Ακολουθώντας συμβουλή απο το topic: http://www.monachos.gr/forum/topic.a...89&whichpage=3
Υπάρχουσα κατάσταση ( και μη αναστρέψιμη ):
Κτίριο Ι
Ισόγειο 91τμ 3 γραμμών με 2 σώματα ανά γραμμή,
1ος όροφος 91τμ με γραμμή ανά σώμα ( νομίζω το λέτε ακτινωτό ),
2ος όροφος 91τμ με γραμμή ανά σώμα και αυτό,
Στην ταράτσα θα μπούν 3 boilers δαπέδου τριπλής 130 ή 160 lt ( δεν έχω αποφασίσει ακόμα ) που θα συνδεθούν κοινά σε επιλεκτικούς συλλέκτες.
Κτίριο ΙΙ
Ισόγειο 60τμ με υπόγειο 30τμ κλασικό κρεμαστό με γραμμή ανά σώμα.
Έχει boiler διπλής δαπέδου ( ρεύμα + λέβητας ) 80lt.
Τα δύο κτίρια δεν εφάπτονται.
Υπάρχει κοινό λεβητοστάσιο. Λόγω διαφορετικών κατασκευών δεν μπορεί
το σύστημα να δουλέψει με 1 κυκλοφορητή. Επιπλέον θα τοποθετηθεί θερμιδομέτρηση.
Μου προτάθηκε από συνάδελφό σας μηχανολόγο το σχέδιο 1 ( το σχεδιαστικό τμήμα θα το ανεβάσει σε λίγο, βλέπε gregori ).
Αλλά ας πούμε ότι είμαι ξεροκέφαλος. Εγώ πιστεύω στο σχέδιο 2.
Διότι έχει κατά την γνώμη μου κατασκευαστική - μηχανική και ηλεκτρική
α π λ ό τ η τ α.
Επιπλέον ευκολία ελέγχου, πρόσβασης, συντήρησης.
Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι εάν στο σχέδιο 2 τα ανεπίστροφα θα δουλέψουν απόλυτα ή θα υπάρχει διαρροή θέρμανσης από το ένα διαμέρισμα στο άλλο;
Περιμένω τα ισχυρά - όπως πάντα - επιχειρήματα από το forum.
Με εκτίμηση.
<font size=\"1\"><font color=\"navy\">Κ</font id=\"navy\"><font color=\"green\">ώ</font id=\"green\"><font color=\"red\">σ</font id=\"red\"><font color=\"maroon\">τ</font id=\"maroon\"><font color=\"orange\">α</font id=\"orange\"><font color=\"pink\">ς</font id=\"pink\"><font color=\"yellow\">.</font id=\"yellow\"></font id=\"size1\">
Αν πρόκειται όλες οι ηλεκτροβάνες του σχεδίου 1 να μπουν στο λεβητοστάσιο, θα προτιμούσα το σχέδιο 2. Έχει τις ίδιες σωληνώσεις και αντί για 1 κυκλοφορητή και 2 ηλεκτροβάνες ανά διαμέρισμα, έχει 2 κυκλοφορητές. Φθηνότερο και μάλον πιο αξιόπιστο.
Το πετρέλαιο πως έχετε σκοπό να το μοιράζετε; Διότι και στα δυο σχέδια δεν μπορεί να βγει σωστή χρέωση. Ας ξεκινήσουμε από κει και μετά βλέπουμε αν μπορεί να γίνει καλύτερη η εγκατάσταση.
Για να λες ότι το ένα είναι 2 σώματα και πίσω (μονοσωλήνιο) και τα άλλα 2 σε ένα σώμα και πίσω (δισωλήνιο) σημαίνει πως έχουν κολλεκτέρ αλλά και διαφορετικές αντιστάσεις. Για καλύτερη λειτουργία κανονικά ήθελε ανεξάρτητους κυκλοφοριτές. Όχι πως δεν θα δούλευε και έτσι αλλά ο κυκλοφορητής θα έπρεπε να ηταν αρκετά δυνατός για να γυρνάει τα νερά εκεί που έχεις 2 σώματα και πίσω με αποτέλεσμα στα άλλα να έχεις ψηλή ταχύτητα μπορεί και θορύβους....γκλου γκλου.
Αν ναι...δεν σε ενδιαφέρει να αυτονομηθούν οι όροφοι αυτοί?
Σχετικά με το ερώτημα σου αν οι αυτονομίες με κυκλοφοριτές και ανεπίστροφα αφήνουν να περνάει νερό εκεί που δεν θέλεις....δεν αφήνουν και δουλεύουν μια χαρά... Μία παρατήρηση είναι ότι τα ανεπίστροφα μπαίνουν πάνω από τον κυκλοφοριτή και όχι από πίσω.
Παράδειγμα
www.udravlikos.gr
Γρηγόρη κάθε κυκλοφορητής από ότι κατάλαβα αναλαμβάνει έναν όροφο μαζί με το boiler του ορόφου. Συλλέκτης προφανώς υπάρχει σε κάθε όροφο. Μπορεί το μανομετρικό του "σώμα και πίσω" να είναι ίδιο (πάνω κάτω πάντα) με το μανομετρικό του δύο "σώματα ανά γραμμή", αν χρησιμοποιηθεί διαφορετική σωλήνα. Νομίζω πως ο Κώστας μπορεί να μας διευκρινίσει κάποια πράματα όπως το γιατί στον έναν όροφο έχει δύο σώματα ανά κύκλωμα και στον άλλον ένα, και αν η επιλογή ίδιων κυκλοφορητών έγινε "συνειδητοποιημένα"
Ο Κώστας μάλλον θα έχει 3 θερμιδομετρητές για τα διαμερίσματα 3 για τα μπόιλερ και έναν κοινό για το άλλο κτήριο.
www.udravlikos.gr
Αυτό υπέθεσα.quote:στο σχέδιο δηλαδή δείχνει το ένα και εννοεί ότι και τα υπόλοιπα θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο.....
Σχετικά με την κατανομή αν προσέξεις το σχέδιο δείχνει έναν θερμιδομετρητή στην επιστροφή κάθε κυκλοφορητή (μετά τα φίλτρα). Τους συμβολίζει με ένα Μ μέσα σε ένα τετραγωνάκι, και δείχνει και το αισθητήριο στην προσαγωγή.
Κανονικά πρέπει για τα boiler να πληρώνεις για όσο καις. Για τη θέρμανση του χώρου όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πληρώνεις κυρίως με βάση τα τετραγωνικά. Δηλαδή ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο πληρώνει πχ για 10000 Kcall όσο πληρώνει ένα ίδιο διαμέρισμα ενδιάμεσου οροόφου για 8000 Kcall. Πληρώνουν δηλαδή πάνω κάτω το ίδιο για μια ώρα θέρμανσης, ας καινε διαφορετικές θερμίδες. Άρα, αν βάλουμε τα boiler στην κατανομή για τη θέρμανση των χώρων (τα θεωρήσουμε δηλ σαν σώμα) τότε για ίδια κατανάλωση καθένας θα πληρώνει διαφορετικά. (Κατανάλωση εννοώ τις θερμίδες που τραβάει το boiler από το σύστημα θέρμανσης)
Αν έχουν σκοπό να βάλουν ξεχωριστούς θερμιδομετρητές στα boiler τότε μάλον μπορούν να γλιτώσουν τις 3 στήλες που ανεβαίνουν στο δώμα. Μπορεί να γίνει με μία στήλη, αλλά θέλει και ηλεκτροβάνες που κάθεμια παίρνει εντολή από τον διαφορικό και όταν ανοίξει ξεκινάει ο κυκλοφορητής. Επίσης μπορούμε να δούμε την περίπτωση του να γίνει μόνο μια στήλη για τα σώματα.