Σελίδα 2 από 9 ΠρώτοΠρώτο 1234 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 11 μέχρι 20 από 87

Θέμα: Σύγκριση VRV (θέρμανση-ψύξη) με αντλία θερμότητας

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Την ίδια απορία έχω με τον Γρηγόρη. Εάν μπορούσε ο Παναγιώτης μιας και κατέχει το θέμα να συγκρίναμε το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας δύο συστημάτων σε βάθος 20 ετών.
    Θα αφήσουμε έξω αισθητικούς ή άλλους παράγοντες. Μόνο νούμερα. Όσο αφορά την μόνωση δεν μας νοιάζει μιας και θα πάρουμε ίδιες σε τετραγωνικά κατοικίες π.χ. 200τ.μ., οι οποίες έχουν κατασκευαστεί για ενεργειακή κατηγορία Α με π.χ. 35KWh ανά τετραγωνικό ετησίως.

Μάλλον θα χρειαστεί ένα topic με σχέδιο τυχαίας διαρρύθμισης για να γίνει οπτικά τουλάχιστον πιο συγκεκριμένο.

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Αυτή η ιστορία έχει και λίγο πλάκα....
    Το έχω ξαναγράψει κάπου αλλά επειδή μου αρέσει θα το ξαναγράψω...
    Σου λένε λοιπόν...
    Γεωθερμία...τόσο % οικονομία....
    Ηλιακή υποστήριξη...άλλο τόσο
    Ενδοδαπέδια....πάρε και αυτό...
    Δοχείο αδράνειας ή δοχείο διαστρωμάτωσης με αντιστάθμιση...εκεί να δείς.
    Μόνωση τύπου κέλυφος....Άρπα και άλλο τόσο...
    Αντλία θερμότητα....δεν καίει τίποτα...
    Αν τα βάλουμε όλα αυτά θα μας περισσεύει να πουλάμε ενέργεια και στον γείτονα....

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Originally posted by dipoli

Μου φαίνονται πολλά 1800 λιτρα.
    Μια πρόχειρη εκτίμηση, για 200 τμ, 25.000 θερμίδες απώλειες + ΖΝΧ εκτιμώ οτι θα έπρεπε να έχει κάψει περίπου 1200 λίτρα, με συνολικό ΒΑ συστήματος 70%.

There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't.
    Είναι όντως πολλά. Στις 10 Φεβρουαρίου ήμουνα στα 1150 λίτρα με ΖΝΧ και 500 χλμ Βορειότερα.
    Πρόσφατα μιλώντας με έναν προμηθευτή, είχαμε βάλει τα νούμερα κάτω και είχαμε βγάλει ότι σαν χρήση η αντλία είναι φθηνότερη, αλλά σαφώς ακριβότερη στην προμήθεια και εγκατάσταση, οπότε έρχονταν η μία η άλλη σε βάθος χρόνου. Θα μου πείτε πόσο βάθος χρόνου? Μεγάλο, πάνω από 10ετία.
    Απλά δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει τον αστάθμητο παράγοντα τιμών ενέργειας και καυσίμου.
    Συμφέρει σχετικά, σε όχι πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις δλδ το λεβητοστάσιο των 35000 θερμίδων με πετρέλαιο λέβητα κλπ δεν διαφέρει και πολύ σε τιμή από αυτό των 70000. Οι διαφορές όμως είναι πολύ μεγάλες όταν μιλάμε για ΑΘ, συστοιχία ΑΘ και γεωεκμετάλλευσης, με εκσκαφές και ίσως γεωτρήσεις που το κόστος τους φτάνει στα 40€/m.
    Για αερόψυκτες, δεν το συζητώ, διότι δεν εφαρμόζονται παντού, μόνο σε ήπια σχετικά κλίματα.

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    • Κτήριο γραφείων με fan coil και αντλία θερμότητας
    • Επιφάνεια γραφείων που λειτουργούν 200 μ2
    • Κατανάλωση θέρμανσης από τον Νοέμβριο 2008 μέχρι χθες 5588 kWh
    • Κατανάλωση Α/Θ την ίδια περίοδο 2026 kWh
    • Μέσο COP συστήματος = 2,75

Με κόστος πετρελαίου στα €0,55/λίτρο και το ρεύμα 0,15/kWh η Α/Θ είχε γύρω στο 15% λιγότερο κόστος.

Επίσης η Α/Θ έχει ελάχιστη συντήρηση σε σχέση με λέβητα, και δεν μπλέκεις με γεμίσματα πετρελαίου, κλπ. με τα γνωστά προβλήματα και χάσιμο χρόνου.

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2008
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    43
    quote:Originally posted by panos09

• Κτήριο γραφείων με fan coil και αντλία θερμότητας
    • Επιφάνεια γραφείων που λειτουργούν 200 μ2
    • Κατανάλωση θέρμανσης από τον Νοέμβριο 2008 μέχρι χθες 5588 kWh
    • Κατανάλωση Α/Θ την ίδια περίοδο 2026 kWh
    • Μέσο COP συστήματος = 2,75

Με κόστος πετρελαίου στα €0,55/λίτρο και το ρεύμα 0,15/kWh η Α/Θ είχε γύρω στο 15% λιγότερο κόστος.

Επίσης η Α/Θ έχει ελάχιστη συντήρηση σε σχέση με λέβητα, και δεν μπλέκεις με γεμίσματα πετρελαίου, κλπ. με τα γνωστά προβλήματα και χάσιμο χρόνου.
    Συμφωνώ με αυτά που λες αλλά σε περιοχή βρίσκεσαι?εγώ είμαι θράκη..φαντάζομαι ότι θα θέλω μια μικρή υποστήριξη από ένα ηλεκτρικό λέβητα 7-12 kw για τις κρύες νύχτες του χειμώνα(κάτω από 0)

Το cop εσύ το υπολόγισες? Ποιας εταιρείας είναι η αντλία και τι cop δίνει εργοστασιακά?(για να ξέρουμε αποκλίσεις και σε τι περιοχή)...

antonis

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    418
    quote:Originally posted by engant
    Συμφωνώ με αυτά που λες αλλά σε περιοχή βρίσκεσαι?εγώ είμαι θράκη..φαντάζομαι ότι θα θέλω μια μικρή υποστήριξη από ένα ηλεκτρικό λέβητα 7-12 kw για τις κρύες νύχτες του χειμώνα(κάτω από 0)

Το cop εσύ το υπολόγισες? Ποιας εταιρείας είναι η αντλία και τι cop δίνει εργοστασιακά?(για να ξέρουμε αποκλίσεις και σε τι περιοχή)...

antonis
    To COP είναι υπολογισμένο από τις μετρήσεις. Η αντλία είναι Daikin αερόψυκτη και αν θυμάμαι καλά δίνει γύρω στο 2,5 COP σε στάνταρ συνθήκες. Το κτήριο είναι στην Πρέβεζα οπότε λειτουργεί συνήθως γύρω στους 10°C χοντρικά. Δουλεύει περίπου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αν δούλευε νύχτα βέβαια θα είχε χαμηλότερο COP αλλά και πολύ χαμηλώτερη χρέωση ανά kWh από την ΔΕΗ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Κάποιος έτσι επιγραμματικά να μου πει τι είναι το cop.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    quote:Originally posted by gregori
    Κάποιος έτσι επιγραμματικά να μου πει τι είναι το cop.
    διαφορά inverter - ενεργειακής κλάσης Α

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Ευχαριστώ Κώστα το διάβασα....
    Ο Panagiotis Skantzikas τα έχει εξηγήσει πολύ καλά στο συγκεκριμένο τόπικ και μπράβο του.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα
    να δώσω περισσότερα στοιχεία / τροφή για συζήτηση
    [u]Δικό μου
    Ημιυπόγειο 60τμ.
    Ισόγειο 85τμ
    Όροφος 55τμ.
    Μονώσεις: Μέτριες (Dow 3cm / Διπλά τζάμια / Κεραμοσκεπή με πλάκα από κάτω)
    Περιοχή Άρτεμις Αττικής (κοινώς Λούτσα)
    Κατώτερη θερμοκρασία φέτος: 1oC
    Σημείωση: Πρόκειται για VRF της Toshiba 12HP, υπερδιαστασιολογημένο ωστε να αντέχει διακοπτόμενη λειτουργία και τους -10oC. Επειδή το λειτουργώ συνεχώς 24 ώρες το 24ωρο, αν δείτε αυτά που είπα για Inverter κλπ. λάβετε υπόψη σας ότι τον περισσότερο καιρό λειτουργεί σε πολύ χαμηλά φορτία (20-30%)με κακό βαθμό απόδοσης. Προφανώς και έχω κάνει λάθος στην επιλογή. Έπρεπε να έχω βάλει μικρότερο
    [u]Φίλου
    Ισόγειο: 200τμ
    Περιοχή Άνοιξη Αττικής.
    Μονώσεις: Kαλές (Dow 5cm / Αλουμίνια με θερμοδιακοπή / Ταράτσα με θερμομόνωση)
    Σημείωση: πρόκειται για Aquasmart Carrier, δηλαδή mini-BMS, με Ψύκτη, Λέβητα με αντιστάθμιση, FCU's με τρίοδες ON/OFF και ηλεκτρονικές πλακέτες, όλα συνδεδεμένα σε κεντρικό controller. Ανακυκλοφορία στα ΖΝΧ & εξαερισμό ελεγχόμενο από CO2 sensor.
    Διαφορά: Η γυναίκα μου δουλεύει και τις καθημερινές 08:00 με 16:30 είναι σφραγισμένο. Η γυναίκα του δεν δουλεύει (κυκλοφορεί, ανοιγει να αεριστεί καθημερινά κλπ.)

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης