Σελίδα 2 από 2 ΠρώτοΠρώτο 12
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 11 μέχρι 20 από 20

Θέμα: ΗΛΕΚΤΡΒΑΝΑ VS ΑΝΤΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Νίκο αντεπίστροφα έχεις στην εγκατάστασή σου;

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Aug 2007
    Θέση
    kastoria, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    61
    Την πιεση του συστηματος δεν την ξερω ακριβως.Τι λες λοιπον να οδηγησε στην καταστροφη των ΗΒ και την τοση σκουρια?

quote:Originally posted by King

wow τι γινεται εκει μεσα... Τις Η/Β στειλτες τελειως μαζι με τα καλωδια.. Δεν ειχαν νοημα αφου εχεις κυκλοφορητη και στηλη...
    Εντωμεταξυ πολυ σκουρια και ανακτεμα εξαρτηματων.. Γαλβανιζε, μαυρα, χαλκος πανικος γινεται.. Ξεσκουριασμα μινιο, αλουμινιο της φωτιας και αμα δεν υπαρχει ανωδιο βαλε ενα επιγοντως...
    Επεισης βλεπω εχει μεινει ακομα μια Η/Β στην μεση σωστα?
    Οι συνδεσεις εχουν γινει με υγρο τεφλον απ οτι βλεπω οποτε πρεπει να τους ριχνεις καμια ματια που και που..

Σε τι πιεση παιζει το ολο συστημα??? Αν και αλλο λογο υποψιαζομαι για τις ζημιες στις Η/Β..

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Aug 2007
    Θέση
    kastoria, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    61
    Τι θα προτεινες λοιπον σαν πιο σωστο?ΗΒ?Αντεπιστροφη ή χειροκινητη βανα?Στην δικη μου περιπτωση με τις αντεπιστροφες και χρηση μονο boiler δεν βλεπω καμια αισθητη αυξηση της θερμοκρασιας στα σωματα.

quote:Originally posted by nyannaco

Υποθέτω ότι τις ΗΒ τις έβαλε για να κόβει τη φυσική κυκλοφορία στις στήλες που δεν "ζητάνε", αφού ο κυκλοφορητής την επιτρέπει. Εγώ έχω σπίτι μου δύο κλάδους (θέρμανση - boiler) με κυκλοφορητές, και το καλοκαίρι κλείνω τις χειροκίνητες βάνες της θέρμανσης, ενώ και το χειμώνα όταν ανοίγω μόνο boiler κάποια σώματα ζεσταίνονται αισθητά.

Τώρα, όσον αφορά την αφαίρεση των ΗΒ που βγήκαν από τα υδραυλικά κυκλώματα, πριν τις αφαιρέσεις θα πρέπει να τσεκάρεις, και πιθανότατα να αλλάξεις, τις συνδεσμολογίες! Λογικά οι κυκλοφορητές παίρνουν φάση από την επιστροφή (εντολή από, αν προτιμάς) της αντίστοιχης ΗΒ (γι'αυτό και οι μεταξύ τους συνδέσεις στη φωτογραφία), για να διασφαλιστεί ότι δεν ξεκινούν να λειτουργούν πριν η ΗΒ ανοίξει. Επομένως, αν απλώς κόψεις τα καλώδια για να τις απομακρύνεις, οι κυκλοφορητές δεν θα λειτουργούν μετά.

Θεωρητικά περιττό αλλά θα το πω, βεβαιώσου ότι έχεις κόψει το ρεύμα πριν κάνεις οτιδήποτε στις καλωδιώσεις, και πάλι μόνο αν είσαι βέβαιος ότι ξέρεις τί κάνεις, αλλιώς κάλεσε έναν ειδικό.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Μίλτο,

Αντεπίστροφο έχω μόνο στον κλάδο του boiler, όχι της θέρμανσης. Αν είχε και εκεί, πιθανόν η πίεση της διαφοράς θερμοκρασίας να μην μπορούσε να υπερνικήσει την αντίσταση του ελατηρίου του αντεπίστροφου, οπότε να μην "έπαιζε" η φυσική κυκλοφορία. Πιθανόν αυτό να εξηγεί και την περίπτωση του theosism, που φαίνεται να μην έχει φυσική κυκλοφορία στην αντίστοιχη περίπτωση.
    Θυμάμαι ότι πριν λίγο καιρό σε μια ανάλογη συζήτηση κάποιος είχε κάνει και πείραμα και βρήκε την αντίσταση γύρω στα 15mmΣΥ, καταλήγοντας ότι η διαφορά θερμοκρασίας δεν επαρκεί για να το υπενικήσει... δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρω τώρα.

theosism,

Γενικά μιλώντας, υπάρχουν δύο τρόποι για αυτονομία, με κυκλοφορητές ή με ΗΒ. Ο πρώτος πλεονεκτεί ως προς τις πιέσεις και ταχύτητες ανά κύκλωμα, καταπόνηση του κυκλοφορητή κλπ. ανάλογα με το πόσοι και ποιοί κλάδοι "ζητάνε" ταυτόχρονα, ενώ η λύση με ΗΒ χωλαίνει εκεί (εκτός αν έχεις κυκλοφορητή inverter). Επίσης, οι ΗΒ είναι πιο επιρρεπείς σε αστοχίες, όπως πλέον ξέρεις. Πλην όμως, οι ΗΒ στοιχίζουν λιγότερο (κυκλοφορητές, στήλες κλπ) οπότε τις βλέπεις πολύ συχνά.
    Στη δική σου περίπτωση νομίζω ότι η λύση που έχεις τώρα είναι η βέλτιστη, εφόσον τα αντεπίστροφα σου κόβουν και την ανεπιθύμητη φυσική κυκλοφορία, όπως λες.
    Οι χειροκίνητες βάνες πρέπει πάντα να υπάρχουν, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση από μόνες τους.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Οι χειροκίνητες χρησιμεύουν για συντήρηση-επισκευές της εγκατάστασης. Λίγο πορτόγονο δεν είναι να τις έχεις για χειρισμό; Εκτός αν αυτός γίνεται μια φορά το χρόνο, όπως στην περίπτωση του Νίκου (nyannaco).

Νίκο τα αντεπίστροφα εκτός από τη φυσική ροή που κάβουν με τη δύναμη του ελατηρίου, μπαίνουν για να κόβουν την ανάποδη ροή ενός κυκλώματος όταν δε δουλευέι ο κυκλοφορητής του ενώ δουλεύει κάποιος άλλος. Ανάποδη ροή εννοώ να πάει νερό στα σώματα από τη σωλήνα επιστροφής και να επιστρέφει από την προσαγωγής.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by miltos

Νίκο τα αντεπίστροφα εκτός από τη φυσική ροή που κάβουν με τη δύναμη του ελατηρίου, μπαίνουν για να κόβουν την ανάποδη ροή ενός κυκλώματος όταν δε δουλευέι ο κυκλοφορητής του ενώ δουλεύει κάποιος άλλος. Ανάποδη ροή εννοώ να πάει νερό στα σώματα από τη σωλήνα επιστροφής και να επιστρέφει από την προσαγωγής.
    Μίλτο, αυτό είναι ξεκάθαρο, και ιδανικά θα ήθελα αντεπίστροφο και μετά τον κυκλοφορητή της θέρμανσης. Αυτό που μου τη δίνει περισσότερο απ'όλα είναι ότι ήμουνα πάνω από τον υρδαυλικό όταν έκανε την εγκατάσταση, αλλά τότε δεν ήξερα! Αρα η μισή ευθύνη είναι δική μου, κατά μία έννοια.
    Με την υπάρχουσα κατάσταση, τώρα, μπορώ να ζήσω με τη φυσική κυκλοφορία το χειμώνα, άλλωστε η ενέργεια στο σπίτι μου μένει, δεν χάνεται. Με δεδομένο επίσης ότι φροντίζω να ανάβω το boiler ταυτόχρονα με τη θέρμανση (για να μην ζεσταίνω άσκοπα το λέβητα), κανένα πρόβλημα, επομένως δεν νομίζω ότιο αξίζει τον κόπο να ψάχνω υδραυλικό για επεμβάσεις.
    Οσον αφορά το ενδεχόμενο αντίστροφης κυκλοφορίας: μήπως τελικά το ζεστό νερό που έρχεται στα σώματα όταν λειτουργεί μόνο ο κυκλοφορητής του boiler, είναι αποτέλεσμα όχι φυσικής κυκλοφορίας, αλλά της διαφοράς πίεσης μεταξύ προσαγωγής και επιστροφής του λέβητα, που δημιουργείται από τη λειτουργία του κυκλοφορητή του boiler? Δεν το είχα σκεφτεί αυτό! Θα δοκιμάσω αν μπορώ να καταλάβω με το χέρι ποιός σωλήνας της στήλης (προσαγωγή ή επιστροφή) είναι πιο ζεστός όταν συμβαίνει αυτό, ή μάλλον καλύτερα ακόμη στα collecteur του ισογείου που είναι πιο έντονο το φαινόμενο. Καμμιά άλλη ιδέα για να το τσεκάρω;

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Σωστά το λες, η πτώση πίεσης στο λέβητα (και κάποια μικρά τμήματα σωληνώσεων) δημιουργεί την αντίστροφη κυκλοφορία!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Αυτό που θέλει να πει ο φίλος nyannaco είναι πως αν βάλει ανεπίστροφο στην θέρμανση δεν θα έχει bypass για την υπερθέρμανση του λέβητα...
    Σωστα τα λέω nyannaco?
    Πέρα από όλα αυτά όμως αυτό που λέει ο Μίλτος είναι το σωστό.
    Κανονικά θέλει ανεπίστροφο για τους λόγους που αναφέρει ο Μίλτος και για την υπερθέρμανση του λέβητα μπορείς να δουλεύεις το μπόιλερ...γιατί εντάξει το καλοκαίρι καλοκαίρι...εκεί κλείνεις τις βάνες χειροκίνητα...αλλά την εποχή ντεμή σεζόν μπορεί να σπαταλάς ενέργεια που δεν χρειάζεσαι.

quote:theosism
    Η πιο σωστη διαταξη εξαρχης πια θα ητανε?και να δουλευει και το συστημα ενταξει?Η αντικατασταση των δυο ηλεκτροβανων εγινε γιατι σταζαν και την τριτη την αφησε οπως εχει.Λοιπον τι θα ηταν πιο σωστο εσυ σαν πιο εμπειρος υδραυλικος τι θα εκανες?
    Αυτό που σου λέει ο burnerman είναι σωστό...Το θέμα είναι λιωμένο...
    Υπάρχουν 2 τρόποι αυτονομίας ...ηλεκτροβάννες ή κυκλοφοριτές με ανεπίστροφα...
    Αν ρωτάς την προσωπική μου άποψη όλα έχουν σχέση με τη βολεύει ανα περίπτωση...η αυτονομία με κυκλοφοριτές είναι ότι καλύτερο αλλά ακριβότερο....Θέλεις ανεξάρτητες στήλες.

Ειδα σχετικα θεματα και γνωριζω και την διαταξη.
    Απλα θελω να πω οτι εγω πληρωσα την ηλεκτροβανα και αργοτερα πληρωσα και αντεπιστροφη.Και φυσικα μιλαμε σε περιπτωση με αυτονομιες και ασε που αρχες τις σεζον κολλησαν και οι αντεπιστροφες και παλι καλα με εκοψε λιγακι να τις χτυπησω.Δεν θα ηταν καλυτερα εξαρχης να ειχε αντεπιστροφες.Και ισως το βραδακι ανεβασω και μια φοτο να δεις πως αφησε και τις ηλεκτροβανες να κρεμοναι απο τα καλωδια.Στο κολημα της αντεπιστροφης κινδυνευει ο λεβητας?
    Κινδυνεύει ο κυκλοφοριτής....Αλλά μήπως είχε κολλήσει αυτός και όχι τα ανεπίστροφα?....συχνό φαινόμενο κάθε φθινόπωρο.

Την πιεση του συστηματος δεν την ξερω ακριβως.Τι λες λοιπον να οδηγησε στην καταστροφη των ΗΒ και την τοση σκουρια?
    Δεν μπορεί να μην ξέρεις την πίεση? Δεν υπάρχει μανόμετρο-αυτόματος πληρώσεως?
    Η σκουριά είναι απο τα ρακόρ...έσταζαν....ή έσταζε η ηλεκτροβάνα.
    Οι ηλεκτροβάννες γενικά χαλάνε ...δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα....

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    gregori,

Σωστός στο θέμα της υπερθέρμανσης, από μία μεριά... από την άλλη, το καλοκαίρι που κόβω τον κλάδο της θέρμανσης από τη βάνα, θα μπορούσε θεωρητικά να συμβαίνει δουλέυοντας μόνο το boiler. Δεν έχω κάτσει ποτέ να παρακολουθώ το θερμόμετρο την ώρα που κόβει ο υδροστάτης του boiler, αλλά 8 χρόνια τώρα δεν μου έχει πετάξει ποτέ το θερμικό. Ισως το αντεπίστροφο στον κλάδο του boiler έχει μικρή αντίσταση, και η υπερθέρμανση εκτονώνεται στο boiler;

Υπερθέρμανση αντιμετώπισα πρώτη φορά πριν λίγους μήνες σε άλλη εγκατάσταση με μονάδα compact και ΗΒ (πάλι θέρμανση - boiler), που έπρεπε να έχω το λέβητα να κόβει στους 65C για να μην πετάει συνέχεια το θερμικό, γιατί ο καυστηρατζής που έκανε την εγκατάσταση δεν είχε κάνει τη συνδεσμολογία για τελευταία ΗΒ ανοιχτή. Στην αρχή τον πήρα τηλέφωνο να του πω τί συμβαίνει, και η απάντηση ήταν "άσε το στους 65C για το καλοκαίρι, το χειμώνα για τη θέρμανση μπορείς να το ανεβάσεις και δεν θα έχεις πρόβλημα". Εκεί άρχισα να ψυλλιάζομαι και να ψάχνω, έτσι βρέθηκα εδώ, ξεστραβώθηκα, άλλαξα τη συνδεσμολογία και βρήκα την υγειά μου.

Νίκος

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    Nikea - Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    18

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by nyannaco

gregori,

Εκεί άρχισα να ψυλλιάζομαι και να ψάχνω, έτσι βρέθηκα εδώ, ξεστραβώθηκα, άλλαξα τη συνδεσμολογία και βρήκα την υγειά μου.

Νίκος
    Τι αλλαγή έκανες στην συνδεσμολογία; Έβαλες να στέλνεις το ζεστό νερό του λέβητα στο κύκλωμα των καλοριφέρ του σπιτιού μέχρι να φτάσουν 40οC; Γιατί φαντάζομαι εαν στέλνεις το ζεστό νερό του λέβητα στο boiler δεν θα κρυώσουν εαν δεν υπάρχει ταυτόχρονη κατανάλωση ΖΝΧ.

Δικαιώματα απάντησης