[u]ΝΑΙ
[u]ΝΑΙ
Γεια σας αγαπητοί φίλοι,
Μετά από αρκετό καιρό ξαναγράφω από Κύπρο στο forum στο συγκεκριμένο topic με αφορμή ένα τραγικό περιστατικό το οποίο συγκλονίζει την Κύπρο της τελυταίες μέρες και σχετίζεται με το βακτηρίδιο της Λεγεονέλλας από το οποίο προσβλήθηκαν νεογνά σε ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Κύπρο κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2008. Δυστυχώς ήδη 3 νεογνά έχουν χάσει την ζωή τους ενώ άλλα 7 βρέφη εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε σοβαρή κατάσταση .
Ήδη εργαστηριακές αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι τα νεογνά είχαν προσβληθεί από το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας κατά την διάρκεια της γέννησης τους και στη συνέχεια την παραμονή τους στο θάλαμο νεογνών του Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ιπποκράτειου στη Λευκωσία κατά την περίοδο 16 – 29 Δεκεμβρίου 2008. Η πιθανή πηγή της μόλυνσης των νεογνών ήταν συσκευή αυτόματης ύγρανσης του αέρα, που είχε εγκατασταθεί πρόσφατα στο θάλαμο νεογνών για να διατηρεί ισορροπημένα επίπεδα υγρασίας, και να γίνεται η αναπνοή τους πιο άνετη. Δυστυχώς φαίνεται ότι λόγω κακής χρήσης και συντήρησης της συσκευής χωρίς να εφαρμόζονται τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται για την μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης του βακτηριδίου της Λεγεονέλλας φτάσαμε σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα όπου 3 οικογένειες ήδη έχασαν τα παιδιά τους πριν καν να τα χαρούν ενώ άλλες 7 οικογένειες ζουν με την αγωνία της έκβασης τις υγείας των δικών τους παιδιών.
Δυστυχώς φίλοι μου σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει υποτίμηση / άγνοια / αμάθεια κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότες που εκτελούμε που στο τέλος μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια και την υγεία όχι μόνο την δική μας αλλά και άλλων προσώπων που μπορεί να επηρεάζονται από τις δικές μας δραστηριότητες.
Εισήγηση μου στην προκειμένη περίπτωση με την Νόσο των Λεγεοναρίων είναι να εμβαθύνομε όλοι τις γνώσεις μας στο θέμα αυτό και κυρίως να επικεντρωθούμε στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται. Και καλό θα ήταν να μεταδίδουμε αυτές τις γνώσεις και σε όσους πιθανόν να μπορούν να επηρεαστούν (π.χ. χρήστες ή άλλους συναδέλφους)
Φιλικά Γιώργος
Φίλε george,
δυστυχώς έχεις δίκαιο για τις αιτίες που εκθέτεις.
Προτάσεις για λύση του προβλήματος σε νοσοκομεία
ή γενικά σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις :
- Σύστημα απολύμανσης DANFOSS
- Ποτέ ύγρανση με ψεκαστήρες νερού αλλά πάντα με ατμό.
- Εγκαιρη διάγνωση της legionella
- Καταπολέμηση της legionella με ερυθρομυκίνη
(εδώ βέβαια χρειάζεται ιατρική γνώμη).
Νίκος
Nikos
Ότι πιο έγκυρο βρήκα είναι το εξής:
http://www.dvgw.de/fileadmin/dvgw/an...df/w551_en.pdf
Γίνεται διάκριση ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες εγκαταστάσεις.
Επίσης έχει αρκετές πληροφορίες σε αυτό το site
http://www.legionellen.ws/en/drinkin..._551/index.htm (το άνοιξα στο DVGW 551 ενδεικτικά, δείτε και τα υπόλοιπα)
εγώ να ρωτήσω κάτι ανάποδα? Έχουμε ανάπτυξη βακτηριδίου σε θερμοκρασίες πχ 25 μέχρι 40. Εάν το νερό ψυγχθει, τι γίνεται με τον κακό που ήδη υπάρχει μέσα του? Ψοφάει? Δεν παθαίνει τίποτα? Πολλαπλασιάζεται? Γνωρίζει κανείς?
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω και διάφορα links, απορώ που ακόμα δεν έχουμε πεθάνει τουλάχιστον οι μισοί σε αυτήν τη χώρα! Και ξαναρωτάω, μήπως τελικά η χλωρίωση (ή η υπέρχλωρίωση) του νερού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο πρόβλημα? Βρέθηκε τπτ φρέσκο?
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Πέρι, ρωτάς υποθετικά για το αν σκοτώνεται στο κρύο η λεγεωνέλλα, ή έχεις κάτι στο μυαλό σου?
Το χλώριο νομίζω ότι κοντράρει την λεγεωνέλλα, αλλά όχι αποτελεσματικά.
Το χλώριο νομίζω ότι κοντράρει την λεγεωνέλλα, αλλά όχι αποτελεσματικά.
Το βακτήριο υπάρχει ας πούμε ανενεργό από πριν στο νερό ή απλά είναι κάτι άλλο που μεταλλάσεται σε λεγιεωνέλα πάνω από τους 30 βαθμούς?
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Το έχω δει κανά δυο φορές αλλά δε νομίζω να έχω κρατήσει κάτι. Πχ το είχα δει εδώquote:Αυτό με το χλώριο το είδες κάπου?
http://www.unihealth.gr/ozon.html
στο κάτω μέρος της σελίδας που έχει ένα πινακάκι.