-
Εξέχον μέλος
Αξιοπιστία οργάνων πίνακα λέβητα
Σας έχει απασχολήσει το θέμα; Έχετε παρατηρήσει την ακρίβειά τους; Σε κάτι παρατηρήσεις που έκανα τη βρήκα δραματική. Έχουν τεράστια υστέρηση. Βέβαια το πρόβλημα ίσως είναι η υποδοχή του λέβητα για τα αισθητήρια.
Παραδείγματα:
Σε μικρό λέβητα (30.000 Kcall) με τον υδροστάτη του καυστήρα στους 80, έκοβε στους 82 (πολύ καλό), αλλά ξαναέπαιρνε στους 60 περίπου!!! Στο άναμα του λέβητα από παγωμένη εγκατάσταση, με τον κυκλοφορητή στους 15-30 (δε θυμάμαι ακριβώς), όταν ξεκίνησε πρώτη φορά ο κυκλοφορητής έδινε νερό γύρω στους 60!!!
Σε μεγάλο λέβητα (140.000 Kcall), με τον κυκλοφορητή εκτός και τον καυστήρα στους 85 (με το νερό ήδη ζεστό), έκοψα μόνος μου τον καυστήρα πριν κόψει από τον υδροστάτη και έβαλα μπρος τον κυκλοφορητή. Το νερό το μέτρησα στους 102!!! Ο ασφαλείας που ήταν νομίζω στους 100 φυσικά δεν έπεσε. Που να άφηνα τον καυστήρα να κόψει από τον υδροστάτη! Σημείωση: Δεν υπήρχε λάθος στην "κλίμακα" ρύθμισης του υδροστάτη.
Ψάχνω λοιπόν, αν υπάρχουν, υδροστάτες με καλύτερη συμπεριφορά. Όπως είπα πάντως το πρόβλημα το εντοπίζω στην υστέρηση, δηλαδή ότι αργούν να καταλάβουν τη θερμοκρασία του νερού, όταν αυτή αυξάνεται ή μειώνεται.
Μία ερώτηση ...Στην φωλιά των αισθητηρίων έχει τοποθετηθεί λάδι?
www.udravlikos.gr
-
Εξέχον μέλος
Όχι. Και δεν το έχω ξανακούσει αυτό. Για πες. Επιβάλλεται ή είναι "κολπάκι";
δεν επιβάλλεται πάντα, απλά έχει καλύτερη μεταφορά θερμότητας προς τα αισθητήρια, τα οποία πλέον περιβάλλονται από υγρό και όχι αέρα.
Σε όλα τα καλά και μεγάλα συστήματα, μπαίνει.
Υπάρχει και ειδική αλοιφή που χρησιμοποιείται στα θερμόμετρα επαφής. Και αυτό κάνει δουλειά, όταν δεν υπάρχει κατάλληλη υποδομή για λάδι.
Αυτό που λές πάντως Μίλτο, είναι ορθό και παρατηρημένο.
Υπάρχουν ακριβά και ακριβείας όργανα (όταν η επαφή είναι ΟΚ) και φθηνιάρικα...
Εγά τα βάζω διπλά (τουλάχιστον τους υδροστάτες καυστήρα, 2 σε σειρά, ο πρώτος κόβει εκεί που θα ρυθμιστεί και ο 2ος κάπου στους 85).
Το ίδιο και τα όργανα θερμοκρασίας που έχουν διαφορά τουλάχιστον 2 έως 10 βαθμούς, ανάλογα με τη μάρκα.
Υπάρχουν ψηφιακά όργανα με ρυθμιζόμενο ΔΤ και με ενδείξεις ακριβείας.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
-
Εξέχον μέλος
Το λάδι πιστεύεις ότι θα κάνει αισθητή διαφορά δηλαδή; Θα το δοκιμάσω αλλά δεν ξέρω αν θα αλλάξω πρώτα τον υδροστάτη. Αγόρασα έναν caem (μου φάνηκε φθηνός). Για siemens πήγαινα αλλά δεν είχε απόθεμα το μαγαζί. Η ακρίβεια της θερμοκρασίας δεν με νοιάζει τόσο. Ας ξέρω ότι ο τάδε υδροστάτης δείχνει πχ -10 βαθμούς. Αλλά αυτό να δείχνει πάντα. Μόλις αλλάζει η θερμοκρασία του λέβητα να το καταλαβαίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Για δοκίμασε και πες αν θα δεις αισθητή διαφορά....Ελαιολαδάκι βάζουμε εμείς.
www.udravlikos.gr
-
Εξέχον μέλος
Για να μπορώ να πω όμως αν θα έχει διαφορά πρέπει να μην αλλάξω τον υδροστάτη. Μάλον λοιπόν έχω δύο πειράματα. Μία με λάδι με τον υπάρχον υδροστάτη και μιά με λάδι με τον καινούργιο υδροστάτη. Το λάδι πρέπει να είναι παρθένο; Σπορέλαιο κάνει; Πέρα από την πλάκα θα βάλω λάδι αυτοκινήτου που το έχω και πρόχειρο.
Μίλτο λάβε υπόψη σου πως τα και θερμόμετρα δείχνουν άλλα ντάλον πολλές φορές και όχι μόνο οι υδροστάτες....
www.udravlikos.gr
-
Εξέχον μέλος
Τις μετρήσεις τις κάνω με θερμόμετρο υπερύθρων. Η μόνη περίπτωση να κάνω λάθος παρατηρήσεις είναι το θερμόμετρο τη μία να δείχνει +πολλούς βαθμούς και την άλλη -πολλούς. Πολύ απίθανο. Να έχει ένα σφάλμα +- λίγους βαθμούς ή +- λίγο % μπορεί. Αλλά αυτό δεν επηρεάζει τα συμπεράσματα.
Πάσο φίλε. Εγώ μίλαγα για τα θερμόμετρα στα όργανα του λέβητα.
www.udravlikos.gr
Δικαιώματα απάντησης