Δεν το κάνατε ακόμα; Η λειτουργία της αντιστάθμισης στηρίζεται στο ότι θα βρεις την κατάλληλη καμπύλη.quote:Μήπως να αλλάζαμε την καμπύλη λειτουργίας της αντιστάθμισης;
Με βάση τα όσα γνωρίζω, η αντιστάθμιση αποτελεί μέσο εξοικονόμησης καθότι βελτιστοποιεί την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Περιέργως όμως, στην πολυκατοικία μας το αποτέλεσμα της αντιστάθμισης μοιάζει να είναι το αντίθετο από το επιθυμητό.
Συγκεκριμένα το υπάρχον σύστημα αντιστάθμισης (εγκέφαλος Siemens RVP 200 συν κάποιος αισθητήρας) περιορίζει την θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα στους 45 C, με αποτέλεσμα ένοικοι να παραπονιούνται για (α) χαμηλή εσωτερική θερμοκρασία (18 C), (β) χτύπημα μιας γραμμής σωμάτων με κάθε αυτόματο ή προγραμματισμένο άναμα/σβήσιμο του λέβητα.
Όταν ο υδραυλικός μας παράκαμψε την αντιστάθμιση ανεβάζοντας την θερμοκρασία του λέβητα στους 55 C τα σώματα ζεστάθηκαν καλά, ενώ παράλληλα σταμάτησε το χτύπημα (μαρτυρία ορισμένων ενοίκων).
Η ετυμηγορία του υδραυλικού ήταν ότι η χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας/καύσης του λέβητα, αντί του κανονικού(των 68-70 C, σε συνδυασμό με το συνεχές άναψε-σβήσε είναι τα αίτια των παραπάνω προβλημάτων, κατάσταση η οποία συν τις άλλος οδηγεί σε κατασπατάληση καυσίμων.
Ρωτώ και εγώ με την σειρά μου: ισχύουν, θεωρητικά, τα παραπάνω; Είναι σωστή η ετυμηγορία του υδραυλικού; Μήπως να αλλάζαμε την καμπύλη λειτουργίας της αντιστάθμισης;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δεν το κάνατε ακόμα; Η λειτουργία της αντιστάθμισης στηρίζεται στο ότι θα βρεις την κατάλληλη καμπύλη.quote:Μήπως να αλλάζαμε την καμπύλη λειτουργίας της αντιστάθμισης;
Εγώ απλώς ρωτάω, άσχετως γαρ... να προσθέσω ότι έχουμε επιβάλει ένα περιορισμό το σύστημα να κρατάει σταθερή θερμοκρασία 20 C εντός των σπιτιών ασχέτως εξωτερικής θερμοκρασίας, το οποίο είναι και ηλίθιο κατα την άποψη μου.quote:Originally posted by miltos
Ο σκοπός της αντιστάθμισης είναι να τροφοδοτήσει τα σώματα με νερό κατάλληλης θερμοκρασίας ώστε η θερμοκρασία των χώρων να είναι κοντά στην επιθυμητή (20C όπως έχετε επιλέξει). Δεν εννοείται αντιστάθμιση που αγνοεί την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αντιθέτως μια συσκευή αντιστάθμισης μπορεί να λαμβάνει υπόψη της και την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου προκειμένου να επιτύχει ακριβέστερη ρύθμισή της. Η RVP200 έχει αυτή τη δυνατότητα. Όμως ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο εσωτερικός ειδικός θερμοστάτης που θα στέλνει πληροφορίες στην RVP πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός του υπόλοιπου κτιρίου. Διαφορετικά θα κρυώνετε ή θα ζεσταίνεστε υπερβολικά.
Υποθέτω από τα λεγόμενά σου ότι η ρύθμιση της θερμοκρασίας προσαγωγής των σωμάτων γίνεται με αναβόσβησμα του καυστήρα και όχι με τρίοδη ή τετράοδη βάνα. Αυτός ο τρόπος απαιτεί λέβητα χαμηλών θερμοκρασιών. Δες πρώτα αν είναι έτσι. Διαφορετικά νομίζω οτι έχει γίνει μέγα σφάλμα.
Τέλος για τη ρύθμιση της RVP όπως ειπώθηκε από άλλον χρειάζεται πειραματισμός για την έυρεση της κατάλληλης καμπύλης. Επίσης πρέπει να πειραματιστείτε και με το περιστροφικό κουμπί που υπάρχει στην πρόσοψή της. Αυτά τα δυο θα καθορίσουν τη σωστή ρύθμιση. Κάθε αλλαγή όμως χρειάζεται διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών για να σταθεροποιηθεί. Επομένως μικρές μεταβολές και συναγωγή συμπερασμάτων ανά 2h.
Φίλε Διονύση ότι σου είπε ο Κ. Θεωδόρου είναι ακριβός αυτά που πρέπει να κοιτάξεις με όλες τις λεπτομέρειες που σου γράφει....
Εδώ θα πρέπει να πούμε και ένα σχόλιο για κάποιες εταιρίες που κάνουν αντιστάθμιση σε παλαιούς λέβητες όχι χαμηλών θερμοκρασιών μόνο με τον καυστήρα ότι είναι λάθος...
Σχετικά με την αντιστάθμηση που έχει περιορισμό δεν το κατάλαβα....
Είναι σαν να έχουν έναν κεντρικό θερμοστάτη σε κάποιον χώρο για όλους...
Σχετικά τον θόρυβο τώρα έχω μία ιδέα τι μπορεί να είναι....
Αν η εγκατάσταση σου δουλεύει κοντά στους 40 και ο κυκλοφορητής παίρνει με υδροστάτης και αυτός κοντά στο 40 από τα πολλά πάρε σβήσε του κυκλοφοριτή ακούγετε....Αν είναι αυτό, λύνεται εύκολα χαμηλώνοντας τον υδροστάτη του κυκλοφοριτή...
Για μένα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πάρει κάποιον που ασχολείται με αντισταθμίσεις να την ρυθμήσει αλλά και να σου δείξει 2-3 πράγματα για να ξέρεις και εσύ.
www.udravlikos.gr
Έστω και με λίγη καθυστέρηση, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Θα επανέλθω με νεότερα μόλις προχωρήσει το θέμα.
Επειδή μάλλον βιαζόσουν όταν έγραφες το παραπάνω, αν βρεις χρόνο γίνε λίγο πιο αναλυτικός περί υδροστάτη για να καταλάβω και εγώ (ο κυκλοφορητής ξέρω τι κάνει).quote:Originally posted by gregori
Σχετικά τον θόρυβο τώρα έχω μία ιδέα τι μπορεί να είναι....
Αν η εγκατάσταση σου δουλεύει κοντά στους 40 και ο κυκλοφορητής παίρνει με υδροστάτης και αυτός κοντά στο 40 από τα πολλά πάρε σβήσε του κυκλοφοριτή ακούγετε....Αν είναι αυτό, λύνεται εύκολα χαμηλώνοντας τον υδροστάτη του κυκλοφοριτή...
www.udravlikos.gr
Ευχαριστώ.
Σημείωση #1: δεν γνωρίζω αν έχει σχέση, αλλά στην πολυκατοικία τελικά εγκαταστάθηκε κλειστό δοχείο διαστολής, ενω είχα τουλάχιστον δυο προσφορές στα χέρια μου που ΔΕΝ το συνιστούσαν λόγω παλαιότητας σωληνώσεων και της υψηλής πίεσης που θα δημιουργούνταν.
Σημείωση #2: Την νέα χειμερινή περίοδο θα έχουμε φυσικό αέριο στην πολυκατοικία. Αν κανείς ΔΕΝ επέμβει με βάση τα όσα συζητάμε εδώ, θεωρείτε ότι τα προβλήματα θα (α) παραμείνουν, (β) εξαφανιστούν, (γ) ενταθούν;
Ευχαριστώ και συγγνώμη για τον βομβαρδισμό ερωτήσεων!
www.udravlikos.grquote:Originally posted by Dionysis
Επειδή μάλλον βιαζόσουν όταν έγραφες το παραπάνω, αν βρεις χρόνο γίνε λίγο πιο αναλυτικός περί υδροστάτη για να καταλάβω και εγώ (ο κυκλοφορητής ξέρω τι κάνει).
Φίλε Διονύση ανέφερες παραπάνω ότι η αντιστάθμηση περιορίζει τον λέβητα να δουλεύει στους 45 βαθμούς περίπου...
Στις πιο πολλές εγκαταστάσεις οι κυκλοφοριτές έχουν έναν υδροστάτη είτε επαφής πάνω στην σωλήνα εισαγωγής είτε πάνω στα όργανα με εμβαπτιζόμενο αισθητήριο όπου όταν καταλάβει ότι το νερό στο λέβητα έχει φτάσει τους 40-45 β δίνει εντολή να πάρει ο κυκλοφοριτής....
Στην περίπτωση σας λοιπόν υποθέτω ότι ο κυκλοφορητής παίρνει- σβήνει παίρνει σβήνει συν'εχειααφού και η θερμοκρασία του λέβητα είναι στα ίδια επίπεδα....
Φυσικά εγώ τα λέω εξ αποστάσεως απλά αναφέρετο στον τεχνικό.
Σημείωση #1: δεν γνωρίζω αν έχει σχέση, αλλά στην πολυκατοικία τελικά εγκαταστάθηκε κλειστό δοχείο διαστολής, ενω είχα τουλάχιστον δυο προσφορές στα χέρια μου που ΔΕΝ το συνιστούσαν λόγω παλαιότητας σωληνώσεων και της υψηλής πίεσης που θα δημιουργούνταν.
Δεν νομίζω πως έχει σχέση....Μια καλοκατασκευασμένη κατασκευή κλειστού δοχείου διαστολής δεν ανεβάζει την πίεση παρά ελάχιστα παραπάνω απο το στατικό ύψος....Αν οι σωλήνες είναι σε κατάσταση να τρυπήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν σε σώνει το 0.5 βαρ που θα δουλέψει περισσότερο....Απορώ με αυτό που λες πως στις προσφορές λένε τέτοιο πράγμα....Εγώ έχω διαβάσει μάλιστα ότι συνιστάτε η μετατροπή σε κλειστό διότι με ανοιχτό δοχείο διαστολής η εγκατάσταση παίρνει αέρα με αποτέλεσμα την διάβρωση πράγμα που δεν συμβαίνει με το κλειστό.
Σημείωση #2: Την νέα χειμερινή περίοδο θα έχουμε φυσικό αέριο στην πολυκατοικία. Αν κανείς ΔΕΝ επέμβει με βάση τα όσα συζητάμε εδώ, θεωρείτε ότι τα προβλήματα θα (α) παραμείνουν, (β) εξαφανιστούν, (γ) ενταθούν;
Δεν έχει καμία σχέση το καύσιμο με τα συγκεκριμένα προβλήματα που αναφέρεις
Λοιπόν, παρότι έχουμε εξελιγμένο εγκέφαλο, η αντιστάθμιση επεμβαίνει στον καυστήρα (αντιστάθμιση καυστήρα δηλαδή).
Οι μηχανικοί επέμειναν οτι η παλαιότητα του δικτύου σωληνώσεων (60 ετών) το κάνει ασύμβατο με με δοχείο διαστολής κλειστού τύπου - και ότι ίσως αυτο προκαλεί τους κραδασμούς.
Θα αξιολογήσω όλα τα στοιχεία και μετά θα τα παραδώσω σε κάποιον ειδικό, να κάνει μια σωστή/αποκλειστική γνωμάτευση και όχι στο πλαίσιο μιας προσφοράς.
gregori, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις πληροφορίες σου.
όπα... εδώ έχει ενδιαφέρον...quote:Originally posted by Dionysis
Λοιπόν, παρότι έχουμε εξελιγμένο εγκέφαλο, η αντιστάθμιση επεμβαίνει στον καυστήρα (αντιστάθμιση καυστήρα δηλαδή).
Οι μηχανικοί επέμειναν οτι η παλαιότητα του δικτύου σωληνώσεων (60 ετών) το κάνει ασύμβατο με με δοχείο διαστολής κλειστού τύπου - και ότι ίσως αυτο προκαλεί τους κραδασμούς.
Θα αξιολογήσω όλα τα στοιχεία και μετά θα τα παραδώσω σε κάποιον ειδικό, να κάνει μια σωστή/αποκλειστική γνωμάτευση και όχι στο πλαίσιο μιας προσφοράς.
gregori, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις πληροφορίες σου.
Να κάνω ένα συλλογισμό και να ακούσουμε γνώμες....
Μιλάμε για μία εγκατάσταση 60 ετών...
Πιθανών....αυτή η εγκατάσταση να ήταν φτιαγμένη έτσι ώστε κάποτε να δούλευε με φυσική ροή και χωρίς κυκλοφορητή...
Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλες οι σωλήνες να είναι πολύ μεγάλης διατομής με κλίση. Ακόμα οι διακόπτες τον σωμάτων και τα σώματα να είναι-ήταν 3/4 ή και 1''....
Δηλαδή αντιστάσεις ροής ελάχιστες....ΤΑ λέω καλά δάσκαλε DIPOLI?...
Για να επιλέξει κάποιο κατάλληλο δοχείο διαστολή θα πρέπει να λάβει υπόψη του την αυξημένη ποσότητα νερού το δικτύου λόγο σωλήνων....και φυσικά η επιλογή κατάλληλου κυκλοφορητή είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα...
Δεν μπορώ να βρω κάποιον λόγο όπου οι μηχανικοί δεν βλέπουν συμβατότητα δοχείου με την υπάρχον εγκατάσταση...
Εκτός αν υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει ή δεν το γνωρίζω....
Βάση του συλογισμού μου... εξ αποστάσεως και μόνο για την κουβέντα επιμένω ότι ο θόρυβος είναι από μεγάλη ταχύτητα, όπου ακούγετε πιο έντονα με το που παίρνει ο κυκλοφορήτής και μετά εξομαλύνετε....
Στην εδώ περίπτωση ο κυκλοφοριτής με την αντιστάθμημηση μπορεί να κάνει πολλά άναψε σβήσε και για αυτό ο θόρυβος.
www.udravlikos.gr