Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 6 από 6

Θέμα: Ψηφιακοί Θερμοστάτες

Ψηφιακοί Θερμοστάτες

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ένα μεγάλο καλως σας βρηκα σε ολους...
    Πρόσφατα αγόρασα ενα ψηφιακό θερμοστάτη χώρου με μικροεπεξεργαστη(AUBE TH148ELE-P).
    Παρατηρησα οτι ενώ το εχω στους 21 βαθμους ρυθμισμένο,παρόλο που πεφτει στους 20,5 δεν δινει αμεσως ρευμα στην ηλεκτροβανα(περναει αρκετη ωρα,απο 15 εως 40 λεπτα).
    Στο manual διαβασα οτι ''κοβει'' νωρίτερα για να μην εχω αποτέλεσμα πανω απο το επιθυμητό οριο οχι όμως οτι αργει να δωσει ρευμα.
    Μπορω να το διορθώσω?
    Εχει μια ρύθμιση ''Number of cycles per hour''και ειναι ρυθμισμένο στα 15 λεπτα..μηπως ειναι αυτο?
    Επίσης οποτε αναβω τον φωτισμό του η απλά πατάω κατι για να δω την ρυθμισμένη θερμοκρασια μετα απο δευτερολεπτα οπλίζει το ρελεδακι και αναβουν τα καλοριφέρ..ανεξαρτήτως ρύθμισης...

http://www.slotgames.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Ακάλυπτε καλως όρισες.
    Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο ΘΧ, αλλά όλοι οι θερμοστάτες έχουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται διαφορικό. Αυτό σημαίνει ότι ο ΘΧ δεν οπλίζει/αφοπλίζει ακριβώς στους βαθμούς που τον έχεις ρυθμίσει (π.χ. 21C), αλλά αν έχει διαφορικό π.χ. 0.5C (η συνήθης ρύθμιση) τότε θα αφοπλίσει όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 21C (στην περίπτωσή σου λίγο νωρίτερα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα), αλλά θα ξαναοπλίσει όταν πέσει στους 20.5C. Αυτό γίνεται για να μην αναβοσβήνει συνέχεια ο καυστήρας. Το διαφορικό στους ηλεκτρονικούς ΘΧ ρυθμίζεται (αν και σε πρώτη ματιά στο manual του δικού σου δεν το είδα).
    Από ότι βλέπω στις προδιαγραφές του, το temperature display resolution είναι 0.5C, άρα η ένδειξη 20.5 σημαίνει ότι η θερμοκρασία είναι κάπου μεταξύ 20.75 και 20.26, αφού στρογγυλεύει στο πλησιέστερο μισό. Αρα όταν έχει σβήσει και η θερμοκρασία του χώρου πέφτει, εσύ βλέπεις 20.5 από τη στιγμή που η θερμοκρασία είναι στους 20.75, αλλά περιμένεις να πέσει πραγματικά στους 20.5 για να ξαναοπλίσει. Σε καινούργια κατασκευή με αξιοπρεπή μόνωση, τα διαστήματα που αναφέρεις είναι πολύ φυσιολογικά. Αρα θα έλεγα ότι από αυτή την άποψη λειτουργεί μια χαρά.
    To Number of cycles per hour δεν το ήξερα, ίσως τον εμποδίζει να ξαναοπλίσει νωρίτερα από το συγκεκριμένο διάστημα μετά το κόψιμο, ώστε αν έχεις μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, πάλι να μην αναβοσβήνει συνέχεια τον καυστήρα.
    Μέχρι εδώ όλα καλά.
    Αυτό που με προβληματίζει πολύ είναι αυτό που λες:
    quote:Επισης οποτε αναβω τον φωτισμο του η απλα παταω κατι για να δω την ρυθμησμενη θερμοκρασια μετα απο δευτερολεπτα οπλιζει το ρελεδακι και αναβουν τα καλοριφερ..ανεξαρτητως ρηθμησης...
    Αυτό δεν μου φαίνεται φυσιολογικό, δεν ξέρω μήπως έχεις πέσει σε ελαττωματικό κομμάτι...

Νίκος

Φίλε Acalyptos & nyannaco τα πράγματα δεν είναι έτσι.
    Η AUBE κατασκευάζει κάποιους θερμοστάτες χώρου για τους οποίους δηλώνει ότι κάνουν έως 25% οικονομία καυσίμου. Τέτοιος θερμοστάτης είναι αυτός που μας απασχολεί.
    Στο θερμοστάτη αυτό η έννοια του σταθερού διαφορικού και των σταθερών setpoints δεν υπάρχουν. Ο θερμοστάτης κρίνει τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου και ανοιγοκλείνει το σύστημα θέρμανσης σύμφωνα με την εκτιμηση που κάνει γι αυτές.
    Πόσες φορές ανοιγοκλείνει το σύστημα θέρμανσης? Τόσες όσες λέει η παράμετρος "Number of cycles per hour". Κάθε φορά που ανοίγει το σύστημα θέρμανσης το κρατάει ανοιχτό τόσο όσο χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί θερμοκρασία χώρου ίση με το setpoint που ορίσαμε.
    Το άνοιγμα και το κλείσιμο του συστήματος θέρμανσης δεν εξαρτάται από την τρέχουσα θερμοκρασία αλλά από το ιστορικό εξέλιξης της θερμοκρασίας την προηγούμενη ώρα. Γι αυτό βλέπεις διαφορά στην επιθυμητή και την τρέχουσα θερμοκρασία. Όταν ο θερμοστάτης λειτουργήσει για κάποιο διάστημα θα επιτύχει τέτοια παροχή ενέργειας στο χώρο ώστε η θερμοκρασία χώρου να ταυτιστεί σχεδόν με το setpoint.
    * Προσοχή όμως. Αν η εγκατάστασή σου έχει αποθέρμανση στον τελευταίο καταναλωτή τότε ο θερμοστάτης αυτός δεν κάνει. Η αποθέρμανση αποσυντονίζει τον αλγόριθμο του υπολογισμού και το αποτέλεσμα είναι κακή ρύθμιση της θερμοκρασίας και επιπλέον σπατάλη καυσίμου.
    * Και αν ακόμα δεν έχεις αποθέρμανση στον τελευταίο καταναλωτή τα ανά 15 λεπτά αναβοσβησίματα του καυστήρα και τα ανοιγοκλεισίματα των βανών είναι συνήθως πολύ επιβαρυντικά.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Αδιάβαστος [:I]
    Κατατοπιστικός όπως πάντα κε Θεοδώρου, ευχαριστώ.
    Το τελευταίο που αναφέρει ο acalιptos με την ενεργοποίηση με το "σκάλισμα" είναι φυσιολογικό;

Νίκος

Αυτό με το σκάλισμα δεν το ξέρω. Ίσως αν ρωτούσατε τους εισαγωγείς.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
    Μετά από κάποιο καιρό λειτουργίας είδα όντως ότι υπήρξε οικονομία χωρίς φυσικά να κρυώνω.
    Από ότι κατάλαβα κ.Θεοδώρου μου προτείνεις να αλλάξω την ρύθμιση ανά 15 λεπτά.Θα δοκιμάσω ανά 30'.(δεν έχω αποθέρμανση στον τελευταίο καταναλωτή).

Δικαιώματα απάντησης