| Author |
Topic  |
|
|
a1kar
Starting Member
Greece
1 Posts |
Posted - 29 September 2009 : 18:51:24
|
καλησπερα, θα ηθελα την γνωμη σας σε ενα θεμα που με απασχολει. εχω ενα τριοροφο σπιτι στα καλυβια αττικης που ο καθε οροφος ειναι γυρω στα 80τμ εχει 2 κρεβατοκαμαρες, σαλονι, τραπεζαρια, κουζινα, μπανιο. Πηρα δυο προσφορες γυρω στα 12000€ που αφορουν εργασια και υλικα (οχι πριζες) για τα τρια διαμερισματα για το κλιμακοστασιο και για τα φωτα στην εισοδο του οικοπεδου. στην τιμη περιλαμβανει καλωδιωση για εγκατασταση συναγερμου, θυροτηλεορασης, tv, τηλεφωνου. Σαν τιμη την θεωρειται λογικη? Που συνηθως κυμαινονται οι τιμες γιατι μου λενε οτι ειναι πολυ φθηνη η προσφορα τους
|
|
|
nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts |
Posted - 29 September 2009 : 19:56:46
|
Φίλε a1kar, αφού σε καλωσορίσω στο forum, θα πρέπει να σου πω ότι σκοπός του είναι η ανταλλαγή απόψεων σε τεχνικά θέματα και η διάδοση της ό,ποιας γνώσης κυκλοφορεί εδώ μέσα (κατά την ταπεινή μου γνώμη, πολλή). Αυτό που ζητάς, όχι μόνο ξεφεύγει από τους σκοπούς του forum, αλλά είναι και (α) αντιδεοντολογικό, και (β) ανεύθυνο να το κάνει κανείς από εδώ. Αντιδεοντολογικό γιατί ο καθένας αποτιμά την εργασία και την τεχνογνωσία του όσο νομίζει, και η αγορά τον ανταμοίβει ή τον απορρίπτει ανάλογα με τη σχέση του τιμήματος με το αποτέλεσμα, και χωρίς να ξέρει κάποιος την ποιότητα της δουλειάς και την τεχνογνωσία του άλλου, δεν δικαιούται να κρίνει την αμοιβή του. Και ανεύθυνο γιατί για να κρίνει κανείς μια προσφορά ως προς το ύψος της, θα πρέπει να έχει δει το έργο, να γνωρίζει τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, αλλά και το ακριβές περιεχόμενο της προσφοράς, με τις συγκεκριμένες ποτεινόμενες λύσεις και υλικά. Τώρα θα μου πεις, κι εγώ ο άσχετος με το χώρο ιδιώτης (αν αυτό είσαι), με τί κριτήρια θα κρίνω; Απαντώ λοιπόν, ότι αυτό που μπορείς (και πρέπει) να κάνεις είναι να πάρεις περισσότερες προσφορές (έχεις ήδη δύο, πάρε μια-δυο ακόμη να μπορείς), και αν δεις μεγάλες διαφορές, ζήτα από τον ακριβότερο και τον φθηνότερο να σου αιτιολογήσουν τη διαφορά τους, αλλά και προσπάθησε να βεβαιωθείς ότι οι προσφορές τους περιλαμβάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα, ή να καταλάβεις πού διαφέρουν. Η λογική λέει ότι αν έχεις τέσσερις προσφορές που περιλαμβάνουν τα ίδια πράγματα, και η μία είναι σημαντικά φθηνότερη, και η μία σημαντικά ακριβότερη, απορρίπτεις αυτές τις δύο και επιλέγεις μία από τις άλλες. Επίσης, βεβαιώσου ότι έχεις να κάνεις με αδειούχο εγκαταστάτη, ο οποίος είναι παρών και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες, και όχι με κάποιον που αφού πάρει την ανάθεση θα αφήσει στο έργο μερικούς ανειδίκευτους αλλοδαπούς να κάνουν τη δουλειά, και θα εμφανίζεται μόνο για να εισπράξει. Επίσης, καλό θα είναι να ζητήσεις να σου δώσουν ονόματα ιδιοκτητών που τους έχουν φτιάξει αντίστοιχα έργα πρόσφατα, και να μιλήσεις μαζί τους για να σου πουν πόσο ευχαριστημένοι είναι (είναι βασικό να μένουν οι ίδιοι μέσα, όχι να τα έχουν νοικιάσει!).
Νίκος |
 |
|
|
CONSTANTINOS
Advanced Member

Greece
3497 Posts |
Posted - 29 September 2009 : 20:14:46
|
Φίλε a1kar καλώς ήρθες στο forum.
Δεν θα απαντήσει κανείς στο βασικό ερώτημά σου. Όχι όμως από αδιαφορία. Ένας λόγος είναι ότι ένας σοβαρός και υπεύθυνος επαγγελματίας πρέπει πρώτα να δεί την δουλειά, να ρωτήσει για τις ανάγκες του πελάτη, να υπολογίσει τα υλικά του καθώς και την εργασία του για να δώσει προσφορά. Πιθανότατα θα κάνει πολλά περισσότερα. Με αυτό το σκεπτικό τι να σου πούμε στο forum; Ένας άλλος λόγος είναι ότι σκοπός του forum δεν είναι η κριτική προσφορών επαγγελματιών. Ασφαλώς δεν μιλάμε για περιπτώσεις "μου άλλαξε μια λάμπα και μου ζήτησε 500 ευρώ".
Επίτρεψέ μου να κριτικάρω ότι γράφεις. Σε διαβεβαιώνω ότι σκοπός μου δεν είναι να σε πικάρω. Απεναντίας σκοπός μου είναι να ευαισθητοποιηθείς σε ορισμένα ζητήματα.
Φτιάχνεις μια σπιταρώνα 240τμ όπερ αυτό σημαίνει από 300000 έως 500000 ευρώ κόστος κατασκευής. Μπορεί και παραπάνω. Κατασκευή για μια ζωή που λέει η φράση. Γράφεις για εργασία και υλικά. Για πια υλικά όμως μιλάς; Για αυτά που εσύ τα έκανες αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ηλεκτρολόγους; Τι περιμένεις τότε; Να σου δώσουν προσφορά για να δουλέψουν έχοντας προϋπολογίσει ποιοτικά υλικά; Καλοί και άγιοι μπορεί να είναι αλλά και αυτοί πρέπει να ζήσουν. Υπάρχει βλέπεις και ο ανταγωνισμός. Που θέλεις και πόσες πρίζες; Ή στο μέλλον θα τις γεμίσεις με τάφ επειδή δεν φτάνουν; Καλώδια ήχου; Ή στο μέλλον θα είναι κρυμμένα κάτω από το χαλί; Καλώδια εικόνας; Ομοίως. Αυτοματισμοί θέρμανσης; Εντάξει, όταν έρθει η ώρα θα ζοριστεί ο καυστηρατζής, θα ανοίξει και μερικά κουτιά, θα κάνει το σπίτι ρημάδι, έ στο τέλος θα τα καταφέρει. Μην μιλήσουμε για αισθητήρια και λοιπά. Ψύξη; Με λίγη καλή θέληση, το καλώδιο δεν θα φαίνεται πίσω από την σκοτία του γύψινου. Τέντες; Έλα μωρέ, μια η πεθερά, μια κάποιος άλλος, όλο και κάποιος θα βρεθεί να γυρίσει την μανιβέλα. Δορυφορική; Έ τώρα πολλά θέλεις. Πόση πρόβλεψη μπορεί να κάνει ένας απλός άνθρωπος; Πίνακας; Έχουμε υπολογίσει έναν που ίσα-ίσα χωράει τις ασφάλειες. Μην ζητάμε και πολλά. Προστασία ρεύματος; Δεν γίνονται αυτά που ζητάς. Πάντως εντελώς ενημερωτικά, 400 ευρώ κοστίζει το τροφοδοτικό της Sony. Γείωση; Τι έχει η γείωση; Μια χαρά είναι εκείνο το παλούκι δίπλα στην λεύκα. Εστίες κουζίνας και φούρνος σε μια συσκευή; Τζάκι με κανά μοτέρ μήπως;
Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείς σε ηλεκτρολόγο-μηχανικό για ολοκληρωμένη μελέτη με προδιαγραφές όπου θα γίνει και αποτίμηση για τα χρειαζούμενα υλικά καθώς και για την απαιτούμενη ποιότητάς τους. Κατόπιν στους ηλεκτρολόγους - επί τη βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών - μπορούμε να αξιολογήσουμε την προσφορά τους.
Κώστας. |
 |
|
|
peris
Administrator ε.α.

Greece
3824 Posts |
Posted - 29 September 2009 : 21:09:12
|
Με κάλυψαν οι προλαλήσαντες και επιπλέον ένα πράγμα προς τους ιδιώτες και μη: Δεν μπορείτε να κρίνετε ούτε τα προσφερόμενα, εάν δεν ξέρετε τη δουλειά. Διότι μπορεί ο Α να δίνει 10000 για 30 φωτιστικά σημεία και 20 μπρίζες και ο Β 8000 για τα ίδια πράγματα, ΟΜΩΣ ο Α θα τραβήξει ή σκοπεύει να τραβήξει 15 γραμμές με αντίστοιχες αναχωρήσεις και επιτροφές ουδετέρων και να βάλει πίνακα 3 σειρών και ο Β να τραβήξει 8 γραμμές με ανά 2 κοινό ουδέτερο. Ο Α θα κάνει άριστη δουλειά με κέρδος 2000 και ο Β θα κάνει άρπα κόλλα με κέρδος 3000 Το αποτέλεσμα δεν θα μπορέσετε να το κρίνετε εάν δεν είστε τεχνικός. Μόνο το "φαίνεσθαι" θα δείτε. Κοινώς από έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα. Στα μεγάλα τεχνικά έργα, αλλά και για μικρότερα, οι προφορές κρίνονται για όμοια πράγματα, δλδ οι ενδιαφερόμενοι δίνουν τιμή για μελέτη εφαρμογής, όπου φαίνονται τα πάντα και υπάρχουν επιβλέποντες που θα παραλάβουν και θα πιστοποιήσουν τις εργασίες. Θα μπορούσατε λοιπόν να αναθέσετε στον μηχανικό σας την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και την παρακολούθηση της διαδικασίας, όπως και την βοήθειά του για την αξιολόγηση προσφορών. Κριτήρια: Σοβαρότητα, επαγγελματική υπόσταση, συστάσεις, ο άνθρωπος, υλικά, τιμή.
Περικλής Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
|
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|