ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ
Home | Profile | Active Topics | Active Polls | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 2. Τεχνικά Forum.
 Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
 σώματα θέρμανσης χαλκού
 Forum Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 01 December 2008 :  10:50:08  Show Profile
έχουν πέσει στην αντίληψή μου κάτι σώματα χαλκού από ελληνική εταιρία με βιομηχανικό design. η εταιρία δίνει 30 χρόνια εγγύηση αλλά θε ήθελα να ρωτήσω ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήμτα του χαλκού ωσ υλικό σε σχέση με τα συμβατικά σώματα?

oso skotadi i zoi moy rixnei toso fos ego tha rixno sto skotadi tis

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 01 December 2008 :  13:27:48  Show Profile
Θεωρητικά έχεις καλύτερη θερμική αγωγιμότητα (άρα ευκολότερη μεταφορά από το νερό στο χώρο), δεν έχεις διάβρωση, και γλυτώνεις τα ηλεκτρολυτικά φαινόμενα αν έχεις δίκτυο χαλκού.
Στον αντίποδα, φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ ακριβότερα.
Απο κει και πέρα, μπορεί να υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη σχεδίαση, όπως όγκος σώματος ανά KW, περιεχόμενο νερό, ποσοστό αποδιδόμενης θερμότητας από ακτινοβολία/μεταφορά, αισθητικό κλπ. κλπ.
Πάντως τα σώματα χαλκού δεν είναι καινούργια ιστορία, αλλά το μερίδιο αγοράς τους ήταν πάντα ελάχιστο - πιθανότατα με την τιμή να παίζει τον πρώτο ρόλο.

Νίκος
Go to Top of Page

DDD
Senior Member

Greece
1732 Posts

Posted - 01 December 2008 :  14:57:27  Show Profile
quote:
Originally posted by nyannaco

Θεωρητικά έχεις καλύτερη θερμική αγωγιμότητα (άρα ευκολότερη μεταφορά από το νερό στο χώρο), δεν έχεις διάβρωση, και γλυτώνεις τα ηλεκτρολυτικά φαινόμενα αν έχεις δίκτυο χαλκού.

ΟΚ αλλά με τον λέβητα τι γίνεται? Και άντε πες ότι έχεις μαντέμι, με τον χαλύβδινο?

Χωρίς να το έχω πολυψάξει, τα χάλκινα δεν θα είναι σχετικά ευπαθή εν σχέση με τα κλασικά? Παίζει ρόλο και το πάχος βέβαια.Με επιφύλαξη μιλώ, μπορεί να μην είναι μειονέκτημα.
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 01 December 2008 :  15:15:55  Show Profile
Αν έχεις χάλκινο δίκτυο, στις συνδέσεις των σωμάτων έχεις χαλκό (+ μπρούτζο) με χαλκό, οπότε ΟΚ.
Στο λέβητα ούτως ή άλλως χαλκό με σίδερο θα έχεις, ανεξαρτήτως σωμάτων.
Αν δεν κάνω λάθος, τα ηλεκτρολυτικά φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα στη γειτονιά της διεπαφής χαλκού - σίδερου. Αν κάνω, διορθώστε με για να μη μένουν λάθος εντυπώσεις.

Οσο για την αντοχή στο χρόνο, ούτε εγώ το έχω ψάξει, αλλά αν έχεις αφιλτράριστο νερό με σωματίδια και υψηλές ταχύτητες νερού, φαντάζομαι ότι τα χάλκινα θα έχουν μάλλον υψηλότερη ευπάθεια από τα χαλύβδινα.

Νίκος
Go to Top of Page

Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts

Posted - 01 December 2008 :  21:17:57  Show Profile  Visit Pirate's Homepage
Κωνσταντίνα έχεις δει κάτι συγκεκριμένο σε σώμα; Δεν μιλώ για κρεμάστρες στα μπάνια φυσικά. Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο ή πόσταρε κάποια φωτογραφία ή κάνε μας κάποιο link ώστε να το δούμε και να το συζητήσουμε.

Όσο για το αν έχει ηλεκτρολυτικό πρόβλημα ο χαλκός δεν τίθεται τέτοιο θέμα διότι κατά την ηλεκτροχημική σειρά τοων μετάλλων ο χαλκός είναι αρκετά ασφαλής, περισσότερο του μπρούντζου και ακριβώς κάτω από τον Ag (ασήμι) μάλιστα!
Τώρα για τον λέβητα το πρόβλημα δεν είναι νέο. Ας αντιμετωπισθεί όπως αντιμετωπίζεται και μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα όταν βάζουμε fan-coils, έχουμε χάλκινα σώματα. Είναι παλιό το «πρόβλημα». Το βάζω σε εισαγωγικά διότι έχω 22 χρόνων εγκαταστάσεις με χαλύβδινους λέβητες, με fan-convectors, δίχως ανοδικές προστασίες και τέτοια τζάτζαλα-μάντζαλα (δεν τα θέλω με τίποτα) και οι οποίες λειτουργούν άψογα! Δεν ξέρω αν θα μου ηλεκτρολύσουν τον λέβητα εκεί γύρω στο 2030 αλλά όταν θα γίνει αυτό, τότε φυσικά θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Edited by - Pirate on 01 December 2008 21:25:25
Go to Top of Page

gregori
Moderator

Greece
4393 Posts

Posted - 01 December 2008 :  21:32:03  Show Profile  Visit gregori's Homepage
Νομίζω ότι μιλάει για αυτα....
Τα έχω τοποθετήσει σε 2-3 δουλειές....

www.udravlikos.gr

Edited by - gregori on 01 December 2008 21:32:28
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  09:50:08  Show Profile
ακριβώς γιαυτά μιλάω που πόσταρε(ώραια λέξη) ο gregori... η εταιρία δίνει εγγύηση 30 χρόνια ..είναι ενδεικτικό αυτό ότι η αντοχή τους είναι μεγαλύτερη των συμβατικών...από ότι κατάλαβα ζεταίνονται πιο γρήγορα και αργούν να κρυώσουν αφού δέχονται πιο εύκολα τη θερμοκρασία του νερού...καλά δε κατάλαβα?...η διαφορά τους στη τιμή είναι ένα 20% περίπου....αυτό που δεν κατάλαβα είναι ότι αν έχεισ σώματα χαλκού πρέπει να κάνεισ κάτι διαφορετικό στην εγκατάσταση?

Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 02 December 2008 :  09:57:40  Show Profile  Visit peris's Homepage
quote:
Originally posted by konsantina

ακριβώς γιαυτά μιλάω που πόσταρε(ώραια λέξη) ο gregori... η εταιρία δίνει εγγύηση 30 χρόνια ..είναι ενδεικτικό αυτό ότι η αντοχή τους είναι μεγαλύτερη των συμβατικών...από ότι κατάλαβα ζεταίνονται πιο γρήγορα και αργούν να κρυώσουν αφού δέχονται πιο εύκολα τη θερμοκρασία του νερού...καλά δε κατάλαβα?...

ΩΧ, ΩΧ, ΩΧ...Τώρα θα σε περιλάβει ο Πλοηγός μας να δεις τι έχεις να πάθεις με τέτοια που λές
quote:

αυτό που δεν κατάλαβα είναι ότι αν έχεισ σώματα χαλκού πρέπει να κάνεισ κάτι διαφορετικό στην εγκατάσταση?

Περικοπές...

Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  09:59:30  Show Profile
Αν ζεσταίνονται πιο γρήγορα τότε θα κρυώνουν και πιο γρήγορα. Η θερμική αγωγιμότητα και η θερμοχωρητικότητα είναι δεδομένες για το υλικό, και ανεξάρτητες της κατεύθυνσης μεταβολής της θερμοκρασίας (τουλάχιστον για το εύρος μεταβολής της θερμοκρασίας που συζητάμε).

Οσο για τον αν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα στην εγκατάσταση, θα αφήσω να μιλήσουν οι πιο ειδικοί, όπως ο Γρηγόρης που τα έχει δουλέψει.

Νίκος
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  10:20:47  Show Profile
quote:
Originally posted by peris

quote:

ακριβώς γιαυτά μιλάω που πόσταρε(ώραια λέξη) ο gregori... η εταιρία δίνει εγγύηση 30 χρόνια ..είναι ενδεικτικό αυτό ότι η αντοχή τους είναι μεγαλύτερη των συμβατικών...από ότι κατάλαβα ζεταίνονται πιο γρήγορα και αργούν να κρυώσουν αφού δέχονται πιο εύκολα τη θερμοκρασία του νερού...καλά δε κατάλαβα?...

ΩΧ, ΩΧ, ΩΧ...Τώρα θα σε περιλάβει ο Πλοηγός μας να δεις τι έχεις να πάθεις με τέτοια που λές
quote:

αυτό που δεν κατάλαβα είναι ότι αν έχεισ σώματα χαλκού πρέπει να κάνεισ κάτι διαφορετικό στην εγκατάσταση?

Περικοπές...

Περικλής

τι είπα ρε παιδια? μη με ανχώνεται έτσι?

Go to Top of Page

Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts

Posted - 02 December 2008 :  11:10:41  Show Profile  Visit Pirate's Homepage
quote:
τι είπα ρε παιδια? μη με ανχώνεται έτσι?

Εντάξει κουλάρησε! Τίποτα δεν είπες. Απλά έκανες μία ερώτηση. Απλά Ο Περικλής επειδή γνωρίζει την απάντηση και σκέφτηκε τι θα γινότανε μερικούς μήνες πριν αν έκανε την ερώτηση αυτή οιοσδήποτε άλλος συνάδελφος, ίσως του την έπεφτα με αυστηρό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ μαλάκωσα μέσα σ' αυτό το forum και έμαθα να ακούω όλες τις απορίες αλλά και τις διαφωνίες δίχως περιττά επιφωνήματα. Αν πας μερικούς μήνες πριν θα καταλάβεις τι σου λέω και τι εννοούσε ο Περικλής ο οποίος φαίνεται δήθεν κακός στα γραπτά αλλά είναι από τα καλύτερα παιδιά! Στο διαβεβαιώνω, και μη σε τρομάζουν τα σχόλιά του μερικές φορές.

Κωνσταντίνα, ο χαλκός όπως θα δεις είναι ευθερμαγωγός (έχει πολύ μεγάλο λ) σε σχέση με τον χάλυβα που είναι φτιαγμένα τα άλλα γνωστά σώματα. Αυτό όμως ποσώς μας ενδιαφέρει! Ο λόγος είναι ότι αν συγκρίνουμε δύο σώματα ένα χάλκινο και ένα χαλύβδινο που από μέσα τους περνά νερό της ίδιας θερμοκρασίας π.χ. 60°, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε τις εξωτερικές θερμοκρασίες που έχει η πλάκα και στις δύο περιπτώσεις. Το θέμα μοιάζει με το άλλο με τα κ και ας το κάνουμε σαν άσκηση!
Τώρα όμως θα με κρεμάσει από το μπαλκόνι της Βασ. Σοφίας ο εργολάβος και πρέπει να φύγω άμεσα γιατί θα έλθει ο γκαζάς για άναμα και πρέπει να είμαι εκεί. Θα το συνεχίσουμε αυτό το ενδιαφέρον θέμα αργότερα...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Go to Top of Page

Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts

Posted - 02 December 2008 :  18:31:13  Show Profile  Visit Pirate's Homepage
Χα! Άτιμε moderator! Τώρα το είδα το νέο nick-name μου. Από αεροπειρατής έγινα πλοηγός! Και στη γνώση μάλιστα! Δεν θα ξαναβρεθούμε; Θα δεις τι έχεις να πάθεις...
Θα υποχρεωθείς να πιεις 10 καραφάκια ούζο!

Είδα και το δικό σου νέο nick! Να το ξέρουμε άμα χρειασθούμε τίποτε ρευστό που θα απευθυνθούμε!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Edited by - Pirate on 02 December 2008 18:35:26
Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 02 December 2008 :  18:58:12  Show Profile  Visit peris's Homepage
quote:
Originally posted by Pirate

Είδα και το δικό σου νέο nick! Να το ξέρουμε άμα χρειασθούμε τίποτε ρευστό που θα απευθυνθούμε!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Στον κύριο που έχει το πακέτο...

Και στη συνάδελφό του που λόγω ταλέντου θα πάει μπροστά...

Πάντως εγώ μια φορά ακριβολογώ με το nick μου

Περικλής
Go to Top of Page

CONSTANTINOS
Advanced Member

Greece
3497 Posts

Posted - 02 December 2008 :  19:02:20  Show Profile
quote:
Originally posted by peris

Περικλής

Πήρες δουλειές από παραθαλάσσια μοναστήρια;

Με εκτίμηση.
Κώστας.
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:01:30  Show Profile
θα τολμήσω να σκεφτώ δυνατά κι ελπίζω να μη μεδιαγράψετε και να δικαιολογήσετε την απειρία μου... σκέφτηκα λοιπό με το φτωχό μυαλό μου ( είδες καπετάνιο για ξανθό δεν είπα τίποτα) σκέφτηκα λοιπόν ότι αφού ο χαλκός είναι θερμικά πιο αγώγιμος άρα σίγουρα ζεσταίνεται και κρυώνει πιο γρήγορα αυτό που με προβλημάτησε όμως είναι ότι ένα υλικό που είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας δε σημαίνει ότι θα ζεσταίνεται πιο εύκολα με μικρότερες θερμοκρασίες? αν σταματήσουν να λειτουργουν τα καλοριφέρ μας τότε η θερμοκρασία του νερού θα αρχίσει να πέφτει..στη διάρκεια της πτώσης λοιπόν ο χαλκός δε θα θερμαίνεται πιο εύκολα? δε θα έρθει ένα σημείο λοιπόν που η θερμοκρασία του νερού που θα ειναι ζεστό ακόμα δεν θα είναι επαρκης να ζεστάνει το συμβατικό σώμα αλλά το χάλκινο ως θερμικα πιο αγωγιμο θα παίρνει ακόμα θερμότητα από το νερό κα θα έχει μια μεγαλύτερη θερμοκρασία από το συμβατικο? και σκέφτομαι λοιπόν μήπως διατηρήται για περισσοτερη ωρα ζεστο....δεν ξέρω αν έγινα κατανοητη αλλά αυτό προβληματησε το απειρο και αδουλευτο σε αυτό το τομέα μυαλό μου...

Go to Top of Page

gregori
Moderator

Greece
4393 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:17:31  Show Profile  Visit gregori's Homepage
Το σώμα που βλέπεις στην φωτογραφία δεν είναι όλο χάλκινο...
Εσωτερικά έχει σωλήνες χαλκού φαντάσου κάτι σαν πετσετοκρεμάστρα αλλά κάθετες σωλήνες αν θυμάμαι καλά.
Το εξωτερικό μέρος, ο καθρέφτης ας τον πούμε, νομίζω ότι είναι απο αλουμίνιο ή κράμα αλουμινίου και δεν περιέχει νερό.

www.udravlikos.gr

Edited by - gregori on 02 December 2008 20:18:27
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:23:16  Show Profile
δεν ξέρω αν μιλαμε για την ίδια εταιρία , οπτικά παντως είναι ίδια...και τα διαφημίζει ως σώματα χαλκού και για να πω την αλήθεια θεώρησα ότι είναι και το εξωτερικό και όχι μόνο εσωτερικά τώρα που μου το είπες όμως θα το ψαξω αύριο... thanks

Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:23:26  Show Profile
Κωνσταντίνα, ας δοκιμάσουμε μια διαφορετική οπτική γωνία... έστω δύο ίδιες κατά τα άλλα εγκαταστάσεις, η Α με χαλύβδινα σώματα και η Β με χάλκινα (ίδιας ισχύος). Σενάρια (που αρέσουν και στον Καπετάνιο):

1ο: ο ΘΧ έκοψε, ο καυστήρας έσβησε, ο κυκλοφορητής συνέχισε μέχρι κάποια θερμοκρασία (45C ?) για να αποθερμάνει το λέβητα
Αφού εσβησε ο καυστήρας και όσο ακόμα λειτουργεί ο κυκλοφορητής, το νερό της εγκατάστασης έχει ακόμα κάποια θερμότητα, την οποία αποδίδει κατά ένα μέρος στο λέβητα και τις σωληνώσεις (απώλειες), και κατά ένα άλλο μέρος στα σώματα. Το πρώτο γίνεται με τον ίδιο ρυθμό ίδιο και στις δύο εγκαταστάσεις (για δεδομένες θερμοκρασίες). Το δεύτερο, αποδίδεται γρηγορότερα στο χώρο μέσω των σωμάτων στην εγκατάσταση Β, λόγω μεγαλύτερης θερμικής αγωγιμότητας του χαλκού. Τα σώματα στη Β τελικά θα κρυώσουν πιο γρήγορα κατά τη φάση της αποθέρμανσης.

2ο: (ισχύει και για το πρώτο, αφού σταματήσει ο κυκλοφορητής): Ο κυκλοφορητής σταμάτησε, και το νερό είναι πλέον στάσιμο μέσα στα σώματα, σε κάποια θερμοκρασία Χ, μεγαλύτερη από του χώρου. Εστω ότι οι δύο τύποι σωμάτων έχουν την ίδια χωρητικότητα νερού για την ίδια ισχύ, άρα το νερό που περιέχουν έχει να αποδώσει το ίδιο ποσό θερμότητας. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι ο χαλκός έχει μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα, και γι'αυτό θα αποδώσει αυτή τη θερμότητα στο χώρο ταχύτερα, άρα και θα κρυώσει νωρίτερα. Αν τώρα έχει και λιγότερο περιεχόμενο νερό, τότε θα κρυώσει ακόμα γρηγορότερα!

Συνοψίζοντας: από τη στιγμή που σβήνει ο καυστήρας, με το νερό στην εγκατάσταση σε θερμοκρασία Α και θερμοκρασία χώρου Β, το ποσό της θερμότητας που έχει ακόμη να αποδώσει το νερό (όλο αν κινείται ή το περιεχόμενο των σωμάτων αν δεν κινείται) είναι δεδομένο, και εξαρτώμενο από τη διαφορά Α-Β και τον όγκο του νερού (ακριβέστερα, τη μάζα του). Αυτό που μεσολαβεί μεταξύ του νερού και του χώρου, και το οποίο πρέπει να "διαπεράσει" η θερμότητα, είναι το υλικό των σωμάτων. Οσο πιο αγώγιμο θερμικά, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η "διάβαση".

Νίκος

Edited by - nyannaco on 02 December 2008 20:30:33
Go to Top of Page

gregori
Moderator

Greece
4393 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:27:59  Show Profile  Visit gregori's Homepage
Νίκο δεν περιέχουν πολύ νερό αυτά τα σώματα.
Πολύ λίγο θα έλεγα...Χωρίς να λέω ότι αυτό είναι καλό ή κακό.

www.udravlikos.gr
Go to Top of Page

gregori
Moderator

Greece
4393 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:31:24  Show Profile  Visit gregori's Homepage
Αυτά τα σώματα είναι της Solson...
Είναι αρκετά γνωστή εταιρία για τις χάλκινες πετσετοκρεμάστρες...
Είναι Ελληνική εταιρία όπου σου κατασκευάζει πετσετοκρεμάστρες κατα παραγγελία σε διαστάσεις που επιθυμείς και αναμονές εκεί που επιθυμείς...

www.udravlikos.gr

Edited by - gregori on 02 December 2008 20:32:49
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:33:06  Show Profile
quote:
Νίκο δεν περιέχουν πολύ νερό αυτά τα σώματα.

Γρηγόρη, το φανταζόμουνα.
Αρα, πολύ απλά, μικρότερη θερμική αδράνεια σε όλο το σύστημα! Το (λιγότερο) νερό θα ζεσταθεί πιο γρήγορα στο άναμμα, τα σώματα βέβαια το ίδιο, και θα κρυώσουν και πιο γρήγορα στο σβήσιμο, αποδίδοντας και λιγότερη θερμότητα μετά από αυτό.

Νίκος

Edited by - nyannaco on 02 December 2008 20:35:24
Go to Top of Page

DDD
Senior Member

Greece
1732 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:40:32  Show Profile
Για δεδομένη ισχύ από λέβητα και ίδια επιφάνεια σώματος και θερμοκρασία του χώρου σταθερή πχ 20C, η θερμοκρασία εισόδου του νερού στο σώμα θα είναι μικρότερη αλλά πόσο μικρότερη? Αξίζει? Για υπολόγισε το.
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:43:34  Show Profile
αγαπητε Νίκο ομολογώ ότι η οπτική σου γωνία ήταν αμβλεια και με βοήθησε να δω καλύτερα. βέβαια έιναι άσχημο να διαπιστώνω πόσο επιφανειακά σκέφτομαι αλλά τουλάχιστον είναι ενθαρυντικό για μένα που άρχισα να σκέφτομαι.. το παράδειγμα σου ήταν πραγματικά πολύ εύστοχο και κατάλαβα τι εννοείς...ο καπετάνιος έκανε σχολή μου φαίνεται...το πολυτεχνειο κρητης μπορεί να με έκανε μηχανικό αλλά εξειδικευεση στο τομέα της θέρμανσης θα πάρω από αυτό το forum μου φαίνετε. ..ελπίζω να μη ρίχνω πολύ το επίπεδό σας αλλά πραγματικά μόνη μου θα ήταν πολύ δύκολο να αρχίζω να ξεκαθαρίζω όλα αυτό το μπάχαλο που υπάρχει στο μυαλό μου...απολογούμε λίγο για την ημιμάθειά μου αλλά τί να κάνω όταν ήταν να επιλέξω επιστήμη υλικών ή ανάλυση αποφάσεων δίαλεγα το δεύτερο γιατί για αλλου πήγαινα και αλλού η ζωή με πάει...

πάντως ευχαριστώ πολυ

Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:47:55  Show Profile
Κωνσταντίνα, αν αυτό σε κάνει να νοιώθεις λίγο καλύτερα, εγώ είμαι ηλεκτρολόγος μηχ/κός, και τελειώνοντας τη σχολή δεν ήξερα απολύτως τίποτα για θέρμανση! Τα λίγα που ξέρω ήρθαν από διάβασμα (δεν είχαμε και internet τότε), ενασχόληση και - το μεγαλύτερο μέρος - από αυτό εδώ το forum! Επομένως μην απογοητεύεσαι

Νίκος
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:51:54  Show Profile
quote:
Originally posted by DDD

Για δεδομένη ισχύ από λέβητα και ίδια επιφάνεια σώματος και θερμοκρασία του χώρου σταθερή πχ 20C, η θερμοκρασία εισόδου του νερού στο σώμα θα είναι μικρότερη αλλά πόσο μικρότερη? Αξίζει? Για υπολόγισε το.

Δημήτρη εδώ σε έχασα λίγο. Γιατί; Μήπως εννοούσες τη θερμοκρασία εξόδου από το σώμα; Μεγαλύτερη αγωγιμότητα σώματος -> μεγαλύτερο Δt μου κολλάει μάλλον καλύτερα.
Επίσης δεν κατάλαβα τί ρωτάς αν αξίζει. Εχω την εντύπωση ότι τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου τύπου σωμάτων είναι μάλλον αισθητικά ακι αρχιτεκτονικά (μικρότερος όγκος σωμάτων;) παρά μηχανολογικά. Τί να υπολογίσουμε;

Νίκος
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  20:54:25  Show Profile
quote:

Κωνσταντίνα, αν αυτό σε κάνει να νοιώθεις λίγο καλύτερα, εγώ είμαι ηλεκτρολόγος μηχ/κός, και τελειώνοντας τη σχολή δεν ήξερα απολύτως τίποτα για θέρμανση! Τα λίγα που ξέρω ήρθαν από διάβασμα (δεν είχαμε και internet τότε), ενασχόληση και - το μεγαλύτερο μέρος - από αυτό εδώ το forum! Επομένως μην απογοητεύεσαι

Νίκος

Νίκο μου ομολογώ ότι είναι ένα φως στο τούνελ μόνο που το τούνελ είναι πολύ μακρύ και εγώ το διασχίζω έρποντας...

Go to Top of Page

miltos
Moderator

Greece
3131 Posts

Posted - 02 December 2008 :  21:02:30  Show Profile
Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί το υλικό του σώματος, ή τουλάχιστον μόνο αυτό, αλλά κυριότερα αυτό που παίζει ρόλο είναι το σχέδιο (όχι από άποψη design, αλλά από άποψη μετάδοσης θερμότητας).

Αρχικά να πω πως γνώμη μου είναι ότι για ένα panel αν αλλάζαμε το χάλυβα με χαλκό ελάχιστα ως καθόλου θα επηρεαζότανε η απόδοσή του. Αν φανταστούμε μια λαμαρίνα πάχους 1.25mm που από τη μια μεριά έχει νερό και από την άλλη αέρα, έχουμε σε σειρά 3 αντιστάσεις:

α)συναγωγής από το νερό στο μέταλλο, που είναι σχεδόν μηδέν
β)αγωγιμότητας του μετάλλου, πάλι κοντά στο μηδέν για τόσο λεπτό πάχος
γ)συναγωγής και ακτινοβολίας του μετάλλου στον αέρα και τις επιφάνειες

Από αυτές η πιο μεγάλη είναι η γ, και είναι αυτή που καθορίζει όλο το φαινόμενο.

Ένα σώμα όμως δεν είναι μια λαμαρίνα με νερό από τη μία και αέρα από την άλλη. Έχει αυλούς όπου ρέει το νερό, που μεταδίδουν τη θερμότητα στον χώρο. Οι αυλοί ενώνονται με λαμαρίνα, στην οποία μεταδίδουν την θερμότητα και αυτή με τη σειρά της τη μεταδίδει στον αέρα. Έχει και το μαίανδρο.

Αν λοιπόν φτιάχαναμε ένα panel από χαλκό η διαφορά θα ήταν εντονότερη στα παραπάνω τμήματα (έλασμα μεταξύ των αυλών και μαίανδρος) και όχι στο τμήμα με τους αυλούς όπου η θερμότητα περνάει κάθετα την λεπτή λαμαρίνα.

Και τώρα πάμε στα σώματα της Κωνσταντίνας.... Αυτά φαίνονται να έχουν ένα συλλέκτη πάνω και έναν κάτω, που ενώνονται από όρθιες σωλήνες. Στην εξωτερική τους επιφάνεια έχουν επίπεδα ελάσματα που μάλον συνδέονται (πως?) με τις όρθιες ή και τις οριζόντιες σωλήνες. Δηλαδή καμιά σχέση με τα panel. Δεν μπορούμε να εκτιμίσουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά εξετάζοντας μόνο το υλικό.

Αλλά Κωνσταντίνα γιατί προβληματίζεσαι; Υπάρχουν πίνακες με αποδόσεις; Αν ναι, και αν είναι αξιόπιστοι, ξεμπέρδεψες με την εκλογή του σώματος.

Από κει και πέρα αν θες να δεις αν τα σώματα κρυώνουν αργά ή γρήγορα κάνε το εξής. Βρες ένα panel και ένα χάλκινο σώμα που θα ταίριαζαν σε ένα χώρο, με βάση τις θερμίδες. Ακόμα δες το περιεχόμενο κάθε σώματος σε νερό και τη μάζα του μετάλλου. Αν θυμάμαι καλά ένα 8kg χάλυβα ισοδυναμούν από άποψη θερμοχωρητικότητας με 1 kg νερό. Άρα μπορείς να βρεις την ισοδύναμη ποσότητα νερού για ένα panel. Βρες πόσα Kg χαλκός αντιστοιχούν σε ένα Kg νερό και έχεις και την ισοδύναμη ποσότητα νερού για τα χάλκινα. Όποιο σώμα έχει πιο μεγάλη ισοδύναμη ποσότητα νερού κρυώνει πιο αργά και ζεσταίνεται πιο αργά.

Το παραπάνω νομίζω ότι είναι αρκετά ακριβές όσο αφορά την ψύξη του σώματος και λιγότερο ακριβές όσο αφορά την θέρμανση. Έχει μέσα παροδοχές όπως ότι θα είναι το ίδιο ζεστό το νερό και το μέταλλο κλπ...

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  21:15:36  Show Profile
quote:
Originally posted by miltos

Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί το υλικό του σώματος, ή τουλάχιστον μόνο αυτό, αλλά κυριότερα αυτό που παίζει ρόλο είναι το σχέδιο (όχι από άποψη design, αλλά από άποψη μετάδοσης θερμότητας).

Ξεκάθαρο! Γι'αυτό μίλησα για σύγκριση σωμάτων ίδιας ισχύος.
quote:

Αν λοιπόν φτιάχαναμε ένα panel από χαλκό η διαφορά θα ήταν εντονότερη στα παραπάνω τμήματα (έλασμα μεταξύ των αυλών και μαίανδρος) και όχι στο τμήμα με τους αυλούς όπου η θερμότητα περνάει κάθετα την λεπτή λαμαρίνα.

Και εδώ συμφωνούμε. Να διευκρινίσουμε επομένως ότι με τον όρο "αγωγιμότητα" δεν εννοούμε τόσο του υλικού αυτού καθ'αυτό, αλλά κυρίως τη συνολική αγωγιμότητα από το νερό στον αέρα του χώρου. Ο καθοριστικός παράγοντας εδώ είναι η αγωγιμότητα μεταξύ αυλών/σωλήνων και μαιάνδρων, ή ό,τι τελος πάντων διαμόρφωση πτερυγίων χρησιμοποιεί το σώμα.

Νίκος
Go to Top of Page

miltos
Moderator

Greece
3131 Posts

Posted - 02 December 2008 :  21:22:26  Show Profile
Τελικά αν ξέρουμε ισχύ και θερμοχωρητικότητα ενός σώματος τι μας νοιάζει από τι υλικό είναι φτιαγμένο;

Edited by - miltos on 02 December 2008 21:30:29
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  21:32:17  Show Profile
quote:
Originally posted by miltos

Τελικά αν ξέρουμε ισχύ και θερμοχωρητικότητα ενός σώματος τι μας νοιάζει από τι υλικό είναι φτιαγμένο;

Θερμικά δεν μας νοιάζει. Είπα ήδη ότι κατά τη γνώμη μου τα κριτήρια επιλογής είναι μη μηχανολογικά.
Θεωρητικά βέβαια υπάρχει και το θέμα των ηλεκτρολύσεων σε δίκτυο χαλκού (πού είσαι Peris), αλλά στην πράξη πόσο συχνά προκύπτουν προβλήματα με τα χαλύβδινα, που δεν θα είχαν τα χάλκινα;

Νίκος
Go to Top of Page

CONSTANTINOS
Advanced Member

Greece
3497 Posts

Posted - 02 December 2008 :  21:45:23  Show Profile
quote:
quote:

Νίκος

Νίκο μου ομολογώ ότι είναι ένα φως στο τούνελ μόνο που το τούνελ είναι πολύ μακρύ και εγώ το διασχίζω έρποντας...

Κωνσταντίνα πρίν από ένα χρόνο τους μόνους διακόπτες που ήξερα ήταν αυτοί που ανάβουμε ή σβήνουμε τα φώτα.
Δεν ήξερα ποιος είναι ο λέβητας και ποιος ο καυστήρας.
Το μόνο bypass που ήξερα ήταν αυτό που έχει ένας θείος μου.
Οι θερμίδες που ήξερα ήταν πάντα κάτι σε τρόφιμο.
Η αντιστάθμιση είχε να κάνει με στρατιωτικό εξοπλισμό ( αντισταθμιστικά οφέλη ).
Λέξη από Φ ήξερα το ΦΠΑ. Για το Φ16 θα νόμιζα ότι ήταν λάθος ( F16 ).
Για μπούκα νόμιζα την πράξη του μπουκαδόρου.
Για το σώμα νόμιζα ότι απλά έπρεπε να υπάρχει, άσχετα εάν είναι σκεπασμένο ( θα δείς φωτό ).
Ο ελεγκτής ήταν για μένα κάτι πολύ πολύ κακό.
Να μην γράψω άλλα. Παρ΄όλα αυτά κουτσά στραβά καταλαβαίνω αυτά που γράφονται εδώ. Να δείξεις υπομονή και θα έρθει μόνο του.

Με εκτίμηση.
Κώστας.
Go to Top of Page

DDD
Senior Member

Greece
1732 Posts

Posted - 02 December 2008 :  21:55:20  Show Profile
quote:

Δημήτρη εδώ σε έχασα λίγο. Γιατί; Μήπως εννοούσες τη θερμοκρασία εξόδου από το σώμα; Μεγαλύτερη αγωγιμότητα σώματος -> μεγαλύτερο Δt μου κολλάει μάλλον καλύτερα.
Επίσης δεν κατάλαβα τί ρωτάς αν αξίζει. Εχω την εντύπωση ότι τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου τύπου σωμάτων είναι μάλλον αισθητικά ακι αρχιτεκτονικά (μικρότερος όγκος σωμάτων;) παρά μηχανολογικά. Τί να υπολογίσουμε;

Νίκος

Νίκο,
Αν πάρω ένα σώμα χαλκού ακριβώς ίδιο σε επιφάνεια και πάχη με χάλυβα ή μαντέμι και με όλες τις συνθήκες ίδιες τότε για την ίδια ακτινοβολία στο χώρο θα χρειαζότανε μία μικρότερη θερμοκρασία προσαγωγής του νερού αφού

Q=U*A*ΔΤ

ΔΤ = Τνερού -Τχώρου

συνεπώς με μεγαλύτερο U έχω μικρότερο Τνερού. Το ζήτημα όμως είναι τελείως θεωρητικό αφού οι συνθήκες δεν είναι όλες ίδιες στη σύγκριση.
Συμφωνώ με σένα και το Μίλτο πως το σώμα έχει την δικιά του απόδοση, γεωμετρία και πάχη και επιλέγοντας το (με τα δικά του χαρακτηριστικά) θα κάνει ότι και αυτό από σίδηρο απλά η διαφορά θα είναι πως θα θερμαίνεται και ψύχεται γρηγορότερα.

Το υπολόγισέ το το έγραψα κατά την λογική που ο Μίλτος το ανέλυσε με τη λίστα α, β, γ και τι διαφορά θα έχει από το σιδερένιο

Edited by - DDD on 02 December 2008 21:58:55
Go to Top of Page

Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts

Posted - 02 December 2008 :  22:00:47  Show Profile  Visit Pirate's Homepage
Πού το άφησα το topic και πού το βρήκα!
Λοιπόν προτείνω για τον Μίλτο στο νέο nick-name του να προστεθεί μετά το Senior η λέξη Expert! Μπράβο ρε Μίλτο! Ανάλυσες το θέμα έτσι όπως το είχα στη σκέψη μου!
Το συμπέρασμα ορθότατο!
Το προηγούμενο post πλοηγός για όλα τα σώματα και ό,τιδήποτε ακούγεται στη πιάτσα! Καλύφθηκα πλήρως και με τα παράπλευρα post του Νίκου!
Και με προβλημάτισε ο Γρηγόρης που είπε ότι από μέσα περνούν χάλκινες σωλήνες κάτι σαν ενδοδαπέδιο όρθιο! Αν είναι έτσι τότε καμία σχέση με το διαβρεχόμενο λούκι που έχουν τα ΑΚΑΝ & τα Πάνελς! Και το χειρότερο έχω την εντύπωση ότι οι αερισμοί ...δεν λένε και πολλά. Και αν είναι έτσι τότε το σώμα μετατρέπεται σε ακτινοβολίας. Με μία πρόχειρη εκτίμηση δεν βλέπω να αποδίδει πάνω από 600 Kcal/h κάθε m² σώματος με μία θερμοκρασία νερού κάπου 70°. Εξαρτάται πόσο πυκνό είναι το φουρκέτωμα του χαλκού ανάμεσα στις πλάκες.

Και κλείνοντας το ποστ αυτό (δεν είμαι για πολλή σκέψη σήμερα) θα συνεχίσω το «αλλού η ζωή μας πάει» της Κωνσταντίνας κάνοντας λίγο Rewind τον στίχο:
«Ανοιξε το παράθυρο να μπει, δροσιά να μπει του Μάη, κι εμείς γι' αλλού κινήσαμε γι' αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει...»

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 02 December 2008 :  22:39:59  Show Profile
τα σώματα αυτά έχουν ένα χαρακτηριστικό το πάχος τους είναι σταθερό. και πολύ μικρό πιο μικρό από μονόστηλο πάνελ και με σχετικά μεκρές διαστάσεις αποδίδουν (σύμφωνα με το κατάλογο πάντα) σχετικά μεγάλες αποδόσεις. αυτό που δεν κατάλαβα καλά έιναι μπορώ ότι ο χαλκός είναι πλεονέκτημα για ένα σώμα θέρμανσης όσον αφορά την θέρμανση ή όσον αφορά την ανθεκτικότητα. και αν όχι γιατί η εταιρία πάτησε σε αυτό για να τα διαφημίσει αφού πλασάρονται στην αγορά ως σώματα χαλκού...
ή τελικά δεν παιζει κανένα ρόλο το υλικό αλλά το εσωτερικό του μόνο..

Go to Top of Page

Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts

Posted - 02 December 2008 :  22:59:18  Show Profile  Visit Pirate's Homepage
Κωνσταντίνα να σου απαντήσω ξεκάθαρα δίχως πολλές περιστροφές:
1. Όσον αφορά το υλικό για την ποιότητα ή τη γρηγοράδα ή την απαλότητα ή την φρεσκάδα της θέρμανσης αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Αν πάρουμε τη θερμοκρασία της εξωτερικής επιφανείας από ένα λούκι χάλκινο (που δεν έχουμε τέτοιο) ή λούκι χαλύβδινο, θα τη βρούμε σαν διαφορά στο 1ο ή το 2ο δεκαδικό ψηφίο. Συνπώς άνθρακες ο θησαυρός!
2. Όσον αφορά την αντοχή του υλικού έναντι των χαλύβδινων, θα έλεγα ναι θεωρητικά αλλά εξαρτάται και ποιων χαλύβδινων. Αν τα συγκρίνουμε με τα πάνελς τότε το μεν πάνελ θα τρυπήσει σε 35 (και αν) χρόνια ενώ το χάλκινο θα το πετάξω γιατί το βαρέθηκα σε 38 χρόνια.

Στο μεταξύ θα έλεγα να τα ψειρίσουμε όσον αφορά τις αποδόσεις τους. Επίσης να δούμε τι πιστοποίηση έχουν και όλα τα συναφή.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Edited by - Pirate on 02 December 2008 23:11:38
Go to Top of Page

nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts

Posted - 02 December 2008 :  23:20:40  Show Profile
quote:
...γιατί η εταιρία πάτησε σε αυτό για να τα διαφημίσει αφού πλασάρονται στην αγορά ως σώματα χαλκού...

Αν και μηχανικός, έκανα κάποια χρόνια στο marketing καταναλωτικών προΪόντων. Με ποιά από τις δύο ιδιότητες να σου απαντήσω;

Νίκος
Go to Top of Page

gregori
Moderator

Greece
4393 Posts

Posted - 02 December 2008 :  23:40:16  Show Profile  Visit gregori's Homepage
marketing
Φούσκα ήταν....θα ξεφουσκώσει...

Απλό είναι... Παίρνεις ένα καλό πάνελ και ένα χάλκινο ίδιας απόδωσης βάση προσπέκτους...Τα βάζεις σε ένα δωμάτιο εναλάξ κάτω απο ίδιες συνθήκες με τέρμα τον θερμοστάτη.
Παρακολουθείς με ένα καλό θερμόμετρο πόσο θα σου ανεβάσει την θερμοκρασία το ένα σώμα και πόσο το άλλο στον ίδιο χρόνο....
Συμπέρασμα θα βγάλεις πιο είναι τίμιο και ποιο όχι.

www.udravlikos.gr
Go to Top of Page

Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts

Posted - 03 December 2008 :  00:19:54  Show Profile  Visit Pirate's Homepage
Τι μου θύμισες τώρα Γρηγόρη! (Κάτσε να ρίξω και μουσική: «εσύ εκεί, κι εγώ σου δρόμου το παράλληλο...»)

Φοιτητές μας έβαλε ένα θέμα ο μαθηματικός: Σε ένα μεγάλο βαρέλι κρασιού να βαθμονομήσουμε τη βέργα μέτρησης σε λίτρα ανάλογα με το ύψος αν μπορούσαμε να θεωρήσουμε την καμπύλη του βαρελιού σαν παραβολή (είδος μαθηματικής καμπύλης). Το θέμα το είχαμε κανά δυο εβδομάδες αλλά δεν λυνότανε καθόλου εύκολα. Έβγαιναν κάτι μαθηματικές συναρτήσεις και κάτι δισεπίλυτα ολοκληρώματα που μας είχε φύγει ο πάτος! Είχαμε και έναν συνάδελφο αδύνατο στα Μαθηματικά που την ημέρα που επιστρέφαμε το θέμα είχε φέρει το μοντέλο της βέργας (σε κλίμακα φυσικά) άψογο! Τι έκανες ρε Θανάση πώς το έβγαλες το ολοκλήρωμα; Δεν μίλαγε!
Σχεδόν όλη η τάξη είχε αντιγράψει ο ένας τον άλλον. Ο μαθηματικός δεν ήταν κορόϊδο και ζήτησε να δει τα μοντέλα.
Θα ρωτήσω μόνο δύο είπε να μου πουν πώς το έκαναν.
Ρώτησε εμένα (μου είχε αδυναμία) και τον Θανάση. Ξεκίνησα εγώ μπλου-μπλου-μπλου-μπλου-πονοκέφαλος! Εντάξει! Τώρα ήλθε η ώρα του Θανάση. Εγώ κύριε (ξεκίνησε ο Θανάσης) δεν βαθμονόμισα την βέργα όπως ο συνάδελφος (και μ' έδειξε) αλλά με διαφορετικό τρόπο: πολύ ωραία και να μας τον πεις απαντά ο καθηγητής:
Είχε ο πατέρας μου ένα παλιό κρασοβάρελο, το πήγα στην αυλή και μ' ένα μεγάλο χωνί έριχνα μέσα ανά 100 λίτρα νερό και τράβαγα μια χαραγή ώσπου τη βαθμονόμισα τη βέργα!
Κόκκαλο ο καθηγητής! Κι η τάξη χοροπήδαγε από τα γέλια!

Λοιπόν Ψηφίζω Θανάση με τα μπούνια! (ύστερα από τόσα χρόνια! Που να βρίσκεται άραγε;)
Παίρνουμε το σώμα και δεν χρειάζεται να λύσουμε τις τρεις διαφορικές εξισώσεις που περιγράφουν τη ροή θερμότητας στις τρεις διαστάσεις του χώρου! Βάζουμε ένα παροχόμετρο, μετράμε τις διαφορές θερμοκρασίας ανά 2' και τις καταγράφουμε. Μικρή επεξεργασία των δεδομένων και βγήκε το αποτέλεσμα σαν τη βέργα του Θανάση μπαμ!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Edited by - Pirate on 03 December 2008 00:25:21
Go to Top of Page

konsantina
New Member

Greece
217 Posts

Posted - 03 December 2008 :  10:01:28  Show Profile
από εκεί φαντάζομαι θα βγήκε και το τραγούδι που΄σαι θανάαααση
.....................................................................

ρε καπετάνιο δε ξεκουράζεσε ποτέ?

Go to Top of Page

peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts

Posted - 03 December 2008 :  10:05:52  Show Profile  Visit peris's Homepage
quote:

Θεωρητικά βέβαια υπάρχει και το θέμα των ηλεκτρολύσεων σε δίκτυο χαλκού (πού είσαι Peris), αλλά στην πράξη πόσο συχνά προκύπτουν προβλήματα με τα χαλύβδινα, που δεν θα είχαν τα χάλκινα;

Εδώ είμαι. Ο Μίλτος κάλυψε θεσπέσια το θέμα και με απλό και όμορφο τρόπο. Μπράβο Μίλτο κουτσέ
Το κορίτσι μας, μάλλον αρχίζει και μπαίνει στον δύσκολο δρόμο της πρακτικής γνώσης και φαντάζομαι ότι σε λίγο καιρό θα πάρει και αυτή πτυχίο αντίστοιχο του Κωνσταντίνου, ένα ακόμα δλδ για να κρεμμάσει μαζί με το original.
Ο Καπετάνιος είπε τα περί αντοχής με τον δικό του τρόπο (που συμφωνώ, δλδ δε μου καίγεται καρφί τι μέλλει γενέσθαι σε 852 χρόνια). Όσον αφορά τη διάβρωση, το' χω ξαναπεί, δε νομίζω ότι είναι τόσο τραγικά τα πράγματα.
Τα έχω δει και εγώ αυτά τα σωματάκια και να σας πώ την αλήθεια, δεν πιστεύω ότι κάνουν κάτι δραματικά διαφορετικό, πλην αυτών που παραπάνω αναλύσαμε. Ειδάλως θα είχαν κατακτήσει τον κόσμο...
Ξέρετε βέβαια τι θυμήθηκα? (σαν περισσότερο οξύθυμος που είμαι???)
Το κάτωθι, το οποίο εμπεριείχε κάμποσες αναλύσεις και κόντρες (και γέλιο).
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1502&whichpage=1

Από τις κορυφαίες στιγμές του φορουμ... Μέχρι που εμφανίστηκε και ο Πειρατής!!! Έκτοτε υπάρχουν πολλά τοπικ, γεμάτα γνώση, χιούμορ, προβληματισμούς, κόντρες, φασαρίες, τσακωμούς, πλακώματα κλπ.
Γήπεδο έγινε το μαγαζί!
Κύριε Pilot μας καιρό έχουμε να μαλώσουμε... Για να δούμε... χμμμμ...

Καπετάνιε άσε τις αστειότητες. Στα κρασοβάρελα δε μπαίνει νερό, μόνο κρασάκι, άντε τσίπουρο, και φωνάζουμε και τους υπόλοιπους να βοηθήσουν στο άδειασμα

Περικλής
Go to Top of Page

Dimitris75
Junior Member

Greece
343 Posts

Posted - 03 December 2008 :  10:06:20  Show Profile
[Στον κύριο που έχει το πακέτο...

Και στη συνάδελφό του που λόγω ταλέντου θα πάει μπροστά...

Περικλής
[/quote]

Δωσε Μαρία Ρούσου στον λαό

Edited by - Dimitris75 on 03 December 2008 10:07:29
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 Forum Locked
 Printer Friendly
Jump To:
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ © 2000 monachos Go To Top Of Page
This page was generated in 2.23 seconds. Snitz Forums 2000