-
07-01-2009, 03:56:29
Εξέχον μέλος
Οχι ρε μάστορα μην με σκοτώνεις....
Μικραίνει η παροχή δημιουργώντας πτώση πίεσης αυτό είναι σύγουρο...αλλά πόσο?
Αυτό είναι που θέλω να σου πω και μου φάνηκε περίεργο.
-
07-01-2009, 11:34:54
Εξέχον μέλος
Πολλοί μαστόροι που δεν με ήξεραν έπαιρναν ένα σαρδόνιο χαμόγελο και λες και μ' είχαν πιάσει στη φάκα άρχιζαν να με περιπαίζουν λέγοντάς μου:
«Τώρα τι μας λες κύριε μηχανολόγε! Μας βάζεις και φέρνουμε ως εδώ Φ22 μονοσωληνίου για το fan-coil που για να τη στρώσουμε θα μας φύγει το άντερο και στη συνέχεια μας λες να βάλουμε μπρος-πίσω στο σώμα 2 βανάκια 1/2"; Μα πώς θα περάσει το νερό της 22αρας τότε;»
«Ναι έτσι θα το κάνετε και το νερό χάνοντας ένα κομμάτι από την διαθέσιμη πίεση που έχει θα μπει και θα βγεί από το σώμα και θα έχει περάσει και τα βανάκια.»
Κάτι τέτοιο ανακάλυψε και ο Γρηγόρης και το είπε περιχαρής στον Dimi. Ο Dimis μίλησε για την ταχύτητα του νερού που όντως βάσει του νόμου της συνεχείας σε στένωμα αυξάνεται και σε ευρυχωρία ελαττούται. Η ταχύτητα όμως δεν είναι η παροχή του νερού. Η μία μετριέται σε m/sec ή χιλίομετρα την ώρα (σε αυτοκίνητα) και η άλλη σε m³/sec ή l/h ή στην αρδευτική ορολογία σε m³/h. Η πρώτη έχει να κάνει με ποιότητα ροής ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με ποσότητα ροής. Λέγοντας ποιότητα εννοώ ότι η ταχύτητα μας δείχνει αν διαθέτουμε ισχύ ή νεφρό (στυλ άραξε στα κυβικά σου). Αν σε στενώματα δεν έχεις ταχύτητα δεν έχεις διαθέσιμη πίεση, δεν έχεις ισχύ.
Και οι δύο έχετε δίκιο αλλά έγινε μπέρδεμα με τις έννοιες.
Όσο εμποδίζεις τη ροή στενεύοντάς την τόσο το σημείο λειτουργίας κυλιόμενο επάνω στην καμπύλη του κυκλοφορητή ανεβαίνει προς τα αριστερά του διαγράμματος (ήτοι ψηλότερα). Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειώνεται η παροχή. Αυτό ανακάλυψε ιδίοις όμμασι εχθές το βράδυ ο Γρηγόρης και το ανακοίνωσε με χαρά του στον Dimi.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
-
07-01-2009, 12:27:52
Εξέχον μέλος
Και οι δύο έχουν δίκιο.
Ο μέν Γρηγόρης εννοεί πως η παροχή θα είναι μικρότερη σε σχέση με ένα δίκτυο χωρίς τη συστολή. Έτσι είναι αφού οταν προσθέσουμε τη συστολή αλλάζει η χαρακτηριστική καμπύλη του δικτύου.
Ο δέ Ντίμης λέει, πολύ σωστά, πως έχοντας τη συστολή τοποθετημένη, δεν αλλάζει η παροχή του νερού απο το κομμάτι της μεγάλης διατομής στη μικρή, αλλα μόνο αυξάνεται η ταχύτητά του.
"I invented it, Bill made it famous."
David Bradley (wrote the code for Ctrl-Alt-Delete on the IBM PC)
-
10-01-2009, 00:06:16
Επίλεκτο μέλος
παλι τρώγεστε? Ε ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΣΤΕ 
επειδη ειμαι εδώ και 3 μερες εσώκλειστός και μακρυα απο οθόνες και λοιπά μαραφέτια νομίζετε οτι σας ξέχασα?
αντε περαστίκα μου (κ#@$@!#ιώσεις...)
σας καληνυχτω με μια καταπληκτική φωτο που μου στειλανε..

...Γνήσιος απόγονος του Σπιρτοκούτη...
-
10-01-2009, 00:43:03
Εξέχον μέλος
1,80 Χ 1,80!
Αυτό πρέπει να κόπηκε με ειδικό θηριώδες μηχάνημα μη διαταράξεως και με ειδικές ποτηροκορώνες. Το ερώτημα όμως είναι το εξής:
Πού είναι τα σίδερα; Και αν ο στατικός το ήξερε εξ' αρχής και δεν όπλισε εκεί τότε γιατί δεν άφησαν block-out;
Μήπως κι είναι κανά φωτογραφικό τρικ;
Με το photo-shop μπορείς να δείξεις τρύπα μέσα από την οθόνη σου!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
-
10-01-2009, 02:12:56
Super Moderator
-
10-01-2009, 10:17:13
Εξέχον μέλος
Δεν πρέπει να είναι photoshop, μάλλον η τρύπα είναι πραγματική και απλά κάποιος που την είδε του θύμησε το συννεφάκι στο σχέδιο και είπε να κάνει λίγο πλάκα. Η σχέση πλάτους τρύπας / πάχους πλάκας υποδηλώνει ότι η τρύπα είναι πολύ μικρότερη από αυτό που φαίνεται στο σχέδιο. Μάλλον για διέλευση καμινάδας τζακιού μου κάνει.
Νίκος
-
10-01-2009, 10:44:37
Εξέχον μέλος
Νίκο έχεις δίκιο. Φωτοσοπαρισμένο είναι το συννεφάκι, και η τρύπα κανονική. Διότι αν κρίνεις ότι μία ποτηροκορώνα είναι 6" (πόσο παραπάνω μπορεί να είναι
τότε έχουμε 3 στο μήκος, 2 στο πλάτος και 4 στις γωνίες μας κάνει άνοιγμα 3Χ150+150 επί 2Χ150+150 Δηλαδή άνοιγμα: 60Χ45 εκατ.
Αεραγωγέ στείλτο πίσω σ' αυτούς που στο στείλανε και πες τους: Ουρααα! Σας πήραμε χαμπάρι
. Θα έπρεπε να είχαν τρυπήσει με ποτηροκορώνα 50 εκατοστών([B)]) διαμέτρου για να πιάσουν το 1,70! Από χθες τη νύχτα το ψιλιαστήκαμε αλλά ο πρωινός καφές δεν παίζεται!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
-
10-01-2009, 13:27:23
Εξέχον μέλος
Επειδή το σχέδιο γράφει "κουζίνα" μήπως είναι εστιατορίου; Έτσι εξηγείται το μέγεθος.
Με εκτίμηση. ( Πρόσεχε, άσχετος ).
Κώστας.
-
10-01-2009, 13:32:57
Super Moderator
δεν μοιάζει για εστιατορίου. Φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει και άλλες συσκευές στο σχέδιο. Πάντως δεν φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει ένας ικανός photoshoper με αυτό το εργαλείο.
Δικαιώματα απάντησης