Σελίδα 7 από 13 ΠρώτοΠρώτο ... 56789 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 61 μέχρι 70 από 123

Θέμα: Πρόληψη λεγεωνέλλας στο ζεστό νερό χρήσης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Kαπετάνιο, απο το 1993 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 χρόνια. Γίνονται συνεχώς έρευνες, γιατί συμβουλεύεσαι τόσο παλιό κείμενο και δυσπιστείς απέναντι σε portals που είναι επίσημα; Δεν λέω πως όλη η πληροφορία που υπάρχει στο διαδίκτυο είναι ασφαλής, αλλα αυτά που δημοσίευσα εδώ δεν είναι τυχαία.

Μπορεί όντως να μπερδευτήκατε, αλλα να συνοψίσω:

Πέρα από τους πύργους ψύξης όπου τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα.

Οικιακές εγκαταστάσεις ΖΝΧ:
    Μικρός κίνδυνος, μέτρα πρέπει να λαμβάνονται υπο προϋποθέσεις

Μεγάλες εγκαταστάσεις ΖΝΧ (νοσοκομεία, ξενοδοχεία)
    Μεγαλύτερος κίνδυνος, πρέπει [u]οπωσδήποτε να λαμβάνονται μέτρα.
    Υπάρχει πρωτόκολλο για την πρόληψη για τέτοιες εγκαταστάσεις, και πρέπει να ακολουθείται.

Programming is like sex: one mistake and you have to support it for the rest of your life.
    Michael Sinz

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Kοίτα και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, που συμβαίνει στους πύργους ψύξης και τους κάνει πρώτους σε επικινδυνόντητα:

Most of the Australian waterborne outbreaks of Legionnaires' disease have been caused by cooling towers which inherently can accumulate large quantities of sediment from the air intake;

Programming is like sex: one mistake and you have to support it for the rest of your life.
    Michael Sinz

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Τέλος δείτε την οδηγία 12-2000 της ASHRAE.
    Yπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο που αφορά στο πόσιμο νερό σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Potable heated water systems are an important potential source of Legionellosis in all buildings and are of particular importance in hospitals, nursing homes, and other health care facilities.

και

Municipal potable water supplies are generally chlorinated to control the presence of microorganisms, historically to control microbes associated with sewage. The legionellae are more tolerant of chlorine than many other bacteria and may be present in small numbers in municipal water supplies.

Michael Sinz

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    [u]Μικρή εισαγωγή:
    Δημήτρη εγώ κι εσύ και ίσως και ο Νίκος έχουμε ένα πολύ σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό: Γράφουμε κώδικα. Και το λέω αυτό γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζεις κώδικα δεν μπορείς να γράψεις αν δεν εξασκηθείς σε δύο σημαντικότατες νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου: την Ανάλυση και την Σύνθεση! Θα ξέρεις ότι υπάρχουν πολλοί εγκέφαλοι που είναι μόνο αναλυτικοί, και πολλοί που είναι μόνο συνθετικοί. Κανείς τους δεν μπορεί να γράψει κώδικα. Γράφουν αυτοί που η ζωή τους προίκισε να είναι ταυτόχρονα και αναλυτικοί και συνθετικοί. (εισαγωγή τέλος)

Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας που μας αφορά άμεσα και έτσι και ξεσπάσει ουαί και αλλοίμονό μας! Τύφλα να 'χουν τα πουλερικά!
    Υπάρχουν άπειρες πληροφορίες δεξιά κι αριστερά αλλά υπάρχουν και κάποια δεδομένα που δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπ' όψιν μας. Ξεκινάω λοιπόν:
    Ανάλυση:
    1. Μεταβλητές (Var):
    Νερό, Θερμοκρασία αυτού, Στασιμότητα (μικρή, μεγάλη), φρεσκάδα, υλικό σωλήνα, .....

2. Constants:
    2500 χρόνια παρελθόν! Τα νερά έρεαν, τα πηγάδια υπήρχαν, η εξάτμιση του ύδατος σε θερμοκρασίες περί τους 40° είχε ανακαλυφθεί από την εποχή της Πυθίας. Αν εξαιρέσει κανείς τον φοβερό λιμό των Αθηνών στην εποχή του Περικλή που θερίσθηκαν οι πάντες ακόμη και ο ίδιος, δεν έχουμε άλλη τέτοια καταγραφή.
    Στα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα αρχίζουν να καταγράφονται περιστατικά: Ποιες οι διαφορές στον οικιακό εξοπλισμό σε σχέση με τα 2500 χρόνια πίσω; Οι μηχανές με τα σπρέι!

Σύνθεση:
    Πού έχω σπρέι:
    1. Πύργοι ψύξεως. Καταγράφτηκαν περιστατικά; Ναι! Στείλτο: Βαθμός επικινδυνότητας 10.
    2. Υγραντήρες αεραγωγών: Καταγράφηκαν περιστατικά; Οχι! Στείλτο: Βαθμός επικινδυνότητας 7.
    3. Ιατρικές μηχανές απολύμανσης, αιμοδιάλυσης κλπ που χρησιμοποιούν σπρέι: Καταγράφηκαν περιστατικά; Ναι μόνο 1: Στείλτο : Βαθμόςεπικινδυνότητας: 8,5
    4. Υδρομασάζ, μπεκ, τζακούζια: Περιστατικά; Όχι: Στείλτο στην Πρόληψη, ενημέρωση, καθαριότητα
    5. Καφετιέρες, καθαριστήρες ατμού, κλπ.: Περιστατικά: Οχι! Στείλτο: Πρόληψη ενημέρωση καθαριότητα
    6. Λεβητοστάσια, boilers: Περιστατικά: Οχι! Σπρέι: Όχι! Αεραγωγοί: Οχι! Νερό: Ναι!

Να αναλυθεί περαιτέρω το παραπάνω (6):
    Οχι-Οχι-Οχι-Ναι. Το τελευταίο Ναι δεν μας ανησυχεί. Ζεστό νερό είχαμε αποθηκευμένο στα θερμοσίφωνα στα πατάρια από το 1960! Δεν προβλέπαμε κάθε τρεις μέρες αυτοκάθαρση στους 70°. Νερό ζεστό στους 40° το χρησιμοποιουμε εδώ και 2500 χρόνια!
    Τώρα αν ένα από τα τρία παραπάνω Οχι αλλάξει σε Ναι τότε βεβαίως να το στείλω στην λίστα της επικινδυνότητας και να κάνω και αυτοκαθάρσεις και όλα!
    Τώρα όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία και όσον αφορά το λεβητοστάσιο, πολύ το βασανίσαμε το θέμα και στο τέλος θα τρελαθούμε!

Δημήτρη θα σου πω και τον λόγο που επιμένω στο κείμενο του 1993. Κάθε χρόνο όπως ξέρεις παίρνω το νέο handbook και ήδη έχω πάρει το Systems του 2008. Να σου πω τη γνώμη μου; Κανένα από τα προηγούμενα ως αυτό του 1993 και ίσως του 1997 και 2001 (κάπου τα δώρισα) δεν ήταν τόσο μεστό στη περιγραφή του προβλήματος που ενδιαφέρει εμένα τον μηχανολόγο. Εγώ δεν είμαι μικροβιολόγος ούτε γιατρός. Τα θέλω ξκάθαρα και μεστά! Μπαμ-μπαμ-μπαμ! Και να πω και κάτι ακόμα Δημήτρη: εξαρτάται η γραφή από τον συγγραφέα. Φαίνεται πώς τα τελευταία χρόνια παρεισδύσανε οι πιειτσντήδες γιατί αντιλήφθηκαν φαΐ οπότε αν ποτέ βρεις τίποτα ξεκάθαρο ειδοποίησε και μένα...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Οχι-Οχι-Οχι-Ναι. Το τελευταίο Ναι δεν μας ανησυχεί. Ζεστό νερό είχαμε αποθηκευμένο στα θερμοσίφωνα στα πατάρια από το 1960! Δεν προβλέπαμε κάθε τρεις μέρες αυτοκάθαρση στους 70°. Νερό ζεστό στους 40° το χρησιμοποιουμε εδώ και 2500 χρόνια!

Οι εγκαταστάσεις που αναφέρεις είναι μικρές και πολύ χαμηλού κινδύνου. Το είπαμε πολλές φορές αυτό παραπάνω.
    Το μικρόβιο έγινε γνωστό το 1977. Και παλαιότερα που δεν ξέρανε τι είναι τα μικρόβια λέγανε πολλά κουφά. Τι πάει να πεί αυτό.

Στο 4. πρέπει να προσθέσεις το ντούς και να βάλεις και ένα ΝΑΙ στα περιστατικά.
    Και στο 2. πιστεύω έχουν καταγραφεί περιστατικά.

Michael Sinz

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Δημήτρη εμείς διαβάζουμε μεν αλλά μπορούμε να αναλύουμε δε: (μιλώ για το τελευταίο σου ποστ)

Κάποια στιγμή ενδέχεται να ακούσουμε ότι το νερό της Πυθίας με τις δάφνες ήταν γεμάτο λεγιονέλλα ή ακόμα να μας πουν ότι λεγιονέλλα υπάρχει και μέσα στα παπούτσια μας! Εμείς θα ρωτάμε: Περιστατικά; Αρρώστησε κάποιος; Πού; Πότε;
    Από τις απαντήσεις θα βγάζουμε το δικό μας συμπέρασμα!

Να σου θυμίσω κάτι: Πριν αρκετά χρόνια είχανε πει ότι το ελαιόλαδο γεννά καρκινικά κύτταρα στον άνθρωπο και καλό θα είναι να πίνει λάδι σόγιας. Η γονείς μου έντρομοι και Μυτιλινιοί γαρ με ρώτησαν τι θα κάνουμε; Για ελάτε εδώ τους λέω: τι έπιναν οι γονείς σας;, οι παππούδες; οι προπαππούδες, οι παραπροπαππούδες; Γιατί έγινε η Αθηνά η πολιούχος των Αθηνών και παραμερίσθηκε ο έταιρος υποψήφιος ο Ποσειδώνας; Διότι με το κοντάρι της φύτρωσε μία ελιά δίπλα στον Παρθενώνα και αυτό οι Αθηναίοι το θεώρησαν πολύ πιο αξιόλογο δώρο από το άλογο που τους δώρισε ο Ποσειδώνας.
    Και τελείωσα λέγοντας: μη δίνετε σημασία! Αυτά είναι papers των πιεϊτσντήδων!
    Στην ερώτηση της μητέρας μου ποιοι είναι αυτοί, απάντησα με ένα παράδειγμα και ποτέ πια δεν ανησύχησε για το ευλογημένο Θεού Δώρο λαδάκι μας.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Ορίστε καποιος που πέθανε απο οικιακό ζεστό νερό χρήσης ..
    και στην Αμερική φυσικά...

Stouts team investigated the sources of Legionnaires’ disease infections reported to health departments in Pennsylvania and Ohio. The families of 21 victims agreed to allow testing of their home water, and Legionella pneumophila bacteria was found in 24% of those tested. Two of the patients studied died of their infections.

Michael Sinz

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Originally posted by dipoli
    1. Οι εγκαταστάσεις που αναφέρεις είναι μικρές και πολύ χαμηλού κινδύνου. Το είπαμε πολλές φορές αυτό παραπάνω.
    2. Το μικρόβιο έγινε γνωστό το 1977. Και παλαιότερα που δεν ξέρανε τι είναι τα μικρόβια λέγανε πολλά κουφά. Τι πάει να πεί αυτό.
    3. Στο 4. πρέπει να προσθέσεις το ντούς και να βάλεις και ένα ΝΑΙ στα περιστατικά.
    Και στο 2. πιστεύω έχουν καταγραφεί περιστατικά.
    Γνώμη μου δίχως να είμαι ειδικός:
    1. Τι μικρές τι μεγάλες! Αν δημιουργούνται συνθήκες ευνοϊκές για το μικρόβιο νομίζω ότι δεν παίζει και τον πρώτο ρόλο.
    2. Εδώ διαφωνώ καθέτως. Με το μικρόβιο αυτό υπάρχουν ομαδικοί θάνατοι. Δεν πεθαίνει μόνο ένας ώστε να πούμε ότι παίθανε από πνευμονικό οίδημα. Θα πεθάνουν πάνω από τους μισούς αν χτυπήσει κάπου! Εξαρτάται από το πλήθος των ατόμων που θα εκτεθεί. Σε ποσοστό όμως μπορεί και να ξεπερνά το 40%. Διαφωνώ μόνο και μόνο για έναν λόγο: μη φθάσουμε και κυνηγούμε μάγισσες που λέει κι ο Περικλής.
    3. Εντάξει! Να στείλουμε και τους υγραντήρες στο 10! Για το ντους κρατώ μικρό καλάθι! Θα πεθαίναμε κατά μυριάδες... Αν κάπου σε ντους βρέθηκε ιός, μήπως ήλθε από τον αεραγωγό - πύργο ψύξης; Εκεί μέσα (στον αεραγωγό) ο διαολεμένος περνάει σαν μαχαραγιάς! Με το υγρό του περιβάλλον, με την τροφή του! Έχω την εντύπωση ότι η ξηρασία δεν τον πολυπάει...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Στο 1. έρχεσαι στα λόγια μου (είδες όπως θέλει το βλέπει ο καθένας) δηλαδή οτι και στις μεγάλες υπάρχει σίγουρα θέμα, ενώ στις μικρές υπο προϋποθέσεις.

Στο 2. είπαμε παραπάνω ότι οι εξάρσεις οφείλονται σε πύργους ψύξης που διαπείρουν το μικρόβιο πολύ μακριά. Τα περιστατικά απο ζεστό νερό χρήσης είναι μεμονωμένα.

Στο 3. Δεν πεθαίνουμε γιατί η πιθανότητα να υπάρχει το μικρόβιο στα συστήματα ΖΝΧ είναι μικρή και η μετάδοση από το ντούς πιο δύσκολη. Οχι όμως μηδενική.

Δεν το λέω για να τρομάξουμε κανέναν, μηχανικοί είμαστε και μπορούμε να κρίνουμε, δεν μπορούμε όμως να αποκλείουμε περιπτώσεις.

Michael Sinz

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by dipoli
    Stouts team investigated the sources of Legionnaires’ disease infections reported to health departments in Pennsylvania and Ohio. The families of 21 victims agreed to allow testing of their home water, and Legionella pneumophila bacteria was found in 24% of those tested. Two of the patients studied died of their infections.
    Δημοσιογραφικό ρεπορτάζ! Τι να βγάλεις από ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ; Ανέφερε το γεγονός και πάπαλα! Στην Πενσυλβάνια ιδέα δεν έχουν για τις θερμάνσεις με συστήματα νερού τα hydronics όπως τα λένε. Έχουν παντού αεραγωγούς. Φαντάσου τον πύργο ψύξεως του διπλανού super-market να εξακοντίζει τον αέρα με τα μικρόβια προς τα εν σειρά σπιτάκια των 21 victims. Δεν θα βρούν λεγιονέλλα με το κιλό; Αμ θα βρουν! Πήγε κάποιος επιστημονικός οργανισμός να ψάξει καλύτερα να βρει τις αιτίες; Τι θα πούμε τώρα ότι φταίει η δεξαμενή του φτωχού victim;
    Δεν τα λαμβάνω υπ' όψη μου αυτά τα δημοσιεύματα Δημήτρη! Και πως είναι από την Αμερική; Δεν έχουν χαζοTV εκεί δηλαδή; Ή δεν έχουν ειδήσεις της πεντάρας εκεί.
    Εγώ αλλιώς τους εξυμνώ σε άλλα πράγματα που είναι όντως πρώτοι και με διαφορά σε σχέση με τους ευρωπαίους.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης