Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 14

Θέμα: Σωστή επιλογή στομίων αεραγωγών

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Σωστή επιλογή στομίων αεραγωγών

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Συνάδελφοι καλησπέρα

Λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Υπάρχει κάποιος εμπειρικός τρόπος εκτίμησης των στομίων (τεσσάρων ή δύο διευθύνσεων για οροφή και επίτοιχων) όταν γνωρίζουμε :

α. την παροχή m3/h
    β. το ύψος από την ζώνη κίνησης (δηλ. το ύψος από τα 1.8μ και πάνω μέχρι το στόμιο-οροφή)
    γ. τη ταχύτητα στο ύψος των 1.8μ (0.2 m/sec)
    δ. την απόσταση Χ οριζόντια μεταξύ στομίων
    ζ. την απόσταση Υ κάθετη μεταξύ στομίων

Το πρόγραμμα της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ βγάζει ότι νάναι μου φαίνεται. Άλλα αποτελέσματα βγαίνουν από τις καμπύλες, άλλα βγάζει το λογισμικό.

Καμιά εμπειρική σχέση για το εργοτάξιο υπάρχει ? ή κανά καλό και εύχρηστο software ?

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2006
    Θέση
    76185 Karlsruhe, , Germany.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    453
    Φίλε georgesp,

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος είναι από τα διαγράμματα
    των κατασκευαστών τα οποία βασίζονται σε ακριβείς μετρήσεις
    σε εργαστήρια και διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.
    Ο καθένας δε από αυτούς έχει και το δικό του λογισμικό.

Όλες οι άλλες μέθοδοι είναι για "χαρτορίχτρες" και οδηγούν πάντα σε λανθασμένο αποτέλεσμα.

Νίκος

Nikos

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε Νίκο

Το πρόβλημα είναι ότι τα διαγράμματα της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ μου δίνουν άλλα αποτελέσματα από όταν χρησιμοποιώ το πρόγραμμα για την ίδια ακριβώς περίπτωση.

Απλά λέω, μήπως υπάρχει κάποιος εμπειρικός κανόνας -προσεγγιστικός πάντα- ώστε όταν είσαι στο εργοτάξιο και δεν έχεις υπολογιστή ή διαγράμματα να μπορείς να κάνεις μια "χοντρική" αξιολόγηση.

Ευχαριστώ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Γιώργο είναι δύσκολο αυτό που ζητάς. Τα χαρακτηριστικά των στομίων μπορεί να αλλάξουν πάρα πολύ ανάλογα με τον τύπο τους οπότε είναι δύσκολο να υπάρξει γενικός κανόνας.

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    Μπορείς να πάρεις μια ιδέα από αυτό το web-based λογισμικό όπως επίσης από το άρτιο documentation με διαγράμματα αυτής της εταιρίας αλλά το κακό είναι οτι αφορά μόνο τα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία είναι μεν κορυφαία αλλά δύσκολα να πείσεις κάποιον εδώ να τα βάλει λόγω τσουχτερής τιμής.

http://www2.troxtechnik.de/auslegung...sp?language=gb

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Συνάδελφοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Μίλτο έχεις δίκιο σε αυτό. Απλά βλέπω κάτι μαστόρια που ..."υπολογίζουν" με το ..."μάτι" αλλά μάλλον έχουν εφεύρει δική τους επιστήμη

Αγαπητέ DDD μήπως γνωρίζεις αν η συγκεκριμένη εταιρεία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα ?

Αλήθεια έχει δει κανείς τα παραδείγματα στα φυλλάδια της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ ?

Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    quote:Originally posted by georgesp

Αγαπητέ DDD μήπως γνωρίζεις αν η συγκεκριμένη εταιρεία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα ?
    Ναι αλλά να μην κάνω διαφήμιση. Στείλε μου email, το βλέπεις στο προφίλ μου.

quote:Originally posted by georgesp

Αλήθεια έχει δει κανείς τα παραδείγματα στα φυλλάδια της ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΗΣ ?
    Τα έχω δει, τι ακριβώς ψάχνεις?

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2008
    Θέση
    athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Αγαπητέ συνάδελφε DDD

Αν θες κι έχεις κάποια στιγμή λίγο χρόνο και διάθεση δες το 3ο παράδειγμα στη σελίδα ΟΚ-14 (8η σειρά) και μετά, αν έχεις το πρόγραμμα (που είναι δωρεάν) δες αν επαληθεύεται. Εγώ βρήκα πολύ μεγάλες αποκλίσεις.
    Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα παραδείγματα, εκτός αν χάνω εγώ κάτι.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια

Υ.Γ. Φίλε DDD θα σου στείλω email για την εταιρεία.

Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    δεν το έχω κοιτάξει αλλά να ξέρεις ότι ένα σοβαρό και σωστά τεκμηριωμένο τεχνικό φυλλάδιο στομίων διαθέτει συντελεστές διόρθωσης για διάφορες περιπτώσεις. Πχ ρύθμιση damper που έρχεται είτε ως αξεσουάρ ή στο βασικό πακέτο. Ρυθμίζεις πτερυγίων συνήθως έχουν και αυτά συντελεστές διόρθωσης καθώς επηρεάζουν ασφαλώς πτώση πίεσης και στάθμη θορύβου. Στα τεχνικά φυλλάδια της εν λόγω εταιρίας δεν έχω δει τέτοιους συντελεστές αν και βέβαια δεν παίρνω και όρκο καθώς δεν τα έχω δει όλα διεξοδικά. Αυτό λοιπόν που καταλαβαίνω είναι πως είναι μετρημένα χωρίς καθόλου παρελκόμενα δηλαδή άνευ επιπλέον εξαρτημάτων και κατά συνέπεια αντιστάσεων. Αν λοιπόν στο πρόγραμμα που δουλεύεις συμπεριλαμβάνεις και τέτοια παρελκόμενα (dampers κ.α.) τότε είναι λογικό να έχεις διαφορές. Μπορείς να κάνεις ένα τηλέφωνο στην εταιρία και να τους ρωτήσεις για αυτό. Σίγουρα κάτι θα ξέρουν καλύτερα.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

κατ'αρχήν να πω ότι η εν λόγω εταιρεία είναι από τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες στο χώρο. Είναι πολύ έμπειρη και είναι στην διάθεσή των μηχανικών για ότιδήποτε τεχνικό θέμα θέλετε να διευκρινίσετε.
    Εν συνεχεία πρέπει να σας πω ότι πιθανότατα ΚΑΜΙΑ Ελληνική εταιρεία (δεν γνωρίζω κάποια, πιθανώς και να υπάρχει) δεν έχει πραγματικά πειραματικά δεδομένα για τα στόμια που κατασκευάζει.
    Τα δεδομένα και τα στοιχεία που δίδονται στα φυλλάδια είναι συνήθως αντιγραφή από κάποιον άλλο κατασκευαστή. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια με αντιγραφή των δεδομένων της TROX, όπου όμως η γεωμετρία των περσίδων ή των πτερυγίων έχει μικροδιαφορές, κάτι που όμως διαμορφώνει τεράστιες διαφορές στις αποδόσεις των στομίων.
    Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι σε έργο που η μελέτη είχε γίνει με στόμια TROX, μπήκαν αντίστοιχα ελληνικής κατασκευής, οι ταχύτητες και τα βεληνεκή ήταν τα μισά από τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα ο αέρας να μην κατεβαίνει, ο χώρος να μην θερμαίνεται κλπ.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Δικαιώματα απάντησης