Ποιά είναι η οικονομικότερη λειτουργία του λεβητα/καυστήρα.
π.χ 5 ώρες στούς 80 βαθμούς ή
8 ώρες στούς 60 βαθμούς.
Συμφέρει να μεταβάλλετε η θερμοκρασία του λέβητα ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.
Δηλαδή για παράδειγμα στους 5 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία να ρυθμίζεται το νερό στούς 80 και όταν είναι έξω 10 στούς 70 βαθμούς;
Edited by - monachus on 28 January 2004 01:48:44
Κι εγώ είχα κάποτε αυτή την απορία αλλά, αν το καλοσκεφτείς, δεν αναμιγνύεις το νερό προσαγωγής με κρύο νερό βρύσης (όπως πχ στο μπόιλερ) αλλά με νερό επιστροφής. Το σύστημα είναι "κλειστό" (σχετικά) και υποτίθεται πως δίνει ενέργεια μόνο προς τα σώματα. Δε χάνεται επομένως ενέργεια κατά την ανάμιξη. Επομένως, η ανάμιξη είναι προτιμότερη από τη ρύθμιση στο λέβητα καθώς ειναι ακριβέστερη και αποφεύγουμε τα προαναφερθέντα προβλήματα αξιοπιστίας. Το γεγονός πάντως ότι υπάρχουν αναλογικοί καυστήρες δείχνει οτι υπάρχει επιπλέον οικονομία από το συνδυασμό ανάμιξης με έλεγχο καυστήρα (να υποθέσω οτι αυτό οφείλεται καθαρά στις μειωμένες απώλειες μόνωσης του λέβητα και του αγωγού εξόδου τουquote:Originally posted by seven8000
Αυτό που δέν έχω καταλάβει είναι πως χρησιμοποιώντας την τρίοδη βάνα ανάμειξης του νερού προσαγωγής ανάλογα με την θερμοκρασία
του περιβάλλοντος θα έχω οικονομία, μια και το ζεστό νερό (75-90 βαθμούς) κρυώνει, οπότε
μάλλον σπατάλη έσω ή όχι (????).
Τα λέω καλά; Η ερώτηση είναι παλιά αλλά επίκαιρη. Πιστεύω οτι υπάρχουν πολλοί με αυτή την απορία που δεν τολμούν να την εκφράσουν.
Δημήτρης