Σελίδα 8 από 11 ΠρώτοΠρώτο ... 678910 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 71 μέχρι 80 από 106

Θέμα: Συλλέκτες - κοινοί συλλέκτες - διαχωριστές κυκλωμά

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Τώρα μπορεί να γράφω π@π...ριές αλλά διαβάζοντας το θέμα έχω μια απορία. Έστω επίτοιχος με αντιστάθμιση, κυκλοφορητή κλπ κλπ και στήλη με κεντρικό inverter κυκλοφορητή συνδεδεμένο σε ενδοδαπέδια. Το ερώτημα είναι μήπως ο διαχωριστής δεν αφήνει την αντιστάθμιση να λειτουργεί όπως πρέπει? Γιατί αν στην ενδοδαπέδια που παίζει και η μεγαλύτερη αδράνεια περιμένεις εκτός από την εντολή της αντιστάθμισης να πάρει μπροστά το πρωτεύον για να χαμπαριάσει το δευτερεύον να δώσει στους κλάδους φέξε μου και γλίστρησα, το ίδιο φαντάζομαι ισχύει και στο να κόψει...

Who is General Failure and what the hell is doing reading my disk?

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Αυτό που περιγράφεις φίλε spy για να συμβεί σημαίνει ότι ο σχεδιασμός ή η υλοποίηση του αυτοματισμού ή και τα δύο μαζί δεν έχουν ελπίδες να δρέψουν δάφνες ποιότητας.
    Εξηγώ:
    1) Εάν στην όλη εγκατάσταση υπάρχει μόνο ενδοδαπέδια, τότε έχει επιλεγεί κάποια κατάλληλη καμπύλη στην αντιστάθμιση που αρμόζει στην λειτουργία και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και είναι αναγκαίες για την ενδοδαπέδια. Η ποσότητα του νερού που υπάρχει στο πρωτεύων δεν πρόκειται να καθυστερήσει την όλη λειτουργία περισσότερο από κάποια δευτερόλεπτα. Πιστεύω όμως ότι ακόμα και αυτά τα ολίγα δευτερόλεπτα μπορούμε να τα εκμηδενίσουμε επιλέγοντας 1-2 βαθμούς επιπλέον στην καμπύλη. Αυτονόητο είναι ότι αυτά δεν συμβαίνουν τυχαία αλλά εξαρτώνται από την φαντασία, την εμπειρία και τις δυνατότητες εν τέλει του σχεδιαστή.

2) Εάν στην όλη εγκατάσταση εκτός από ενδοδαπέδια υπάρχουν και σώματα, τότε όχι μόνο έχει επιλεγεί σαφώς μεγαλύτερη καμπύλη στην αντιστάθμιση αλλά επιπλέον υπάρχει επιτακτική ανάγκη ελέγχου της θερμοκρασίας προσαγωγής στην ενδοδαπέδια. Οπότε μόνο από τα σώματα θα υπήρχε περίπτωση να ακούσουμε διαμαρτυρίες και όχι από την ενδοδαπέδια. Επειδή όμως ήδη ελέγχουμε την θερμοκρασία προσαγωγής της ενδοδαπέδιας σχολαστικά τότε η επιλογή μεγαλύτερης καμπύλης δίνει και εδώ την λύση.
    Ένα καλό topic είναι το ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΑΠΟΡΙΕΣ more

Κώστας.

Καλημέρα σε όλους,

Διαβαζω με πολυ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο και άλλα σχετικά topic και μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες.

Πιθανώς να έχουν ήδη απαντηθεί κάπου μιας και το topic είναι παλιό, αλλά δεν μπορεσα να βρω της απάντησεις.

Έστω ότι στο σύστημα που περιεγραψε ο καπετάτιος, με 1 επιτοιχο ο κυκλοφορητης του οποιού δίνει max 1200 l/h, το δευτερευον χρειαζεται 2000 l/h. Σε αυτή την περίπτωση στην προσαγωγη του δευτερευοντος το νερό δεν θα μπαίνει ποτέ στη θερμοκρασία που βγαίνει από τον λέβητα( μιας και αναμειγνίεται με το νερο της επιστροφης) αλλά και η επιστροφή θα έχει μικροτερη θερμοκρασία (καθώς το νερό της προσαγωγής θα είναι μικρότερης θερμοκρασίας). Μάλιστα η θερμοκρασίες αυτές θα μειώνονται σε κάθε κύκλο μέχρι να επερθει μια ισορροπία.

Η ερώτηση μου είναι αν θα πρέπει να ξαναγίνει ο υπολογισμός της παροχής στο δευτερευον με βάση τις νέες θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής τις όποίες θα πρέπει να υπολογίσουμε με βάση την κατάσταση που θα ισορροπήσει το σύστημα.

Μαλιστα το συστημα θα γίνει ακόμα πιο περιπλοκο αν μπανοβγαίνουν ζώνες ή σωματα σε λειτουργία.

Επειδή ακόμα δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα στο μυαλό μου όσον αφορα τους κυκλοφορητές θα ηθελα να ζητησω την βοηθεια σας και σε αυτο. Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οταν εχουμε κυκλοφορητή σταθερων στροφων αυτος δουλευει πανω στην καμπυλη του με την λογικη ότι αναλογα με τις αντιστάσεις που βρίσκει (μανομετρικο) δίνει την παροχή που αντιστοιχεί στην καμπύλη (ειναι σωστη αυτή η σκέψη ή δεν εχω ξεκαθαρίσει κάτι στο μυαλό μου). Σε περιπτωση δε κυκλοφορητη inverter, αν έχω καταλάβει καλά, δεν υπαρχει μια καμπύλη λειτουργίας αλλά πολλές και ανάλογα με την αντίσταση που βρίσκει αλλάζει καμπύλη λειτουργίας.

Στην περιπτωση του διαχωριστή υπαρχουν 3 ξεχωριστές περιπτώσεις:

1.Οι παροχες πρωτευοντως και δευτερευοντως είναι ίσες (σε αυτήν φαντάζομαι οτι προστίθενται τα μανομετρικά των 2 κυκλοφορητών μιας και αυτοί είναι σε σειρά, αν και η περιπτωση 2 διαφορετικων κυκλοφορητων σε σειρα - και ιδιαιτερα ενος σταθερων στροφων και ενος inverter- ακομα με μπερδευει).

2. Η παροχή του πρωτευοντως είναι μεγαλύτερη από αυτή του δευτερέυοντος ( εδω λογικά πάλι τα μανομετρικα προστίθενται μιας και η διαδρομή μεσα απο τον διαχωριστή έχει σιγουρα μικροτερη αντισταση απο τις υπολοιπες διαδρομές. Και μιας και οι θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής είναι οι ιδιες, ουσιαστικά η παροχή του συστήματος είναι αυτή του δευτερου κυκλοφορητη. - διορθώστε με αν κάνω λάθος)

3. Η παροχή του δευτερευοντος είναι μεγαλύτερη από αυτή του πρωτευοντως. ( Εδω είναι που χανω λιγο την μπαλα και με τα μανομετρικα και με τις παροχες κυριωσ λογω της αλλάγης των θερμοκρασιών. Επίσης δεν μπορω να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου πως ακριβως θα επιλεγεί ο κυκλοφορητής inverter -απλά θα προσθέσω τις δύο καμπύλες ως προς τα μανομετρικά με βάση τα διάφορα σημεία λειουργίας του συστήματος ή θα χρησιμοποιήσω μόνο τις καμπύλες του inverter με βάση τις νεες θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής;

Οποιαδήποτε βοήθεια ειναι ευπροσδεκτη.

Ευχαριστώ

Γιώργος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Στην περιπτωση του διαχωριστή υπαρχουν 3 ξεχωριστές περιπτώσεις:

1.Οι παροχες πρωτευοντως και δευτερευοντως είναι ίσες (σε αυτήν φαντάζομαι οτι προστίθενται τα μανομετρικά των 2 κυκλοφορητών μιας και αυτοί είναι σε σειρά, αν και η περιπτωση 2 διαφορετικων κυκλοφορητων σε σειρα - και ιδιαιτερα ενος σταθερων στροφων και ενος inverter- ακομα με μπερδευει).

2. Η παροχή του πρωτευοντως είναι μεγαλύτερη από αυτή του δευτερέυοντος ( εδω λογικά πάλι τα μανομετρικα προστίθενται μιας και η διαδρομή μεσα απο τον διαχωριστή έχει σιγουρα μικροτερη αντισταση απο τις υπολοιπες διαδρομές. Και μιας και οι θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής είναι οι ιδιες, ουσιαστικά η παροχή του συστήματος είναι αυτή του δευτερου κυκλοφορητη. - διορθώστε με αν κάνω λάθος)

3. Η παροχή του δευτερευοντος είναι μεγαλύτερη από αυτή του πρωτευοντως. ( Εδω είναι που χανω λιγο την μπαλα και με τα μανομετρικα και με τις παροχες κυριωσ λογω της αλλάγης των θερμοκρασιών. Επίσης δεν μπορω να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου πως ακριβως θα επιλεγεί ο κυκλοφορητής inverter -απλά θα προσθέσω τις δύο καμπύλες ως προς τα μανομετρικά με βάση τα διάφορα σημεία λειουργίας του συστήματος ή θα χρησιμοποιήσω μόνο τις καμπύλες του inverter με βάση τις νεες θερμοκρασίες προσαγωγής και επιστροφής;
    Οι ερωτήσεις είναι θεμελιακές και πρέπει να ξεκαθαρισθούν άμεσα προς αποφυγή λαθών. Πρέπει όμως να μας πεις με ποια ιδιότητα ρωτάς:
    1. Ιδιώτης που απλά ασχολείται με το αντικείμενο;
    2. Τεχνίτης;
    3. Μηχανικός;

Για παράδειγμα αν είσαι ιδιώτης θα σε προτρέψω να μη προσθέτεις μανομετρικά και αν έχεις τέτοια περίπτωση να απευθυνθείς σε μηχανολόγο.
    Αν είσαι τεχνίτης ψαγμένος πρέπει να σου πούμε δυο-τρεις πρακτικές κουβέντες.
    Αν είσαι μηχανικός θα τα πιάσουμε τα πράγματα κατά πρώτον θεωρητικά ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την άκρη.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

quote:Οι ερωτήσεις είναι θεμελιακές και πρέπει να ξεκαθαρισθούν άμεσα προς αποφυγή λαθών. Πρέπει όμως να μας πεις με ποια ιδιότητα ρωτάς:
    1. Ιδιώτης που απλά ασχολείται με το αντικείμενο;
    2. Τεχνίτης;
    3. Μηχανικός;

Για παράδειγμα αν είσαι ιδιώτης θα σε προτρέψω να μη προσθέτεις μανομετρικά και αν έχεις τέτοια περίπτωση να απευθυνθείς σε μηχανολόγο.
    Αν είσαι τεχνίτης ψαγμένος πρέπει να σου πούμε δυο-τρεις πρακτικές κουβέντες.
    Αν είσαι μηχανικός θα τα πιάσουμε τα πράγματα κατά πρώτον θεωρητικά ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την άκρη.
    Καλησπέρα καπετάνιο,

Ειμαι ηλεκτρολογος μηχανικός και η συγκεκριμενη εφαρμογή είναι για το σπιτι που φτιάχνω. Εχω διαβάσει αρκετα θεωρητικά για το συγκεκριμενο θέμα ομως ειμαι ακομα μπερδεμένος.

Ο λέβητας που έχω διαλέξει δινει μαχ παροχη 1200 l/h και σε full χρηση θα χρειαστω 2000 l/h. Επίσης αν προσθέσουμε το γεγονός οτι στους επίτοιχους λέβητες όταν ζητας ζεστό νερό σταματαει να δουλέυει ο κυκλοφορητής έχω την αίσθηση ότι θα χρειαστώ οπωσδήποτε τον διαχωριστή και έναν κυκλοφορητη inverter.

Θα με βοηθούσε παρα πολυ η θεωρητική ανάλυση ώστε να κατανοήσω τι ακριβώς γινεται και μετά να εφαρμόσω την θεωρία.

Ευχαριστώ

Γιώργος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Ο λέβητας που έχω διαλέξει δινει μαχ παροχη 1200 l/h και σε full χρηση θα χρειαστω 2000 l/h.
    Χμμμ.... ενδοδαπέδια θα είναι, ή σώματα; Τί θερμοκρασίες προσαγωγής / επιστροφής προβλέπει η μελέτη;

Νίκος

Η θέρμανση ειναι με σωματα, οι θερμοκρασιες εχουν υπολογιστει 75 60, το μανομετρικο περιπου 1 μέτρο αν γίνει δισωληνιο και 1,6 αν γινει μονοσωλήνιο. Βεβαια το προβλημα δεν ειναι το μανομετρικο αλλά η παροχη.

Επίσης θα υπαρχει αντισταθμιση οποτε ειναι ευκολο να ρυθμιστει σε μεγαλυτερη κλιμακα και να δινει μεγαλυτερες θερμοκρασιες στο πρωτευον.

Αυτο που βασικα με απασχολει ειναι η επιλογη των κυκλοφορητων και ο υπολογισμος των θερμοκρασιων στο δευτερευον, αλλα αυτό που μου κινει περισσοτερο την περιεργεια ειναι το θεωρητικο υποβαθρο.

Γιώργος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Αρα με Δθ 15° και παροχή 2000lt/h, μιλάς για εγκατεστημένη ισχύ σωμάτων 30MCal/h. Η μονάδα σου μπορεί να τα δώσει, και δίνει μόνο 1200lt/h παροχή; Και το σπίτι είναι τόσο μεγάλο ή/και τόσο αμόνωτο που έχει 30MCal/h απώλειες;

Νίκος

Ειναι μεζονετα 200 τμ με το 70% των ανοιγματων στο βορρα και βρισκεται στα ορια μεταξυ 3ης και 4ης κλιματικης ζωνης. Η μεση θερμοκρασια το πρωι τις τελευταιες μερες που εκανε κρυο ηταν -7 και η περιοχη εχει πολυ μεγαλη υγρασια.

Γιώργος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ζόρικα τα πράγματα... η μονάδα σου ποιά είναι;