Σε επαληθεύω και γω, για ζεστό και κρύο! (για πυκνότητα νερού =1 Kg/lt, αλλιώς έχουμε ψιλοδιαφορές)quote:Α! τα επαληθεύω κι εγώ ο ίδιος (κόντεψα να ξεχαστώ) από τις δουλειές μου!
Μ' αρέσουν οι παρατηρήσεις... Διορθώνομαι!
Πώς με επαληθεύεις (όχι εμένα αλλά τα διαγράμματα) αφού δεν τα είδες ακόμη;
Υ.Σ.
1. Για τον υπολογισμό του -f- που είναι όλη η δυσκολία, υπήρχαν μικρές διαφορές μεταξύ Ρώσσων και Colebrook (αμερικάνικη μέθοδος). Μάλιστα η εξίσωση Colebrook δεν είναι επιλύσιμη ενώ οι Ρώσσοι έδωσαν εξίσωση που επιλύεται (τα θηρία)!
Εγώ προσπάθησα να κινηθώ μεταξύ των δύο
Ο Ρώσσος δίνει περιοχή τραχυτήτων για τα διάφορα υλικά ενώ ο Colebrook δίνει συγκεκριμένη τιμή. Είναι γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη τιμή πέφτει περίπου στο μέσον της «Ρώσσικης περιοχής»
2. Αυτό που δεν θυμάμαι καλά είναι με ποια ακριβώς μέθοδο έκανα τα διαγράμματα.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Εκτός από φακίρης είμαι και μέντιουμ!quote: Πώς με επαληθεύεις (όχι εμένα αλλά τα διαγράμματα) αφού δεν τα είδες ακόμη;
Δεν επαλήθευσα τα διαγράμματα φυσικά, αλλά τα νούμερα που έδωσες στον Γρηγόρη για τα 400lt/h στη Φ15. Μπορεί να είναι τυχαίο, και σε άλλες διαμέτρους και παροχές να αποκλίνουμε, αλλά προς το παρών, ότι είδα το επαληθεύω![]()
Βγάλε στη φόρα κανά διάγραμμα να κάνουμε πιο καλό test.
Τα δικά μυο αποτελέσματα είναι με coolebrook. Εκτός από αυτόν τον τρόπο ξέρω έναν άλλο, που έχει μέσα τον όρο Q^1.85 αν θυμάμαι καλά, και λύνεται με το χέρι. Αυτός είναι ο Ρώσικος;
Για παράδειγμα πάρε άλλη μία: που ισχύει για περίπου μηδενικές τραχύτητες (πλαστικό, χαλκό) και για 2300<Re<100.000
f=0,3164/Re^0,25
Κάνε μου μερικούς υπολογισμούς μ' αυτή και πες μου dear Miltos
Κάνε και για χαλύβδινους αλλά θα βρεις ποσοστό λάθους λόγω αύξησης της τραχύτητας.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
υπάρχει και η σχέση των Hazen-Williams η οποία συνηθίζεται κυρίως στην πυρόσβεση (ίσως και ύδρευση στην Αμερική?) και έχει ως ακολούθως:
ΔΡ=605000*(Q^(1.85)/(C^(1.85)*d^(4.87)))
where:
ΔΡ bar/m
Q L/min
C συντελεστής τριβής
d εσωτερική διάμετρος mm
Δεν είναι τόσο ακριβής όσο η Darcy-Weinbach αλλά είναι απλοποιημένη και το μόνο που χρειάζεσαι είναι το C που χαρακτηρίζει το είδος του σωλήνα. Υπάρχουν βέβαια πίνακες για το C ανάλογα με τα είδη σωλήνων.
Τώρα σας πιστεύω. Δεν μπορείς να βρείς άκρη από κουβέντες "καφενείου".
Ήρθε ένας πελάτης στο γραφείο μου. Αρτοποιός. Κουβέντα στην κουβέντα φτάσαμε στην θέρμανση του σπιτιού του.
Πόσοι είσαστε; ρώτησα.
"Τέσσερα διαμερίσματα" μου απάντησε. ( Το ίδιο με μένα σκέφτηκα. )
Πόσο καίτε την σεζόν;
"3500 λίτρα" μου απάντησε. ( Σκέφτηκα, άντε.... καλά ).
και γιατί παραπονιέσαι;
"Ε... να το πρωί είναι κρύο το σπίτι." μου απάντησε.
Ακολούθησε σιωπή και απορία [?][?][?][?] ώσπου ρώτησα: γιατί ρε Μάνθο είναι κρύο το σπίτι;
"Κοίτα, το μεσημέρι δουλεύει 12:30-14:30 και το βράδυ 18:00-22:00. Όπως καταλαβαίνεις από τις δέκα το βράδυ έως το πρωί είναι αρκετές ώρες".
Όταν του εξήγησα ότι σε ανάλογη περίπτωση θα κάψουμε λιγότερο πετρέλαιο με 24ωρη θέρμανση γούρλωσε το μάτι του έτσι κάπως:
Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα νομίζει ο Νίκος ( εκ Γερμανίας ) ότι αναλαμβάνω δουλειές.
Με εκτίμηση. ( Πρόσεχε, άσχετος ).
Κώστας.
Σημερα πεσαμε σε ομορφη δουλεια με συλλεκτες θερμανσεως...
Γρηγορη δεν σε προλαβα στις 11 δυστηχως τωρα μπηκα σπιτι...
Κύριοι σας ανακοινώνω επισήμως ότι έχω ένα κεφάλι καζάνι....
Εχω εδώ τον καπετάνιο ό οποίος μου παραδίδει μαθήματα ροών...Δεν σας γράφω τίποτα από ότι έμαθα σήμερα γιατί θα τα κάνω ότι και τό όνομα τού τόπικ...
ΜΠΑΧΑΛΟ.......
Κωσταντίνε πολύ οραίο πόστ....γελάσαμε με τον καπετάνιο.....
Ρε σι......Οποιον βλέπεις μπροστά σου για θέρμανση του λές?