Ένα θέμα στα κλιματιστικά το οποίο δεν έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς είναι η ηλεκτρική ισχύς κατανάλωσης που έχουν όταν λειτουργούν σε πλήρες φορτίο.
Για να υπάρχει πλήρης φόρτος λειτουργίας σε μια κλιματιστική μονάδα, πρακτικά πρέπει να επικρατούν ακραίες εξωτερικές και εσωτερικές θερμοκρασιακές συνθήκες, δηλαδή η διαφορά θερμοκρασίας που θα κληθεί να καλύψει το air condition να είναι μεγάλη, επι παραδείγματι για τον χειμώνα 0 C εξωτερικά και επιθυμητή θερμοκρασία εσωτερικά 20 C. Για το δε καλοκαίρι 40 C εξωτερική θερμοκρασία και εσωτερική επιθυμητή 25 C. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν θέσουμε σε λειτουργία το κλιματιστικό μας τύπου inverter, ο συμπιεστής θα λειτουργήσει υπο πλήρες φορτίο για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να επιτευχθεί μια Α θερμοκρασία στον χώρο και μετά θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται η καταναλισκόμενη ισχύς μέχρι να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε ορίσει εμείς.
Το πρόβλημα που υπάρχει στην περίπτωση του πλήρους φόρτου λειτουργίας είναι οτι δεν ισχύει η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύς και ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που αναφέρουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά οι ιστοσελίδες των καταστημάτων που εμπορεύονται αυτές τις συσκευές, καθώς αυτές οι τιμές είναι υπολογισμένες με τους συντελεστές SCOP/SEER.
Μερικά πρακτικά θέματα.
Σε κλιματιστικό 9500BTU μάρκας Inventor, με EER 4.2 με συνθήκες λειτουργίας τον χειμώνα, με εξωτερική θερμοκρασία 0 βαθμούς και εσωτερική επιθυμητή 20. Ενώ κατά την θέρμανση η θεωρητική ηλεκτρική ισχύς του έπρεπε να ήταν 0.66kW, ο μετρητής ενέργειας έγραφε 1.8kW δηλαδή το 65% της θερμικής ισχύος που μπορεί να αποδόσει στον χώρο.
Παρατηρώντας από μια ιστοσελίδα εμπορικού καταστήματος τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενος κλιματιστικού Mitsubishi 24000BTU, στα τεχνικά χαρακτηριστικά αναφέρεται η κατανάλωση του κλιματιστικού υπο πλήρες φορτίο σε kW/h, και στο εν λόγω μοντέλο αναφέρει για την ψύξη 5.1kW/h και στην θέρμανση 4.8 kW/h. Οι μετρήσεις αυτές λογικά προκύπτουν με εργαστηριακές μετρήσεις ενός κλιματιστικού σε λειτουργία υπο ακραίες θερμοκρασίες και αφου για κάποιο χρονικό διάστημα καταναλωθεί ένα συγκεκριμένο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας, από την διαίρεση της ενέργειας με τον χρόνο πρκύπτει η μέση καταναλισκόμενη ισχύς για κάθε ώρα λειτουργίας σε τέτοιες συνθήκες.
Διαπιστώνουμε και στο δεύτερο κλιματιστικό οτι η ηλεκτρική ισχύς υπο πλήρες φορτίο αγγίζει το 68% και 71% αντίστοιχα της συνολικής θερμικής ισχύος που μπορεί να προσδόσει στον χώρο η κλιματιστική μονάδα.
Συμπερασματικά λοιπόν, κατά την επιλογή κλιματιστικού inverter για τον χώρο μας είτε για ψύξη είτε θέρμανση, για να δούμε αν οι ασφάλειες του ηλεκτρικού πίνακα δεν θα πέσουν και δεν θα κινδυνέψει η ηλεκτρική μας εγκατάσταση με βλάβες, θα πρέπει να υπολογίζουμε την μέγιστη ισχύ της μονάδας μας όχι με τους συντελεστές EER/COP αλλά τουλάχιστον με το 60-70% της συνολικής θερμικής ισχύος του κλιματιστικού. Σε πολλές περιπτώσεις οι συσκευές λειτουργούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα με το πλήρες φορτίο, για αυτο και δεν συμβαίνει κάποια φθορά στην ηλεκτρική εγκατάσταση.
Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με την μέγιστη ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώσει ο συμπιεστής στο περίπου και ανάλογα με την εσωτερική θερμική ισχύ του κλιματιστικού που αποδίδει στον χώρο. Το πλήρες φορτίο είναι υπολογισμένο ως το 70% της θερμικής ισχύος.
Πηγή
http://energy-engineer.blogspot.gr/2...resfortio.html
Μηνυμα συστήματος