quote:nikosssk
New Member
64 Posts
Posted - 10 November 2005 : 15:29:44 Show Profile Email Poster
Εγώ συμφωνώ διαφωνώντας.
Για να μην παρεξηγηθώ (και μου αφαιρεθεί το αστεράκι μου), όπως είναι φυσικό, συμφωνώ απολύτως με τα περί αντιστάθμισης.
Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα βασικά ρε παιδιά και μετά κοιτάμε την αντιστάθμιση.
Υπάρχει κάποιος "μπακάλικος" έστω τυφλοσούρτης, δύο - τρία απλά βήματα με τα οποία να μπορεί ο κάθε ανθρωπάκος, που δεν είναι υποχρεωμένος να έχει πάρει master στη θερμοδυναμική, να καταλάβει εάν η εγκαταστασή του έχει μελετηθεί και δουλεύει σωστά ή όχι? Π.χ. με διαφορά εξωτερικής - εσωτερικής θερμοκρασίας x βαθμούς, θα πρέπει η εσωτερική θερμοκρασία να ανεβαίνει y βαθμούς το πολύ σε z ώρες ή όλα τα σώματα θα πρέπει να "καίνε" πλήρως σε x λεπτά ή για x kcal/h η κατανάλωση πετρελαίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα x λίτρα την ώρα…τέτοια πράγματα.
Γιατί τα λέω όλα αυτά?
Γιατί τις τελευταίες μέρες κόντεψα να...... χωρίσω λόγω της νέας εγκατάστασης του σπιτιού μου. Η γυναίκα μου θεωρούσε ότι αφού το σπίτι ζεσταινόταν "γρήγορα"(πόσο πρέπει να είναι αυτό άραγε) όλα ήταν μια χαρά.
Εγώ όμως είχα τρελαθεί γιατί ενώ έβλεπα ότι τα σώματα "ζεμάταγαν" από πάνω, αργούσαν (κυρίως τα μεγάλα) να ζεσταθούν σε όλη τους την επιφάνεια. Αντί για την άσκηση των συζυγικών μου καθηκόντων, εγώ κάθε βράδυ..."χούφτωνα" τα σώματα (με την ευκαιρία ζήτω συγνώμη από τους υπόλοιπους Έλληνες, γιατί τον τελευταίο καιρό έριξα το μέσο όρο των 138 φορών το χρόνο). Ο υδραυλικός μου πολύ καλός και είναι και συγγενής και φίλος, αλλά εδώ δεν προλαβαίνει να 'ρθει να πληρωθεί, θα έρθει να ψάξει την δική μου "ιδιοτροπία"?
Επικεντρώνομαι λοιπόν αρχικά στα σώματα και ανακαλύπτω το πρώτο πρόβλημα: Τα σώματα είναι Βuderus εσωτερικού βρόχου και έρχονται μαζί με θερμοστατικό διακόπτη. Στην δοκιμή που είχαμε κάνει με τον υδραυλικό είδαμε ότι το καπάκι του διακόπτη πρέπει να είναι ξεβιδωμένο για να λειτουργήσει το σώμα, ο διακόπτη όμως μέσα περιλαμβάνει και βαλβίδα ρύθμισης ροής. Παίρνω τηλ στη Βuderus, μου λένε οι άνθρωποι ότι για πλήρη ροή πρέπει η εγκοπή στη βαλβίδα να δείχνει στο "Ν". Ρυθμίζω όλα τα σώματα (που ήταν αλλού γι’ αλλού) στο "Ν" και το πρόβλημα.....βελτιώνεται... αλλά δεν λύνεται. «Κατεβάζω» το αμερικάνικο εγχειρίδιο χρήσης όπου εκεί βρήκα σε ποια θέση πρέπει να ρυθμίζεται η βαλβίδα κάθε σώματος για σωστή εξισορρόπηση, αρχίζω τις μετατροπές από ίντσες σε εκατοστά από BTU σε kcal κλπ, βρίσκω τις σωστές ρυθμίσεις , τις βάζω και… τίποτα. Κλείνω από το κολλεκτέρ το κύκλωμα του ηλιακού…παρομοίως τίποτα.
Συνεχίζω το ψάξιμο:
Ελέγχω διατομές σωληνώσεων: σωστές, ελέγχω θερμοστάτες - πιέσεις κλπ. όλα σωστά. Κατεβάζω τα specs του κυκλοφορητή μου (wilo RS 30/6) και βλέπω ότι είναι σωστός αλλά είναι ρυθμισμένος στη θέση 2..Αυτό θα ‘ναι λέω , το βάζω στη …”δυνατή σκάλα” και … μία από τα ίδια.
Ο αγώνας συνεχίζεται (η γυναίκα μου πρέπει ήδη να χει αρχίσει να ψάχνει ποιον καλό ψυχίατρο να επισκεφτώ)….. google search για «προβληματική θέρμανση» και πέφτω πάνω στο forum και το post του φίλου μας gianniskar. Παρόμοιο το πρόβλημα μόνο που σε μένα εμφανίζεται από την αρχή και…. Βingo…. Ναι, έχω και εγώ 2 κυκλώματα με 2 κυκλοφορητές , χωρίς βαλβίδες αντεπιστροφής. «Ζήτω το forum» φωνάζω, το λέω στον υδραυλικό μου , συμφωνεί κι αυτός ότι έπρεπε να μας πάρουν τα διπλώματα που δεν το σκεφτήκαμε να μπουν οι βαλβίδες και την περασμένη Κυριακή τοποθετούνται οι δύο βαλβίδες. Αισθητή βελτίωση στην θέρμανση , ηρεμεί και η γυναίκα μου γιατί κατάλαβε ότι δε μου είχε στρίψει ….αλλά εμένα κάτι μου ‘φταιγε ακόμα και συνέχισα το βιολί μου (το «χούφτωμα» στα σώματα). Και χτες το βράδυ, βλέποντας τις ειδήσεις, εν μέσω Χατζηνικολάου, Κωστάκηδων, Γιωργάκηδων κλπ. και ρίχνοντας πλάγιες ματιές στα σώματα (εκτός από το «χούφτωμα» το ΄ριξα και στο «μάτι»)…. τρώω το φλας.
«Αφού το κάθε σώμα, συνδέεται απευθείας στο κολλεκτέρ, γιατί έχουν μπει διακόπτες για μονοσωλήνιο;». Ανοίγω το θερμοστάτη και ξαπλώνω κάτω από ένα σώμα με ….κακές διαθέσεις . Ναι, το φλας ήταν σωστό. Μόλις ζεστάθηκε η εισαγωγή, ενώ η επιστροφή μέσα στο σώμα ήταν κρύα, στο διακόπτη που ήταν στο πάτωμα η επιστροφή ήταν σαφώς πιο ζεστή. Άρα το bypass του διακόπτη δεν είχε απομονωθεί, όπως θα έπρεπε εφόσον τα σώματα συνδέονται απευθείας στο κολλεκτέρ. Παρατάω τις σαβουροειδήσεις, βουτάω τα κατσαβίδια, κλείνω τελείως το bypass και …..εγένετω Φως. Το χλιαρό στο κάτω μέρος σώμα, έκαψε ολόκληρο σε dt (για καλοριφέρ μιλάω πάντα).
Ύστερα από την… σύντομη αυτή αναφορά, ερωτώ (ρητορικά):
1) Εγώ και λόγω χαρακτήρα και λόγω ειδικότητας είχα το μικρόβιο και την έψαξα. Ο κάθε φουκαράς, που θεωρεί ότι επειδή έχει πληρώσει τα καλύτερα υλικά έχει και την κορυφαία θέρμανση, ενώ στην ουσία το σύστημά του υπολειτουργεί, πως «θα το πάρει «πρέφα»? (Εδώ κολλάει ο «τυφλοσούρτης»)
2) Εάν είχα βάλει σύστημα αντιστάθμισης, θα «την είχα ψάξει» ή εγώ (και μαζί μου ένα μεγάλο ποσοστό συναδέρφων μηχανικών και υδραυλικών) θα λέγαμε «κοίτα τι ωραία που είναι αυτή η αντιστάθμιση, τώρα που δεν έχει κρύο είναι όλα χλιαρά για οικονομία!! Μόλις όμως πιάσουν τα κρύα….θα καεί το σύμπαν» . (Εδώ κολλάει το «διαφωνόντας»)
P.S. Είμαι πλέον ώριμος για την πολιτική. Στο πρώτο μου post είχα υποσχεθεί να είμαι συνοπτικός στα επόμενα και όπως βλέπετε…..τήρησα την υποσχεσή μου.
Go to Top of Page