ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 2. Τεχνικά Forum.
 Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
 αντλιες θερμοτητας
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 11 September 2008 :  23:31:11  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
αποφασισα να κανω θερμανση ενδοδαπεδιας στην οικοδομη που φτιαχνω
και λογω του οτι θελω και δροσισμο πολλοι μου προτεινουν
να χρησιμοποιησω αντλια θερμοτητας.
η γεωθερμια αποκλειστηκε κυριως λογω υψηλου κοστους και ετσι μου προτεινουν τις αντλιες θερμοτητας με αερα.
τις εχετε δουλεψει καθολου?
ποια η γνωμη σας γι αυτες?
ειναι αξιοπιστες ως συσκευες?
αν εχουν την αποδοση που λενε (COP 4)γιατι δεν πολυχρησιμοποιουνται?
στην συντηρηση και σε ενδεχομενη βλαβη υπαρχει μεγαλο κοστος επισκευης?
καποια εταιρια που προτεινεται ως πιο αξιοπιστη??
ευχαριστω
υ.γ:η αλλη λυση ειναι λεβητας πετρελαιου με chiller

Nikos Mavrofidis
Average Member

Germany
610 Posts

Posted - 12 September 2008 :  13:27:52  Show Profile  Reply with Quote
ARISTA SYSTHMATA ALLA PRO-YPO8ETOYN KALH MELETH KAI KALO
KATASKEYASTH.

O MHXANOLOGOS SOY 8A MPOROYSE NA EL8EI SE EPAFH ME
THN Buderus H Viessmann DIOTI MIA TETOIA EGKATASTASH
DEN SHKWNEI FTHNODOYLEIES.

GEIA SOY

Nikos

Nikos
Go to Top of Page

Nikos Mavrofidis
Average Member

Germany
610 Posts

Posted - 12 September 2008 :  14:11:21  Show Profile  Reply with Quote

SYGGNWMH EKANA KAPOIO LA8OS.

Nikos

Nikos
Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 12 September 2008 :  15:17:01  Show Profile  Visit peris's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mnls

αποφασισα να κανω θερμανση ενδοδαπεδιας στην οικοδομη που φτιαχνω
και λογω του οτι θελω και δροσισμο πολλοι μου προτεινουν
να χρησιμοποιησω αντλια θερμοτητας.

Σε ποιά περιοχή και τι μέγεθος έχει το σπίτι?

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Go to Top of Page

panos09
Junior Member

Greece
426 Posts

Posted - 12 September 2008 :  17:15:38  Show Profile  Visit panos09's Homepage  Reply with Quote
Αντλίες θερμότητας αέρα/νερού με COP 4 ή μεγαλύτερο είναι ελάχιστες δυστηχώς στην αγορά, από όσο έχω ψάξειει.

Πάντως οι Α/Θ είναι κατα την γνώμη μου φανταστική λύση για την Ελλάδα που χρειαζόμαστε και ψύξη.

Το κόστος θέρμανσης είναι σίγουρα πολύ λιγότερο του πετρελαίου.

Η λύση του λέβητα μαζί με ψύκτη μου φαινετε... χωρίς σχόλια... βάζεις μια καλή Α/Θ και τελειώνεις.

Η συντήρηση που θέλουν οι Α/Θ είναι ελάχιστη και γενικά είναι πιστεύω πολύ αξιόπιστες. (δεν έχω τρομερή εμπειρία στο θέμα αλλά από ότι έχω "μαζέψει" από δουλειές & άλλους)
Go to Top of Page

ziko
Average Member

Greece
887 Posts

Posted - 12 September 2008 :  17:53:57  Show Profile  Visit ziko's Homepage  Reply with Quote
Πρόσεξε τον δροσισμό, γιατί θα βασίζεσαι σε ένα αισθητήριο όσον αφορά τον έλεγχο υγρασίας. Προσωπικά θα είχα άγχος.

Επίσης θες και fan coil για να κάνεις αφύγρανση, άρα...

Υποψήφιος Μηχανικός
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 12 September 2008 :  23:58:54  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
το σπιτι ειναι στη νοτια Χαλκιδικη.μονοκατοικια 175τμ με ισογειο κλειστο χωρο σταθμευσης.
αντλιες θερμοτητας εχω δει γιαπωνεζικες,κινεζικες,σουηδικες,αυστριακες,αμερικανικες.
ολοι ισχυριζονται οτι ειναι κορυφη.ακομα δεν εχω καταληξει.
χαιρομαι που επιτελους καποιοι συμφωνουν με αυτο που σκεφτομαι να κανω.
στις μελετες της ενδοδαπεδιας γινεται προβλεψη και για φανκοιλςς ωστε να εχω αφυγρανση οταν χρειαζεται.
στην ενδοδαπεδια ειναι καποια κορυφη στη θερμανση -ψυξη ή ειναι ολες ιδιες?
εσεις εχετε να προτεινετε καποια συγκεκριμενη αντλια?
τελικα γιατι δεν πολυπερπατανε στην αγορα??μηπως φταιει το αρχικο μεγαλο κοστος εγκαταστασης?
χοντρικα το κοστος ενδοδαπεδιας και Α/Θ βγαινει στα 15000ευρω.σας φαινεται καλη τιμη?
φιλε Nikos Mavrofidis στο εξωτερικο τις χρησιμοποιουνε και αν ναι σε τι βαθμο?
ευχαριστω για τις απαντησεις σας
Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 13 September 2008 :  11:17:38  Show Profile  Visit peris's Homepage  Reply with Quote
Για την νότια Χαλκιδική είναι ΟΚ με επιφυλάξεις, διότι είναι αερόψυκτη. Εάν πήγαινες σε γεωθερμική, τότε θα ήμουν 100% σίγουρος, αρκεί να επιλεγεί κατάλληλης ισχύος αντλία και να την σηκώνει η παροχή ρεύματος που θα έχεις.
Fancoils θα βάλεις έτσι κι' αλλιώς διότι ο "δροσισμός" είναι απλά μια τρύπα στο νερό. Αφού έχεις το σύστημα, εκμεταλλεύσου το και μην ακούς για δροσιές και κουραφέξαλα (να είσαι σε κανένα Πευκοχώρι και να σκάει ο τζίτζικας έξω με 37άρια, να δεις τι καλά που κάνει ο δροσισμός με υγρασία 55%...)

¨οσον αφορά ποιός είναι ο καλύτερος, δεν το γνωρίζω, απλά έχω δει 2 εγκαταστάσεις γιαπωνέζικες, οι οποίες ήταν πολύ καλές.
Θα βάλεις λοιπόν ενδοδαπέδια για θέρμανση και μερικά fancoils και θα είσαι πρώτος!
Το κόστος είναι κατά 4-5 χιλιάρικα υψηλότερο απ' ότι με έναν λέβητα (πολύ καλό), αλλά να γνωρίζεις ότι και η τιμή της κιλοβατώρας θα ανεβαίνει ραγδαία από δω και μπρός.

Περικλής
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 17 September 2008 :  21:55:41  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
οτι αφορα τον δροσισμο διατηρω τις επιφυλαξεις μου κι εγω.δεν ξερω αν ειναι μια τρυπα στο νερο παντως σε καταστημα που το ειδα να λειτουργει ενδοδαπεδια με 1 φανκοιλ εμεινα αρκετα ευχαριστημενος.
οπως μου ειπαν ολοι θα πρεπει να μπουν οπωσδηποτε 2 με 3 φανκοιλ για την αφυγρανση και την συμπληρωση στο δροσισμο.
quote:
Αφού έχεις το σύστημα, εκμεταλλεύσου το και μην ακούς για δροσιές και κουραφέξαλα (να είσαι σε κανένα Πευκοχώρι και να σκάει ο τζίτζικας έξω με 37άρια, να δεις τι καλά που κάνει ο δροσισμός με υγρασία 55%...)

αυτο κυριολεκτικα δεν καταλαβα αν το λες ειρωνικα ή οχι.εξηγησε το μου σε παρακαλω ωστε να λαβω το σωστο μηνυμα
οτι αφορα την τιμη της κιλοβατωρας το ξερω οτι θα ανεβαίνει αλλα πιστευω οτι δεν θα πηγαινει οπως του πετρελαιου.μαλλον θα την ακολουθει με μια μικρη χρονικη υστερηση .πιστευω οτι δεν θα βγω ζημιωμενος.το καλυτερο ειναι η γεωθερμια αλλα δυστυχως ειναι πολλα τα χρηματα και δεν τα εχω αυτη τη στιγμη.
Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 18 September 2008 :  11:08:30  Show Profile  Visit peris's Homepage  Reply with Quote
quote:
αυτο κυριολεκτικα δεν καταλαβα αν το λες ειρωνικα ή οχι.εξηγησε το μου σε παρακαλω ωστε να λαβω το σωστο μηνυμα

τπτ απλά εννοώ βάλε fan coil για ψύξη.

Περικλής
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 01 October 2008 :  20:16:04  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
ακομη μια ερωτηση η οποια ειναι λιγο σχετικη με το θεμα.
ενας φιλος με προβληματισε με μια παρατηρηση πανω στο ολο συστημα.
πιο συγκεκριμενα αναρωτηθηκε τι ρευμα θα καιει το ολο συστημα για την κυκλοφορια του νερου στο δικτυο της ενδοδαπεδιας καθοσον το ολο συστημα θα αποτελειται απο 1000μ περιπου σωληνα???
συνεχιζω να βλεπω παντως προσφορες και συστηματα και ειμαι πολυ προβληματισμενος.
μου εχουν δειξει αντλια (κινεζικη) με 3500 ευρω καθως και αντλια αμερικανικη με 7500 ευρω.πολυ μεγαλη δεν ειναι η διαφορα??
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 01 October 2008 :  20:38:57  Show Profile  Reply with Quote
quote:

πιο συγκεκριμενα αναρωτηθηκε τι ρευμα θα καιει το ολο συστημα για την κυκλοφορια του νερου στο δικτυο της ενδοδαπεδιας καθοσον το ολο συστημα θα αποτελειται απο 1000μ περιπου σωληνα???

Το μήκος των σωλήνων δεν είναι απαράιτητα ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας... οι πλαστικοί σωλήνες έχουν πολύ μικρή τραχύτητα, άρα και μικρές τριβές.
Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, η ερώτησή σου μπορεί να απαντηθεί μόνο με βάση τον κυκλοφορητή που θα επιλεγεί, από την ηλεκτρική ισχύ του και κάποιες παραδοχές για τις ώρες λειτουργίας.
quote:

συνεχιζω να βλεπω παντως προσφορες και συστηματα και ειμαι πολυ προβληματισμενος.
μου εχουν δειξει αντλια (κινεζικη) με 3500 ευρω καθως και αντλια αμερικανικη με 7500 ευρω.πολυ μεγαλη δεν ειναι η διαφορα??

Σκέψου μόνο πόσο είναι το μεροκάματο του Μεξικάνου εργάτη στην Αμερική, και του Κινέζου στην Κίνα. Μετά, σκέψου πόσο στοιχίζει η τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας τόσο για το προϊόν όσο και για την παραγωγική διαδικασία, η διαχείριση των αποβλήτων και ατμοσφαιρικών ρύπων κλπ κλπ.... μήπως τελικά ο Κινέζος βγαίνει ακριβός; Στην τελική, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Νίκος

Edited by - nyannaco on 01 October 2008 20:39:56
Go to Top of Page

panos09
Junior Member

Greece
426 Posts

Posted - 01 October 2008 :  20:41:34  Show Profile  Visit panos09's Homepage  Reply with Quote
Η λύση που κοιτάζεις είναι πολύ καλή.

Επειδή θα είναι το κεντρικό μηχάνημα ψύξης-θέρμανσης του σπιτιού σου βάλε ότι καλύτερο μπορείς για 2 λόγους,

1) Αξιοπιστία και Service
2) Οικονομία στην χρήση

Ζήτα να μάθεις συντελεστή απόδοσης, κάποιες εταιρίες σου δίνουν και την αναμενόμενη απόδοση σε ετήσια βάση ανάλογα με το σύστημα που διαλέγεις.

Πρέπει το COP να ειναι τουλάχιστον 3,5 στην θέρμανση.

Είναι ένα μηχάνημα το οποίο θα το δουλεύεις κάθε μέρα για πολλά χρόνια οπότε κάτι "φτηνό" θα το πληρώσεις πολλαπλά σε κατανάλωση (και όλοι μας σε μόλυνση).

Η κατανάλωση ρεύματος του κυκλοφορητή της ενδοδαπέδιας είναι περίπου όσο μια κοινή λάμπα. Μόνο σε σπίτια με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες είναι θέμα!
Go to Top of Page

gregori
Moderator

Greece
4392 Posts

Posted - 02 October 2008 :  00:10:00  Show Profile  Visit gregori's Homepage  Reply with Quote
quote:

Το τελευταίο τεύχος του υδραυλικού έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στις αντλίες θερμότητας...
http://www.ydravlikos.gr/portal/

www.udravlikos.gr
Go to Top of Page

engant
Starting Member

Greece
45 Posts

Posted - 11 February 2009 :  11:23:31  Show Profile  Reply with Quote
Καλημέρα παιδιά...Να ρωτήσω κάτι..Σκέφτομαι να βάλω ΑΘ αέρα-νερού στο σπίτι μου ισχύως 20kw και επιπρόσθετα ένα ηλεκτρικό λέβητα 10-15 kw(ή ένα μικρό λέβητα πετρελαίου) για να δουλεύει η αντλία καλύτερα σε θερμοκρασίες κάτω του 0...
1. Γνωρίζετε τι ρεύμα πρέπει να βάλω στο σπίτι μου(200 τμ μεζονετα με πυλωτη 100 τμ και υπόγειο 100τμ μη κατοικήσιμο με απώλειες 17000 kcal/h)...Τριφασικό Νο 1 φτάνει?
2. Διαφορετικά αν χρειάζεται μεγαλύτερη παροχή, ανεβαίνουν τα πάγια της ΔΕΗ, η KWh κλπ... και ίσως να καθιστά ασύμφορο στο να βάλεις ΑΘ..Ξέρει κανείς αν συμφέρει σε σχέση με το πετρέλαιο και η αγορά της θα την αποσβέσεις σχετικά σε μικρό διάστημα??
3. Επίσης λένε να βάλω νυχτερινό ρέυμα...Γιατί? Επειδή καίει όλη μέρα η ενδοαδαπέδια(όταν απαιτείται να δουλέψει η αντλία φαντάζομαι)??

antonis
Go to Top of Page

engant
Starting Member

Greece
45 Posts

Posted - 12 February 2009 :  22:05:19  Show Profile  Reply with Quote
Παρακαλώ να μου απαντήσει κάποιος αν μπορεί στα ερωτήματά μου...
Επισής να ρωτήσω το εξής για το τι ισχύει:
1. 1 λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 10 kwh ρεύματος και βάση απωλειών λέβητα παίρνουμε τελικώς 8.8-9 kwh ή
2. 1 λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 11.6 kwh ρεύματος?
έχω μπερδευτεί λίγο με αυτά που διαβάζω για το ποια είναι η πραγματική αντιστοιχία ώστε να συγκρίνω λέβητα και ΑΘ..
Πάντως εγώ έκανα μία μικρή προσέγγιση στο θέμα...Δείτε το αρχείο μου...Χρησιμοοποίησα την 1η περίπτωση υπολογισμού...Αν ισχύει το δεύτερο τότε δεν βλέπω να συμφέρει να βάλεις αντλία...
Οι αρχικές τιμές εγκατάστασης είναι από προμηθευτή μου...

http://www.2shared.com/file/4862339/460af14c/sigkrisi.html

antonis
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 17 February 2009 :  15:48:21  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
αγαπητοί συνφορουμίτες
θα μου επιτρέψετε να εκθέσω κι εγώ τις απόψεις μου πάνω στο θέμα, καθώς τώρα πατάτε κυριολεκτικά στα χωράφια μου.
Η λογική εγκατάστασης είναι απλή (εν συντομία):
στρώνεις την ενδοδαπέδια για θέρμανση, όπως θα την έστρωνες και με λέβητα, δεν αλλάζεις τίποτα (πυκνότητα κλπ.)
Βάζεις την Α/Θ, η οποία θα σου δώσει νερό χαμηλής θερμοκρασίας 30-45οC, έχει ενσωματωμένη την αντιστάθμιση, δεν χρειάζεται καμινάδα & δεξαμενή κλπ. κλπ.
Άρα το θέμα θέρμανσης λύθηκε (εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες που καλό θα είναι να έχεις αντιστάσεις).
Αφού λοιπόν έχεις ένα μηχάνημα που μπορεί να σου παράξει και ψύξη, γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις?
Αν δώσεις νερό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας (πχ. 7οC) στην ενδοδαπέδια, θα αρχίσουν να ιδρώνουν τα πατώματα λόγω υγροποίησης.
Πρέπει λοιπόν να δώσεις υψηλότερης θερμοκρασίας. Τι θερμοκρασίας? Εξαρτάται από πολλά και κυρίως από την σχετική υγρασία.
Είτε λοιπόν θα βάλεις ένα controller που θα οδηγεί την θερμοκρασία του προσαγόμενου νερού βάσει της υγρασίας, είτε θα δώσεις 18oC που αποκλείεται να έχεις υγροποιήσεις.
Δίνοντας όμως 18oC στην ενδοδαπέδια, παίρνεις μόνο το 50% των φορτίων και αυτό αισθητό.
Τα FCU τα χρειάζεσαι για να πάρεις τα υπόλοιπα φορτία και κυρίως τα λανθάνοντα.
Χαρακτηριστικά λένε ότι η λειτουργία χωρίς FCU (δροσισμός) οδηγεί σε μια αίσθηση όμοια με το αν κατέβεις από τον Α' όροφο μιας μαιζονέτας στο υπόγειο. Νοιώθεις μια δροσιά, που όμως αν παραμείνεις πολύ ώρα χάνεται.
Τώρα για το, από που θα πάρεις την Α/Θ, είναι σαν την επιλογή αυτοκινήτου.
Ρωτάς την γνώμη των ειδικών, παίρνεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τους προμηθευτές, κάνεις ένα τσεκάρισμα και στο Eurovent (Θεός να φυλάει), βλέπεις και αν σου αρέσει στο μάτι, και ψωνίζεις ευχόμενος να μην έχεις κάνει λάθος.Αυτό για το αν σου αρέσει στο μάτι, μιλάω σοβαρά.Η τελευταία λέξη της εξέλιξης και του ανταγωνισμού είναι ότι μπορούν να βαλουν αυτοκόλητο ότι φωτογραφία θες. Μπορείς να βγάλεις μια φωτογραφία τον κήπο εκεί που θα την βάλεις, τους την στέλνεις και όταν θα έρθει η μονάδα θα είναι σαν να μην υπάρχει. Τόση εξέλιξη....
Σοβαρά τώρα, συμφωνώ με τους προηγούμενους ότι θα είναι το βασικό σου μηχάνημα και θα το έχεις για πολλά χρόνια. Άρα θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για να είναι καλό, αξιόπιστο και οικονομικό τόσο στην λειτουργία όσο και στην συντήρηση.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 17 February 2009 :  16:13:21  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
engant
μην πανικοβάλεσαι...
χοντρά χοντρά, με ένα λίτρο πετρέλαιο που καις (και πληρώνεις 0,60€) παίρνεις 11,6kw. Επειδή έχεις τον Βαθμό απόδοσης του λέβητα, πρακτικά (θερμαντικά) παίρνεις 11,6*0,88=10,2kw
Η ηλεκτρική kwh στην μέγιστη τιμή της έχει με το ΦΠΑ 0,20€, άρα 1lt πετρέλαιο = 3kwh
Για να πάρεις αυτά τα 10,2kw από μια Α/Θ στην ίδια τιμή πρέπει o βαθμός απόδοσης της Α/Θ να είναι 10,2/3= 3,4.
Αν ο Βαθμός απόδοσης της είναι μεγαλύτερος κερδίζεις. Αν είναι χειρότερος χάνεις. Αυτός εξαρτάται από το μηχάνημα και κυρίως τις εξωτερικές θερμοκρασίες.
Αν βάλεις νυκτερινό, τότε η μέση τιμή της kwh πέφτει στο 0,2*0,666+0,07*0,333=0,156€ κατα συνέπεια οι πράξεις είναι:
0,60/0,156=3,85kwh
Βαθμός απόδοσης= 10,2/3,85 = 2,65
που σημαίνει ότι μπορείς να κερδίζεις περισσοτερες μέρες κλπ...

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

vladim
Starting Member

12 Posts

Posted - 27 May 2009 :  15:10:41  Show Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Panagiotis Skantzikas

αγαπητοί συνφορουμίτες
θα μου επιτρέψετε να εκθέσω κι εγώ τις απόψεις μου πάνω στο θέμα, καθώς τώρα πατάτε κυριολεκτικά στα χωράφια μου.
Η λογική εγκατάστασης είναι απλή (εν συντομία):
στρώνεις την ενδοδαπέδια για θέρμανση, όπως θα την έστρωνες και με λέβητα, δεν αλλάζεις τίποτα (πυκνότητα κλπ.)
Βάζεις την Α/Θ, η οποία θα σου δώσει νερό χαμηλής θερμοκρασίας 30-45οC, έχει ενσωματωμένη την αντιστάθμιση, δεν χρειάζεται καμινάδα & δεξαμενή κλπ. κλπ.
Άρα το θέμα θέρμανσης λύθηκε (εκτός από τις ακραίες θερμοκρασίες που καλό θα είναι να έχεις αντιστάσεις).
Αφού λοιπόν έχεις ένα μηχάνημα που μπορεί να σου παράξει και ψύξη, γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις?
Αν δώσεις νερό πολύ χαμηλής θερμοκρασίας (πχ. 7οC) στην ενδοδαπέδια, θα αρχίσουν να ιδρώνουν τα πατώματα λόγω υγροποίησης.
Πρέπει λοιπόν να δώσεις υψηλότερης θερμοκρασίας. Τι θερμοκρασίας? Εξαρτάται από πολλά και κυρίως από την σχετική υγρασία.
Είτε λοιπόν θα βάλεις ένα controller που θα οδηγεί την θερμοκρασία του προσαγόμενου νερού βάσει της υγρασίας, είτε θα δώσεις 18oC που αποκλείεται να έχεις υγροποιήσεις.
Δίνοντας όμως 18oC στην ενδοδαπέδια, παίρνεις μόνο το 50% των φορτίων και αυτό αισθητό.
Τα FCU τα χρειάζεσαι για να πάρεις τα υπόλοιπα φορτία και κυρίως τα λανθάνοντα.
Χαρακτηριστικά λένε ότι η λειτουργία χωρίς FCU (δροσισμός) οδηγεί σε μια αίσθηση όμοια με το αν κατέβεις από τον Α' όροφο μιας μαιζονέτας στο υπόγειο. Νοιώθεις μια δροσιά, που όμως αν παραμείνεις πολύ ώρα χάνεται.
Τώρα για το, από που θα πάρεις την Α/Θ, είναι σαν την επιλογή αυτοκινήτου.
Ρωτάς την γνώμη των ειδικών, παίρνεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά από τους προμηθευτές, κάνεις ένα τσεκάρισμα και στο Eurovent (Θεός να φυλάει), βλέπεις και αν σου αρέσει στο μάτι, και ψωνίζεις ευχόμενος να μην έχεις κάνει λάθος.Αυτό για το αν σου αρέσει στο μάτι, μιλάω σοβαρά.Η τελευταία λέξη της εξέλιξης και του ανταγωνισμού είναι ότι μπορούν να βαλουν αυτοκόλητο ότι φωτογραφία θες. Μπορείς να βγάλεις μια φωτογραφία τον κήπο εκεί που θα την βάλεις, τους την στέλνεις και όταν θα έρθει η μονάδα θα είναι σαν να μην υπάρχει. Τόση εξέλιξη....
Σοβαρά τώρα, συμφωνώ με τους προηγούμενους ότι θα είναι το βασικό σου μηχάνημα και θα το έχεις για πολλά χρόνια. Άρα θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για να είναι καλό, αξιόπιστο και οικονομικό τόσο στην λειτουργία όσο και στην συντήρηση.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...

Ιδιαίτερα κατατοπιστικά όλα.
Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου υποδείξεις κατασκευαστές αντλιών θερμότητας που θεωρείς αξιόπιστους? Αναφέρθηκαν γιαπωνέζικες αμερικάνικες.
Ποιος είναι ο τρόπος διαστασιολόγησης μιας αντλίας θερμότητας? Πρέπει να καλύπτει εξ ολοκλήρου τις θερμικές / ψυκτικές απώλειες ?

Ευχαριστώ
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 27 May 2009 :  18:59:25  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
Εγώ δεν μπορώ να σου συστήσω, γιατί με αυτό ασχολούμαι (δες το site μου).
Σίγουρα πάντως υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 κατασκευαστές που θεωρούνται αξιόπιστοι και σοβαροί. Σημαντικότερο είναι το ποιος θα σου κάνει την εγκατάσταση/εφαρμογή. Σε ποιο μέρος είσαι?

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

kozik
Starting Member

Greece
73 Posts

Posted - 29 May 2009 :  00:48:34  Show Profile  Reply with Quote
Γνωριζει καποιος αν υπαρχει καποιου ειδους επιδοτηση ή φοροελαφρυνση για την εγκατασταση γεωθερμικου συστηματος θερμανσης σε οικια?

Τα Πραγματα ειναι απλα το μπερδεμα ειναι να το καταλαβεις!!!
Go to Top of Page

LAGOS
Starting Member

Greece
3 Posts

Posted - 03 June 2009 :  23:20:37  Show Profile  Reply with Quote
Προς το παρόν επιδοτούνται μόνο τα νομικά πρόσωπα και
στα φυσικά μια εφάπαξ φοροελάφρυνση της τάξεως 600 ευρώ

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ...
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 12 June 2009 :  13:29:02  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
μια και τελειωσε η ενδοδαπεδια ξεκινω την αναζητηση του λεβητοστασιου.
ο προσανατολισμος μου ειναι προς την Α/Θ.
για να μην χασω τον προσανατολισμο μουθα ηθελα μια συμβουλη απλη και πρακτικη.
ενα συστημα με αντλια θερμοτητας το οποιο να σε καλυπτει και σε ΖΝΧ μαζι με τα παρελκομενα που χρειαζεται(δοχειο αδρανειας ,κυκλοφορητες,αντισταθμιση κτλ κτλ) για να καλυψει τις αναγκες σε θερμανση και δροσισμο μιας κατοικιας 140τμ σε τι ευρος τιμων να το περιμενω?
δλδ απο που να περιμενω να ξεκινανε οι τιμες και για νορμαλ περιπτωσεις που θα φτανουν(μη δω τιποτα και τρομαξω κιολας)
οποιος θελει να αναφερει και μαρκες ας το κανει.προσωπικα δεν το θεωρω διαφημιση να αναφερθουν και να συζητηθουν μαρκες καθοσον μπορει καποιος να αναφερει θετικα και καποιος αλλος αρνητικα(αυτο νομιζω ειναι το νοημα σε ενα φορουμ ανταλλαγης ιδεων σαν αυτο)

ο κακος μαστορας παντα λεει οτι τα ξερει ολα.ο καλος μαστορας απλα θα σου πει "δεν ξερω"
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 15 June 2009 :  11:42:59  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
μια Α/Θ που τα κάνει όλα, με τα παρελκόμενά της τριοδες κλπ., υπολόγισέ την στα 7.000€

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 22 June 2009 :  15:17:46  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
Παναγιώτη η τιμη που λες για τι καταγωγης αντλια μιλας?Γερμανικη,Γαλλικη,Αυστριακη,Ιταλικη,Κινεζικη ή κατι αλλο?

και για να μην παρεξηγησω και αδικησω ατομα καθως εχω ηδη αρχισει να λαμβανω προσφορες η ενδεικτικη τιμη που δινεις αφορα την Α/Θ και τα παρελκομενα(τριοδες,μπαφερ τανκ κτλ)ως υλικα μονο???

παντως οι μεχρι τωρα προσφορες που ελαβα ειναι στα 10500 ευρω περιπου(υλικα-εργασια) για Α/Θ εκ Γαλλιας προερχομενη και στα 11500 ευρω περιπου για Α/Θ εκ Γερμανιας.η εκ Αυστριας προερχομενη Α/Θ ξεφευγει στα 17000 ευρω.
πιστευω οτι οι ποιο πολλες προσφορες θα ειναι αναμεσα στα 10000 και τα 12000.
κοστος παντως αρκετα υψηλο σε σχεση με μια απλη διαταξη λεβητα πετρελαιου.
οσο για αποσβεση κατα τα λεγομενα τους αυτη θα γινει σε 5 με 8 χρονια(αναλογα τον κατασκευαστη)

ο κακος μαστορας παντα λεει οτι τα ξερει ολα.ο καλος μαστορας απλα θα σου πει "δεν ξερω"
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 22 June 2009 :  16:17:26  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
Μια καλή (πχ. Γαλλική) και μόνο ως υλικό.
Τελικά γεωθερμική ή αερόψυκτη συζητάμε?
Πρόσεξε γιατί στην αγορά των γεωθερμικών Α/Θ, ο κάθένας χρεώνει ότι γουστάρει. Κάτι πιο ακριβό δεν είναι απαραιτήτως και πιο καλό.
Ως υλικό δες τι περιλαμβάνουν (ψυχροστάσιο, control κλπ.). Δες επίσης αντιπροσωπεύσεις, πόσα χρόνια είναι στην αγορά κλπ.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 23 June 2009 :  20:13:13  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Panagiotis Skantzikas

Μια καλή (πχ. Γαλλική) και μόνο ως υλικό.
Τελικά γεωθερμική ή αερόψυκτη συζητάμε?
Πρόσεξε γιατί στην αγορά των γεωθερμικών Α/Θ, ο κάθένας χρεώνει ότι γουστάρει. Κάτι πιο ακριβό δεν είναι απαραιτήτως και πιο καλό.
Ως υλικό δες τι περιλαμβάνουν (ψυχροστάσιο, control κλπ.). Δες επίσης αντιπροσωπεύσεις, πόσα χρόνια είναι στην αγορά κλπ.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...

μιλαμε παντα για αεροψυκτη.
οτι αφορα τις γεωθερμικες εχεις απολυτο δικαιο.ο καθενας χρεωνει οτι γουσταρει και συνηθως ειναι πολλα αυτα που χρεωνει.
αυτο ειλικρινα δεν το καταλαβα ποτε.γιατι εχουν αυτη τη μανια να χρεωνουν υπερογκα για κατι το οποιο μπορει να βγει πολυ πιο οικονομικα.
μια και γνωριζω λιγα απο οικονομικα οι επιλογες ειναι συνηθως 2.ή πουλας λιγα και ακριβα ή πουλας πολλα και φθηνα.εγω παντως θα προτιμουσα το δευτερο.
τεσπα,επειδη εισαι πολυ καλος γνωστης του θεματος θα μπορουσες να με βοηθουσες κανοντας μια απαριθμηση των πραγματων που θα πρεπει να δω και θα πρεπει να περιεχει η Α/Θ και εν γενει η προσφορα ως συνολο με Α/Θ??
εκτος απο υψηλο COP και EER που ηδη τα εχω μαθει και μελετησει.
κοιταω βεβαια να ειναι διπλης λειτουργιας(θερμανση-δροσισμος)
επισης δεν ξερω κατα ποσο παιζει και σε τι βαθμο το να ειναι inverter.
θα με βοηθουσε παντως ιδιαιτερα στην ερευνα μου τα σημεια κλειδια που θα πρεπει να δωσω βαρυτητα

επισης μη ξεχασω οτι απο καθε προσφορα που λαμβανω ζητω να δω και προσφατη δουλεια τους ωστε να δω τι σοι εγκατασταση κανουν(την τσαπατσουλια την ξεχωριζω απο μακρια)

Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 25 June 2009 :  12:25:05  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
κατ'αρχήν inverter Α/Θ αέρος νερού, υπάρχουν ελάχιστες.
Το κέρδος σου δε, από το Inverter στα συστήματα νερού είναι πολύ μικρότερο απ'ότι σε ένα σύστημα αμέσου εκτονόσεως (multisplit, VRV κλπ.)
Είναι χρήσιμο μόνο αν πάρεις ένα μηχ/μα που θα μπορεί να σε καλύψει και στους -10oC. Εναλλακτικά θα πάρεις μια σταθ. στροφών, με απόδοση που μπορεί να σε καλύψει μέχρι τους -2 περίπου και το υπόλοιπο θα το παρεις με αντιστάσεις.
Αυτό που πρέπει να δεις είναι να:
έχει "όνομα" δηλαδή να είναι γνωστού οίκου για να εξασφαλίσεις (όσο είναι δυνατόν) αξιοπιστία και service. Ρώτα πόσες πωλούνται ετησίως στην Ελλάδα και πόσες Πανευρωπαϊκά.
έχει καλό control, φιλικό στο χρήστη και να μπορεί να κάνει διάφορα (πχ. απομακρυσμένο ON/OFF,HEAT/COOL, ALARM, έλεγχο αντιστάσεων ή λέβητα, αντιστάθμιση βάσει εξωτερικής θερμοκρασίας, dual set point κλπ.)
έχει ψυχροστάσιο ενσωματωμένο (σύγκρινε ίδια πράγματα)
έχει χαμηλή στάθμη θορύβου
έχει υψηλό COP/EER/ESEER.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 28 June 2009 :  13:46:22  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
quote:
έχει "όνομα" δηλαδή να είναι γνωστού οίκου για να εξασφαλίσεις (όσο είναι δυνατόν) αξιοπιστία και service.

αυτο πιστευω πως ειναι αυτονοητο αν και μπορει να ειναι γνωστος οικος για εσας του επαγγελματος αλλα αγνωστος για εμενα τον ιδιωτη.ως παραδειγμα θα αναφερω ενδεικτικα 2 μαρκες.η daikin την οποια γνωριζα σαν μαρκα αλλα και την μη γνωστη μου oschner η οποια μετα απο ερευνα που εκανα εξειδικευεται στις αντλιες θερμοτητας.
επισης μου εχουν προτεινει πολλους ακομα οικους.πιστευω πως η αναζητηση μεσω διαδικτυου ειναι η μονη λυση καθως ο καθε πωλητης παρουσιαζει τον οικο που εχει ως "μεγαλο και τρανο"

quote:
Ρώτα πόσες πωλούνται ετησίως στην Ελλάδα και πόσες Πανευρωπαϊκά.

δεν νομιζω να απαντησουν σε τετοια ερωτηση και αν απαντησουν μεγαλη πιθανοτητα για νοθευμενα στοιχεια(τουλαχιστον στην Ελλαδα).αρα παλι διαδικτυο

quote:
έχει καλό control, φιλικό στο χρήστη και να μπορεί να κάνει διάφορα (πχ. απομακρυσμένο ON/OFF,HEAT/COOL, ALARM, έλεγχο αντιστάσεων ή λέβητα, αντιστάθμιση βάσει εξωτερικής θερμοκρασίας, dual set point κλπ.)

ολα εχουν κοντρολ ρε γαμωτι μου και γραφουν ενα κατεβατω με λειτουργιες τις οποιες δεν μπορω να τις καταλαβω ολες.και δεν θελω να ρωταω για πραγματα τα οποια δεν ξερω καλα και απλα "τα εχω ακουσει".

quote:
έχει ψυχροστάσιο ενσωματωμένο (σύγκρινε ίδια πράγματα)

μηπως εννοεις να εχει ενσωματωμενο το buffer tank??
τι εννοεις με αυτο?αν μπορεις λιγο να το αναλυσεις

quote:
έχει χαμηλή στάθμη θορύβου

ποσα ντεσιμπελ θεωρειτε χαμηλη??

quote:
έχει υψηλό COP/EER/ESEER.

το πρωτο ξερω ειναι η αποδοση στη θερμανση
το δευτερο αν δεν κανω λαθος ειναι η αποδοση στη ψυξη
το τριτο δεν εχω ιδεα τι ειναι(παντως μου κανει για γυναικείο ονομα)

σε ευχαριστω παντως για τους προβληματισμους που βαζεις καισε υπερευχαριστω για τις πληροφοριες που δινεις
συγνωμη αν κουραζω με τις ερωτησεις και τις αποριες μου
πιστευω πως ο ενημερωμενος πελατης ειναι παντα προς οφελος του καλου επαγγελματια

Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 29 June 2009 :  13:33:29  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
1)ανέφερες δύο πολύ καλά παραδείγματα. Το πρώτο είναι όνομα γενικώς. Το δεύτερο είναι όνομα στις Α/Θ και ειδικότερα στις γεωθερμικές. Ποιος έχει καλύτερο service στην Ελλάδα? Πόσα πουλάει ο καθένας ετησίως? Αν μιλάγαμε για Γ/Θ θα σου πρότεινα την Oschner. Για αερόψυκτη όμως? Υπάρχουν τόσοι άλλοι...
2)Ενσωματωμένο ψυχροστάσιο= κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, ασφαλιστικά, εξαεριστικά, flow switch κλπ.
3) όσο χαμηλότερη στάθμη θορύβου, τόσο το καλύτερο
4)ESEER: ψάξε μεσα στο site και θα βρείς τι είναι. Ουσιαστικά σου δίνει καλύτερη αίσθηση γαι το πιο οικονομικό μηχάνημα σε λειτουργία, μέσα στο χρόνο.
5)Λοιπά: Βρες έναν μηχανικό. Εμείς τι θα κάνουμε? Κλέφτες θα γίνουμε?

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 29 June 2009 :  13:46:37  Show Profile  Reply with Quote
Διευκρίνιση σχετικά με τη στάθμη θορύβου, για τον ό,ποιο αναγνώστη του forum δεν το γνωρίζει: η στάθμη θορύβου μετράται σε db και η κλίμακα είναι λογαριθμική. Αύξηση κατά 3db ισοδυναμεί με διπλασιασμό του θορύβου στο αυτί, επομένως ένα μηχάνημα με 55db θόρυβο δεν είναι λίγο πιο θορυβώδες από ένα άλλο με 52db (τα νούμερα τυχαία), αλλά δύο φορές πιο θορυβώδες! Μικρές διαφορές στα νούμερα είνα πολύ ουσιαστικές για το αυτί. Αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα μηχανήματα, από Α/Θ μέχρι φραπεδιέρες.

Νίκος
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 29 June 2009 :  14:43:58  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
quote:
2)Ενσωματωμένο ψυχροστάσιο= κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής, ασφαλιστικά, εξαεριστικά, flow switch κλπ.

με καλυψες απολυτα σε αυτο

quote:
5)Λοιπά: Βρες έναν μηχανικό. Εμείς τι θα κάνουμε? Κλέφτες θα γίνουμε?

σιγουρα οχι κλεφτες Παναγιώτη.αλλωστε μια τετοια εγκατασταση σιγουρα θελει τον μηχανικο της.
ομως γνωριζοντας καποια πραγματακια ισως μπορεσω να επιλεξω ενα "καλο" μηχανικο

και οτι αφορα τον θορυβο μηπως γνωριζεται ποια ειναι τα ορια θορυβου,δλλ απο ποσο και μετα θεωρειται ηχορυπανση.επισης ειχα δει παλια ενα πινακακι που ειχε αντιστοιχια αντικειμενου και ντεσιμπελ π.χ αεροπλανο τοσα ντεσιμπελ,εκσκαφεας τοσα ντεσιμπελ κτλ.
οχι τιποτα αλλο αλλα καποια πραγματα στην πραξη ισως ειναι πολυ πιο διαφορετικα(με βαση και τα λεγομενα του nyannaco)

Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 03 July 2009 :  11:51:04  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
τελικα το βρηκα το πινακακι με τα ντεσιμπελ.
ειναι καποιου μορφωμενου ανθρωπου και δεν εχω ιδεα απο που το κατεβασα
το ανεβασα στο νετ ωστε να μπορειτε να το κατεβασετε οσοι επιθυμειτε
http://www.2shared.com/file/6542117/c1c13b30/peri_hxomeiwshs_neo.html

επισης εμαθα πως
"Η μονάδα μέτρησης των ήχων είναι το bel. Πρόκειται για μια σχετική και όχι απόλυτη μονάδα, που προκύπτει από το δεκαδικό λογάριθμο του λόγου που δίνουν η ένταση του μετρούμενου ήχου (l) προς μια δεδομένη αυθαίρετη ένταση ήχου με πίεση 0,0002 μbar (lo) και που θεωρείται ότι είναι ο πιο χαμηλός ακουστός από τον άνθρωπο ήχος. Έτσι, ορίζουμε το bel=logl/lo, ενώ το πολύ συχνά χρησιμοποιούμενο decibel (dB) είναι 10log10l/lo. Άρα τα 2dB αντιπροσωπεύουν δεκαπλάσια ένταση ήχου από το 1dB. Εκτός όμως από την ένταση του ήχου έχουμε και τη συχνότητά του. Αλλιώς αντιδρά το ανθρώπινο αυτί στους υψίσυχνους (οξείς) ήχους κι αλλιώς σ' αυτούς της χαμηλής συχνότητας (βαρείς). Επιπλέον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που αξιολογεί τις πληροφορίες των αισθήσεων και δέχεται τα μηνύματα που στέλνει και το αυτί, δείχνει να δυσφορεί με τη συνεχή έκθεση σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές συχνότητες."

Edited by - mnls on 03 July 2009 11:56:04
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 03 July 2009 :  12:20:38  Show Profile  Reply with Quote
quote:
"Η μονάδα μέτρησης των ήχων είναι το bel. Πρόκειται για μια σχετική και όχι απόλυτη μονάδα, που προκύπτει από το δεκαδικό λογάριθμο του λόγου που δίνουν η ένταση του μετρούμενου ήχου (l) προς μια δεδομένη αυθαίρετη ένταση ήχου με πίεση 0,0002 μbar (lo) και που θεωρείται ότι είναι ο πιο χαμηλός ακουστός από τον άνθρωπο ήχος. Έτσι, ορίζουμε το bel=logl/lo, ενώ το πολύ συχνά χρησιμοποιούμενο decibel (dB) είναι 10log10l/lo. Άρα τα 2dB αντιπροσωπεύουν δεκαπλάσια ένταση ήχου από το 1dB. Εκτός όμως από την ένταση του ήχου έχουμε και τη συχνότητά του. Αλλιώς αντιδρά το ανθρώπινο αυτί στους υψίσυχνους (οξείς) ήχους κι αλλιώς σ' αυτούς της χαμηλής συχνότητας (βαρείς). Επιπλέον, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, που αξιολογεί τις πληροφορίες των αισθήσεων και δέχεται τα μηνύματα που στέλνει και το αυτί, δείχνει να δυσφορεί με τη συνεχή έκθεση σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές συχνότητες."

Η συγκεκριμένη φράση δεν είναι ακριβής. Τα 2dB αντιπροσωπεύουν δεκαπλάσια ακουστική πίεση από το 1db, αλλά όχι δεκαπλάσια ένταση ήχου όπως την αντιλαμβανόμαστε. Ο λόγος είναι ότι η καμπύλη ευαισθησίας του ανθρώπινου αυτιού είναι κι αυτή λογαριθμική - όσο ανεβαίνει η ένταση τόσο πιο αναίσθητο γίνεται το αυτί στο να αντιληφθεί περαιτέρω αύξησή της, απαιτώντας όλο και μεγαλύτερες αυξήσεις της ακουστικής πίεσης. Πειραματικά έχει βρεθεί, και είναι καθολικά δεκτό, ότι απαιτείται αύξηση της ακουστικής πίεσης κατά 3db (χίλιες φορές!) προκειμένου το αυτί να αντιληφθεί διπλασιασμό της έντασης.

Νίκος
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 10 July 2009 :  14:48:58  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
και για να το απλοποιήσω ακόμη περισσότερο:
Υπάρχει η ακουστική Ισχύς (power) και ακουστική πίεση (pressure).
H ακουστική Ισχύς (power) είναι πρακτικά ο θόρυβος του μηχανήματος, μετρημένος πάνω στο μηχάνημα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηχοαποσβέσεις.
Η ακουστική πίεση (pressure) εξαρτάται από την απόσταση του οργάνου μέτρησης από το μηχάνημα, τον χώρο που γίνεται η μέτρηση και την ηχοαποσβεστικότητα του (πχ. άλλο ανοιχτος χώρος, άλλο δωμάτιο κενό και άλλο δωμάτιο με κουρτίνες, μοκέτα και έπιπλα).
Το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται την πίεση (pressure). Επειδή όμως στα φυλλαδια των εταιρειών ο χώρος μέτρησης μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, πρέπει να δεις την ακουστική ισχύ (power) των μηχανημάτων για να συγκρίνεις σωστά.
Και ναι 3db διαφορά (πχ 60 db με 57db) σημαίνει ότι, αν παρεις το μηχάνημα των 60db είναι σαν να έχεις δύο μηχανήματα των 57db.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 10 July 2009 :  15:18:31  Show Profile  Reply with Quote
Οπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Παναγιώτης, η μετρούμενη ακουστική πίεση εξαρτάται από έναν αριθμό από παράγοντες, με την απόσταση να είναι ένας από τους σημαντικότερους (μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή). Αν δεν κάνω λάθος, η προτυποποιημένη μέτρηση, βάσει της οποίας αναφέρεται η στάθμη θορύβου από τους κατασκευαστές, πραγματοποιείται στο ένα μέτρο από την πηγή (το μηχάνημα). Οσο δε για τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρρεάζουν, και πάλι αν δεν κάνω λάθος, το πρότυπο προδιαγράφει οι μετρήσεις να γίνονται σε ανηχοϊκό θάλαμο (καθόλου αντανακλάσεις). Προφανώς βέβαια σε ένα πραγματικό χώρο, που υπάρχουν αντανακλάσεις, η στάθμη θορύβου θα είναι μεγαλύτερη.

Νίκος
Go to Top of Page

Panagiotis Skantzikas
Junior Member

Greece
325 Posts

Posted - 15 July 2009 :  14:01:52  Show Profile  Visit Panagiotis Skantzikas's Homepage  Reply with Quote
οι προτυποποιημένες μετρήσεις εξαρτώνται από το είδος του μηχανήματος.
Πχ. FCU μετράται σε ανηχοϊκό θάλαμο, αλλά ψύκτης σε free field.
Οι διάφορες εταιρείες δίδουν την ισχύ αλλά όσον αφορά την πίεση αναφέρουν στα φυλλάδια ότι "γουστάρουν".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γνωστή εταιρεία (ας μην πούμε το όνομα) δηλώνει διαφορά πίεσης με ισχύ για τα Fan Coils της γύρω στα 20 db, θεωρώντας δωμάτιο με μοκκέτες, κουρτίνες κλπ που απορροφούν τον ήχο.
Το αναφέρω γιατί η συνήθης και λογική διαφορά ισχύος με πίεση είναι γύρω στα 9db.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
Ο Μαρξ πέθανε...
Go to Top of Page

mnls
Starting Member

68 Posts

Posted - 21 July 2009 :  11:41:09  Show Profile  Visit mnls's Homepage  Reply with Quote
καλημερα και ειμαι στην τελικη ευθεια της επιλογης
ετοιμοι στο νημα του τερματισμου ειναι δυο
ενας Ιαπωνας στην καταγωγη που μπορει ομως να εχει κατασκευαστει σε πολλες χωρες(ακομα και Κινα) και ενας 100% Γερμανος που κατασκευαζεται μονο στη Γερμανια.
και οι δυο ειναι ινβερτερ
και οι δυο αποτελουνται απο 2 μοναδες(εσωτερικη και εξωτερικη)
και οι δυο εχουν κοντρολερ που μπορει να διαχειριστει και αλλες πηγες ενεγρειας(π.χ τζακι,ηλιακα )
ο Γερμανος ειναι πιο ησυχος (46 ντεσιμπελ) εναντι του Ιαπωνα που φωνασκει πιο πολυ(64 ντεσιμπελ)
και τωρα στην πιο ουσια και στο διαταυτα
ο ενας μηχανικος(φιλος του Ιαπωνα) μου δινει ως καταλληλο μηχανημα για το μερος μου αντλια ισχυος 14kw στη θερμανση και 17,3kw στη ψυξη.
ο αλλος τωρα (φιλος του Γερμανου) μου δινει 10,2kw στη θερμανση και 8,1kw στη ψυξη.
πως γινεται να μελετανε το ιδιο πραγμα και να βγαζουν διαφορετικες απαιτησεις???
και παμε και στο οικονομικο
ο Ιαπωνας θελει για την αφεντια του(εσωτερικη μοναδα) την γυναικα του (εξωτερικη μοναδα) και για την πεθερα του(που ειναι χοντρη σαν δεξαμενη ζεστου νερου 300λιτρων) το ποσο των 10000 ευρω + 180 ευρω για ψυκτικη εγκατασταση και μου δηλωσε οτι δεν χρειαζεται τιποτα αλλο.
ο Γερμανος αντιθετα εκτος απο την αφεντια του και την γυκαικα του μου φορτωνει και ενα καρο παρελκομενα οπως μειωτης πιεσης,κλειστο δοχειο διαστολης,βαλβιδα ασφαλειας,κυκλοφορητης ανακυκλοφοριας,αυτοματο πληρωσεως κλειστο δοχειο διαστολης,μερικες τριοδες,μερικους κυκλοφορητες,βαλβιδες αντεπιστροφης και την χοντρη πεθερα του(500 λιτρα)που την φωναζει δοχειο αδρανειας,και θελει το κατι παραπανω,και συγκεκριμενα 12500 ευρω(συμπεριλαμβανομενης της εργασιας).
και τωρα η απορια μου.οι τιμες σας φαινονται κανονικες??τσιμπημενες??χαμηλες??
πως μπορω να ξερω ποιος μηχανικος εκανε σωστοτερη μελετη και αντιστοιχα ποιες ειναι οι πραγματικες αναγκες του χωρου μου??
καθε αλλο σχολιο ,απορια ερωτηση ,διευκρινιση δεκτα με ενθουσιασμο

υ.γ:παντως οτι και να γινει την πεθερα θα την παρω

Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 21 July 2009 :  11:57:14  Show Profile  Reply with Quote
Δεν μπορώ να ξέρω ποιός από τους δύο έκανε σωστότερη μελέτη των αναγκών σου - σαφώς η διαφορά προβληματίζει, αλλά μπορεί να μπαίνουν και άλλες παράμετροι μέσα. Π.χ. μπορεί και του Ιάπωνα η μελέτη να έβγαζε ανάγκες πιο κοντά στου Γερμανού, αλλά να μην έχει πιο μικρό μηχάνημα, ή για κάποιο λόγο να θέλει να ξεφορτωθεί ένα μεγαλύτερο. Μια εικασία είναι βέβαια μόνο, δεν μπορώ να ξέρω, ούτε θέλω να κατηγορήσω κανένα, απλά προσπαθώ να καταδείξω ότι η ποιότητα της μελέτης δεν αντικατοπτρίζεται απαραίτητα στην πρόταση.
Για τις τιμές επίσης δεν μπορώ να σου πω τίποτα, καθώς είμαι πιο άσχετος από εσένα.
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η πρόταση του Γερμανού φαίνεται πιο πλήρης και δουλεμένη, καθώς μαζί με τη γυναίκα και την πεθερά σου έχει βάλει και τα παρελκόμενα (ωτοασπίδες, τσιρότα κλπ), ενώ με του Ιάπωνα την πρόταση ή θα τα πληρώσεις έξτρα, ή κάποια θα παραλειφθούν, με παραχωρήσεις στην τελική λειτουργικότητα.

Νίκος
Go to Top of Page

DDD
Senior Member

Greece
1732 Posts

Posted - 21 July 2009 :  13:31:16  Show Profile  Reply with Quote
O Γερμανός διαθέτει σύστημα νερού ενώ ο Ιάπωνας σύστημα άμεσης εκτόνωσης. Ετσι το κατάλαβα τουλάχιστον. Συνεπώς ο Γερμανός λογικό είναι να θέλει κάποια παρελκόμενα παραπάνω, έτσι είναι πάντα στα συστήματα νερού. Επίσης τα συστήματα νερού θέλουν μία πιο καλή συντήρηση και ίσως πιο δαπανηρή χωρίς όμως να είναι και οι διαφορές τεράστιες, ενστικτωδώς το λέω αυτό, δεν έχω βάλει το χαρτί και το μολύβι κάτω. Ρώτησέ τα όλα αυτά και ίσως να έχεις καλύτερη εικόνα για το καθένα.
Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 21 July 2009 :  14:42:17  Show Profile  Visit peris's Homepage  Reply with Quote
ρώτα και στην http://www.iklima.gr/GR/index.php που σίγουρα θα ξέρουν να σου πούν κάτι παραπάνω, αλλά δεν βλάπτει να πάρεις και μια 3η γνώμη.

Περικλής
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ © 2000 monachos Go To Top Of Page
This page was generated in 0.58 seconds. Snitz Forums 2000