Δηλαδή δύο φίλοι δεν μπορούν να διαφωνούν σε κάτι; Πρέπει να συμφωνούν και μάλιστα σε όλα; Κι αν διαφωνούν δεν πρέπει να εκφράζουν τις διαφωνίες τους; Ποιος θα πει ότι με πας κόντρα;quote:Originally posted by gregori
Γιατί δεν θέλω να μπεί μεθαύριο κάποιος νέος Γρηγόρης και να μάθει να επιλέγει καυστήρες βάση απωλειών.
Διάβασε απο την αρχή αυτά που γράφεις και πες μου γιατί πας τα τσιτάτα να τα κάνεις κανόνα?
Η διαφορά τιμής ενός καυστήρα απο τον μικρότερο στον επόμενο μεγαλύτερο είναι αστεία έως αμελητέα.
Πας να αφήσεις την εντύπωση ότι η επιλογή καυστήρων θα πρέπει να γίνονται βάση απωλειών....
Δεν θεωρώ ότι έχουμε μπει σε ανώτερη βαθμίδα.
Άλλο τοπικ η μετωπική και άλλο αυτό.
Στην μετωπική με είδες να σε πάω κόντρα?
Όσο φίλος μου και να είναι κάποιος αν δεν συμφωνώ θα το γράφω.
Θα τα πω διαφορετικά αλλά εμμένοντας στην θέση μου μήπως και δεις από άλλη οπτική γωνία τον ισχυρισμό μου, αυτόν που αγωνίζομαι να ξεκαθαρίσω στο παρόν θέμα:
Επιλογή λέβητα και καυστήρα:
Έχουμε μία εγκατεστημένη ισχύ σωμάτων σε κάποιο κτήριο αξίας: 45.000 Kcal/h (θερμίδων). Θέλουμε να επιλέξουμε λέβητα και καυστήρα. Τι κάνουμε;
Υπόθεση 1: Προσαυξάνουμε κατά 25% την εγκατεστημένη ισχύ και βρίσκουμε μία νέα της τάξης των 55.000 θερμ. Πάμε στην αγορά και επιλέγουμε έναν λέβητα της αρεσκείας μας 60.000 και έναν καυστήρα να μπορεί να κάψει με άνεση 6 κιλά πετρέλαιο την ώρα άρα και ο καυστήρας μας λοιπόν θα μπορεί με άνεση να ανταποκριθεί σε μία ζητούμενη από τον λέβητα ισχύ των 60.000 θερμ. Ο έμπορος όμως δεν έχει να μας παραδώσει τον καυστήρα γιατί περιμένει το φορτηγό που έσκασε το λάστιχο στον δρόμο και δεν έρχεται, οπότε μας προτείνει να πάρουμε τον αμέσως προηγούμενο καυστήρα που ανταποκρίνεται με άνεση στις 45.000 θερμ που είναι και η απαίτηση των σωμάτων μας. Εμείς δεχόμαστε; ΟΧΙ! Λέμε, μας συγχωρείτε δεν θα τον πάρουμε τον μικρότερο καυστήρα και φεύγουμε για να ψωνίσουμε από αλλού τον σωστό λέβητα και τον σωστό καυστήρα!
Υπόθεση 2: Ο κουμπάρος της εξαδέλφης του μπατζανάκη του πελάτη, δουλεύει σε μεγαλέμπορο εισαγωγής ειδών θέρμανσης και γνωρίζει οριζοντίως και καθέτως τα πάντα γύρω από τον τομέα αυτόν. Οπότε πείθει τον ιδιοκτήτη ότι έχει έναν λέβητα που δεν βγάζει σήμερα καμιά βιομηχανία, ασήκωτο (έλα πιάστον και τράβα τον σου λέω!) πρώτο κελεπούρι και τιμή; κάτω του κόστους! Τζάμπα πράμα! Ο πελάτης σπεύδει να δει το κελεπούρι το οποίο τυγχάνει να είναι 90.000 θερμίδες!
--- Σα μεγάλος δεν είναι ρε συ Πολυχρόνη;
--- Για άκου! Λέβητα να παίρνεις μεγάλον! Με συγχωρείς-με συγχωρείς τι αυτοκίνητο έχεις;
--- Έχω ένα 1400 κυβικά.
--- Α μπράβο! Θα σε πείραζε δηλαδή να έχεις ένα 2500 κυβικά; Και ούτε τεκμήρια, ούτε φορολογίες ούτε τέλη ούτε τίποτα!
--- Μα τα καύσιμα;
--- Το ίδιο καίει!!
--- Τι λες ρε Πολυχρόνη τώρα;
--- Είδες που δεν ξέρεις; Θα βάλεις το ίδιο μπεκ που θα έβαζες και ούτε γάτα ούτε ζημιά!
--- Μα......
--- Δεν έχει μα! Αυτός είναι και δεν υπάρχει άλλος! Δώσε τα διπλάσια να πάρεις αυτή τη γκαζιέρα εκεί κάτω!
Οπότε μετά την παραπάνω στιχομυθία με τα ατράνταχτα επιχειρήματα του expert κουμπάρου πείθεται ο ιδιοκτήτης και τον βάζει μέσα στο λεβητοστάσιο. Του πασάρει και έναν καυστήρα που καίει 6 κιλά πετρέλαιο την ώρα.
Τον ανάβουνε αλλά κάτι δεν του κάθεται καλά του ιδιοκτήτη και πάει κατ' ευθείαν σε ειδικό ώστε να λύσει το πρόβλημά του. Έρχεται σε μένα και με ρωτάει για όλα τα παραπάνω:
-- Τι σας παρουσιάζει;
-- Αργεί!
-- Μόνο αυτό; Αιθάλη υψηλή;
-- Δεν γνωρίζω!
-- Συμπυκνώματα πολλά;
-- Δεν γνωρίζω!
-- Διοξείδιο του άνθρακα χάλια;
-- Δεν γνωρίζω!
-- Καυστηραντζής το μέτρησε; το είδε;
-- Δεν γνωρίζω!
Εγώ τι πρέπει να κάνω; Δεν πρέπει να του προτείνω να πάει να το δει ο καυστηραντζής;; Το προτείνω:
Ξέρετε (μου λέει ο πελάτης) δεν θέλω να το δει καυστηραντζής αλλά θέλω να μου πείτε εσείς ως ειδικός τι να κάνω!
Άντε λοιπόν να πω εγώ σαν ειδικός: ανοίγω τα προσπέκτους και βλέπω ότι για τον 90αρη η βιομηχανία προτείνει τον καυστήρα: GNM-22. Εγώ έχω τον GNM-11.
Τι λέω;
1. Δεν ψάχνω τίποτε άλλο! Παρά λέω: Πέτα αμέσως τον καυστήρα και βάλε τον GNM-22 ή πέτα τον λέβητα και βάλε τον GRX-55.
2. Ανοίγω τις τεχνικές προδιαγραφές και των δύο καυστήρων αλλά και όλων των λεβήτων και ψάχνω σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί παραπάνω!
Βλέπω ότι σύμφωνα με τα παραπάνω ο μικρότερος καυστήρας μπορεί να οδηγήσει τον μεγαλύτερο λέβητα όσον αφορά μάζες, νερά, αδράνειες, αντίθληψη και όλα τα σχετικά.
Τι πρέπει να πω σαν ειδικός; Περίπτωση 1 ή περίπτωση 2; Απάντησέ μου Γρηγόρη!
Και αν επιλέξω την περίπτωση 2, τότε θα προσθέσω την εξής οδηγία:
Φώναξε καυστηραντζή και πάρε μετρήσεις: Αν αυτός σου πει ναι τότε Ναι!
Αν σου πει όχι! Τότε όχι!
Γρηγόρη, Κωνσταντίνε, Δημήτρη 75 που είναι η λνθασμένη μου σκέψη σε όλο το παραπάνω σενάριο (αφαιρώ τα διανθιστικά περί κουμπάρων και στιχομυθίών και τέτοιων συναφών) το οποίο κάθεται ταμάμ επάνω στο θέμα που ανοίχθηκε από τον bidako;
Και που θα πάρω στο λαιμό μου τον νέο Γρηγόρη που θα μπει να διαβάσει;
Τελειώνοντας ποστάρω μερικές φράσεις κλειδιά από τα προηγούμενά μου ποστ:
1. Αν είχα δεδομένο τον FG87 και είχα θερμική απαίτηση 40.000 θερμ. θα έβαζα μπεκ με 4 Kg/h...
2. Δεν θα σκεφτόμουνα όμως έτσι ποτέ για τoυς FG105 ή FG-116 για παράδειγμα γιατί μετά όντως πάμε αλλού.
3. Και κάτι τελευταίο: για να αποφανθούμε ότι ένας καυστήρας δεν λειτουργεί καλά πρέπει εν πρώτοις να πάμε να τον δούμε και να τον μετρήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι Σολωμονικές.
Και ο bidakos αρνείται επίμονα να φέρει τεχνικό!
Άρα! Θέλει μεγάλη προσοχή το τι θα προτείνεις σαν ειδικός μέσω αυτού του forum!
4. "Η φωτιά έχει να κάνει με πάρα πολλούς παράγοντες. Εδώ η ουσία είναι μία: Ανάβεις, μετράς! Δεν μετράς; Είσαι άξιος της τύχης σου."
5. Και επιστημονικότερα: υπερδιαστασιολογούμε όταν επιλέγουμε λέβητα μεγαλύτερης οικογενείας (διαστάσεις, περιεχόμενο νερό, βάρος λέβητα) από τον σωστό! Σήμερα το λέω αυτό μόνο εγώ και με πετροβολάτε. Αύριο μπορεί να θεωρείται κοινή άποψη!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση