|
στερεα καυσιμα και κλειστο δοχειο διαστολης
Printed from: ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
Topic URL: http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=3778
Printed on: 22 May 2013
Topic:
Topic author: makisx
Subject: στερεα καυσιμα και κλειστο δοχειο διαστολης
Posted on: 04 February 2012 19:17:16
αγαπητοι φίλοι, με ταλαιπωρει αυτες τις μερες αυτο το θεμα, τωρα τρεις μηνες στην κρητη τοποθετω συνεχεια πυρηνολεβητες και παντα τους βαζω με ανοικτο δοχειο διαστολης στην ταρατσα.
μερικοι μου προτεινουν να μην παιδευομαι και να τους βαζω με ΚΔΔ. η αληθεια ειναι οτι κατα την λειτουργια των πυρηνολεβητων, ολο το 24ωρο, δεν ειδα να ανεβαινει το νερο πανω απο 75βαθμούς. μηπως τζαμπα ταλαιπωρούμαι?
mechanical tirbouson
Replies:
Reply author: gregori
Replied on: 04 February 2012 19:18:37
Message: Και καλά κάνεις. Ασε τους άλλους να βάζουν κλειστά.
http://udravlikos.gr
Reply author: makisx
Replied on: 04 February 2012 19:36:36
Message: αν υπαρχει δυσκολια στο να μπουν οι σωληνες του ΑΔΔ? αν ο πελατης δεν θελει να πληρωσει τα μετρα του χαλκού που απαιτώνται?
mechanical tirbouson
Replied on: 04 February 2012 19:55:11
Replied on: 04 February 2012 19:59:58
Message: oxi δεν εχει δοχειο αδρανειας, απλα θα βαλω σε μια οικογενεια παλι 2 λεβητες και σκεφτομαι το ΚΔΔ. ειναι τριπατη μεζονετα και δεν βγαινουν οι σωληνες πληρωσης εκτονωσης. εχουν μονο ηλιακο τριπλης
mechanical tirbouson
Replied on: 04 February 2012 20:26:56
Message: Μάκη πολύ ωραίο το θέμα που άνοιξες και νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να το ξεδιαλύνουμε. Καταρχάς θα πρέπει να ψάξουμε να δούμε τι λένε τα ξένα πρότυπα.... Όσα Ελληνικά βιβλία διάβαζα μέχρι τώρα όλα μιλάγανε για ανοιχτό δοχείο διαστολής όταν έχουμε να κάνουμε με στερεά καύσιμα. Νομίζω ότι αυτό το θέμα που άνοιξες αν προσπαθήσουμε όλοι μας μαζί φιλότιμα θα γίνει ένας μπουσουλας για όλους μας. Εγώ δεν κρύβω ότι θα ήθελα να συμμετέχουν και άνθρωποι ιδίως απο την βόρεια Ελλάδα που έχουν κατασκευαστική εμπειρία μεγαλύτερη από εμάς τους νότιους. Υπάρχουν πλέον πολλοί κατασκευαστές λεβήτων βιομάζας, μηχανικοί και τεχνικοί που μπορούν συμβάλουν είτε με την επιστημονική τους κατάρτιση είτε με την εμπειρία τους και την τεχνογνωσίας τους για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.
Replied on: 05 February 2012 14:14:51
Message: φιλοι λοιπόν. εχω ξεφυλλισει μερικα προσπεκτ των saturn ,thermostahl και βλεπω οτι προτεινουν και τους δυο τροπους εγκαταστασης. στην περιπτωση του ΚΔΔ θελει τριοδη αναμεικτικη ή εναλλακτη θερμοτητας για εκτόνωση.
απο αυτα που ξερω,σκεφτομαι οτι με μια τριοδη θερμοστατικη βαλβίδα, να κανει bybass στο ζεστο κρυο, θα αντεξει την εκτονωση του νερου. εσεις τι λετε??
mechanical tirbouson
Reply author: nyannaco
Replied on: 05 February 2012 14:21:08
Message: Εγώ πάντως στο σπίτι μου δεν θα έβαζα με τίποτα ΚΔΔ. Αν κοπεί τη νύχτα το ρεύμα και δεν δουλεύει ο κυκλοφορητής, με το ΚΔΔ εξαρτώμαι αποκλειστικά από τη βαλβίδα ασφαλείας. Προσωπικά δεν της έχω καθόλου εμπιστοσύνη! Αν μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο να το κάνω, θα έβαζα τρεις ΒΑ και θα τις άλλαζα κάθε χρόνο. Στο σπίτι μου, τουλάχιστον θα μπορούσα να το ελέγχω. Ποιός εγγυάται όμως ότι θα τηρηθεί η ετήσια προληπτική αλλαγή από τον κάθε ιδιοκτήτη;
Νίκος
Reply author: alto
Replied on: 06 February 2012 00:29:29
Message: Ενα πολυσυζητημενο θεμα που εχει δυο οψεις.οσον αφορα τους λεβητες βιομαζαςδεν νομιζω να υπαρχει προβλημα με το κλειστο δοχειο,μια και οταν κοπει το ρευμα σταματα ολο το συστημα.Η ποσοτητα του καυσιμου(πελετ,πυρηνας κτλ) που θα μεινει στο θαλαμο καυσης δεν νομιζω οτι ειναι ικανη να δημιουργηση υπρθερμανση.το προβλημα της υπερθερμανσης παραμενει μονο στους ξυλολεβητες και στα τζακια.Εκει αναφισβητητη ασφαλεια εναι το ανοιχτο δοχειο.
Replied on: 06 February 2012 07:29:59
Message: και εμενα μοθ εκανε εντυπωση οταν δοκιμαζα ενα πυρηνολεβητα, ειχε φτασει το νερο 70 βαθμους, και ειπα του πελατη να σβησει τον θερμοστατη χωρου, βρε παιδια εκατσε η φλογα στο ελαχιστο, σαν καφτρα τσιγαρου εγινε. μετα λεω πως γινεται να ανεβασει αυτο το πραγμα 100 βαθμους το νερο? αδυνατον
mechanical tirbouson
Reply author: sh_ak
Replied on: 06 February 2012 12:41:53
Message: Να πω και γω την άποψή μου, μιας και τοποθέτησα ξυλολέβητα αεριοποίησης (ή πυρόλυσης) στο σπίτι μου.
Το είχα ψάξει το θέμα στην Γερμανία αρκετά, ειδικά στους ξυλολέβητες στην Γερμανία, όσον αφορά σε κλειστό κύκλωμα, άνω των 15kw ισχύος υποχρεούσαι οπωσδήποτε να τοποθετήσεις δοχείο αδράνειας και 50 λίτρα ανά kw, οπότε το δοχείο αδράνειας αποτρέπει την υπερθέρμανση.
Επίσης στην περίπτωση διακοπής ρεύματος η τρίοδη βαλβίδα ανακυκλοφορίας πρέπει να εγκατασταθεί έτσι ώστε να ευννοείται η φυσική κυκλοφορία, αφου η τρίοδη ανοίγει εντελώς όταν κοπεί το ρεύμα. Ακόμη σε περίπτωση υπερθέρμανσης ο λέβητας "σταματάει" την καύση, ελλατώνοντας τον αέρα.
Πέραν αυτών το σύστημα διαθέτει εκτός από βαλβίδα ασφαλείας, εννοείται κλειστό ΔΔ, και θερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας που ανοίγει στους 95 βαθμούς.
Τουλάχιστον εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα, όταν βέβαια τα δοχεία αδρανείας γεμίσουν, εγώ δεν βάζω άλλα ξύλα για να λειτουργήσουν τα ασφαλιστικά. Έχει τύχει να τον φορτώσω πολύ, αλλά πάντα λειτουργούσε το σύστημα ασφαλείας που διαθέτει ο λέβητας (μείωση του αέρα κοκ.) χωρίς κάτι άλλο.
Επίπλεον, από όσο έψαξα δεν είδα στην Γερμανία να περνάν συστήματα με ανοιχτά δοχεία διατολής.
Θεωρώ ότι για να δουλέψει ένας ξυλολέβητας ικανοποιητικά και αποδοτικά, το δοχείο αδρανείας είναι απαραίτητο όπως επίσης και η σωστή διαστασιολόγηση του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Replied on: 06 February 2012 20:50:22
Message: η καυση του ξυλου ειναι διαφορετικη απο την καυση της ελαιοπυρηνας, η δευτερη δεν εχει τοσες διακυμανσεις στην αυξηση της θερμοκρασιας του νερου. Η τριοδη θερμοστατικη δεν φτανει για την πυρηνα?
το δοχειο αδρανειας για μια σωστα διαστασιολογημενη εγκατασταση μονοκατοικιας, δεν ειναι απαραιτητο βρε παιδια. περιμενω να μου πειτε τη γνωμη σας.
mechanical tirbouson
Reply author: Pirate
Replied on: 06 February 2012 22:26:33
Message: Διαβάζω αυτό το topic και μιας και δεν έχω εμπειρία από ξυλόσομπες μου δημιουργούνται συνέχεια απορίες τις οποίες δεν μπόρεσα να λύσω γκουγκλάροντας. Συνεπώς θα ξεκινήσω να ρωτάω, εσείς θα μου απαντάτε ώστε να πλέξουμε κι αυτό «το πουλόβερ» σπιθαμή προς σπιθαμή μιας και πολύς κόσμος μεταστράφηκε στα καυσόξυλα. Ας αρχίσουμε από το ασφαλιστικό σύστημα: 1. Η πίεση λειτουργίας δεν είναι τουλάχιστον στα 2 Bar για μια τέτοια ξυλόσομπα; Προφανώς ο κατασκευαστής θα έχει υπολογίσει πίεση δοκιμής πάνω από τα 3 Bar αλλά εμείς ας θεωρήσουμε δεδομένο τα 2 Bar. Συνεπώς αν βάλω μία βαλβίδα ασφαλείας στα 2 Bar δεν καλύπτομαι από πλευράς πίεσης; 2. Αν ρυθμίσω πίεση κρύας εγκατάστασης 1 Bar και υπολογίσω το ΔΔ με 90° και τελική πίεση 1,5 Bar καλύπτομαι από πλευράς διαστολής και πίεσης ναι ή όχι; 3. Γιατί αποζητάμε ανοιχτό ΔΔ σώνει και καλά; Μήπως γιατί έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στην πλήρωση νερού στο σύστημα; Αν είναι μόνο αυτό τότε το πρόβλημα λύνεται δίχως ανοιχτό ΔΔ. Και τι φοβόμαστε για να χρειασθεί να εισέλθει ένας διαθέσιμος όγκος κρύου νερού πάραυτα στο σύστημα; 3.1. Ξαφνικό σταμάτημα του κυκλοφορητή εν θερμώ; 3.2. Υπερφόρτωση της ξυλόσομπας με καύσιμο; 3.3. Μείωση της ροής θερμότητας προς τα σώματα (π.χ. θερμοστατικές βαλβίδες, αντιστάθμιση κλπ) και αύξηση της θερμοκρασίας του λέβητα-ξυλόσομπας; Αν ο λέβητας διαθέτει καυστήρα τότε αυτός θα σταματήσει σε μία θερμοκρασία ασφαλή πχ 75° πολύ πιο χαμηλά από το όριο ατμοποίησης.
Προσωπικά θα έβαζα κλειστό ΔΔ αφού βέβαια έπαιρνα τις προφυλάξεις μου.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 07 February 2012 09:27:15
Message: Γιώργο, προσωπικά έχω μία ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία τόσο των βαλβίδων ασφαλείας όσο και των αυτόματων πλήρωσης. Κολλάνε τα ρημάδια... ίσως είμαι υπερβολικός;
Νίκος
Replied on: 07 February 2012 09:53:42
Message: quote: Γιώργο, προσωπικά έχω μία ανησυχία σχετικά με την αξιοπιστία τόσο των βαλβίδων ασφαλείας όσο και των αυτόματων πλήρωσης. Κολλάνε τα ρημάδια... ίσως είμαι υπερβολικός;
Οι πρώτες δεν κολλάνε. Στάζουνε! Και το 80% αυτών που στάζουν, στάζουν από υπερπίεση άρα δικαιολογημένα στάζουνε! Οι δεύτεροι κολλάνε άπαντες! Από τους φθηνότερους έως τους ακριβότερους. Περίμενα αυτή την παρατήρηση και θα πρότεινα στο GR σχεδιάκι σύνδεσης «θερμοδυναμικής» ξυλόσομπας ή πυρυνολέβητα δίχως καυστήρα που θα προτείνουμε μέσα από αυτό το topic να μην υπάρχει πουθενά στην εγκατάσταση αυτόματος πληρώσεως.
Για να δούμε όμως τι θα πουν κι οι άλλοι και αντίστοιχα θα πράξουμε.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Reply author: ziko
Replied on: 07 February 2012 13:59:53
Message: Captain λέω να δούμε λίγο την αντοχή των μεμβρανών των δοχείων διαστολής, γιατί νομίζω ότι δεν αντέχουν πάνω από 70οC.
Οι αυτόματοι πλήρωσης της SYR δε μου έχουν κολλήσει έως τώρα πάντως...
Αν ο αυτόματος πλήρωσης μπει και μετά την πλήρωση αποσυνδέεται (π.χ. συνδέεται με το κλειστό κύκλωμα μέσω ενός σπιράλ το οποίο μετά την πλήρωση αποσυνδέεται), θα πρέπει να προβλεφθεί προστασία από ξηρή λειτουργία (χωρίς νερό δηλαδή).
http://www.technomech.gr
Replied on: 07 February 2012 16:20:43
Θα αντιμετωπισθεί εύκολα Ζήση. Θα παρεμβληθεί σωλήνα Φ22 τουλάχιστον 10 μέτρα μήκους με το ΔΔ μακριά από την σόμπα. Η διαστολή είναι τόσο μικρή (στα 200 λίτρα περ. 6 λίτρα) που ο σωλήνας μόνο χωράει τα μισά. Συνεπώς η μεμβράνη δεν θα καταλάβει γρι! Θα είναι μονίμως παγωμένη! Αν πάλι δεν έχω 10 μέτρα μήκος τότε φτιάχνω ένα πηνιάκι με Φ18 και το έχω στον αέρα.
Για τους αυτόματους δεν πείθομαι με τίποτα! Αυτόν ειδικά τον ξέρω καλά γιατί τον έχω σπίτι μου Οι αυτόματοι πλήρωσης είναι για μένα ο μοναδικός αδύνατος κόμβος των συστημάτων μας.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 07 February 2012 18:51:00
Message: φιλοι απο αυτα που διαβαζω, με εναν καλο αυτοματο πληρωσεως και δοχειο διαστολης μακρια απο τον πυρηνολεβητα, δεν θα εχω προβλημα με την πιεση του δικτυου. τωρα για την υπερθερμανση αν τυχει βρε παιδι μου, δεν απαιτειται θερμοστατικη τριοδη βαλβιδα?
mechanical tirbouson
Replied on: 07 February 2012 21:04:19
φιλοι απο αυτα που διαβαζω, με εναν καλο αυτοματο πληρωσεως και δοχειο διαστολης μακρια απο τον πυρηνολεβητα, δεν θα εχω προβλημα με την πιεση του δικτυου. τωρα για την υπερθερμανση αν τυχει βρε παιδι μου, δεν απαιτειται θερμοστατικη τριοδη βαλβιδα?
mechanical tirbouson
Μη βιάζεσαι. Είμαστε στο χτίσιμο... Και πού ξέρεις! Μπορεί να καταργηθεί ο αυτόματος πληρώσεως και να αντικατασταθεί από ηλεκτροβαλβίδα και πρεσσοστάτη χαμηλής.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 07 February 2012 23:57:40
Message: Οσο αφορα τον αυτοματο πληρωσης,εγω τον τοποθετω 1 με 2 μετρα μακρυα απο τον λεβητα δημιουργωντας σιφωνι αν χρειαζεται(ωστε να αποφευγω τις ψηλες θερμοκρασιες κοντα του)και τοποθετω και μια βαλβιδα αντεπιστροφης αμεσως μετα απο αυτον (για τον ιδιο λογο).Οι αυτοματοι συνηθως κολανε οταν ειναι κοντα σε θερμοκρασιες γιατι πιανουν αλατα στα λαστιχα τους, λογω που δεν δουλευουν συνεχεια. Οσο αφορα το δδ ,οσα συστηματα εχω τοποθετησει(περιπου εικοσι στα εικοσιπεντε χρονια που δουλευω) ειναι ολα με κλειστο δοχειο διαστολης.το ανοιχτο δοχειο που προτεινω παραπανω ειναι λογω φορουμικου αξιωματος
Reply author: King
Replied on: 08 February 2012 23:35:55
Message: Σαν σκαλωμενος κλασσικος οτι αφορα στερεο καυσιμο για μενα αυτοματα σημαινει ανοιχτο ΔΔ και μπαστουνι...
Τις βαλβιδες αν τρεξουν πανε και τις αλλαζουν με μεγαλυτερες καποιοι εξυπνοι.. Τα ΔΔ δεν ελεγχονται.. Οι αυτοματοι κολλανε.. Αντε να βαλω και 2 βαλβιδες. Και αμα τυχεις στο 1% και σου κολησουν κλειστες?
Οτι και να γινει με το ανοιχτο ΔΔ θα πεταξει το μπαστουνι τον ατμο και εισαι υσηχος.. Στο κλειστο ΔΔ εχεις 3 εξαρτηματα που μπορει να κανουν fail ειτε ολα μαζι ειτε 1 μονο του και να γινει το κακο.. Ελληνικα λεβητοστασια/σομπες=ασυντηρισια
Τυχον παγωμα του ανοιχτου ΔΔ προλαμβανεται με την μονωση του περιμετρικα με υαλοβαμβακα με φυλλο αλουμινιου ειτε στεγαση του δοχειου..
Με δοχειο αδρανειας αλλαζει το πραγμα και εκει ισως κουβεντιαζα κατι τετοιο υπο ορους..
Replied on: 09 February 2012 00:07:11
Message: Σπύρο δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει. Το θέμα της διαφυγής του ατμού λύνεται με αισθητήρα ατμού και άνοιγμα δύο ηλεκτροβαλβίδων μίας στην επιστροφή που θα εισρεύσει κρύο νερό στην εγκατάσταση και της δεύτερης στην εισαγωγή που θα πετά το νερό στην αποχέτευση.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 09 February 2012 08:32:29
Message: Για να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, Καπετάνιε, το κακό με τις ηλεκτροβαλβίδες είναι ότι χρειάζονται ρεύμα, και οι μεγαλύτερες πιθανότητες να προκύψει το πρόβλημα είναι ακριβώς σε περίπτωση διακοπής!
Νίκος
Reply author: stom
Replied on: 09 February 2012 09:44:33
Message: Ηλεκτρικοι αυτοματισμοι ασφαλειας σε τζακι ειναι οντως ενα θεμα. Παντως υπαρχει και αυτό.. http://www.thermis-sa.gr/greek/details.php?pid=531
Θα μπορουσαμε να φτιαξουμε και συστημα αλαρμ με μπαταρια, και πιεσοστατη οριου, αλλα παλι ποιος μας λεει οτι η μπαταρια θα δουλευει οταν, και ο χρηστης θα ξερει τι να κανει τοτε...
Burn baby, burn
Replied on: 09 February 2012 09:59:17
Message: Νίκο είμαι τελείως αντίθετος με την λογική της παράθεσης των αρνητικών μας «χαρισμάτων» την οποία αποκαλώ «αρνητική λογική». Για παράδειγμα γράφει ο Σπύρος για την έλλειψη συντήρησης στα ελληνικά λεβητοστάσια ή ας προσθέσω κι εγώ τη μη σωστή χρήση του συστήματος από χρήστες που αδιαφορούν παντελώς για το ίδιο το σύστημα (ας πούμε χαϊδεμένα και βουτυρωμένα παιδάκια που πάνε για διήμερο με παρέα) ή περιοχές που μένουν συχνά από ρεύμα λόγω προβλημάτων ηλεκτροδότησης.
Όλα αυτά σωστά αλλά είναι αρνητική λογική! Διότι αρχές του 21ου γαρ, και οι συντηρήσεις πρέπει να γίνονται κανονικά και οι χρήστες πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση τι συσκευή πάνε αυτή τη στιγμή να ξεκινήσουν και τα παιδάκια πρέπει να αποβουτυρωθούν μέρες που έρχονται για να 'ναι έτοιμα, και η ΔΕΗ προφανώς θα γίνει αποτελεσματικότερη.
Παρ' όλα αυτά και επειδή υπάρχει και ανωτέρα βία (κεραυνοί, πλημμύρες κλπ) κάθε περιοχή έχει ένα βαθμό κινδύνου ειδικά στη διακοπή του ρεύματος. Θα πρότεινα για ευπαθείς περιοχές μαζί με κάθε θερμοδυναμική ξυλόσομπα ένα μικρό αυτοματισμό και μία γεννητριούλα από αυτές που κείνται κατά δεκάδες στις προθήκες των μαγαζιών της οδού Αθηνάς. Αν δεν πατήσει το πράσινο κουμπί ο χρήστης, ξυλόσομπα δεν θα ανάβει διότι θα έχει ένα μικρό alarm επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που θα αρχίζει να παίζει. Με το πάτημα όμως του κουμπιού τα πάντα θα είναι ΟΝ, ακόμα και η γεννήτρια (stand-by) αλλά και ο αυτισμός θα παρακολουθεί ό,τι χρειάζεται να παρακολουθεί και μόλις κάτι δει θα δίνει alarm και θα βγάζει στην οθόνη πχ του LOGO έναν κωδικό σφάλματος που μπορεί να σημαίνει: Υπερθέρμανση νερού ή Ελάχιστη πίεση ή Υπεραυξημένη πίεση ή Κρύα καμινάδα ή βουλωμένη καμινάδα κοκ.
Αν τώρα, όλα αυτά θεωρούνται υπερβολές τότε θα πρότεινα μία καλή αλλά όχι θερμοδυναμική ξυλόσομπα (στόφα) σαν κι αυτές που λειτουργούσαν στην επαρχία ως και την δεκαετία του 1970. Η εμπειρία υπάρχει, η τεχνογνωσία υπάρχει; (εδώ έχω κάποιες αμφιβολίες) επιστρέφουμε γρήγορα στο παρελθόν!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 09 February 2012 10:43:36
Message: http://4.bp.blogspot.com/-rYL8sss9YJw/TtjdLTW6YlI/AAAAAAAAAHw/yjYVUdLd6BA/s1600/2613_322_safety_exchanger-enallaktis-asfaleias.jpg
αυτη η βαλβιδα πως σας φαινεται, και γενικα οι βαλβιδες αυτου τοτ τυπου?
mechanical tirbouson
Replied on: 09 February 2012 11:09:02
Message: Από τη φωτογραφία τον έκοψα ότι έχει συνολικά ένα δίμετρο Φ18, οπότε σαν εναλλάκτης πρέπει να είναι ισχύος κάπου 18 kW. Η βαλβίδα αυτή κόβει την είσοδο του νερού στον εναλλάκτη από εντολή του θερμοστοιχείου που το δείχνει κι αυτό και το στέλνει by-pass στην επιστροφή δίχως να το περνά μέσα από αυτόν. Οπότε κόβεται και η θέρμανση προς τα σώματα επανακυκλοφορώντας το ίδιο το νερό. Τώρα μιλά για «safety» διότι προφανώς δεν απομονώνει τον εναλλάκτη ώστε να «σκάσει». Τον παίζει από την επιστροφή που μένει μόνιμα ανοιχτή . Οπότε οιαδήποτε διαστολή του περιεχομένου νερού του εναλλάκτη φεύγει μέσω επιστροφής προς το ΔΔ. Τόσο απλά τα πράγματα! Δεν θα φτιάξουμε το καινούργιο διαστημόπλοιο που θα πάει στην Ανδρομέδα, μια θερμοδυναμική ξυλόσομπα θα φτιάξουμε με απλή λογική. Μας προλαβαίνει ο Ιταλός και μας μιλά και για «safety»....
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 09 February 2012 11:23:28
Message: γενικα τις βλεπω να κυκλοφορουν τελευταια σε ολους τους καταλογους των εμπορων ειδων θερμανσης, δεν εχω τοποθετησει ποτε κατι τετοιο. μηπως η τριοδη που εχει ειναι για εισαγωγη κρυου νερου απο μια βανα του δικτυου υδρευσης ας πουμε?
mechanical tirbouson
Replied on: 09 February 2012 12:13:32
Message: Αυτή που πόσταρες είναι 2οδη. Αυτή απλά κόβει την εισαγωγή του νερού προς τον εναλλάκτη και τίποτε άλλο. Προφανώς η αίσθηση της θερμοκρασίας λειτουργεί σαν κάτω όριο. Δηλαδή ο κυκλοφορητής να ξεκινά από μία θερμοκρασία και πάνω.
Η 3οδη είναι για να κάνουμε το by-pass που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ. Η περίπτωση αυτή είναι όταν θέλεις να σταματάς την ροή θερμότητας προς τα σώματα επανακυκλοφορώντας τα ίδια τα νερά. Είναι θέμα σχεδιασμού.
Δεδομένου ότι στην ξυλόσομπα δεν συμφέρει η ανακυκλοφορία των νερών θα προτιμούσα την 2οδη.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 09 February 2012 14:03:03
Message: quote: Σπύρο δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει. Το θέμα της διαφυγής του ατμού λύνεται με αισθητήρα ατμού και άνοιγμα δύο ηλεκτροβαλβίδων μίας στην επιστροφή που θα εισρεύσει κρύο νερό στην εγκατάσταση και της δεύτερης στην εισαγωγή που θα πετά το νερό στην αποχέτευση.
Και αν τις δούμε τις 3οδες σαν ασφαλιστικό σύστημα όπως πρότεινα στο χθεσινό ποστ τότε βγάζουμε το παρακάτω σχεδιάκι:

Στη συνέχεια πρέπει να προστεθούν ΔΔ & ΒΑ
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Reply author: johnplumer
Replied on: 09 February 2012 18:47:09
Message: Συμφωνώ με σένα pirate .για τα παραπάνω …ΚΔΔ { μπλε για περισσότερη αντοχή σε πίεση} …θερμοστατική βαλβίδα ασφάλειας. …αυτόματο πλήρωσης Galefi/ Far/ κτλ. …αυτόματο εξαεριστικο φαρ η BF {βγάζουν άμα Λάκη και το ατμό …άλλη μια κανονική βαλβίδα ασφάλειας 3 bar, -----KAI ENA EXTRA KΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ 12 V {να παίρνει μπρος σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος}. ,,,,,,Και όλα αυτά επειδή αποδίδει καλύτερα με ΚΔΔ. ,,,,,,Με ΑΔ είναι πιο ασφαλές το όλο σύστημα [για όσους φοβούνται ότι θα κολλήσουν όλα τα ασφαλιστικά]
Reply author: Basilhat
Replied on: 10 February 2012 22:55:34
Από τη φωτογραφία τον έκοψα ότι έχει συνολικά ένα δίμετρο Φ18, οπότε σαν εναλλάκτης πρέπει να είναι ισχύος κάπου 18 kW. Η βαλβίδα αυτή κόβει την είσοδο του νερού στον εναλλάκτη από εντολή του θερμοστοιχείου που το δείχνει κι αυτό και το στέλνει by-pass στην επιστροφή δίχως να το περνά μέσα από αυτόν. Οπότε κόβεται και η θέρμανση προς τα σώματα επανακυκλοφορώντας το ίδιο το νερό. Τώρα μιλά για «safety» διότι προφανώς δεν απομονώνει τον εναλλάκτη ώστε να «σκάσει». Τον παίζει από την επιστροφή που μένει μόνιμα ανοιχτή . Οπότε οιαδήποτε διαστολή του περιεχομένου νερού του εναλλάκτη φεύγει μέσω επιστροφής προς το ΔΔ. Τόσο απλά τα πράγματα! Δεν θα φτιάξουμε το καινούργιο διαστημόπλοιο που θα πάει στην Ανδρομέδα, μια θερμοδυναμική ξυλόσομπα θα φτιάξουμε με απλή λογική. Μας προλαβαίνει ο Ιταλός και μας μιλά και για «safety»....
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Το θέμα με είχε απασχολήσει πολύ για ένα φίλο και στην εγκατάσταση ξυλολέβητα με δοχείο αδρανείας και κλειστό δοχείο διαστολής ξεψάχνισα τα συστήματα ασφαλείας που διέθετε ο ξυλολέβητας. Εκτός από τα κλασικά που όλοι ξέρουμε υπήρχαν μία πρεσοθερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας που άνοιγε στους 90ο C ή στα 3bar όπως αυτή που πόσταρε παραπάνω ο Stom και ήταν παράλληλα με την κλασική βαλβίδα ασφαλείας που συνήθως όλο στάζει όπως σωστά λέει ο πειρατής και σιγά ο κόσμος να το πάρει είδηση ότι έχει ανεβασμένη πίεση και χρειάζεται καρδιολόγο… Το δεύτερο εξάρτημα που υπήρχε ήταν μία δίοδη θερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας όπως αυτή που πόσταρε ο φίλος makisx .Ξέχασα να πώ ότι οι ξυλολέβητες που δουλεύουν με κλειστό Δ.Δ. έχουν και έναν εναλλάκτη ασφαλείας. Στην είσοδο αυτού του εναλλάκτη συνδέεται η δίοδη η οποία ανοίγει στους 95 ο C με θερμοκρασίες λειτουργίας 5-110 ο C και με πίεση δικτύου 1 bar στους 110 ο C μπορεί να περάσει 3000 lit/h.Η ισχύς του λέβητα πρέπει να είναι κάτω από 100 kW . Τώρα πώς λειτουργεί αυτό και πού μας χρειάζεται ; Ας υποθέσουμε ότι κόβει ο θερμοστάτης χώρου τον κυκλοφορητή ή γίνεται μία διακοπή ρεύματος που είναι και το πιο σημαντικό .Μόλις η θερμοκρασία στον ξυλολέβητα φτάσει τους 95 ο C ανοίγει η δίοδη που στην είσοδό της έχουμε συνδέσει το κρύο νερό της εγκατάστασης (πριν από τον αυτόματο πλήρωσης). Μέσο της δίοδης αρχίζει να τρέχει νερό στον εναλλάκτη ασφαλείας (κατάλληλης ισχύος για τον αντίστοιχο λέβητα) .Το άλλο άκρο του εναλλάκτη είναι ελεύθερο και το νερό βγαίνοντας από τον εναλλάκτη οδηγείται στην αποχέτευση . Με αυτόν τον τρόπο πέφτει η θερμοκρασία του νερού του ξυλολέβητα στα επιτρεπτά όρια. Με αυτές τις δύο επιπλέων ασφαλιστικές δικλείδες το σύστημα παραμένει απλό και αξιόπιστο (ναι το τσέκαρα και λειτούργησε δύο φορές σε τεχνητή διακοπή ρεύματος), οπότε το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι τι θα κάνουμε με τον αυτόματο πλήρωσης. Τώρα εάν την στιγμή που γίνει διακοπή ρεύματος έχεις και διακοπή νερού μάλλον σε λένε Μ   τάκη και δεν πρέπει να έχεις ξυλολέβητα……
Replied on: 11 February 2012 00:05:28
Message: Έτσι όπως τα λες είναι Βασίλη σχετικά με τον εναλλάκτη ψύξης. Αλλά νομίζω ότι αυτός ο εναλλάκτης είναι προαιρετικός σε αρκετούς ξυλολέβητες και όχι στάνταρ.
Replied on: 11 February 2012 01:14:11
Message: Τι έγινες ρε Βασίλη και χάθηκες; Με ρώταγε κι ο Γρηγόρης αν έχω επικοινωνία μαζί σου και του είπα φυσικά ότι δεν έχω και περιμένουμε να ξαναγράψεις...
Εξ' αφορμής των τελευταίων σχολίων του Βασίλη & του Γρηγόρη σκέφτομαι να κάνω μία προσέγγιση στο θέμα από άλλο δρόμο: Ας πούμε ότι μια ξυλόσομπα υπερφορτώνεται και υπερθερμαίνεται διότι κόλλησε ο κυκλοφορητής. Πόσα κιλά ξύλα θα καίγονται στη στιγμή; Να πούμε 15 κιλά; Να έχω 60.000 Kcal στον αέρα τις οποίες και θα πρέπει να απορροφήσω άμεσα. 1. Μία λύση είναι να έχω ένα δοχείο ασφαλείας και όχι αδρανείας το οποίο θα περιέχει νερό 15° οπότε διαθέτοντας ένα ποσό κρύου νερού θα μπορώ να το στέλνω με ένα κυκλοφορητάκο μέσα από την σερπαντίνα, να το ατμοποιώ και έτσι να παραλαμβάνω την επικίνδυνη στάσιμη θερμότητα από την σόμπα. Στη συνέχεια τον ατμό αυτόν μπορώ να τον στέλνω έξω προς το περιβάλλον. Η χωρητικότητα του δοχείου κάτω από αυτό το πρίσμα είναι το πηλίκο της διαίρεσης 60.000/600 = 100 λίτρα. Ο λόγος ύπαρξης του δοχείου ασφαλείας είναι μήπως και το τοπικό δίκτυο τη στιγμή εκείνη είναι παγωμένο ή αδυνατεί να σου δώσει μία παροχή νερού γύρω στα 7 λίτρα το λεπτό. 2. Η δεύτερη λύση είναι να έχω ένα δίκτυο νερού που δεν κόβεται με το παραμικρό, δεν παγώνει εύκολα κοκ οπότε αμελώ το δοχείο ασφαλείας.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 11 February 2012 01:34:42
Message: Παιδιά θα πρέπει να πω ότι δεν έχω εμπειρία από τους ξυλολέβητες. Διαβάζω απο εδώ και εκεί για να μαθαίνω. Μου αρέσει ότι και ο Γιάννης (johnplumer) ο Alto αλλά και κάποια άλλα παιδιά έχουν κατασκευαστική εμπειρία.
Απο εκεί και πέρα γνωρίζω ότι οι ξυλολέβητες έχουν έναν θερμοστάτη που ουσιαστικά ελέγχει το τάμπερ μέσω αλυσίδας... (Όπου κάνω λάθος με διορθώνετε.)
Διαβάζω όμως επίσης ότι έχουν παρουσιαστεί περιπτώσεις όπου κάποιοι λέβητες ενώ έχουν εντολή να κλείσουν δεν σφραγίζουν καλά με αποτέλεσμα να μην πέφτει η ισχύς.
Αλλά το βασικότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται Καπτεν στην επαρχία ιδίως σε περιοχές που έχουν βαρυχειμωνιά και τοποθετούνται αρκετοί ξυλολέβητες είναι οι διακοπές ρεύματος. Αρα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό το πρόβλημα περισσότερο από το κόλλημα του κυκλοφορητή.
Replied on: 11 February 2012 10:08:17
Message: Έγραψα παραπάνω! Not (σταθερό ρεύμα) AND NOT (αποδοχή γεννήτριας) THEN ΝΟ (συσκευές νέας γενιάς).
Είναι σαν να οργώσουμε το χωράφι και δεν θέλουμε τα τρακτέρ. Ε ας γυρίσουμε πάλι στα βόδια!
Υ.Σ. Το πάγωμα το δέχομαι! Ας υπάρχει κάπου στο υπόγειο ή στο δώμα μία πλαστική δεξαμενή 100 με 200 λίτρα γεμάτη. Τι χώρο πιάνει; Αν δεν έχουμε κυκλοφορητές και τρίοδες ή δίοδες τότε πάμε καλύτερα για σαλιγκάρια και ανάβουμε το μαγκάλι! Σήμερα, μία γεννήτρια 1000 Watt κοστίζει κάπου 250 Ευρώ και ίσως λέω και πολλά. Άρα μιλάμε για κάτι που ο καθένας μπορεί να αγοράσει. Αν αύριο κατά κακή μας τύχη η ίδια η γεννήτρια κοστίζει 30 ημερομίσθια τότε πάμε σίγουρα για σαλιγκάρια και μαγκάλι! Απλά πράγματα που δεν θέλουν high tech ούτε ιδιαίτερους αυτοματισμούς.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 11 February 2012 10:29:59
βρηκα και αυτο το σχεδιο στη σατουρν οπου αναφερει γαι εναλλακτη
mechanical tirbouson
Replied on: 11 February 2012 13:20:13
Message: Καλημέρα σε όλους .Γρηγόρη σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Ξέρης δεν το περίμενα γιατί είμαι καινούργιος στο φόρουμ. Πειρατή δεν χάθηκα απλώς τρέχω και δεν φτάνω(Σας διαβάζω όμως).Ακόμα και 30 ώρες να είχε η ημέρα πάλι δεν θα μου έφταναν. Είμαι σε φάση που υπάρχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις(παιδιά). Με τα παιδιά πρέπει να ασχολούμαστε όταν αυτά είναι πάρα πολύ μικρά και όχι όταν είναι 12-14.Τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Στα δικά μας τώρα. Συμφωνώ με τον Γρηγόρη. Το πρόβλημα είναι οι διακοπές ρεύματος ειδικά στα ορεινά χωριά μας. Τα συστήματα ασφαλείας πρέπει να δουλεύουν με μηχανικό τρόπο και να μην εξαρτόμαστε από το ρεύμα. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε. Γρηγόρη όπως έγραψα και στο προηγούμενο ποστ ,οι ξυλολέβητες πρέπει να έχουν οπωσδήποτε εσωτερικό εναλλάκτη ασφαλείας εάν θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε με κλειστό Δ.Δ. Αλλιώς εάν δεν έχουν πάμε σε ανοικτό Δ.Δ. και όλα είναι ο.κ. Τώρα τι γίνεται στην περίπτωση που έχουμε ξυλολέβητα χωρίς εναλλάκτη ασφαλείας και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κλειστό Δ.Δ. γιατί δεν μπορούμε λόγο χαμηλού μανομετρικού να τοποθετήσουμε ανοικτό; Ας υποθέσουμε ότι το σύστημα δουλεύει κανονικά και γίνεται διακοπή ρεύματος. Ο κυκλοφορητής σταματάει και τυχαίνει τότε να καίμε 15 κιλά ξύλα που λέει και ο πειρατής. Το νερό που υπάρχει στον ξυλολέβητα θα ανεβάσει θερμοκρασία με απρόβλεπτές συνέπειες γιατί δεν νομίζω ότι μπορεί να δουλέψει η φυσική κυκλοφορία και τα σώματα να πάρουν την επιπλέον θερμότητα του ξυλολέβητα. Πως μπορούμε να αλλάξουμε τώρα αυτό το νερό με νερό δικτύου με την προϋπόθεση ότι έχουμε νερό δικτύου ή νερό από δεξαμενή και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κυκλοφορητή αφού δεν θα έχουμε ρεύμα ; Η λύση πιστεύω ότι είναι να χρησιμοποιήσουμε μία διπλή θερμοστατική δίοδη ασφαλείας παράλληλα στην εισαγωγή και εξαγωγή του ξυλολέβητα μαζί με μία αντεπίστροφη για να αποτρέψουμε το κρύο νερό να πάει προς τα σώματα και να πάει μόνο μέσα στον λέβητα. Από την έξοδο του λέβητα το νερό θα μπεί στην δεύτερη είσοδο της δίοδης και μέσω αυτής θα κατευθυνθεί προς την αποχέτευση. Σίγουρα ένα πολύ μικρό ποσοστό του νερού θα κατευθυνθεί και προς τα σώματα όμως λόγω αυξημένων τριβών (πτερωτή κυκλοφορητή ,τριβές σωληνώσεων, διακόπτες σωμάτων, σώματα) το περισσότερο θα κατευθυνθεί στην δίοδη και μέσω αυτής στην αποχέτευση. Το όλο ζητούμενο είναι να υπάρχει νερό και να έχουμε πίεση πάνω από 1 bar. Εάν έχουμε πλαστική δεξαμενή σε ύψος 10 μέτρων από τον λέβητα έχει καλός ,εάν δεν έχουμε αυτό το μανομετρικό τότε η λύση είναι μία μικρή γεννήτρια.
Σενάριο.
Η ώρα είναι 10:30 μ.μ στο χωριό, η γυναίκα είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι και βλέπει τηλεόραση. Μπαίνει ο σύζυγος και του λέει: Μμ βρήκες τον δρόμο να γυρίσεις σπίτι ; Μα γυναίκα είχαμε δημοτικό συμβούλιο. Τα συμβούλια μας μαράνανε. Εδώ έχουμε μείνει χωρίς νερό από το μεσημέρι και εσείς τον χαβά σας. Πήγαινε να φέρεις το νερό τώρα. Τί πρόεδρος του χωριού είσαι; Γυναίκα ηρέμισε απαντάει αυτός , αύριο το πρωί κατά τις 10:00 θα έχουμε νερό. Πώς να ηρεμήσω απαντάει η γυναίκα. Την κουζίνα την είδες; Τα πιάτα είναι άπλυτα και κοίταξε εδώ μαλλί που έχω, λαδωμένο. Το απόγευμα πήγα για καφέ στην κυρά Γρηγόρενα , τα πιάτα της ήταν πλυμένα , η κουζίνα της καθαρή και αυτή λουσμένη και παρφουμαρισμένη από τα αφρόλουτρα. Εγώ ήμουν με τα μαλλιά λαδωμένα. Είναι κατάσταση αυτή; Αύριο πρωί πρωί θα πας να βρεις το άντρα της τον Γρηγόρη (που είναι υδραυλικός ) και θα του πεις να μας βάλει και εμάς μία πλαστική δεξαμενή νερού την μεγαλύτερη που υπάρχει. Τι μου τα θύμησες όλα αυτά, συγχύστηκα και άρχισε να με πιάνει πονοκέφαλος…… Καληνύχτα. Τι λέτε; Θα βάλει ο πρόεδρος δεξαμενή νερού ή δεν θα βάλει;
Με δεδομένο το ότι έχουμε νερό πράττουμε αναλόγως. Εάν παγώσουν τα νερά , δεν έχουμε δεξαμενή και γεννήτρια τότε ανοίγουμε την πόρτα του ξυλολέβητα και δεν βάζουμε μέσα τον πατέρα μας και την μάνα μας …. αλλά ένα τσουβαλάκι άμμο για να σβήσει η πολύ φωτιά. Τώρα εάν δεν έχουμε και άμμο δεν πειράζει, σε λίγο δεν θα έχουμε και ξυλολέβητα.
Υ.Σ. Πειρατή εάν δεν έχουμε ρεύμα αλλά έχουμε γεννήτρια δεν θέλουμε ούτε δεξαμενή ,ούτε έξτρα κυκλοφορητή, ούτε τρίοδες. Απλά δίνουμε ρεύμα μέσω γεννήτριας στον κυκλοφορητή της εγκατάστασης και αυτός ήσυχα και ωραία κάνει την δουλειά του. Τώρα εάν έχουμε ρεύμα και μας χαλάσει ο κυκλοφορητής εδώ καταλήγουμε και οι δύο στο ίδιο αποτέλεσμα από διαφορετικό δρόμο.
Reply author: miltos
Replied on: 11 February 2012 17:46:48
Ας μην ασχοληθούμε με τους ατμοσφαρικούς ξυλολέβητες και το κλαπέ που κλείνει με την αλυσίδα. Η τάση είναι οι ξυλολέβητες να δουλεύουν με ανεμιστήρα. Οι δε πυρολυτικοί, δουλεύουν οπωσδήποτε με ανεμιστήρα.
Όταν υπάρχει ανεμιστήρας και κοπεί το ρεύμα, κόβεται (για την ακρίβεια μειώνεται πολύ) και η παροχή αέρα (συνεισφέρει σε αυτό και το βαρυτικό κλαπέ που έχουν αυτοί οι λέβητες), οπότε η ισχύς του λέβητα μειώνεται πάρα πολύ. Η φλόγα σβήνει και μένουν να σιγοκαίνε λίγα κάρβουνα, λόγω του ελάχιστου αέρα που περνά από το μη στεγανό, βαρυτικό κλαπέ.
Αν υπάρχει buffer πολύ κοντά, με συσκευή τύπου laddomat ή με θερμοστατική τρίοδη + bypass, το πιθανότερο είναι ότι δε θα χρειαστεί να ανοίξει κάποιο ασφαλιστικό. Η φυσική ροή θα ψύχει τον λέβητα προς το buffer. Αν σκοπεύεις να λειτουργήσεις ξυλολέβητα με κλειστό δοχείο, πρέπει:
α) Είτε να τον παραγγείλεις με τη σερπαντίνα ψύξης (βλέπε σχέδιο makisx) β) Να τοποθετήσεις τη θερμοστατική βαλβίδα που περιγράφει παραπάνω ο Βασίλης hat. Η σερπαντίνα είναι προτιμότερη, καθώς δεν εισάγεις ψυχρό νερό άμεσα στο σώμα του λέβητα.
Είμαι βέβαιος πως τα πρότυπα που περιγράφουν τη χρήση των παραπάνω βαλβίδων λένε και άλλα συμπληρωματικά πραγματάκια, όπως ότι δε θα υπάρχουν 10 βάνες στη γραμμή της ύδρευσης που φέρνει κρύο νερό στις βαλβίδες, θα χρησιμοποιούνται όταν το δίκτυο ύδρευσης δεν βγαίνει εκτός κάθε τρεις και λίγο (ίσως επιβάλλουν και βαρυτική δεξαμενή) κλπ.
____________________ Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!
Replied on: 11 February 2012 19:11:32
Message: Μίλτο όταν έγραφα, τους πυρολυτικούς λέβητες είχα στο μυαλό μου οι οποίοι έχουν ανεμιστήρα και εναλλάκτη ασφαλείας όταν συνδεθούν με κλειστό Δ.Δ. Είναι απολύτως ασφαλείς και ο κατασκευαστής προτείνει και δοχείο αδρανείας για να έχουμε καλό συντελεστή απόδοσης.(Σε ένα τέτοιο έκανα το τεστ διακοπής ρεύματος με αποσυνδεμένο και το δοχείο αδρανείας ) Το Laddomat δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προστατεύει τον λέβητα από υγροποιήσεις. Κάνει bypass το νερό στον λέβητα μέχρι αυτό να πιάσει την θερμοκρασία των 65 ο C και μετά το στέλνει στα σώματα ή στο δοχείο αδρανείας.
Reply author: miltos
Replied on: 11 February 2012 19:21:17
Message: Το Laddomat, εκτός από τη λειτουργία θερμοστατικής τρίοδης, με την οποία ρυθμίζει τη θερμοκρασία επιστροφής, έχει και ένα by pass, το οποίο, όταν δεν λειτουργεί ο κυκλοφορητής, παρακάμπτει την τρίοδη, συνδέοντας άμεσα την επιστροφή του λέβητα με το δοχείο αδρανείας.
Να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα. Έστω ότι ο λέβητας έχει αδειάσει από ξύλα και υπάρχει ζήτηση θέρμανσης. Το δοχείο αδρανείας κρυώνει και συγχρόνως κρυώνει και ο λέβητας. Αν δεν υπήρχε το by pass, ο λέβητας θα έμενε ζεστός, καθώς η τρίοδη θα τον απομόνωνε από το δοχείο αδρανείας.
Στην περίπτωση της διακοπής ρεύματος, αν το κάτω μέρος του buffer είναι κρύο, θα είχαμε "μερική απομόνωση" του λέβητα από το buffer (θερμοστατικός μηχανισμός). Το by pass αυτό όμως, συνδέει άμεσα λέβητα-buffer.
Δες την αρχή λειτουργίας του laddomat εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=keCxQJddD0o&feature=related Η λειτουργία του by pass που περιγράφω, φαίνεται στο ~3:10. Δεν το ήξερα και γω, το έμαθα συζητώντας το με τον Γρηγόρη τις προάλλες, πάνω σε ένα παρόμοιο animation.
____________________ Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!
Replied on: 11 February 2012 22:26:00
Για την ξυλόσομπα αυτό που έχω να πω είναι ότι χάσαμε τελείως μα τελείως την μπάλα! Με αυτά που πόσταρε ο Μίλτος που λόγω περιοχής έχει κοντινή επαφή με τις ξυλόσομπες, αντιλαμβάνομαι ότι το δοχείο αδρανείας δεν είναι ασφαλείας αλλά buffer ή ballast. Ότι το νερό περνάει μέσα από αυτό για να εξομαλύνει τις ανισοκατανομές της θερμοκρασίας νερού προς τα σώματα. Τότε όντως είναι δοχείο αδρανείας και όχι ασφαλείας.
Πρέπει λοιπόν να καθορίσουμε τα ειδικά accessories που έχει μία σόμπα, να πούμε ποια είναι η χρησιμότητά τους και στη συνέχεια το πώς θα τα συνδέσουμε!
Υ.Σ. Μέχρι τώρα εγώ πίστευα ότι ο εναλλάκτης που πόσταρε ο Μάκης είναι ο κύριος εναλλάκτης της σόμπας και όχι εναλλάκτης ασφαλείας.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Replied on: 11 February 2012 22:34:58
Message: Σε ευχαριστώ Μίλτο. Αυτό όντως δεν το ήξερα . Στο τεχνικό εγχειρίδιο του ξυλολέβητα πυρόλυσης στα αγγλικά όταν το διάβασα αυτή την περίπτωση δεν την αναφέρει καθόλου.
Replied on: 12 February 2012 01:50:01
Message: Υπαρχει αλλο ενα προβλημα με τους ξυλολεβητες οταν αυτοι ειναι μαντεμενιοι. Η αμμεση πληρωση τους με κρυο νερο,αν δεν υπαρχει ο εναλλακτης αποθερμανσης 'η δοχειο αδρανειας,μπορει να τους κανει κρακ. Σ' αυτη την περιπτωση προτεινω την πρεσοθερμοστατικη βαλβιδα και τον αυτοματο πληρωσης κλειστο. Αφου οχρηστης θα παει τουλαχιστον δυο φορες να φουλαρει ξυλα μπορει να ελενξει και την πιεση του δικτυου του. Σε περιπτωση υπερθερμανσης πρεπει να περιμενει να κρυωσει λιγο ο λεβητας και μετα να συμπληρωσει νερο. Να μην ξεχναμε επισεις οτι ο λογος που ειναι σε εξαρση οι ξυλολεβητες ειναι το οικονομικο,που σημαινει οτι οι περισσοτεροι που τους βαζουν(τουλαχιστον στην περιοχη μου) δεν αντεχουν το κοστος "ακριβων" αυτοματισμων. Με το ζορι τους αγοραζουν.
Replied on: 13 February 2012 09:07:16
Message: φιλοι οσον αφορα το λεβητα πελλετ ή ελαιο πυρηνας, παλι κρινεται απαραιτητο στην τοποθετηση ΚΔΔ οτι αφορα και τον ξυλολεβητα,αυτα που γραφτηκαν στα τελευταια ποστ?
mechanical tirbouson
Replied on: 13 February 2012 23:24:52
Message: Μπορεις να διευκρινισεις λιγο καλυτερα αυτο που γραφεις;
Replied on: 14 February 2012 11:12:44
Message: απλά για τον πυρηνολεβητα που εχει κοχλία τροφοδοσίας καυσίμου, ισχύουν τα ιδια ασφαλιστικα συστηματα οσον αφορα το ΚΔΔ? επείδη στο τοπικ, γραφτηκε πολύ για ξυλολέβητες και αναρωτιέμαι.
mechanical tirbouson
Replied on: 14 February 2012 11:17:05
Message: Φαντάζομαι ότι στην περίπτωση του πυρηνολέβητα με κοχλία, χρειάζεται επιπλέον ένας υδροστάτης που θα διακόπτει τη φάση στον κοχλία σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου θερμοκρασίας. Λογικά θα υπάρχει από κατασκευής του, αλλά κι αν όχι είναι πανεύκολο να προστεθεί. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, βέβαια, δεν γεννάται ζήτημα.
Νίκος
Replied on: 14 February 2012 19:40:35
Message: Οι λέβητες με καυστήρα πελλετ δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με τους ξυλολεβητες, επειδή σε περιπτώσει διακοπής ρεύματος σταματά η φλόγα αμέσως . Και στους πυρηνολεβητες κοβεται η τροφοδοσία με πυρήνα αμέσως ,οπότε σβήνει γρήγορα η φωτιά. Πυρηνολεβητα έχω κάπου 18-20 χρόνια να βάλω, όταν βάζαμε σε χωριά της Κορινθίας κάπου το 1991-1992 τα ΚΔΔ μόλις είχαν αρχίσει δήλα –δήλα να μπαίνουν στα λεβητοστάσια, ειδικά στα χωριά .
Οι ξυλολεβητες είναι άλλη ιστορία . Δυστυχώς σε κανένα {σχεδόν} λεβητοστάσιο, δεν μπαίνουν τα απαιτούμενα όργανα. Και όταν αναφέρω την αντιστάθμιση, της τριοδες, τα δοχεία αδρανείας, κτλ, ????????????????????????????????,,,, Λες και τους μιλάς για συστήματα της NASA. Και όταν τους λες για μηχανολόγο ούτε ανάσα , και σου λένε ….μα οι 3-4 μαστορη που έχω πάρει προσφορές, δεν μου τα είπαν αυτά τα πράγματα , και αν επιμείνεις την έχασες την δουλεία
Gregori, δυστυχώς στους ξυλολεβητες παλιά βάζαμε μονό ΑΔ, και βαλβίδα ασφαλείας, Τώρα με χίλια ζόρια μπαίνει και κάνα ΚΔΔ με τα τελείως απαραίτητα, όλοι φοβούνται την υπερθέρμανση , και δεν είναι διατιθεμενοι να πληρώσουν τους αυτοματισμούς. Η εκπαίδευση των πελατών στην λειτουργία λεβητοστασιου έχει μεγάλη σημασία .
Reply author: Vann
Replied on: 17 February 2012 11:50:54
oxi δεν εχει δοχειο αδρανειας, απλα θα βαλω σε μια οικογενεια παλι 2 λεβητες και σκεφτομαι το ΚΔΔ. ειναι τριπατη μεζονετα και δεν βγαινουν οι σωληνες πληρωσης εκτονωσης. εχουν μονο ηλιακο τριπλης
mechanical tirbouson
Καλημέρα σε όλους Πρόσφατα τοποθέτησα εναν λέβητα βιομάζας http://defro.sk/agro-uni.html με ΚΔΔ Δεν σάς κρύβω οτι ημουν αγχωμένος με ολα αυτα που διάβαζα θα σκάσει θα ανατιναχθεί κλπ αλλά το τόλμησα. Εχω βάλει αυτήν την βαλβίδα http://www.thermis-sa.gr/greek/details.php?pid=531 και μια σta 3bar Στου 2 μήνες λειτουργίας με καύση α)κάρβουνο β)πελλετ γ)πυρήνα και δ)πυρηνοξυλο ποτε μα ποτε δεν μου ανέβασε θερμοκρασία πάνω απο 75 βαθμούς Έκοψα το ρεύμα έκλεισα κυκλοφορητες τίποτε, μόνο όταν το γέμισα ξύλα πηγε 80 βαθμούς έβγαλε αλαρμ και έκοψε τον αέρα Μετα χωρις κυκλοφορητες σε 15 λεπτα η θερμοκρασια ειχε φτασει 89 βαθμούς και άρχισε να πέφτει τα δε ξυλα εβγαζαν μονο καπνο Συμπέρασμα με απλα βασικά ασφαλιστικά κάνουμε την δουλειά μας Αυτό το λεω γιατι σε γνωστό μου ο ''υδραυλικός'' της αρπαχτής τοποθέτησε ενα Τούρκικο λεβητα 60.000 θερμιδες με τεράστιο θαλαμο καύσης (παίρνει ολο το... δένδρο μέσα) με μόνο ενα ασφαλιστικό 3bar ,χωρις να αλαλάξει το παλιο δοχείο διαστολής και γενικά ''πατησε'' πανω στην εγκατάσταση του παλιού λεβητα πετρελαίου Όταν καίει πυρήνα ολα καλά ελα ομως που τον γεμίζει μεχρι επάνω με ξυλα για να βγαλει..το βραδυ αγνοώντας τι θα συμβεί αν απλα κοψει ο κυκλοφορητής απο τον θερμοστάτη αφου ο λέβητας με αυτές τις συνθήκες του 95 βαθμούς τους πιάνει για πλάκα Στο αλλο θεμα τωρα http://4.bp.blogspot.com/-rYL8sss9YJw/TtjdLTW6YlI/AAAAAAAAAHw/yjYVUdLd6BA/s1600/2613_322_safety_exchanger-enallaktis-asfaleias.jpg Αυτός ειναι ενας αναλλακτης που μπαίνει στον δικό μου στο πισω επάνω μέρος στην εξαγωγή Το αισθητήριο μπαίνει σε διπλανή τρύπα στον κορμο του λεβητα Στην διοδη βανα σνδεουμε νερο δικτύου μεσω ρυθμιστή οχι πανω απο 2bar και το αλλο ακρο με την αποχέτευση.Οταν εχουμε πανω απο 93βαθμους ανοίγει η βαλβίδα κυκλοφορεί το νερο στην σερπαντίνα και κρυώνει ο λέβητας Αυτα τα ειδα στα ..χαρτιά γιατι δυστυχώς ο δικός μου δεν εχει τις κατάλληλες αναμονές στο πίσω μέρος γιατί προορίζετε για ....ανοιχτό δοχείο (δεν ήξερα οτι βγαίνει σε δυο εκδόσεις) Η ίδια βαλβίδα δουλεύει και χωρίς σερπαντίνα πάλι με ρυθμιστή με πίεση 3,5 bar αυτη την φορά αλλά το νερο οταν ανοιγει η βαλβίδα το ρίχνουμε στην επιστροφή του λέβητα και βγαίνει απο το ασφαλιστικό των 3bar με αποτέλεσμα πάλι να κρυώσει ο λέβητας Το πρόβλημα με αυτην την πιο εύκολη λύση είναι το φρέσκο νερο, οξυγόνο κ.λ.π.που μπαίνει κάθε φορά άλλα πρωτίστως η καλή κατάσταση της βαλβίδας πίεσης 3bar πρέπει να δουλεύει
Replied on: 17 February 2012 13:12:38
Message: να ρωτησω απο που τον βρηκες αυτον το λεβητα της defro?
mechanical tirbouson
Replied on: 19 February 2012 23:25:44
Message: Πρόβλημα μεγάλο έχουν οι ξυλολεβητες, επειδή δεν ελέγχεται η φωτιά σε περιπτώσει διακοπής ρεύματος.
Replied on: 20 February 2012 00:36:49
Message: Φιλε vann σε προηγουμενο post προτεινω χειροκινητη πληρωση σε μαντεμενιους λεβητες. Επισης οι χρηστες ξυλολεβητων πρεπει να καταλαβουν και να εξικοιωθουν με την χρηση τους. Ακομη μπορεις με ενα εμβαπτιζομενο θερμοστατη στον λεβητα,σε περιπτωση που εχει κλεισει ο θερμοστατης χωρου,να ξαναδεινει εντολη στον κυκλοφορητη. Θελω να κανω μια προταση μεσα απο το φορουμ αν επιτρεπεται. Για τις περισοτερες περιπτωσεις υπαρχουν αξιοπιστα και αξιολογα ελληνικα προιοντα που καλο ειναι να στηριζουμε
Replied on: 20 February 2012 01:21:23
Message: Alto ενα διακριτικό λίνκ σε κάποιο προϊόν δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα να το δώσεις... Εγω κατά καιρούς έχω δώσει πολλά λινκ.
Replied on: 20 February 2012 03:25:23
Message: Μια εταιρια ειναι η θερμοσταλ (thermostahl.gr) και αλλη μια στην κρητη(levites.gr). Γρηγορη τα εγραψα ετσι γιατι δεν ξερω πως να τα κανω λινκ
Replied on: 20 February 2012 23:42:39
Φιλε vann σε προηγουμενο post προτεινω χειροκινητη πληρωση σε μαντεμενιους λεβητες. Επισης οι χρηστες ξυλολεβητων πρεπει να καταλαβουν και να εξικοιωθουν με την χρηση τους. Ακομη μπορεις με ενα εμβαπτιζομενο θερμοστατη στον λεβητα,σε περιπτωση που εχει κλεισει ο θερμοστατης χωρου,να ξαναδεινει εντολη στον κυκλοφορητη. Θελω να κανω μια προταση μεσα απο το φορουμ αν επιτρεπεται. Για τις περισοτερες περιπτωσεις υπαρχουν αξιοπιστα και αξιολογα ελληνικα προιοντα που καλο ειναι να στηριζουμε
Το εψαξα πάρα πολύ πιστεψεμε Στην περιοχή μου το μονο που βρήκα ηταν ενας Τουρκικος με αυτα τα χρηματα ολοι οι αλλοι 3500-4000ευρω βρηκα και εναν 11000 ευρώ αυτοκαθαρίζομενο 12Kw!!! δεν πανε καλα οι έμποροι λέω και ξανά μανά ψάξιμο στο internet Ενα αλλο σημαντικό ειναι οτι ολοι οι τεχνικοί (υδραυλικοί /καυστηρατσηδες ) με προέτρεπαν να μην ασχοληθώ με λέβητα βιομάζας γιατί είναι ...επικίνδυνος Οταν τον πείρα όλοι μου είπαν το ιδιο, θα σου στοιχίσει ακριβότερα η εγκατάσταση γιατί ειναι στερεών καυσίμων και ενας δεν μου έδωσε ούτε προσφορά Τελικά τον εγκατέστησα μόνος μου δουλεύοντας 4 βράδια Δεν εκανα την δουλειά του Γρηγορη αλλά δουλεύει μια χαρά χώρια που ανακάλυψα ενα σωρό ατέλειες της προ 20ετιας εγκατάστασης πχ σύνδεση του ηλιακού τριπλής σε σειρά με το σώμα του μπάνιου χωρίς ηλεκτροβανα θερμοστάτη και άλλα καλούδια Ζέσταινα τα άστρα όπως ειχε γραφτεί κάπου αλλού
Replied on: 20 February 2012 23:49:13
Message: Makisx. Οι πυρηνολεβητες δεν έχουν πρόβλημα να τοποθετηθούν με ΚΔΔ ,επειδή ελέγχεται η ένταση της φωτιάς. {επειδή για πυρηνολεβητα έγραψες αρχικά}. Όπως έχω ξαναγράψει ,καλό είναι πάντα να μπαίνουν 2 βαλβίδες ασφαλείας, η μια να είναι θερμοπιεστικη , { 3 bar-90,95 C}, και η άλλη 3 bar . Και θερμοστατική βαλβίδα {για ψύξη λέβητα}
Replied on: 21 February 2012 19:32:47
Message: Γιαννη (johnplummer) ναι αυτο καταλαβαινω και γω , γιατι με το πυρηνα πεφτει η φλογα αμεσως μολις σταματησει το βεντιλατερ. τις δυο βαλβιδες θα τις βαλω με ταυ πριν τον κυκλοφορητη. και τον εναλλακτη στην επιστροφη του κρυου απο τα σωματα.
mechanical tirbouson
Reply author: King
Replied on: 21 February 2012 20:18:27
Message: Γιατι "δυστηχως" παλια εμπαιναν με ΑΔΔ οι ξυλολεβητες???
Εκτος του εμφανισιακου και του παγωματος (τα οποια ξεπερνιωνται ευκολα) δεν βρισκω αλλο λογο να μπει ΚΔΔ.. Ειδικα αν φτιαχτει με ολες τις προβλεπομενες ασφαλειες το κοστολογιο του ειναι πολλες φορες αρκετα υψηλοτερο απο το ανοιχτο δοχειο.. Και πανω απ ολα γιατι να εχουμε ενα πολυπλοκο συστημα οταν μπορει να λειτουργησει πιο απλα???
+ το κλασσικο αγχος.. Η συντηρηση και ο ελεγχος γινονται οταν ερθει η ζημια.. Αμα αποτυχουν οι βαλβιδες οταν θα εχουν γινει 10 χρονων τρεχα να εξηγησεις μετα γιατι δεν δουλεψε..
Προτιμω να κοιμαμαι υσηχος και ας θεωρειται ξεπερασμενο το ανοιχτο ΔΔ..
Replied on: 21 February 2012 23:06:55
Message: φιλε king και γω τους βαζω με ΑΔΔ παντα,μιλαμε παντα. ειναι το καλυτερο, και που να παγωσει τωρα στην κρητη το νερο!!
τωρα αν σου τυχει πετρινο σπιτι με ετοιμο λεβητοστασιο να περιμενει λεβητα και να μην μπαινουν οι σωλήνες εκτονωσης και πληρωσης ,καθως και το τεποζιτακι στην κεραμοσκεπη, επειδη επιασε η κριση και δεν θελουν να βαλουν λεβητα πετρελαίου, τοτε τους λες οτι μπαινει και με ΚΔΔ. αμην!
mechanical tirbouson
Replied on: 23 February 2012 09:23:06
Γιαννη (johnplummer) ναι αυτο καταλαβαινω και γω , γιατι με το πυρηνα πεφτει η φλογα αμεσως μολις σταματησει το βεντιλατερ. τις δυο βαλβιδες θα τις βαλω με ταυ πριν τον κυκλοφορητη. και τον εναλλακτη στην επιστροφη του κρυου απο τα σωματα.
mechanical tirbouson
Τον εναλλάκτη θα τον βάλεις στην προσαγωγή να σου κρυώσει τα νερά που θα ατμοποιηθουν αμέσως
(δεν μπορώ να ανεβάσω το σχέδιο και τις φωτο πως τα ανεβάζουμε?)
Replied on: 23 February 2012 10:00:21
Message: quote: Τον εναλλάκτη θα τον βάλεις στην προσαγωγή να σου κρυώσει τα νερά που θα ατμοποιηθουν αμέσως
ναι ορθόν!!
για φωτογραφιες δες http://monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1578
mechanical tirbouson
Reply author: Thanospj
Replied on: 23 February 2012 17:02:39
Message: αλησπέρα, και καλώς σας βρήκα. Διαβάζω αρκετό καιρό το forum σας, ίσως θα έλεγα περισσότερο από χρόνο και η πρώτη απάντηση που θα ήθελα ν' αναρτήσω, καθώς είναι κάτι το οποίο γνωρίζω δια ζώσης, αφορά αυτό το θέμα. Είμαι φοιτητής, αλλά μ' αρέσει το θέμα και έχω ασχοληθεί υπέρ του δέοντος με τις εγκατάστάσεις θέρμανσης. Έχω εγκαταστήσει έναν λέβητα στερεών καυσίμων Saturn Caltherm 45.000 kcal/h παράλληλα με έναν λέβητα πετρελαίου χαλύβδινο 50.000 kcal/h. Όταν έκανα την εγκατάστασή πήρα το ρίσκο και χρησιμοποίησα ΚΔΔ, καθώς πριν κάνω την εγκατάσταση είχα κι εγώ τους ίδιους ενδοιασμούς που αφορούσαν την ασφαλή λειτουργία με κλειστό δοχείο διαστολής. Από την πρώτη μέρα που άναψα μέχρι σήμερα δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή για την επιλογή μου. Και εξηγούμαι. Ο λέβητας σπάνια θα ξεπεράσει την θερμοκρασία των 80 βαθμών. Μια φορά όλα αυτό τον καιρό έπιασε θερμοκρασία 95 βαθμών και αυτό ύστερα από δική μου αρκετή προσπάθεια, δηλαδή συνεχές φόρτωμα. Ήταν και η φορά που ενεργοποιήθηκε η ασφαλιστική βαλβίδα ψύξεως χαλόντας μου την δουλειά που έκανα... Κάθε τόσο που το γεμίζω, δύο με τρεις φορές την ημέρα, πιστέψτε με όμως περνώ αρκετές ώρες στο λεβητοστάσιο, επιτηρώ την πίεση στο δίκτυo και αυτή δεν ξεπερνά το 1.5 bar παρά μόνο όταν κυνηγούσε τους 95 βαθμούς, αλλά ακόμα και τότε δεν ξεπέρασε τα 2 bar που θέτει ο κατασκευαστής ως όριο λειτουργίας. Φυσικά, έχουν ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές δικλείδες όπως είπα και παραπάνω σερπατίνα ψύξεως και χρησιμοποιούνται δύο βαλβίδες ασφαλείας των 3 bar. Θεωρώ πως μετά από κάμποσους μήνες λειτουρργίας και 2 πολύωρες διακοπές ρεύματος δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα ανασφάλεια βλέποντας το 75 στον θερμόμετρο του λέβητα...  Να πω όμως το εξής, στον λέβητά μου χρησιμοποιείται ανεμιστήρας για τον έλεγχο της φλόγας τον οποίο ελέγχει πίνακας. Μετά τον ανεμιστήρα υπάρχει κλαπέ το οποίο όσο στέλνει αέρα ο ανεμιστήρας είναι ανοιχτό όταν σταματήσει κλείνει. Συνεπώς η απουσία ρεύματος σημαίνει και απουσία φλόγας. Στην περίπτωση του πυρηνολέβητα ισχύει το ίδιο καθώς πραγματοποιεί βεβιασμένη καύση. Απ' όσο γνωρίζω όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στους λέβητες που πραγματοποιούν θερμοστατικό έλεγχο παροχής αέρα. Σ' Αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και αν κοπεί το ρεύμα η φωτιά συνεχίζει να καίει μέχρι την επιθυμητή θερμοκρασία. Κατά την γνώμη μου, ισως είναι εκείνες οι περιπτώσεις εγκαταστάσεων που χρήζουν τοποθέτησης ΑΔΔ.
Ελπίζω να βοήθησα... 
Replied on: 24 February 2012 00:30:22
Message: Γεια σου Thano Γιατί άργησες φίλε να γράψεις; Χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
Replied on: 24 February 2012 00:52:41
Message: Να 'σαι καλά Γρηγόρη. Όσα ξέρω σήμερα οφείλω ένα μεγάλο ποσοστό στην δική σας προσφορά. Θεώρησα σωστό πρώτα να εξοικειωθώ με το αντικείμενο κάνοντας την δική μου προσπάθεια και αφορμή στάθηκε αυτή η εγκατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά χρόνια τώρα με είχε τραβήξει ο χώρος της ηλεκτρολογίας, αλλά απ' όσο κατάλαβα εδώ έχει πολύ ζουμί και μπήκα στο χορό, συνεπώς μαθαίνω τα βήματα ακόμα Γρηγόρη. Έχω δρόμο ακόμα...  Παρεπιτόντως, στο σπίτι μου έχω εγκαταστήσει γεννήτρια 2.5kw η οποία τροφοδοτεί βασικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, λεβητοστάσιο-αποθήκη, ελάχιστα φώτα και ψυγείο και στις διακοπές δεν την ξεκίνησα προκειμένου να πειραματιστώ. Τσάμπα δεν δούλεψε το ψυγείο... Κατά την γνώμη μου πρόβλημα του ξυλολέβητα δεν είναι τόσο η έλεγχος της καύσης, καθώς όπως σωστά είπε ο Miltos μιλάμε για κάτι πιο σύγχρονο από την αλυσιδίτσα, αλλά η οικονομία της εγκατάστασης. Εκεί είναι το δύσκολο της υπόθεσης ! Να κρατήσεις ψηλά τις αποδόσεις και χαμηλά την κατανάλωση... Δύσκολο πράγμα όπως αποδεικνύεται, αλλά δεν θα τα παρατήσω.
Replied on: 24 February 2012 23:32:12
Να 'σαι καλά Γρηγόρη. Όσα ξέρω σήμερα οφείλω ένα μεγάλο ποσοστό στην δική σας προσφορά. Θεώρησα σωστό πρώτα να εξοικειωθώ με το αντικείμενο κάνοντας την δική μου προσπάθεια και αφορμή στάθηκε αυτή η εγκατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά χρόνια τώρα με είχε τραβήξει ο χώρος της ηλεκτρολογίας, αλλά απ' όσο κατάλαβα εδώ έχει πολύ ζουμί και μπήκα στο χορό, συνεπώς μαθαίνω τα βήματα ακόμα Γρηγόρη. Έχω δρόμο ακόμα...  Παρεπιτόντως, στο σπίτι μου έχω εγκαταστήσει γεννήτρια 2.5kw η οποία τροφοδοτεί βασικές εγκαταστάσεις του σπιτιού, λεβητοστάσιο-αποθήκη, ελάχιστα φώτα και ψυγείο και στις διακοπές δεν την ξεκίνησα προκειμένου να πειραματιστώ. Τσάμπα δεν δούλεψε το ψυγείο... Κατά την γνώμη μου πρόβλημα του ξυλολέβητα δεν είναι τόσο η έλεγχος της καύσης, καθώς όπως σωστά είπε ο Miltos μιλάμε για κάτι πιο σύγχρονο από την αλυσιδίτσα, αλλά η οικονομία της εγκατάστασης. Εκεί είναι το δύσκολο της υπόθεσης ! Να κρατήσεις ψηλά τις αποδόσεις και χαμηλά την κατανάλωση... Δύσκολο πράγμα όπως αποδεικνύεται, αλλά δεν θα τα παρατήσω.
Εδω Thano ειναι που θέλουμε την βοήθεια του Γρηγορη Πως γίνετε εγκατάσταση αντιστάθμισης πως βάζουμε την τετροδη κ.λ.π. Γρηγορη εγω εχω ενα πρόβλημα με τον δικό μου λεβητα Επειδή μάλλον είναι μικρός ο λέβητας δεν μου ανεβάζει 70 βαθμούς που θελω και τα επιστρεφόμενα είναι 50-52 βαθμούς με κίνδυνο υγροποιήσεων και πρόωρη φθορά του λέβητα Μπορω να βαλω θερμοστατική τριοδη στους 55 βαθμους? (αν υπαρχει) η επανακυκλοφορία γινετε με αλλον κυκλοφορητή ? Αν ειναι δυνατόν μπορείς να ανεβάσεις σχέδιο σύνδεσης Αυτο που εχει ο λέβητας ειναι μπέρδεμα και δεν μπορω να το μεταφράσω
Replied on: 25 February 2012 01:54:30
Message: Εδω Thano ειναι που θέλουμε την βοήθεια του Γρηγορη Πως γίνετε εγκατάσταση αντιστάθμισης πως βάζουμε την τετροδη κ.λ.π.
Φίλε Vann δεν νομίζω να μιλας σοβαρά... Για να απαντήσει κανείς αυτα και να τα αναλύσει θα πρέπει να φτιάξουμε το φόρουμ απο την αρχή...
Γρηγορη εγω εχω ενα πρόβλημα με τον δικό μου λεβητα Επειδή μάλλον είναι μικρός ο λέβητας δεν μου ανεβάζει 70 βαθμούς που θελω και τα επιστρεφόμενα είναι 50-52 βαθμούς με κίνδυνο υγροποιήσεων και πρόωρη φθορά του λέβητα Μπορω να βαλω θερμοστατική τριοδη στους 55 βαθμους? (αν υπαρχει) η επανακυκλοφορία γινετε με αλλον κυκλοφορητή ? Αν ειναι δυνατόν μπορείς να ανεβάσεις σχέδιο σύνδεσης Αυτο που εχει ο λέβητας ειναι μπέρδεμα και δεν μπορω να το μεταφράσω...
Δες αυτό αλλά δεν είναι ετσι απλό... Πρέπει να βρεις κάποιο μηχανολόγο να σε βοηθήσει στην επιλογή και στην εγκατασταση. http://infoweb.esbe.se/files/52169/Anv_VTC300_98140286_utgC_LR.pdf
Replied on: 25 February 2012 02:51:37
Εδω Thano ειναι που θέλουμε την βοήθεια του Γρηγορη Πως γίνετε εγκατάσταση αντιστάθμισης πως βάζουμε την τετροδη κ.λ.π. Γρηγορη εγω εχω ενα πρόβλημα με τον δικό μου λεβητα Επειδή μάλλον είναι μικρός ο λέβητας δεν μου ανεβάζει 70 βαθμούς που θελω και τα επιστρεφόμενα είναι 50-52 βαθμούς με κίνδυνο υγροποιήσεων και πρόωρη φθορά του λέβητα Μπορω να βαλω θερμοστατική τριοδη στους 55 βαθμους? (αν υπαρχει) η επανακυκλοφορία γινετε με αλλον κυκλοφορητή ? Αν ειναι δυνατόν μπορείς να ανεβάσεις σχέδιο σύνδεσης Αυτο που εχει ο λέβητας ειναι μπέρδεμα και δεν μπορω να το μεταφράσω
Vann, θεωρώ πως το θέμα της αντιστάθμισης είναι από τα πιο hot θέματα σ' αυτό το site. Αν έμαθα κάτι για την αντιστάθμιση σε τούτο εδώ το οφείλω. Μια αναζήτηση θα σε βοηθήσει κι εσένα. Απλά η μόνη απορία μου έγκειται στο κατά πόσο "ταιριάζει" σε λέβητα στερεών καυσίμων χωρίς δοχείο αδράνειας. Πάντως, η επιλογή τρίοδης είτε χειροκίνητης είτε θερμοστατικής επιλέγεται συναρτήσει πολλών παραγόντων στα οποία, πίστεψέ με για το καλό το δικό σου, δεν είμαι ο κατάλληλος ν' απαντήσω.  Η αξία της θερμοστατικής πάντως σε μια τέτοια εγκατάσταση είναι αδιαμφισβήτητη... Και απ' όσο υποψιάζομαι όχι μόνο σ' αυτή...
Replied on: 25 February 2012 03:30:44
Message: Φίλε thanospj σίγουρα είναι καλύτερα να συμβουλευτείς μηχανολόγο,αλλά αφού μπήκες στο φόρουμ για να ακούσεις και άλλες γνώμες θα σου πω την δική μου. Έχεις ένα ξυλολέβητα που τον δουλεύεις χωρίς δοχείο αδρανείας και με θερμοκρασία προσαγωγής περίπου 70 βαθμούς σε καλύπτει 95% όπως λες. Σκέφτεσαι να βάλεις αντιστάθμιση προφανώς για να δουλεύεις και τον λέβητα του πετρελαίου(να φανταστώ οτι σε κούρασε ο ξυλολέβητας;). Άρα βάζοντας την τετράοδη εκεί που λες με χειροκίνητη ρύθμιση για τώρα νομίζω οτι θα σε «βολέψει» Δεν νομίζω Γρηγόρη ότι τίθεται θέμα φούλ ζήτησης γιατί και τώρα που ζητάει, με θερμοκρασίες περίπου 70 δουλεύει (μπορεί και λιγότερο).Αργότερα με την αντιστάθμιση θέλεις σίγουρα καλό μηχανολόγο για καλό αυτοματισμό και καλή οικονομική μελέτη πρώτα,γιατί πολλές φορές πάμε να γλυτώσουμε 10 και χαλάμε 1000.
Replied on: 25 February 2012 04:07:28
Message: quote: Δεν νομίζω Γρηγόρη ότι τίθεται θέμα φούλ ζήτησης γιατί και τώρα που ζητάει, με θερμοκρασίες περίπου 70 δουλεύει (μπορεί και λιγότερο)
Alto λίγο τα μπερδεύουμε... Μου μιλας και ένα θέμα που απάντησα σε άλλο τόπικ και οι αναγνώστες δεν θα βγάλουν άκρη.... Του φουλ που του έλεγα ήταν γιατί μέσα απο την τετραοδη ήθελε και να κρατάει τις επιστροφές ζεστές για να αποφεύγει την πίσσα.
Replied on: 25 February 2012 12:37:45
Message: Alto, να σου πω την πικρή αλήθεια ; Δεν μ' έχει κουράσει καθόλου ο ξυλολέβητας. Το μόνο που με κουράζει είναι η απίστευτη πίσσα που έχει βαλθεί να καταστρέψει το λέβητα, ο οποίος δεν έχει προλάβει να κλείσει χρόνο.  Συνεπώς, έχουμε το πρώτο σιγουράκι που είναι θερμοστατική. Σε ότι αφορά, τώρα, την χειρ-ηλεκ τρίοδη ανάμιξης και την αντιστάθμιση κατ' επέκταση έχω κατά νου ότι δεν αφορούν μόνο τις εγκαταστάσεις πετρελαίου αλλά όλων των τύπων τις εγκαταστάσεις. Πιστεύω ότι ο λέβητας του ξύλου ενδείκνυται για την εγκατάσταση αντιστάθμισης λόγω αρχικά της συνεχούς λειτουργίας του. Έπειτα, κατά την διάρκεια της συνεχούς λειτουργίας (20-24ωρο) ποτέ δεν δουλεύει σε θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών, συνεπώς έχουμε ανάγκη χαμηλών θερμοκρασιών προσαγωγής. Επειδή, όμως, οι χαμηλές θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής τον καταστρέφουν η θερμοστατική αναλαμβάνει την επιστροφή και η αντιστάθμιση την προσαγωγή, ενώ ο λέβητας καλείται να παράξει νερό θερμοκρασίας 80 βαθμών, μέσω του πίνακα και του ανεμιστήρα του, ανεξάρτητα από τον φόρτο του συστήματος. Η αντιστάθμιση συναρτήσει της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και την κλίση της καμπύλης θα ρυθμίζει την θερμοκρασία προσαγωγής 24-24ωρο επιδιώκοντας την επίτευξη της επιθυμητής εσωτερικής θερμοκρασίας. Η εμπειρία μου από την χρήση του ξυλολέβητα ήταν ότι εφόσον εργάζεται 20-24ωρο δεν χρειάζομαι ποτέ θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών καθώς η ζέστη γίνεται ανυπόφορη, στοιχείο το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την λειτουργία του. Οπότε η διατήρηση των χαμηλών θερμοκρασιών και η συνεχής λειτουργία κατά την διάρκεια της ημέρας είναι δύο πεδία στα οποία η αντιστάθμιση πέρνει άριστα, κατά την γνώμη μου πάντα. Απλά δεν ξέρω αν μου διαφεύγει κάτι...
Ίσως ήταν λάθος μου που άνοιξα την συζήτηση στο θέμα με τις βάνες και έπρεπε να το είχα κάνει εδώ ή ούτε εδώ ; Μήπως σε κάποιο καινούριο θέμα ; 
Replied on: 25 February 2012 22:04:24
Φίλε Vann δεν νομίζω να μιλας σοβαρά... Για να απαντήσει κανείς αυτα και να τα αναλύσει θα πρέπει να φτιάξουμε το φόρουμ απο την αρχή...
χαχαχα!!! Γρηγορη εσυ φταις για όλα κάνεις κάτι σχεδία κάτσε καλά Ανεβάζεις και φωτο απο λεβητοστάσια δικα σου και παθαίνουμε κατάθλιψη όταν κατεβαίνουμε στα δικά μας! 
Έχω διαβάσει σχεδόν τα πάντα που έχετε γράψει και μου πήρε μέρες πίστεψέ με, κάψιμο κανονικό μου μάθατε πολλά όμως Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να ασχοληθώ με αντιστάθμιση αν δεν μονώσω πρώτα το σπίτι θέλω σκεπή κέλυφος κ.λ.π.  Είναι απο το 1972 120 Μ2 και έκαιγα 4.000λιτρα πετρ !!!! Τωρα ο λέβητας δουλεύει 24 ωρες με πελετ/πυρήνα και κάπως βολεύετε ήταν καλή επένδυση τελικά σχεδόν θα κάνει απόσβεση σε δυο χρόνια Πίσα δεν έχει αλλά αυτήν την τριόδι πρέπει να την βάλω, έχω αφήσει και τις αναμονές Ένα άλλο που έκανα και το συνιστώ σε όλους είναι ο η αλλαγή του θερμοστάτη με ηλεκτρονικό προγραμματιζόμενο Με 20,75 βαθμούς δούλευε ασταμάτητα με εξωτερική +2 και όταν το έβαζες στους 20 έπαιρνε καθε 40 λεπτά!!! Εγώ διαφορά μέσα στο σπίτι δεν καταλάβαινα πάντως
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ : http://www.monachos.gr/forum/
© 2000 monachos
|