Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 22

Θέμα: Γνώμη για ηλιακό

Γνώμη για ηλιακό

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Θα ήθελα την αποψη σας για τον παρακατω ηλιακό. Αισθητικά μου αρέσει πολύ και ξεφευγει απο τα συνηθισμένα. Απο τεχνολογικής πλευράς τί λέει?
    http://www.a-s-t.gr/products6.php?wh...open1=2&open2=

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    33
    Καινούρια τεχνολογία και δεν νομίζω ότι είναι γνωστή σε όλους ακόμα. Κλειστό κύκλωμα με αιθυλική αλκοολη. Και ποιος το συντηρεί αυτό το πράγμα? Πως πληρώνεις το κύκλωμα? Και αν πιστέψουμε οτι είναι πιο αποδοτικό από τον κοινό συλλέκτη τι έξοδα συντήρησης έχει? Γιατί ο απλός ηλιακός είναι τσάμπα!!! Αντε λίγο αντιψυκτικό κάθε 2-3 χρόνια Ας μας πει όμως κάποιος που τον έχει δουλέψει!!!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Εγώ από το site κατάλαβα ότι είναι εντελώς κλειστός, άρα δεν μπορεί να χάσει, και δεν χρειάζεται συμπλήρωση ή συντήρηση. 'Η όχι;

Νίκος

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    33
    και τα κλιματιστικά είναι εντελώς κλειστο το κύκλωμα τους αλλά που και πού χάνουν και λίγα υγρά!!!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Χωρίς καμμία διάθεση να υπερασπιστώ το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο άλλωστε δεν γνώριζα, δεν νομίζω ότι είναι συγκρίσιμες οι δύο περιπτώσεις. Στα κλιματιστικά έχεις κινούμενα μέρη, που σημαίνει υποχρεωτικά κάποιες τσιμούχες στον άξονα της τρόμπας, έχεις επίσης συνδέσεις σύσφιξης με στεγανοποιητικά παρεμβύσματα κλπ. Ολα αυτά εκ των πραγμάτων αποκλείεται να παραμείνουν στεγανά ες αεί. Για το συγκεκριμένο ηλιακό όμως, από το site υπονοείται ότι όλο το κύκλωμα είναι μεταλλικό κολλητό. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Νίκος

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    συλλέκτες βρασμού λέγονται αυτοί και είναι και οι κενού μία υποκατηγορία τους. Έχουν γίνει πειράματα και έχουν κατασκευαστεί τέτοιοι συλλέκτες, ιδιαίτερα αποδοτικοί, ακόμα και με R717 (αμμωνία), R134 κλπ.
    Μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν παγώνει εύκολα το στοιχείο, παγώνει όμως το θερμοδοχείο, όταν μιλάμε για μορφή θερμοσιφωνικού κατασκευάσματος.
    Εγώ θα το έβαζα, εάν στάθμιζα λίγο και το οικονομικό της υπόθεσης.
    Επίσης αυτό που λέει για 180 βαθμούς, εάν ισχύει ([?]) ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στις σωληνώσεις.
    Στους συλλέκτες κενού μπορεί να φτάσεις και τους 150 βαθμούς, πράγμα το οποίο αποκλείει τη χρήση πλαστικών.

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

quote:Originally posted by peris

Επίσης αυτό που λέει για 180 βαθμούς, εάν ισχύει ([?]) ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στις σωληνώσεις.
    Στους συλλέκτες κενού μπορεί να φτάσεις και τους 150 βαθμούς, πράγμα το οποίο αποκλείει τη χρήση πλαστικών.

Περικλής
    δηλαδη εγω που εχω κανει εγκατασταση με την πολυστρωματική της rehau δεν μπορω να τον χρησιμοποιήσω? [:0]

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    298
    quote:Originally posted by xristos69

quote:Originally posted by peris

Περικλής
    δηλαδη εγω που εχω κανει εγκατασταση με την πολυστρωματική της rehau δεν μπορω να τον χρησιμοποιήσω? [:0]

Nομίζω πως η πολυστρωματική αντέχει μέχρι 85-90.Αλλά περίμενε τους πιο ειδικούς πάνω στο θέμα

---------------------------
    Oταν όλα αποτύχουν,τότε διάβασε τις οδηγίες

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    Δεν ξέρω πόσο πάει η συγκεκριμένη σωλήνα, αλλά γενικά, έχουμε πρόβλημα σε όλα τα πλαστικά πάνω από 110 (δεν έχω δει παραπάνω).
    Επίσης ο χρόνος ζωής όλων των πλαστικών/πολυστρωματικών είναι αντιστρόφως ανάλογος της θερμοκρασίας και δίνεται από τους κατασκευαστές (πχ συνεχής χρήση στους 75 βαθμούς 30 χρόνια και στους 90, 10)
    Όμως κάτι το οποίο είναι σοφόν και πρέπον σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι μόνο, είναι η τοποθέτηση θερμομεικτικής τριόδου στην έξοδο του ηλιακού (κάπου προστατευμένη πχ), διότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να βάζουμε νεράκι θερμοκρασίας πάνω από 60-65 ΤΟ ΠΟΛΥ βαθμών, να κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε σωλήνα.
    Είναι σπατάλη και μόνο σπατάλη, όταν πρόκειται μόνο για ΖΝΧ, που έτσι και αλλιώς εάν είναι πάνω από 45 βαθμούς σε καίει.
    Επιπλέον έχουμε προστασία όλων των κυκλωμάτων, είτε είναι πολυστρωματικές, είτε άλλες οι σωληνώσεις, από τις υψηλές θερμοκρασίες (και οι απλοί ηλιακοί φτάνουν ή/και ξεπερνούν το 90άρι, μπορεί και 100άρι).

Περικλής

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Apr 2009
    Θέση
    in a place between somewhere and nowhere, , Switzerland.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    27

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Τον χώρο των σωλήνων κενού ή καλλίτερα στη διεθνή ορολογία heat pipes τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά λόγω επαγγέλματος και λόγω των εφαρμογών τους στην ψύξη συμπακτωμένων ηλεκτρονικών (στρατός/ τηλ/νίες/ ιατρικά κλπ).

η συγκεκριμένη ''ράτσα'' ηλιακού θερμοσίφωνα βασίζεται στη λειτουργία των heat pipes, δηλαδή σε παθητκές συσκευές μετάδοσης θερμότητας που λειτουργώντας σε συνθήκες μερικού κενού μπορούν να μεταφέρουν πολλαπλά kW (εξαρτάται από το σχεδιασμό τους και το λειτουργικό ρευστό) από ένα σημείο σε ένα απομακρυσμένο (κι αυτό έχει μια διάθεση σχετικότητας ως προς την απόσταση) με την ελάχιστη διαφορά θερμοκρασίας από 3-5 deg C μεταξύ του τομέα εξάτμισης και συμπύκνωσης.

Αποτελούνται από 3 τομείς:
    Εξατμιστή
    Αδιαβατικό τομέα (γιατί το αέριο ταξιδεύει με ταχύτητα του ήχου και η πτώση πίεσης/ θερμοκρασίας στον τομέα αυτό είναι ελάχιστες)
    Συμπυκνωτή

Όταν οι ακτίνες του ήλιου αγίξουν τον τομέα εξάτμισης του heat pipe τότε η εξάτμιση είναι άμεση, το αέριο ταξιδεύει μέχρι το άλλο άκρο, στον συμπυκνωτή, ο οποίος βρίσκεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία (εκεί έρχεται σε επαφή με το νερό του εναλλάκτη) και δίνει τη θερμότητα υπό τη μορφή λανθάνουσας θερμότητας στο νερό. Επιστρέφει υγροποιημένο το ρευστό μέσω της λείας περιφέρειας εσωτερικά του heat pipe.
    Το φαινόμενο αυτό επαναλμβάνεται συνεχώς.

Τα heat pipes ξεκινούν από τη βάση και με την κλίση τους ανεβαίνουν μέχρι τον εναλλάκτη. Δεν κυκλοφορεί ακατάσχετα αιθυλική αλκοόλη, αλλά αυτή βρίσκεται σε ορισμένη ποσότητα μέσα στα heat pipes τα οποία είναι σφραγισμένα.

Σχετικό άρθρο για τη λειτουργία των heat pipes και τα πλεονεκτήματα τους έχει παρουσιασθεί στην Τεχνική επιλογή στο τεύχος Ιανουαρίου (νομίζω ήταν το electrical issue) με εκτενή αναφορά όχι μόνο στις εφαρμογές τους αλλά βαθύτατη ανάλυση ρευστοδυναμικής και μετάδοσης θερμότητας με σκοπό τον σχεδιαστή θερμικό μηχανικό.

Τα heat pipes είναι σφραγισμένοι σωλήνες χαλκού (oxygen free για αποφυγή διάβρωσης) και στη συγκεκριμένη εφαρμογή του ηλιακού έχουν λεία εσωτερική επιφάνεια. Η αιθυλική αλκοόλη που βρίσκεται σε ένα σωλήνα θα βράσει σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το σημείο βρασμού της σε ΚΣ ακολουθώντας το παράδειγμα των ορειβατών που βράζουν νερό σε υψόμετρο σε χαμηλότερη θερμοκρασία των 100 deg C.
    Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι αντί για αισθητή θερμότητα μεταφέρουν λανθάνουσα θερμότητα συνδυάζοντας βρασμό-συμπύκνωση με ελάχιστες απώλειες. Έτσι εκμεταλεύονται και τη χαμηλή ακόμη ηλιοφάνεια για να μεταφέρουν θερμότητα από τη βάση στον κοινό εναλλάκτη (ένα υδραυλικό κομμάτι συλλέκτης) που κυκλοφορεί το νερό.

Αυτός ο τύπος εναλλάκτη δεν μπορεί να λειτουργήσει σε οριζόντιο 0deg γωνία. Πρέπει πάντα να υπάρχει μία κλίση 5-10 deg και άνω.

Να συνεχίσω;

We Looooooooooooooove heat cause it keeps us in business.

Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα απάντησης