Φίλε αν και δεν είμαι καυστηρατζής αλλά ο καυστήρας σου είναι μικρός και απορώ ποιος στον έβαλε.
Ο καυστήρας που κάνει για τον λέβητα σου είναι ο
ΜΑΝ DE 1.2 H [30- 68 kW /25.800-58.480 kcal/h]
www.udravlikos.gr
Πολύ ενδιαφέρον το forum και συγχαρητήρια σε όλους. Σαν νέο μέλλος όφειλα να το πώ. Το πρόβλημά μου είναι ότι σε μονοκατοικία στην βόρεια Ελλάδα με 22.000 θερμ. σώματα και boiler έχω έναν χαλύβδινο λέβητα thermostal 40.000 θερμ. και καυστήρα MAN DZ 1.1 ο οποίος δουλεύει σχεδόν ασταμάτητα. Για να ανεβάσει θερμοκρασία απο κλειστός (15c) έως 75C και να κόψει ο θερμοστάτης χρειάζεται 45min περίπου.Αλλά και μετά περισσότερο δουλεύει παρά είναι σταματημένος.Τον λέβητα τον έχω μονώσει extra και οι σωλήνες είναι όλες μονωμένες όπως και η καμινάδα. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν συνεργάζονται αρμονικά τα δύο υποσυστήματα με αποτέλεσμα να πληρώνω στα καύσημα περισσότερα απο ότι θα έπρεπε. Απλώς θα εκτιμούσα και την επιβεβαίωση των ειδικών και γιατί όχι και κάποια άλλη πρόταση μιας και το λεβητοστάσιο αυτή τη στιγμή είναι ξηλωμένω λόγω μετακόμισής του.
Φίλε αν και δεν είμαι καυστηρατζής αλλά ο καυστήρας σου είναι μικρός και απορώ ποιος στον έβαλε.
Ο καυστήρας που κάνει για τον λέβητα σου είναι ο
ΜΑΝ DE 1.2 H [30- 68 kW /25.800-58.480 kcal/h]
www.udravlikos.gr
Φίλε bidakos καλώς ήρθες στην μεγαλύτερη λέσχη θέρμανσης της νοτιανατολικής Ευρώπης πρός το παρόν.
Όπως σου έγραψε και ο gregori ακόμη και πάσα δύναμη να είναι ο καυστήρας που έχεις τον δίνει η εταιρεία για 25.800 θερμίδες. Βγάλε απώλειες καύσης, αδράνειες ( που δεν υπάρχουν σε εσένα ) κλπ τότε τι θα μείνει να πάρεις εσύ;
Πρέπει όμως σε μικρό ποσοστό να παίζει και λίγο το θέμα υδροστάτη κυκλοφορητή. Τσεκάρισε τον. Είναι το πιό ανέξοδο που μπορείς να κάνεις για να ξέρεις με σιγουριά τι και πόσο φταίει ο καυστήρας.
Τι θερμικές απώλειες έχει η μονοκατοικία σου;
Με εκτίμηση.
Κώστας.
Κώστα οι απώλειες είναι 22.000kcl/h + το boiler, μήπως ο λέβητας παραείναι μεγάλος;;
Φίλε Bidako ο λέβητας είναι λίγο μεγάλος βάση των απωλειών που αναφέρεις αλλά ότι έγινε έγινε.....Έχω δει και πολλοί μεγαλύτερους...
Αλλά αυτό δεν πρέπει να σε μπερδεύει...
Ο καυστήρας δεν επιλέγετε βάση των απωλειών αλλά βάση του εγκατεστημένου λέβητα...
Ενας μικρός καυστήρας και δεν θα καίει καλά αλλά και θα σε ξελιγώνει στο πετρέλαιο...Είναι σαν να έχεις βάλει γκαζάκι να ζεστάνεις ένα βαρέλι νερό...
www.udravlikos.gr
Χωρίς να ξέρω για τις πραγματικές απώλειές σου (είπες για 22000 θερμίδες τα σώματα + μπόιλερ - δεν συμβαδίζουν με τις απώλειες του σπιτιού σου), απλά λέω ότι και ο Γρηγόρης. Ο 1.1 είναι μικρός για τα κυβικά του thermostahl χωρίς να σημαίνει ότι και ο τελευταίος βγάζει ότι δηλώνει.
Πάντως σε σχέση με κάτι "άλλα", είναι αρκετά τίμιος.
Τώρα, χωρίς να ξέρω το σπίτι, την κατασκευή και την ηλικία του, οι 22000 θερμίδες εγκατεστημένες σε ισχύ σωμάτων, "δείχνουν" ή μεγάλο σπίτι, ή αμόνωτο σπίτι, ή κάτι ανάμεσα. Και με τέτοια σώματα, έχεις πολύ νερό στο κύκλωμα.
Αρχικά είναι θέμα καυστήρα, έπειτα θα έβλεπα μια αντιστάθμιση για την περίπτωσή σου, να μην πρέπει σώνει και καλά να ζεσταίνω συνέχεια τόσο νερό στους 75 πχ.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
[8]quote:Originally posted by gregori
Είναι σαν να έχεις βάλει γκαζάκι να ζεστάνεις ένα βαρέλι νερό...
www.udravlikos.gr
Ακριβώς!!! Μπράβο ρε Μάστορα.
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Το σπίτι είναι 120 Τ.Μ 20ετίας διόροφο και δεν έχει μόνωση στους τοίχους ούτε στο ταβάνι. Εξού και οι πολλές θερμίδες. Ο λέβητας παίρνει 63 litra νερό!!! και δίνει με δύο 28άρες χαλκοσωλήνες σε δύο κλάδους.
Κάτσε ρε Κώστα! Ήρεμα!quote:Originally posted by CONSTANTINOS
Φίλε bidakos καλώς ήρθες στην μεγαλύτερη λέσχη θέρμανσης της νοτιανατολικής Ευρώπης πρός το παρόν.
Μήπως είδες δηλαδή κανένα τέτοιο forum στην βορειοδυτική Ευρώπη; Όχι, δηλαδή αν είδες λίνκαρέ το να το μάθουμε κι εμείς
Bidako ο καυστήρας σου είναι μία μηχανή 30 kW βάσει του διαγράμματος που πόσταρε ο Γρηγόρης. Που σημαίνει 25.800 Kcal/h. Αν έχεις 22.000 θερμ. απώλειες και σου βάλανε +20% τα σώματα (κάτι που γίνεται συνήθως) άρα στις 26.400 θερμ. και αν υποθέσουμε ότι είναι ΑΚΑΝ τότε περιέχουν περί τα 250 λίτρα νερό, βάλε τον λέβητα άλλα 100 λίτρα, φθάνουμε στα 350 λίτρα. Για να ανυψώσεις τη θερμοκρασία του νερού του συστήματος κατά 65° θέλεις 350Χ65=22.750 Kcal. Διαιρούμε διά της ισχύος του καυστήρα που έχεις: 22.750/25.800 = 0,88 ώρες ή 53'. Τώρα θα μου πεις ότι δεν έχεις ΑΚΑΝ και έχεις πάνελς. Εντάξει λιγότερο νερό αλλά στον υπολογισμό δεν συμπεριέλαβα και τις μάζες του λέβητα και αυτών των ίδιων των σωμάτων οπότε θα έλθουμε μία η άλλη.
Για την πρώτη θέρμανση του συστήματος ακολουθώ έναν παλιό κανόνα που μιλά για ένα μισάωρο. Συνεπώς ο καυστήρας σου πρέπει να ανεβάσει την ισχύ του στα 45/30Χ30=45 kW ή ~4 κιλά πετρέλαιο την ώρα.
Όσον αφορά το θέμα της μεγαλύτερης οικονομίας κράτα μικρό καλάθι. Την ίδια ενέργεια θα την πάρεις σε λίγότερο χρόνο αλλά ποιος σου λέει ότι θα είναι φθηνότερη; Το αντίθετο μάλιστα! Μεγαλύτερες θερμοκρασίες, μεγαλύτερες απώλειες!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου