!!!!!!
Δεν κατέχω αλλά θαυμάζω την δουλειά που έκανες.
Μπράβο Νίκο..
www.udravlikos.gr
Το post αυτό αποτελεί συνέχεια αυτού:
Τηλεχειρισμός εγκατάστασης θέρμανσης
το οποίο ξεκίνησε ο Μίλτος με άλλες προθέσεις, και τελικά η κουβέντα ξέφυγε πολύ προς την πλευρά του αυτοματισμού με LOGO!. Είχα κάνει κάποιες πρώτες απόπειρες και ο Πειρατής, που έιχε την ευγενή καλωσύνη να το δοκιμάσει, εντόπισε ένα βασικό πρόβλημα που μου είχε ξεφύγει και το ξανάβαλα στο συνεργείο υποσχόμενος να επανέλθω. Κάτι ο φόρτος εργασίας αυτές τις μέρες, κάτι τα ζόρια που τράβηξα με πήγαν λίγο πίσω, αλλά επανέρχομαι δριμύτερος!
Αυτό που με δυσκόλεψε αρκετά ήταν η ανάγκη για μέριμνα για την "αδράνεια" του flow switch, που σίγουρα δεν ενεργοποιείται άμεσα με την εκκίνηση του κυκλοφορητή. Δευτερευόντως η επιθυμία μου για ξεχωριστό υδροστάτη για την αποθέρμανση, η μέριμνα για ανοχή σε τυχόν στιγμιαίο άνοιγμα του flow switch κλπ... και όλα αυτά συνδυαζόμενα μεταξύ τους. Τέλος πάντων, νομίζω ότι έφτασα κάπου, και είμαι έτοιμος να το εκθέσω και να εκτεθώ.
Θυμίζω το σενάριο:
Εξοχική μονοκατοικία με ατομική μονάδα με ένα κυκλοφορητή και ηλεκτροβάνες για θέρμανση και boiler. Σήμερα ελέγχονται από πίνακα αυτονομίας του εμπορίου με ρελέ, με συνδεσμολογία για τελευταία ηλεκτροβάνα ανοιχτή για αποθέρμανση.
Ο σκοπός είναι το logo να αντικαταστήσει τον ΠΑ, και να συνεργάζεται με τηλεχειρισμό μέσω GSM για την απομακρυσμένη ενεργοποίηση της θέρμανσης. Το boiler θα ενεργοποιείται μόνο τοπικά.
Ο λέβητας φέρει τρεις υδροστάτες, του καυστήρα, του κυκλοφορητή (45C) και έναν τρίτο στους 70C για την αποθέρμανση.
Θα τοποθετηθούν πρεσσοστάτης (ες) ώστε να μην ανάβει ο καυστήρας σε περίπτωση πίεσης εκτός ορίων ή άδειας εγκατάστασης (τόσο κατά την απομακρυσμένη όσο και κατά την τοπική ενεργοποίηση), και flow switch για την επιβεβαίωση και παρακολούθηση της λειτουργίας του κυκλοφορητή.
Ιδού λοιπόν το νέο μου πόνημα:
και το πρόγραμμα για όποιον έχει τη διάθεση να το δοκιμάσει.
Είσοδοι:
1. Εντολή από τηλεχειρισμό (ενεργοποίηση)
2. Εντολή θέρμανσης από Θερμοστάτη Χώρου
3. Εντολή boiler από Θερμοστάτη Χώρου
4. Επιστροφή από ηλεκτροβάνες (τουλάχιστον μία ανοιχτή)
5. Υδροστάτης κυκλοφορητή (45C)
6. Υδροστάτης αποθέρμανσης (70C)
7. Πρεσσοστάτης(ες)
8. Διακόπτης ροής
Εξοδοι:
1. Καυστήρας (οι ΥΣ λειτουργίας και προστασίας μπαίνουν σε σειρά μετά την έξοδο, τοπικά στη μονάδα)
2. Κυκλοφορητής
3. Εντολή στην ΗΒ θέρμανσης
4. Φάση προς ηλεκτροβάνες (συνδεσμολογία για τελευταία ανοιχτή, με διακοπή της φάσης όταν εκλείψει και η τελευταία εντολή)
Σημείωση: στην εντολή του boiler από το ΘΧ έχει παρεμβληθεί σε σειρά ο ΥΣ του boiler, πριν την είσοδο 3. Στο ίδιο σημείο (είσοδος 3) συνδέεται και η εντολή προς την ΗΒ του boiler.
Η θέρμανση ενεργοποιείται εφ'όσον η εντολή από τον τηλεχειρισμό είναι ενεργή, και ο ΘΧ δίνει εντολή. Αρα, για τοπική λειτουργία έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού ενεργοποιημένη, και ελέγχουμε από το ΘΧ. Για απομακρυσμένη λειτουργία, έχουμε την εντολή του τηλεχειρισμού απενεργοποιημένη και αφήνουμε On τη θέρμανση στο ΘΧ, οπότε η ενεργοποίηση επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του τηλεχειρισμού (είναι κρίσιμο ο ΘΧ να θυμάται την τελευταία του κατάσταση μετά από διακοπή ρεύματος!).
Τόσο ο καυστήρας όσο και ο κυκλοφορητής ενεργοποιούνται μόνον εφ'όσον ο πρεσσοστάτης δίνει το ΟΚ. Εαν αυτό πάψει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τόσο ο καυστήρας όσο και ο κυκλοφορητής απενεργοποιούνται άμεσα.
Η λογική χρήσης του διακόπτη ροής είναι η εξής: κατά την ενεργοποίηση ξεκινάει πρώτα ο κυκλοφορητής (ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, και εφ'όσον η πίεση είναι ΟΚ), και μερικά δευτερόλεπτα μετά διαβάζεται η ένδειξη του διακόπτη ροής. Αν είναι εντάξει σταματάει ο κυκλοφορητής, και (σε λίγα δευτερόλεπτα) ξεκινάει κανονικά ο καυστήρας. Αν όχι, δεν ξεκινάει. Στη συνέχεια, και αφού ξεκινήσει η κανονική λειτουργία, ο διακόπτης ροής ελέγχεται συνέχεια και αν ανοίξει για δύο δευτερόλεπτα ή περισσότερο, μπλοκάρουν τα πάντα. Το reset γίνεται με σβήσιμο όλων των εντολών (θέρμανσης και boiler), χωρίς να χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα από το χρήστη.
Νίκος
Νίκος
!!!!!!
Δεν κατέχω αλλά θαυμάζω την δουλειά που έκανες.
Μπράβο Νίκο..
www.udravlikos.gr
Με αυτό το LOGO έχεις ξετρελαθεί και μήν πείς τίποτα. Σε παρακολουθώ από την ώρα που έγραψες ότι θα το αγοράσεις. Είμαι σίγουρος ( εάν το έχεις ήδη τοποθετήσει ) ότι παρακαλάς να χιονίσει από τώρα.
Έχει 8 εισόδους και 4 εξόδους από μόνο του ή πήρες και επέκταση ( δεν ξέρω την ορολογία );
Με εκτίμηση.
Χε- χε-χε!!
(ο τρελοκαθηγητής από τη «Νύχτα των βρυκολάκων» του Πολάνσκι)
Γρηγόρη ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά δε βαριέσαι, ψώνιο αποδεικνύεται τελικά... κατι ξέρεις κι εσύ από ψώνια, ε;
Κώστα, το logo δεν το έχω ακόμα. Δεν το βρήκα άμεσα διαθέσιμο και το έχω παραγγείλει... κι αυτό γιατί προτίμησα μια έκδοση βαλιτσάκι που περιλαμβάνει και το software, καλώδιο σύνδεσης με το PC και manual, σε τιμή πολύ καλύτερη από το να τα έπαιρνα μεμονωμένα.
Η βασική μονάδα διαθέτει ακριβώς 8 ψηφιακές εισόδους και 4 ψηφιακές εξόδους, προσπάθησα να μείνω μέσα στα όριά τους και να μην χρειαστώ επεκτάσεις.
Τώρα, όσο γιθα το αν παρακαλάω να χιονίσει... η όλη ιστορία ξεκίνησε για το εξοχικό. Εκεί όμως έχω ένα θέμα, ή μάλλον δύο: πρώτον πρέπει να φέρω υδραυλικό για να κόψει σωλήνα και να μπει το flow switch, και δεύτερον, από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και θα μπει το logo, θα πρέπει να έχω καβάτζα χρόνο για πραγματικές δοκιμές και αντιμετώπιση προβλημάτων. Αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να γίνει μέσα σε ένα ΣΚ όταν χρειάζεσαι τη θέρμανση, οπότε δεν ξέρω αν θα το προλάβω φέτος ή θα πάει για το επόμενο καλοκαίρι. Επειδή όμως όπως λες δεν κρατιέμαι, με βλέπω να βάζω το logo στο σπίτι στην Αθήνα σε πρώτη φάση και να παίρνω άλλο για το εξοχικό!
Νίκος
Αν και δεν σχολίασες το γελάκι μου ούτε την καταπληκτική ταινία εντούτοις εγώ θα βρω το χρόνο να κοιτάξω το νέο σου πόνημα:
Λοιπόν: δίχως να το έχω ξετινάξει...
1. Η Β007 τι ρόλο βαράει εκεί πάνω μόνη κι έρημη; Θα μου πεις ήθελα παλμό. Στη περίπτωση που θέλουμε παλμό ποτέ δεν θυσιάζουμε μία ολόκληρη πύλη γι' αυτό. Το κάνουμε αλλιώς.
2. Οι counters τι ρόλο παίζουν εκεί; Δεν κατάλαβα. Τι ακριβώς μετρούν; Μη μου πεις ώρες! Και αυτό το παλμάρισμα του μισού δευτερολέπτου(!) για να τους διεγείρεις! Απόφευγέ το καλύτερα! Μόνο και μόνο για την «CPU» του.
Θα επανέλθω...
Η ταινία είναι όντως καταπληκτική. Το γελάκι δεν το σχολίασα γιατί δεν είμαι σίγουρος τί εννοούσε... χαίρεσαι που μου κόλλησες το μικρόβιο;quote:Originally posted by Pirate
Αν και δεν σχολίασες το γελάκι μου ούτε την καταπληκτική ταινία εντούτοις εγώ θα βρω το χρόνο να κοιτάξω το νέο σου πόνημα:
Λοιπόν: δίχως να το έχω ξετινάξει...
1. Η Β007 τι ρόλο βαράει εκεί πάνω μόνη κι έρημη; Θα μου πεις ήθελα παλμό. Στη περίπτωση που θέλουμε παλμό ποτέ δεν θυσιάζουμε μία ολόκληρη πύλη γι' αυτό. Το κάνουμε αλλιώς.
2. Οι counters τι ρόλο παίζουν εκεί; Δεν κατάλαβα. Τι ακριβώς μετρούν; Μη μου πεις ώρες! Και αυτό το παλμάρισμα του μισού δευτερολέπτου(!) για να τους διεγείρεις! Απόφευγέ το καλύτερα! Μόνο και μόνο για την «CPU» του.
Θα επανέλθω...
1. Ηθελα edge triggering. Υπάρχει προτιμότερος τρόπος, και αν ναι ποιός και σε τί υπερτερεί;
2. Οι counters μετρούν δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιούνται για τον αρχικό έλεγχο του κυκλοφορητή πριν ανάψει ο καυστήρας. Στην αρχική μου προσπάθεια το είχα κάνει με On/Off delays, η τωρινή προσέγγιση μου φάνηκε πιο "στρωτή" αφού έχω ένα μόνο block με πολυδονητή αντί για τρία - υποθέτοντας ότι τα On/Off delay εμπεριέχουν πολυδονητές, που μπορεί και να μην ιχύει αν μετράνε απλώς κύκλους ρολογιού... Εν πάση περιπτώσει, Ο Β016 ενεργοποιεί αρχικά για λίγο τον κυκλοφορητή, ο Β015 δίνει μια καθυστέρηση από την ενεργοποίηση του κυκλοφορητή πριν "διαβαστεί" το flow switch για να καλύψει την καθυστέρηση της αντίδρασης του τελευταίου, και ο Β017 για να μην ανάψει ο καυστήρας πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της κυκλοφορίας.
Το παλμάρισμα θα μπορούσα να το κόψω μετά τα 8 sec που δεν χρειάζεται πια, αλλά πόση CPU τρώει, και θα μου λείψει;
Δεν έχω ακόμα αίσθηση από resources (και όχι μόνο), όπως είναι φανερό. Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη.
Νίκος
1. Διάνα!! (φοβήθηκες όμως και κάτι άλλο...)quote:
1. χαίρεσαι που μου κόλλησες το μικρόβιο;
2. αλλά πόση CPU τρώει, και θα μου λείψει;
3. Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη.
2. Δεν το εννοώ με την κατάληψη των διαθέσιμων bytes παρά για το «δυσβάσταχτο» έργο να παλμάρεις κάθε μισό δευτερόλεπτο.
3. Μόνο έτσι! «Παίζω» εν γένει τον «δάσκαλο» στα γραπτά (θα 'χει κι ο Μίλτος ράμματα για τη γούνα μου, ίσως και ο Dipolis, o Ziko μ' έχει «πιάσει») αλλά αν μιλήσεις μαζί μου ...θα ψάχνεις να βρεις τον δάσκαλο...
Υ.Σ.
Βαθιά θα μπω μάλλον το ΣΚ. Αναμονή μέχρι τότε...
1. Δεν φοβήθηκα κάτι άλλο συγκεκριμένο, απλά δεν ήμουνα σίγουρος ότι ήταν αυτό.quote:Originally posted by Pirate
1. Διάνα!! (φοβήθηκες όμως και κάτι άλλο...)
2. Δεν το εννοώ με την κατάληψη των διαθέσιμων bytes παρά για το «δυσβάσταχτο» έργο να παλμάρεις κάθε μισό δευτερόλεπτο.
3. Μόνο έτσι! «Παίζω» εν γένει τον «δάσκαλο» στα γραπτά (θα 'χει κι ο Μίλτος ράμματα για τη γούνα μου, ίσως και ο Dipolis, o Ziko μ' έχει «πιάσει») αλλά αν μιλήσεις μαζί μου ...θα ψάχνεις να βρεις τον δάσκαλο...
Υ.Σ.
Βαθιά θα μπω μάλλον το ΣΚ. Αναμονή μέχρι τότε...
2. ΟΚ, το κόβω μετά τα 8 που δεν χρειάζεται πια.
Κανένα πρόβλημα με την αναμονή, με την ησυχία σου κι ευχαριστώ για το χρόνο. Ούτως ή άλλως το ΣΚ είμαι Off.
Νίκος