Σελίδα 1 από 5 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 49

Θέμα: Ενεργειακό τζάκι και θερμοστάτης χώρου

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    17

Ενεργειακό τζάκι και θερμοστάτης χώρου

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα!
    Πρωτ' απ' όλα να περιγράψω κάπως την διάταξη των δωματίων του σπιτιού μου : Είναι λοιπόν ένας μεγάλος χώρος (σαλοκουζινοτραπεζαρία) ακολουθεί ένας διάδρομος κατά μήκος του οποίου υπάρχουν μία αποθήκη και 2 μπάνια και στο τέλος του διαδρόμου τρία υπνοδωμάτια. Στο σαλόνι υπάρχει τζάκι ενεργειακό και ο θερμοστάτης χώρου είναι ο απλός με την ροδέλα και βρίσκεται στην μέση περίπου του διαδρόμου. Στην σαλοκουζίνα επίσης υπάρχουν τέσσερα σώματα καλοριφέρ και από ένα σε κάθε άλλο χώρο.
    Στο σπίτι δεν έχω μείνει ακόμη είναι καινούργιο και δεν ξέρω εάν η ζέστη του τζακιού θα επηρεάζει τον θερμοστάτη με συνέπεια τα υπνοδωμάτια να μην θερμαίνονται επαρκώς και επίσης να μην έχω αρκετά ζεστό νερό από το μπόιλερ. Φαντάζομαι όμως ότι κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και ψάχνω την λύση του προβλήματος.
    Να προσθέσω ότι το σπίτι είναι τελειωμένο και επιλογή για ηλεκτροβάνα και διαχωρισμό των σωμάτων δεν υπάρχει. Απ' ότι μου είπε ο υδραυλικός του εργολάβου ο θερμοστάτης είναι απευθείας συνδεδεμένος με τον καυστήρα και δεν υπάχει ηλεκτροβάνα. Επίσης τα σώματα για λόγους αισθητικής είναι συνδεδεμένα δεξιά-αριστερά και όχι από την μία μόνο μεριά.
    Αυτά που σκέφτηκα σαν πιθανές λύσεις είναι:
    1. Αλλαγή του θερμοστάτη με έναν ψηφιακό για μεγαλύτερη ευαισθησία και δυνατότητα προγραμματισμού (υπάρχουν μερικοί που έχουν και απομακρυσμένο αισθητήριο). Δεν ξέρω αν υπάρχουν θερμοστάτες που θα μου λύσουν και το πρόβλημα με το μπόιλερ.
    2. Τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα της σαλοκουζίνας για την απενεργοποίησή τους όταν δουλεύει το τζάκι (δεν ξέρω αν ο τρόπος σύνδεσης των σωμάτων επιτρέπει την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών)

Θα έχουν αποτέλεσμα αυτά που σκέφτομαι και τί άλλο μπορώ να κάνω;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών στα σώματα της σαλοκουζίνας για την απενεργοποίησή τους όταν δουλεύει το τζάκι
    Νομίζω ότι καλύτερο....
    Για να έχουν συνδεθεί διαγώνια τα σώματα λογικά θα είναι δισωληνίο... Υπάρχουν κανονικά στο εμπόριο θερμοστατική διακόπτες δισωληνίου.

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Φίλε panser, αν έχεις κλειστή την ενδιάμεση πόρτα μεταξύ σαλοκουζινοτραπεζαρίας (στο εξής: ΣΚΤ) και διαδρόμου, ο θερμοστάτης δεν θα επηρρεάζεται από το τί συμβαίνει στη ΣΚΤ. Επομένως, αν δεν λάβεις άλλα μέτρα, ο ΘΧ θα συνεχίζει να δίνει εντολή στη θέρμανση μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία οι υπόλοιποι χώροι. Τώρα, αν έχεις και το τζάκι αναμμένο, στη ΣΚΤ απλά θα σκας! Οι θερμοστατικές κεφαλές θα κόβουν τα σώματα της ΣΚΤ ενώ τα υπόλοιπα θα συνεχίζουν να παίρνουν νερό από το λέβητα μέχρι να πιάσουν θερμοκρασία οι υπόλοιποι χώροι, οπότε όλα καλά... συμφωνώ με το Γρηγόρη.
    Η χεράτη εναλλακτική θα ήταν απλά να κόβεις τα σώματα στη ΣΚΤ από τους διακόπτες τους, αλλά το βρίσκω λίγο πρωτόγονο, έως και προβληματικό αν είναι μονοσωλήνιο και οι διακόπτες κάποιων σωμάτων είναι ρυθμισμένοι σε ενδιάμεση θέση για έλεγχο της κατανομής της θερμοκρασίας του νερού κατά μήκος του βρόχου.
    Αν πάλι αφήνεις ανοιχτή την ενδιάμεση πόρτα, θα έχεις λίγο πρόβλημα, δεδομένου ότι η θερμότητα από το τζάκι που θα περνάει προς τους υπόλοιπους χώρους θα επηρρεάζει περισσότερο το διάδρομο από ότι τους υπόλοιπους χώρους.

Νίκος

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    17
    Δυστυχώς ενδιάμεση πόρτα μεταξύ ΣΚΤ και διαδρόμου δεν υπάρχει..

Ρώτησα τον "υδραυλικό" που πέρασε εργολαβικά όλα τα σώματα της οικοδομής αν μπορώ να βάλω θερμοστατικές κεφαλές και δεν ήξερε..
    Μου είπε να τον ξαναπάρω σε μερικές μέρες να μου πεί..

Από πού θα καταλάβω αν τα σώματα έχουν συνδεθεί με μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο; (Δεν έχω ιδέα τί είναι αυτά τα μονοσωλήνια-δισωλήνια, αλλά αμφιβάλω αν τα ξέρει και ο εν λόγω "υδραυλικός")

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Δυστυχώς ενδιάμεση πόρτα μεταξύ ΣΚΤ και διαδρόμου δεν υπάρχει..
    Σκούρα τα πράγματα... αν μπορείς τουλάχιστον να μετακινήσεις το ΘΧ (ή το αισθητήριο ενός με απομακρυσμένο αισθητήριο) από το διάδρομο σε κάποιο άλλο χώρο που να επηρρεάζεται λιγότερο από τη ΣΚΤ, θα βοηθήσει.

quote:Από πού θα καταλάβω αν τα σώματα έχουν συνδεθεί με μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο; (Δεν έχω ιδέα τί είναι αυτά τα μονοσωλήνια-δισωλήνια, αλλά αμφιβάλω αν τα ξέρει και ο εν λόγω "υδραυλικός")
    Οσο "στραβός" και να είναι, είναι πολύ τραβηγμένο να μην ξέρει αν είναι μονοσωλήνιο ή δισωλήνιο! Πάντως ενδείξεις για να καταλάβεις μόνος σου αποτελούν τα ακόλουθα:
    1. Από τη σύνδεση στα σώματα: σε σώματα ΑΚΑΝ (τα κλασσικά με τις φέτες), στο μονοσωλήνιο και οι δύο σωλήνες συνδέονται σε ένα διακόπτη στην κάτω μεριά, ενώ στο δισωλήνιο ένας πάνω ένας κάτω με δικό του διακότη ο καθένας (είτε στην ίδια μεριά είτε διαγώνια). Σε σώματα πάνελ, στο μονοσωλήνιο συνήθως υπάρχει διακόπτης με εξωτερικό βρόχο, δηλαδή ο διακόπτης είναι κάτω, και ένα εξωτερικό γαλβανιζέ σωληνάκι πάει από το διακόπτη στην πάνω σύνδεση από την ίδια μεριά, ενώ σε δισωλήνιο ισχύει ότι και για τα ΑΚΑΝ. Τονίζω το "συνήθως" που προανέφερα, γιατί υπάρχουν πάνελ με ενσωματωμένο (μη ορατό) τον εξωτερικό βρόχο, οπότε μπορει να σε μπερδέψει. Στην περίπτωση σου με τη διαγώνια σύνδεση είναι πιθανότατα δισωλήνιο, αλλά και όρκο χωρίς εικόνα κανείς δεν θα πάρει.
    2. Από τους συλλέκτες από όπου ξεκινάνε οι σωλήνες για τα σώματα από τη στήλη που έρχεται από το λέβητα: αν ο αριθμός των σωλήνων σε κάθε συλλέκτη είναι όσοι και τα σώματα, τότε έχεις "σώμα και πίσω", δηλαδή δισωλήνιο. Αν ο αριθμός είναι μικρότερος (συνήθως μικρότερος από το μισό του αριθμού των σωμάτων), τότε πιθανότατα είναι δισωλήνιο.
    Τα παραπάνω θεώρησέ τα απλά ισχυρές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, αν δεν το δει κάποιος ειδικός... πάντα υπάρχει η πιθανότητα "πατέντας" που μπορεί να παραπλανήσει. Αν δεν μπορείς να μάθεις από τον υδραυλικό (πολύ απίθανο), βγάλε μερικές φωτογραφίες από τα σώματα και τους συλλέκτες και ανέβασέ τες.
    Τέλος,
    quote:Ρώτησα τον "υδραυλικό" που πέρασε εργολαβικά όλα τα σώματα της οικοδομής αν μπορώ να βάλω θερμοστατικές κεφαλές και δεν ήξερε..
    Μου είπε να τον ξαναπάρω σε μερικές μέρες να μου πεί..
    Αυτό δεν θα το έπαιρνα απαραίτητα στραβά. Αν τυχόν έχεις μονοσωλήνιο με "αόρατο" εξωτερικό βρόχο, για παράδειγμα, ίσως δυσκολεύει η περίπτωση θερμοστατικής κεφαλής (λέω ίσως, δεν είμαι σίγουρος... αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος πιο γνώστης), και ήθελε να το ψάξει. Πάντως σε κάθε περίπτωση, προσωπικά εκτιμώ και εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο το "αυτό δεν το ξέρω, να το ψάξω" από το "όλα τα ξέρω, όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω".

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Πιο σίγουρος τρόπος είναι αυτός με το συλλέκτη. Μέτρα τα σώματα + το/τα boiler και μέτρα και τις σωλήνες που ξεκινάν από έναν συλλέκτη. Οι διακόπτες μπορεί να σε παραπλανήσουν...

Στο διαμέρισμα τώρα μπήκες; Δεν έχεις ανάψει μέχρι στιγμής τζάκι; Μήπως μιλάμε για μονοκατοικία;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    nyannaco!Αψογος...
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε όλα....
    Και ο τρόπος που λέει ο Μίλτος είναι σωστό....αλλά αν δεν ξέρεις τίποτα απο αυτά με μερικές φώτο θα σε βοηθήσουμε καλύτερα.

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    quote:Και ο τρόπος που λέει ο Μίλτος είναι σωστό
    Ο Νίκος τον είπε και αυτόν τον τρόπο. Απλά είπα ότι τον θεωρώ πιο σίγουρο από τους άλλους. Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχεις 7 σωλήνες στο συλλέκτη και 6 σώματα + 1 boiler και να μην είναι σώμα και πίσω. Εκτός αν το έχεις κάνει και λίγο ενδοδαπέδιο

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    quote:Στην περίπτωση σου με τη διαγώνια σύνδεση είναι πιθανότατα δισωλήνιο, αλλά και όρκο χωρίς εικόνα κανείς δεν θα πάρει.
    Μάλον άσχετο με το θέμα, αλλά είναι όντως διαγώνιο, ή δεξιά και αριστερά από την κάτω μεριά;

Όρκο πολύ καλά κάνεις και δεν παίρνεις Μου φαίνεται θα αποφασίσω να μάθω να ανεβάζω φωτογραφίες

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    207

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Μιλάμε για μονοκατοικία φαντάζομαι...ή όχι?Γιατί ο φίλος panser ανέφερε ότι δεν υπάρχει ηλεκτροβάνα, οπότε προφανώς δεν τίθεται θέμα κατανομής.Γιατί αν έχει ωρομετρητές σε πολυκατοικία έχει νόημα να συζητάμε για θερμοστατικές κεφαλές και άλλα τέτοια?

Δικαιώματα απάντησης