| Author |
Topic  |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 20 January 2012 : 13:08:16
|
Γεια σας ξαναγραφω μετα απο αρκετο καιρο ,αν και μερικες φορες εμπαινα για διαβασμα. ελπιζω απο υγεια να ειστε καλα γιατι απ τα αλλα αστα να πανε. στο θεμα μας τωρα. εψαχνα για ξυλοσομπα (φτηνη και πιστοποιημενη)με το σκεπτικο να δουλευει παραλληλα με το καλοριφερ δηλαδη αν λειπαμε η αν εσβηνε την νυχτα να αναβε το καλοριφερ. το καλοριφερ ειναι μονιμα στους 19,5 (ακομα και τωρα στα χωρια πιστευουν οτι το λογικο ειναι νατο σβηνουν και να το ξαναναβουν) η επιλογη μου ηταν να παρω απο εξωτερικο απο τσεχια καθως οι ελληνες πουλουσαν βουλγαρικες τουρκικες και κινεζικες σομπες χωρις πιστοποιηση στην 4Χ τιμη . αυτη την στιγμη το μαγαζι που θελω να παρω την σομπα εχει την ιδια με αυτη που θελω να παρω αλλα στην εκδοση για συνδεση με το καλοριφερ σε μικροτερη τιμη. η ξυλοσομπα που θελω να παρω ειναι αυτη. http://www.thorma.sk/krbove-kachle/falun_aqua/ στις προδιαγραφες της λεει Nominal heat output [kW] 8 Regulation range of unit [kW] 4 #247; 12 Heating capacity [m3] 98 #247; 190
επιτρεπομενη πιεση λειτουργιας 2,0 bar
Water tank Heater output [kW] 4 Heater capacity [l] 10,5
αρα απ οτι καταλαβαινω σαν σκετη σομπα μου επαρκει για να μου ζεστανει το σπιτι σαν σομπα συνδεδεμενη με το καλοριφερ θα αποδιδει 4kW στο δωματιο και 4kW στο νερο στην κεντρικη θερμανση. τα σωματα ειναι στο σπιτι 6 ΑΚΑΝ με συνολικη σποδοση 16500 (για να καταλαβουμε πανω κατω τις διαστασεις των σωματων.
η ερωτηση λοιπον ειναι τα 4kW που θα αποδιδει στο νερο ειναι αρκετα για να ζεστανουν τα σωματα και να αποδωσουν οπως τωρα ? καταλαβαινω οτι δεν θα ποιανουν 75 βαθμους και οτι θα εχουν ολη την ωρα καποια θερμοκρασια (οσο δουλευει η σομπα) η τζαμπα θα ζεσταινω το νερο 100λ του κυκλωματος χωριςνα φτασει τους 17 βαθμους.
και η δευτερη ερωτηση θα μπορει να δουλευει παραλληλα με το υπαρχον καλοριφερ δηλαδη αν λειπουμε και πεσει η θερμοκρασια να παρει μπροστα ο καυστηρας πετρελαιου και να ζεστανει το σπιτι?
ευχαριστω
|
Edited by - otso on 20 January 2012 16:59:19
|
|
|
lakedemonas
Starting Member
Greece
14 Posts |
Posted - 20 January 2012 : 17:07:45
|
αν το ταιζεις ολη μερα ισως πιασεις 20 -21 βαθμους στο σπιτι , το νερο δεν προκειτε να περασει τους 40 βαθμους αλλα θα κραταει τα σωματα χλιαρα και με συνεχη τροφοδοτηση θα κρατησει το σπιτι ζεστο , αντικονομικο βεβαια σε ξυλα , με αυτη τη ξυλοσομπα εισαι τουλαχιστον 4 φορες κατω σε kw απο τις απωλειες του σπιτιου σου .
αν τοποθετησεις τα δυο συστηματα παραλληλα και με ενα εξτρα κυκλοφοριτη ,+ δυο αντιεπιστροφες βανες ( αμαρτια ειναι να στελνεις θερμοτητα στο λεβητα και αντιστροφα ο λεβητας στη ξυλοσομπα ) θα δουλεψει κανονικοτατα το πετρελαιο, οταν ζητησει ο χωρος θερμανση ο θερμοστατης θα δωσει κανονικα εντολη στο καυστηρα σου να δουλεψει .
με αυτο το τροπο συνδεσα παραλληλα το τσακι με το πετρελαιολεβητα μου , εφτιαξα μια σερπατινα χαλκου ( εντελως πειραματικα εβαλα 20 μετρα φ22 συνδεμενα σε δυο κολεκτερ χαλκου ,εισοδο - εξοδο ,κυαθιο στο πανω κολεκτερ που ρυθμιζει ποτε θα περνει ο κυκλοφοριτης του τζακιου )μεσα στην εστια του τζακιου , το νερο στα σωματα το φτανει μεχρι 39 βαθμους αλλα με την συνεχη τροφοδοτηση το σπιτι το κραταει ανετα πανω απο 21 βαθμους .απο το περασμενο φλεβαρη που το εφτιαξα εχω καψει μονο 60 λιτρα πετρελαιο με το θερμοστατη μονυμα στο 20 . χρειαζεται βελτιωση βεβαια για να κανω μια σχετικη οικονομια στα ξυλα , ισως τα παιδια του φορουμ να δωσουν καμια ιδεα ,πιο χοντρες σωληνες ? περισσοτερα μετρα σερπατινα ?  πιστευω οτι αυτος ειναι ο πιο απλος και οικονομικοτερος τροπος για παραλληλη συνδεση δυο συστηματων . |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 20 January 2012 : 19:16:08
|
φιλε lakedemonas ευχαριστω για την απαντηση τα σωματα προφανως δεν ειναι οριακα . τις 3 τελευταιες μερες ειχαμε -6 στις 7.30 το πρωι και ανωτερη 4 c στις 1 το μεσημερι. ο καυστηρας αναβε 8 φορες το 24ωρο απο 20 μεχρι 30 λεπτα . το αναφερω ως ενδεικτικο δεν ξερω αν βοηθαει σε κατι.
ακομη μια ερωτηση οι σωληνωσεις που θα φευγουν απο την ξυλοσομπα που πρεπει να συνδεονται με το υπαρχον κυκλωμα ? στο λεβητοστασιο? θα μου πεφτει μακρυα. επισης να προσθεσω μονοκατοικια με δισωληνιο συστημα. ευχαριστω. |
 |
|
|
nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts |
Posted - 20 January 2012 : 19:23:21
|
Φίλε otso, αυτό που σκέφτεσαι δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Εχεις ήδη κάποιες στοιχειώδεις ερωτήσεις, και όσο απαντώνται θα προκύπτουν κι άλλες. Θα σου πρότεινα λοιπόν για αρχή να δεις δύο παραπλήσια θέματα που υπάρχουν ήδη, και που θα απαντήσουν αρκετές από τις ερωτήσεις σου:
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1752
http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2113
Μη σε προβληματίζει που μιλάει για τζάκι αντί για ξυλόσομπα, τα περισσότερα που θα διαβάσεις ισχύουν.
Νίκος |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 21 January 2012 : 12:17:22
|
καλημερα
λοιπον να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα.
δεν ενδιαφερομαι προς το παρον για το πως μπορουμε να εχουμε την καλυτερη συνδεση της ξυλοσομπας με την κεντρικη εγκατασταση. αλλά εχοντας η ξυλοσομπα την δυνατοτητα να συνδεθει αν και οταν , αν πρακτικα με τις δυνατοτητες που εχει μπορει να μου ζεστανει το σπιτι συνδεδεμενη με την κεντρικη εγκατασταση σαν πρωτευων πηγη θερμανσης και επικουρικο το συστημα πετρελαιου.
και η δευτερη ερωτηση
η ιδια ξυλοσομπα βγαινει σε δυο εκδοσεις μια για συνδεση και μια χωρις. αυτη λοιπον που ειναι για συνδεση με κεντρικη θερμανση αν δεν συνδεθει θα αποδοση το ιδιο με την αδερφη της που ειναι κατασκευασμενη να δουλευει σαν απλη ξυλοσομπα?
με λιγα λογια μου αρεσει που εχει την δυνατοτητα συνδεσης αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα εχω και τα λεφτα να την συνδεσω ειδικα αν ειμαι ευχαριστημενος με την απλη της λειτουργεια ενω αν την συνδεσω μπορει να ειναι και αμφιλεγομενη η αποδοση.
ευχαριστω
ολα αυτα τα εχω ρωτησει στην κατασκευαστρια εταιρεια αλλα ποτε δεν καταδεχτηκε να μου απαντησει. |
Edited by - otso on 21 January 2012 12:21:02 |
 |
|
|
lakedemonas
Starting Member
Greece
14 Posts |
Posted - 21 January 2012 : 12:39:29
|
quote: Originally posted by otso
φιλε lakedemonas ευχαριστω για την απαντηση τα σωματα προφανως δεν ειναι οριακα . τις 3 τελευταιες μερες ειχαμε -6 στις 7.30 το πρωι και ανωτερη 4 c στις 1 το μεσημερι. ο καυστηρας αναβε 8 φορες το 24ωρο απο 20 μεχρι 30 λεπτα . το αναφερω ως ενδεικτικο δεν ξερω αν βοηθαει σε κατι.
ακομη μια ερωτηση οι σωληνωσεις που θα φευγουν απο την ξυλοσομπα που πρεπει να συνδεονται με το υπαρχον κυκλωμα ? στο λεβητοστασιο? θα μου πεφτει μακρυα. επισης να προσθεσω μονοκατοικια με δισωληνιο συστημα. ευχαριστω.
φιλε otso ,αν εχεις ενα ανθρωπο που θα το ταιζει ολη μερα θαχεις αποτελεσμα και θα κανεις γρηγορα αποσβεση , 8 X 25 = 200 λεπτα λειτουργειας του καυστηρα , αν εχεις σωματα 16.000 kcal/h + 5000 kcal/h μποιλερ εχεις τουλαχιστον ενα λεβιτα 35 kw , an o καυστηρας σου ριχνει 2.5 κιλα την ωρα εισαι περιπου στα 8 κιλα πετρελαιο το 24ωρο ( 8=2.5x200/60 ).8 κιλα πετρελαιο = 80000 kcal to 24ωρο καταναλωνεις την ημερα , θα ζωριστει η ξυλοσομπα οπως βλεπεις .
αν ειναι μακρυα το λεβιτοστασιο τοτε να τις ριξεις στο κολεκτερ η στις κεντρικες στιλες που φευγουν απο το λεβιτοστασιο προς το κολεκτερ αν σε βολευει ( εγω τις ετρεξα 23 μετρα μεχρι το λεβιτοστασιο και δουλευει ! ) , αλλα μην ξεχασεις τις αντιεπιστροφες και τον εξτρα κυκλοφοριτη ,+ υδροστατη στη ξυλοσομπα , παντα μιλαμε για ανοιχτο δοχειο , τωρα για το δισωληνιο δεν ξερω , καποιος μηχανολογος σιγουρα θαχει πιο εγκυρη αποψη στο πως θα μπορει να δουλεψει , μαλλον εκει εχει να κανει με την σωστη επιλογη του κυκλοφοριτη ,
ΥΓ πριν απο λιγο με επικσκευτικαν δυο φιλαρακια και ψαρωσαν με την οικονομια που εχω κανει και το αποτελεσμα , μαλλον απο καυστηρατζης θα το γυρισω σε ...τζακας   |
 |
|
|
Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts |
Posted - 21 January 2012 : 13:21:40
|
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προβληματίζεσαι τόσο πολύ. Το site που λίνκαρες έχει το pdf που μιλά αρκετές γλώσσες αλλά και την Αγγλική. Έχεις 8 kW απόδοση από την ίδια την σόμπα εφόσον ο εναλλάκτης του λέβητα εφόσον τον αγοράσεις είναι άδειος και ασύνδετος.
Αν τον συνδέσεις, τότε αρχίζουν τα τρεχάματα! 1. Είσαι υποχρεωμένος να παραλαμβάνεις θερμότητα σε μέγιστη ισχύ 4 kW οπότε η σόμπα σου τότε θα σου αποδίδει το υπόλοιπο ήτοι άλλα 4 kW. 2. Αν δεν παραλάβεις σωστά τα 4 kW τότε θα έχεις είτε προβλήματα υπερθέρμανσης του νερού μέσα στον εναλλάκτη άρα και ατμοποίησης, είτε υποθέρμανσης και κρυώματος της σόμπας άρα και της φωτιάς. Αν «κρυώσει η φωτιά» που έλεγε κι η γιαγιά μου τότε μούντζωτα! Αυτό θα γίνει από υπερβολική εκμετάλλευση του εναλλάκτη. Για παράδειγμα να τροφοδοτήσεις σώματα θερμικής ισχύος 6 kW. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέφει κρύο νερό στην σόμπα κι από κει και μετά τα προβλήματα... 3. Αν συνδυάσεις την σόμπα σου με λέβητα να μη σου διαφύγει ότι δεν μπορείς να πρεσσάρεις το σύστημα με πίεση πάνω από 2 Bar. Οι λέβητες έχουν βαλβίδα ασφαλείας 3 Bar. Μη τολμήσετε και κάνετε ο,τιδήποτε δίχως Μηχανολόγο!
Τώρα αν δεν έχεις σκοπό να συνδυάσεις την σόμπα σου με βεβιασμένη κυκλοφορία και εναλλάκτη τότε προχώρα στο παρασύνθημα!
Αντίθετα: Οιαδήποτε επόμενη επέμβαση μέσα στο σπίτι από μη Μηχανολόγο θεωρείται απαράδεκτη!
Μέχρι τώρα ξέρω τουλάχιστον 3 σπίτια που πήραν φωτιά από τέτοιου είδους παρεμβάσεις ώστε να συνδεθεί σύστημα νερού σε ξυλόσομπα ή σε τζάκι και απορώ τι κάνει το κράτος και δεν βγάζει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ με ποινή φυλάκισης να θέτουν άσχετοι τέτοια συστήματα σε κίνηση!!
Υ.Σ. 8 kW ισχύς σημαίνει 6880 Kcal/h και τίποτα παραπάνω. 6880 θερμίδες μόνο από την σόμπα! όσο για τα παρακάτω: quote: 8 X 25 = 200 λεπτα λειτουργειας του καυστηρα , αν εχεις σωματα 16.000 kcal/h + 5000 kcal/h μποιλερ εχεις τουλαχιστον ενα λεβιτα 35 kw , an o καυστηρας σου ριχνει 2.5 κιλα την ωρα εισαι περιπου στα 8 κιλα πετρελαιο το 24ωρο ( 8=2.5x200/60 ).8 κιλα πετρελαιο = 80000 kcal to 24ωρο καταναλωνεις την ημερα , θα ζωριστει η ξυλοσομπα οπως βλεπεις .
Φίλε Λακεδαίμονα ...δεν κατάλαβα τίποτα! Για κάνε μας τα πιο λιανά σε παρακαλώ.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου |
Edited by - Pirate on 21 January 2012 13:37:30 |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 21 January 2012 : 19:20:35
|
lakedemonas και Μαστροκαπετάνιε
ευχαριστω που ασχολεισθε με το θεμα μου
Μαστροκαπετάνιε τα τα αγγλικα μου ειναι του πεζοδρομιου και δεν τα πιανω καλα ολα. εννοεις οτι τον ενναλακτη τον πωλουν ξεχωριστα σαν ανταλακτικο ( ενδιαφερον δεν το ειχα πιασει οποτε πρεπει να τους πωτησω αν στην τιμη περιλαμβανεται και ο ενναλακτης ) οποτε ακομα και αν τον εχει ,εφοσον δεν ειναι συνδεδεμενος και με νερο μεσα , η σομπα μας δουλευει σαν απλη ξυλοσομπα με αποδοση 8kw. σωστα?
στις προδιαγραφες λεει Regulation range of unit [kW] 4 #247; 12
αυτο σημαινει οτι μπορει να μας αποδωσει μεχρι 12[kW]?
στην αλλη σου παραγραφο με μπερδεψες λιγο , δηλαδη πρεπει η σομπα να ειναι συνεχως στα 8kw ωστε να αποδιδει μονο 4kw στο νερο , ουτε παραπανω ουτε παρακατω με ευθυνη δικη μου μια και δεν ειναι αυτοματη η τροφοδοσια με ξυλα, διαφορετικα η εγκατασταση θα εχει προβλημα?
δηλαδη μαστροκαπετανιε εχουμε ενα σπιτι μονοκατοικια και εχουμε καυστηρα λεβητα κομπακτ 33.000θερμιδων και 6 σωματα ακαν 16500 θερμιδων το σεναριο λεει να βαλουμε την συγκεκριμενη ξυλοσομπα και να την συνδεσουμε στο υπαρχον συστημα της κεντρικης θερμανσης σαν πρωτευων συστημα και αν λειπουμε η στις 5 το πρωι που δεν θα ριξει κανεις ξυλα να παρει μπροστα το πετρελαιο με αυτη την συγκεκριμενη σομπα και το συγκεκριμενο σπιτι , εσυ αν ερχοταν ενας πελατης θα το συνεδεες το συστημα ? η θα του ελεγες οτι μπορω να σου το συνδεσω ωστε να μην κινδυνευεις αλλα δεν θα εχεις αποδοση δεν θα ζεσταθεις. επειδη δεν θελω να ειμαι ο πρωτος στην ελλαδα που θα πληρωσω μηχανολογο για να μου πει να αγορασω η οχι μια σομπα, γι αυτο απευθυνθηκα στο φορουμ. να παρω αυτη την σομπα με ενναλακτη η οχι? αν συνδεθει σωστα με μελετη μηχανολογου θα μου επαρκει για θερμανση? ευχαριστω
|
 |
|
|
nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts |
Posted - 21 January 2012 : 19:29:59
|
quote: Originally posted by otso αν συνδεθει σωστα με μελετη μηχανολογου θα μου επαρκει για θερμανση?
Εφόσον τα σώματά σου είναι 16.5MCal, και η σόμπα αποδίδει 8KW = 7MCal, θα επαρκεί μόνο τις μέρες με μαλακό κρύο (όχι κάτω από 12°C).
Νίκος |
 |
|
|
Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts |
Posted - 21 January 2012 : 20:38:41
|
quote: στις προδιαγραφες λεει Regulation range of unit [kW] 4 έως 12
Πού το είδες αυτό; Στο document πουθενά δεν αναγράφεται αυτό. Αναγράφονται τα παρακάτω: Capacity: 8 kW Heat flow at the side of water: 4 kW Exchanger volume: 10,5 l Exchanger outlet (input – output): G1” (external thread) Maximum allowed operating overpressure of water: 2 bar Maximum allowed operating temperature of water: 90°C Weight: FALUN Aqua = 111 kg, FALUN ceramic Aqua =136 kg Upper flue gas outlet: 150 mm
Όπερ σημαίνει ότι αν υπάρχει εναλλάκτης θα μπορεί να απορροφήσει max 4 kW τα οποία μάλιστα θα αφαιρεθούν εκ του συνόλου των 8 kW. Δηλαδή 4 θα πάρεις απ' ευθείας στην σόμπα και 4 στα θερμαντικά σώματα. Πρόσεξε από πού διαβάζεις δεδομένα!
quote: στην αλλη σου παραγραφο με μπερδεψες λιγο , δηλαδη πρεπει η σομπα να ειναι συνεχως στα 8kw ωστε να αποδιδει μονο 4kw στο νερο , ουτε παραπανω ουτε παρακατω με ευθυνη δικη μου μια και δεν ειναι αυτοματη η τροφοδοσια με ξυλα, διαφορετικα η εγκατασταση θα εχει προβλημα?
Είπα ότι αν αποφασίσεις και χρησιμοποιήσεις και τον εναλλάκτη που σημαίνει ότι θα τον γεμίσεις νερό, τότε έχεις την ευθύνη να κυκλοφορείς το νερό αυτό σε θερμαντικά σώματα όπου θα παραλαμβάνουν την θερμική ενέργεια. Αν δεν επιληφθείς του θέματος και αφήσεις γεμάτο τον εναλλάκτη με νερό στάσιμο, κάποια στιγμή αυτό θα υπερθερμανθεί οπότε ενδέχεται να ατμοποιηθεί. Από τη στιγμή εκείνη ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.
Ο μηχανολόγος δεν είναι απλά για να του πάρεις μία γνώμη αλλά για να σου σχεδιάσει όλο το σύστημα και ειδικά να σου παντρέψει το καλοριφέρ με την σόμπα. Θα τον ρωτήσεις αν γνωρίζει το θέμα και αν το έχει ξαναπαίξει το παιχνίδι, ειδάλλως ζήτησε άλλον. Πρέπει οπωσδήποτε να προβλέψει αυτόματο άδειασμα του συστήματος τη στιγμή που δεν κυκλοφορεί το νερό για οποιαδήποτε αιτία στον εναλλάκτη της σόμπας. Δηλαδή ο μηχανολόγος θα είναι ο σχεδιαστής του σύνθετου συστήματος λέβητα-σόμπας προβλέποντας τους απαραίτητους ασφαλιστικούς μηχανισμούς. Δεν θα είναι κάποιος που απλά θα πει μια γνώμη αλλά αυτός που ευθύνη του θα υλοποιήσει το σύστημα! Και ξαναλέω: ουαί σ' εκείνους που το έκαναν μόνοι τους με σκόρπιες γνώσεις δώθε-κείθε!
quote: δηλαδη μαστροκαπετανιε εχουμε ενα σπιτι μονοκατοικια και εχουμε καυστηρα λεβητα κομπακτ 33.000θερμιδων και 6 σωματα ακαν 16500 θερμιδων το σεναριο λεει να βαλουμε την συγκεκριμενη ξυλοσομπα και να την συνδεσουμε στο υπαρχον συστημα της κεντρικης θερμανσης σαν πρωτευων συστημα και αν λειπουμε η στις 5 το πρωι που δεν θα ριξει κανεις ξυλα να παρει μπροστα το πετρελαιο με αυτη την συγκεκριμενη σομπα και το συγκεκριμενο σπιτι , εσυ αν ερχοταν ενας πελατης θα το συνεδεες το συστημα ? η θα του ελεγες οτι μπορω να σου το συνδεσω ωστε να μην κινδυνευεις αλλα δεν θα εχεις αποδοση δεν θα ζεσταθεις. επειδη δεν θελω να ειμαι ο πρωτος στην ελλαδα που θα πληρωσω μηχανολογο για να μου πει να αγορασω η οχι μια σομπα, γι αυτο απευθυνθηκα στο φορουμ. να παρω αυτη την σομπα με ενναλακτη η οχι?
Αν ήμουν στην θέση σου θα τον έπαιρνα τον εναλλάκτη κι ας τον είχα άδειο και αχρησιμοποίητο. Θα έπαιρνα 8 kW στο σημείο της σόμπας. Αν τώρα ήθελα να παντρέψω την σόμπα με τον λέβητα τότε θα ζήταγα απαραιτήτως μηχανολόγο όπως ζητάει ο διψασμένος το νερό! Με ρωτάς τι θα έκανα αν πούλαγα το σύστημα εγώ ο ίδιος; Να σου απαντήσω διότι στο παρελθόν συστήματα θέρμανσης πούλαγα και ξέρω πολύ καλά τι έκανα: Σαν μηχανολόγος θα αναλάμβανα όλη την ευθύνη του συστήματος και θα έδινα οδηγίες τόσο στα μαστόρια ώστε να το κατασκευάσουν αλλά και στον ίδιον τον χρήστη πώς θα το χειρίζεται και τι θα ελέγχει πού και πού. Θα το ήξερα απ' έξω κι ανακατωτά το σύστημα και επομένως θα έπειθα τον απαιτητικό πελάτη διότι η αλήθεια γράφεται στο μέτωπο ανεξάρτητα από τα λόγια. Αν δεν ήμουν σίγουρος και άρχιζα τα «ναι σου ...λέω, το ξέρω σου λέω, θα στείλουμε fax να μας απαντήσουν...» και άλλα τέτοια, τότε δεν θα ήμουν σωστός επαγγελματίας παρά σκιντζής... Να ψάξεις να βρεις άνθρωπο που το κατέχει το θέμα και να στηριχθείς πάνω του. Αυτό έχω να σε συμβουλεύσω.
Edited by - Pirate on 21 January 2012 20:49:27 |
 |
|
|
lakedemonas
Starting Member
Greece
14 Posts |
Posted - 22 January 2012 : 02:38:54
|
quote: 8 X 25 = 200 λεπτα λειτουργειας του καυστηρα , αν εχεις σωματα 16.000 kcal/h + 5000 kcal/h μποιλερ εχεις τουλαχιστον ενα λεβιτα 35 kw , an o καυστηρας σου ριχνει 2.5 κιλα την ωρα εισαι περιπου στα 8 κιλα πετρελαιο το 24ωρο ( 8=2.5x200/60 ).8 κιλα πετρελαιο = 80000 kcal to 24ωρο καταναλωνεις την ημερα , θα ζωριστει η ξυλοσομπα οπως βλεπεις .
Φίλε Λακεδαίμονα ...δεν κατάλαβα τίποτα! Για κάνε μας τα πιο λιανά σε παρακαλώ.
καπετανιε μου τη δεν καταλαβες ? οτι η ξυλοσομπα ειναι τουλαχιστον 3 φορες κατω απο την αποδοση του λεβητα και την ημερισια αναγκη για kcal ? φιλε pirate ..εχωντας διαβασει πολλες απαντησεις σου εχω αποκομεισει παρα πολλα απο τις τεραστιες γνωσεις σου αλλα μην ψαρωνεις το κοσμο με τα ακαταλβηστικα , το συστημα δουλευει απλα , ωραια και ΑΣΦΑΛΗΣ ετσι οπως το περιεγραψα . ανοιχτο δοχειο και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το πετρελαιο , με το λιγοτερο δυνατο κοστος μεταφερεις ΑΜΕΣΑ θερμοτητα στα σωμματα χωρις περιττες απωλειες , |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 22 January 2012 : 09:09:32
|
καλημερα
φιλε lakedemona και nyannaco ευχαριστω εισασαταν λακωνικοι και σαφεστατοι.
η περι ου ο λογος ξυλοσομπα σε παντρεμα με τα υπαρχοντα σωματα θα ειναι ενταξει μεχρι 12 βαθμους απο κει και κατω δεν θα επαρκει.
καπετανιε συμφωνεις με αυτο? αν ναι δημιουργειται το εξης σεναριο θα θελαμε α)η σομπα να δουλευει μονη της και να ζεσταινει τα σωματα β)το καλοριφερ να δουλευει μονο του και να ζεσταινει τα σωματα σομπα σβησμενη. γ)η σομπα να δουλευει μονη της αλλα να μην ζεσταινει τα σωματα και να δουλευει το καλοριφερ. δ)η σομπα να δουλευει ταυτοχρονα με το καλοριφερ και να το βοηθαει. ειναι εφικτο ενα τετοιο σεναριο ? η παραλογιζομαι
quote: quote:στις προδιαγραφες λεει Regulation range of unit [kW] 4 έως 12
Πού το είδες αυτό; Στο document πουθενά δεν αναγράφεται αυτό. Αναγράφονται τα παρακάτω: Capacity: 8 kW Heat flow at the side of water: 4 kW Exchanger volume: 10,5 l Exchanger outlet (input – output): G1” (external thread) Maximum allowed operating overpressure of water: 2 bar Maximum allowed operating temperature of water: 90°C Weight: FALUN Aqua = 111 kg, FALUN ceramic Aqua =136 kg Upper flue gas outlet: 150 mm
Όπερ σημαίνει ότι αν υπάρχει εναλλάκτης θα μπορεί να απορροφήσει max 4 kW τα οποία μάλιστα θα αφαιρεθούν εκ του συνόλου των 8 kW. Δηλαδή 4 θα πάρεις απ' ευθείας στην σόμπα και 4 στα θερμαντικά σώματα. Πρόσεξε από πού διαβάζεις δεδομένα!
καπετανιε δεν το γραφει στο pdf αλλα μολις ανοιξεις την ιστοσελιδα του κατασκευαστη πανω πανω στα χαρακτηριστικα της http://www.thorma.sk/krbove-kachle/falun_aqua/
κατα τα αλλα καπετανιε συμφωνω σε οτι αναφερεις για τους μηχανολογους
αν και στη πραγματικοτητα ειμαι με τους αμερικανους μανιουαλ απο τον κατασκευαστη απλο και κατανοητο και για ανθρωπους που ασχολουνται με το do it yourself . και δυο παραδειγματα πριν τρια καλοκαιρια ξαδελφος μου πηγε και βοηθησε φιλο του καθηγητη πανεπιστημιου στο χτισιμο του σπιτιου του κατα την διαρκεια των καλοκαιρινων διακοπων . και το αλλο η γυναικα μου ειναι απο το εξωτερικο για να χτισουν το σπιτι το κρατος τους εδωσε σχεδια να διαλεξουν (αν ειχες λεφτα μπορουσες φυσικα να βαλεις αρχιτεκτονα και μηχανικο)και το σπιτι το εχτισε ο πατριος της με φιλους του. φυσικα ακολουθωντας τις οδηγιες κατα γραμμα γιατι μετα θα περναγαν οι κρατικοι επιθεωρητες για το πηγαδι ,την θερμανση , την μονωση κα. φυσικα μιλαμε για μια χωρα που μετα τον πολεμο ο συλλογος αρχιτεκτονων μηχανικων εδωσε δωρεαν σχεδια για ανετα και λειτουργικα σπιτια για καθε περιοχη με υλικα που θα ειχαν σε αυτη την περιοχη και περιοδευαν ολη την χωρα επιβλεποντας και δινοντας οδηγιες , με επικεφαλης τον μεγαλο alvar alto. εδω τα ντοπια λαμογια την εποχη που ακομα και στο χωριο μου ειδα να ψαχνουν τους σκουπιδοντενεκεδες επεβαλαν ενεργειακο ποιστοποιητικο και με νομοθετημενη αμοιβη. τωρα αν παω σε 10 μηχανολογους στην πολη μου ποιος αμφιβαλλει οτι θα παρω 10 διαφορετικα σχεδια πως διαλο να διαλεξω εγω ο ελληνας με τον φραπε στο χερι? σορρυ για το οφ τοπικ σεντονι
|
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 22 January 2012 : 09:14:26
|
δεν μπορω να κανω διορθωση γιαυτο προσθετω
ξαδελφος μου πηγε και βοηθησε φιλο του καθηγητη πανεπιστημιου στην γερμανια |
 |
|
|
Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts |
Posted - 22 January 2012 : 10:02:08
|
quote: καπετανιε συμφωνεις με αυτο? αν ναι δημιουργειται το εξης σεναριο θα θελαμε α)η σομπα να δουλευει μονη της και να ζεσταινει τα σωματα β)το καλοριφερ να δουλευει μονο του και να ζεσταινει τα σωματα σομπα σβησμενη. γ)η σομπα να δουλευει μονη της αλλα να μην ζεσταινει τα σωματα και να δουλευει το καλοριφερ. δ)η σομπα να δουλευει ταυτοχρονα με το καλοριφερ και να το βοηθαει. ειναι εφικτο ενα τετοιο σεναριο ? η παραλογιζομαι
Φυσικά και συμφωνώ! Αυτούς τους συνδυασμούς θα είχα κι εγώ στο μυαλό μου. Ξέρεις ο έλληνας δεν θέλει περιορισμό του στυλ «αυτό δεν γίνεται»
quote: καπετανιε δεν το γραφει στο pdf αλλα μολις ανοιξεις την ιστοσελιδα του κατασκευαστη πανω πανω στα χαρακτηριστικα της
Αν πατήσεις την Αγγλική σημαία στα κάνει λίγο μπάχαλο αλλά στο τέλος σιγουρεύεις τους εξής δύο όρους: 1. Ονομαστική ισχύς: 8 kW 2. Διαθέσιμη ισχύς: 4 έως 12 kW
που σημαίνει: α') ότι βάσει νομοθεσίας ή προτύπων η σόμπα σου αποδίδει 8 kW αλλά αν την υπερθερμάνεις μπορείς να πάρεις και 12 kW β') Ο εναλλάκτης τελικά προσθέτει άλλα 4 kW στο σύστημα. Αν και το τελευταίο χλωμό μου φαίνεται ειδάλλως θα το έλεγε καθαρά.
Όσο για τα υπόλοιπα δυστυχώς αλλά έχεις δίκιο! Τι να κάνουμε; Έλληνας θα πει οντότητα με τα λίγα και σπάνια ανά την οικουμένη καλά του και ταυτόχρονα με τα χίλια-δυο κακά του!! Και δεν διορθωνόμαστε.....
Το χωριό σου πού είναι φίλε Otso; Το σύστημα που θέλεις να κάνεις είναι πολύ ενδιαφέρον και εξιτάρει τον μηχανολόγο! Παντού υπάρχουν καλοί μηχανολόγοι που έχουν ενδιαφέρον για τη δουλειά τους. Ρωτάω διότι όντως αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι και καθημερινός! Θέλεις άνθρωπο που θα το πάρει ζεστά το θέμα και θα ...κατεβάσει βιβλιογραφία Μήπως και ξέρουμε κάποιον τέτοιον απ' τα μέρη σου!
Φίλε Λακεδαίμονα δεν είχα καμία διάθεση να ψαρώσω κανέναν. Φταίω όμως εγώ διότι για μια στιγμή σε πέρασα (δεν ξέρω πως) για μηχανολόγο γι' αυτό μίλησα έτσι.
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 09:12:18
|
καλημερα
ξαναδιαβαζοντας ολο το τοπικ , τελικα κατι δεν μου ειναι απολυτως ξεκαθαρο. και θα ηθελα να το ξεκαθαρισω. επειδη ο καπετανιος ενα μου ξεκαθαριζει και 10 αποριες μου δημιουργει.
1)ο καπετανιος εγραψε quote: Αν δεν παραλάβεις σωστά τα 4 kW τότε θα έχεις είτε προβλήματα υπερθέρμανσης του νερού μέσα στον εναλλάκτη άρα και ατμοποίησης, είτε υποθέρμανσης και κρυώματος της σόμπας άρα και της φωτιάς. Αν «κρυώσει η φωτιά» που έλεγε κι η γιαγιά μου τότε μούντζωτα! Αυτό θα γίνει από υπερβολική εκμετάλλευση του εναλλάκτη. Για παράδειγμα να τροφοδοτήσεις σώματα θερμικής ισχύος 6 kW. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέφει κρύο νερό στην σόμπα κι από κει και μετά τα προβλήματα...
την υπερθερμανση την καταλαβαινω την υποθερμανση και τα προβληματα που θα δημιουργησει, οχι ,(αληθεια ποια?)
2) ο καπετανιος εγραψε
quote: β') Ο εναλλάκτης τελικά προσθέτει άλλα 4 kW στο σύστημα. Αν και το τελευταίο χλωμό μου φαίνεται ειδάλλως θα το έλεγε καθαρά.
δηλαδη ακομα και τα 4 kW τιθενται υπο αμφισβητηση? καπετανιε καπου κατι θα ειδες για να το αναφερεις.
3) και τελευταιο
παιδια με το συγκεκριμενο σπιτι, τα συγκεκριμενα σωματα ,και την συγκεκριμενη ξυλοσομπα θα μπορω να ζεστανω το σπιτι , με εξωτερικη θερμοκρασια μεχρι 10 βαθμους κατω απο 10 και μεχρι -8 που εχω μετρησει εδω δεν θα επαρκει απο μονη της και θα εχουμε τα προβληματα που αναφερει ο καπετανιος στο 2 σωστα?
αν διαβαζει κανενας μοντ , το εμαιλ μου δεν ισχυει πια προσπαθησα να το αλλαξω αλλα δεν το επαιρνε τι κανουμε?
ευχαριστω.
|
 |
|
|
nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 09:17:07
|
quote: Originally posted by otso αν διαβαζει κανενας μοντ , το εμαιλ μου δεν ισχυει πια προσπαθησα να το αλλαξω αλλα δεν το επαιρνε τι κανουμε?
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γενικά δεν δέχεται αλλαγή ανεξαρτήτως δικαιωμάτων (ούτε το δικό μου μπορώ να αλλάξω). Μην στενοχωριέσαι όμως, έτσι κι αλλιώς ούτε το βλέπει κανένας εκτός από σένα (και τους admin), ούτε δουλεύει η αποστολή e-mail , οπότε δε χάσαμε και τίποτα.
Νίκος |
 |
|
|
Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 11:19:01
|
quote: επειδη ο καπετανιος ενα μου ξεκαθαριζει και 10 αποριες μου δημιουργει.
Λογικότατο φίλε μου otso. Είναι άκρως εξειδικευμένα θέματα! Για τον λόγο αυτόν οι γιατροί σου εξηγούν κάποια πράγματα γύρω από την ασθένειά σου αλλά ποτέ τόσα πολλά ώστε να τους υποκαταστήσεις και να γίνεις ο ίδιος γιατρός του εαυτού σου ή κάποιου άλλου!
Ζητάς να αποκτήσεις μία τεχνογνωσία ώστε να δώσεις οδηγίες ο ίδιος στους μαστόρους να γίνουν κάποια πράγματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια του σπιτιού σου. Εδώ μιλάμε για την ισχύ της σόμπας και δεν καταλαβαινόμαστε. Πόσο μάλλον να πάμε στο ασφαλιστικό σύστημα και στο αυτόματο άδειασμα του εναλλάκτη της σόμπας. Εκεί να δεις! Μία λέξη ίσον 20 απορίες!! Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν πάει το βαπόρι; Θα χτυπήσει στην ξέρα!
Λοιπόν επειδή δεν έχω μάθει ν' αφήνω απορημένους ακόμη και μη ειδικούς με τα θέματά μας, ξαναλέω σχετικά με την ισχύ της σόμπας:
1. Η σόμπα σου είναι ισχύος 8 kW αν λειτουργήσει μόνο σαν σόμπα και δίχως σύνδεση με το καλοριφέρ. Το σπίτι σου έχει 19 kW ισχύος σώματα αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και οι απώλειες ΄19 kW. Θα είναι λιγότερες π.χ. 15 kW. Και όταν λέμε 15 kW εννούμε σε ακραίες συνθήκες που έξω έχει -8° όπως είπες. Επειδή όμως έξω δεν έχει συνεχώς -8°, ας δεχθούμε μία μέση χειμερινή θερμοκρασία +8°. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμικές ανάγκες του σπιτιού τις περισσότερες ώρες του χειμώνα δεν είναι πλέον 15 kW αλλά 6,5 kW (ποσοστό % (20-8)/(20 -(-8)) = 12/28= ~43%)). Συνεπώς εσύ με την σόμπα καλύπτεσαι στις πλειοψηφία των χειμερινών ωρών και δεν καλύπτεσαι (θέλεις άλλα 7 kW) κατά τις ώρες που η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω των +5°. 2. Τα ίδια ισχύουν και στη περίπτωση που συνδέσεις την σόμπα σου με το καλοριφέρ. Εκεί θα μπορείς να διαχέεις καλύτερα την θερμότητα και έξω από τον χώρο της σόμπας. Μόνο που όλο το εγχείρημα αυτό της σύνδεσης με το καλοριφέρ πρέπει να γίνει από ειδικό! Η ισχύς που θα έχεις διαθέσιμη θα είναι 4 kW στο σημείο της σόμπας και 4 kW από την σόμπα προς τα θερμαντικά σώματα. Υπάρχει μία μικρή εκδοχή (δεν ξεκαθαρίζεται) να έχεις 8 kW στο σημείο της σόμπας και 4 kW προς τα θερμαντικά σώματα, σύνολο 12 kW. Τα περί κρύας καύσης (αρρύθμιστη ροή προς τα σώματα) δεν αφορούν εσένα. Αφορούν τον τεχνικό που θα αναλάβει την δουλειά σου. Κακώς το ανέφερα, το έκανα για να σε αποτρέψω να αναλάβεις εσύ ο ίδιος ένα έργο που είναι έξω από την ειδικότητά σου.
Edited by - Pirate on 23 January 2012 11:22:58 |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 11:20:54
|
| και ειχα στειλει εμαιλ στον καπετανιο |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 11:44:04
|
ευχαριστω καπετανιε
απολυτα σαφης και κατανοητος προχωρω στην αγορα.
η δικη μου γενια , στο χωριο μου, ελεγε αφου θα τον πληρωσεις που θα τον πληρωσεις , ανοιξε το εσυ να δεις πως ειναι φτιαγμενο και ισως το σωσεις ο ιδιος , στην χειροτερο του το πας διαλυμενο.
το εμαιλ ηταν η διευθυνση μου για να μου πεις αν γνωριζεις κανεναν μηχανολογο που να του αρεσουν οι προκλησεις.
εντυπωση μου εκανε που δεν εγραψε ενας φιλος απο τα παλια. (εγω τον θεωρω αυθαιρετα φιλο μιας και με εχει βοηθησει παρα πολυ σε αλλα μου ποστ) |
 |
|
|
Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 12:14:17
|
Για να μου στείλεις e-mail πάτησε εδώ. Γράψε στο κουτί ό,τι θες μαζί και το e-mail σου και θα σου απαντήσω.
 |
|
|
gregori
Moderator

Greece
4393 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 16:28:10
|
quote: εντυπωση μου εκανε που δεν εγραψε ενας φιλος απο τα παλια. (εγω τον θεωρω αυθαιρετα φιλο μιας και με εχει βοηθησει παρα πολυ σε αλλα μου ποστ)
Φίλε Otso.... Διαβάζω με ενδιαφέρον όλα αυτά που γράφετε εδώ αλλά ακόμα δεν έχω συμμετάσχει γιατί δεν έχω ιδέα πως λειτουργούν αυτοί οι λέβητες. Η αλήθειά είναι ότι διαβάζω εδώ και καιρό αρκετά πράγματα ακούω διάφορες γνώμες και δεν σου κρύβω ότι έχω πολλές επιφυλάξεις... Έλεγα κάποια στιγμή να ανοίξω ένα τόπικ για να αναλύσουμε αρκετά πράγματα που με απασχολούν σχετικά με την καύση ξύλου και κατα πόσο συμφέρει όταν κάποιος δεν έχει δωρεάν ξύλα αλλά τα αγοράζει. Μιας και έχει ανοίξει ωραία κουβέντα εδώ αποφάσισα να ρίξω το θέμα.
Λοιπόν φίλοι όλοι μιλάμε ξύλοσομπες ότι συμφερουν και γενικά γίνεται ένας πανικός μέσα στην έρμη την φτώχεια και την μιζέρια που ζούμε....
Αυτό όμως που με έχει ενοχλήσει είναι ότι κανείς δεν έχει αναλύσει την καύση του ξύλου και τον βαθμό απόδοσής για να μπορέσουμε πράγματι να συγκρίνουμε τις διάφορες μορφές ενέργεια που υπάρχουν.
Στο πετρέλαιο στο φυσικό αέριο αλλά και στο υγραέριο όταν θέλουμε να μιλήσουμε για αποδόσεις και για εξοικονόμηση ενέργειας πάντα ξεκινάμε με την θερμογόνο δύναμη. Στα ξύλα τίποτα....
Ποια είναι λοιπόν η θερμογόνος δύναμη του ξύλου;
Ενας μηχανικός στο μηχανικός.gr είπε ένα νούμερο που δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω. Μίλησε για 2000 θερμίδες ανά κιλό όταν τα ξύλα είναι ξερά με μικρές διαφορές ανάλογα με τον τύπο ξύλου.
Αν θεωρήσουμε ότι αυτό το νούμερο είναι σωστό μετά θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τον βαθμό απόδοσης του ξυλολέβητα... Ποιος είναι αυτός;
Μετά βάζουμε στο παιχνίδι την τιμή του ξύλου και το συγκρίνουμε με τις άλλες μορφές ενέργειας.
Μόνο τότε μπορούμε να έχουμε καθαρή εικόνα για το αν συμφέρει να καίει κανείς ξύλα για θέρμανση....
Εγώ δεν το πολυβλέπω να συμφέρει ιδίως σε σχέση με το φυσικό αέριο όταν κάποιος είναι αναγκασμένος να αγοράζει ξύλα.
http://udravlikos.gr |
Edited by - gregori on 23 January 2012 16:32:13 |
 |
|
|
panos09
Junior Member

Greece
426 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 18:20:54
|
Στην σελίδα 27 του εγχειρίδιου της Buderus δίνει την θερμογόνο δύναμη για διάφορους τύπους ξύλων. Στην σελίδα 8 την απόδοση του λέβητα πυρόλυσης.
http://www.buderus.gr/files/201106171343110.Logano_S121_GR.pdf
Το πρόβλημα είναι ότι όπως πριν το 90% των εγκαταστάσεων πετρελαίου γίνονταν άρπα κόκα και ότι να'ναι με αποτέλεσμα να καίνε 2-3 φορές παραπάνω από ότι θα έπρεπε, τώρα ο κόσμος αλλάζει με πανικό το καύσιμο ξύλο-Pellet-κλπ. αλλά χωρίς αλλαγή στην ποιότητα και την τεχνογνωσία της εγκατάστασης. Έτσι το τελικό όφελος αλλά και η ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων είναι αμφισβητήσιμη... Όλοι νομίζω ξέρουμε για φωτιές σε σπίτια με "νέα" συστήματα.
Ιδιαίτερα με τα τζάκια γίνεται χαμός γιατί μπαίνουν μέσα στο σπίτι οπότε κάθε λάθος είναι διπλά επικίνδυνο.
Το ξύλο και τα pellet έχουν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το Φ.Α. Παράγονται (ή μπορούν να παράγονται) στην Ελλάδα και άρα μένει πολύτιμο συνάλλαγμα στην χώρα αντί να πάει στην Ρωσία ή το Ιράν. Επίσης είναι Α.Π.Ε. με ότι σημαίνει αυτό. Άρα αν αναπτύξουμε αυτές τις λύσεις σωστά σαν χώρα έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Όχι, ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα δίνει κανείς σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες... ιδιαίτερα οι φωστήρες που μας καθοδηγούν τόσα χρόνια και τώρα θέλουν όλοι πάλι να μας σώσουν... |
 |
|
|
nyannaco
Administrator

Greece
4583 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 19:05:11
|
quote: Originally posted by panos09 Το ξύλο και τα pellet έχουν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το Φ.Α. Παράγονται (ή μπορούν να παράγονται) στην Ελλάδα και άρα μένει πολύτιμο συνάλλαγμα στην χώρα αντί να πάει στην Ρωσία ή το Ιράν. Επίσης είναι Α.Π.Ε. με ότι σημαίνει αυτό.
Σε άλλες χώρες ίσως, Πάνο. Εδώ, με την ομαδική παράκρουση που μας έχει πιάσει με τα καυσόξυλα, σε συνδυασμό με τη νοοτροπία του Ελληνάρα, όχι δάσος δε θα μείνει - ό,τι έχει μείνει τέλος πάντων, βλέπω να υλοτομούνται και οι νερατζιές στα πεζοδρόμια 
Νίκος |
 |
|
|
otso
Starting Member
Greece
79 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 19:30:18
|
γεια σου γρηγορη χαιρομαι που σε διαβαζω και ελπιζω να εισαι υγιης εσυ και η δικοι σου και η κριση να σε εχει επηρεασει οσον το δυνατο λιγοτερο. οσον αφορα τα ξυλα και την καυση τους . να σας μεταφερω πρωτα μιαν εικονα απο δω την επαρχια. βλεπω οικογενειες με οικογενειακα αυτοκινητα (χωρις αγροτικα σημαινει πως ειναι αστοι) και με κινεζικα πριονια να κοβουν σαν τρελοι τις ιτιες στα ποταμια . οι αλλοδαποι κοβουν λευκες και ακακιες και τις μουριες και τα πουλανε κιολας . αποψιλωνεται ο καμπος. στα βουνα εχω ακουσει πως μπαινουν στα κτηματα και κοβουν τις ελιες απο την ριζα. επικρατει ενας πανικος. ο καθε λαμογιος φαιρνει ξυλα απο βουλγαρια , καθως εδω δεν εχουμε αρκετα , αλλα και στην βουλγαρια τελειωσαν.
τωρα οι πιστοποιημενες σομπες και τζακια θελουν και πιστοποιημενο ξυλο , ξηραμενο τουλαχιστον 2 χρονια με 12% υγρασια . πραγματικα στο εξωτερικο τα ξυλα εχουν πιστοποιηση. απαγορευονται τα κωνοφορα , σεολες τις σομπες και μπορουμε να καιμε δρυς και οξια. εδωστην ελλαδα πολλη καλη ειναι η ελια και το πουρναρι. οτι αλλο ριξουμε μεσα δημιουργει πισσες και υδρατμους εχει ατελεις καυσεις και καμμια σομπα δεν αποδιδει. τωρα ο καθε φουκαρας παει παιρνει μια βουλγαρικη σομπα σε τριπλασια τιμη απ την κανονικη στο καθε λαμογιο (τελειωσαν και στην βουλγαρια για να πας να την παρεις μονος σου) και καιει 10 τοννους φρεσκα ξυλα με 200 ε ο τοννος (παραδοση απο βουλγαρια στο τοποσου εχει 70ε ο τοννος)και νομιζει οτι εκανε οικονομια. εχω διαβασει και στο φορουμ μας ανθρωπο απο την κρητη που αγορασε 2 τζακια 20000ε για να κανει οικονομια. πως το ελεγε ο αμερικανος μανατζερ της φορντ ? οι αμερικανοι ειναι διατεθειμενοι να ξωδεψουν πολλα χρηματα για να κανουν οικονομια. τωρα γιατι ειμαι υπερ των ποιστοποιημενων ? γιατι εχουν τεσταριστει με διαφορα στανταρτς πχ του μοναχου και αυτο που λενε παιρνεις εχουν δε πραγματικη δευτερογενη και αρκετες ακριβες και τριτογενη καυση. (αυτο ειναι καλυτερα να το εξηγησει ενας μηχανολογος. στην ουσια λοιπον εχεις κανει αποσβεση απο το κοστος των ξυλων. ξυλα αγοραζουμε απο την ανοιξη και αν ειναι δυνατον τα κραταμε για τον επομενο χρονο. τζακι ποτε δεν παιρνουμε με ανοιχτη εστια (με ανοιχτη απλως ρουφαει τον ζεστο αερα του σπιτιου και τον βγαζει απο την καμιναδα. και το βασικοτερο η καμιναδα παντα μα παντα μονωμενη. αυτα σε λιγο θα περναω και τζακια.
τωρα σε μενα και την σομπα μου οποια απογοητευσις μολις ηρθε εμαιλ απο τσεχια που λεει οτι απαγορευεται σομπα που ειναι για συνδεση με καλοριφερ ναδουλεψει ασυνδετη γιατι καταστρεφεται ο ενναλακτης. κριμα ρε γαμοτο εγω το ειχα δεσει οτι μπορει να δουλεψει ετσι η αλλιως. και η τιμη εκπληκτικη 462ε με τον φπα μεσα εδω 745 η απλη χωρις συνδεση με σωματα, η καλυτερη τιμη πανελαδικα. μαλλον θα παρω και γω την απλη απο τσεχια θα δουμε. αν παρω την απλη σας εχω αλλο θεμα , εξισωροπηση θερμοκρασιας στα δωματια με σομπα και θερμοστατικους διακοπτες στα σωματα.
σορρυ για το σεντονι απο οποιον κοπιασε και το διαβασε. |
 |
|
|
gregori
Moderator

Greece
4393 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 22:53:04
|
quote: γεια σου γρηγορη χαιρομαι που σε διαβαζω και ελπιζω να εισαι υγιης εσυ και η δικοι σου και η κριση να σε εχει επηρεασει οσον το δυνατο λιγοτερο.
Να είσαι καλά Otso.
Φυσικά η κρίση δεν κάνει διακρίσεις (στους πολλούς) και δεν άφησε εμένα ανεπηρέαστο... Αλλά μιας και έχουμε καταφέρει σε τούτο εδώ το φόρουμ να μην μπλεκόμαστε με πολιτικά δεν θα σχολιάσω.
Ο Πάνος πόσταρε το τεχνικό εγχειρίδιο από την Buderus στα Ελληνικά και μου άρεσε πολύ. Μίλησα και με τον Καπετάνιο το απόγευμα σχετικά με την θερμογόνο δύναμη των ξύλων.... Ο Καπετάνιος επέμενε ότι η θερμογόνος δύναμη των ξύλων είναι μεγαλύτερη από 2000 kcal. Πράγματι και ο Γερμανός μιλάει για 3000kcal/κιλό με μέγιστη υγρασία 20%. Ουσιαστικά έχει δίκαιο και ο Otso που λέει παραπάνω ότι θα πρέπει να αφεθούν τα ξύλα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεραθούν. Βλέποντας και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του λέβητα στο εγχειρίδιο της Buderus βλέπω ότι μιλάει για έναν βαθμό απόδοσής γύρω στο 80% Με αυτά τα δεδομένα συμπεράνω οτι 100κιλά ξύλα Χ 3000kcal=300000kcalX0.80βαθμό απόδοσης κάυσης=240000kcal 100 κιλά ξύλα Χ 0,20€=20€ Ενώ με το πετρέλαιο θα θέλαμε γύρω στα 34 λίτρα για τις ίδιες θερμίδες με κόστος κάπου στα 34 ευρώ... Είναι σημαντική η διαφορά υπέρ του ξύλου. Τι λέτε; Αλλά για το καλαμπουρίσουμε και λίγο θα πρέπει να πούμε και κάτι ακόμα... Ποιος θα είναι αυτός που κάθε 2-3 ώρες θα κατεβαίνει στο λεβητοστάσιο για να ταΐζει τον λέβητα.... Εγώ αποκλείεται. O Constantinos; Αποκλείεται. Ο Καπετάνιος; Μπα...χλομό το βλέπω.... Μόνο ο Dipoli κάνει για αυτές τις δουλειές... Τελικά δεν έχω καταλάβει που πάμε σε αυτό τον πλανήτη.... Μπρός ή πίσω;
http://udravlikos.gr |
Edited by - gregori on 23 January 2012 23:19:21 |
 |
|
|
Pirate
Advanced Member

Greece
3177 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 23:08:22
|
Για τις εξοχικές, τις αγροτικές, τις επαρχιακές κατοικίες νομίζω ότι είναι καλή λύση. Τα θέματα όμως είναι δύο τα οποία θεωρώ δισεπίλυτα ειδικά λόγω της ιστορίας μας και των πεπραγμένων μας και ότι θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στο μέλλον: 1. Πού βρίσκουμε το καύσιμο. Ήτοι την ξυλεία. Να θυμηθώ εδώ το τραγούδι του Αγγελάκα: έρημα βουνά.....
2. Τις επεμβάσεις των ιδιωτών ώστε να συνδυάσουν το ακριβό πετρέλαιο με το «φθηνό» ξύλο. Παντού θα βρίσκεται ειδικός; Τι έχουν να δούνε τα μάτια μας και ν' ακούσουν τ' αφτιά μας;
 |
|
|
CONSTANTINOS
Advanced Member

Greece
3497 Posts |
Posted - 23 January 2012 : 23:26:56
|
Ας βρούμε πρώτα ποιος θα φέρει "Λίγο νερό ρε παιδιά" και έπειτα θα ασχοληθούμε με τα ξύλα.
Κώστας. |
 |
|
| |
Topic  |
|