Έχω την εντύπωση ότι συγχέονται διαφορετικές λειτουργίες.
Προσέξτε ειδικά το post του DDD
Νίκος
Nikos
Παιδιά στο εξοχικό (κοντά στην Ερέτρια) είμαι κοντά στο αντλιοστάσιο του δήμου, και έχω από 8 bar και πάνω και το καλοκαίρι! Χωρίς μειωτή στην κεντρική παροχή δεν γινόταν δουλειά, ούτε τα φλοτέρ στα καζανάκια δεν κατάφερναν να κόψουν και σφύριζαν. Να μη μιλήσω για πλήγμα σε απότομο κλείσιμο βρύσης (το αρνητικό των αναμεικτικών). στην ηλεκτρομαγνητική του πλυντηρίου κλπ κλπ... όλο το δίκτυο στα χέρια θα το έπαιρνα.
Νίκος
Έχω την εντύπωση ότι συγχέονται διαφορετικές λειτουργίες.
Προσέξτε ειδικά το post του DDD
Νίκος
Nikos
[quote]quote:Originally posted by Dimitris75
ΕΓΡΑΨΕΣ GREGORY ΦΟΒΕΡΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕquote:[i]
Αυτός που σου το πρότεινε είναι serial killer και μπορεί κάλλιστα να παίξει σε ταινια του Ταραντίνο. Εξηγήση : Με το που χαλάς την αντεπίστροφη σε ενδεχόμενο διακοπής του νερού αδειάζει το θερμοσίφωνο και μένει χωρίς νεράκι. Πάει λοιπόν ο άλλος να ανάψει την αντίσταση για να κάνει μπανάκι και αρχίζει το πάρτι.
ΣΩΣΤΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥOriginally posted by dimis
Βρε παιδιά για μειωτές πίεσης έχετε ακουστά? Τι είναι αυτά τα αποχετευτικά? καινούργια συστήματα? Τόσο πίσω έχω μείνει?
Είναι απλό το θέμα. Βάζεις το δοχειάκι σου στα κρύα οπότε δεν έχεις πρόβλημα με την άτιμη την αρώστεια και αν το δίκτυο της περιοχής σου έχει πίεση πάνω από 6 bar βάζεις ένα μειωτή στα 3 ή στα 4 bar και γλυτώνεις. Οι βαλβίδες ασφαλείας δεν ανοίκουν στα αποχετευτυκά συστήματα. Αν ανοίξουν σημαίνει ότι έχεις κάποιο πρόβλημα. Οπότε δεν προσπαθείς να οδηγήσεις τα νερά που βγάζουν στην αποχέτευση αλλά προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα.
Για μένα σύστημα αποχέτευσης σε βαλβίδες ασφαλείας είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
Με την ίδια λογική θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και ένα σύστημα αποχέτευσης στις βαλδίδες ασφαλείας των λεβητοστασίων και ας τις να τρέχουν. Τι μας νοιάζει? Ε θα πάθουμε στο τέλος αυτό που έπαθε και ο Ρουσόπυλος σήμερα? Τρελίτσα τρελίτσα και μετά παραίτηση?
http://levitostasia.net
Έχω βαρεθεί να λέω στους τεχνίτες για τους μειωτήρες πίεσης. Όλοι έχουν έτοιμη την απάντηση ‘’ΙΣΑ ΙΣΑ φτάνει το νερό στο διαμέρισμα’’ μέτρα λοιπόν και πάρε 6αρια και 7αρια και να τα σπιράλ διαλυμένα από τα υδραυλικά πλήγματα και να οι βαλβίδες ασφάλειας να ανοίγουν. Το αυτί των τεχνιτών δεν ιδρώνει όμως.
Έβγαλα φωτοτυπία την σελίδα και την έχω μόνιμα στο αμάξι μου να τους το δείχνω αν και σε γενικές γραμμές δεν λέω τίποτα πια μιας και δεν μπορώ να τσακώνομαι με τους πελάτες μου.
Διαφωνείς κάπου?quote:ΕΓΡΑΨΕΣ GREGORY ΦΟΒΕΡΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ
Αν ναι πού?
Μου απαντάς ειρωνικά?
Αν ναι... για ποιόν λόγο.
Σχετικά με την ύλη απόκτησης αδείας.
Σιγά μην περίμενα εγώ να μου το πει η ύλη απόκτησης αδείας αν θα πρέπει να έχω μειωτή που και πόσο ρυθμισμένη....
Και αν μου την έφερνες εμένα το μόνο πράγμα που θα έκανες είναι να με προσβάλλεις και να με υποτιμήσεις και δεν θα μου άρεσε καθόλου....
Εδώ μιλάμε για ένα συνήθη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Αθήνα σε υφιστάμενα...
Το να τοποθετήσεις σε υφιστάμενο μειωτή στην παροχή δεν είναι και εύκολο σε πολυκατοικία....
Φυσικά έχουν απόλυτο δίκαιο οι υδραυλικοί ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση να βάζουν μειωτές σε υφιστάμενα παλαιά με 1/2 ίντσα σκουριασμένη παροχή γιατί θα του κυνηγάνε οι πελάτες που κατουράνε οι βρύσες...
Υπάρχουν περιοχές πράγματι και στην Αθήνα όπου η πίεση έχει ανέβει πάνω απο τα 6-7 bar και εκεί κρίνετε απαραίτητος ο μειωτής.
Με την τοποθέτηση τέλος μειωτή στο πατάρι μόνο για τον θερμοσίφωνα δεν λύνει το πρόβλημα της βαλβίδας που τρέχει δυστυχώς.
www.udravlikos.gr
[quote]quote:Originally posted by gregori
quote:
Να τρυπήσω το λαστιχάκι της βαλβίδας ασφαλείας (η οποία απ' ότι μου είπανε είναι αντεπιστροφής), ουτώς ώστε το νερό αντί να διαρρέει από το στόμιο της βαλβίδας να επιστρέφει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (αφού πλέον δεν θα λειτουργεί ως αντεπίστροφη).Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα έχει αποτέλεσμα και αν υπάρχει και κίνδυνος μη σωστής λειτουργίας της βαλβίδας (μη γίνει κανά ΜΠΑΜ). Τι γνώμη έχετε?
Το τι άλλο θα ακούσουμε πήγαινε στο post του mak_johnn.
Δεν νομίζω κανένας να θέλει να μιλήσει ειρωνικά για τον άλλο εδώ μεσα. ανταλαγη απόψεων, γνώσεων και εμπειριών κάνουμε όπως δεν κρύβω ότι η περιγραφή του serial killer του Dimitris75 με έκανε να γελάσω και είναι κάτι που το χρειαζόμαστε. Μπέρδεψα και τα ονόματα καθώς ήταν αργά είχα μεθύσει και με την νίκη της Πανάδας στο Μιλάνο οπότε δικαιολογούμαι.
Συμφωνώ με τον dimι για τα λεγόμενα του περί μειωτήρα πίεσης αλλά διαφωνώ στο ότι δεν χρειάζεται να οδηγείτε η ΒΑ σε αποχέτευση. Χρειάζεται γιατί μπορεί να λείπει κάποιος διακοπές η να μην πάρει χαμπάρι τι γίνετε στο λεβητοστάσιο. Οι περισσότεροι κατασκευαστές το αναφέρουν έτσι και αλλιώς στις οδηγίες εγκατάστασης.
Ο δε μειωτήρας πίεσης στην είσοδο του σπιτιού ρυθμισμένος στα 3,5-4 bar λύνει το πρόβλημα ανοίγματος της ΒΑ εκτός αν είναι προβληματική.
Επίσης ο μειωτήρας σε πολυκατοικία δεν πρέπει να μπαίνει για κάθε δαμερισμα ξεχωριστά και όχι ένας κεντρικός όπως έχω δει και κάνουν αλλιώς όντως όπως λες και εσύ Gregory δεν θα έχει κανένας νερό και θα δουλεύει το πιεστικό όλη μέρα.
Το έντυπο δεν το κουβαλάω για να τους κάνω τον μάγκα απλά απαντώ στην μαγκιά κάποιων τεχνιτών που αγνοούν τα βασικά της δουλειάς τους και δεν χρησιμοποιούν ποτέ ασφαλιστικές διατάξεις. Και από ότι γνωρίζεις και εσύ δεν είναι και λίγοι.
Σας φαίνεται περίεργο παιδιά και όμως...
Σε αυτά που λέω παραπάνω το μόνο που αλλάζει είναι ότι ακόμα και σήμερα κάποιες βαλβίδες έχουν τρυπίτσα απο την μάνα τους.
Η παρακάτω είναι σημερινή αγορασμένη.
quote:Δημήτρηδες αυτό που του πρότειναν δηλαδή να τρυπήσει το λάστιχο του ανεπίτροφου δεν του το πρότειναν τυχαία...
Είναι γνωστό στου υδραυλικούς ότιπαλαιάακόμα και σήμερα και για πολλά χρόνια οι βαλβίδες ασφαλείας σχεδόν όλων των θερμοσυφώνων είχαν απο την μάνα τους άνοιγμα κάτι σαν σκίσιμο σε σχήμα αστεριού στο λάστιχο του ανεπίστροφου.
Αυτο το σκίσιμο προφανώς το είχαν ώστε να χρησιμοποιούν τό όλο δίκτυο σαν δοχείο διαστολής...
Με αυτό όμως το μικρό σκίσιμο και να έβγαζες το σπιράλ του κρύου δεν επέτρεπε το νερό να αδειάσει από τον θερμοσίφωνας...
Αν αυτό το συνδυάσεις ότι η παροχή του ζεστού είναι κλειστεί είναι σχεδόν αδύνατο να αδειάσει το νερό από τον θερμοσίφωνα.
www.udravlikos.gr
Φίλε gregory,
Όταν γίνει διακοπή νερού στο σπίτι ο ηλιακός θα αδειάσει και θα πιάσει αέρα μετά. Η βαλβίδα λειτουργεί και ως αντεπιστροφή καθώς το ζεστό νερό μέσα στο δοχείο που μπορεί να έχει ακόμα και λεγιονελα μπορεί να περάσει στο πόσιμο νερό. Όμως θα το τσεκάρω αυτό με κατασκευαστή βαλβίδων ασφαλείας και θα σου πω.
Φιλε olympicsun το να βαλεις μονο ενα μειωτη πιεσης δεν θα λυσει το προβλημα του θερμοσιφωνου..
Δεν ειναι το προβλημα τοσο η αρχικη πιεση αλλα στο οτι οταν το νερο δεν εχει που να παει οταν διασταλλει ανεβαζει την πιεση...
Τοτε απαραιτητα θες το ΔΔ..
Πρωτη φορα που ειχα ερθει αντιμετωπος με προβλημα με ΒΑ και εγω μειωτη εβαλα στα 3bar.. Απλα η ΒΑ ανοιξε 5 λεπτα μετα...
Απλα πλεον το "προβλημα" γινεται πιο συχνο ιδιαιτερα σε νεες κατοικιες διοτι τα καινουργια ρολογια της ΕΕΥ εχουν την βανα με το ανεπιστροφο φιξ.. Οποτε δεν "επιστρεφεις" την περισσια σου στο δικτυο της ΕΕΥ.
Και φυσικα ΔΔ χρειαζονται και πολλα ηλιακα απλα δεν ασχολειται κανεις διοτι το νερο τρεχει στην ταρατσα..
Οσο αφορα την αποχετευση της ΒΑ ειδικα στα λεβητοστασια δεν την προτεινω για ενα λογο.. Διοτι σπανια θα παρεις γραμμη οτι κατι τρεχει.. Σιφωνακι στο λεβητοστασιο και μια προεκταση στην ΒΑ ωστε να μην τρεχει πανω στο λεβητα ή ηλεκτρικα και εισαι οκ... Σε καθε περιπτωση πρεπει να ειναι εμφανης ευκολα η διαρροη και ας λερωθουν 5 πλακακια..
Παιδιά παρακολουθώ τη συζήτηση εδώ και καιρό αλλά επειδή το θέμα είναι πολυδιάστατο και ο καθένας το αντιμετωπίζει σύμφωνα με την εμπειρία του και έχει τις δικές του τακτικές θεώρησα καλό να μη τοποθετηθώ. Με τη τροπή όμως που πήρε η συζήτηση δεν μπορώ παρά να προσθέσω κι εγώ μια άποψη.
Η φύση του προβλήματος δεν είναι νέα! Την έχουν αντιμετωπίσει οι μηχανικοί της δεκαετίας του 1960 όταν για πρώτη φορά θερμαίναμε ζεστό νερό μέσα σε κλειστό δοχείο. Ήταν οι περιβόητοι θερμοσίφωνες των παταριών. Έμπαιναν παντού. Και σε δίκτυα που η πίεση ήταν μικρή αλλά και σε δίκτυα που η πίεση ήταν μεγάλη. Δοχεία διαστολής δεν υπήρχαν. Μειωτές πίεσης δεν υπήρχαν! Όμως ποτέ δεν θυμάμαι να τρέχει η σταυρωτή βαλβίδα ασφαλείας τους, άντε το πολύ πολύ να δάκρυζε. Ήταν ρυθμισμένες στα 10 με 12 Bar θα μας πει κάποιος. Και λοιπόν; Τα υγρά είναι ασυμπίεστα. Δεν ισορροπεί κάπου η πίεση. Μπορεί να ανέβει ακόμα και στα 40 Bar εφόσον η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Λες και υπήρχε μία μαγική εκτόνωση και οι βαλβίδες δεν έσταζαν!
Μετά από χρόνια ανακάλυψα ότι ο «μαγικός μηχανισμός» ήταν μία τρυπίτσα διαμέτρου 3 χιλ. που έκαναν οι κατασκευαστές στην βαλβίδα αντεπιστροφής ώστε να επιτρέπουν στην πίεση να εκτονωθεί μεν, και ταυτόχρονα να απαγορεύουν οιαδήποτε ροή νερού από μέσα της διότι τι είδους ροή του νερού μπορείς να περάσεις από μία τρυπίτσα τριών χιλιοστών. Ας δούμε όμως θεωρητικά όλη τη διαδικασία και ας την ερμηνεύσουμε:
Έχω 100 λίτρα κλειστό δοχείο και το θερμαίνω από τους 15° στους 65°. Έχω μία αναπόφευκτη διαστολή νερού ίση με 1,9 λιτρ. Αν δεν βρεθεί τρόπος να διαφύγει η διαστολή αυτή και δεν μπορούν να παραμορφωθούν εν ανάγκη ούτε τα τοιχώματα του κλειστού δοχείου, τότε η πίεση θα μπορούσε να ανέβει σε πολύ ψηλές τιμές πάνω από 40 Bar! Αν κάποιος κάποια στιγμή πάει και αφαιρέσει 2 λίτρα νερό από τον θερμοσίφωνα, το θέμα θεωρείται λήξαν! Αν κάποιος δεν αφαιρέσει ζεστό νερό τότε έχουμε το σύστημα υπερπιεσμένο και ταυτόχρονα να στάζει. Αν δε κάποιος κάνει τη μικρή τρυπίτσα στην βαλβίδα αντεπιστροφής τότε η μικρή διαστολή αυτή μεταφέρεται από την τρυπίτσα προς το δίκτυο του κρύου νερού. Δεν χρειάζεται να φθάσει πίσω στο ρολόι της ΕΥΔΑΠ, απλά βάζοντας στο παιχνίδι και το δίκτυο του κρύου νερού, τότε κάποιος θα τραβήξει από το κρύο την μικρή ποσότητα του 1,9 λίτρων νερού και το θέμα θεωρείται πλέον ληγμένο. Το θέμα αυτό με την τρυπίτσα το είχαμε στον Φυρογένη, το κάνουνε σημερινοί κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων ακόμα και ηλεκτρικών θερμοσιφώνων. Αλήθεια γιατί χρειάζεται ΔΔ το boiler και δεν χρειάζεται ο ηλιακός;
Η πρακτική:
Ποτέ δεν χρησιμοποιώ ΔΔ στις εγκαταστάσεις μου στα boiler. Την αναπόφευκτη διαστολή των τεσσάρων λίτρων την παίρνω με πλαστικό σωληνάκι από την ΒΑ και την οδηγώ προς ένα δίκτυο ορατό απορροών που φτιάχνω πάντα μέσα στο λεβητοστάσιο το οποίο είναι ημιανοιχτό και οδηγώ τις σταλάξεις κοντά στο σιφωνάκι του λεβητοστασίου ίσα-ίσα για να μη στάζουνε οι διάφορες βαλβίδες δεξιά-αριστερά και δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες. Στις ερωτήσεις τους γιατί τρέχει αυτό τους εξηγώ ότι πρέπει να χρεώνονται 4 με 5 λίτρα νερό ημερησίως ώστε να αποφεύγουμε τα γιατροσόφια που είναι τα μπλε ΔΔ και οι μειωτές πίεσης. Τον τελευταίο δεν τον θέλω καθόλου! Είναι σαν να μειώνεις την ισχύ του δικτύου σου! Να έχεις 8 Bar ή 7 Bar στον μετρητή, εκεί το βλέπουμε το πράγμα. Με μεγάλη μου κατάπληξη διάβασα και το ποστ του Νίκου εκ Γερμανίας που συμβουλεύει ακριβώς αυτό που έχω σαν πρακτική ο ίδιος εδώ και όλα τα χρόνια.
Υ.Σ.
Το έθιξα με λεπτό τρόπο αλλά θα το πω και λίγο πιο αδρά: Δεν υπάρχει περίπτωση να αδειάσει ο θερμοσίφωνας ή το boiler μέσω της τρυπίτσας αυτής που λέμε! Κατ' αρχήν το φαινόμενο θα είναι πολύ πιο έντονο από έναν ηλιακό θερμοσίφωνα που είναι ψηλά και καθόλου από ένα boiler στο υπόγειο. Εδώ όμως δεν συμβαίνει ούτε στον ηλιακό που είναι ψηλά! Πρέπει να συνυπάρξουν πολλές προϋποθέσεις ταυτόχρονα ήτοι: να μην έχει νερό το δίκτυο, να ανοίξει κάποια βρύση ζεστού για να παίρνει αέρα το σύστημα, να μη χρειάζεται σιφωνισμός γιατί είναι πολύ ασταθής και ...και. Αλλά ακόμα και όλοι αυτοί οι παράγοντες να συνυπάρξουν τότε το σύστημα θα στάζει πίσω από την τρυπίτσα έτσι ώστε να μην αδειάζει ποτέ!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Σωστός ο Καπετάνιος.
Να το συνεχίσω εγώ λίγο ακόμα...
Μας φωνάζανε και παλαιά και με αυτές τις βαλβίδες ασφαλείας τύπου σταυρού 10/12 bar και μας παραπονιούντουσαν ότι έτρεχαν.
Τι συνέβαινε όμως?
Οι παλαιές βάνες με την πεντάρα έβγαινε η πεντάρα και φράκαρε ανάποδα και λειτουργούσε σαν ανεπίστροφο και πάλι έτρεχαν...
Καταργούσαμε την βάνα αυτή αφαιρώντας την πεντάρα απο μέσα και βάζαμε μία σφαιρική βάνα.
Μετά ήρθαν οι καινούργιοι μετρητές της ΕΥΔΑΠ με ενσωματωμένο ανεπίστροφο οπου αν το οικιακό δίκτυο ήταν μικρό πάλι μας δημιουργούσαν προβλήματα ακόμα και στις 10/12.
www.udravlikos.gr