-
Επίλεκτο μέλος
Αγαπητέ Pirate, νομίζω έχουμε κάνει μια πολύ εδιαφέρουσα ανάλυση μέχρι στιγμής στο θέμα
. Επίσης μετά το τελευταίο σου μήνυμα κατάλαβα πως το λύνεις
. Στη πραγματικότητα εξισορροπείς το δίκτυο. Βρήκες και εσύ ότι ο δυσμενέστερος κλάδος τελικά είναι ο ΑΒΖΗΘΛ με πτώση πίεσης (38Pa (ZΛ), + 35Pa (BZ+ταυ) + 20Pa (ΑΒ) ) = 93 Pa και επέλεξες ανεμιστήρα 100 Pa. Οπότε μετά μένει απλά να εξισσοροπήσουμε το δίκτυο με βάση τις υπόλοιπες πτώσεις πίεσης στους άλλους κλάδους.
Έχω δύο ερωτήματα (σημαντικότερο το β).
α. Κάπως μεγάλες πτώσης πίεσης δεν βρήκες ? Η Tisoft μου βγάζει 20 Pa πτώση πίεσης στο δυσμενέστερο.
β. Τα 93 (83) τελικά Pa είναι η συνολική πτώση πίεσης σωστά ? Δηλ. η ολική πίεση την οποία πρέπει να υπερκαλύπτει ο ανεμιστήρα της κλιματιστικής ή του αερισμού μας. Η ολική πίεση αυτή δεν είναι όμως Pt = Pd + Pe ?
όπου Pd : δυναμική πίεση
Pe : στατική
Μήπως τα 93 Pa δεν είναι η στατική αλλά η ολική πίεση ?
-
Εξέχον μέλος
Georgesp μη πολυσκοτίζεσαι με την δυναμική πίεση ούτε να ψαρώνεις όταν κάποιος ειδήμων σου τη σερβίρει με σκοπό να σου μεταφέρει μία δήθεν ιδιομορφία που διέπει τους αεραγωγούς σε σχέση με το νερό. Σου μίλησα και παραπάνω ότι ναι μεν η δυναμική πίεση δεν είναι αμελητέα αλλά δεν θα σκάσουμε και ιδιαίτερα με δαύτηνε. Όπως έγραψα ήδη, η δυναμική πίεση σε κάθε σημείο του αεραγωγού είναι ο όρος ρΧV²/2. Επηρεάζει την στατική πίεση διότι αν τώρα έχουμε ταχύτητα 2 m/sec και ανέβουμε ξαφνικά στα 6 m/sec τότε η διαφορά αυτή της δυναμικής πίεσης ήτοι ρΧ(V1² - V2²)/2 = ~19 Pa, αναγκαστικά κλέβεται από την στατική πίεση.
Παράδειγμα:
Έστω ότι κινείται ιδανικό ρευστό που δεν εμφανίζει τριβές μέσα σε αεραγωγό με ταχύτητα 2 m/sec. Ξαφνικά μπροστά εμφανίζεται στένωση με σταθερή διατομή. Μέσα στη στένωση το ρευστό από τον νόμο της συνεχείας πρέπει να ρέει με ταχύτητα 6 m/sec. Ας δούμε δύο περιπτώσεις:
1. Πριν την στένωση υπάρχει στατική πίεση κάπου 60 Pa. Tότε στη μέση της στένωσης και θεωρώντας ότι δεν έχασα ούτε 1 Pa ως τριβή λόγω ιδανικού ρευστού, η ταχύτητα αυτού θα είναι 6 m/sec αλλά η στατική δεν θα είναι πλέον 60 αλλά 41 Pa.
2. Πριν την στένωση υπάρχει στατική πίεση 19 Pa. Το ρευστό θα περάσει τη στένωση αλλά στο μέσον αυτής η στατική πίεση αυτού θα είναι μηδέν! Στη συνέχεια μόλις βγει από την στενωπό θα ανακτήσει τις δυνάμεις του ήτοι θα αυξηθεί η στατική πίεση στα 19 Pa και θα πέσει πάλι η δυναμική ήτοι η ταχύτητα στα 2 m/sec ως ήταν!
Σύμφωνα λοιπον με τα παραπάνω πάμε στο δικό μας παράδειγμα:
Δεν ασχολήθηκα καθόλου με την δυναμική πίεση και έφθασα λίγο πριν την επιλογή του ανεμιστήρα με 83 Pa. Αν βρω ανεμιστήρα ώστε να μου ξεχωρίζει την στατική πίεση από τη δυναμική οπότε θα μου δίνει δύο τιμές, μία για τη στατική που μ' ενδιαφέρει και μία για τη δυναμική με το που θα πάει να μπει ο αέρας στο πλαίσιο του στομίου εξόδου από τον ανεμιστήρα, έχει καλώς. Στη πράξη όμως πολλοί ανεμιστήρες σου δίνουν μόνο τη στατική πίεση οπότε τι κάνεις εσύ; Θεωρώντας ότι η ταχύτητά σου σε όλο το δίκτυο δεν ξεπερνά τα 6 m/sec πρόσθεσε στο τέλος και 1,2Χ36/2 ~20 Pa. Να γιατί πήγα από τα 83 στα 100 Pa 
Και αν έχεις στατικές που ξεπερνούν τα 500 Pa τότε μην ασχολείσαι καθόλου με την δυναμική πίεση σχετικά με το τι ρόλο παίζει στην επιλογή του ανεμιστήρα.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
-
Επίλεκτο μέλος
Κατανοητό αυτό που λες φίλε Pirate. Εσύ λοιπόν στο δίκτυο του παραδείγματός οι πιέσεις που αναφέρεις αφορούν βασικά τις απώλειες λόγων τριβών στους αγωγούς, τα εξαρτήματα + την πτώση πίεσης στα στόμια σωστά ?
Θα σου πρότεινα όπως και στους άλλους συναδέλφους που παρακολουθούν τη συζήτηση να κατεβάσεις/ετε αν θέλετε ένα ωραίο και δωρεάν πρόγραμμα διαστασιολόγησης και υπολογισμού δικτύου αεραγωγών (το έχω αναφέρει και παλαιότερα), το casal (ισπανικής εταιρείας) το οποίο θα το βρείτε εδώ :
http://www.casals.tv/ventilacion_sat...downloads.html
Μετά θα ανεβάσω αν θέλετε το αρχείο του παραδείγματος μας προσομοιωμένο στο εν λόγω πρόγραμμα για να μην το ξαναφτιάχνουμε από την αρχή, τόσο στην αρχική του μορφή δηλαδή διαστασιολογημένο απλά με τις διαστάσεις αεραγωγών, τις παροχές και τις ταχύτητες, (ώστε να δούμε πως συμπεριφέρεται αρχικά) όσο και στη συνέχεια εξισοροπημένο με τις πτώσεις πίεσης ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητές παροχές στους κλάδους. Είδα πάντως ότι καθώς προσθέτω "αντιστάσεις" στους διάφορους κλάδους ώστε να ισσοροπήσει το σύστημα αυξάνει συνεχώς η πίεση του ανεμιστήρα (η στατική) ασχέτως αν αυτές δεν αφορούν το δυσμενέστερο κλάδο.
-
Εξέχον μέλος
georgesp, έχω τα δικά μου προγράμματα για όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Και μάλιστα δοκιμασμένα και επαληθευμένα. Είχα τις αναλύσεις προ των Η/Υ από μία ανεξήγητη μανία μου να μαθηματικοποιήσω ο,τιδήποτε είχε σχέση με αυτό που σπούδασα. Έχοντας τις αναλύσεις έτοιμες δεν δυσκολεύθηκα να τις περάσω στα πρώτα Η/Υ και μετά στα επόμενα κοκ.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
-
Επίλεκτο μέλος
Αγαπητέ Pirate, τα προγράμματα αυτά που λες είναι κάποια δική σου δουλειά ή είναι κάποια πακέτα που μπορεί να τα βρει κανείς στην αγορά ? Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν κυκλοφορεί κανά καλό λογισμικό για το θέμα που συζητούμε.
-
Εξέχον μέλος
Φίλε georgesp, ο Pirate νομίζω δεν έχει αγοράσει ποτέ λογισμικό. Εκτός βέβαια από το λειτουργικό του Η/Υ του. Είμαι σίγουρος ότι έχει windows γιατί τρέχει κάποιες παλιού τύπου θύρες.
Είναι αλήθεια ότι προσπαθώ να τον πείσω για την έκδοση βιβλίου. Μου φέρνει συνεχώς δικαιολογίες του τύπου: ποιος θα διορθώσει τα ορθογραφικά λάθη, με τι ποιότητα χαρτί, πως θα είναι το εξώφυλλο κ.λ.π. Για τα προγράμματά του επίσης προσπαθώ να βάλουμε μέσα κάποιο DIN "για τα μάτια του κόσμου" αλλά και εκεί ανένδοτος. Ενδεικτικά: Σύνδεση 2 boilers με ηλιακούς συλλέκτες ή Υπολογισμός αποδόσεων θερμαντικών σωμάτων ή Υπολογισμός χρήσιμων δεδομένων ψυκτικών μονάδων όταν γνωρίζουμε την ψυκτική ισχύ τους ή Υπολογισμός δοχείων διαστολής και των αντιστοίχων πιέσεων λειτουργίας.
Κώστας.
-
Διαχειριστής
Και ξεχάσαμε και το VarvaTOCad
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
-
Εξέχον μέλος
Ναι όντως ποτέ δεν έχω αγοράσει οιοδήποτε λογισμικό που να έχει οιαδήποτε σχέση με τη δουλειά μας εκτός από το 1993 όπου αγόρασα από την ASHRAE μία δισκέτα υπολογισμών αεραγωγών & fan-coils & ροών σε FORTRANT. Την αγόρασα μόνο και μόνο για να επαληθεύσω τα δικά μου προγράμματα.
Έχω όμως αγοράσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα:
1. 3 εκδόσεις του Auto-Cad
2. 2 εκδόσεις της Adobe Acrobat-writer
3. Turbo-Pascal 7, Delphi 4, Delphi 7, Delphi 9, C++ Builder, Java visual cafe.
3. Πολλές εκδόσεις του MSOffice.
4. Πάνω από 10 λειτουργικά. DOS 5.00, DOS 6.00, DOS 6.22, Win95, Win98, Win2000, WinXP X 4, Win Vista X 2.
5. Κάπου 40 προγράμματα βοηθητικά όπως: WinZip, FTP programs, Music editors, Image editors, DVD creators, HTML editors, mail antispam programs, Antivirus κοκ.
Και κάτι άλλο που το θεωρώ βασικό: μέσα στους υπολογιστές μου σπασμένα προγράμματα δεν βάζω. Αν θέλω να δοκιμάσω κάποιο το κατεβάζω trial και αν μου αρέσει τα σκάω! Αυτό το έχω σαν αναντίρρητη αρχή!
Τώρα όσο για το VarvaTOCad ίσως κάποια στιγμή γίνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για όλα!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
-
Σπουδαίο μέλος
Φίλοι,
Είμαι οπωσδήποτε υπέρ του λογισμικού ως βοήθεια στη ρουτίνα υπό τις
ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. Αν ο χρήστης ξέρει πώς λειτουργεί ή μέθοδος που βασίζεται το λογισμικό έχοντας εφαρμόσει ο ίδιος τη μέθοδο "με το χέρι".
2. Αν είναι γνωστό από ποιόν "στάβλο" προέρχεται ο προγραμματιστής
του λογισμικού. Δηλ., ως παράδειγμα ιδίως για τον δικό μας κλάδο, δεν έχει νόημα να είναι μόνο της πληροφορικής διότι αλλοιώς δεν υπάρχει συνεννόηση.
3. Αν το λογισμικό εφαρμόζει ανεγνωρισμένες μεθόδους
και πρότυπα (για την Ευρώπη π.χ. ΕΝ ή DIN).
Υπενθυμίζω παρεμπιπτόντως το πακέτο μιας εταιρίας που διαθέτει
ακόμη λογισμικό για θερμικό φορτίο κατά το από χρόνια "νεκρό"
DIN 4701.
Υπενθυμίζω ακόμη ότι ο μελετητής φέρει, άσχετα από τι λογισμικό
χρησιμοποιεί, πάντα την ευθύνη των πράξεών του. Έχω την εντύπωση
ότι οι "φρέσκοι" μηχανικοί επαφίενται όλο και περισσότερο
σε έτοιμα software χωρίς να καταβάλουν τον κόπο να τα ελέγξουν.
Καλά, ηλεγμένα και αξιόπιστα λογισμικά είναι ακριβά μέχρι
πανάκριβα.
Νίκος
Νίκος
Nikos
-
Επίλεκτο μέλος
Συνάδελφοι
Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα ένα πολύ ωραίο βιβλίο-εγχειρίδιο για το θέμα της κουβέντας μας, τη διαστασιολόγηση αεραγωγών. Εν αντιθέσει με τα ελληνικά βιβλία που δεν λένε τίποτα άλλο παρά μπλα μπλα μπλα και θεωρίες, εδώ είναι ένα εγχειρίδιο που εξηγεί τα πάντα με απλό και κατανοητό τρόπο. Και το σημαντικότερο, έχει πολλα παραδείγματα, αλλά και ένα ολόκληρο κεφάλαιο-μελέτη που δείχνει βήμα προς βήμα πως διαστασιολογείται ένα μεγάλο δίκτυο αεραγωγών.
Νομίζω ότι θα θέλατε να το είχατε. Κλικ εδώ λοιπόν :
http://www.scribd.com/doc/7293112/HV...uct-Design1990

Δικαιώματα απάντησης