DDD μου εμφάνισες έναν συντελεστή Κ τον οποίο δεν ξέρω ούτε τι ακριβώς πρεσβεύει αλλά ούτε τη χρησιμότητά του δεν κατάλαβα. Πάντως:
--Kv δεν είναι
--ζ δεν είναι.
Εσύ έχεις στο μυαλό σου τους αεραγωγούς. Αν συνεχίσεις έτσι θα δυσκλολευθείς με τα υδραυλικά κυκλώματα τα οποία είναι και κλειστά αλλά και έχουν τις δικές τους ιδιορρυθμίες. Στα δικά μας δεν μιλάμε ποτέ για δυναμικές πιέσεις παρά μόνο για πιέσεις τις οποίες μετράς με τη βοήθεια ενός μανομέτρου.
Αν τώρα φτιάξεις ένα πυροσβεστικό εκτοξευτήρα και θέλεις να δώσεις μία μεγάλη αρχική ταχύτητα για καλό βεληνεκές, τότε θα πρέπει να διαθέσεις μία μεγάλη (στατική) πίεση η οποία θα μετατραπεί σε δυναμική με τη βοήθεια κώνου. Αυτό όμως είναι μία άλλη κατάσταση που δεν μας πολυ-αφορά εμάς τους θερμομηχανικούς.
Δούλεψέ το έτσι στο μυαλό σου
Hint: Ο αριθμός Kv δεν ασχολείται με την μετατροπή της στατικής πίεσης σε δυναμική και αντιστρόφως. Ο αριθμός αυτός υπολογίζει την απώλεια της πίεσης που θα έχεις στο σύστημα όταν διαπεράσεις το εξάρτημα με συγκεκριμένη παροχή.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Τα μανόμετρα που γεφυρώνεις προσαγωγή-επιστροφή θέλουν βανάκια για απομόνωση του καθ' ενός που θες να μετράς πίεση από το άλλο.
Υποψήφιος Μηχανικός
Όχι Ziko. Δεν θέλουν! Είναι διαφορικά μανόμετρα και χρακτηρίζονται ως «ροϊκά μανόμετρα». Τα άλλα τα γνωστά είναι στατικά μανόμετρα. Σε λίγο θα γεμίσει η αγορά αλλά λίγοι θα νοιώθουν ακριβώς τι σημαίνει αυτή η ένδειξη.
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Κάτσε ρε δάσκαλε. Δηλαδή το διαφορικό μανόμετρο ποια ακριβώς διαφορική πίεση θα μου δείχνει στο σημείο Α1, Α2 και Ζ2?
Το διαφορικό μανόμετρο έχει νόημα στις άλλες περιπτώσεις νομίζω...
Απλά το κόστος τους είναι μεγάλο...
Υποψήφιος Μηχανικός
Α1, Α2;
Μα το μανομετρικό όλου του δικτύου εκτός της διαφορικής πίεσης του λέβητα!! Σπουδαίο σημείο!
Α1, Ζ2;
Το μανομετρικό ύψος της ίδιας της αντλίας! Γαμάτο σημείο!!
Ακριβά;
Μάλλον φθηνά θα έλεγα. Έχω ένα θείο που λέει διάφορα. Εχει πει και το αμίμητο: τα εργαλεία είναι τσάμπα!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Δε γίνεται αυτό που λες αφού και τα τρια σημεία είναι γεφυρωμένα ταυτόχρονα! Το διαφορικό μανόμετρο δείχνει διαφορική πίεση μεταξύ 2 σημείων, όχι περισσότερων.
Υποψήφιος Μηχανικός
Ziko πας ειλικρινά δηλαδή τώρα να με τρελάνεις! Έλεος πια! (που λέει και το κοριτσάκι του γείτονα στην μάννα του όταν το φωνάζει να μαζευτεί)quote:Originally posted by ziko
Δε γίνεται αυτό που λες αφού και τα τρια σημεία είναι γεφυρωμένα ταυτόχρονα! Το διαφορικό μανόμετρο δείχνει διαφορική πίεση μεταξύ 2 σημείων, όχι περισσότερων.
Πρώτον: Δεν είναι γεφυρωμένα αλλά έτσι τα σχεδίασε ο Γρηγόρης για να δείξει τα δύο ανεξάρτητα σωληνάκια του ΔΜ.
Αλλά: και γεφυρωμένα να ήταν (ας πούμε με Φ18 ιδιότυπο by-pass ποια είναι η ένστασή σου; Δεν θα είχα ΔΠ στα άκρα του BP;
Και: Ποιος σου είπε ότι δύο διαφορετικά ΔΜ δεν μπορούν να έχουν κοινό κόμβο τον Α1;
Τι δεν γίνεται ρε συ Ziko; Πες μου σε παρακαλώ!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
Καταρχήν δεν καταλαβαίνω την επίθεση. Είπαμε ρε δάσκαλε είμαστε υποψήφιοι ακόμα
Κατασκευαστικά συζητώντας, είναι ποτέ δυνατόν να γεφυρώσεις έτσι απλά προσαγωγή και επιστροφή και μετά με την αναρρόφηση κυκλοφορητή και να βάλεις ένα μανόμετρο επάνω? Αυτό που λέω είναι ότι αν γεφυρώσεις έτσι, θα βάλεις βανάκια ώστε να παίρνεις πίεση από κάθε σημείο που θες ανεξάρτητα στην περίπτωση απλού μανόμετρου. Αν τώρα βάλεις διαφορικό μανόμετρο (επιμένω ότι δεν είναι κάτι απλό, δεδομένου ότι η επιλογή του θέλει προσοχή όσον αφορά σε ακρίβεια και κλίμακα μέτρησης που έχει, σε απλά μαγαζιά δε το βρίσκεις εύκολα και απαιτείται παραγγελία. Αν έχεις πηγή πες τη μας, ενδιαφέρει πολύ) θα μετρήσεις ή μεταξύ των Α1-Α2 ή μεταξύ των Α1-Ζ2. Πως θα μετρήσεις μεταξύ Α2 και Ζ2 με ένα όργανο?
Σε καμία εγκατάσταση μέχρι τώρα δεν έχω δει μανόμετρα χωρίς βανάκι 1/2'' πριν από αυτό, όταν μιλάμε για μέτρηση με ένα μανόμετρο 2 ή 3 σημείων (συνήθως στον κλιματισμό).
Υποψήφιος Μηχανικός
Άντε ρε Ziko να δούμε πότε θα πάψεις να είσαι υποψήφιος ώστε να μπορούμε να σε μαλλώσουμε!
1. Κατ' αρχήν μιλάμε για Διαφορικά μανόμετρα και όχι μανόμετρα σκέτα τα οποία βλέπω πολλές φορές σε εγκαταστάσεις κλιματισμού και φυσικά είναι παντελώς άχρηστα! Ο κυριώτερος λόγος είναι ότι βάζουν κάτι φθηνιάρικα Φ50 με κλίμακα 0-10 Bar οπότε καταλαβαίνεις ότι στο Φ50 από γραμμούλα σε γραμμούλα έχω 1 Bar ευαισθησία του οργάνου. Άντε εγώ να δω εκεί τα 3 μέτρα του εναλλάκτη ή του μονοσωληνίου!
2. Πού είναι η δυσκολία δεν κατάλαβα! Τα διαφορικά μετρούν από 0 έως 4 Bar και μπορούν να αντέχουν ως 8 Bar. Θα προσέξεις τι θα αγοράσεις.
3. Τα είδαμε στη Wilo και λέμε να τη βάλουμε στο παιγνίδι τώρα που γνωριστήκαμε να τα εισάγει στην χώρα μας και να μας τα πουλάει. Δεν θα αγορασθούν χιλιάδες αλλά κάποια θα αγορασθούν. Εγώ ίσως τα βάζω μόνιμα και στα κολεκτέρ του μονοσωληνίου. Θα βάζω κι ένα μόνιμο στον κυκλοφορητή. Να έχουν 100€ το ένα; Σιγά μη φορτώσω την εγκατάσταση άλλα 500€ ακόμα προκειμένου με μία ματιά να ξέρω τι ροές παίρνω!
Στίγμα Μαστροκαπετάνιου