Φίλη Christine, κατ'αρχήν καλώς ήρθες.
Απαντήσεις του τύπου πόσο κοστίζει αυτό ή εκείνο δεν είναι δυνατό να δοθούν παρά μόνο βάσει συγκεκριμένης μελέτης, πράγμα το οποίο προϋποθέτει ότι έχεις καταλήξει σε συνεργασία με το μηχανολόγο τί ακριβώς θέλεις να κάνεις. Αφού γίνει η μελέτη, μπορείς ν απέρεις προσφορές από εγκαταστάτες υδραυλικούς (ή εταιρείες αν μιλάμε για ενδοδαπέδια), καθώς και να ψάξεις στην αγορά για πιο εξειδικευμένα πράγματα (διακοσμητικά θερμαντικά σώματα).
Τεχνικό δεν μπορούμε να σου συστήσουμε από εδώ, αντίκειται στους κανόνες του forum, του οποίου ο χαρακτήρας είναι καθαρά ενημερωτικός / ανταλλαγής απόψεων, και όχι εμπορικός. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας καλός μηχανολόγος που θα σου κάνει τη μελέτη εφαρμογής, και αυτός πιθανότατα θα μπορεί να σε βοηθήσει και με συνεργείο. Και μια και μίλησα για το μηχανολόγο: οι μεταλλικές κατασκευές είναι ασυνήθιστες στην κατοικία στην Ελλάδα, προσοχή λοιπόν στην επιλογή του μηχανολόγου, να καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες! Πριν από όλα θα δώσεις ιδιαίτερο βάρος στη μόνωση, και μετά στη θέρμανση. Χωρίς καλή μόνωση, η θέρμανση ήθα σου στοιχίζει μια περιουσία σε καύσιμο, ή και δεν θα ζεσταθείς ποτέ.
Η ενδοδαπέδια γενικά προσφέρει καλύτερη ποιότητα θέρμανσης από τα σώματα, και είναι λίγο φθηνότερη στη λειτουργία (αν κατασκευααστεί και χρησιμοποιείται σωστά). Στον αντίποδα, στοιχίζει περισσότερο στην κατασκευή. Αυτο που θα πρέπει να έχεις υπ'όψη σου σαν βασική διαφορά από τα σώματα (πέραν του προφανούς), είναι ότι αργεί πολύ περισσότερο να θερμάνει το σπίτι, επομένως δεν ενδείκνυται για περιοδική χρήση (π.χ. εξοχική κατοικία). Θέλει λειτουργία συνέχεια. Αν πληροίς αυτή την προϋπόθεση και είσαι διατεθειμένη να κάνεις την επιπλέον επένδυση, θα σε αποζημιώσει με καλύτερη ποιότητα θέρμανσης (πιο "γλυκειά"), και σε βάθος χρόνου θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω από τις δαπάνες λειτουργίας.
Πάντως αυτό το περί σωμάτων ελλείψει κολωνών δεν το κατάλαβα, τί σχέση έχει; Εγώ έχω τέτοια περίπτωση, και δεν φαίνεται καμία διαφορά σε σχέση με σπίτι με κολώνες και σώματα.
Τώρα για τους θερμοπομπούς δεν μπορώ να πω και πολλά, καθώς δεν είμαι σίγουρος σε τί σώματα αναφέρεσαι.
Νίκος

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση
. Θα σου πρότεινα λοιπόν να μην επαφεθείς στις "προδιαγραφές", αλλά να ζητήσεις από το μηχανολόγο σου να ελέγξει πραγματική κατασκευή σε σχέση με τις προδιαγραφές, για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω την εταιρεία, αλλά έχω δει άλλη, μεγάλη και επώνυμη...