομενα δεδομενα .
Τριοροφη μεζονετα, 60τμ ανα οροφο , το υπογειο 1,5 μετρο κατω απο τη γη κατοικισιμο . Στεγη , διπλοι τοιχοι με 7αρι νταου ενδιαμεσα , 5αρι στις κολλωνες , διπλα παραθυρα στα κουφωματα αλλουμηνιου με θερμοδιακοπες , στην Αλεξανδρουπολη .
Τα σωματα δεν εχουν ακομη μπει , ωστοσο μια μετρηση που εγινε για τριστηλα δινει περιπου 42000θερμιδες .

Μηχανικος 1
"να βαλεις την altherma 16kw , 75βαθμοι σιγουρια , επιλογη για χαμηλων δεν υπαρχει οτι ακους ειναι παραμυθια , με 50-55 βαθμους και σωματα δεν θα ζεσταθεις . Επιπλεον 1000αρι buffer , θερμοστατικους διακοπτες , εξτρα μποιλερ για ζεστα νερα χρησης , εγγυημενο COP 2.4".

Μηχανικος 2
"να βαλεις 14kw zubadan και επιπλεον μια 2αρα για ζεστα νερα . Θα ζεσταθεις σιγουρα με 50 βαθμους και τριστηλα σωματα . Οχι buffer . Αν θελεις μπρουμε να παμε και στην 23αρα αλλα τοτε Βuffer 800αρι και γενικα μεγαλυτερο κοστος . Η επιλογη για υψηλων δεν υπαρχει , ειναι λαθος ενεργειακα , πολυ μεγαλη καταναλωση , COP zubatan στο 3,2 "

Μηχανικος 3

" να βαλεις NIBE 22ΚW . Θελεις ισχυ και παροχες (;) τα 16 ΚW δεν φτανουν για να εισαι οικονομικος . Οι 60-63 βαθμοι που μπορει να δωσει θα σε ζεστανουν , 500αρι Buffer με ενσωματωμενο μποιλερ ( τανκ ιν τανκ), οχι θερμοστατικους διακοπτες , COP στο 3,6 "

Χωρις να θελω να απευθυνω καμοια μομφη στο επαγγελμα , με εχουν αποσυντονισει οι φιλοι μηχανικοι .

Πραγματικα δεν εχω καταλαβει αν θα ζεστενομαι με 50-55-60 βαθμους ....
Αν μια αντλια που ειναι χαμηλων και δουλευει στα ορια της 55-60 βαθμους ριχνει το COP της σε τετοια βαθμο που συμφερει η υψηλων που πιανει 75βαθμους και αρα δινει και μεγαλυτερη σιγουρια στη ζεστη .
Δεν εχω καταλαβει ποια εινα η διαφορα σε καταναλωση του να εχεις cop 2,4 ( υψηλων ) απο το να εχεις 3,4 (χαμηλων) ....αξιζει το κοπο ή απλως δικυνδυνευεις να μην ζεστενεσε για 100 200 300 ευρω .
Δεν εχω καταλαβει ποια ειναι η χρησιμοτητα του Buffer .....και ποια των θερμοστατικων διακοπτων ( απο την στιγμη που τα τρια επιπεδα του σπιτιου εχουν διαφορετικους θερμοστατες ).....Και αυτη η NIBE που ξεφυτρωσε τωρα ειναι αξιοπιστη;;;;

Αν καπου μπορειτε να με διαφωτησετε θα ημουν ευγνωμων .....με απλα ελληνικα ομως παιδια γιατι δεν ειμαστε του επαγγελματος ( αν και με τοσα που εχω ακουσει και διαβασει τεινω να γινω "ειδικος" .

Replied on: 26 July 2012 17:13:20
Καπου κατι χανω...
Πηγες σε μηχανολογο να σου κανει μελετη, ή πηγες σε καταστηματα να σου βαλει 3 κιλα αντλια?

Πρεπει να το παρεις αλλιως, γιατι δεν βγαινει ετσι ακρη.
1. Μελετη θερμικων απωλειων.
Πραγματικη ομως, οχι της πολεοδομιας.
Λαμβανοντας υποψιν τζαμια, θερμοδιακοπες, μονωσεις, προσανατολισμους και μικροκλιμα της περιοχης. Ισως ακομα και τις συνηθειες αερισμου σου.

2. Συγκριση με την παρεχομενη θερμοτητα με τα συγκεριμενα σωματα.
Απο εκει θα βρεθει αν φτανουν η δεν φτανουν τα σωματα, αν θες 60 ή 75.

Δεν υπαρχει κατι το μαγικο στην ολη υποθεση...
Τα σωματα αποδιδουν συγκεκριμενη ποσοτητα θερμοτητας για συγκεκριμενο ΔΤ σωματος-περιβαλλοντος Το κτιριο εχει συγκεκριμενες απωλειες θερμοτητας βασει της εξωτερικης θερμοκρασιας.
Αν το δευτερο μεγιστο ειναι μεγαλυτερο απο το πρωτο μεγιστο, τοτε θα κρυωσεις...

Με δεδομενο τις θερμικες απωλειες και τα σωματα, θα καταληξεις στην ελαχιστη θερμοκρασια. Και απο κει και περα θα ψαξεις να βρεις ποια αντλια παιζει μπαλα.

Οσο για το buffer, η κεντρικη ιδεα ξεκιναει απο το γεγονος οτι η αποδοση των αντλιων θερμοτητας πεφτει καθως μειωνεται η εξωτερικη θερμοκρασια. Το buffer ειναι μια δεξαμενη (τυπικα με νερο) οπου αποθηκευουμε θερμοτητα τη μερα που συνηθως η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι μεγαλυτερη και τη διοχετευουμε τη νυχτα.
Μια αλλη παραμετρος ειναι το κοστος της ενεργειας.
Αν υπαρχει νυχτερινο, ισως συμφερει να φορτιζουμε το buffer με φτηνη ενεργεια. Ειδικοτερα το μεσημερι, αν υπαρχει διακεκομενο ωραριο.
Τοτε ομως σιγουρα θελουμε μεγαλυτερη ισχυ.
Αν το cop τη νυχτα πεφτει λογω ψυχους, καποιος πρεπει να το υπολογισει και αυτο αν αξιζει.
Βεβαια ενα μεγαλο buffer εχει το αναλογο αρχικο κόστος, πιανει χώρο, θελει πολυ καλη μόνωση, και βεβαια πρεπει να ειναι σωστα διαστασιολογημενο και εγκατεστημενο.

Παντως, την ευθυνη για το αν θα ζεσταθεις πρεπει να την εχει αυτός που θα κανει τη μελετη. Το σιγουρο ειναι οτι υπαρχουν διαφορες λυσεις, με διαφορετικο κόστος και διαφορετικα περιθωρια ακραιων συνθηκων.

Burn baby, burn

Replied on: 26 July 2012 17:27:50
Όσο μπορώ πιο απλά...
1.Σώματα με χαμηλώνθερμοκρασιών δεν έχω κάνει γιατί μου φαίνεται δύσκολο να δουλεψει.Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.Θα βάλεις τεράστιια σώματα (κοστος, ασχημο) και πάλι φοβάμαι ότι άν κρυώσει το σπίτι θα αργεί πολύ.
2.Οι αντλίες θερμότητας είναι πολύ ευαίσθητες σε μεγάλα φορτία αιχμής που οδηγούν σε μεγάλες ροές (πολύ νερό που πρέπει να ζεσταθέι γρήγορα...)(γειά σου Πειρατή...).Σε αυτόν τον τομέα βοηθάνε πολύ οι θερμοστατικες κεφαλές.Ζητάμε όση ζάστη ακριβώς χρειαζόμαστε.
3.Το buffer θα σου δώσει ζέστη ακόμα και όταν η Α/Θ θα έχει γονατίσει.Με σωστο προγραμματισμό τηςΑ/Θ θα σου το δώσει έχοντας το παράγει σε συνθήκες με υψηλό COP ρο οποίο ΜΕΤΑΩΑΛΛΕΤΑΙ.
4.Υπάρχει πρόγραμμα που προσομοιώνει τη λειτουργία ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ εγκατάστασης με πετρέλαιο. φυσικό αέριο, διάφορους συνδιασμούς αντλιών θερμότητας κ.α..Σου δώσαν κάτι τέτοιο

Όσο έγραφα με προλάβε ο Σωτήρης...

Απο υγρασία πως πάτε στην Αλεξανδρούπολη;

kx13578 @ yahoo.gr

Reply author: nikmmech
Replied on: 26 July 2012 20:39:35
Συνάδελφοι καλησπέρα. Αυτό τον καιρό αρχίζω να μπαίνω στο κλίμα των απαιτήσεων σε επίπεδο μελέτης των Α.Θ.. Σε ότι αφορά στο θέμα των θερμ. σωμάτων, δεν θα ήταν πιο σκόπιμο να χρησιμοποιήσει fan coil παρά κλασσικά θερμ. σώματα μεγάλης επιφάνειας, μιας και από ότι αντιλαμβάνομαι, δεν έχει γίνει ακόμα καμία εγκατάσταση στοιχείων του συστήματος θέρμανσης?

Replied on: 26 July 2012 20:46:27
Τα fan coils σε σχεση με τα σωματα προφανως και ειναι προτεινομενα.
Αλλα πρεπει να εχεις τραβηξει και παροχη ρευματος εκει κοντα για τον ανεμιστηρα.

Το βασικοτερο ειναι οτι υπαρχουν γουστα..
Οι ανεμιστηρες μπορει να ακουγονται, η κυκλοφορια αερα μπορει να ενοχλει καποιους. Αν τα ξεπερασουμε αυτα, η ασκηση Α/Θ γινεται ευκολοτερη.

Δωρο ο δροσισμος το καλοκαιρι.

Burn baby, burn

Replied on: 26 July 2012 21:04:13
Ναι βέβαια, είναι απαιτητικά. Ο ίδιος, είμαι οπαδός των συστημάτων μη εξαναγκασμένης κυκλοφορίας, καθαρά για λόγους μικρής δυσφορίας που μου προκαλούν.

Όμως πλέον, το θέμα είναι το κόστος λειτουργίας και φαντάζομαι ο κόσμος θα είναι πρόθυμος για υποχωρήσεις, σε αυτό το επίπεδο.

Replied on: 26 July 2012 21:17:46
Πρεπει συνολικα να αναθεωρησουμε το ενεργειακο μας αποτυπωμα.
Ξεκιναμε παντα απο τις μονωσεις.

Το καυσιμο θα ακριβαινει συνεχεια, ανεξαρτητα πολιτικης.

Αρα το ζητουμενο ειναι η καλυτερη διαχειριση του.

Αφου ξεπερασουμε το σταδιο της αρνησης, (δεν δουλευει καθολου το καλοριφερ, καιμε ξυλα και αλλα τετοια λιγο πολυ φαιδρα και σιγουρα μακροπροθεσμα μη εφικτα) η μονη οδος ειναι η βελτιστοποιηση.

Ο δαρβινος το εχει πει πολλα χρονια τωρα.
Οτι δεν εξελισσεται, πεθαινει.

Burn baby, burn

Replied on: 26 July 2012 21:33:00
Εξυπακούεται, ότι όλα αυτά απαιτούν επενδύσεις, σε έναν τομέα που οι συμπολίτες μας, παραδοσιακά απλά δεν το έκαναν ποτέ.

Βέβαια δεν τους αδικώ ιδιαίτερα. Ποτέ η πολιτεία δεν φρόντισε να εμφυσήσει κουλτούρα εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας, είτε στο ευρύ κοινό είτε σε αρμόδιους φορείς. Σε συνδυασμό δε, με το χαλημό κόστος καυσίμων, τα αποτελέσματα γνωστά.

Το άσχημο είναι ότι τώρα που αρχίζει να αντικαθιστά η λέξη "επένδυση", την λέξη "δαπάνη" στη συνείδηση του κόσμου, στο ενεργειακό κομμάτι του κτιριακού τομέα, απλά δεν υπάρχει ρευστό.

Το είδος εξελίσσεται και κοινωνικά. Και για να μπορέσει στην πορεία του χρόνου να αντέξει τις προκλήσεις, σαν κοινωνία εξελίσσεται θέτοντας στόχους, αξιοκρατίας, διαφάνειας, θεσμών που προάγουν την αλληλεγγύη και όχι απλά μεμονομένων ατόμων. Η Ελλάδα ήταν παράδοξο δαρβινικά. Ίσως από αυτή την οπτική διαφαίνεται μια πορεία εξόδου, από τις κοινωνίες που θα επιβιώσουν, για την Ελλάδα δυστυχώς..

Reply author: nanos
Replied on: 30 July 2012 12:56:03
quote:
Originally posted by boreios

Καλησπερα ,

Ειναι η δευτερη φορα που γραφω στο φορουμ. Την πρωτη φορα ειχα ζητησει πληροφοριες για τις αντλιες θερμανσης και προτασεις ......τοτε και πολυ ορθα με ειχατε παραπεμψει σε μηχανολογους προκειμενου να εξετασουν την συγκεκριμενη περιπτωση μου . Απο τοτε εχω αποτανθει σε τρεις διαφορετικους οι οποιοι μπορω να πω με σιγουρια οτι οχι μονο δε με κατατοπισαν αλλα σιγουρα με μπερδεψαν περισσοτερο δινοντας μου αντικρουομενα δεδομενα .
Τριοροφη μεζονετα, 60τμ ανα οροφο , το υπογειο 1,5 μετρο κατω απο τη γη κατοικισιμο . Στεγη , διπλοι τοιχοι με 7αρι νταου ενδιαμεσα , 5αρι στις κολλωνες , διπλα παραθυρα στα κουφωματα αλλουμηνιου με θερμοδιακοπες , στην Αλεξανδρουπολη .
Τα σωματα δεν εχουν ακομη μπει , ωστοσο μια μετρηση που εγινε για τριστηλα δινει περιπου 42000θερμιδες .

Μηχανικος 1
"να βαλεις την altherma 16kw , 75βαθμοι σιγουρια , επιλογη για χαμηλων δεν υπαρχει οτι ακους ειναι παραμυθια , με 50-55 βαθμους και σωματα δεν θα ζεσταθεις . Επιπλεον 1000αρι buffer , θερμοστατικους διακοπτες , εξτρα μποιλερ για ζεστα νερα χρησης , εγγυημενο COP 2.4".

Μηχανικος 2
"να βαλεις 14kw zubadan και επιπλεον μια 2αρα για ζεστα νερα . Θα ζεσταθεις σιγουρα με 50 βαθμους και τριστηλα σωματα . Οχι buffer . Αν θελεις μπρουμε να παμε και στην 23αρα αλλα τοτε Βuffer 800αρι και γενικα μεγαλυτερο κοστος . Η επιλογη για υψηλων δεν υπαρχει , ειναι λαθος ενεργειακα , πολυ μεγαλη καταναλωση , COP zubatan στο 3,2 "

Μηχανικος 3

" να βαλεις NIBE 22ΚW . Θελεις ισχυ και παροχες (;) τα 16 ΚW δεν φτανουν για να εισαι οικονομικος . Οι 60-63 βαθμοι που μπορει να δωσει θα σε ζεστανουν , 500αρι Buffer με ενσωματωμενο μποιλερ ( τανκ ιν τανκ), οχι θερμοστατικους διακοπτες , COP στο 3,6 "

Χωρις να θελω να απευθυνω καμοια μομφη στο επαγγελμα , με εχουν αποσυντονισει οι φιλοι μηχανικοι .

Πραγματικα δεν εχω καταλαβει αν θα ζεστενομαι με 50-55-60 βαθμους ....
Αν μια αντλια που ειναι χαμηλων και δουλευει στα ορια της 55-60 βαθμους ριχνει το COP της σε τετοια βαθμο που συμφερει η υψηλων που πιανει 75βαθμους και αρα δινει και μεγαλυτερη σιγουρια στη ζεστη .
Δεν εχω καταλαβει ποια εινα η διαφορα σε καταναλωση του να εχεις cop 2,4 ( υψηλων ) απο το να εχεις 3,4 (χαμηλων) ....αξιζει το κοπο ή απλως δικυνδυνευεις να μην ζεστενεσε για 100 200 300 ευρω .
Δεν εχω καταλαβει ποια ειναι η χρησιμοτητα του Buffer .....και ποια των θερμοστατικων διακοπτων ( απο την στιγμη που τα τρια επιπεδα του σπιτιου εχουν διαφορετικους θερμοστατες ).....Και αυτη η NIBE που ξεφυτρωσε τωρα ειναι αξιοπιστη;;;;

Αν καπου μπορειτε να με διαφωτησετε θα ημουν ευγνωμων .....με απλα ελληνικα ομως παιδια γιατι δεν ειμαστε του επαγγελματος ( αν και με τοσα που εχω ακουσει και διαβασει τεινω να γινω "ειδικος" .

Ουτε εγω ειμαι ειδικος,αυτο που προεχει ειναι να αποφασισει καποιος ποσοι ενεργεια χρειαζετε για να ζεσταθει το σπιτι σου,αυτο γινετε μονο με μελετη πραγματικη και οχι μπακαλιστικη.
Αλλο 16KW και αλλο 22KW.
Υπαρχει και το τοπικο κλιμα που επιρεαζει πολυ τα πραγματα,αν εχεις οδηγησει μηχανη θα το εχεις νειωσει στο κορμι σου,ειναι περιεργο πραγμα ο καιρος.
Το αν θα βαλεις υψηλων θερμοκρασιων ή χαμηλων δε νομιζω να εχει σημασια αρκει να εχεις παντα την απαιτουμενη ισχυ,με την χαμηλη θερμοκρασιων απλα θα γεμισεις το σπιτι σου με σωματα,π.χ.αν εχεις 100λιτρα νερο στους 90 βαθμους για να παρεις την ιδια αποδοση (ΣΕ W)με νερο θερμοκρασιας 55 βαθμων θα χρειαστεις πολυ περισοτερα λιτρα.
Το COP ειναι η αποδοση του μηχανηματος,δηλαδη οταν καις 1000W αυτο που εχει cop 2,4 θα δωσει 2400W ενω αυτο με cop 3,2 θα σου δωσει 3200W εχεις ενα κερδος 800w στη 1kw που πληρωσες,αναλογα οταν θα καις 2kw στη πρωτη περιπτωση θα παρεις 4,8KW και στη δευτερη 6,4ΚW,μεγαλωνει το κερδος σου.

Replied on: 28 October 2012 19:11:31
Γεια σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στο σπίτι μου (μονοκατοικία-ενδοδαπέδια) στους κανονικούς χειμώνες τον χειρότερο μήνα καταναλώνω 320 λίτρα πετρελαίου ενώ το περυσινό τον χειρότερο μήνα κατανάλωσα 430 λίτρα. Θέλω να τοποθετήσω αντλία θερμότητας. Σε μερικά καταστήματα μου προτείνουν 19KW ενώ σε άλλα μου λένε ότι και τα 16KW είναι αρκετά. Ποιά είναι η γνώμη σας?

Reply author: ydraulikos
Replied on: 28 October 2012 21:30:01
λοιπον..ουτε φ.αεριο ουτε πετρελαιο ουτε ξυλα ουτε πελλετ..
η επανασταση οπως το ακουσα ειναι- ηλεκτρικα τροφοδοτικα θερμανσης χαμηλης καταναλωσης-.
το ειδα λοιπον και απο κοντα.μια συσκεη εμφανισιακα λιγο μεγαλητερη απο μια ηλεκτοκοληση.συνδεης στο ρευμα και ζεσταινεσαι....
αυτο το τροφοδοτικο το βαλαν στην πριζα και ζεστανε 5 σωματα.το ειδα σε ενα εκθεσιακο χωρο για παρουσιαση.
ειναι ελληνικη πατεντα που δεν εχει βγει ακομα στην αγορα..γιατι λεει δεν εχουνε βγαλει ακομα το κοστος!!
σε 10-15 μερες θα ξερουνε παραθετω καποια τεχνικα χαρακτηριστικα ενταση 6 αμπερ,ισχυ 3,5κw ταση 400 volt
ημερησια καταναλωση 5,5kwh/24hθερμοκρασια εισοδου πρωτευοντος 90βαθμους καταναλωση ρευματος ανα ωρα 42 λεπτα.....!!επιφανεια εναλλακτη 2,5
πρωτη φορα ειδα ενα τετοιο συστημα .απο μια εκθεση που ειχα παει μου φανηκε σαν ενα συστημα θερμανση ιοντον που καταργη καυστηρες λεβητες και ερχεται απο την ρωσια. τωρα αυτο το συστημα ελληνικης πατεντας δεν με ενθουσιασε

Replied on: 29 October 2012 08:43:51
quote:

ουτε θερμανση..
Τους ειπες οτι αργησαν να βγαλουν κοστος και οτι τα υπολοιπα λαμογια εχουν ηδη κλεισει εισιτηρια για βραζιλία?

Burn baby, burn

Replied on: 29 October 2012 09:22:10
quote:
Originally posted by ydraulikos

η επανασταση οπως το ακουσα ειναι- ηλεκτρικα τροφοδοτικα θερμανσης χαμηλης καταναλωσης-.
το ειδα λοιπον και απο κοντα.μια συσκεη εμφανισιακα λιγο μεγαλητερη απο μια ηλεκτοκοληση.συνδεης στο ρευμα και ζεσταινεσαι....
αυτο το τροφοδοτικο το βαλαν στην πριζα και ζεστανε 5 σωματα.το ειδα σε ενα εκθεσιακο χωρο για παρουσιαση.
ειναι ελληνικη πατεντα που δεν εχει βγει ακομα στην αγορα..γιατι λεει δεν εχουνε βγαλει ακομα το κοστος!!
σε 10-15 μερες θα ξερουνε παραθετω καποια τεχνικα χαρακτηριστικα ενταση 6 αμπερ,ισχυ 3,5κw ταση 400 volt
ημερησια καταναλωση 5,5kwh/24hθερμοκρασια εισοδου πρωτευοντος 90βαθμους καταναλωση ρευματος ανα ωρα 42 λεπτα.....!!επιφανεια εναλλακτη 2,5
πρωτη φορα ειδα ενα τετοιο συστημα .απο μια εκθεση που ειχα παει μου φανηκε σαν ενα συστημα θερμανση ιοντον που καταργη καυστηρες λεβητες και ερχεται απο την ρωσια. τωρα αυτο το συστημα ελληνικης πατεντας δεν με ενθουσιασε

Και γιατί όχι; Αφού έκανε νίκη η ΑΕΚ φέτος, όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και η εφεύρεση του αεικίνητου
Ε,ρε εισαγγελέας που σας χρειάζεται

Νίκος

Replied on: 29 October 2012 09:33:52
Φίλε stamo, σε παρακαλώ απόφευγε να κάνεις cross-post (το ίδιο ερώτημα σε πάνω από ένα topic). Αν ξεκινήσει κουβέντα και στα δύο, θα γίνει μπάχαλο. Γι'αυτό το λόγο έσβησα το αντίγραφο του post σου σε άλλο θέμα.

Νίκος

Replied on: 29 October 2012 09:38:10

Για nyannaco

Καλά έκανες αλλά ίσως έπρεπε να δημιουργηθεί νέο topic αποκλειστικά για αντλίες θερμότητας διότι το θέμα είναι διάσπαρτο.

Replied on: 29 October 2012 11:02:35
quote:
Ε,ρε εισαγγελέας που σας χρειάζεται

Δεν γίνεται! Είναι απασχολημένοι....

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 29 October 2012 11:20:57
quote:
Originally posted by stamo

Γεια σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στο σπίτι μου (μονοκατοικία-ενδοδαπέδια) στους κανονικούς χειμώνες τον χειρότερο μήνα καταναλώνω 320 λίτρα πετρελαίου ενώ το περυσινό τον χειρότερο μήνα κατανάλωσα 430 λίτρα. Θέλω να τοποθετήσω αντλία θερμότητας. Σε μερικά καταστήματα μου προτείνουν 19KW ενώ σε άλλα μου λένε ότι και τα 16KW είναι αρκετά. Ποιά είναι η γνώμη σας?

Εδώ φοριέται γάντι το χθεσινό ποστ του φίλου του nkx. Το ξαναπαραθέτω διότι πρέπει να το διαβάσει ο κάθε καταναλωτής:
«Ποιο είναι το πνεύμα της εποχής;
Πόσα τετραγωνικά; ΤΟΣΑ.
Πόσα W ή BTU/H; ΤΟΣΑ.
Πόσα θα κάψω; ΤΟΣΑ.
Ποιο είναι το πιο φθηνό; ΑΥΤΟ.
Εκλεισε η δουλεια!Στο όρθιο.Ξεπέτα.»

Φίλε stamo στο «ξεπέτα» δεν πρόκειται να πάρεις άποψη από εδώ μέσα. Πόσο μάλλον που λείπουν και τα τ.μ. ώστε να προσεγγίσουμε μπακάλικα με 110 W/m². Η κατανάλωση που μας δίνεις δεν μας λέει τίποτα διότι λείπει και δεν το ξέρεις ούτε εσύ τον χρόνο που είχες θέρμανση και τον χρόνο που δεν είχες διότι έκοβε ο ΘΧ ή το έκοβες εσύ. Χρειάζονται στοιχεία και όσοι δεν σου τα ζητούν φεύγεις και ψάχνεις μέχρις ότου κάποιος να σου τα ζητήσει κάνοντάς του και ένα τεστ να δούμε κατά πόσο τα χρησιμοποίησε.
1. Στοιχεία κατοικίας ήτοι τόπος, τ.μ. βαθμός θερμομόνωσης, μεγάλα ή μικρά ανοίγματα, συνολικά επίπεδα κοκ.
2. Έχεις κάπου τις στρώσεις της ενδοδαπέδιας με στοιχεία πύκνωσης, διαμέτρου σωλήνα κοκ.

Έτσι θα πας να αγοράσεις μηχάνημα τόσων χιλιάδων; Κι αν θες 12 kW το ξέρεις ότι τα υπόλοιπα π.χ. ως τα 19 kW θα σου δημιουργούν προβλήματα στην καλή λειτουργία; Χώρια του ότι τα έχεις ήδη πληρώσει «χρυσάφι» τα παραπανίσια. Αντί να σπαταλάς «χρυσάφι» ξόδεψε ας πούμε «χαλκό» και πλήρωσε τον έρμο τον μηχανολόγο που σπούδασε τόσα χρόνια ακριβώς για να σε προστατεύσει από την «άγρια» αγορά και του αθέμιτου κυνηγιού του κέρδους.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 29 October 2012 11:43:56
ti na προτοπω...
επειδη το κοιταξα λιγο στο νετ να δω περισσοτερεσ πληροφοριες απο ενα φιλαδιο που πηρα αυτο το συστημα παρουσιαστηκε στην διεθνης εκθεση θεσαλλονικη.

Replied on: 29 October 2012 12:24:51
Αφού το βρήκες στο net, δεν μας δίνεις και τη διεύθυνση να το δούμε;
Αν παρ'ελπίδα κάνω λάθος, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη.

Νίκος

Replied on: 29 October 2012 14:00:09

Προς Pirate

"Η κατανάλωση που μας δίνεις δεν μας λέει τίποτα".

Μα μας λέει τί ενέργεια χρειάζεται για να ζεσταθεί το σπίτι οπότε φαντάζομαι θα μας οδηγήσει στην κατάληλη επιλογή της αντλίας θερμότητας. Τα στοιχεία που αναφέρεις νομίζω ότι χρειάζονται για ένα καινούργιο σπίτι που δεν γνωρίζεις τις απώλειες.

"2. Έχεις κάπου τις στρώσεις της ενδοδαπέδιας με στοιχεία πύκνωσης, διαμέτρου σωλήνα κοκ."

Επειτα λίγο πολύ είναι γνωστό πόσα περίπου Watt δινει η ενδοδαπέδια ανά τμ χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Εξάλλου σε Μηχανολόγο πήγα (είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός) και με δύο πολλαπλασιασμούς μου είπε ότι με τα 16KW είμαι λίγο οριακά (μόνο όμως για χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες)

Replied on: 29 October 2012 14:52:56
quote:
Μα μας λέει τί ενέργεια χρειάζεται για να ζεσταθεί το σπίτι οπότε φαντάζομαι θα μας οδηγήσει στην κατάληλη επιλογή της αντλίας θερμότητας. Τα στοιχεία που αναφέρεις νομίζω ότι χρειάζονται για ένα καινούργιο σπίτι που δεν γνωρίζεις τις απώλειες.

Η αντλία επιλέγεται βάση της ισχύος της. Η ισχύς για να υπολογιστεί χρειάζονται δύο μεγέθη, η ενέργεια και ο χρόνος. Για το χρόνο δε μας λές τίποτα.

quote:
Εξάλλου σε Μηχανολόγο πήγα (είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός) και με δύο πολλαπλασιασμούς μου είπε ότι με τα 16KW είμαι λίγο οριακά (μόνο όμως για χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες)

Αφού πήγες και πήρες μια γνώμη στα "κουτουρού", θέλεις και δεύτερη του ίδιου επιπέδου;
Αν θέλεις κάτι παραπάνω χρειάζονται επιπλέον στοιχεία, πως να γίνει δηλαδή.

Επειδή είσαι ηλεκτρολόγος θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Αν σου πώ ξερά οτι περισυ έκαψα 20.000 kWh μπορείς να μου πείς τι Η/Ζ να αγορασω;

Replied on: 29 October 2012 15:35:40
quote:
και με δύο πολλαπλασιασμούς μου είπε ότι με τα 16KW είμαι λίγο οριακά

Εδώ αυτό που σκοτώνει δεν είναι «οι δύο πολλαπλασιασμοί» αλλά αυτό το καταπληκτικό «οριακά»!
Επειδή δεν πείσθηκες και μιας και είσαι και συνάδελφος παρακολούθα την παρακάτω σκέψη:
Παίρνουμε σαν δεδομένο την κατανάλωση που μας έδωσες και ξεκινάμε την εκτίμηση:
Ας πάρουμε την ακραία κατάσταση «χειρότερος» μήνας. 430 λίτρα πετρέλαιο θεωρητικά δίνουν 430 lit /0,111 lit/kWh = 3870 kWh. Εδώ η προσέγγιση κάνει την πρώτη μπακαλική: ποιος ο συνολικός σου βαθμός απόδοσης; Να φαντασθείς ότι στο λεκανοπέδιο ποικίλλει από 0,2 έως 0,80. Ποιον να πάρω εγώ που ήδη έχω κάνει τον ένα πολλαπλασιασμό και μου μένεις μόνο άλλος ένας; Άντε να πάρω τον 70% οπότε οι 3870 kWh πέφτουν στις 2709. Αφού βρήκαμε την ενέργεια που ζητάμε ανά μήνα πάμε τώρα να εκτιμήσουμε την ισχύ του μηχανήματος:
Πόσες ώρες θέρμανσης έχει ένας μήνας άραγε;
1. 30 ημέρες επί 8ωρο; = 240 ώρες
2. 30 ημέρες επί 12ωρο = 360 ώρες
3. 30 ημέρες επί 16ωρο = 480 ώρες
4. 30 ημέρες επί 24ωρο = 720 ώρες

Μηχανήματα που παίζουν αντίστοιχα:
1. 2709/240 = 11,2 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 12,5 kW
2. 2709/360 = 7,5 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 8,3 kW
3. 2709/480 = 5,6 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 6,3 kW
4. 2709/720 = 3,75 kW και με νέο βελτιωμένο Β.Α = 90% = 4,2 kW

Εγώ ήδη έχασα στον διαγωνισμό και δεν μπόρεσα να ανταποκριθώ με δύο πολλαπλασιασμούς αλλά έστω και χαμένος μπορώ να συνεχίσω την σκέψη μου:

Σύμφωνα με τις καταναλώσεις σου η ισχύς της μονάδας σου είναι μία εκ των παραπάνω. Ο μηχανικός όμως δεν σταματά εδώ και συνεχίζει τους πολλαπλασιασμούς του όσο και να του λένε οι άλλοι ότι αργεί την σκυταλοδρομία. Πρέπει να διασταυρώσει τα νούμερα αυτά σύμφωνα με την εγκατεστημένη σου ισχύ που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η στρώση η συγκεκριμένη του ενδοδαπέδιου σου.

Ξεκινάμε την 2η μπακαλική και λέμε:
Πόσα συνολικά τ.μ. είναι στρωμένος; 120 τ.μ.
και γιατί να είναι 120;
Αμ πόσα θες να είναι;
Να είναι, να είναι 140!
και γιατί να είναι 140;
Αμ πόσα θες να είναι;
Να είναι 90!

Τέλος πάντων ας είναι 100 τ.μ. Με πόση μέση απόδοση το τ.μ.; Ας πούμε 120 W/m²
και γιατί.... (ΑΑααα όχι πάλι τα ίδια!)

Έχουμε λοιπόν: 100 Χ 120 = 12000 W ή 12 kW που σημαίνει ότι παίρνεις μηχανή όσο ακριβώς μπορεί να απορροφήσει η ήδη υπάρχουσα εγκατάστασή σου δίότι πάνω από 12 kW δεν θα μπορεί η εγκατάστασή σου να τα απορροφήσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία. Αλλά σύμφωνα με τις καταναλώσεις που μας δίνεις δεν υπάρχει σύμπτωση δηλαδή δεν κουμπώνουν τα δεδομένα. Ποτέ δεν θα συμφωνούσα στην περίπτωση αυτή να συνεχίζουμε να παίζουμε μπακάλικο ή τις κολοκυθιές παρά σαν υπεύθυνος μηχανικός θα ζήταγα κι άλλες λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να δεχθώ είναι επειδή το σύστημα είναι αδρανειακό να λειτουργεί η μονάδα επί 8ωρο και το ενδοδαπέδιο να αποδίδει επί 16ωρο οπότε ερχόμαστε
και κουμπώνουμε με την περίπτωση 3 παραπάνω.

Το ξέρω! Απορρίφθηκα παντελώς διότι όχι δύο αλλά 52 μου βγήκαν οι πολλαπλασιασμοί και πάλι σίγουρος δεν είμαι! Για ένα είμαι σίγουρος! Σύμφωνα με αυτά που μας έδωσες πάνω από τα 12 kW οριακά την έχεις κάνει την ανεπανόρθωτη ζημιά
(«κι όλους τους (φυσικούς) νόμους καταργώ και τα συντάγματα» τσκςςςςς)

Υ.Σ.
Δημήτρη μέχρι να γράψω το παραπάνω πόσταρες το πολύ ορθολογικό σου ποστ αλλά εγώ αποφάσισα για τον συνάδελφο έστω και μια φορά «ας πάω στα χαμένα» αφού ήδη έπαθα ανεπανόρθωτη ζημιά που μου βγήκαν 22 οι πολλαπλασιασμοί. Αρκεί να μη μας λένε ότι κάποιοι άλλοι με δύο πολλαπλασιασμούς πέσανε διάνα. Ας καταργήσω και γω μια φορά τους φυσικούς νόμους και τα ήδη κατηργημένα συντάγματα

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 29 October 2012 16:41:00
http://www.ecosolar.gr/
οριστε!

Replied on: 29 October 2012 16:49:34
Φίλε υδραυλικέ, συγνώμη για το πετσόκομμα, αλλά το link έφτανε. Δεν είναι σκόπιμο να μείνει όλο το κείμενο από το site εδώ, γιατί κάποιος περαστικός που ξεφυλλίζει απρόσεκτα, μπορεί να νομίσει ότι αυτά γράφονται στο forum (και τα ενστερνιζόμαστε).
Επανέρχομαι...

Νίκος

Replied on: 29 October 2012 17:00:26
Κλασικά panel υπερύθρων βλέπω, δεν βλέπω τίποτα διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα ανάλογα προϊόντα που κατακλύζουν εσχάτως την αγορά. Τα έχουμε πει και ξαναπεί και για την "οικονομία" τους και για την απόδοσή τους.

Νίκος

Replied on: 30 October 2012 00:47:39

Προς dipoli

"Επειδή είσαι ηλεκτρολόγος θα σου φέρω ένα παράδειγμα. Αν σου πώ ξερά οτι περισυ έκαψα 20.000 kWh μπορείς να μου πείς τι Η/Ζ να αγορασω;"

Με το παράδειγμα κατανόησα και το πρόβλημα της αντιμετώπισης του θέματος. Φυσικά θα σου ζητούσα την μέγιστη ισχύ που απαιτείται και όχι την συνολική ενέργεια που απαιτείται.

Απλώς υπέθεσα οτι επειδή δεν σβύνω το σύστημα καθόλου ίσως υπήρχε κάτι σαν πρακτικός κανόνας που θα οδηγούσε στην ισχύ.

Προς Pirate

Αντιλήφθηκα πόσο πολύπλοκο ειναι να υπολογίσεις την σωστη αντλία. Απλά είμαι στην Θεσσαλονίκη ενώ το γραφείο σου είναι στην Αθήνα οπότε δεν μπορώ να περάσω για να μου κάνεις μια σωστή μελέτη.

Δεν ξέρω εάν σε βοηθούν αυτά τα στοιχεία για μιά καλύτερη γνώμη.
Εχω 3 επίπεδα

Το πρώτο (και τελευταίο επάνω επίπεδο) 80τμ με στρωμένα τα 70τμ. Εχω 2 θερμοστάτες (αυτονομίες). Τα βορεινά 35τμ στους 22 βαθμούς και τα νότια 35τμ στους 21 βαθμούς.

Το δεύτερο 80τμ με στρωμένα τα 70τμ. Ενιαίος χώρος με θερμοστάτη στους 21,5 βαθμούς.

Το τρίτο 80τμ ημιυπόγειος με στρωμένα τα 70τμ. Ενιαίος χώρος με θερμοστάτη στους 18 βαθμούς.

Ολοι οι θερμοστάτες είναι Aube με PID control.

Παρατηρώντας την λειτουργία του σπιτιου παρατήρησα ότι σχεδόν το 50% του χρόνου του καυστήρα αποσκοπεί στην θερμανση των 35τμ που αφορά τα δύο βορεινά δωμάτια.

Επίσης δεν κλείνω ποτέ την θέρμανση και εχω σε αυτήν την κατανάλωση έχω και ΖΝΧ επί 24ώρου βάσης.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια.

Replied on: 30 October 2012 01:29:24
Εχει και η Θεσσαλονικη καλούς μηχανολόγους.Απ αυτά που θα σουπούνε μπορείς πλέον να εκτιμήσεις αν είναι "μπακάληδες" ή σέβονται τη δουλειά τους.
Δε γράφει και ο peris. Εδώ και καιρό βέβαια αλλα τα μυνήματα του είναι καταπληκτικα και τα ξανδιαβάζω...
Εναλλακτικά μια αρχιτεκτονική κάτοψη είναι αρκετή όπου και αν βρίσκεται ο μελετητής.Αντε και μερικες επιπλέον πληροφορίες.

kx13578 @ yahoo.gr

Replied on: 30 October 2012 12:56:40
Α μπράβο! Τώρα μπορούμε να εκτιμήσουμε πολύ πιο closely τις συνθήκες του σπιτιού σου.
Παρ' όλο που δεν μας είπες τι λέβητα έχεις εντούτοις εμπίπτεις στην περίπτωση του διπλανού topic: http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4003.
Με βάση τα 430 λίτρα σε ακραίες κάπως συνθήκες για ένα μήνα βγάζεις κάπου 30 W/m²! και είσαι κι εσύ στην ενεργειακή κατηγορία Α από πλευράς κατανάλωσης καυσίμου.

Συνεπώς τι τα θέλεις τα στολίδια τα τζιτζιά τα παραμύθια...

Παρ' όλα αυτά αν θες να πας σε Α/Θ σώνει και καλά τα δεδομένα σου δίνουν ότι μία μηχανή ακόμα και 9 kW σε βγάζει παλληκάρι. Με την 16αρα οριακά θα δίναμε θέρμανση και στο διπλανό σπίτι του γείτονα αν θεωρήσουμε ότι ήταν ίδιο.
Οι 13000 kWh που προβλέπονται για κατανάλωση θα γράψουν στη ΔΕΗ κάπου 3700 kWh που σημαίνουν σήμερα κόστος 750€. Αν εσύ θέλεις 1600 λίτρα όλη τη σεζόν με τη σημερινή τιμή του πετρελαίου κερδίζεις κάπου 1500€ τη σεζόν. Το κόστος της αλλαγής να το περιμένεις κάπου στα 5000€ ίσως και παραπάνω (αν έβαζες 16αρα θα πήγαινες επί 2).
Το αν αποσβέσεις σε 4, 5, 6, 8, 12 ακόμα και 15 χρόνια δεν το ξέρει κανείς. Πάντως από το σύνολο των τιμών αυτών (4, 5, 6, 8, 12, 15) πιθανότατα μία τιμή επαληθεύει την «διαστημική» εξίσωση ν όρων και ν-1 τάξης που έχει να κάνει με τον χρόνο απόσβεσης των χρημάτων που θα πας σήμερα και θα ακουμπήσεις επί οριζοντίω πινακίω δίχως πλέον να τα ξαναδείς!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Replied on: 30 October 2012 17:32:25
Προς Pirate

Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη και κατατοπιστικη απάντηση.

Reply author: Dimitris75
Replied on: 30 October 2012 22:13:23
Χαιρετω σας.....
Απο λεβητοστασια με LOGO το γυρισαμε σε τζακια και σταχτες ? Ομολογω οτι η φετινη χρονια εχει τεραστιο ενδιαφερον.....

Replied on: 31 October 2012 01:45:03
quote:
Originally posted by Dimitris75

Χαιρετω σας.....
Απο λεβητοστασια με LOGO το γυρισαμε σε τζακια και σταχτες ? Ομολογω οτι η φετινη χρονια εχει τεραστιο ενδιαφερον.....

Βρε-βρε καλώς τον! Σαν τα χιόνια που θα ξεχάσουμε!
Άστα! Βγήκαμε από τις λεωφόρους και πιάσαμε τους κατσικόδρομους! Πάντως το καλό σασί στον κατσικόδρομο φαίνεται παρά στην Αττική οδό. Συμφωνείς;

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Reply author: Dimitris75
Replied on: 31 October 2012 15:58:03
quote:

quote:
Originally posted by Dimitris75

Χαιρετω σας.....

Βρε-βρε καλώς τον! Σαν τα χιόνια που θα ξεχάσουμε!
Άστα! Βγήκαμε από τις λεωφόρους και πιάσαμε τους κατσικόδρομους! Πάντως το καλό σασί στον κατσικόδρομο φαίνεται παρά στην Αττική οδό. Συμφωνείς;

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Καπετάνιε τα σέβη μου,
το θέμα είναι οτι στις λεωφόρους αμα σε πιασει λάστιχο έχει και καμμια λωρίδα ασφαλείας να προφυλαχτείς, στον κατσικόδρομο θα σε φάνε οι λύκοι και τα άγρια θηρία. Ενυγουέι, το πίνουμε και το ποτήριον τουτο.

Replied on: 31 October 2012 22:01:20
quote:
το θέμα είναι οτι στις λεωφόρους αμα σε πιασει λάστιχο έχει και καμμια λωρίδα ασφαλείας να προφυλαχτείς, στον κατσικόδρομο θα σε φάνε οι λύκοι και τα άγρια θηρία

Σωστός!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ : http://www.monachos.gr/forum/

© 2000 monachos

Close Window