Σελίδα 1 από 8 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 75

Θέμα: ξεχωριστός θερμοστατης σε κάθε όροφο μονοκατοικίας

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    xania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    211

ξεχωριστός θερμοστατης σε κάθε όροφο μονοκατοικίας

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτυγχάνεται οικονομια αν σε διώροφη κατοικία βάλουμε ξεχωριστό θερμοστάτη σε κάθε όροφο ή απλά είναι πιο λειτουργική η χρησιμότητά του....

...που θα παει θα μαθω..
    ...που θα παει θα μαθω..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Και τα δύο

Μου φαίνεται αδιανόητο σε διόροφο να μην μπουν 2 θερμοστάτες.

Από τη μια οικονομία αφού δε ζεσταίνεις κάτι αν δεν το χρειάζεσαι και από την άλλη λειτουργικότητα διότι η θερμοκρασία κάθε χώρου ρυθμίζεται ανεξάρτητα. Αν πχ αερίσεις τον έναν όροφο και έχεις εκεί τον θερμοστάτη τι θα γίνει; ή τι θα γίνει αν τον έχεις στον άλλον όροφο; Η αν δεν υπολόγισες καλά τις απώλλειες της οροφής γιατί να έχεις μόνιμα διαφορετιή θερμοκρασία στους 2 ορόφους;

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    xania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    211
    απλά αυτό που δεν μου είναι ξεκάθαρο είναι αν το πόσο καίμε εξαρτάται ΚΥΡΪΩΣ από το πόσα σώματα θερμαίνουμε ή από τα μεγέθη του λέβητα και του καυστήρα..ξέρω ότι και οι δύο παράγοντες επηρεάζουν απλά δεν ξέρω ποιος από τους δύο παίζει τον καθοριστικό ρόλο...δηλαδή αν έχουμε δυο ίδια σπίτα με τον ίδιο λέβητα και τον ίδιο καυστήρα και μόνη διαφορά στο ένα σπίτι έχουμε απομονώσει δύο δωμάτια και τα σώματά τους είναι κλειστά θα έχουν μεγάλη διαφορά κατανάλωσης?

...που θα παει θα μαθω..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Ο κύριος διαφοροποιός παράγων είναι η ζήτηση. Αν έχεις ένα λέβητα που ζεσταίνει διαφορετικό πλήθος / σύνολο χώρων κατά περίπτωση (κλασσική αυτονομία), στις ώρες που η ζήτηση είναι χαμηλή ο καυστήρας θα παραμένει σβηστός για μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου, άρα θα καίει λιγότερο πετρέλαιο, αφού η κατανάλωση του λέβητα στη μονάδα του χρόνου είναι σταθερή. Οταν ζητήσουν όλοι οι χώροι, ο καυστήρας θα σβήνει λιγότερο.
    Σε σχέση με το λέβητα θα σου κάνει ουσιαστική διαφορά αν υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ ισχύος του και ζήτησης, στην περίπτωση όμως που συζητάς πάλι η επιβάρυνση θα είναι πιστεύω μικρότερη σε σχέση με το να θερμαίνεις χώρους χωρίς να χρειάζεται. Επιπλεόν, σίγουρα θα έχεις και κάποιο ταυτοχρονισμό, δεν θα ζητάει πάντοτε μόνο η μία ζώνη από τις δύο.

Νίκος

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2006
    Θέση
    76185 Karlsruhe, , Germany.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    453
    Διακόπτες με θερμοστατικές κεφαλές
    και ρυθμιζόμενη ροή σε κάθε σώμα.

Νίκος

Nikos

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    quote:Originally posted by Nikos Mavrofidis

Διακόπτες με θερμοστατικές κεφαλές
    και ρυθμιζόμενη ροή σε κάθε σώμα.

Νίκος

Nikos
    +1000!

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2008
    Θέση
    xania, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    211

η ροή σε κάθε σώμα δεν έίναι σταθερή αν όχι γιατί?
    αν ναι σε τι θα βοηθήσει η ρυθμιζόμενη ροή?
    ευχαριστώ εκ τον πρωτερών που με αφήνετε να κάνω τις ηλίθιες ερωτήσεις μου....

...που θα παει θα μαθω..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Εστω ότι έχεις μια κλασική εγκατάσταση με κυκλοφορητή σταθερών στροφών. Ο κυκλοφορητής δίνει την ίδια παροοχή ανεξαρτήτως αν είναι μία μόνο ηλεκτροβάνα ανοιχτή ή όλες ή κάποιος ενδιάμεσος αριθμός. Αυτό σημαίνει ότι η σταθερή παροχή μοιράζεται κατά περίπτωση σε λιγότερα ή περισσότερα κυκλώματα, και κατ'επέκταση και σώματα, οπότε αλλάζει αντίστοιχα και η ροή σε κάθε σώμα. Αυτού του είδους τη μεταβολή δεν την θέλεις, γιατί δεν την ελέγχεις, και η αυξομοίωση απομακρύνει το σημείο λειτουργίας του σώματος από αυτό για το οποίο είναι υπολογισμένο.
    Αντίθετα, η ελεγχόμενα ρυθμιζόμενη ροή, όπως στην περίπτωση των θερμοστατικών κεφαλών, είναι ωφέλιμη διότι σου επιτρέπει να προσαρμόζεις τη ροή στις συνθήκες της δεδομένης στιγμής, ανάλογα με τη διαφορά μεταξύ επιθυμητής και τρέχουσας θερμοκρασίας χώρου - κρύος χώρος κεφαλή τέρμα αμοιχτή, και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία και πλησιάζει την επιθυμητή, η ροή μειώνεται.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Διαφωνώ. Ξέρω υπάρχει τιμωρία.[8D] Άλλο πράγμα ο έλεγχος της ροής και άλλο πράγμα ο έλεγχος της θερμοκρασίας.

Α) Έλεγχος ροής:
    Το νερό είναι τεμπέλικο. Πηγαίνει όπου βρεί ευκολία. Σε ένα αρρύθμιστο σύστημα με έλεγχο της ροής μέσω των θερμοστατικών κεφαλών το νερό θα πάει πρώτα στα σώματα με τις λιγότερες τριβές. Σε αυτά τα σώματα - όταν πιάσουν την επιθυμητή θερμοκρασία που έχουμε ορίσει στην θερμοστατική κεφαλή - θα διακοπεί η κυκλοφορία με αποτέλεσμα τότε το νερό να βρεί διέξοδο και στα υπόλοιπα σώματα του δικτύου τα οποία έχουν μεγαλύτερες τριβές. Αυτό θα παρουσιάσει αναμφίβολα μια χρονική υστέρηση στην θέρμανση κάποιων χώρων του ίδιου σπιτιού έναντι κάποιων άλλων. Ιδίως δε εάν έχουμε επιλέξει τον σωστό κυκλοφορητή π.χ. 30/2 όπως στο αληθινό παράδειγμα που αναφέρω παρακάτω. Δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν 18:00μμ με 18:15μμ να ζεσταίνει το μισό σπίτι και 18:15μμ με 18:30μμ το άλλο μισό.

Ο έλεγχος της ροής πρέπει να γίνεται μέσω ειδικών εργαλείων που υπάρχουν γι΄αυτό τον σκοπό. Αυτά είναι τα ρυθμιστικά που τοποθετούνται στο κολλεκτέρ. Υπάρχουν κολλεκτέρ με ενσωματωμένα ρυθμιστικά που ρυθμίζονται με κλειδί άλεν.
    Ένα τέτοιο είναι το εξής:

και το διάγραμμά του. Άλλος τρόπος ρύθμισης και ελέγχου της ροής είναι μέσω των ίδιων των διακοπτών των σωμάτων. Είναι διακόπτες με ρυθμιζόμενο Kv με απομόνωση ή όχι της γραμμής. Ρυθμίζονται και αυτά με κλειδί άλεν.
    Καλύτερα να μην φτιάξεις ποτέ οικοδομή, παρά να φτιάξεις και να μην υπάρχουν αυτά. Έχουν παραπλήσια τιμή και εκτελούν σπουδαίο έργο.
    Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα τα διαγράμματα των κυκλοφορητών κ.λ.π.

Με αυτά έχουμε ένα απόλυτα ρυθμισμένο δίκτυο. Αρκεί Konsantina να σου πω το εξής: Σε αρρύθμιστο δίκτυο 7 σωμάτων Β΄ορόφου για να πάει το νερό σε όλα τα σώματα λειτουργούσε κυκλοφορητής 30/6 στην τρίτη ταχύτητα. Μετά τις ανωτέρω επεμβάσεις επαρκεί ένας 30/2 στην δεύτερη ταχύτητα και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας κάηκα από ένα μακρινό τρίστηλο σώμα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δωματίων δεν διαφέρει πάνω από 2 δέκατα. Φυσικά δεν μιλάω για σπίτι 300τμ, ούτε για μεζονέτα μιας και εκεί παίζει ρόλο ακόμα και που βρίσκεται η σκάλα και πως είναι φτιαγμένος ο χώρος της, αλλά για ένα συνηθισμένο σπίτι 90τμ.

Β) Έλεγχος θερμοκρασίας:
    Ο έλεγχος της θερμοκρασίας είναι μεγάλο κεφάλαιο.
    Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο να βλέπω την ίδια ταινία με πυζάμες και όταν είμαι στην κρεβατοκάμαρα να έχω 20 βαθμούς ενώ όταν είμαι στο σαλόνι να έχω 22. Ούτε καταλαβαίνω τον λόγο να κοιμάμαι με παπλώματα επειδή σώνει και ντέ "η κρεβατοκάμαρα πρέπει να έχει χ βαθμούς". Γούστα είναι αυτά και περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
    Έχω πάει όμως πάσο εξαιτίας των παιδιών που δείχνουν καλύτερη υγεία με χαμηλότερη θερμοκρασία. Για τον λόγο αυτό όμως όλο το σπίτι έχει χαμηλότερη θερμοκρασία. Δεν κάθονται σε μια μεριά.

Π.χ. σε σαλόνι με τζάκι. Είναι πολύ χρήσιμοι. Από την στιγμή που η μητέρα μου κατάλαβε την λειτουργία τους με έχει πρήξει!!! Βλέπεις έχει για παρέα το τζάκι, που εξαιτίας του στο μισό σπίτι έχει 30 βαθμούς. Πραγματικά σου έρχεται να βγάλεις το πετσί σου. Το άλλο μισό σπίτι είναι παγωμένο.
    Επίσης χρειάζονται εάν έχεις 15 δωμάτια από τα οποία τα 3 των ξένων θα μείνουν κλειστά για 10 μέρες.

Είναι απαραίτητο όμως να γίνει σωστότατος σχεδιασμός.
    Εκεί παίζει μεγάλο ρόλο η τοποθέτηση του θερμοστάτη χώρου. Πιό σώμα με την θερμοκρασία του θα κλείνει τον Θ.Χ.; Σκέψου τι θα γίνει εάν από λάθος όλες οι θερμοστατικές είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία απο τον Θ.Χ. Εκτός εάν επικοινωνούν ασύρματα, οπότε μιλάμε για "άλλες" κατασκευές και κοστολόγια άντε γειά.
    Επίσης εάν έχεις μεγάλο δίκτυο και ταυτόχρονα κυκλοφορητή σταθερών στροφών μάλλον θα πρέπει να προβλέψεις τι θα γίνει εάν έχουν μείνει ανοιχτά ένα-δύο σώματα. Βαλβίδα διαφορικής πίεσης; Πρίν εμφανιστείς Konsantina στο forum ο Πειρατής είχε υποσχεθεί να γράψει σχετικά.
    Έχω καταλάβει δηλαδή ότι δεν πάμε σε ένα σπίτι, πετάμε θερμοστατικές κεφαλές και είναι όλα ωραία και καλά. Κάναμε οικονομία και τις βλέπουν οι επισκέπτες και σαν παγώνια τους εξηγούμε τι κάνουν.

Πρέπει να προσδιοριστεί με ακρίβεια για ποιο λόγο τους χρειάζεσαι, καθώς και ότι απαιτείται υποδομή στον γενικότερο σχεδιασμό του συστήματος.
    Για να σιγουρευτείς κοίτα την υπογραφή μου.

Με εκτίμηση. ( Πρόσεχε, άσχετος ).
    Κώστας.

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

CONSTANTINOS ολόκληρο άρθρο έγραψες!!!!!

http://levitostasia.net

Δικαιώματα απάντησης