Φίλε Γρηγόρη
Σε βλέπω και το ψάχνεις πολύ το κάθε θέμα. Καλά κάνεις αλλά… πάντα υπάρχει το αλλά
Όταν πρωτοξεκίνησα το 1990 (βλέπεις δεν ήμουν πάντα υδραυλικός αλλά πρώτα πέρασα από όλα τα στάδια της κατασκευής της οικοδομής εκτός από μπετά, τούβλα και σοβά) το ίδιο έκανα και εγώ με σένα. Το έψαχνα και διάβαζα πολύ. Έκανα σεμινάρια στην Αγγλία το Βέλγιο την Ιταλία στην Ολλανδία και στην Αθήνα (Άνοιξα κατάστημα με σχετικά είδη θέρμανσης τότε και οι εισαγωγείς μας πηγαίνανε τσάμπα να γνωρίζουμε τα προϊόντα που κάνανε εισαγωγή)
Τότε ίσως να ήμουν ο πρώτος που είχα κατασκευάσει μόνος μου πρόγραμμα (δουλεύοντας σε ένα comondore 64) με γλώσσα για υπολογιστές για να βρίσκω τις απώλειες κάθε χώρου και να προσαρμόζω το κατάλληλο θερμαντικό σώμα. Τότε δεν υπήρχαν τα windows.
Μετά από λίγα χρόνια παράτησα και το εμπόριο και τα προγράμματα. Πλέον όταν μπαίνω σε ένα σπίτι κοιτάω μια γύρω μου και γράφω στο χαρτί μου τι ακριβώς σώμα πρέπει να τοποθετήσω σε κάθε χώρο, τι ακριβώς λέβητα και καυστήρα πρέπει να βάλω τι ακριβώς κυκλοφορητή, δοχείο κλπ. Μπορεί να πέφτω έξω αρκετές φορές αλλά ποτέ δεν μου παραπονέθηκε κανένας πελάτης ότι δεν μπορεί να ζεσταθεί. Και αυτό γιατί πάντα προσπαθώ να είμαι πάντα πάνω από τα όρια. Αρκετές φορές βέβαια ο πελάτης μπορεί να πληρώσει και 100 ευρώ παραπάνω για μεγαλύτερα από το κανονικό σώματα. Αλλά το κόστος του σταματά εκεί. Έχω αποκτήσει την φήμη ότι οι εγκαταστάσεις μου δεν παρουσιάζουν προβλήματα. Και έτσι προτιμούν να δώσουν την δουλειά σε μένα και ας είμαι 100 ‘η 200 ευρώ (στα 3000 ευρώ) παραπάνω από κάποιους άλλους.
Βέβαια δεν μιλώ ότι δεν με νοιάζει αν πέσω πολύ έξω στην επιλογή του λέβητα . Αλλοίμονο γιατί εκεί θα πληρώνει μια ζωή παραπάνω από τις απώλειες ενός μεγάλου για τις ανάγκες του λέβητα. Αλλά αν βάλω έναν κατά κάτι μεγαλύτερο κυκλοφορητή δεν θα γίνει και τίποτε (άντε ας πληρώσει και 20 ευρώ παραπάνω) αλλά δεν θα φάω ούτε τον χρόνο μου να ασχοληθώ τι κυκλοφορητή ακριβώς χρειάζεται αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαι και οριακός. Αν κάνει θόρυβο τον βάζω στην πρώτη σκάλα και δουλεύει και ξεκούραστα.
Όλα αυτά τα λέω την στιγμή που δεν θα υπάρχει μελέτη από μηχανολόγο και ξέρεις ότι στην πλειοψηφία των ατομικών δεν υπάρχει τέτοια. Αλλά και αν υπάρχει μελέτη πάντα προσπαθώ να πείσω τον μηχανολόγο ότι πρέπει να βάλουμε κάτι μεγαλύτερο από την μελέτη του για να μην έχουμε προβλήματα αλλά όμως και να μην είναι ενεργοφάγο το όλο σύστημα (τώρα μου ήρθε η έννοια αυτή, κοίτα να δεις τις δυνατότητες της Ελληνικής γλώσσας)
Το τελικό μου μήνυμα. Ψάχτο αλλά μην κολλάς. Τα χρόναι περνάνε γρήγορα και δεν είσαι ο θεωρητικός. Είσαι ο τεχνίτης και πρέπει να βγάλεις περισσότερα από τους θεωρητικούς.
http://levitostasia.net

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση