-
Επίλεκτο μέλος
Παραγωγή ζεστού νερού από τον ήλιο για θέρμανση
Στα πλαίσια κάποιων νέων τεχνολογιών που μας επιτρέπουν να παράγουμε από τον ήλιο, όχι μόνο ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και θέρμικη αρκετά μεγάλης ισχύος, ώστε να ξεφέυγει από τα όρια που έχουν θέσειοι συνηθισμένοι ηλιακούς συλλέκτες, έκανα κάποιες σκέψεις για χρήση αυτής της ενέργειας επικουρικά σε σύστημα θέρμανσης με λέβητα καυσίμου. Μία σκέψη (για την οποία έχω φτιαξει και ένα διάγραμμα, αλλά δεν ξέρω πώς να το στείλω) είναι να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο δοχείο αδράνειας από το οποίο θα περνάει η επιστροφή του λέβητα (με κατάλληλους αυτοματισμούς, θρμοστάτες, αισθητήρια, τρίοδη κλπ) και του οποίου το νερό θα ζεσταίνεται από τον ήλιο (από το κλειστό κύκλωμα του ηλιακού συτήματος) συνεχώς (με αρκετά μεγάλη θερμική ισχύ) και θα θερμαίνεται και από τον λέβητα αν χρειάζεται περαιτέρω θέρμανση. Επίσης άλλη μια σκέψη είναι να παραχθεί ζεστό νερό από τον ήλιο σε ξεχωριστό δοχείο (το κλειστό κύκλωμα από το ηλιακό συστημα θερμαίνει το νερό σε ένα μεγάλο δοχείο) το οποίο θα τροφοδοτεί ας πούμε ενδοδαπέδια και άν δεν επαρκεί θα αναμυγνύεται μέσω τρίοδης με ζεστό νερό από τον λέβητα και φυσικά πάλι κάνοντας χρήση των αυτοματισμών. Νομίζω ότι είναι καλοί τρόποι για αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων, αν όμως είναι δυνατό να εφαρμοστούν, μήπως κάνω κάπου στις σκέψεις μου κάποια λάθη. Μιλάμε για ηλιακά συστήματα συγκεντρωσης ηλιακής ακτινοβολίας που μπορούν να δώσουν (σε κλειστό κύκλωμα διαλύματος γλυκόλης) στα 1.2 στρέματα 150kw θερμική ενέργεια και παράλληλα 100kw ηλεκτρική, ενώ μόνο θερμική πολύ περισσότερη.
Περιμένω τα σχόλιά σας.
-
Μέλος
Στην 1η περίπτωση απο οτι κατάλαβα θέλεις να προθερμάνεις το νερό της επιστροφής του λέβητα. Όμως αν υποθέσουμε ότι η επιστροφη εχει 70οC θερμοκρασία εσύ θα μπορείς να έχεις από τον ήλιο(χειμωνιάτικα) 80ο ή και παραπάνω για ανεβάσεις την θερμοκρασία επιστροφής έστω κατα κάποιους βαθμούς?
Στην 2η περίπτωση πέρνεις ότι σου δίνει ο ήλιος βάζεις και οτι χρειάζεται από τον λέβητα και έτσι έχεις την επιθυμητή θερμοκρασία. Ετσι σίγουρα έχεις οικονομία στο καύσιμο όμως θα χρειαστείς μεγάλες εγκαταστάσεις για να παράγεις ζεστό νερό από τον ήλιο και τελικά ίσως να έχεις δώσει περισσότερα λεφτά στις εγκαταστάσεις από το όφελος που θα έχεις από το κάυσιμο!
Την ηλεκτρική ενέργεια πως θα την παράγεις δεν κατάλαβα.
-
Επίλεκτο μέλος
Το σύστημα που αναφερω είναι συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Χρησιμοποιεί συγεκντρωση ηλιακής ακτινοβολίας με κάτοπτρα και αναλογο φωτοβολταϊκό στοιχείο που λειτουργεί με συγκεντρωση. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερα υψηλές και η θερμότητα αυτή απάγεται με κλειστό κύκλωμα υγρών. Εφαρμόζονται αυτά κατα κόρον στην Αμερική και Καναδά, όχι όμως στην Ευρώπη.
Ένα θέμα είναι ότι μπορείς ελαχιστοποιήσεις την αδράνεια του συστήματος θέρμανσης στέλνοντας στον λέβητα θερμότερο νερό από ότι του περιβάλλοντος. Και όλα αυτά παράγωντας παράλληλα και ηλ. ενέργεια μιας και μιλαμε για κόστος.
-
Εξέχον μέλος
Ανδρέα έχω διαβάσει αρκετά επί του θέματος...γίνετε και με δοχείο αδρανίας αλλά και με βόιλερ που αρκετές εταιρίες τα κατασκευάζουν για να υποβοηθούν την θέρμανση.
http://www.buderus.gr/?page_id=1066
www.udravlikos.gr
-
Επίλεκτο μέλος
Πολύ κατατοπιστικό το link! thanx [8D]
Δικαιώματα απάντησης