Σελίδα 7 από 13 ΠρώτοΠρώτο ... 56789 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 61 μέχρι 70 από 125

Θέμα: Τηλεχειρισμός εγκατάστασης θέρμανσης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Με το pt100 δεν έχεις πρόβλημα γιατί μπορείς να συνδέσεις με τρία καλώδια αν θυμάμαι καλά αλλα ανεβαίνεις στο κόστος. Αλλα για απλό διμεταλλικό παίζει ρόλο η απόσταση όντως.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by dipoli

Με το pt100 δεν έχεις πρόβλημα γιατί μπορείς να συνδέσεις με τρία καλώδια αν θυμάμαι καλά αλλα ανεβαίνεις στο κόστος. Αλλα για απλό διμεταλλικό παίζει ρόλο η απόσταση όντως.
    Κάπου μπερδευτήκαμε... τον απλό διμεταλλικό τον ανέφερα σε σχέση με τη "μνήμη", όχι την απόσταση. Ουτως ή άλλως, ο απλός διμεταλλικός είναι απλά On/Off, οπότε η απόσταση δεν είναι πρόβλημα.

Οσο για το pt100, σύμφωνα με αυτό:

http://www.picotech.com/applications/pt100.html

είναι εύκολο να προκύψει σφάλμα της τάξης του ενός βαθμού λόγω θορύβου, αν έχεις 10-15μ καλώδιο σε ηλεκτρικά θορυβώδες περιβάλλον, ή προκύψει λίγη οξείδωση σε κάποια σύνδεση, και ένας βαθμός μπορεί να κάνει διαφορά στη θερμική άνεση ή στην κατανάλωση (ανάλογα με την κατεύθυνση του σφάλματος). Η λύση ενός καλού ηλεκτρονικου ΘΧ χώροτυ μου φαίνεται πιο ελκυστική.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Oχι ςγώ μιλάω για απλό διμεταλλικό αισθητήριο που θα μπορούσες να το συνδέσεις στην απλή αναλογική είσοδο του logo (φτιάχνοντας και ενα απλό κυκλωματάκι που να το οδηγεί φανταζομαι), αλλιώς χρειάζεσαι το εξτρα module για το pt100.

Ακριβώς στο σημείο αυτό στο εγχειρίδιο του logo γράφει:

You can connect either a 2- or 3-wire Pt100 resistive thermocouple
    to the module.
    For a 2-wire connection, you need to short-circuit terminals
    M1+ and IC1 or M2+ and IC2. Errors caused by the ohmic
    resistance of the measuring line are not compensated with
    this type of connection. A line resistance of 1  is proportional
    to a measuring error of +2.5°C.
    A 3-wire technique suppresses the influence of the cable
    length (ohmic resistance) on the result of the measurement.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Eσύ όμως μιλάς για θόρυβο όχι για σφάλμα από την ωμική αντίσταση του καλωδίου.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Oχι ςγώ μιλάω για απλό διμεταλλικό αισθητήριο
    Εσύ μίλαγες για αισθητήριο ενώ εγώ για θερμοστάτη... διμεταλλικά και τα δύο, τη βρήκαμε την άκρη

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Αυτά κάνει το διαδίκτυο, και δεν έχει και κοψίδια.
    Αυτές είναι κουβέντες της τάβλας!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Eσύ όμως μιλάς για θόρυβο όχι για σφάλμα από την ωμική αντίσταση του καλωδίου.
    Μίλησα και για τα δύο, με την έννοια ότι κάποια οξειδωμένη επαφή, που ανέφερα, θα σου αυξήσει την ωμική αντίσταση.

Οσον αφορά το θόρυβο: επειδή to pt100 είναι ουσιαστικά ένα PTC (positove temperature coefficient), το μέγεθος που μεταβάλλει είναι η αντίσταση. Η αναλογική είσοδος του Logo καταλαβαίνει τάση. Αρα πρέπει να παρεμβάλεις κάποια πηγή ρεύματος, και να μετρήσεις την πτώση τάσης στην αντίσταση. Επομένως η πληροφορία που μεταφέρει το καλώδιο και διαβάζει η αναλογική είσοδος του Logo είναι τάση, και άρα υπόκειται σε αλλοίωση από επαγόμενο στο καλώδιο ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο. 'Η μήπως έχω καταλάβει κάτι λάθος;

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Αυτό ισχύει αν φτιάξεις εσύ το κυκλωματάκι που σου λέω και το συνδέσεις στην αναλογική είσοδο το Logo και μετά χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του logo για να κάνεις την πτώση τάσης θερμοκρασία.
    Αν αγοράσεις το module AM 2 PT100 τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνδέεις απλώς το (τα) αισθητήριο(α). Στο soft comfort δουλεύεις κατευθείαν με θερμοκρασίες. Αν κάνεις και τη σύνδεση όπως την περιγάφει στο manual τότε παύει να παίζει ρόλο και το μήκος του καλωδίου.

Α, και κατι άλλο, νομίζω πως η 0BA5 που λές εχει και 8 αναλογικές εισόδους, οχι;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Αυτό ισχύει αν φτιάξεις εσύ το κυκλωματάκι που σου λέω και το συνδέσεις στην αναλογική είσοδο το Logo και μετά χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του logo για να κάνεις την πτώση τάσης θερμοκρασία.
    Αν αγοράσεις το module AM 2 PT100 τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, συνδέεις απλώς το (τα) αισθητήριο(α). Στο soft comfort δουλεύεις κατευθείαν με θερμοκρασίες. Αν κάνεις και τη σύνδεση όπως την περιγάφει στο manual τότε παύει να παίζει ρόλο και το μήκος του καλωδίου.
    Δεν επιμένω, δεν το έχω ψάξει σε τόσο βάθος.
    quote:
    Α, και κατι άλλο, νομίζω πως η 0BA5 που λές εχει και 8 αναλογικές εισόδους, οχι;
    Απ'ότι είδα ψάχνοντας στο internet, έχει μόνο 8 ψηφιακές εισόδους και 4 ψηφιακές εξόδους, αλλά πάλι δεν θα επιμείνω. Θα το ξαναψάξω όταν έχω λίγο χρόνο, εκτός κι αν το έχω παραλάβει στο μεταξύ!

Νίκος

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    128

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δεν υπάρχει LOGO με 8 αναλογικές εισόδους (0-10V).

Για το Pt100, δεν ξέρω πόσο εφικτό θα ήταν να πάει σε μήκος πολλών μέτρων, έστω και μέσω το AM2-PT100 που έχει αντιστάθμιση γραμμής. Ακόμη κι αν οι δυο αγωγοί του σήματος έχουν σχεδόν ακριβώς την ίδια αντίσταση (οπότε η αντιστάθμιση γραμμής θα δουλέψει τέλεια), το πρόβλημα του θορύβου παραμένει. Πρέπει να μπει θωρακισμένο καλώδιο (LiYCY) με 3 εσωτ. αγωγούς. Το μπλεντάζ να συνδεθεί μόνο στη μια πλευρά (στο AM2). Αν το LOGO έχει συνάρτηση φιλτραρίσματος, θα βοηθούσε πολύ αν ρυθμιστεί να μειώνει τον ηλεκτρικό θόρυβο. Η μέτρηση είναι τόσο αργή που δεν χρειάζεται ταχύτητα απόκρισης πάνω από μερικά δευτερόλεπτα (κι ακόμα λιγότερο).

Αυτό είνα ρε γμτ ένα από τα κυριότερα πράγματα που δεν μου αρέσουν στο LOGO: είναι τοσο πετσοκομμένο που χρειάζονται ένα σωρό modules για να κάνεις τη δουλειά σου, όταν δεν είναι καθαρά ψηφιακή διεργασία.

Αν βάλεις AM2-PT100, θα άξιζε να βάλεις ένα ακόμη Pt100 με το οποίο να υλοποιήσεις στο LOGO τον υδροστάτη του λέβητα. Θα μπορείς έτσι να βάλεις την υστέρηση που θέλεις εσύ και όχι αυτή του ηλεκτρομηχανικού υδροστάτη η οποία είναι fixed (ο ηλεκτρομ. υδροστάτης θα παραμείνει, ρυθμισμένος για μεγαλύτερη θερμοκρασία, για ασφάλεια)

Και μια ιδέα: εφόσον έβαζες Pt100 στο λέβητα, θα μπορούσες να κάνεις αποθέρμανση με βάση αυτό, πχ ενεργοποιώντας τον κυκλοφορητή του boiler όταν η θερμοκρασία περάσει το άνω όριο. Γενικά, έχεις πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου με τα αναλογικά αισθητήρια..

Δημήτρης

Δικαιώματα απάντησης