Αγαπητοί φίλοι DDD και Μίλτο
Διαβάζοντας ξανά τις απαντήσεις σας καταλαβαίνω τι λέτε (νομίζω) αλλά κάτι δεν μου πάει καλά. Οπότε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, πράγμα που νομίζω θα φανεί χρήσιμο και σε άλλους συναδέλφους που ίσως διαβάσουν αυτή τη συζήτηση στο μέλλον ρωτώ το εξής. Να το πάρουμε από την αρχή.
Η επιλογή και οι διαστάσεις των αεραγωγών και των στομίων, δηλαδή ο σχεδιασμός του δικτύου δεν γίνεται με το τι παροχή θέλω σε κάθε κλάδο ? (και τελικά σε κάθε στόμιο) και την ταχύτητα που εγώ επιθυμώ σε αυτό το κλάδο ?
Έτσι δεν σχεδιάζουμε το δίκτυο ? και για την ακρίβεια να το πω πιο σωστά, αν εξαιρέσουμε τη μέθοδο της ανάκτησης στατικής πίεσης που είναι δύσκολη, ο σχεδιασμός του δικτύο γίνεται :
α. είτε θεωρώντας ίση ταχύτητα αέρα σε όλους τους κλάδους (εκτός από τον πολύ αρχικό) οπότε ανάλογα με την παροχή που θέλουμε διαστασιολογούμ (η παροχή είναι δεδομένη)
β. είτε θεωρώντας σταθερή (ή σχεδόν σταθερή) πτώση πίεσης ανά μέτρο επίσης σε όλους τους κλάδους με ότι ταχύτητες προκύπτουν (επίσης η παροχή είναι δεδομένη).
Αφού λοιπόν φτιάξουμε το δίκτυο μας με μια εκ των δύο παραπάνω μεθόδων, έστω τη β, και καταφέρουμε να έχουμε σταθερή πτώση πίεσης ανά μέτρο σε όλους τους κλάδους και ικανοποιητική ταχύτητα (γίνεται άραγε), μας λείπει μόνο η στατική πίεση του ανεμιστήρα (την παροχή την ξέρουμε). Ο Ασημακόπουλος λοιπόν, έρχεται εδώ και λέει :
Και στις δύο μεθόδους επιλέγεις ανεμιστήρα με βάση το ΑΘΡΟΙΣΜΑ της πτώσης πίεσης σε όλους τους κλάδους (και λοιπά εξαρτήματα) και όχι μόνο στον δυσμενέστερο. Αθροίζουμε λοιπόν, βρίσκουμε πτώση πίεσης και πάμε και διαλέγουμε ανεμιστήρα. Έτσι λέει. Υπάρχει κάποιο λάθος ?
Εσείς όμως Μίλτο και DDD απ ότι κατάλαβα λέτε κάτι άλλο. Λέτε το εξής. Ότι αν η πτώση πίεσης στο δυσμενέστερο σημείο είναι 40 Pa (και επιλέξουμε ανεμιστήρα 40 Pa, τότε θα είμαστε
"οκ" μόνο γιαυτό το κλάδο (τον δυσμενέστερο) διότι τα 40 Pa θα εμφανιστούν επίσης και στους άλλους κλάδους οι οποίοι όμως έχουν λιγότερες απώλειες (πτώση πίεσης) οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε να τις αυξήσουμε και αυτές στα 40 Pa (με damper ή αντιστάσεις). Αυτό λέτε ? Αν ναι, εκτιμώ ότι έχουμε μια άλλη προσέγγιση υπολογισμού που φαντάζομαι ότι θα πρέπει πρώτα να υπολογίσεις τον δυσμενέστερο κλάδο (μέχρι και το στόμιο του) και μετά να αρχίσεις να διαστασιολογείς κάπως το υπόλοιπο δίκτυο ώστε να έχεις παντού τελικά την ίδια συνολική πτώση πίεσης σε κάθε κλάδο. Δηλαδή κάθε κλάδος μέχρι και το στόμιο του να έχει πτώση πίεσης ίση με εκείνη του δυσμενέστερου σημείου. Οπότε οι δύο παραπάνω μεθοδολογίες "καταργούνται" υπό μια έννοια και εισάγεται μια τρίτη η οποία λέει : Διαστασιολογείς τον κάθε κλάδο με βάση τον δυσμενέστερο έτσι ώστε να έχεις τη κατάλληλη παροχή υπό κάποια ταχύτητα και συνολική πτώση πίεσης ΠΑΝΤΑ ίση με εκείνη του δυσμενέστερου. Αυτό λέτε συνάδελφοι ? ή εγώ δεν έχω καταλάβει τίποτα [8D]?

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση
».