Σελίδα 1 από 9 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 90

Θέμα: Προβλήματα με κυκλοφορητές.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    13

Προβλήματα με κυκλοφορητές.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλημέρα απο το Ηράκλειο Κρήτης.
    Επεσα τυχαία στο forum και βλέποντας την πραγματικά καλή δουλειά που
    γίνεται και την βοήθεια που προσφέρεται σε κάθε ενδιαφερόμενο απο τους
    τεχνικούς-μέλη του forum αποφάσισα να πώ και εγώ το πρόβλημα που αντι-
    μετωπίζω μήπως βρεθεί κάποια λύση.
    Για να μην κουράσω θα μπώ κατ΄ευθείαν στο θέμα όσο περιληπτικά γί- νεται.
    Εχω μια μονοκατοικία (μεζονέτα) και στο υπόγειο έχω εγκαταστήσει ένα
    επίτοιχο λέβητα υγραερίου Chaffoteaux et Mary ισχύος 23,3 KW χωρίς ΖΝΧ
    που αντικατέστησε έναν επιδαπέδιο.
    Ο ενσωματωμένος κυκλοφορητής GRUNDFOS 15-40 CV με μια βαθμίδα λειτουργίας διαπιστώθηκε οτι είναι μικρός για τις ανάγκες του κυκλώματος (ενα κύκλωμα με 10 σώματα 17,5 Kcal και περιστασιακή χρήση
    του boiler του ηλιακού- μέγιστο ύψος 10 m) με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του λέβητα τα οποία αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
    Για να τα αντιμετωπίζω αναγκάζομαι να θέτω σε λειτουργία και ένα δεύτερο κυκλοφορητή VILO S 25/7 τριών βαθμίδων (που απόμεινε στο κύκλωμα μετά την απομάκρυνση του επιδαπέδιου) γεγονός που ναι μεν
    επιτρέπει την λειτουργία του λέβητα οχι όμως απόλυτα σωστά. Κι αυτό
    γιατί ο μικρός κυκλοφορητής "φρενάρει" τον μεγάλο και η πίεση νερου
    στον λέβητα πέφτει το νερό βράζει οταν λειτουργεί η μεγάλη σκάλα
    του λέβητα.
    Αφού ρώτησα απο υδραυλικούς, ειδικούς λεβήτων της περιοχής μέχρι
    ηλεκτονικούς και αντιπροσωπείες ακρη δεν βρήκα.
    Κάποιες προσπάθειες δικές μου οπως απομόνωση (ηλεκτρική) του ενσωματωμένου κυκλοφορητή καί λειτουργία μόνο του εξωτερικού ή αντικατάσταση των κυκλοφορητών στην συνδεσμολογία τους είτε απέτυχαν
    ειτε δεν τις εφάρμοσα φοβούμενος να μην κάψω την πλακέτα.
    Διαβάζοντας όμως ένα post του Gregory για την χρήση των διαχωριστών
    κυκλοφορίας (μικτες) και βλέποντας και τα σχετικά video της Caleffi
    πιστεύω οτι η χρήση ενός τέτοιου διαχωριστήρα που θα διαχωρίζει τους
    δύο κυκλοφορητές αποτελεί την πιο εύκολη στην εφαρμογή λύση.
    Πριν όμως την εφαρμόσω και για αποφύγω άσκοπα έξοδα θα ήθελα και
    την γνώμη των ειδικών, τουλάχιστον αυτών που θέλουν να βοηθήσουν.
    Τελειώνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι ούτε υδραυλικός ούτε μηχανολόγος και γι αυτό ζητώ την επιείκεια σας εαν
    εχω γράψει καμιά τεχνική ανοησία .
    Περιμένοντας την γνώμη σας ευχαριστώ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Φίλε ispap. Αυτά τα μυθεύματα περί των κυκλοφορητών ότι ο ένας «φρενάρει» τον άλλον, τα έχω ακούσει κι εγώ κατά καιρούς αλλά δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Την περίπτωση τη δική σου την έχω αντιμετωπίσει πολλάκις και όχι μόνο με επίτοιχα αλλά και με ψυκτικές μονάδες που η εργοστασιακή αντλία (κυκλοφορητής) δεν φθάνει για να καλύψει τις ανάγκες του δικτύου. Ο 15-40 που έχεις είναι φτιαγμένος για παροχή 1500 λίτρων ανά ώρα με μία πίεση (μανομετρικό στη γλώσσα μας) της τάξης των 0,3 Bar. Η «πίεση» αυτή δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να σου φέρει σε πέρας το δίκτυο (προφανώς θα έχεις μονοσωλήνιο με πλαστική σωλήνα). Θα πρέπει να βάλεις έναν ακόμα κυκλοφορητή σε σειρά με της μάννας του ώστε να προστεθούν οι πιέσεις και να πάρεις μία τελική τουλάχιστον 0,8 Bar. Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ σε τέτοιου είδους «γυμναστικές» πρέπει να τηρηθούν αυστηρά κάποιοι κανόνες:
    Ας πούμε Α τον κυκλοφορητή της μάννας του και Β τον πρόσθετο.
    Κανόνες:
    1. [u]Επιλογή του κυκλοφορητή: Ο κυκλοφορητής Β πρέπει να επιλεχθεί της «ιδίας περιοχής παροχών» με εκείνες του Α. Για παράδειγμα δεν βάζουμε ποτέ έναν κυκλοφορητή που είναι φτιαγμένος για 2 κυβ. μ ανά ώρα σε σειρά με κάποιον άλλον που είναι φτιαγμένος για 10 κυβ. μ. ανά ώρα. Προτείνω να αγοράσεις στην θέση του Β τον 25/70 της ίδιας εταιρείας (3 ταχύτητες) που θα τον βρεις εύκολα στο εμπόριο.
    2. [u]Τοποθέτηση του κυκλοφορητή: Αν ο Α πρεσσάρει προς τα έξω από το μηχάνημα (εισαγωγή), ο Β θα μπει ακριβώς στην έξοδο του μηχανήματος ή όσο πλησιέστερα γίνεται και θα πρεσσάρει προς τα σώματα. Συνεπώς ο Α θα πρεσσάρει στην αναρρόφηση του Β και όλα θα πάνε καλά. Αν όμως ο Α πρεσσάρει στο μηχάνημα (στην είσοδο του μηχανήματος ή επιστροφή) τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και πρόσεξε καλά τις επόμενες γραμμές: Ο Β θα τοποθετηθεί πίσω από τον Α ώστε να πρεσσάρει στην αναρρόφηση του Α. Επειδή όμως θα τοποθετηθεί φυσικά έξω και επάνω στη γραμμή που έρχεται προς το μηχάνημα (επιστροφή) τότε θα καταργήσεις την πλήρωση νερού από το μηχάνημα και θα την κάνεις έξω με δικό σου αυτόματο πλήρωσης και δοχείο διαστολής 18 λιτρ. Την πλήρωση θα την κάνεις στην αναρρόφηση του Β. Κάνε την μακριά στα κολεκτέρ δεν πειράζει. Σημασία έχει να γίνει στο σωστό σημείο. Αν την κάνεις στην κατάθλιψη του Β τότε θα έχεις φαινόμενα υποπίεσης και θα σου τραβάνε αέρα τα εξαεριστικά οπότε θα υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα.
    3. [u]Πλήρωση του μηχανήματος: Θεωρώ ότι γίνεται μέσα στο ίδιο το μηχάνημα σε αναμονή που προβλέπεται για τον λόγο αυτόν. Αν δεν είναι έτσι τότε απάντησέ μας τα παρακάτω ώστε να τα ξαναδούμε:
    1. Που πρεσσάρει ο κυκλοφορητής Α.
    2. Που πρεσσάρει ο Β
    3. Που ακριβώς είναι η πλήρωση και το δοχείο διαστολής του δικτύου σε σχέση με τους κυκλοφορητές και το μηχάνημα.

Το πρόβλημά σου θα λυθεί με ένα δεύτερο κυκλοφορητή και μόνο. Αρκεί να γίνει η δουλειά σωστά.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Μαστροκαπετάνιο α μπράβο....Μου άρεσες τώρα....
    Ήξερα ότι η εν σειρά σύνδεση κυκλοφορητών διπλασιάζει το μανομετρικό και η παράλληλη την παροχή αλλά αυτό που λές ότι πρέπει να είναι ίδιας περιοχής παροχών δεν το ήξερα αλλά ούτε το είχα διαβάσει πουθενά...
    Αλλά μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που αναφέρεις.
    Με την ίδια λογική φαντάζομαι λές και ότι αν είναι στην επιστροφή ο κυκλοφορητής Α θα πρέπει να μπεί απο πίσω ο Β για να μην μεσολαβεί πτώση πίεσης του λέβητα και αλλάζουν τα δεδομένα....Σωστά?

Τα μηχανήματα αυτά σπάνια έχουν αυτόματο πληρώσεως αλλά αυτό δεν έπιασα καλά είναι.... σε πιο σημείο λες θα δημιουργηθεί υποπίεση και θα μπαίνει αέρας στο δίκτυο?

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by gregori

1. Μαστροκαπετάνιο α μπράβο....Μου άρεσες τώρα....
    2. Με την ίδια λογική φαντάζομαι λές και ότι αν είναι στην επιστροφή ο κυκλοφορητής Α θα πρέπει να μπεί απο πίσω ο Β για να μην μεσολαβεί πτώση πίεσης του λέβητα και αλλάζουν τα δεδομένα....Σωστά?
    3. Τα μηχανήματα αυτά σπάνια έχουν αυτόματο πληρώσεως αλλά αυτό δεν έπιασα καλά είναι.... σε πιο σημείο λες θα δημιουργηθεί υποπίεση και θα μπαίνει αέρας στο δίκτυο?
    1. Αυτό το «τώρα...» προδίδει ότι κάποιες φορές δεν σου αρέσω! Ποιες άραγε;
    2. Όχι. Δεν το λέω για την πτώση πίεσης του λέβητα. Στην ουσία αυτό που με ενδιαφέρει είναι το σημείο πλήρωσης. Θέλω να το ξέρω ακριβώς! Γιατί; Το σημείο πλήρωσης έχει κοντά του και το ΔΔ. Στο σημείο που είναι το ΔΔ εκεί έχουμε τη σταθερή στατική πίεση που δεν μεταβάλλεται εξ' αιτίας της δυναμικής. Η δυναμική πίεση εφαρμόζεται κατά τη λειτουργία του κυκλοφορητή. Δώσε προσοχή τώρα τι παίζεται! Αν έχω έναν κυκλοφορητή με μανομετρικό 10 μέτρα ΥΣ και κάνω την πλήρωση του συστήματος στην κατάθλιψη ας πούμε 14 μέτρα ΥΣ στατική πίεση, τότε κατά τη λειτουργία του κυκλοφορητή το μανόμετρο στη κατάθλιψη δεν θα αλλάξει! Θα εξακολουθεί να δείχνει αυτή των 14 μέτρων (1,4 Bar). Ο κυκλοφορητής όμως για να βγάλει το μανομετρικό του και μη μπορώντας να μεταβάλλει την πίεση στην κατάθλιψη, θα αναγκασθεί να ρουφήξει τουτέστιν να μειώσει την πίεση στην αναρρόφηση. Εκεί ένα μανόμετρο θα δείχνει πλέον 14-10=4 μέτρα ή 0,4 Bar.
    Τώρα έχει φάση το πράγμα: πιάσε την επιστροφή και προχώρα την και ανέβα 10 μέτρα ψηλότερα (στον 1ο όροφο). Φθάσε στα κολεκτέρ της επιστροφής και μη βάλεις μανόμετρο γιατί θα στο σπάσει! Πόσο θα έχεις στον 1ο όροφο; 4 - 10 =-6 Τουτέστιν κενό! Τα εξαεριστικά των σωμάτων και πιθανόν της στήλης επιστροφής θα φυσάνε αλλά δεν θα βγάζουν αέρα παρά θα μπάζουν! Με ένα μικρό κομματίδιο χαρτιού από χαρτοπετσέτα το βλέπεις μπροστά σου το φαινόμενο!
    Τώρα πια δεν χρειάζεται να σου απαντήσω στο εδάφιο 3. Το έπιασες!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:1. Αυτό το «τώρα...» προδίδει ότι κάποιες φορές δεν σου αρέσω! Ποιες άραγε;
    ...
    Όταν μιλάτε για logo που δεν τα γνωρίζω....Πλάκα κάνω...
    Ωραία αυτά που μου είπες και το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα με τον Μίλτο....Θα ψάξω να βρω το τόπικ...είμαι σίγουρος ότι θα σε φτιάξει....αλλά θα δώσεις και απαντήσεις.

Θα επανέλθω με σχεδιάκι για να κατανοήσουμε όλοι τι μας λές

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Αυτό ήτανε το topic: http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1569

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Θα επανέλθω με σχεδιάκι για να κατανοήσουμε όλοι τι μας λές
    Γεια σου μάστορα με τα σχεδιάκια σου!! Ναι ρε συ φτιάξε! Και τα βαριέμαι τα άτιμα... Και ενώ τα κάνω με το Auto-Cad στο πιτς-φυτίλι! Ήταν το μοναδικό μάθημα που το τράβαγα στις εξεταστικές...
    Βάλε και σημεία Α, Β, Γ, Δ, Ε κοκ

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Ο Β θα τοποθετηθεί πίσω από τον Α ώστε να πρεσσάρει στην αναρρόφηση του Α. Επειδή όμως θα τοποθετηθεί φυσικά έξω και επάνω στη γραμμή που έρχεται προς το μηχάνημα (επιστροφή) τότε θα καταργήσεις την πλήρωση νερού από το μηχάνημα και θα την κάνεις έξω με δικό σου αυτόματο πλήρωσης και δοχείο διαστολής 18 λιτρ. Την πλήρωση θα την κάνεις στην αναρρόφηση του Β. Κάνε την μακριά στα κολεκτέρ δεν πειράζει. Σημασία έχει να γίνει στο σωστό σημείο. Αν την κάνεις στην κατάθλιψη του Β τότε θα έχεις φαινόμενα υποπίεσης και θα σου τραβάνε αέρα τα εξαεριστικά οπότε θα υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα.
    Αν ο α είναι στην επιστροφή και ο β μπει στην προς τα σώματα σωλήνα τι σε χαλάει από την στιγμή που το δδ είναι πίσω από τον κυκλ Α?
    Για αυτό σε ρώτησα για την πτώση πίεσης του λέβητα

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Αν ο α είναι στην επιστροφή και ο β μπει στην προς τα σώματα σωλήνα τι σε χαλάει από την στιγμή που το δδ είναι πίσω από τον κυκλ Α?
    Για αυτό σε ρώτησα για την πτώση πίεσης του λέβητα
    Φοβάμαι μη τυχόν η πλήρωση με ΔΔ γίνει ανάμεσα στους κυκλοφορητές. Γι' αυτό του πρότεινα να την καταργήσει και να την κάνει πίσω. Δεν χαλάει η σούπα αν ο Β μεταφερθεί στην εισαγωγή και δεν φοβάμαι ακόμα και το 1,5 μέτρο απώλειας στον λέβητα. ούτως ή άλλως έχει 3 μέτρα ο Α. Θα μου διαθέσει 1,5 καθαρό (συν τη στατική που θα 'χει πίσω) στην είσοδο του Β. Ο λόγος που πρότεινα να τον βάλει πίσω από τον Α ήταν καθαρά δεοντολογικός. Από συνήθεια μαζεύω τα μανομετρικά μου σε μία μεριά και τα θεωρώ ως ένα σώμα μόνο και μόνο για να μη ψάχνομαι.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Όσο για το link που μου έκανε ο Μίλτος το διαβάζω και το βρίσκω άκρως ενδιαφέρον το θέμα. Κρίμα που δεν ήμουν κι εγώ τότε!

Δικαιώματα απάντησης