Σελίδα 1 από 5 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 41

Θέμα: Πρόσθετη μόνωση λέβητα και άλλων μονάδων

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    128

Πρόσθετη μόνωση λέβητα και άλλων μονάδων

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

peris:
    quote:να δώσω και γω ένα αποτέλεσμα πειραματισμού.
    Σε 80άρι boiler της ELCO που βρίσκεται στο λεβητοστάσιο, τοποθετήθηκε επιπλέον εξωτερικά μόνωση υαλοβάμβακα 3cm με εκπληκτικά αποτελέσματα, της τάξης των 200gr/ημέρα εξοικονόμησης σε καύσιμο, ήτοι 365Χ200/0.83kg/lt= 88 λίτρα το έτος!!!!
    Κόστος υλικού 5€
    Κόστος πετρελαίου 0.8€Χ88λίτρα=70.4€ δηλ. 0.193€/ημέρα
    Χοντρά, απόσβεση "επένδυσης" σε 5/0.193=25.9=26 ημέρες!!!

Γιατί το γράφω τώρα αυτό?
    Διότι τον τελευταίο χρόνο, κάνω διάφορες μετρήσεις σε μπόιλερ απλά και λεβητοστασίου, προκειμένου να διαπιστώσω πόσο "χάλια" και ανεπαρκής είναι η μόνωσή τους.
    Το τελευταίο το διαπιστώνει κανείς ειδικά σε απλά μπόιλερ και όχι λεβητοστασίου, με μόνωση πολυουρεθάνη....
    jimos:
    quoteeris, καπετάνιε και λοιποί, δέστε εκείνο που ανέφερα πιο πάνω για τον Buffer. Μήπως δηλαδή αντί να μονώνουμε τον λέβητα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το μόιλερ σαν αποθήκη θερμότητας, όταν το τελευταίο εχει πολυ καλύτερη μόνωση;
    peris:
    quote:Φίλε Δημήτρη, άποψή μου είναι ότι ΟΛΕΣ οι συσκευές που παράγουν, αποθηκεύουν, ή μεταφέρουν θερμό ή ψυχρό νερό-μέσο, ή τέλος πάντων μεταφέρουν υγρά ή αέρια σε διαφορετική θερμοκρασία από αυτή του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι ΚΑΛΑ μονωμένα.
    Και τι θέλω να πώ με αυτό? Απλά ότι οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν σε έναν Ελληνικό όρθιο 35άρη λεβητάκο, που είχε από την "μαμά" του 3άρι υαλοβάβμακα και απέκτησε μπουφανάκι 5άρι, με προσοχή τοποθετημένο, έδειξαν ότι από τους 80 μέχρι να πέσει στους 60, χρειάστηκε περίπου 30% περισσότερο χρόνο-σε stand by mode (.... Θα δούμε πόσο "κοστίζει" αυτό αργότερα.
    Να σας πώ και κάτι ακόμα? (επειδή είμαι λίγο παράξενος σε αυτά και μου αρέσουν)
    Τι διαφορά νομίζετε μπορεί να κάνει ένα τάμπερ που κλείνει τον καπναγωγό του λέβητα όταν ο τελευταίος κλείνει ή όταν απλά δεν δουλεύει ο καυστήρας? Να θυμίσω ότι έχουμε ελεύθερη συναγωγή λόγω κυκλοφορίας αέρα στο σύστημα καυστήρας είσοδος, λέβητας και καπναγωγός για ορισμένο χρονικό διάστημα και όσο ο καπναγωγός και η καπνοδόχος είναι θερμές και ελκύουν αέρα (λεβητοστασίου-ψυχρό) μέσα από τον λέβητα (μας τον κρυώνει)?
    Το τελευταίο (ελεύθερη συναγωγή μέσω του εισερχόμενου αέρα) γίνεται πολλές φορές όταν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες στην καπνοδόχο (εξωτερικός αέρας με "α" ταχύτητα-bernoulli-υποπίεση-ρούφηγμα αέρα από το σύστημα, το διαπιστώνουμε και με όργανο με κρύο λέβητα, ή όσοι καπνίζετε με τσιγαράκι).

Είναι ενέργεια που απορρίπτεται ακούσια, στο περιβάλλον.
    Δημήτρης
    Δημήτρης

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    128
    Θα επανέλθω με μετρήσεις στον δικό μου λέβητα.

Δημήτρης

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Πέρι δεν ξέρω πόση εξοικονόμιση επιτυγχάνει το τάμπερ, αλλά θα με ενδιέφερε να μάθω.

Κάτι που είχα σκοπό να κάνω είναι το εξής: Αφού ρυθμιστεί ο καυστήρας σε έναν σιδερένιο λέβητα και βρούμε το βαθμό απόδοσης να μονώσω την πλάτη του λέβητα (γύρω από τον καπναγωγό). Εκεί έχουμε απλά μια λαμαρίνα που διαχωρίζει τα καυσαέρια από το περιβάλλον του λεβητοστασίου και έχουμε απώλειες, οι οποίες μειώνουν πλασματικά τη θερμοκρασία εξόδου των καυσαερίων. (Αυτές οι απώλλεις δεν μπορούν να ενταχθούν στις απώλειες ακτινοβολίας του λέβητα, που είναι οι απώλλειες του ζεστού νερού προς το λεβητοστάσιο.)

Αν λοιπόν βάλουμε αυτή τη μόνωση τα καυσαέρια θα βγουν πιο θερμά. Αυτό δείχνει δηλαδή ότι ο βαθμός απόδοσης που μετράμε δεν είναι ο πραγματικός. Θα με ενδιέφερε να δω πόσο θα αλλάξει (προς το χειρότερο) ο βαθμός απόδοσης, αν μονώσω την πλάτη. Το ότι ο β.α θα γίνει χειρότερος δε σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να αφαιρέσουμε τη μόνωση, αλλά ότι πρέπει να αλλαξουμε τη ρύθμιση του καυστήρα.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Στον τίτλο θα πρόσθετα "και άλλων σωμάτων" ή θα αφαιρούσα την λέξη "λεβητοστασίου" για να γίνει ευρύτερο.

Υπάρχει στο link σε pdf Θερμαντικά σώματα
    σελίδα 3 παράγραφος 1
    και εναλλακτικά σε pps Θερμαντικά σώματα η υπόδειξη ότι "Σημαντικότατη βελτίωση επιφέρει η μόνωση του τοίχου πίσω από το σώμα. κλπ...."

Ποιά η γνώμη σας;
    Υπόδειξη σχετικών υλικών;

Έχω ένα διαμέρισμα αμόνωτο και ενδιαφέρομαι σχετικά.

Με εκτίμηση.

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    Η μόνωση Κώστα είναι απαραίτητη παντού και όχι μόνο πίσω από το σώμα.
    Καλό πάντως είναι να υπάρχει η αντανακλαστική επιφάνεια, που δεν τοποθετείται πουθενά!
    Κοίτα κάποια πραγματάκια εδώ που μπορεί να σε ενδιαφέρουν:
    http://www.kelyfos.eu/templates/main/main.php?sid=2
    http://www.drapa.gr/sto/home/link1.htm

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Περικλή, η ανακλαστική επιφάνεια χωρίς μόνωση απο πίσω μήπως είναι πολύ κακό για το τίποτα, δεδομένου οτι είναι σε επαφή με αμόνωτο τοίχο; Δεν διαφωνώ οτι κάτι κάνει, αλλα μήπως δεν αξίζει τον κόπο τελικά;

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Originally posted by dipoli

Περικλή, η ανακλαστική επιφάνεια χωρίς μόνωση απο πίσω μήπως είναι πολύ κακό για το τίποτα, δεδομένου οτι είναι σε επαφή με αμόνωτο τοίχο; Δεν διαφωνώ οτι κάτι κάνει, αλλα μήπως δεν αξίζει τον κόπο τελικά;
    εγώ πότε είπα κάτι τέτοιο βρε θηρίο???
    είπα ότι η μόνωση είναι πάντα χρήσιμη και απαραίτητη ΠΑΝΤΟΥ και εάν βάλουμε και την αντανακλαστική επιφάνεια, ακόμα καλύτερα.
    Άντε μου φαίνεται χρειάζεσαι http://www.molyvos.gr/menu1.html
    [][][]

Περικλής

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Οχι, πρόκειται για την συγκεριμένη περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνωση αλλα μόνο να προστεθεί ανακλαστική επιφάνεια.

Για το ουζάκι αυτό που μου λείπει αυτή τη στιγμή είναι η καλή παρέα που βρίσκεται καμμια 500ρια χιλιόμετρα βόρεια

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Originally posted by dipoli

Οχι, πρόκειται για την συγκεριμένη περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνωση αλλα μόνο να προστεθεί ανακλαστική επιφάνεια.

Για το ουζάκι αυτό που μου λείπει αυτή τη στιγμή είναι η καλή παρέα που βρίσκεται καμμια 500ρια χιλιόμετρα βόρεια
    για το bold, είναι απλά οπή εντός ύδατος και συμφωνώ γενικά ότι δεν θα κάνει τπτ ή θα κάνει ελάχιστα.
    Για το ουζάκι, θα πρέπει μου φαίνεται να κάνουμε video μάσσα....! με 3G και τα σχετικά...Άντε αργείς????

Περικλής

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by miltos

Εκεί έχουμε απλά μια λαμαρίνα που διαχωρίζει τα καυσαέρια από το περιβάλλον του λεβητοστασίου και έχουμε απώλειες, οι οποίες μειώνουν πλασματικά τη θερμοκρασία εξόδου των καυσαερίων. (Αυτές οι απώλλεις δεν μπορούν να ενταχθούν στις απώλειες ακτινοβολίας του λέβητα, που είναι οι απώλλειες του ζεστού νερού προς το λεβητοστάσιο.)
    Νομίζω ότι λόγω ταχύτητας καυσαερίων και μικρού μήκους και επιφάνειας, η διαφορά θα είναι της τάξης των 1-2 βαθμών το πολύ και εάν μιλάμε για τέτοιο πράγμα, ο βαθμός απόδοσης θα αλλάζει στο 2ο δεκαδικό.

Περικλής

Δικαιώματα απάντησης