Σελίδα 5 από 11 ΠρώτοΠρώτο ... 34567 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 41 μέχρι 50 από 106

Θέμα: Συλλέκτες - κοινοί συλλέκτες - διαχωριστές κυκλωμά

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

εγώ τους μίκτες δεν τους βρίσκω και τόσο κακούς διότι σου λύνουν τα θέματα σχετικά με που θα βάλεις πλήρωση (επιπλέον ή του μηχανήματος), που θα βάλεις το ΔΔ (επιπλέον ή όχι) και τέτοια που έθιξε ο Master Πειρατής (και εδώ θέλω να τον ευχαριστήσω διότι προσφέρει πολλά).

Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως θα έχω μια μόνιμη ανάμιξη στη περίπτωση που έχω βάλει έναν κυκλοφορητή εξωτερικό διότι δεν με φτάνει η παροχή που δίνει αυτός του πακέτου (Gsecondary > Gprimary). Δεν θα έχω μόνιμα μία μικρότερη της επιθυμητής θερμοκρασία προσαγωγής στα σώματα (όπως έθιξε και ο Μίλτος παραπάνω)? Δηλαδή εγώ σχεδιάζω ένα σύστημα για προσαγωγή 70C και με ρυθμιστικά. Αυτή δεν θα προκύπτει μόνιμα πχ 68 ή 67 ή 66 ? Εκεί τι να τον κάνω το μίκτη?

Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Η λειτουργία του διαχωριστή έχει πράγματι πρόβλημα με τις αναμίξεις των νερών και τις θερμοκρασίες. Εκεί μπορεί σε ανοιγο/κλεισίματα κάποιων κλάδων, πράγματι να έχουμε σημαντικές διαφορές στις θερμοκρασίες προσαγωγής και η μελέτη θέλει προσοχή.

Σεβαστή η γνώμη του φίλου Νίκου (περιμένουμε ακόμα τα σχέδια που ήθελες να ποστάρεις από Vailant ή Buderus), αλλά πάντως η Caleffi προτείνει το διαχωριστή σε περιπτώσεις που έχεις μεγάλες αντιστάσεις μέσα από το λέβητα. Τότε όμως γιατί να μην τις πάρω με τον κυκλοφορητή κάθε κλάδου που να έχω υπολογίσει τις πτώσεις πίεσης?

Προσπαθώ να σκεφτώ συμβατικές συσκευές που έχουν μεγάλη πτώση πίεσης (αλήθεια ποιο θεωρείται το όριο, π.χ. > 1,5-2.0mΣΥ?). Μήπως στην περίπτωση αντλίας θερμότητας?

Υποψήφιος Μηχανικός

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    quote:πάντως η Caleffi προτείνει το διαχωριστή σε περιπτώσεις που έχεις μεγάλες αντιστάσεις μέσα από το λέβητα. Τότε όμως γιατί να μην τις πάρω με τον κυκλοφορητή κάθε κλάδου που να έχω υπολογίσει τις πτώσεις πίεσης?
    Διότι το μανομετρικό που θα μένει διαθέσιμο για τα κυκλώματα που τροφοδοτεί κάθε κυκλοφορητής θα αλλάζει ανάλογα με το πόσοι κυκλοφορητές είναι σε λειτουργία. Η πτώση πίεσης στο λέβητα (που προστίθεται στην πτώση πίεσης κάθε κυκλώματος) θα είναι άλλη όταν δουλεύει ένας κυκλοφορητής, άλλη όταν δουλεύουν 2 κοκ.

Σκέψου από έναν λέβητα να θες να τροφοδοτήσεις ένα εκτεταμένο δίκτυο σωμάτων με μεγάλη παροχή και ένα boiler δίπλα από το λέβητα. Ένας ελάχιστος κυκλοφορητής αρκεί για το boiler, όταν αυτό δουλεύει μόνο του. Αν όμως ο λέβητας είναι πολύ ζόρικος και δουλέψουν και τα σώματα τότε ο ελάχιστος κυκλοφορητής του Boiler ενδεχομένως να μη μπορούσε καν να δημιουργήσει ροή. Το αντεπίστροφό του μπορεί να έμενε "ταπωμένο" από την ανάποδη πίεση.

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Σύμφωνοι, αλλά υπολογίζοντας την δυσμενέστερη περίπτωση (έστω να δουλεύει ο κάθε κλάδος μόνος του) καλύπτεις και αυτή που λες. Η διαφορά θα είναι ανεπαίσθητη.

Υποψήφιος Μηχανικός

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Ναι, υπολογίζοντας τη δυσμενέστερη περίπτωση είσαι μέσα. Αλλά όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο... Για αυτό και τον προτείνουν φαντάζομαι. Χωρίς να επιβάλλεται όμως...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:
    by DDD
    1. Master Πειρατής (και εδώ θέλω να τον ευχαριστήσω διότι προσφέρει πολλά)
    2. σου λύνουν τα θέματα σχετικά με που θα βάλεις πλήρωση (επιπλέον ή του μηχανήματος)
    3. Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως θα έχω μια μόνιμη ανάμιξη στη περίπτωση που έχω βάλει έναν κυκλοφορητή εξωτερικό διότι δεν με φτάνει η παροχή που δίνει αυτός του πακέτου (Gsecondary > Gprimary). Δεν θα έχω μόνιμα μία μικρότερη της επιθυμητής θερμοκρασία προσαγωγής στα σώματα (όπως έθιξε και ο Μίλτος παραπάνω)? Δηλαδή εγώ σχεδιάζω ένα σύστημα για προσαγωγή 70C και με ρυθμιστικά. Αυτή δεν θα προκύπτει μόνιμα πχ 68 ή 67 ή 66 ? Εκεί τι να τον κάνω το μίκτη?
    quote:
    By Ziko
    1. Η λειτουργία του διαχωριστή έχει πράγματι πρόβλημα με τις αναμίξεις των νερών και τις θερμοκρασίες. Εκεί μπορεί σε ανοιγο/κλεισίματα κάποιων κλάδων, πράγματι να έχουμε σημαντικές διαφορές στις θερμοκρασίες προσαγωγής και η μελέτη θέλει προσοχή.
    2. Προσπαθώ να σκεφτώ συμβατικές συσκευές που έχουν μεγάλη πτώση πίεσης (αλήθεια ποιο θεωρείται το όριο, π.χ. > 1,5-2.0mΣΥ?). Μήπως στην περίπτωση αντλίας θερμότητας?
    DDD
    1. Σ' ευχαριστώ για τον καλό λόγο! Ο καλός λόγος είναι το καύσιμο που δίνει ενέργεια στον κάθε εθελοντή να συνεχίσει αυτό που κάνει. Γιατί αλλιώς θα μπορούσε να περνά τον χρόνο του αλλιώς. Ας πούμε γιατί όχι σε κανά hotel;
    2. Αν τελικά χρησιμοποιήσεις τον ΜΔ (Μικτοδιαχωριστής) τότε καλό θα είναι να κάνεις την πλήρωση χαμηλά εκεί στα βρυσάκια που προβλέπονται για καθαρισμό και αποστράγγιση. Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να λες στους κυκλοφορητές τόσο του Π/ντος όσο και του Δ/ντος «Φίλε! πάρε πίεση να 'χεις στην αναρρόφησή σου και κανόνισε την πορεία σου ώστε όταν θα μου επιστρέψεις πίσω στον ΜΔ να έχεις εξαντλήσει όλο το μανομετρικό σου. Και αν δεν θες τότε θα το κάνεις υποχρεωτικά». Αυτό του λες! Αυτός από μόνος του θα κανονίσει τόση την παροχή του ώστε να φέρει ανάλογα με το δίκτυο που έχει να περάσει το μανομετρικό του ίσο με την ανάγκη του δικτύου. Και θα το κάνει θέλει δεν θέλει. Αυτό βολεύει πάρα πολύ τον μηχανολόγο που σχεδιάζει το όλο σύστημα διότι δεν έχει να φοβάται αλληλοεπηρεασμούς μεταξύ των κυκλοφορητών του Π/ντος και του Δ/ντος. Όλα αυτά όμως με μία βασική προϋπόθεση! Πάμε παρακάτω:

Ziko:
    Όταν θα σχεδιάσεις σύστημα με ΜΔ αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχεις πολλές ζώνες καταναλώσεων που μπορεί κάποιες να κλείνουν και κάποιες να ανοίγουν εν ευθέτω χρόνω! Ακόμα και ένα λέβητα να έχεις, και να μη θέλεις να χρησιμοποιήσεις κυκλοφορητή inverter (πρέπει να ανοίξει ένα topic ώστε να εξετασθεί σε βάθος τι ακριβώς κάνουν οι inverter. Έχω αντιληφθεί ότι πολύς κόσμος τους συζητάει αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν σε βάθος τι ακριβώς κάνουν). Δεν θέλεις λοιπόν να χρησιμοποιήσεις inverter, δεν θέλεις να βάλεις τρίοδες ώστε να γυρνάς πίσω τα θερμικώς αχρησιμοποίητα νερά. Τσιτώνεις τα πόδια και λες συμβατικό κυκλοφορητή και δίοδες αυτονομίας. Ναι αλλά όπως όλοι γνωρίζετε η καμπύλη ενός συμβατικού κυκλοφορητή δεν επιτρέπει πολλά πιθανά σημεία λειτουργίας διότι αλλάζουν οι διαφορικές πιέσεις. Οι εταιρείες μας το έλυσαν το πρόβλημα οριζοντιώνοντας τις καμπύλες (ξαναγράψαμε σε κάποιο άλλο post γι' αυτό). Περάσαμε με αυτόν τον τρόπο τα μονοσωλήνια της τελευταίας 20ετίας ώσπου κατέβηκαν εκ του Βορρά άλλες τεχνικές που καποια στιγμή θα ακολουθήσουμε κι εμείς οι «φτωχοδιάβολοι». Κάτι έγραψε ο Νίκος εκ Γερμανίας και έκανε μερικά links. Τι σημαίνει αυτό φίλοι μου ψαγμένοι συνάδελφοι; Μικρές ζωνίτσες με μικρά μανομετρικάκια που θα μπορούν ίσως να λειτουργήσουν και με εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή που έχουμε να χαρίζουμε κιόλας. Ναι αλλά πολλές ζωνίτσες απαιτούν μικρά κυκλοφορητάκια που τώρα στέλνουν στο επίτοιχο, την επόμενη στιγμή στέλνουν στα κάτοπτρα, την μεθεπόμενη στο τζάκι, στην ξυλόσομπα, στην ανεμογεννητριούλα και φαντασία να 'χεις. Τι θα κάνει ο designer των επόμενων χρόνων; Θα πλακώσει τις τρίοδες; Ή θα βάλει πολλά ηλεκτρονικά κυκλοφορητάκια οπότε δεν θα έλεγα ότι θα είναι και η καλύτερη επιλογή!
    Να τι θα κάνει:
    DDD & Ziko κοινή απάντηση:
    1. Θα μαζέψει όλες τις ζωνούλες του (ας πούμε 5 τον αριθμό), θα προσθέσει τις παροχές του σε full λειτουργία, και θα τοποθετήσει τα κυκλοφορητάκια του σ' αυτές.
    2. Έστω ότι έχει 1 και μόνο λεβητάκι. Πώς θα το σχεδίαζε; Θα υπολόγιζε να περνούν μέσα από αυτό φυσικά και οι 5 ζώνες ταυτόχρονα. Ναι αλλά τι θα γίνει όταν αρχίσει μία-μία να κλείνει; Πώς θα λειτουργήσει ο λέβητας που χρειάζεται και θέλει να αισθάνεται το νερό του; Πρόβλημα! Εκεί στο πρόβλημα έλαμψε η ιδέα ενός διαμεσολαβητή και γεννήθηκε ο ΜΔ. Οπότε ο designer θα βάλει στο πρωτεύον κυκλοφορητάκι που θα μετακινεί το άθροισμα όλων των παροχών των 5 ζωνών σε full λειτουργία. Και σε full οι 5 ζώνες έχουμε Gpr = Gsec και όλοι είναι ευχαριστημένοι!
    Τώρα τι θα γίνει όταν μία-μία ζώνη κλείνει ή ανοίγει διαβάστε πάλι το παραπάνω πρωινό μου post.

Σε περίπτωση όμως που τα κυκλοφορητάκια είναι άσχετα μεταξύ τους όσον αφορά τον ακριβή υπολογισμό των ροών και δεν ισχύει η παρακάτω σχέση: ΣGpr = ΣGsec σε full λειτουργία τότε την κάναμε «αλά νότια». Δηλαδή αν η μοναδούλα είναι φτιαγμένη για 1,5 m³/h και το δευτερεύον κινάει 3 m³/h τότε άστο! άστο να πάει άστο!

[u]Συμβουλή:
    Διαβάστε αυτά τα δύο posts (το πρωινό και το τωρινό) καλά! Γιατί κι εγώ ο ίδιος τα ξαναδιαβάζω και όλο έχω απορίες αλλά επειδή το έμαθα καλά το μάθημά μου (μου το έκανε ο «μαστροκαπετάνιος» στον χθεσινοβραδυνό μου ύπνο), όλο και τις λύνω.

Κάτω από αυτές τις τάσεις που έλεγε κάποτε κι ο Περικλής (και πρώτος εγώ «φτωχοδιάβολος» έκραξα) γεννήθηκαν τα σκιτσάκια της Buderus που μας έκανε χθες link ο Γρηγόρης.

Άντε τώρα ξανά το διάβασμα από την αρχή και πατήστε πάλι το παραπάνω link περί hotel ή έστω πατήστε αυτό ==>

...και μου τη δίνει αυτή η τρομπέττα!

Πειρατής φευγάτος σε πολύ μακρινές θάλασσες

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Για να καταλάβω Pirate.

Αν έχω ένα συλλέκτη με 6 αναχωρήσεις:
    1) Κατοικία στο ισόγειο, 2m3/h - 3mΣΥ
    2) Κατοικία στον όροφο, 2,5m3/h - 3,5mΣΥ
    3) Κλάδο boiler 200lt ισογείου
    4) Κλάδο boiler 200lt ορόφου
    5) Playroom - δωμάτια στο υπόγειο, ιδιοκτησίας ισογείου 1m3/h-2mΣΥ
    6) Playroom - δωμάτια στο υπόγειο, ιδιοκτησίας ισογείου 1,5m3/h-2,5mΣΥ

(τυχαίο εντελώς παράδειγμα, προσθέστε και ότι άλλο κλάδο θέλετε)

προτείνεις δημιουργία πρωτεύοντος/δευτερεύοντος?

Προσπαθώ να καταλάβω το όριο ή τα στοιχεία που θα σε αναγκάσουν να το κάνεις, έστω και εμπειρικά.

Υποψήφιος Μηχανικός

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by ziko

Για να καταλάβω Pirate.
    Αν έχω ένα συλλέκτη με 6 αναχωρήσεις:
    1) Κατοικία στο ισόγειο, 2m3/h - 3mΣΥ
    2) Κατοικία στον όροφο, 2,5m3/h - 3,5mΣΥ
    3) Κλάδο boiler 200lt ισογείου
    4) Κλάδο boiler 200lt ορόφου
    5) Playroom - δωμάτια στο υπόγειο, ιδιοκτησίας ισογείου 1m3/h-2mΣΥ
    6) Playroom - δωμάτια στο υπόγειο, ιδιοκτησίας ισογείου 1,5m3/h-2,5mΣΥ

(τυχαίο εντελώς παράδειγμα, προσθέστε και ότι άλλο κλάδο θέλετε)

προτείνεις δημιουργία πρωτεύοντος/δευτερεύοντος?
    Ziko! Πρόλαβες και το διάβασες; Το κατανόησες καλά;
    Στο παράδειγμα που προτείνεις ποτέ δεν θα πρότεινα πρωτεύον / δευτερεύον διότι είναι «φτωχοδιαβόλικο» με τη λογική της περασμένης 20ετίας. Σημαίνει σχεδιασμός και κολεκτέρ κατά όροφο. Θα έβαζα έναν και μόνο κυκλοφορητή inverter. (Πρέπει να αναλύσουμε πως θα αντεπεξέλθει ο inverter στα ανοιγοκλεισίματα των ζωνών σου. Θα αντεπεξέλθει πάντως τέλεια!).

Διάβασε πάλι το post και φαντάσου έναν όροφο που θα σπάσουν τα 2,5 m³/h σε τρία ανεξάρτητα κυκλωματάκια με ανεξάρτητα κυκλοφορητάκια γιατί το ένα θα σκοπεύει την ταράτσα στους συλλέκτες γιατί είναι από κάτω, το άλλο θα σκοπεύει το τζάκι γιατί είναι κοντά, το άλλο αλλού και όλα μαζί θα μαζευτούν σε ένα ή 2 επίτοιχα. Εκεί σε σώζει ο ΜΔ.
    Όσον αφορά το πώς σχεδιάζονται τα κυκλωματάκια ψάξε το Link του Νίκου του Μαυροφίδη.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by miltos

1. Διότι το μανομετρικό που θα μένει διαθέσιμο για τα κυκλώματα που τροφοδοτεί κάθε κυκλοφορητής θα αλλάζει ανάλογα με το πόσοι κυκλοφορητές είναι σε λειτουργία. Η πτώση πίεσης στο λέβητα (που προστίθεται στην πτώση πίεσης κάθε κυκλώματος) θα είναι άλλη όταν δουλεύει ένας κυκλοφορητής, άλλη όταν δουλεύουν 2 κοκ.

2. Σκέψου από έναν λέβητα να θες να τροφοδοτήσεις ένα εκτεταμένο δίκτυο σωμάτων με μεγάλη παροχή και ένα boiler δίπλα από το λέβητα. Ένας ελάχιστος κυκλοφορητής αρκεί για το boiler, όταν αυτό δουλεύει μόνο του. Αν όμως ο λέβητας είναι πολύ ζόρικος και δουλέψουν και τα σώματα τότε ο ελάχιστος κυκλοφορητής του Boiler ενδεχομένως να μη μπορούσε καν να δημιουργήσει ροή. Το αντεπίστροφό του μπορεί να έμενε "ταπωμένο" από την ανάποδη πίεση.
    1. Αυτός δεν είναι σχεδιασμός με κοινό inverter κυκλοφορητή και δίοδες βάνες αυτονομίας. Είναι σχεδιασμός με ανεξάρτητους κυκλοφορητές. Μίλτο όταν σχεδιάσεις το σύστημά σου κατ' αυτόν τον τρόπο άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά δε χώρισες το δίκτυό σου σε πρωτεύον & δευτερεύον. Βέβαια καλά το αναλύεις και έτσι είναι ως το τέλος του 1ου εδαφίου.
    2. Λάθος πορεία! Πρύμνα και πίσω! Γιατί:
    Όσο ζόρικο και να 'ναι το δίκτυό σου στο τέλος το άθροισμα των παροχών σου θα είναι αυτό που προβλέπεται να περάσει μέσα από τον λέβητα: Παράδειγμα: Έχεις λέβητα 100.000 θερμ. και συνεπώς 5 ορόφους με 8 ζόρικα μονοσωλήνια και 2 boilers κοινόχρηστα 1000 λιτρ έκαστο. Δεν θα το σχεδίαζα με ανεξάρτητους κυκλοφορητές αλλά ας πάμε το παράδειγμά σου. Κυκλοφορητάρα στη Φ54 τη στήλη με 10 μέτρα μανομετρικό και δύο κυκλοφορητάκια 25/50 στα boilers. Ποια θα είναι η μέγιστη παροχή που θα σέρνει η κυκλοφορητάρα; Με τίποτα παραπάνω από G όπου G=100.000 X 0,8 /Δt. Και άντε το Δt να είναι πουσαρισμένο =13. Οπότε G=6150 lit/h. Αυτή θα είναι η μέγιστη παροχή του κεντρικού κυκλοφορητή σου. Εδώ θα προσθέσεις και τις άλλες δύο παροχές των 2 boilers από 1500 lit/h εκάστη μας κάνουν συνολικά 9.150 lit/h μέσα από τον λέβητα: Εδώ τώρα είναι το ζουμί:
    Α. Ένας 100αρης λέβητας με την ονομαστική του παροχή των 5.000 lit/h δίνει περίπου μία πτώση πίεσης (ακόμη και μαντεμένιος) γύρω στα 2 kPa και πολύ πήρα. Αν δίνει στα 5 m³/h 2 kPa πτώση πίεσης τότε στα 10 m³/h πόση δίνει; 4πλάσια! (ανάλογος του τεραγώνου του λόγου των παροχών). Τουτέστιν δίνει 8 kPa άντε 10! Αυτή η πίεση του ενός δεκάτου του Bar δεν υπάρχει περίπτωση να σου κρατήσει κλειστό αντεπίστροφο ακόμη και κλαπέτο να είναι.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by Pirate

Εξακολουθώ ακόμα να πιστεύω ότι σε 1 πηγή με 1 έως n καταναλώσεις δεν έχει έννοια το αντικείμενο. Με προβληματίζει όμως η άποψη του Νίκου εκ Γερμανίας ότι προτείνεται η χρήση του ΜΔ ακόμη και για μία μόνο πηγή. Το ψάχνω ακόμα...
    1. Όχι πια! Από το μεσημέρι και μετά έχει γίνει ένας χαμός! Μεγάλο ρόλο στην ιστορία έπαιξε η δυάδα ziko & DDD με τις ερωτήσεις τους από τη μία και από την άλλη η τριάδα Nyannaco, Dipoli & Κωνσταντίνος όπου λες κι ήτανε βαλτοί πλακώσανε τα links:
    Eagles, Barklay James, Harvest, CCR, Nazareth μέχρι και τον νεώτερο(!) Bob-Marley με πήγαν στα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής και ...καθάρισε η σκέψη μου.
    Λοιπόν:
    Ακόμη και ένα λεβητάκι με -n- καταναλώσεις μπορεί να λειτουργήσει και μάλιστα πολύ καλά!
    Μα τι λέω τώρα;
    Διαβάστε αυτό που είχε ποστάρει ο Νίκος από τον Βορρά πριν λίγες ημέρες:
    TA MONOSWLHNIA SYSTHMATA EXOYN PLEON KSEPERASTEI.

Συνεπώς ας ξεφύγουμε από τη γνωστή εγκατάσταση με μία στήλη κεντρική στο λεβητοστάσιο και κεντρικούς συλλέκτες ανά διαμέρισμα.
    Οι νεώτερες τάσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Από το ίδιο post του συμπατριώτη μας που ζει στον Βορρά:
    TA APLOYSTERA KAI PIO AKSIOPISTA APO APOPSH LEITOYRGIAS SYSTHMATA
    EINAI SHMERA TA DISWLHNIA P.X. ENOS BROXOY GIA KA8E DIAMERISMA ME
    DIAKLADWSEIS ME KELYFH PROSTASIAS GIA KA8E SWMA (Rehau) KAI H EKSISORROPHSH NA GINETAI ME TOYS IDIOYS TOYS DIAKOPTES. AYTO BEBAIA PROYPO8ETEI
    KYKLOFORHTES ME RY8MHSH THS DIAFORAS PIESEWS (DELTA P) H EIDIKES BANES ME RY8MHSH THS DELTA P. OI DIAKOPTES PANTA ME 8ERMOSTATIKH
    KEFALH. DIAKOPTES KAI KEFALES Danfoss, Oventrop, Honeywell (MG) KLP.
    Εδώ επειδή ο φίλος μας ο Νίκος μας τα μπερδεύει λίγο χτυπήστε και το link του Γρηγόρη:
    με τα σκιτσάκια της Buderus είναι πολύ κατατοπιστικό.

Τώρα: να μεθερμηνεύσω όλα τα παραπάνω στην ελληνική πραγματικότητα:
    Μάλλον τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ως και κατάργηση του κεντρικού λεβητοστασίου! Κάθε διαμέρισμα θα έχει την παροχή του σε αέριο και το επίτοιχο ή επίτοιχα λεβητάκια του. Δεν θα τίθεται λόγος ωρομέτρησης και κατανομής δαπανών και μίση και πάθη μεταξύ συνοίκων, το δε Δημόσιο δεν θα έχει τον μπελά του φθηνού και ακριβού πετρελαίου και ο δε κόσμος θα ησυχάσει κάπως με το μεσανατολικό αλλά φύγαμε μακριά...
    Μέσα σε μία αποθηκούλα του σπιτιού θα εγκατασταθεί το επίτοιχο ή τα επίτοιχα, θα μπει το βαρελάκι (ΜΔ) και αμέσως μετά ένα κολεκτεράκι και 3 με 4 κυκλοφορητούλια τόσο δα μικρούλια. Θα έχουν τρίοδες πίσω τους όπου θα μπορεί ένα ή δύο κυκλωματάκια να τροφοδοτηθούν από ηλιακά συλλεκτάκια, το διπλανό τζάκι, την ανεμογεννητριούλα στην ταράτσα που θα φορτίζει ένα συσσωρευτή και αυτός με τη σειρά του θα ζεσταίνει ένα τόσο δα πλακοειδές εναλλακτάκο και πάμε λέγοντας.

Παιδιά! Μιλάμε για άλλου είδους εγκαταστάσεις από αυτές που ξέρουμε. Παντελώς!!

Και πριν πάμε να δούμε πώς θα δουλέψουν ένα επίτοιχο και 5 ζωνούλες πατήστε αυτό το κυκλοφορητάκο εδώ και μη βλέπετε το video. Μόνο ακούτε... για λαμπικάρισμα του μυαλού μας και πάμε:

1. Αθροίζονται όλες οι παροχές νερού στο δευτερεύον κύκλωμα. Το ένα επίτοιχο (για περισσότερα αναλύουμε στο μεσημεριανό post) έχει ένα κυκλοφορητάκο που πρέπει να επιλεχθεί έτσι ώστε η παροχή του νερού του σε full λειτουργία να είναι ίση με το άθροισμα των παροχών των ζωνών που δημιουργήσαμε. Ξεκινάει full το σύστημα και έχουμε Gpr = ΣGsec και νοιώθουμε καλά! Κάποια στιγμή γιατί ζεστάθηκε αρκούντως το ηλιακό συλλεκτάκι κλείνει μία ζώνη και γυρίζει προς το συλλεκτάκι. Τότε Gpr > Gsec οπότε αρχίζει το νερό του πρ/ντος να επιστρέφει θερμότερο πίσω στο λεβητάκι ώσπου αυτό τσικ σβήνει για κάποιο χρόνο και ξαναπάιρνει αμέσως μετά. Στη συνέχεια 2η ζώνη κλείνει γιατί βρήκε διαθέσιμο ζεστό νερό στο τζάκι. Λιγοστεύει η ροή στο δευτ/ον οπότε περισσότερη θερμή επιστροφή στο λεβητάκι, περισσότερος χρόνος σταματήματος οικονομία στο αέριο και πάμε λέγοντας.
    Όσο για την αντίθετη κίνηση όπου μπαίνουν μία-μία οι καταναλώσεις του δευτ/ντος θα γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που περιγράψαμε στο μεσημεριανό post. Εδώ δεν θα έχουμε τσακ-τσουκ τα λεβητάκια παρά θα έχουμε λιγότερο χρόνο παύσης του καυστήρα.

Σε όλα αυτά που αναλύθηκαν παραπάνω, ο μηχανολόγος θα πρέπει να είναι παρών διότι μόνο αυτός ξέρει τις παροχές νερού των ζωνών του και εν κατακλείδι αυτός σχεδίασε και τις ίδιες τις ζώνες. Ξέρει από τη συγκεκριμένη περιοχή πόση αιολική ενέργεια μπορέι να πάρει, πόση ηλιακή ενέργεια μπορεί να πάρει κ.ο.κ. Σχεδιάζει το σύστημα με ΄μία κύρια πηγή και δύο εναλλακτικές ή τρεις εναλλακτικές ή μία εναλλακτική αυτός μόνο ξέρει. Όχι οι αντιπροσωπείες. Αυτές θα είναι υποχρεωμένες να υποστηρίξουν τεχνικά το προϊόν τους. Συνεπώς νέοι και νεώτεροι συνάδελφοι που έχετε τα χρόνια μπροστά ανασκουμπωθείτε.
    «Τα πάντα ρει» έλεγε ένας μεγάλος μας φιλόσοφος από την Ιωνία. Ο Ηράκλειτος!

Δικαιώματα απάντησης