Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 7 από 7

Θέμα: Πτώση πίεσης στα σώματα

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Πτώση πίεσης στα σώματα

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δεν ξέρω άμα το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα, αλλά υπολογίζοντας το μανομετρικό που χρειάζεται μια εγκατάσταση θέρμανσης, υπολογίζουμε πτώσεις πίεσης σε σωληνώσεις, σε εξαρτήματα, σε γωνίες, σε βάνες, βαλβίδες, στον λέβητα κ.α. όμως πουθενά στην βιβλιογραφία δεν αναφέρεται υπολογισμός πτώσης πίεσης εντός των σωμάτων. Είναι γεγονός ότι η πτώση πίεσης είναι μικρή και πάντα προσαυξάνουμε το μανομετρικό με ένα συντελεστή στο τέλος, όμως δεν θα ήταν καλύτερο να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται εκει μέσα;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Θα σου πω αρχικά τι κάνω εγώ, που δουλεύω με το 4Μ και συνεπώς χρησιμοποιώ τα ισοδύναμα μήκη.

Σώμα 2.2. ή 2.3 ~ 2.2m Φ18 (τα 1.1 είναι πιο ζόρικα σύμφωνα με δίαγραμμα κατασκευστή).

Για διακόπτη εξωτερικού παίρνω 9m, για το σωληνάκι 2.1m (αναφερόμενος σε σώμα ύψους 700mm) και άλλα 0.6m για την καμπύλη. Αυτά θεωρώντας παροχή 100% μέσα στο σώμα.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    quote:Originally posted by miltos

Θα σου πω αρχικά τι κάνω εγώ, που δουλεύω με το 4Μ και συνεπώς χρησιμοποιώ τα ισοδύναμα μήκη.

Σώμα 2.2. ή 2.3 ~ 2.2m Φ18 (τα 1.1 είναι πιο ζόρικα σύμφωνα με δίαγραμμα κατασκευστή).

Για διακόπτη εξωτερικού παίρνω 9m, για το σωληνάκι 2.1m (αναφερόμενος σε σώμα ύψους 700mm) και άλλα 0.6m για την καμπύλη. Αυτά θεωρώντας παροχή 100% μέσα στο σώμα.

Και εγώ παίζω με ισοδύναμα μήκη λόγω 4Μ αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ ταλαιπωρία για το τίποτα. Στις συνήθεις εγκαταστάσεις παίζει αρκετά ικανοποιητικά ο κλασικός τρόπος που εφαρζόνουνε και οι πιο παλιοί μελετητες,να θεωρήσουμε ένα 25-30% προσαύξηση του μανομετρικού που συμεριλαμβανει σώματα και αλλές ατέλειες του δικτύου. Εξάλλου στην πράξη είναι δύσκολο να πετύχεις το μανομερικό που υπολόγισες ακριβώς με τον κυκλοφορητή. Ειδικά εγώ που βάζω στις αυτονομίες inverter κυκλοφορητή και έχω υπολογίσει το θεωρητικό μανομετρικό με αυτό τον τρόπο βλέπω ότι για να πετύχω την επιθυμητή παροχή πρέπει να ρυθμίοσω το μανομετρικό κάπου εκει.

Παράδειγμα: Έχω μια εγκατάσταση που χρείάζεται μεγιστη παροχή 4-4.5 κυβικά μέτρα ανά ώρα και έχω υπολογίσει μανομετρικό 3.5 μέτρα. Έχω βάλει κυκλοφορητή grundfos magna 40-100. Τον ρυθμίζω σε σταθερό μανομετρικό 3.5 και στην ένδειξη παροχής δείχνει ότι δίνει λίγο κάτω από το 50% της μέγιστης, δεδομένου ότι η μέγιστη παροχή που μπορεί να δώσει είναι 10 κυβικά, δίνει γύρω στα 4.5. Όλα αυτά με όλες τις αυτονομίες ανοιχτές.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Ταλαιπωρία είναι μέχρι να βρεις τα ισοδύναμα μήκη. Μετά τα παιρνάς στα στοιχεία δικτύου και είσαι εντάξει. Εκτός αν θες να πειράξεις τα κυκλώματα ένα ένα, αν πχ θες να βάλεις διαφορετικές αντιστάσεις σε κάποια από αυτά (πχ αν κάπου έχεις σώμα 1.1)

Προτιμώ να βάζω τα ισοδύναμα μήκη για να βλέπω τη διαφοροποίηση από κύκλωμα σε κύκλωμα. Είναι διαφορετικές οι αντιστάσεις ενός κυκλώματος αν έχεις 3 σώματα (πχ κουζίνα-wc-διάδρομο) και διαφορετικές αν έχεις ένα σώμα. Αν δηλαδή δεν έχεις υπολογίσει αντιστάσεις σωμάτων, διακοπτών κλπ και έχεις κάνει υπολογισμό μόνο με τα μήκη των σωλήνων, θα χρειαστείς για το κύκλωμα με τα 3 σώματα πχ 25% παραπάνω μανομετρικό, και για το κύκλωμα με το 1 σώμα πχ 10% παραπάνω μανομετρικό. Με λίγα λόγια αν υπολογίζεις ρυθμιστικά έχεις αποκλίσεις από την επιθυμιτή ρύθμιση, και αν υπολογίζεις χωρίς ρυθμιστικά έχεις αποκλίσεις από τα υπολογιζόμενα ΔΤ. Τα παραπάνω βέβαια δεν φέρνουν την καταστροφή, απλά προτιμώ να λαμβάνω υπόψιν τις επιπλέον αντιστάσεις του κάθε κυκλώματος χωριστά.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Ναι αλλά το συνολικό μανομετρικό κάπου εκεί είναι... τώρα να θες να βλέπεις το ΔΤ έχεις σε κάθε κύκλωμα οκ. Μιλάμε για την πράξη όμως που όπως είπες δεν ζημιώνουν την λειτουργία της εγκατάστασης.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Τα ΔΤ επηρεάζουν και την απόδοση των σωμάτων, για αυτό τα κοιτάω. Θέλω να έχω ομοιομορφία στη θέρμανση για αυτό και το ψάχνω έτσι. Αμφιβάλλω όμως αν έχει ιδιαίτερο νόημα διότι τα Κ τα παίρνουμε εμπειρικά, τα σώματα έτσι και αλλιώς δεν μας κάθονται ακριβώς κλπ κλπ

quote:πουθενά στην βιβλιογραφία δεν αναφέρεται υπολογισμός πτώσης πίεσης εντός των σωμάτων
    Δυστυχώς πολλά πράματα δεν αναφέρονται στη βιβλιογραφία, τουλάχιστον στην ελληνική.[xx(][|)][V]

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Τα ισοδύναμα μήκη μπορούμε να τα βρούμε κάπου?(π.χ. από τον κατασκευαστή).
    Ευχαριστώ.

Δικαιώματα απάντησης