Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 26

Θέμα: Τροποποίηση εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4

Τροποποίηση εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Γεια σας!
    Πρώτο μου post στο forum και ελπίζω στη βοήθειά σας. Δεν είμαι τεχνικός/μηχανικός, ένοικος σε πολυκατοικία είμαι και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα:
    Η πολυκατοικία έχει 17 διαμερίσματα σε 7 ορόφους+pilotis+υπόγειο. Η άδεια βγήκε το 2004 και πρωτοκατοικήθηκε τα Χριστούγεννα του 2005. Το σύστημα κεντρικής θέρμανσης περιλαμβάνει καυστήρα 200.000 κcal/h (σύμφωνα με τον κατασκευαστή) με λέβητα στο υπόγειο. Τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν boiler για ζεστό νερό χρήσης, τοποθετημένο εσωτερικά, πλην τεσσάρων διαμερισμάτων των πάνω ορόφων, που έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας. Το δικό μου συμπεριλαμβάνεται στα τελευταία.
    Η τρέχουσα συνδεσμολογία έχει τα boiler και τους ηλιακούς συνδεδεμένα απευθείας στην κατακόρυφη "κολώνα" του συστήματος θέρμανσης, με αποτέλεσμα να ζεσταίνουν νερό χρήσης ακόμα και όταν ανάψει καλοριφέρ ένα μόνο διαμέρισμα. Τα boiler είναι 80 λτ, ενω οι ηλιακοί γύρω στα 160-180 λτ ο καθένας. Σύμφωνα με ένοικο μηχανολόγο-μηχανικό, η συνολική ποσότητα του νερού που χωράνε boiler και ηλιακοί, είναι περίπου 1500 λτ.
    Τον πρώτο χειμώνα (2005-2006), πλήρωσα τα μαλλιά της κεφαλής μου για θέρμανση (Μ.Ο. πάνω από 160 ευρώ το μήνα, για διαμέρισμα 98 τμ στον 6ο όροφο), χωρίς μάλιστα να ζεσταθώ (το θερμοστάτη δεν τον ανέβασα ποτέ πάνω από 19 βαθμούς). Το απέδωσα στο ότι ήταν καινούργιο το σπίτι και έπρεπε να στεγνώσουν υγρασίες κλπ, σε συνδυασμό με το ότι το διπλανό διαμέρισμα ήταν ακόμα υπό κατασκευή, χωρίς παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Υπήρχαν, πάντως, άλλα διαμερίσματα που πλήρωσαν ακόμα περισσότερα.
    Το Νοέμβριο του 2006 που πρωτοανάψαμε καλοριφέρ για το χειμώνα που μας πέρασε, πλήρωσα 25 ευρώ για 2 ώρες θέρμανσης (με το πάγιο μέσα). Αγανάκτησα και είπα να μην το ξανανάψω το ρημάδι. Πράγματι, χρησιμοποιώντας τα κλιματιστικά του σπιτιού, μπορώ να πω ότι ζεστάθηκα χωρίς να πληρώσω πολλά (υπολογίζω γύρω στα 70 ευρώ το μήνα πλέον αυτών που πλήρωνα για ρεύμα τον προηγούμενο χειμώνα). Όλο αυτό τον καιρό, πλήρωνα επίσης 20 με 25 ευρώ το μήνα για πάγιο θέρμανσης, έχοντας όμως ζεστό νερό από το καλοριφέρ. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και άλλα 3-4 διαμερίσματα.
    Πρόσφατα, ο ανωτέρω ένοικος, επικαλούμενος τις μηχανολογικές του γνώσεις, έπεισε τον κατασκευαστή της πολυκατοικίας και, ακολούθως, τη γενική συνέλευση, να τοποθετηθούν ηλεκτροβάνες στα boiler και τους ηλιακούς ώστε να μην έχουν ζεστό νερό τα διαμερίσματα που δεν ανάβουν καλοριφέρ. Υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό, θα έχουμε μεγάλη οικονομία και το κόστος της ώρας θέρμανσης θα πέσει ίσως και κάτω από 1 ευρώ, από τα 4-4,5 που είναι τώρα, αρκεί να ανάβουμε όλοι το καλοριφέρ.
    Απ' ό,τι κατάλαβα από τα λεγόμενα του διαχειριστή (ο ίδιος ο ένοικος απαξίωσε να εμφανιστεί στη συνέλευση), οι νέες ηλεκτροβάνες θα συνδεθούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα. Το κόστος της εγκατάστασης θα το αναλάβει εξολοκλήρου ο κατασκευαστής, οι δε εργασίες θα γίνουν στους κοινόχρηστους χώρους και όχι μέσα στα διαμερίσματα. Πάντως, ο κατασκευαστής ζήτησε από τους συνιδιοκτήτες να υπογράψουν ότι συμφωνούν για την εκτέλεση της εργασίας. Από τα 17 διαμερίσματα, δεν έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής τα 3, του δικού μου συμπεριλαμβανομένου.
    Τα ερωτήματά μου είναι τα ακόλουθα:
    - Μπορεί να τροποποιηθεί η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις (έγκριση της γενικής συνέλευσης, με ποιο ποσοστό, αναθεώρηση της μελέτης θέρμανσης που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία, έκδοση σχετικής άδειας κ.λπ.). Στο καταστατικό της πολυκατοικίας αναγράφεται ότι απαγορεύεται στους συνιδιοκτήτες να μεταβάλουν τη μηχανολογική μελέτη χωρίς απόφαση της γενικής συνέλευσης. Πιο κάτω, γράφει ότι απαιτείται απόλυτη ομοφωνία για θέματα που αφορούν σε τροποποίηση των ποσοστών σε κάθε είδους δαπάνες.
    - Στη συνέλευση αποκάλεσαν κλέφτες αυτούς που δεν ανάβουν καλοριφέρ αλλά έχουν ζεστό νερό. Μια και συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς, είχα δίκιο που έγινα τούρκος; Δεν έκανα καμμία παρέμβαση στην εγκατάσταση και πλήρωνα κανονικά τα κοινοχρηστα που μου αναλογούσαν.
    - Ισχύουν οι ισχυρισμοί του ενοίκου περί μείωσης του κόστους θέρμανσης; Προσωπικά, δεν βλέπω καμμία διαφορά με την παρούσα κατάσταση, αν ανάψουν όλοι το καλοριφέρ τους. Πιστεύω ότι θα υπήρχε πραγματική διαφορά μόνο αν υπήρχε ξεχωριστός διακόπτης που θα άνοιγε την πρόσθετη ηλεκτροβάνα και θα επέτρεπε τη ροή του νερού προς το boiler μόνο όταν χρειάζεται το ζεστό νερό και όχι συνεχώς. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο.
    - Πως μπορώ να βεβαιωθώ, παρατηρώντας ίσως τα "κουτιά" που βρίσκονται στο διάδρομο και στεγάζουν τις σωληνώσεις του συστήματος θέρμανσης, ότι η τροποποίηση έγινε σε όλα τα διαμερίσματα και όχι μόνο στους ηλιακούς; Δεν μπορώ να ξέρω αν όντως τα boiler των υπόλοιπων διαμερισμάτων πράγματι απομονώθηκαν, αφού αυτά είναι εσωτερικά και κάλλιστα μπορεί να έχουν τραβηχτεί πρόσθετοι σωλήνες προς το boiler λ.χ. από το σώμα του μπάνιου.
    Ευπρόσδεκτη είναι οποιαδήποτε απάντηση, πρόταση ή παρατήρηση. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
    Υ.Γ. 1. Συγγνώμη για το μέγεθος του post, αλλά ήθελα να περιγράψω το πρόβλημα όσο το δυνατό καλύτερα.
    Υ.Γ. 2. Aν όντως το κόστος της θέρμανσης πέσει σε λογικά επίπεδα, δεν έχω πρόβλημα να τη χρησιμοποιήσω.
    Υ.Γ. 3. Μπορώ να βγάλω φωτογραφίες από τα "κουτιά" στο διάδρομο, αλλά δεν ξέρω πως να τις ανεβάσω στο forum.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Στείλε τις φωτογραφίες στο gregori9@otenet.gr θα τις ανεβάσω εγώ....
    Την γνώμη μου σαν υδραυλικός θα στην πω αφού μελετήσω ξανα το ποστ σου και τις φωτογραφίες....Σίγουρα θα σου πουν πολλά πράγματα,μηχανολόγοι,τεχνίτες καυστήρων και άλλοι υδραυλικοί.
    Το μόνο που θα σου έλεγα τώρα είναι πως το σύστημα είναι μεγάλη μα μεγάλη μ......ία αλλά και αδικία
    www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Γεια σου stam και καλωσόρισες. Μη σε στεναχωρεί το μέγεθος του post σου διότι είναι περιεκτικό, αρκετά σαφές, και διαβάζεται εύκολα.
    Αυτό που μπορώ με την πρώτη ματιά να πω είναι ότι μόνο κλέφτης δεν είσαι. Πρέπει όμως να συμφωνήσεις με το να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος να λειτουργούν τα boiler, διότι έτσι δεν χρεώνεσαι για το ζεστό νερό χρήσης που καταναλώνεις, με τον τρόπο που θα πρεπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπογράψεις αβίαστα ότι προτείνουν. Θέλει λίγη σκέψη το πράμα.
    Υπάρχει τρόπος να γίνει η εγκατάσταση όπως θα πρεπε αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Απαιτούνται δύο θερμιδομετρητές για κάθε διαμέρισμα, ένας για τα boiler και ένας για τα σώματα.
    Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προτείνω άλλες συμβιβαστικές λύσεις. Αυτά προς το παρόν.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Από όσα διάβασα από το πόστ και χωρίς να έχω δεί την εγκατάσταση διεξοδικά, μπορώ να πώ ότι όντως οι ηλεκτροβάνες σε κάθε μπόιλερ (ή ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες), οι οποίες θα ενεργοποιούνται μόνο με τον θερμοστάστη του κάθε διαμερίσματος, θα λύσει εν μέρει το πρόβλημα, αφού είναι αρκετά δαπανηρό για όλους με το που χρησιμοποιεί τη θέρμανση ένα διαμέρισμα να ζεσταίνεται το νερό σε όλα τα μπόιλερ, χώρις κάποιοι να το χρησιμοποιούν.
    Όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί τελείως εφόσον η μέτρηση γίνεται με ωρομετρητές. Και αυτό έχει να κάνει με το θερμικό φόρτίο των μπόιλερ το οποίο δεν μετριέται στην κατανομή δαπανών (στον πίνακα) μίας και αυτή εξαρτάται από του συντελεστές εi και fi του κάθε διαμερίσματος (που έχουν να κάνουν με τις απώλειες ανοιγμάτων, την θέση κλπ). Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα με μικρό εi ενώ ζεσταίνει και ένα μπόιλερ πολύ μεγαλύτερο από ένα διαμέρισμα με μεγαλύτερο εi και μικρό μπόιλερ (ή καθόλου μπόιλερ) θα πληρώσει πολύ λιγότερα και το extra φορτίο του μπόιλερ θα κατανεμηθεί και στα άλλα διαμερίσματα σύμφωνα με την κατανομή δαπανων. Σε τέτοιες περιπτώσεις το πρόβλημα λύνουν οι θερμιδομετρητές.
    Εγώ έφαρμόζω μέτρηση με ωρομετρητές (μάλλον εφάρμοζα γιατί τώρα μόνο θερμιδομετρητές) μόνο σε περίπτωση που έχω ίδια διαμερίσματα με ίδιο εi (π.χ. πανομοιότυπα οροφοδιαμερίσματα) και πάντα με ίδιο ακριβώς μπόιλερ σε όλα, το οποίο να λειτουργεί με δική του βάνα και μόνο όταν λειτουργεί και η θέρμανση του διαμερίσματος (χώρις τη δυνατότητα να δουλέψει μόνο του με ξεχωριστό διακόπτη) ώστε να έχω την δικαιότερη κατανομή δαπανών.
    Ελπίζω να βοήθησα. Περιμένω τις απόψεις και των άλλων συναδέλφων.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Milto, μπορεί να βάλει και θερμιδόμετρητές μόνο στα μπόιλερ και την κεντρική στήλη και πάλι θα είναι αρκετά δίκαιη η κατανομή δαπανών (εφόσον τα εi fi είναι σωστά και δεν έχουν πειραχτεί τα σώματα της μελέτης κλπ.) και γλιτώνεις και 17 θερμιδομετρητές (εκτός αν ο θερμιδομετρτητής της στήλης είναι τόσο ακριβός, δεν το γνωρίζω αυτό [8D]).
    Αλλά ένα άλλο θέμα που τίθεται είναι στην αυτονόμηση τον μπόιλερ με ξεχωριστό διακόπτη. Ας πούμε ότι με θερμιδομετρητές μπορούμε αναλογικά να κατανήμουμε την δαπάνη τους. Κατα πόσο όμως είναι καλό να ανάβουμε εναν λέβητα 200.000 kcal/h για να θερμάνει το νερό ένος μπόιλερ σε περίπτωση που δεν έχουμε άλλη ζήτηση; Γι' αυτό εγώ προτιμώ να μπόιλερ να δουλεύουν μόνο μαζί με τη θέρμανση κάθε διαμερισματος χωρίς επιλογή. Και προτιμώ να είναι και τριπλής ενέργειας ώστε όλο το καλοκαιρι που δεν δουλεύει η θέρμανση να έχουν τον ήλιο και αν κάποια μέρα έχει συννεφία (που και σπάνιο είναι και πρεπει να είναι και μεγάλης διάρκειας) ας βάλουν και λίγο το ρεύμα (προτιμότερο από το να ανάψουν τον λέβητα).

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Σωστός, σωστός...

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4
    Ευχαριστώ όσους απάντησαν μέχρι τώρα. Ειδικά ευχαριστώ τον gregori για την προσφορά του – θα προσπαθήσω να στείλω τις φωτογραφίες σήμερα.
    Εκείνο που ξέχασα να αναφέρω (αλλά μαντέψατε σωστά) είναι ότι το σύστημα χρησιμοποιεί ωρομετρητές.
    Αυτά που καταλαβαίνω από τις απαντήσεις σας είναι τα εξής:
    - Το υπάρχον σύστημα είναι άδικο και μη αποδοτικό.
    - Το προτεινόμενο σύστημα είναι και αυτό άδικο και μη αποδοτικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
    - Η τοποθέτηση ξεχωριστού διακόπτη για θέρμανση μόνο του νερού χρήσης στο boiler/ηλιακό δεν είναι αποδοτική, αφού μπορεί να συνεπάγεται άναμμα του καυστήρα μόνο και μόνο για να ζεστάνει 80/160 λτ νερό. Επίσης, σκέφτομαι ότι μάλλον δεν θα συμφέρει ούτε τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, αφού θα χρεώνεται χρόνο θέρμανσης για όλο το διαμέρισμα και όχι μόνο για το boiler.
    - Η απόλυτη λύση υπάρχει (θερμιδομετρητές) αλλά είναι ακριβή. Αλήθεια, πόσο μπορεί να στοιχίσει η μικτή λύση που προτείνει ο AndreasK; Μπορούν να συνδυαστούν ωρομετρητές και θερμιδομετρητές στο ίδιο σύστημα, όσον αφορά στην κατανομή των δαπανών; Ο κατασκευαστής λέει ότι δεν μπαίνουν θερμιδομετρητές στην πολυκατοικία μας, γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Εγώ ξέρω ότι υπάρχει υπουργική απόφαση (κτιριοδομικός κανονισμός), που ορίζει λεπτομερώς πώς κατασκευάζεται ένα λεβητοστάσιο. Είναι δυνατό να μην προβλέπει τον ανάλογο χώρο;
    Πάντως, πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε, ως συνιδιοκτήτες, ποιος είναι ο σκοπός της προτεινόμενης τροποποίησης. Μόνο έτσι μπορούμε να την αξιολογήσουμε σωστά, ως προς την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά της.
    - Αν ο σκοπός είναι η «τιμωρία» αυτών που δεν ανάβουν τη θέρμανση στο διαμέρισμά τους, τότε ΟΚ , θα τον πετύχουν. Αν είναι να πληρώνω 30 ευρώ πάγιο για θέρμανση συν 100-120 ευρώ ρεύμα για τα κλιματιστικά και το boiler, προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω και να έχω θέρμανση και ζεστό νερό συνεχώς, χωρίς τη φασαρία του Α/C και τη μέριμνα του άναψε-σβήσε για να κάνεις μπάνιο.
    - Αν είναι η μείωση του συνολικού κόστους θέρμανσης, δεν νομίζω ότι θα τον επιτύχουν. Μείωση θα έχει μόνο το διαμέρισμα που ζητά πρώτα θέρμανση με «κρύο» το σύστημα, αφού θα έχει να θερμάνει μόνο 80 (ή 160) επιπρόσθετα λτ νερό και όχι 1500. Το δεύτερο θα έχει και αυτό κέρδος (πολύ μικρότερο όμως, αφού το κύκλωμα θα είναι ήδη ζεστό) κ.ο.κ, μέχρι να «μπουν» όλα τα διαμερίσματα. Αν υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται μια φορά τη μέρα (το πρωί, αφού πολλά διαμερίσματα κατοικούνται από συνταξιούχους που δεν φεύγουν για δουλειά), το συνολικό κέρδος θα είναι μικρό. Αν όντως ισχύει αυτό που διατείνονται 2-3 ιδιοκτήτες, ότι δεν σβήνουν καθόλου τη θέρμανση αλλά την έχουν σταθερά στους 19-20 βαθμούς όλη μέρα όλο το χειμώνα, η διαφορά θα είναι μηδαμινή.
    - Αν είναι η δικαιότερη κατανομή των κοινοχρήστων, ούτε εδώ τα καταφέρνουν. Λυπάμαι, αλλά δεν θα συμφωνήσω με την αντικατάσταση ενός άδικου συστήματος με ένα επίσης άδικο, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Η πραγματική αδικία έγκειται στην προχειροδουλειά του μηχανικού που σχεδίασε το σύστημα και, πολύ περισσότερο, στην τσιγκουνιά του κατασκευαστή που πάει τώρα να κατευνάσει τα πνεύματα με τις πρόσθετες ηλεκτροβάνες για να τη βγάλει φτηνά. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν βάζει θερμιδομετρητές γιατί "πώς θα πουλήσω εγώ, όταν ο ανταγωνιστής μου θα ζητάει 3.000 λιγότερα για αντίστοιχο διαμέρισμα;".
    Αυτό που συνάγω, είναι ότι η προτεινόμενη λύση αποτελεί το βέλτιστο συμβιβασμό μεταξύ κόστους υλοποίησης, δικαιοσύνης στην κατανομή των δαπανών θέρμανσης και αποδοτικότητας, αλλά δεν βλέπω να μειώνει και πολύ τις συνολικές δαπάνες θέρμανσης της πολυκατοικίας. Επίσης, παραμένει συμβιβασμός και ως τέτοιος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να κατανοηθεί από όλους τους συνιδιοκτήτες.
    Εναλλακτικά, γίνεται ο ξεχωριστός διακόπτης για θέρμανση του boiler να συνδυαστεί με ξεχωριστό ωρομετρητή; Έτσι, θα πετύχουμε τα εξής:
    - Να χρεώνεται πλήρως αυτός που ανάβει τον καυστήρα μόνο και μόνο για να ζεστάνει νερό για μπάνιο (και ... να μην το ξανακάνει).
    - Να μην ζεσταίνεται νερό που δεν θα χρησιμοποιηθεί (π.χ. ανάβω θέρμανση από το πρωί αλλά κάνω μπάνιο το βράδι).
    - Να κατανέμονται ξεχωριστά και δικαιότερα οι δαπάνες θέρμανσης του νερού χρήσης, ανάλογα με τη χωρητικότητα των boiler και το χρόνο που χρειάζεται για να ζεσταθεί.
    Οι απόψεις σας παραμένουν ευπρόσδεκτες.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Φίλε Stam έρχεσαι να επιβεβαιώσεις αυτά πού έγραφα προχτές στο ποστ http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1479
    Ότι τα ηλιακά τριπλής σε πολυκατοικία είναι μία φούσκα τον κατασκευαστών για να πουλάνε ακριβότερα.
    Εμένα αν πέρναγε από το χέρι μου να πείσω όλους τους ενοίκους θα έβγαζα όλα τα μπόιλερ και ηλιακά εκτός στην περίπτωση σου....
    Δηλαδή εννοώ δεν θα χρησιμοποιούσα τον λέβητα για παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως.
    Επειδή και εγώ σε πολυκατοικία μένω ξέρω πως αυτό είναι αδύνατον.
    Ακόμα καλύτερη περίπτωση είναι ένα μικρό λέβητα να δουλεύει μόνο για τα μπόιλερ.(Ξέρω πράγμα αδύνατο)
    Φυσικά μπορείς να κάνεις ένα μικρό πειράματακι να δεις κατα πόσο σας συμφέρει να ζεσταίνετε το νερό χρήσεως μέσο του λέβητα.
    Αν σε ενδιαφέρει πράγματι να το κάνεις πές μου να στο γράψω για να μην πληκτρολογώ άδικα...
    Να απαντήσω στα ερωτήματα σου επαναλαμβάνω ως υδραυλικός
    1
    quote:Μπορεί να τροποποιηθεί η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις (έγκριση της γενικής συνέλευσης, με ποιο ποσοστό, αναθεώρηση της μελέτης θέρμανσης που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία, έκδοση σχετικής άδειας κ.λπ.). Στο καταστατικό της πολυκατοικίας αναγράφεται ότι απαγορεύεται στους συνιδιοκτήτες να μεταβάλουν τη μηχανολογική μελέτη χωρίς απόφαση της γενικής συνέλευσης. Πιο κάτω, γράφει ότι απαιτείται απόλυτη ομοφωνία για θέματα που αφορούν σε τροποποίηση των ποσοστών σε κάθε είδους δαπάνες.
    Γιατί έχει εφαρμοστεί η μελέτη κεντρικής θέρμανσης???
    Ο μηχανολόγος δείχνει στην μελέτη που έχει κατατεθεί στην πολεοδομία τα μπόιλερ και τα ηλιακά έτσι όπως τα περιγράφεις???
    Δεν το πιστεύω.
    Μάλλον τσαχπινιά του κατασκευαστεί ή του συνάδερφου μου είναι...που θεώρησε πως έκανε εξυπνάδα κιόλας.
    Αν το έκανε ο μηχανολόγος το αφήνω στην κρίση των συναδέρφων του.
    Τέλος πάντων όποιος και να το έχει κάνει είναι πέρα για πέρα άδικο και ασύμφορο.
    2
    quote:Στη συνέλευση αποκάλεσαν κλέφτες αυτούς που δεν ανάβουν καλοριφέρ αλλά έχουν ζεστό νερό. Μια και συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς, είχα δίκιο που έγινα τούρκος; Δεν έκανα καμμία παρέμβαση στην εγκατάσταση και πλήρωνα κανονικά τα κοινοχρηστα που μου αναλογούσαν.
    Εγώ δεν θα έλεγα κλέφτης αλλά αδικείς αυτούς που ανάβουν.
    3
    quote:Ισχύουν οι ισχυρισμοί του ενοίκου περί μείωσης του κόστους θέρμανσης; Προσωπικά, δεν βλέπω καμμία διαφορά με την παρούσα κατάσταση, αν ανάψουν όλοι το καλοριφέρ τους. Πιστεύω ότι θα υπήρχε πραγματική διαφορά μόνο αν υπήρχε ξεχωριστός διακόπτης που θα άνοιγε την πρόσθετη ηλεκτροβάνα και θα επέτρεπε τη ροή του νερού προς το boiler μόνο όταν χρειάζεται το ζεστό νερό και όχι συνεχώς. Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο.
    Φυσικά έχει δίκιο ο μηχανολόγος ένοικος περί μειώσεως του κόστους. Δεν ξέρω μόνο μήπως είναι υπερβολικός στα νούμερα πού λες ότι είπε.
    Έχεις δίκαιο που πιστεύεις ότι είναι καλύτερα με ξεχωριστό διακόπτη για άνοιγμα μόνο τα μπόιλερ. Αυτό όχι μόνο για οικονομία αλλά και δικαιότερη κατανομή δαπανών.
    Μόνο που αυτό προϋποθέτει και ξεχωριστούς ορωμετρητές και πίνακα για να μετράνε ανεξάρτητα τα μπόιλερ από την θέρμανση.
    (Φυσικά η περίπτωση της θερμίδομέτρηση είναι ακόμα πιο δίκαια αλλά άντε πέστους το)
    Και στις 2 περιπτώσεις δεν συμφέρει να χρησιμοποιείς τον λέβητα το καλοκαίρι.
    Ο τρόπος που αναφέρει ο φίλος Αντρέας πιο πάνω να είναι συνδεδεμένα με την θέρμανση αδικεί κάποιους και ας έχουνε τα ίδια διαμερίσματα.
    Παράδειγμα....
    Ο ένοικος στον δεύτερο που έχει τρεις κόρες οι οποίες κάνουν μπάνιο καθημερινά όλες κατά την διαρκια που είναι αναμένει και η θέρμανση...θα πληρώνει το ίδιο με τον άλλον στο τρίτο που κάνει ένα μπάνιο κάθε δυο μέρες και έχει αναμένει την θερμανσή του τις ίδιες ώρες.
    quote: Πως μπορώ να βεβαιωθώ, παρατηρώντας ίσως τα "κουτιά" που βρίσκονται στο διάδρομο και στεγάζουν τις σωληνώσεις του συστήματος θέρμανσης, ότι η τροποποίηση έγινε σε όλα τα διαμερίσματα και όχι μόνο στους ηλιακούς; Δεν μπορώ να ξέρω αν όντως τα boiler των υπόλοιπων διαμερισμάτων πράγματι απομονώθηκαν, αφού αυτά είναι εσωτερικά και κάλλιστα μπορεί να έχουν τραβηχτεί πρόσθετοι σωλήνες προς το boiler λ.χ. από το σώμα του μπάνιου.
    Για να σου απαντήσουμε πρέπει να ξέρουμε εάν είναι εμφανή το σημείο στην στήλη που παίρνουν νερό τα μπόιλερ.
    Παντός κάποιες φωτογραφίες θα μας βοηθούσαν για να σε βοηθήσουμε....Φωτογραφίες θέλουμε απο το λεβητοστάσιο, από το κουτί στον διάδρομο και από το σημείο που είναι συνδεδεμένα τα μπόιλερ με την στήλη.
    Το δεύτερο σκέλος της ερώτηση σου δεν το καταλαβαίνω....αν έχουν συνδεθεί από το σώμα όπως αναφέρεις είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που πάτε να κάνετε με ξεχωριστεί ηλεκτροβάνα...
    www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Originally posted by AndreasK
    Γι' αυτό εγώ προτιμώ να μπόιλερ να δουλεύουν μόνο μαζί με τη θέρμανση κάθε διαμερισματος χωρίς επιλογή. Και προτιμώ να είναι και τριπλής ενέργειας ώστε όλο το καλοκαιρι που δεν δουλεύει η θέρμανση να έχουν τον ήλιο και αν κάποια μέρα έχει συννεφία (που και σπάνιο είναι και πρεπει να είναι και μεγάλης διάρκειας) ας βάλουν και λίγο το ρεύμα (προτιμότερο από το να ανάψουν τον λέβητα).
    Φίλε Ανδρεα πως εννοείς να είναι τα βόιλερ τριπλής ενέργειας στην περίπτωση πολυκατοικίας σαν τον φίλο STAM?
    Άλλη μία μικρή παρατήρηση. Δεν μπορούν τα μπόιλερ να συνδεθούν με ηλεκτρομαγνιτικές θα σηκώνουν στο πόδι όλη την πολυκατοικία μόλις κλείνουν από το υδραυλικό πλήγμα.
    www.udravlikos.gr

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    4

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα.
    Έβγαλα τις φωτογραφίες και τις έστειλα στον gregori.
    Επί της ευκαιρίας, ανακάλυψα ότι η πολυκατοικία έχει ...18 και όχι 17 διαμερίσματα, όπως νόμιζα [:I]. Επίσης, στην ταράτσα εγκαταστάθηκε πρόσφατα και 5ος ηλιακός. Είδες τι μαθαίνει κανείς όταν κυκλοφορεί...

Δικαιώματα απάντησης