Σελίδα 1 από 5 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 41

Θέμα: Σύνδεση σωμάτων Νο2

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Σύνδεση σωμάτων Νο2

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αυτό το topic το ανοίγω για να συζητήσουμε σε πιο προχωρημένο επίπεδο[8D]

Θα δώσω ερεθίσματα για συζήτηση σε στυλ ερωτήσεων, αφού δεν έχω και σίγουρη απάντηση για όλα αυτά.

α) Η θερμοκρασία της επιφάνεις ενός σώματος είναι παντού ανάμεσα στη θερμοκρασία προσαγωγής και επιστροφής; Δηλαδή αν μπαίνει 80 και βγαίνει 70 σε όποιο σημείο και να μετρήσω θα βρω θερμοκρασία 70-80;

β)Σύνδεση από τη μία πλευρά πάνω και κάτω (πχ διακόπτης εξωτερικού βρόγχου): Ποια είναι η πιο "χλιαρή" περιοχή του σώματος;

γ)Σύνδεση από κάτω, δεξιά και αριστερά: Το ίδιο ερώτημα με πριν

δ)Σύνδεση διαγώνια: Ομοίως.

ε)Υπάρχει σώμα για το οποίο η διαγώνια σύνδεση δεν είναι η καλύτερη δυνατή;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Πριν ξεκινήσει η κουβέντα δείτε κάτι ενδιαφέρον.

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Θα απαντήσω εντελώς θεωρητικά, με βάση τη λογική - και με πιθανότητα να κάνω λάθος! Πάντως πιστεύω ότι:

α) Οχι απαραίτητα. Αφήνοντας έξω την περίπτωση εγκλωβισμένου αέρα, όπου η απάντηση είναι προφανής, παίρνω σαν παράδειγμα μεγάλο σώμα με διακόπτη εξωτερικού βρόχου αριστερά. Θεωρώ ότι η ροή του νερού διακλαδίζεται σε αρεκτές επιμέρους διαδρομές, προφανώς διαφορετικού μήκους και αντίστασης. Αν ο συλλογισμός μου είναι σωστός, τότε στην αριστερή πλευρά θα έχω μεγαλύτερη ροή από ότι στη δεξιά, και το μικρότερο ΔΧ, ενώ δεξιά το μεγαλύτερο ΔΧ, και ενδιάμεσα ενδιάμεσες τιμές. Η θερμοκρασία επιστροφής θα είναι μια μέση τιμή των επιμέρους επιστροφών των διαδρομών, άρα στην κάτω δεξιά γωνία η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από τους 70 της επιστροφής. Φαίνεται λογικό;

Με ανάλογο συλλογισμό - θεώρηση επιμέρους διαδρομών:

β) Η κάτω από την αντίθετη πλευρά.

γ) Με εισαγωγή αριστερά, η πάνω δεξιά γωνία;;;

δ) Με εισαγωγή πάνω αριστερά, η κάτω αριστερά γωνία;;;

ε) Αμφιβάλλω.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Γενικά είπες πολύ σωστά πράγματα!!!!

Μόνη "έντονη" ένσταση, όσο αφορά το γ, όπου παρατήρησα ότι η πιο κρύα περιοχή για σώμα panel είναι στο κάτω τμήμα, στη περιοχή γύρω από τη μέση του μήκους του σώματος.

Σχετικά με το δ νομίζω ότι έχεις δίκιο. Θα ξαναεπανέλθω. Μπράβο πάντως, που το φαντάστηκες;

Τώρα στο ε). Καθαρά δική μου υπόθεση είναι αυτό, αλλά νομίζω πως για σώματα runtal με κατακόρυφους συλλέκτες δεξιά και αριστερά είναι προτιμότερο να συνδεθεί το σώμα από κάτω, δεξιά και αριστερά!!! Τελικά η άνωση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο (βλέπε και περίπτωση γ). Νομίζω πως στο runtal σε σύνδεση κάτω δεξιά και αριστερά, ήδη το νερό τείνει να πάρει τον ανήφορο, οπότε θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο να βάλεις την προσαγωγή πάνω. Χωρίς να είμαι σίγουρος βέβαια... Ένα ενδεχόμενο λέω.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Μπορεί να έχεις δίκιο για το γ), όπως είδες έχω και βάλει και 3 ερωτηματικά... άλλωστε είπα ότι απαντάω καθαρά θεωρητικά.

Τώρα για το ε) ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί τα runtal, στο μυαλό μου είχα ΑΚΑΝ και πάνελ, σαν πιο κοινά. Πάντως και για την περίπτωση που αναφέρεις, ειλικρινά δεν είμαι καθόλου σίγουρος! Διαισθητικά θα έκλεινα πάλι προς τη διαγώνια σύνδεση για τον εξής λόγο: πιο ομοιόμορφη κατανομή μήκους διαδρομών και μικρότερη διαφορά μεταξύ συντομότερης και μακρύτερης διαδρομής, ειδικά για στενό και ψηλό σώμα, και συνεπώς πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας καθ'ύψος. Ο αντίλογος βέβαια είναι, ειδικά για στενό σώμα μέχρι το ταβάνι, ότι τη θέρμανση τη θέλεις πιο πολύ κάτω παρά πάνω, οπότε τελικά η ανισοκατανομή μπορεί να είναι και πλεονέκτημα! Αισθητικά και κατασκευαστικά, σίγουρα κερδίζει το κάτω/κάτω. Συμπέρασμα: αν δε βρεθεί κανείς να με φωτίσει προς την αντίθετη κατεύθυνση, ψηφίζω κάτω/κάτω.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Δεν έχω δει runtal διαγώνιο για να το περιεργαστώ όσο αφορά την κατανομή της θερμοκρασίας. Όμως πριν κάμποσο καιρό είχα παρατηρήσει ένα runtal τη στιγμή που ξεκινούσε να μπαίνει ζεστό νερό και είχα δει ότι κινείται έντονα προς τα πάνω. Ίσως επειδή το υπόλοιπο νερό είχε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μπορεί όταν ζεσταθεί όλο το σώμα τα πράματα να μην είναι τόσο έντονα και τελικά να υπερισχύσει το διαγώνιο. Με όσα έχω δει πάντως αν έπρεπε να στοιχηματίσω θα διάλεγα τη σύνδεση από κάτω. Όσο αφορά την απόδοση πάντα, άσχετα με την αισθητική.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Παιδιά αυτό το θέμα το έχουμε εν μέρη συζητήσει στο πρώτο τόπικ....
    Οταν έχουμε σύνδεση από πάνω in και απο κάτω out το πιο κρύο μέρος είναι το τέλος του σώματος και περισσότερο το κάτω μέρος....
    Η σύνδεση από κάτω και τα δύο έιναι η σύνδεση με την μικρότερη απόδοση...

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Η σύνδεση από κάτω και τα δύο έιναι η σύνδεση με την μικρότερη απόδοση...
    Λογικό μου φαίνεται. Ουσιαστικά στέλνεις το περισσότερο νερό μέσα από τον κάτω συλλέκτη (η διαδρομή με τη μικρότερη αντίσταση), και λίγο μόνο κυκλοφορεί μέσα από το υπόλοιπο σώμα.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Κάποια θέματα τα έχουμε όντως ξανασυζητήσει, αλλά τα βάζω και αυτά εδώ, για πιο σφαιρική εικόνα.

Λοιπόν, επανέρχομαι στο διαγώνιο, όπως είχα πει. Διαπίστωσα δια της αφής ότι κατά την έναρξη της θέρμανσης, ζεσταίνεται τελευταία η γωνία κάτω από την προσαγωγή. Μετά από λίγη ώρα όμως το φαινόμενο δεν υπάρχει, τουλάχιστον έντονο. Αυτό το λέω λίγο επιπόλαια ίσως, αλλά κάτι μετρήσεις στα πεταχτά αυτό έδειξαν.

quote:δ)Με εισαγωγή πάνω αριστερά, η κάτω αριστερά γωνία;;;
    Νίκο δε μου απάντησες ακόμα, πως το φαντάστηκες ή πως το ερμηνεύεις.[:I]

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Μίλτο, η βάση του συλλογισμού μου ήταν αυτή που ανέφερα στην αρχή, δηλαδή να θεωρήσω ξεχωριστές επιμέρους διαδρομές του νερού μέσα στο σώμα, όπου κάθε διαδρομή περιλαμβάνει ένα κατακόρυφο "σωλήνα" φέτας ή πάνελ, και τα αντίστοιχα τμήματα του επάνω και κάτω συλλέκτη.
    Αναλύοντας λίγο παραπέρα το συλλογισμό μου, αφού τα μήκη των κατακόρυφων τμημάτων είναι όλα ίσα:
    (α) σε μονόπλευρη σύνδεση αριστερά, οι διαδρομές προς τη δεξιά πλευρά είναι μακρύτερες, άρα μεγαλύτερες αντιστάσεις, μικρότερη ταxύτητα, μεγαλύτερο Δt, άρα χαμηλότερη θερμοκρασία κάτω δεξιά
    (β) σε διαγώνια σύνδεση εισαγωγή πάνω αριστερά, επιστροφή κάτω δεξιά: όλες οι διαδρομές είναι ίσες. Η θερμοκρασία μειώνεται κατά μήκος της κάθε διαδρομής, άρα προς τα δεξιά και προς τα κάτω... επομένως όταν επέλθει θερμική ισορροπία, η πιο κρύα γωνία θα πρέπει να είναι η κάτω δεξιά (και όχι αυτό που είπα χτες!). Αυτό που είπα χτες δείχνει να επιβεβαιώνεται πειραματικά στη μεταβατική κατάσταση, αλλά γιατί;;; Μια τρελή σκέψη: όταν ξεκινάει η κυκλοφορία, το νερό της προσαγωγής πρέπει να διώξει το νερό που υπάρχει ήδη μέσα στο σώμα, και ο συλλέκτης της προσαγωγής (λόγω πλήθους "σωλήνων") παρουσιάζει μικρότερη αντίσταση από τον πρώτο ή το δεύτερο, π.χ., "σωλήνα", οπότε η πρώτη ποσότητα θερμού νερού "προτιμάει" να πάει κυρίως προς τα δεξιά μάλλον παρά προς τα κάτω, οπότε και η κάτω αριστερά γωνία αργεί περισσότερο να πιάσει την τελική της θερμοκρασία... σου φαίνεται λογικό, ή κάπου χάνει;

Νίκος

Δικαιώματα απάντησης