Σελίδα 2 από 4 ΠρώτοΠρώτο 1234 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 11 μέχρι 20 από 38

Θέμα: Εξισορρόπηση αναχωρήσεων συλλέκτη

Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Milto τι γίνεται όμως αν έχεις 8 ας πούμε αναχωρήσεις, και δουλεύει ο 1ος (ας θεωρηθεί κλάδος σωμάτων, με μεγάλo κυκλοφορητή) και ο 8ος κυκλοφορητής (ας θεωρηθεί μικρός κυκλοφορητής για ένα boiler). Θέλω να πω το νερό θα φτάσει στον 8ο κυκλοφορητή? Θεωρώ ότι όσο πιο ασύμμετροι είναι οι κλάδοι, υπάρχει πιθανότητα το νερό να μην πάει παντού.

Αν κατάλαβα καλά εννοείς ότι στο μανομετρικό κάθε κυκλοφορητή (και στους μεγάλους σε κλάδους σωμάτων και σε μικρούς κλάδων boiler) πρέπει να υπολογιστεί:
    α) Η πτώση πίεσης στο εσωτερικό του λέβητα
    β) Η πτώση πίεσης στο τμήμα από λέβητα έως συλλέκτη προσαγωγής
    γ) Η πτώση πίεσης στο δίκτυο σωληνώσεων από την κατάθλιψη του κυκλοφορητή έως την επιστροφή του στο συλλέκτη επιστροφής
    δ) Η πτώση πίεσης από το συλλέκτη επιστροφής έως το λέβητα

Τουλάχιστον έτσι το υπολογίζω εγώ, με το σκεπτικό ότι οποιοσδήποτε κλάδος δουλέψει μόνος, ο κυκλοφορητής να καλύψει τις προαναφερθέντες απώλειες πίεσης.

Επίσης ήθελα να σε ρωτήσω τι εννοείς λέγοντας:
    " Τότε οι συλλέκτες αποκτούν μεταξύ τους διαφορά πίεσης ίση με την πτώση πίεσης στο τμήμα συλλέκτης επιστροφής-λέβητας-συλλέκτης προσαγωγής."

Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω ότι οι συλλέκτες αποκτούν μεταξύ τους διαφορά πίεσης ίση με το μανομετρικό του κάθε κυκλοφορητή κάθε φορά που δουλεύει ένας από αυτούς, ή ίση με το μανομετρικό του μεγαλύτερου όταν δουλεύουν όλοι. Συνεπώς αν δεν υπάρχουν βάνες εξισορρόπησης, δεν μιλάμε για την ίδια πτώση πίεσης σε κάθε κλάδο.

Γρηγόρη:
    Μιλούσα για την 1η περίπτωση όπως την αναφέρεις, αλλά χωρίς το μίκτη και τις τρίοδες στους κλάδους πριν τους κυκλοφορητές. Να σε ρωτήσω αν δε σε κουράζω κάποια πραγματάκια:
    1) Γιατί το boiler το έχεις τροφοδοτήσεις πριν τον μίκτη?
    2) Αν μιλάμε για απλό λέβητα, όχι επίτοιχο, ο μίκτης χρειάζεται (περίπτωση μεζονέτας με 6 αναχωρήσεις)?
    3) Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει κυκλοφορητή στο τμήμα από την έξοδο του λέβητα έως τον συλλέκτη προσαγωγής, αλλά πρόσφατα το είδα. Μήπως τελικά χρειάζεται (το έχω δει μόνο σε εγκαταστάσεις κλιματισμού στο τμήμα από τον ψύκτη έως το συλλέκτη προσαγωγής)

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Οπα, όπα ...Ziko...
    Τα σχέδια δεν είναι δικά μου....Είναι τις Buderus

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Γρηγόρη:
    Μιλούσα για την 1η περίπτωση όπως την αναφέρεις, αλλά χωρίς το μίκτη και τις τρίοδες στους κλάδους πριν τους κυκλοφορητές. Να σε ρωτήσω αν δε σε κουράζω κάποια πραγματάκια:
    Να επαναλάβω πως δεν τα έχω τροφοδοτήσει εγώ...(ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ)...αλλά νομίζω πως χρησιμοποιεί τον κυκλοφοριτή της μονάδας για το μπόιλερ.

2) Αν μιλάμε για απλό λέβητα, όχι επίτοιχο, ο μίκτης χρειάζεται (περίπτωση μεζονέτας με 6 αναχωρήσεις)?
    Εγώ πιστεύω πως όχι...είναι περιττό...ο Γιώργος λέει πως είναι καλό....Στο παρακάτω λινκ πως θα σας δώσω έχει διάφορες επιλογές τις Buderus που προτείνει...(Πολυ καλό λινκ δείτε το...'εχει όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που σε ενδιαφέρουν Ζίκο)
    http://www.buderus-commercial.co.uk/...lic-schematics

www.udravlikos.gr

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    quote:Originally posted by ziko

Επίσης ήθελα να σε ρωτήσω τι εννοείς λέγοντας:
    " Τότε οι συλλέκτες αποκτούν μεταξύ τους διαφορά πίεσης ίση με την πτώση πίεσης στο τμήμα συλλέκτης επιστροφής-λέβητας-συλλέκτης προσαγωγής."

Αυτό δεν το καταλαβαίνω.
    Φίλε Ζίκο
    Ο Μίλτος καλά το λέει. Φαντάσου ότι έχεις ένα μπαλάκι μέσα στη σωλήνωση και έστω ότι ξεκινά από το κολεκτέρ επιστροφής και πάει προς το λέβητα και φτάνει στο κολεκτέρ προσαγωγής. Λόγω τριβών η ταχύτητα του θα έχει μειωθεί. Ανάλογα, το ρευστό (νερό) έχει χάσει πίεση όσο αντιστοιχεί λόγω τριβών στη διαδρομή αυτή.

Πιστεύω ότι οι συλλέκτες αποκτούν μεταξύ τους διαφορά πίεσης ίση με το μανομετρικό του κάθε κυκλοφορητή κάθε φορά που δουλεύει ένας από αυτούς,
    Το μόνο τμήμα σε ένα δίκτυο που η διαφορά πίεσης είναι ίση με το μανομετρικό ενός κυκλοφορητή είναι αυτό μεταξύ αναρρόφησης-κατάθλιψης του κυκλοφορητή.

Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695

Δεν έχει ουσιαστική διαφορά όπως και να το έχεις.

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Δηλαδή DDD εσύ υπολογίζεις το μανομετρικό του κυκλοφορητή κάθε κλάδου έτσι ώστε να καλύπτεις μόνο τις τριβές του δικτύου σου? Δεν συνυπολογίζεις πτώση πίεσης στο τμήμα συλλέκτης επιστροφής-λέβητας-συλλέκτης προσαγωγής?

Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695

Δηλαδή DDD εσύ υπολογίζεις το μανομετρικό του κυκλοφορητή κάθε κλάδου έτσι ώστε να καλύπτεις μόνο τις τριβές του δικτύου σου? Δεν συνυπολογίζεις πτώση πίεσης στο τμήμα συλλέκτης επιστροφής-λέβητας-συλλέκτης προσαγωγής?
    δεν είπα ποτέ αυτό.

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Για το boiler υπάρχει διαφορά στο ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας έξτρα κυκλοφορητής στην περίπτωση τοποθέτησής του μετά το μίκτη.

Σχετικά με το:

μήπως πράγματι η διαφορά πίεσης μεταξύ τους είναι ίση με τη διαφορά πίεσης που προκαλεί ο κυκλοφορητής? Αν δηλαδή μπουν μανόμετρα σε συλλέκτες προσαγωγής και επιστροφής και δουλεύει μόνο ο ένας κυκλοφορητής τι θα δείξουν?

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Η περίπτωση που συζητάμε με απασχολεί περισσότερο σε περιπτώσεις μεγάλων διαφορών σε παροχές και μανομετρικά κλάδων (π.χ. κλάδος fan coils και κλάδος boiler παραγωγής ζεστού νερού χρήσης).

Αλήθεια αν βάλουμε μανόμετρα σε συλλέκτες προσαγωγής και επιστροφής με 8 διαφορετικούς και όχι ισοσταθμισμένους κλάδους (θα το κάνω σε πρόσφατη δουλειά και αν μου πείτε πως, θα ανεβάσω φωτογραφίες):
    1) Τι θα δείξουν αν δουλεύουν όλοι οι κλάδοι μαζί?
    2) Τι θα δείξουν αν δουλεύουν μόνο κάποιοι επιμέρους κλάδοι?

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Και τελικά ποια η χρησιμότητα του μίκτη ρε παιδιά? Γιατί να μην κάνω ένα απλό γεφύρωμα συλλεκτών?

Δικαιώματα απάντησης