Λοιπόν συνάδελφοι, εχουμε αρχίσει αυτή την ωραία κουβέντα και σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα.
Στο παράδειγμα που έστειλα (γιατί ως γνωστόν τα παραδείγματα είναι ο καλύτερος τρόπος να βλέπουμε κάποια πράγματα) αποφάσισα να διαστασιολογήσω το δίκτυο ως εξής.
ΑΓΝΟΩ τελείως τη μέθοδο σταθερής πτώσης πίεσης και τη μέθοδο ίσων ταχυτήτων και διαστασιολογώ ΜΟΝΟ με βάση : α) παροχή, β) ταχύτητα , με τη λογική ότι η ταχύτητά μου στους επόμενους κλάδους θα είναι μικρότερη των κεντρικών. Το πόσο μικρότερή ? όσο με βολεύει με τις διαστάσεις. Έτσι το δίκτυο που έστειλα στο προηγούμενο μήνυμα διαστασιολογείται και καταλήγει στο δίκτυο της εικόνας που σας στέλνω εδώ . Δηλαδή πως διαστασιολογώ ? λέω, τι παροχή θέλω σε αυτό το κλάδο (στόμιο), 350 m3/h , μάλιστα. Και τι ταχύτητα ? εε 3.2 m/s και παίζω λίγο συν/πλην ώστε να ταιριάζουν και οι αεραγωγοί. Ούτε σταθερές πτώσεις πιέσεων ούτε καμιά από τις μεθόδους.
Συνεχίζω. Ωραία, καλές ταχύτητες, καλές και οι παροχές. Τα βάζω στο πρόγραμμα (ορίζω πτώση πίεσης στα στόμια και εξαρτήματα) και μου βγάζει ότι στο δυσμενέστερο κλάδο η πτώση πίεσης είναι 23 Pa στο κλάδο ΑΒΖΗΘΛ. (ισως φαίνεται λίγο μικρή αλλά θεωρώ πως στα στόμια δεν έχουν διάφραγμα.. μην το μπερδέψουμε).
Εγώ τώρα τι κάνω στη συνέχεια ? Λέω, μάλιστα, άρα διαλέγω ανεμιστήρα με στατική πίεση 23 Pa. Επίσης, αφού ξέρω την πτώση πίεσης σε όλους τους άλλους κλάδους η οποία είναι κάθε φορά μικρότερη από τα 23 Pa, πάω και βάζω στο λαιμό των στομίων ένα διάφραγμα ώστε να το ρυθμίσω μετά (στο τέλος της κατασκευής) κατά τέτοιο τρόπο που να φέρει την πτώση πίεσης στο συγκεκριμένο κλάδο ίση με αυτή του δυσμενέστερου. Η' εναλλακτικά, αρχίζω και παίζω με κάποιες διαστάσεις αεραγωγών ώστε η πτώση πίεσης στους εν λόγω κλάδους να φτάσει κι αυτή κοντά στα 23 Pa.
Εδώ θέλω να μου πείτε. Βλέπετε κάτι λάθος ? Κι αν ναι τι ?
Μετά απ όσα έχουμε πει, αυτό που δεν καταλαβαίνω τώρα είναι ποιος ο λόγος ύπαρξης των δύο μεθόδων (σταθερής πτώσης πίεσης, ίσων ταχυτήτων). Για πιό λόγο εφαρμόζονται αφού ο σκοπός μας είναι να πετύχουμε κάθε φορά μια εξισορρόπηση του δικτύου που αυτό απλά μεταφρέζεται ότι με τον συγκεκριμένο ανεμιστήρα,, διαστάσεις αεραγωγών, παροχή και στόμια το μόνο που ενδιαφέρει είναι η πτώση πίεσης σε κάθε κλάδο να είναι περίπου ίση με τον δυσμενέστερο.
Χάνω κάτι παιδιά ?

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση