Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 35

Θέμα: Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αγαπητοί συνφορουμίτες
    θα ήθελα την άποψή σας πάνω στον ορισμό της "Γεωθερμικής Αντλίας Θερμότητας".
    Και για την ακρίβεια ερωτώ:
    ΓΑΘ είναι το μηχάνημα που από την μία συνδέεται με την ΓΗ (γεώτρηση, γεωεναλλάκτης, κλπ) και από την άλλη μπορεί να εναλλάσει είτε ψύξη είτε θέρμανση, ή ουσιαστικά οποιοσδήποτε υδρόψυκτος ψύκτης μπορεί να θεωρηθεί ΓΑΘ?
    Μπορεί να θεωρείται ΓΑΘ μια μονάδα που από την μία έξοδο κάνει πάντα ψύξη & από την άλλη πάντα θερμανση?
    Υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την απόδοση ή τις εφαρμογές των ΓΑΘ, πχ. είναι μέχρι 50 ή 100kw, ή πχ. ΓΑΘ θεωρούνται μόνο για οικιακές εφαρμογές, κλπ.?

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...
    κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...
    <h6>Δε θα πεθάνουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη!!!</h6>

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    quote:Originally posted by Panagiotis Skantzikas

ΓΑΘ είναι το μηχάνημα που από την μία συνδέεται με την ΓΗ (γεώτρηση, γεωεναλλάκτης, κλπ) και από την άλλη μπορεί να εναλλάσει είτε ψύξη είτε θέρμανση, ή ουσιαστικά οποιοσδήποτε υδρόψυκτος ψύκτης μπορεί να θεωρηθεί ΓΑΘ?
    ΓΑΘ είναι η ΑΘ που χρησιμοποιεί τη Γη ως εξωτερικό εναλλάκτη. Αν γίνει πχ χρήση ενός κλασικού πύργου ψύξης δεν μπορεί να θεωρηθεί ΓΑΘ.

Μπορεί να θεωρείται ΓΑΘ μια μονάδα που από την μία έξοδο κάνει πάντα ψύξη & από την άλλη πάντα θερμανση?
    Μπορεί

Υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά την απόδοση ή τις εφαρμογές των ΓΑΘ, πχ. είναι μέχρι 50 ή 100kw, ή πχ. ΓΑΘ θεωρούνται μόνο για οικιακές εφαρμογές, κλπ.?
    Αν κοιτάξεις το retscreen.net θα δεις παραδείγματα στην Αμερική για κτίρια ουρανοξύστες άρα δεν μπορεί κανείς να πει πως θεωρείται μόνο οικιακό σύστημα.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    άρα ένας κλασικός υδρόψυκτος ψύκτης αν τον βάλω με πύργο ψύξης είναι ψύκτης, αν όμως τον συνδέσω με γεωεναλλάκτη τον ονομάζω ΓΑΘ.
    Σωστά?

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...

Super Moderator DDD's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,695
    σωστά... περίπου. Θα έλεγα:
    ένας κλασικός υδρόψυκτος ψύκτης αν τον βάλω με πύργο ψύξης είναι ψύκτης, αν όμως τον συνδέσω με γεωεναλλάκτη τον ονομάζω Γεωθερμικό Ψύκτη. Και αντίστοιχα για τις ΑΘ. Ουσιαστικά το μόνο που αλλάζει είναι το σύστημα ψύξης του συμπυκνωτή (ή για περίπτωση ΑΘ εξατμιστή/συμπυκνωτή).

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Μια οποιαδήποτε υδρόψυκτη αντλία θερμότητας μπορούμε να την κάνουμε να δουλέψει γεωθερμικά, εύκολα ή δύσκολα.

Μήπως ο ορισμός "γεωθερμική" έχει να κάνει με το εύκολα;

Παναγιώτη έχω την εντύπωση ότι κάτι θες να το πας το θέμα, αλλά το άφησες...

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    Μίλτο δίκιο έχεις.
    Ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με όλους αυτούς που δηλώνουν ότι εμπορεύονται ΓΑΘ (όποιοι πάνε στην EnergyTech, θα δούνε πολλούς), ενώ πρακτικά έχουν υδρόψυκτους ψύκτες. Οι κατασκευαστές ΓΑΘ (δηλαδή μηχάνημα που να έχει μέσα του τετράοδη και να κάνει εναλλάγη Ψ/Θ εσωτερικά) είναι λίγοι, ή τουλάχιστον όσοι αντιπροσωπεύονται σοβαρά στην Ελλάδα.
    Από την άλλη, συνήθως οι πραγματικές ΓΑΘ βγαίνουν μέχρι 50 ή 100 kw (μπορεί και λίγο παραπάνω, δεν είμαι σίγουρος), οπότε για μεγαλύτερες γεωθερμικές εφαρμογές είναι μονόδρομος η χρησιμοποίηση Υ/Ψ ψύκτη.
    Μήπως τελικά η εφαρμογή ορίζει το μηχάνημα και ο ορισμός των ΓΑΘ θα έπρεπε να είναι:
    "μηχάνημα που να μπορεί να συνδεθεί με γεωθερμική εφαρμογή"?
    και απλώς το εύκολα που λες, να έχει να κανει μόνο με την επιλογή του πελάτη?

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    quote:Μήπως τελικά η εφαρμογή ορίζει το μηχάνημα και ο ορισμός των ΓΑΘ θα έπρεπε να είναι:
    "μηχάνημα που να μπορεί να συνδεθεί με γεωθερμική εφαρμογή"?
    Δηλαδή κάθε υδρόψυκτο;

quote:και απλώς το εύκολα που λες, να έχει να κανει μόνο με την επιλογή του πελάτη?
    Τελικά ο πελάτης έχει διαθέσιμες επιλογές όταν μιλάμε για πάνω από 100ΚW?

Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες γεωθερμικές αντλίες είναι αρκετά μικρές, και προορίζονται για μικρές ή μεγάλες μονοκατοικίες.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324
    Νομίζω ότι για πάνω από 100 kw μπορεί να πάει μόνο σε μονάδες χωρίς εσωτερική εναλλαγή Ψ/Θ (κλασικούς υδρόψυκτους ψύκτες).

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Μήπως κάτι που μπορεί να χαρακτηρίσει μια Γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι η ικανότητα να δουλεύει χωρίς πρόβλημα με τις θερμοκρασίες της γεώτρησης? Στην περίπτωση της γεωθερμίας, ιδίως αν μιλάμε για ανοιχτή γεώτρηση, η θερμοκρασία με την οποία ψύχεται ο συμπηκνωτής το καλοκαίρι είναι πολύ διαφορετική από τη θερμοκρασία του νερού που έρχεται από έναν πύργο ψύξης.

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2008
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    324

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Σ'αυτό έχεις πολύ δίκιο και δεν το είχα σκεφτεί.
    Το καλοκάιρι η θεωρητική θερμοκρασία υπόγειου νερού είναι 17οC.
    Άρα η μονάδα θα πρέπει να μπορεί να ζεστάινει νερό από τους 17οC στους πχ. 22οC και αντίστοιχα σε φάση θέρμανσης να ψύχει (το νερό της γεώτρησης) από τους 17οC στους πχ. 12οC.
    Ειδικά το πρώτο δεν το μπορούν όλοι οι υδρόψυκτοι ψύκτες. Συνήθως έχουν όριο τους 20 με 25οC.
    Πρακτικά βέβαια, μιλώντας για γεώτρηση, για να προστατεύσεις τον εναλλάκτη του μηχανήματαος από άλατα, ακαθαρσίες κλπ., βάζεις ενδιάμεσο εναλλακτη, όπότε παίζεις με ότι θερμοκρασίες θες.

Παναγιώτης

Ο Θεός πέθανε...
    Ο Μαρξ πέθανε...

Δικαιώματα απάντησης