Σελίδα 11 από 11 ΠρώτοΠρώτο ... 91011
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 101 μέχρι 106 από 106

Θέμα: Συλλέκτες - κοινοί συλλέκτες - διαχωριστές κυκλωμά

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Στην περίπτωσή σου θα πρέπει να βγάλεις αφού έχεις 3 ζώνες, τρία αντίστοιχα ζευγάρια παροχών και μανομετρικών πιέσεων. Θα εξισορροπήσουμε όλες τις ζώνες στο μεγαλύτερο μανομετρικό που θα είναι ίσο για όλες τις ζώνες πλέον
    Καπετάνιο, αυτό ακριβώς έκανα, απλά επειδή τα μανομετρικά του κάθε κλάδου αλλάζουν αναλογα το πόσοι κλάδοι λειτουργούν, λόγω της αλλάγης των παροχών που παίρνει ο κάθε κλάδος, έκανα κάποιες μικρορυθμίσεις στα KV ωστε ανεξαρτητα του πόσοι κλάδοι λειτουργούν να βγάλουν ιδια ή σχεδόν ίδια πτώση πίεσης στην κάθε κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που ρώτησα για τις βαλβίδες δυναμικής (αυτόματης) εξισορρόπησης.

quote:Είναι αδύνατο να κλείνουν ζώνες και η συνολική παροχή να είναι η ίδια.
    Γρηγόρη, όταν δουλευουν και οι τρείς ζώνες τα σωματα δουλευουν σε μικροτερη τιμη απο την ονομαστική τους (26058 Kcal δινει ο λεβητας και 30000 είναι τα σώματα), το μανομετρικό είναι γυρω στο 1100mm και από την καμπύλη του κυκλοφορητή του λεβητα, για αυτό το μανομετρικό δίνει παροχη 1255 l/h. Αν κλείσει η μία ζώνη, το μανομετρικό αυξάνει στα 1650 mm και για αυτό το μανομετρικό η καμπύλη του κυκλοφορητη δίνει περιπου 1230 l/h ενώ ταυτόχρονα η απάιτηση των σωμάτων είναι επίσεις σε αυτά τα επίπεδα. Αν συνεχίσουν να κλείνουν σώματα το μανομετρικό συνεχίζει και αυξάνει όποτε και η παροχή πέφτει αλλά όχι πολύ. Έτσι σε κάποιο σημείο η απαιτούμενη παροχή είναι μικροτερη από αυτή που δίνει ο κυκλοφορητής του λέβητα για το αντίστοιχο μανομετρικό. Σε αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να ανοιξει η βαλβίδα διαφορικής πίεσης ώστε η επιπλέον παροχή να γυρίσει στο λέβητα. Μπορώ επίσης να κάνω μια ρυθμιση στο λέβητα ώστε όταν η διαφορα θερμοκρασίας προσαγωγής επιστροφής πέση κάτω από κάποια τιμή, να μειώνει την παροχή που δίνει για το ίδιο μανομετρικό (έχει δύο ταχύτητες).

quote:Με τόσο μικρή στήλη, εγώ θα κοίταγα και την περίπτωση αυτονομίας όχι με inverter και ηλεκτροβάνες, αλλά με τρεις μικρούς κυκλοφορητές σταθερών στροφών.
    Νίκο, ό αρχικός σχεδιασμός ήταν 3 κυκλοφορητές Inverter χωρίς ηλεκτροβάνες και inverter γιατι θα βάλω θερμοστατικές βαλβίδες στα σώματα. Ωστόσο το κόστος μεγαλώνει πολυ γιατι ο μικρότερος Inverter με καλυπτει για όλο το δικτυο και όχι μόνο για έναν κλάδο.

Παιδιά, δεν ξέρω αν καπου έχει λάθος η λογική που διαβάζω το σύστημα, δηλαδη το γεγονός ότι ειτε 2 ειτε 3 ζώνες δουλεύουν η αναγκη για παροχή είναι ίδια (λόγω της μεγαλύτερης διαστασης των σωμάτων σε σχέση με την ισχύ του λέβητα), καθώς και το ότι όταν κλείνουν κάποιοι κλάδοι το μανομετρικό μεγαλώνει. Ίσως και να μην έχω περιγράψει σωστά το πρόβλημα.

Όταν για παράδειγμα δουλευουν 3 ζώνες, ένα σώμα που για να βγάλει την ονομαστική του ισχύ θέλει παροχή 178 l/h για 75 60 22, θα πάρει παροχή 113 l/h 76 55 22 και προφανώς θα δώσει μικρότερη ισχύ, το ιδιο σώμα όταν θα δουλεύουν 2 ζώνες θα πάρει παροχή 153 l/h και με 76 58 22 θα δώσει την ονομαστική του ισχύ. Όταν θα δουλευει μόνο μία ζώνη τοτε θα πάρει κανονικά τα 178 l/h.

Ελπίζω να το εξηγησα λίγο καλύτερα τώρα και ελπίζω ότι δεν σας έχω πρήξει :P

Ευχαριστώ

Γιώργος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Σημείωση: όταν ξεκίνησα το post αυτό ήταν πρωί (κάπου 9:00) στη συνέχεια έφυγα, ξαναγύρισα και όταν τελικά το πόσταρα ήταν μεσημέρι 12:40. Δεν είχα δει το τελευταίο του Γιώργου.
    Γιώργο στη 2η σελίδα του παρόντος topic και στο ποστ με ημερομηνία 11/9/2008 πόσταρα τέτοιες δυναμικές βαλβίδες σταθερής διαφορικής πίεσης που ζητάς τις οποίες τις ονόμαζα «πριγκίπισσες». Πρόκειται για το «best solution» αλλά δεν χρειάζεται να πας τόσο μακριά με την εγκατάσταση που έχεις. Αυτές τις βάζουμε σε λεπτεπίλεπτα κυκλώματα που μας πειράζει οιαδήποτε αλλαγή. Διάβασε παρακάτω. Νομίζω ότι με Dp-c έχεις μία λύση πολύ κοντά στο τέλειο.

Πρωινό post:
    Νίκο είναι κι αυτό μια λύση με τους τρεις κυκλοφορητές αλλά στην περίπτωση του Γιώργου κοστολογικά θα ανέβει μιας και έχει θερμοστατικές βαλβίδες οπότε πρέπει να βάλει ηλεκτρονικούς ALPHA ή Stratos.
    Το θέμα όμως δεν είναι εδώ. Είναι ότι τόσο ο Γρηγόρης όσο κι εγώ τον πιάνουμε να έχει κενά στα ροϊκά ζητήματα. Όντως κι εμένα μου έκανε και μου κάνει εντύπωση αυτή του η πρόταση που συμπτωματικά την επέλεξε κι ο Γρηγόρης:
    quote:Αν συνεχίσουν να κλεινουν σώματα θα συνεχίσει να αυξάνεται το μανομετρικό μιας και κάθε σώμα θα παίρνει μεγαλύτερη παροχη ενώ η συνολική παροχη θα μένει πάντα στη μέγιστη τιμή
    Εδώ είμαστε υποχρεωμένοι σαν εκπαιδευτικό forum να τον βάλουμε στην σωστή γραμμή οπότε πρέπει να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα που δυστυχώς δεν τα έχει βρει κάπου ώστε να τα μελετήσει.

Ας φτιάξουμε ένα διάγραμμα:

Γιώργο έστω ότι έχουμε τρεις παράλληλους κλάδους όπου οι χαρακτηριστικές τους καμπύλες είναι: H=k X w² με κ1=2/9 (μπλε), κ2=3/4 (κόκκινη) & κ3=5/8 (πράσινη). Η σύνθεση των τριών αυτών καμπυλών είναι μία άλλη καμπύλη (ανοιχτό μπλε) η οποία μας δίνει κ=0,0485. Τις σχεδιάζουμε στο Excel. Βλέπουμε ότι όσο προσθέτουμε κλάδους τόσο ο συντελεστής κατεύθυνσης ή έστω η γωνία της καμπύλης με τον οριζόντιο άξονα ελαττώνεται οπότε το σημείο λειτουργίας μετακινείται συνεχώς προς τα δεξιά και αδιάφορο αν ελαττώνεται και το μανομετρικό (αν δεν μου κάνει θα μεταπηδήσω σε ισχυρότερο κυκλοφορητή). Σε αυτή τη κατάσταση το σημείο λειτουργίας είναι το σημείο Α με 2,1 μανομετρικό ύψος και ροή 6,65 m³/h. Εξ' αυτού αποδεικνύεται ότι ο 1ος παίρνει 3,15 m³/h, ο 2ος 1,65 m³/h & ο 3ος 1,85 m³/h.
    Κάποια στιγμή κλείνουμε τον 3ο κλάδο και μένει ο 1ος & ο 2ος. Η νέα σύνθετη καμπύλη των δύο πλέον κλάδων είναι η καφεκόκκινη. Βλέπουμε λοιπόν ότι το νέο σημείο λειτουργίας μετακινήθηκε αριστερότερα στη καμπύλη και είναι το σημείο Β με μανομετρικό 3 mWS και παροχή 5,65 m³/h. Αν θελήσουμε να βρούμε τις νέες παροχές των κλάδων 1 & 2 θα δούμε ότι είναι 2,0 m³/h & 3,65 m³/h αντίστοιχα.
    Κλείνοντας ο κλάδος 3 μας τάραξε λίγο το σύστημα με αποτέλεσμα να μεταβληθούν οι παροχές στους υπόλοιπους που είναι ανοιχτοί. Πόσο μεταβλήθηκαν; 21% στον 1ο και 16% στον 2ο. Εντάξει, δεν θα βάλουμε την γάτα μας να κλαίει. Αν όμως την βάλουμε να κλαίει τότε θα απευθυνθούμε σε inverter κυκλοφορητή ο οποίος με ρύθμιση dp-c θα μειώσει την παροχή αλλά δεν θα αυξήσει το μανομετρικό του οπότε οι δύο κλάδοι που έμειναν θα λειτουργήσουν με το παλιό 2,1 mWS και όχι με το νέο 3 mWS.

Η βαλβίδα διαφορικής πίεσης: Γιατί την βάζουμε; Φοβάσαι μη τυχόν και μείνει το σύστημα με μία θερμοστατική βαλβίδα ανοιχτή οπότε πρακτικά η ροή μέσα από τον κυκλοφορητή μηδενίζεται και το μανομετρικό φθάνει στο set-point (ε και!). Τι φοβόμαστε στην περίπτωση αυτή; Το μόνο που θα έλεγα: υπερθέρμανση του λέβητα! Αν θα βάλεις ένα σώμα στο κλιμακοστάσιο και ευχάριστο θα είναι σε όλους και θερμική εκτόνωση θα κάνεις αλλά και υδραυλική συνάμα!

Ερωτήσεις:
    1. Οι κλάδοι σου περιέχουν μονοσωλήνιο ή όχι; Αν ναι, τις βαλβίδες των σωμάτων τις εξέλαβες υπ' όψιν; Τα κολλεκτέρ με βαλβίδες μπρος πίσω τα έλαβες υπ' όψιν;
    2. Δώσε μας μανομετρικά & ροές σε φουλ λειτουργία

Σίγουρα πας για μικτοδιαχωριστή

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by Pirate
    Νίκο είναι κι αυτό μια λύση με τους τρεις κυκλοφορητές αλλά στην περίπτωση του Γιώργου κοστολογικά θα ανέβει μιας και έχει θερμοστατικές βαλβίδες οπότε πρέπει να βάλει ηλεκτρονικούς ALPHA ή Stratos.
    Ετσι ναι, δεν συμφέρει, αλλά δεν είχα πιάσει το θέμα των θερμοστατικών στα σώματα, αν είχε αναφερθεί.

Νίκος

Καλημέρα σε όλους,

Κατ αρχήν θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια που μου δίνετε, τόσο μέσα από τις απαντήσεις σας όσο και γενικότερα από το φορουμ. Έμαθα πολλά πράγματα απο δω και είναι πολύ ευχάριστο που υπάρχουν ανθρωποι που μοιράζονται απλόχερα τις γνώσεις τους.

Ας έρθουμε στο πρόβλημα τώρα. Διάβασα πολύ προσεκτικά το πόστ του καπετάνιου και μετα από σκέψη κατέληξα να πιστευω ότι δεν είπα κάτι διαφορετικο. Απλά μάλλον δεν το εξέφρασα σωστα. Και εξηγούμαι:

Στο παραδειγμα ο καπετάνιος έχει θεωρήσει 3 παράλληλους κλάδους χώρις να λαμβάνει καθόλου υπόψιν τους κλαδους που είναι σε σειρά. Και επισημαίνω αυτή την παράμετρο γιατι στους υπολογισμούς του μανομετρικού που έχω κάνει, οι συνιστώσες των κεντρικών σωλήνων είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις συνιστώσες των κλάδων. Η υλοποίηση που έχω κάνει (και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατι έχουν περαστεί οι σωλήνες) εχει ώς εξής:

περίπου 5 μέτρα 32x3 από τον λέβητα (προσαγωγή + επιστροφή) η οποία με 2 συστολικά Τ δίνει σε 3 σωλήνες 25x2,5 μηκους 3, 8 και 15 μέτρα αντίστοιχα (προσαγωγή + επιστροφή). Καθε ένας από αυτούς του σωλήνες καταλήγει σε συλλέκτη 1" και δίνει σε 5, 6 και 7 σώματα αντίστοιχα με σωλήνες διαμέτρου 18x2 και 16x2 ανάλογα με την ισχύ του κάθε σώματος. Όλοι οι σωλήνες είναι πολυστρωματικοί αλουμινίου.

Αν πάμε στο διαγραμμα πρέπει να σχεδίασουμε την κάμπύλη κάθε κλαδου που έχει σώμα, τις καμπύλες των σωλήνων που δίνουν στους συλλέκτες κάθε ζώνης και την καμπύλη της κεντρικής από τον λέβητα. Κατόπιν ανάλογα με το πόσα σώματα λειτουργούν πρέπει να προσθέσουμε τις καμπύλες των σωμάτων της κάθε ζώνης κατά την κατευθυνση του άξονα χ (δηλαδη για κάθε μανομετρικό να προσθέσουμε τις παροχές) και αφου βρουμε την συνολική καμπύλη των σωμάτων για κάθε ζώνη πρέπει να προσθεσουμε κατα την κατεύθυνση του αξονα ψ (δηλαδη για κάθε παροχη να προσθέσουμε τα μανομετρικά) με την καμπύλη των κλαδων που δίνουν παροχή στους συλλέκτες. Ετσι θα βρούμε την συνολική καμπύλη κάθε ζώνης. Μετα θα πρέπει πάλι να προσθέσουμε τις συνολικές καμπύλες των ζωνών κατα τον άξονα χ και τέλος την καμπύλη που βρήκαμε πρέπει να την προσθέσουμε με την καμπύλη της κεντρικής στήλης κατα τον αξονα ψ. Έτσι έχουμε βρει την συνολική καμπύλη του συστήματος.

Θα προσπαθήσω μέσα στο σκ (γιατι ταυτοχρονα με το θεωρητικό ψαξιμο και την δουλειά μου, κάνω και την ηλεκτρολογική εγκατάσταση αυτες τις μέρες) να κάνω αυτή τη σχεδίαση γιατι εκτός του ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον νομίζω ότι θα μου λύσει και το πρόβλημα.

Η υλοποιηση που σκέφτηκα ωστόσο έχει καποιες διαφορές από μια κανονικη υλοποίση. Η υλοποίηση αυτή είναι με χρήση μόνο του κυκλοφορητή του λέβητα (η καμπύλη του οποίου βρισκεται στο παρακάτω link: http://www.aristonheating.gr/index.p...mium&Itemid=14) και την χρηση βαλβίδας διαφορικής πίεσης και θερμοστατικών κεφαλών. Ο λογος φυσικά είναι η μείωση του συνολικού κόστους σε σχέση με την υλοποίηση με μικτοδιαχωριστή και κυκλοφορητή inverter.

Η διαφορετικότητα του συστήματος αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι ο λέβητας δεν μπορεί να δώσει όλη την ισχύ που χρειάζονται τα σώματα. Όταν δουλευουν όλες οι ζώνες, η παροχή που θα παιρνουν τα σώματα θα είναι μικρότερη από αυτή που χρειαζονται για να αποδώσουν τις ονομαστικές τους θερμίδες . Αν αναψω το τζάκι στη ζώνη που έχω τη δυνατότητα να το κάνω, οι θερμοστατικές των σωμάτων αυτής της ζώνης θα αρχίσουν να κλείνουν χωρίς ωστόσο να άλλάζει πολύ το συνολικό μανομετρικό, οπότε η παροχή του λέβητα θα μένει κοντά στην αρχική της τιμή και τα αναμένα σώματα θα παρουν μεγαλύτερη παροχή. Σταδιακα οι διαφοροι χώροι θα αρχίσουν να ζεσταίνονται και θα κλείσουν και άλλες θερμοστατικές βαλβίδες και το συνολικό μανομετρικό θα αυξάνεται σταδιακά αλλά όχι με μεγάλο ρυθμό καθώς θα πεφτει ελαφρώς το μανομετρικό των στηλών και θα ανεβαίνει περισσότερο αυτό των σωμάτων.

Πάλι υπάρχει πιθανότητα να χάνω κάτι στην πορεία καθώς σίγουρα έχω αρκετά θεωρητικά κενα. Μόλις κάνω το συνολικό διάγραμμα θα γίνει ξεκάθαρο και σε μένα το πως ακριβώς θα δουλεύει το σύστημα, καθώς όλη η παραπάνω θεώρηση έγινε με βάση το μανομετρικό που έβγαλα για διαφορες παροχες των σωμάτων.

Επίσεις λόγω του ανοιγοκλεισίματος των ζωνών και των σωμάτων δεν είναι πολύ ευκολο να ρυθμιστουν οι βαλβίδες εξισσορόπησης κάθε κλάδου και δεν ξέρω αν αντι για βαλβίδες σταθερης ρύθμισης του Kv θα μπορουσα να βάλω βαλβίδες δυναμικής ρύθμισης, των οποίων την λειτουργία δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι την έχω καταλάβει πλήρως.

Θα επανέρθω σύντομα ελπίζω με το διάγραμμα

Γιώργος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Γιώργο σύμφωνα με τα γραφόμενά σου, δεν σου κρύβω ότι αισθάνομαι λίγο ένοχος. Αυτή η ιστορία με τις καμπύλες και την σύνθεση αυτών σε παράλληλους και σε σειρά κλάδους που ενθουσίασε τον Γρηγόρη και άρχισε κι αυτός να δημοσιεύει διάφορα παραδείγματα στο forum, την ξεκίνησα εγώ στο forum με το μεταμοντέρνο το οποίο θεωρούμε ότι είναι σύστημα του μέλλοντος και θελήσαμε να το προσεγγίσουμε θεωρητικά εξού και οι καμπύλες.
    Στην πράξη όμως Γιώργο δεν κάνουμε καμπύλες! Φαντάσου να είχαμε 12 διαμερίσματα με 12 συλλέκτες μονοσωληνίου και με έναν κοινό κυκλοφορητή τι θα προέκυπτε! Θα φτιάχναμε ένα διάγραμμα από την πλατεία Γλυφάδας ως την πλατεία Συντάγματος που θα έπρεπε να το δουλεύουν 500 μηχανικοί τουλάχιστον!

Αξιώματα στα θέματα των θερμάνσεων:
    1. Ο μηχανολόγος με τα 12 διαμερίσματα αθροίζει τις 12 παροχές νερού ανά διαμέρισμα και έχει την ροή του κυκλοφορητή. Έστω 6 κ.μ. ανά ώρα.
    2. Παίρνει το διαμέρισμα με το ψηλότερο μανομετρικό. Αν έχει θερμοστατικές κεφαλές (κανείς δεν βάζει) παίρνει 1 μέτρο απώλεια μόνο και μόνο στην βαλβίδα. Προσθέτει την απώλεια πίεσης λόγω ροής στην Φ18 διότι ξέρει την ροή, ξέρει ότι έχει 220 l/h στο κυκλωμα και άρα στην Φ18Χ2,5 θα έχει 23 χιλ. ανά μέτρο επί 30 μέτρα κυκλωμα = ~700 χιλ. + 1000 η βαλβίδα = 1700 χιλ. Συν τα ρυθμιστικά του και βανάκια στους συλλέκτες άλλα 250 χιλ. = 1950 χιλ.
    3. Μπαίνει στη στήλη και αρχίζει να πηγαίνει προς τον λέβητα. Σε κάθε κόμβο ξέρει ποια είναι η ροή και προσθέτει τα της στήλης. 100+70+70+100=340 (για παράδειγμα) ώσπου φθάνει στον κυκλοφορητή. 1950+340=~2300. Συν άλλα 500 λέβητας κι αποδέλοιπα = 2800.

Βγήκε το μαγικό ζευγάρι! Ροή 6 m³/h & μανομετρικό 2,8 mWS.
    Επιλέγει τον κυκλοφορητή.
    Ξεκινά το σύστημα.
    Και εδώ το 95% των δουλειών σταματάει. Ο σκοπός επετεύχθη! Κανένας δεν έχει απορία ντιπ απορία αν το νερό θα πάει στα διαμερίσματα έτσι όπως το άθροισε. Η γενική φιλοσοφία: κι αν δεν πάει στο 100% ας πάει στο 90% και τι έγινε; Τώρα το 90% αυτό είναι αυθαίρετο. Μπορεί να είναι και 70% μπορεί και 60% και βάλε....
    Ο Γρηγόρης όμως και αρκετοί άλλοι περισσότερο λεπτολόγοι έχουν φροντίσει κι έχουν βάλει εξισορροπητικές βαλβίδες σε κάθε διαμέρισμα. Τι κάνουν; Ρυθμίζουν το διαμέρισμα να παίρνει αυτό που πρέπει! Ταυτόχρονα βάζουν και μία κεντρική στον λέβητα και περιμένουν να μετρήσουν κάτω τα 6 m³/h που υπέθεσαν. Αν τα μετρήσουν τότε η δουλειά θεωρείται 100% επιτυχία!

That's all!

Εσύ τώρα που το σπίτι είναι δικό σου, θες να δεις και τι θα συμβεί αν κλείσουν n θερμοστατικές. Για μένα κακώς πας τόσο ψηλά. Κατέβα λίγο χαμηλότερα Δεν αφορά κανέναν αυτόν. Αν είσαι τόσο λεπτομερής βάλε θερμιδομετρητές για να μη κλέβεις την αδελφή σου ή τον πατέρα σου.
    Παρ' όλα αυτά και για εκπαιδευτικούς λόγους ας το δούμε το θέμα θεωρητικά. Πες ότι θέλουμε να μη διαταραχθεί ούτε τόσο δα το σύστημα με το να κλείσουν n θερμοστατικές βαλβίδες.
    Τότε πας και βρίσκεις αυτόν που ξέρει απ' έξω τις ροές. Θα περάσεις βουνά και κοιλάδες όπως λέει το παραμύθι
    Εγώ θα έκανα το εξής και αν θέλεις υιοθέτησέ το. Αντί για απλή εξισορροπητική βαλβίδα σε κάθε κλάδο θα έβαζα βαλβίδα σταθερής διαφορικής πίεσης (2η σελίδα παρόντος topic). Τι κάνει αυτή; Μπαίνει στην εισαγωγή και παίρνει αίσθηση πίεσης από την επιστροφή. Γνωρίζοντας εσύ το μανομετρικό του διαμερίσματος αφενός την εξισορροπείς όπως την απλή και αφετέρου τη ρυθμίζεις ώστε να σου κρατά σταθερά αυτή την διαφορική πίεση. Κλείνοντας n βαλβίδες από το διαμέρισμα η χαρακτηριστική αυτού πάει αριστερά στο διάγραμμα αλλά αμέσως επιδρά η διαφορική προστασία και την επαναφέρει εκεί που ήταν και πριν πριν κλείσουν οι θερμοστατικές. Με αυτόν τον τρόπο τι επιτυγχάνεις; Να έχεις σταθερά τα μανομετρικά των διαμερισμάτων.
    Ναι αλλά οι κεντρική στήλη δεν θα σου δώσει το ίδιο Δp τώρα που οι ροές διαφοροποιήθηκαν. Τι κάνεις; Αν είσαι τόσο λεπτολόγος πληρώνεις άλλα 100 Ευρουλάκια πολύτιμα πια και βάζεις ακόμα μία βαλβίδα ΣΔΠ στον κυκλοφορητή. Ανεξάρτητα με το ποιες είναι οι ροές σου αυτή θα σου κρατά ένα μόνιμο Δp=2,8 mWS κι εσύ θα ρυθμίσεις τον inverter κυκλοφορητή σου σε Dp-c.

Αυτό είναι! Έφτιαξες την τέλεια εγκατάσταση! Ανεξάρτητα ποιος μπαίνει ποιος βγαίνει τα μανόμετρα θα σου δείχνουν πάντα μία σταθερή τιμή (ε και! όσο για το κλέψιμο είπαμε να βάλεις θερμιδομετρητές. Ο ωρομετρητής δεν νοιώθει από θερμοστατικές βαλβίδες ή αλλιώς: με ωρομετρητή και θερμοστατική βαλβίδα έχουμε conflict και μάλιστα μέχρι του να κρεμάσει το σύστημα).

Σου έγραψα αυτό το post ώστε να το λάβεις υπ' όψιν το «σκ» (που λες) μη πα και λοξοδρομήσεις και μας παρουσιάσεις καμιά διαφορική εξίσωση τρίτης ή τετάρτης τάξεως στον διανυσματικό χώρο και δεν μπορούμε μετά να συμμαζευτούμε με τίποτα!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Γεια σας και παλι,

Τον τελευταιο καιρό ειχα πολύ τρέξιμο και μόλις τωρα καταφερα να μοντελοποίησω το δικτυο με τους παραλληλα και εν σειρά κλαδους.

Πριν σας γραψω τα αποτελέσματα, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια σας στην κατανόηση των υδραυλικών δικτύων και ειδικότερα στο δικό μου πρόβλημα.

Το μοντέλο ειναι με τον κυκλοφορητη του λεβητα χωρίς διαχωριστή ή βαλβιδα διαφορικής πίεσης, ενω περιλαμβάνει στατικες βαλβίδες εξισσορόπησης. Δεν έχει νόημα να δημοσιέυσω τα διαγράμματα γιατι γινεται ένας πανικός και δεν βγαίνει άκρη, αλλά αν μου πείτε πως μπορώ να επισυνάψω ένα αρχείο μπορώ να ανεβάσω ένα excel με τα συνολικά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα νομίζω ότι είναι όπως τα περίμενα και συνοπτικά ειναι τα παρακάτω:

3 ζωνες ενεργές

Συνολικό μανομετρικό - 1171
    συνολικη παροχη - 1243
    Η παροχη στα σώματα είναι μικροτερη από όσο χρειάζονται αλλά αυτό είναι αναμενόμενο καθώς η ισχύς του λέβητα είναι μικρότερη της ονομαστικής των σωμάτων

2 ζωνες ενεργές (χωρίς υπογειο)

Συνολικό μανομετρικό - 1666
    Συνολική παροχή - 1175

Η παροχή ειναι ικανοποιητική για να αποδώσουν τα σώματα τις ονομαστικές θερμίδες με ΔΤ 17 βαθμούς

1 ζωνη και καποια σωματα από την δευτερη ζώνη (οριακό σημείο)

Συνολικό μανομετρικό - 2155
    Συνολική παροχή - 1081

Η παροχή είναι ικονοποιητική για ΔΤ 14 βαθμούς

Από το σημείο αυτό και μετά η παροχή είναι μεγαλύτερη από την απαιτούμενη

1 ζώνη

Συνολικό μανομετρικό - 3300
    Συνολική παροχή - 854

Η παροχή είναι τωρα μεγαλύτερη από όσο χρειάζονται τα σώματα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να εξοικονομήσω καποια χρήματα, το μοντέλο που πρέπει να υλοποιήσω είναι να προσθέσω στο παραπάνω μια βαλβίδα σταθερής διαφορικής πίεσης bypass στην κεντρική στήλη και να αφήσω αναμονή σε περίπτωση που στην πράξη χρειαστεί να βάλω διαχωριστή.

Ωστόσο, το προβλημα που βλέπω σ αυτή την υλοποίηση είναι η ρύθμιση της βαλβίδας. Βλέπω για παραδειγμα τα διαγράμματα κάποιων βαλβίδων όπου αφήνουν 0 παροχή για διαφορική πίεση 2000 mmΣΥ και όταν η διαφορική πίεση φτανει τα 3000 mmΣΥ δινει παροχή 1000 l/h. Αυτό φυσικά με την προυπόθεση ότι το διαγραμμα της βαλβίδας διαφορικής πίεσης διαβάζεται όπως έχω καταλάβει.

Αν πάλι δεν χάνω κάτι, στην παραπάνω υλοποίηση όσο το μανομετρικό είναι μικροτερο απο 2155 τοτε δεν θα περναει τίποτα από την βαλβίδα διαφορικής πίεσης. Οταν όμως το μανομετρικό ανέβει τοτε θα περνάει μέσα απο την βαλβίδα περισσότερη παροχή από όσο πρέπει και άρα τα σώματα θα παίρνουν λιγότερη παροχή από όσο χρειάζονται.

Ωστόσο όπως είπα, υπάρχει και πάλι η πιθανότητα να μην εχω καταλάβει ακριβως την λειτουργεία αυτών των βαλβίδων.

Πέρα από αυτό θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιες βαλβίδες εξισορρόπησης (εχω χαθεί λίγο στο ψαξιμο) και βαλβίδα σταθερής διαφορικής πίεσης (απο τις φτηνές με τα ελλατήρια).

Ειδα και κάποιες βαλβίδες δυναμικής εξισορροπησης (της cimberio) που αν καταλαβα καλά βάζουν ένα όριο στην παροχή που επιτρέπουν να περάσει.

Γιώργος

Δικαιώματα απάντησης